Νέο «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» με προτεραιότητα σε ακίνητα προ του 1980 υπό την προϋπόθεση ότι δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο και ρύθμισαν αυθαίρετα
Τους τρόπους με τους οποίους θα επιδοτηθούν ενεργειακά κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν το 1980 και υστερούν τόσο σε εξοικονόμηση όσο και σε ενεργειακή απόδοση επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο τού να εναρμονιστεί η χώρα με τους στόχους της Ε.Ε., αναμένεται να υπάρξουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα περισσότερα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ», δεδομένου ότι έως το 2030 θα πρέπει κατά μέσο όρο να αναβαθμίζονται περί τα 60.000 κτίρια ετησίως.
Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο «λίφτινγκ» παλαιών κτισμάτων βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, το υπουργείο έχει θέσει επί τάπητος όλες τις παραμέτρους και μεταξύ αυτών που επεξεργάζεται είναι να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να τα εντάξουν. Πρόκειται για το 55% του κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας που έχει κατασκευαστεί πριν από τέσσερις δεκαετίες και τα οποία είναι πολύ χαμηλά στην λίστα ενεργειακής απόδοσης ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί σε πολλά εξ αυτών σεισμικός έλεγχος.
Ακτινογραφία
Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν πηγές στον «Ε.Τ.», στο ΥΠΕΝ επεξεργάζονται τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να επιδοτηθούν ενεργειακά κτίσματα που κατασκευάστηκαν προ δεκαετιών, δεδομένου ότι καθοριστικός παράγοντας στην κατανάλωση ενέργειας είναι η παλαιότητα των κτιρίων. Ειδικότερα, το 55% των κτιρίων με χρήση κατοικίας έχει κατασκευαστεί πριν το έτος 1980, δηλαδή είναι θερμικά απροστάτευτα, ενώ λόγω της οικονομικής ύφεσης ο αριθμός των κτιρίων που έχει κατασκευαστεί μετά το 2010 με τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕνΑΚ είναι μόλις το 1,5% του συνολικού αποθέματος κανονικών κατοικιών που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 83,82% των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν το έτος 1980 είναι κατηγορίας Η, σύμφωνα με τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που είχαν εκδοθεί έως το έτος 2014, ενώ τα κτίρια που κατασκευάστηκαν τις επόμενες τρεις δεκαετίες ήταν σε μεγάλο ποσοστό κατηγορίας Γ, Δ ή Ε.
Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που το ΥΠΕΝ προχώρησε σε μνημόνιο συνεργασίας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μέσω του οποίου θα γίνει μεταξύ άλλων τροποποίηση των τεχνικών οδηγιών του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, επικαιροποίηση των προδιαγραφών για ΑΠΕ, βιοκλιματικά κ.τ.λ., ενώ αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο εκδίδονται τα ενεργειακά πιστοποιητικά.
Αλλαγές
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, το υπουργείο για το τρέχον πρόγραμμα εξετάζει τροποποιήσεις, οι οποίες εστιάζονται σε απλοποίηση διαδικασιών, στην εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού ωφελουμένων, ενώ παράλληλα δεν θα απαιτούν μεγάλο χρόνο υλοποίησης που θα καθυστερήσουν την ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ» που περιμένουν οι ιδιοκτήτες ώστε να επιδοτηθούν ενεργειακά χιλιάδες νοικοκυριά και θα έρθει τους επόμενους μήνες υπολογίζεται περί τα 250 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες που θέλουν να επωφεληθούν θα πρέπει να έχουν κλείσει τις όποιες εκκρεμότητές τους με Κτηματολόγιο και αυθαίρετα, δεδομένου ότι η προηγούμενη σχετική πρόβλεψη δεν θα αλλάξει και έτσι, η αίτηση τους θα απορριφθεί.
Σε δεύτερο χρόνο και με σκοπό να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα με την εκκίνηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 νέο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών.
Συγκεκριμένα, στο νέο πρόγραμμα εξετάζονται όλες οι δυνητικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε εξορθολογισμό του και κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων, θα αυξήσουν το πλήθος των υπαγωγών, θα βελτιώσουν τις διαδικασίες υποβολής αίτησης και θα επιταχύνουν την ολοκλήρωση των προτεινόμενων παρεμβάσεων, όπως αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού με συνδυασμό διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης και ειδικότερα:
* Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλες κοινοτικές πηγές
* Τραπεζική ενίσχυση μέσω Green-bonds
* Χρηματοδότηση από ESCO
* Ιδιωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών των κτιρίων
* Απαλλαγή/μείωση ΦΠΑ για τις παρεμβάσεις
* Απαλλαγή/μειώσεις ΕΝΦΙΑ
* Τη συνεισφορά του λεγόμενου καθεστώτος επιβολής, στο πλαίσιο του οποίου οι προμηθευτές ενέργειας (και στο εξής και οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Εταιρείες Διανομής Αερίου) θα πρέπει – σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία – να κάνουν επενδύσεις και να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Πηγή: https://eleftherostypos.gr/oikonomia/558896-erxetai-neo-exoikonomo-me-mponous-se-akinita-pro-tou-1980/
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα