Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πρόγραμμα «Ηλέκτρα»: Έγκριση 86 αιτήσεων που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση σε 172 κτίρια


    Εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ η απόφαση που αφορά την Έγκριση Υπαγωγής Ωφελούμενων Φορέων στο Υποέργο «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα» της Δράσης «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα και ενεργειακών υποδομών δημόσιων φορέων» με αναγνωριστικό 16876, ενταγμένης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5165225.

    Για τα υπό υπαγωγή κτίρια ισχύουν οι κάτωθι γενικοοί και ειδικοί όροι η συνδρομή των οποίων βεβαιώνεται αρμοδίως από το Φορέα Ελέγχου:

    Α. Για το σύνολο των εγκεκριμένων αιτήσεων του Παραρτήματος της παρούσας:

    α) Δικαιολογείται η σκοπιμότητα του Έργου, καθώς παρέχεται επαρκής τεκμηρίωση της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου τουλάχιστον στην ενεργειακή κλάση Β, παράλληλα με την επίτευξη, κατ’ ελάχιστον, 30% εξοικονόμησης ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες των τεχνικών συστημάτων που εξυπηρετούν το κτίριο και 30% μείωση των εκπομπών, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ότι δεν βλάπτονται σημαντικά οι περιβαλλοντικοί στόχοι.

    β) Προτείνονται έργα ολοκληρωμένου και λειτουργικού χαρακτήρα που εξασφαλίζουν:

    i. τον περιορισμό των ενεργειακών αναγκών και τη συμμόρφωση με τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ ως προς το κέλυφος του κτιρίου,
    ii. τη συμμόρφωση ως προς τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα τεχνικά συστήματα του κτιρίου και
    iii. την εγκατάσταση, επιτόπου, συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου αφορά.

    γ) Τεκμηριώνεται, με τεχνική επάρκεια, ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων στο κέλυφος και στα τεχνικά συστήματα του κτιρίου.

    δ) Τεκμηριώνεται επαρκώς ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα υποβαλλόμενα στο 1ο στάδιο.

    στ) Όπου ο Αιτών Φορέας έχει υποβάλει Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης κατ’ άρθρο 7 παρ. 12 ν. 4342/2015, το προτεινόμενο κτίριο έχει προτεραιοποιηθεί, βάσει της βαθμολογίας του, προς λήψη μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής του απόδοσης (το κριτήριο εφαρμόζεται μόνο για ΟΤΑ Α’ & Β’ Βαθμού).

    Β. Τα επιλέξιμα κτίρια:

    1. Είναι νομίμως υφιστάμενα και λειτουργούν με την αντίστοιχη, πολεοδομικά, χρήση τους.

    2. Ανήκουν στην ιδιοκτησία (κάθε μορφή ιδιοκτησίας) του υποψήφιου δικαιούχου ή φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α' 143). Σε αντίθετη περίπτωση, απαιτείται η ύπαρξη εν ισχύ παραχωρητηρίου / μισθωτηρίου για όσο διάστημα απαιτείται προκειμένου να αποσβεστούν πλήρως (σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία) οι σχετικές ενισχύσεις από το πρόγραμμα και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον 12 ετών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του κάθε έργου και σχετική δήλωση του ιδιοκτήτη (βλέπε ενότητα 6, 1° Στάδιο Αίτησης – Δικαιολογητικά, στοιχείο με α/α 1). Επιπλέον, για αυτό το χρονικό διάστημα, δεν επιτρέπεται η αύξηση του μισθώματος/ανταλλάγματος για τη χρήση του κτιρίου λόγω της αύξησης της αξίας του που προκύπτει από την ενεργειακή του αναβάθμιση.
    3. Κατατάσσονται στην υφιστάμενη κατάστασή τους σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης από Γ’ έως και Η’ [Γ’, Δ’, Ε’, Ζ’, Η’] του άρθρου 10 του ΚΕΝΑΚ.

    4. Είναι κτίρια που δεν έχουν υποστεί ριζική ανακαίνιση.

    5. Διαθέτουν «Δελτίο Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου», ή /και «Δείκτη Προτεραιότητας Ελέγχου λ» Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου, ή / και το τεύχος μελέτης Τριτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου σύμφωνα με τον κανονισμό επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ, 3η Αναθεώρηση, ΟΑΣΠ - ΦΕΚ Β΄ 3197, 21.6.2022). Στην Α’ Φάση αρκεί η υποβολή του δελτίου προσεισμικού ελέγχου στον ΟΑΣΠ.

    6. Η επιδότηση αφορά σε επεμβάσεις σε ολόκληρα κτίρια και όχι σε κτιριακές μονάδες - τμήματα αυτών (εξαιρουμένων των μη θερμαινόμενων χώρων αυτών). Κατ’ εξαίρεση σε περιπτώσεις κτιρίων όπου υπάρχει συστέγαση του υποψήφιου Δικαιούχου με τρίτους, οι χρήσεις είναι λειτουργικά ανεξάρτητες και με διακριτά τεχνικά συστήματα.

    7. Οι επεμβάσεις αφορούν σε κτίρια με ωφέλιμη επιφάνεια άνω των 450 m², ανά αίτηση στο Πρόγραμμα.

    Η απόφαση ένταξης: https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΦΜΗ4653Π8-ΡΤΤ





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.