Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • webTV

    Michanikos.gr webTV

    642 ειδήσεις in this category

    1. webTV

      Engineer

      Η τάφρος των Μαριανών (Mariana Trench‎‎) είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, καθώς φτάνει στα 10.994 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
      Στο νότιο άκρο της τάφρου των Μαριανών, μία επιστήμονας του κλάδου της Ωκεανογραφίας, μετά από αποστολή της το καλοκαίρι του ’22, στην Άβυσσο του Τσάλεντζερ (Challengers Deep), εντόπισε το βαθύτερο χαρτογραφημένο σημείο του βυθού της Γης, που βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.
      Εάν το όρος Έβερεστ, η υψηλότερη κορυφή της Γης σε ύψος 8.848 μέτρα, βρισκόταν στο βαθύτερο σημείο της τάφρου, τότε θα ήταν 2.146 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.
      Η Τάφρος των Μαριανών συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, με τους ερευνητές να καταβάλουν αρκετές προσπάθειες για να δώσουν όλο και πιο λεπτομερείς εικόνες των χαρακτηριστικών της.
      Η επιστήμονας Dawn Wright μίλησε για την εμπειρία της κατάδυσής της στον Guardian, στο οποίο εξήγησε τα σχέδιά της να εξερευνήσει μια περιοχή της τάφρου που δεν είχε επισκεφτεί προηγουμένως και να χρησιμοποιήσει ένα σόναρ υψηλής ανάλυσης για να δημιουργήσει ένα μοντέλο ανύψωσης και μια οπτικοποίηση που έμοιαζε με αεροφωτογραφία.
      «Η κατάδυση ήταν ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής διάρκειας 10 ωρών. Περίπου στα 1.000 μέτρα μπαίνεις στο απόλυτο σκοτάδι. Μέσα από τα φινιστρίνια του υποβρυχίου, είδαμε βιοφωταύγιες μέδουσες και σιφωνοφόρα που μοιάζουν με σκουλήκια, τα οποία έτρεξαν πίσω σε εμάς όταν ο Βίκτορ έριξε τα φώτα του υποβρυχίου πάνω τους».
      Το αποκαρδιωτικό κομμάτι της αποστολής της όπως τόνισε η Wright ήταν ότι στα χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μπορείς ακόμη να δεις το αρνητικό αποτύπωμα του ανθρώπου στον πλανήτη.
      «Οι πρώτες στιγμές του να φτάσουμε στον πάτο ήταν αποκαρδιωτικές, καθώς ανάμεσα σε όλα αυτά τα υπέροχα του βυθού, είδαμε κι ένα μπουκάλι μπύρας»
      Η θλιβερή συνειδητοποίηση ότι οι άνθρωποι έχουν πραγματικά επηρεάσει κάθε μικρό κομμάτι του πλανήτη, είναι για την Wright και η σημασία του να γνωρίσει κάθε γωνιά της Γης ώστε να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις που έχουν οι πράξεις μας στη Γη.
       
    2. webTV

      Engineer

      Θα χρησιμεύσουν ως το θεμέλιο για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή υπεράκτια ηλεκτρική υποδομή που θα συνδέει τα κοντινά αιολικά πάρκα με τις χερσαίες αγορές ενέργειας.
      Σχέδια για την κατασκευή δύο «ενεργειακών νησιών» στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα οι προχωρούν στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με το eldiario24.com.
      Σύμφωνα με αυτούς που γνωρίζουν το θέμα, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία.
      Δεν είναι υπερβολή η άποψη σύμφωνα με την οποία «μια νέα ήπειρος θα αναδυθεί από αυτή τη θάλασσα».
      Οι κατασκευαστές αναμένουν ότι αυτά τα νησιά θα χρησιμεύσουν ως το θεμέλιο για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή υπεράκτια ηλεκτρική υποδομή, που θα συνδέει τα κοντινά αιολικά πάρκα με τις χερσαίες αγορές ενέργειας.
      Αυτές οι ανθρωπογενείς κατασκευές θα στεγάσουν κόμβους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που μπορούν να παράγουν και να διανέμουν τεράστιες ποσότητες βιώσιμης ενέργειας.
      Είναι ένα πρωτοφανές βήμα προς ένα πιο πράσινο μέλλον, όχι απλώς ένα τεχνολογικό θαύμα.
      Δημιουργώντας το βιώσιμο μέλλον
      Τα ενεργειακά νησιά είναι κάτι περισσότερο από συμβατικές πρωτοβουλίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο στόχος αυτών των τεχνητών κατασκευών, που κατασκευάζονται επί του παρόντος στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα, είναι η συγκέντρωση και η αύξηση της ισχύος των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
      Ως τεράστια κέντρα ισχύος, αυτά τα νησιά θα συγκεντρώνουν αιολική ενέργεια από ανεμογεννήτριες που βρίσκονται σε μεγάλα τμήματα του ωκεανού και θα τη διανέμουν σε πολλά κράτη.
      Λόγω της πλεονεκτικής τους θέσης στους ωκεανούς, μπορούν να συλλάβουν μερικούς από τους ισχυρότερους και πιο αξιόπιστους ανέμους του πλανήτη.
      Εκατομμύρια νοικοκυριά μπορεί να τροφοδοτούνται από ένα δίκτυο ΑΠΕ, μειώνοντας σημαντικά την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.
      Η Energinet και η 50Hertz εργάζονται για το έργο το οποίο στοχεύει στην κατασκευή ενός κόμβου ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί Bornholm που θα μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες στη Δανία, τη Γερμανία και πιο πέρα...
       «Νέα ήπειρος» - Ο τρόπος που αλλάζει η θάλασσα
      Η έννοια της «νέας ηπείρου» μπορεί να εμφανιστεί ως φανταστική ιδέα, αλλά ίσως γίνει πραγματικότητα.
      Απαιτούνται τεράστια επιτεύγματα μηχανικής κατά την ανάπτυξή τους, όπως η κατασκευή θεμελίων ανθεκτικών στα ωκεάνια ρεύματα και η διατήρηση της υποδομής για την παροχή και αποθήκευση ενέργειας. Αυτά τα έργα είναι μοναδικά γιατί εξυπηρετούν δύο σκοπούς.
      Τα νησιά είναι χτισμένα για να διατηρήσουν τη βιοποικιλότητα εκτός από την παραγωγή ενέργειας. Οι βιομηχανικές περιοχές μπορούν να γίνουν οικολογικοί παράδεισοι μετατρέποντάς τες σε καταφύγια για τη θαλάσσια ζωή μέσω της χρήσης αρχιτεκτονικής φιλικής προς τη θάλασσα.
      Μόλις ληφθεί η περιβαλλοντική άδεια και ολοκληρωθούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές (αναμένεται να γίνει το 2025), μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή του δανικού τμήματος του έργου.
      Παγκόσμιο όραμα   
      Τα έργα των ενεργειακών νησιών δεν αφορούν μόνο την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά έχουν επίσης ένα όραμα να γίνουν παγκόσμιο, καθώς η κλιματική αλλαγή και οτιδήποτε έχει να κάνει με την φιλικότητα προς το περιβάλλον είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα.
      Η Δανία και η Γερμανία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη αυτών των κόμβων. Στόχος είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των εθνών.
      Το ενδιαφέρον για αυτή τη συνεργασία έχει αυξηθεί παγκοσμίως, με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, να διερευνούν σχετικές ιδέες.
      Η απόδοση των έργων της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλους τομείς, αποδεικνύοντας τη σκοπιμότητα ανάπτυξης εκτεταμένων συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
      Το νησί μπορεί να χρησιμεύσει ως το αρχικό στοιχείο ενός ευρωπαϊκού υπεράκτιου ηλεκτρικού δικτύου που θα συνδέει διαφορετικά κράτη και κόμβους.
      Έναρξη λειτουργίας το 2025
      Με την ανάθεση της σύμβασης κατασκευής, μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί η μελέτη του νησιού.
      Το 2025 θα κατασκευαστούν και θα τεθούν σε λειτουργία τα κιβώτια. Το περίγραμμα του νησιού θα διαμορφωθεί από αυτά.
      Στη συνέχεια, η βάση του νησιού θα ανυψωθεί και θα είναι έτοιμη για την κατασκευή της ηλεκτρικής υποδομής. Θα συνδεθεί τόσο με το χερσαίο δίκτυο Ελιάς όσο και με τα μελλοντικά υπεράκτια αιολικά πάρκα.
      Επενδύσεις και στη ΝΑ Ασία
      Επιπλέον, η Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) αποκάλυψε ότι συμμετέχει σε περίπου 10 έργα ενεργειακών νησιών στη Νοτιοανατολική Ασία, τη Βαλτική Θάλασσα και την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας.
      Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ενσωματώνουν και δημιουργούν υπεράκτια αιολική ενέργεια με οικονομικά αποδοτικό τρόπο συνδυάζοντας καθιερωμένη, δοκιμασμένη τεχνολογία με νέο τρόπο και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, λέει ο Beaubouef (2024).
    3. webTV

      GTnews

      Τρεις μεγάλες λίμνες, που περιέχουν και ψάρια, ανακάλυψε στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού ομάδα σπηλαιολόγων. Η μεγαλύτερη από τις τρεις βρίσκεται στο σημείο συνάντησης με το ρέμα της Εσχατιάς, ενώ οι άλλες δύο εντοπίζονται στη συμβολή του Κηφισού με τον Ποδονίφτη και μία στο ύψος των ΚΤΕΛ.
      Τα νέα στοιχεία για την κατάσταση της υπόγειας σήραγγας έρχονται στο φως έπειτα από ακόμη μία εξερεύνηση τριών μελών της ερασιτεχνικής ομάδας σπηλαιολόγων «Γεωμυθική» (Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Γιάννης Μήλας, Γιώργος Καφαντάρης).
      Όπως εκτιμούν οι ερευνητές η λίμνη στο σημείο συνάντησης με το ρέμα της Εσχατιάς είναι μεγαλύτερη από τις άλλες δύο που έχουν ανακαλυφθεί σε διαφορετικά σημεία της υπόγειας κοίτης. Εκφράζουν δε την ανησυχία τους για την έκταση της υποσκαφής τόσο του πυθμένα όσο και των θεμελίων των πλευρικών τοίχων από το νερό.
        Η «υπογειοποίηση» του Κηφισού ξεκινά από τα σύνορα της Νέας Χαλκηδόνας με τον Δήμο Αθηναίων και καταλήγει ύστερα από 7 χλμ. υπόγειας διαδρομής στο ύψος του κόμβου Νίκαιας-Ρέντη.
      Η ομάδα είχε μέχρι στιγμής εισέλθει στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού και από τις δύο πλευρές, αλλά είχε και τις δύο φορές αποτύχει να διατρέξει το σύνολο της υπόγειας διαδρομής. Και αυτό γιατί εντόπισε δύο υπόγειες λίμνες, στη συμβολή του Κηφισού με τον Ποδονίφτη και μία στο ύψος των ΚΤΕΛ.
    4. webTV

      Engineer

      Βρισκόμαστε στην καρδιά της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη και πιο συγκεκριμένα στους στύλους του Ολυμπίου Διός, από εκεί που ξεκινάει η μεγαλύτερη απόλυτη ευθεία της Αθήνας, στην Λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού. Παράλληλα είναι ο μοναδικός δρόμος στην Ελλάδα που σε κάποια σημεία του έχει έως και πέντε λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε ρεύμα.
      Καθημερινά την χρησιμοποιούν δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα για να κατευθυνθούν  από την Αθήνα προς την Λεωφόρο Ποσειδώνος ή προς Πειραιά και αντίστροφα. Το μήκος της ξεπερνάει τα 4 χιλιόμετρα και πιο συγκεκριμένα είναι 4,4 χλμ. το ρεύμα της καθόδου προς Ποσειδώνος-Πειραιά και λίγο λιγότερα το ρεύμα της ανόδου προς Αθήνα με μήκος τα 4,35 χλμ.
      Η σύλληψη της ιδέας για την κατασκευή σύγχρονου δρόμου έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα επί πρωθυπουργίας του Χαρίλαου Τρικούπη. Η κατασκευή της λεωφόρου ξεκίνησε το 1898, πριν από 126 χρόνια και  αποτέλεσε το έτος ορόσημο του χαρακτηριστικού αυτού δρόμου της Αθήνας. Την υλοποίηση των σχεδίων πραγματοποίησε ένας μηχανικός του στρατού, του Ιωάννη Γενίσαρλη. Εκείνη την εποχή η Λεωφόρος Συγγρού σίγουρα δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή της εικόνα. Ατελείωτα χωράφια και παλιά σπίτια βρίσκονταν δεξιά και αριστερά του δρόμου.
      Η λεωφόρος κατασκευάστηκε ακριβώς στην ίδια ευθεία όπου υπήρχε στην αρχαιότητα δρόμος με μεγαλύτερο πλάτος και τα πρώτα χρόνια μετά την ανεξαρτησία ήταν καρόδρομος, ο οποίος κάλυπτε τις ανάγκες μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών, από και προς το λιμάνι του Φαλήρου.
      Μεγάλο μέρος εξόδων του έργου καλύφθηκε από τον τραπεζίτη και πολιτικό Ανδρέα Συγγρό που έδωσε και το όνομα του πρώτου μεγάλου αυτοκινητόδρομου της Αθήνας. Τον Οκτώβριο του 1904, δημοπρατήθηκε το έργο στις 135.000 δραχμές για δενδροφυτεύσει της λεωφόρου. Tο 1901 χαράσσεται ο νέος δρόμος και αρχίζουν οι εργασίες. Σύμφωνα με τον Ν. Γαζή το μήκος θα ήταν περίπου τα 5 χιλιόμετρα και το πλάτος 28 μέτρα. Απ’ αυτά 16 μέτρα πλάτος κατείχαν τα δύο πεζοδρόμια και 12 μέτρα ήταν η κύρια οδός. Στην αρχική μορφή η Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα, αυτό που βρισκόταν προς την πόλη από τη γέφυρα του Ιλισσού και το άλλο μέχρι τη Φαληρική ακτή. Το κόστος του έργου ανέρχεται στις 750.000 δραχμές, ενώ περίπου 460.000 δραχμές δαπανήθηκαν για την αποζημίωση απαλλοτριώσεις των χωραφιών των ιδιοκτητών.
      Τέλος Νοεμβρίου του 1904 δίνεται σε κυκλοφορία η νέα μεγάλη λεωφόρος της Αθήνας και για την χάρη της σπεύδει να υμνήσει ο Κωστής Παλαμάς με τα εξής λόγια : «Ο νεοχάρακτος αυτός δρόμος, ο κατάπλατος και ολόβαθος, ο διάδημα περιβαλλόμενος τας στήλας του Ολυμπείου και νίπτων τας πόδας του εις τα κύμματα του Σαρωνικού, επλήρωσε την πόλιν των Αθηνών με μίαν μονοκόμματην μεγαλοπρέπειαν», έγραφε καταγοητευμένος. Καλούσε τους Έλληνες να περπατήσουν «εις την καλλιτεχνικήν αυτήν λεωφόρον» και να απολαύσουν «νεοφανή και ονειρώδους φύσεως χώραν»!
      Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις έγιναν το 1954, με τις πρώτες εργασίες ανακατασκευής του δρόμου και το καλοκαίρι του 1959 εγκαινιάστηκε το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού της λεωφόρου. Την άνοιξη του 1979 η τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν σε δημιουργικό αναβρασμό, έτσι τον Μάϊο θα υπογράφονταν η συμφωνία της εισόδου της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Για την τελετή θα έφτανε στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εστέν, ο Καραμανλής είχε σχεδιάσει μεγαλειώδη υποδοχή που περιλάμβανε την μεταφορά του Γάλλου προέδρου με ανοιχτό αυτοκίνητο , ώστε να μπορούν να χαιρετούν τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί. Η πομπή θα περνούσε και από την Λεωφόρου Συγγρού που χρειαζόταν μεγάλη ανακαίνιση. Η νέα ασφαλτόστρωση έγινε σε χρόνο 24 ωρών ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Πλέον ο δρόμος είχε αλλάξει μορφή και τα αυτοκίνητα των Αθηναίων δεν χοροπηδούσαν στις λακκούβες.
      Η μετατροπή της Συγγρού σε οδό ταχείας κυκλοφορίας ξεκίνησε τη 10ετία του 1980 και για τις ανάγκες του έργου κατασκευάστηκαν συνολικά επτά κόμβοι και 10 υπόγειες διαβάσεις πεζών.
      Αποτελώντας μέρος της Εθνικής Οδού 91 που είναι και η μεγαλύτερη εθνική οδός της Αττικής, η Λεωφόρος Συγγρού χαρακτηρίζεται ως δρόμος ταχείας κυκλοφορίας με μέγιστο όριο ταχύτητας τα 90 χλμ./ώρα και αυτό σημαίνει ότι ως οδός είναι μια βαθμίδα κάτω από τον αυτοκινητόδρομο.
    5. webTV

      Engineer

      Προχωρούν οι εργασίες για τη διπλή οδική σύνδεση της Λευκάδας με τον νέο αυτοκινητόδρομο Άκτιο-Αμβρακία, η οποία θα καταστήσει ευκολότερη και ασφαλέστερη την πρόσβαση στο νησί του Ιονίου.
      Το έργο αφορά στη σύνδεση της Λευκάδας μέσω δύο νέων οδικών τμημάτων και συγκεκριμένα το τμήμα «Βόνιτσα-Λευκάδα», μήκους περί τα 16 χλμ. και το τμήμα «Άκτιο-Άγιος Νικόλαος» με 5 χλμ.
      Στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνεται, επίσης, η κατασκευή κάθε είδους έργων, που αφορούν στον νέο αγωγό ύδρευσης Λευκάδας, συνολικού μήκους περίπου 7,85 χλμ, ο οποίος προβλέπεται να διέρχεται εντός της ζώνης κατάληψης τού ως άνω νέου οδικού έργου.
    6. webTV

      Engineer

      Το Ρότερνταμ έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που διαθέτει πάρκο με φωτισμό που τροφοδοτείται με φυτά, μια εντελώς φιλική προς το περιβάλλον και διαδραστική ιδέα και ελπίζουν να το χρησιμοποιήσουν σε μεγάλη κλίμακα.
      Το Park of Tomorrow είναι ένας μικρός χώρος πρασίνου στην περιοχή IJsselmonde στο Reyeroord που έχει γίνει ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης. Το καινοτόμο αστικό πάρκο εγγυάται για μια ιδιαίτερη εμπειρία για τους επισκέπτες του.
      Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αντιδρούν στην παρουσία του κόσμου, κάνοντας την επίσκεψη διασκεδαστική και διαφορετική. 
      Αυτό που επιδιώχθηκε να επιτευχθεί είναι ότι μικρά φώτα που τροφοδοτούνται από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταδίδουν το φως τους, μια τεχνολογία που ισχυρίζονται ότι είναι εντελώς πράσινη. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας για να προσφέρει μαι παράσταση το απόγευμα.
      Για όσους εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες για τη λειτουργία του, θα εξηγήσουμε εν συντομία. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα φυτά παράγουν οργανική ύλη μέσω φωτοσύνθεσης επομένως μέρος της αποβάλλεται στο έδαφος μέσω των ριζών τους. Το έδαφος περιέχει βακτήρια που βοηθούν στη διάσπαση του υλικού και με τη σειρά τους, απελευθερώνουν ηλεκτρόνια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
      Ουσιαστικά λοιπόν τα ηλεκτρόνια, θα συλληφθούν και θα μεταφερθούν μέσω ενός σύρματος σε όλα τα φώτα. Μπορεί να ακούγεται λίγο ακατόρθωτο αλλά είναι πραγματικό.
      '' Εκτός από το γεγονός ότι αυτή η τεχνολογία είναι εξαιρετικά υψηλής τεχνολογία, είναι επίσης πολύ ποιητική. Γιατί η ενέργεια ζωντανεύει ξαφνικά και έτσι φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και τη φύση.
      Όταν περπατάς μέσα σε αυτή τη πράσινη λωρίδα στο σκοτάδι, νιώθεις ότι ο φωτισμός είναι ζωντανός και αφήνεις τον εαυτό σου να εκπλαγεί από τη δύναμη της φύσης. '' σχολίασε ο σχεδιαστής Ermi van Oers.

       
      Μια από τις πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν με το έργο είναι η αξιοποίηση της επιφάνειας της πόλης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υποστήριξαν επίσης την βιοποικιλότητα και το σημαντικότερο, μείωσαν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δημιουργώντας ταυτόχρονα φως.
      '' Στη Reyeroord επιλέξαμε μια προσέγγιση που εστιάζει στις επιθυμίες και τα όνειρα των κατοίκων. Εδώ, οι κύριες καινοτομίες της πόλης μεταφέρονται στο δρόμο. Από την ενεργειακή μετάβαση, την κλιματική προσαρμογή, την καταπολέμηση της φτώχειας μέχρι την εφαρμογή του περιβαλλοντικού νόμου. έτσι βλέπουμε τη Reyeroord ως μια υποδειγματική γειτονιά του μέλλοντος. Είναι ένα απο τα καινοτόμα έργα στην περιοχή IJsselmonde σχολίασε ο σύμβουλος Bert Wijbenga.'' 
      Tο πρωτότυπο ή η ιδέα αυτού του τύπου πάρκου βρίσκεται ακόμα στην περίοδο έρευνας και ανάπτυξης, ωστόσο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για τις μελλοντικές γενιές.
      Δεν πρόκειται μόνο για τη δυνατότητα να έχουμε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια αλλά και για να ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποι για την υπερβολική χρήση της.
      Εν το μεταξύ, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της φανταστικής ιδέας, αφού οι υπεύθυνοι του έργου σχολίασαν ότι το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο καιρός. 
      Πηγή - porquenosemeocurrio.net (mynewaroundtheworld.blogspot.com)
      Πηγή video - Ermi van Oers
    7. webTV

      Engineer

      «Ανερχόμενη Υγρασία» ή Ανιούσα Υγρασία ή αλλιώς, Τριχοειδής Ανύψωση!  Όπως και να την αποκαλέσει κανείς, αναφέρεται ξεκάθαρα στο ίδιο και το αυτό δυσμενές φαινόμενο. Τώρα, ως προς την εικόνα εμφάνισης, ποιες αλήθεια είναι εκείνες οι δυσμένειες που χαρακτηρίζουν τα δυσάρεστα, οπτικά, φαινόμενα που παρατηρούνται και οφείλονται στις δράσεις τριχοειδούς ανύψωσης. Ανάλογα με την περίπτωση που εξετάζεται, ποιες οι ειδικού σχεδιασμού, προσφερόμενες λύσεις που διατίθενται στην γκάμα της SINTECNO SA και είναι σε θέση να εφαρμόσει κανείς για να απαλλαγεί από τα χρόνια αυτά προβλήματα; 
        Στο μαγνητοσκοπημένο σεμινάριο, παρουσιάζονται τα θέματα που σχετίζονται με την ανερχόμενη υγρασία,  αναλύονται τα συστήματα εφαρμογής που αποτελούν ενδεδειγμένες λύσεις αντιμετώπισης, ενώ περιγράφονται και τα βήματα που καλείται κατά σειρά να ακολουθήσει ο επιβλέπων μηχανικός για να εξαλείψει την υγρασία και τις φθορές που έχουν προκληθεί σε μία κατασκευή.  Θεματολογία
      Ποια ακριβώς είναι η περίπτωση που αντιμετωπίζετε; Εμφανίζονται διχρωμίες, εξανθήματα ή μήπως "φουσκώματα" βαφής, αποφλοιώσεις- απολεπίσεις και τοπικές συγκεντρώσεις αλάτων Υπάρχουν μέτρα καταπολέμησης των δυσμενειών αυτών και αν ναι, ποια είναι αυτά; Ποιες οι λύσεις που προσφέρονται για την περίπτωση από τη SINTECNO; Έχει νόημα να προβεί κανείς σε μέτρα επιφανειακού χαρακτήρα ή μήπως από πλευράς επεμβάσεων πρέπει να καταφύγει σε πιο αποτελεσματικές λύσεις ώστε να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα μια για πάντα ; Αφού εφαρμόσω τη μέθοδο ή τον συνδυασμό των μεθόδων που προτείνονται, βάφω μετά ελεύθερα με ότι χρώμα θέλω; Υπάρχει κάποιος περιορισμός, προτείνεται κάποια κατεύθυνση; Βίντεο από το αναλυτικό σεμινάριο που διοργανώθηκε από την Sintecno σε συνεργασία με την ERGOCAD.
    8. webTV

      Engineer

      Με εντυπωσιακό τρόπο ολοκληρώθηκε η εκπόνηση της οριστικής μελέτης νέας γέφυρας «Κήποι-Ύψαλα» στον Έβρο, καθώς χθες στην Κωνσταντινούπολη παρουσιάστηκε το τρισδιάστατο βίντεο στο οποίο απεικονίζεται το έργο με τη μορφή που θα έχει όταν παραδοθεί.
      Την παρουσίαση του βίντεο και της οριστικής μελέτης πραγματοποίησε χθες στην Κωνσταντινούπολη ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατία Οδός ΑΕ Κωνσταντίνος Κουτσούκος, καθώς η εταιρεία ανέλαβε και εκπόνησε τη μελέτη για το συγκεκριμένο εμβληματικό έργο.


      Ο ίδιος τόνισε ότι η νέα καλωδιωτή γέφυρα μήκους 400 μέτρων πρόκειται να σηματοδοτήσει ένα νέο ελπιδοφόρο κεφάλαιο στις διεθνείς μεταφορές.
      Το πλάτος της γέφυρας θα φτάνει τα 31,5 μέτρα, προσφέροντας ευχέρεια και μεγαλύτερη αμεσότητα στις μεταφορές σε σύγκριση με τη σημερινή γέφυρα.
      Από τουρκικής πλευράς τον εποπτικό ρόλο είχε η Τουρκική Γενική Διοίκηση Αυτοκινητοδρόμων (KGM).
      Στο εν λόγω βίντεο γίνεται μια αναδρομή στο παρελθόν και στα εγκαίνια των εργασιών πρώτης γέφυρας του Έβρου πριν 70 χρόνια, από τον τότε υπουργό Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνο Καραμανλή.
      https://www.facebook.com/egnatiaodossa/videos/1335467454530976

    9. webTV

      GTnews

      Ολοκληρώθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος οπτικής παρακολούθησης και συντήρησης των τεσσάρων βάθρων της κύριας γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, η εκστρατεία του 2024 των  υποβρύχιων και θαλάσσιων επιθεωρήσεων που ξεκίνησε αμέσως μετά τις ετήσιες εργασίες επιθεώρησης από τους Αλπινιστές.  Συνοπτικά, το αντικείμενο των υποβρύχιων επιθεωρήσεων περιελάμβανε:
      1. Επιθεώρηση και τοπικές εργασίες συντήρησης του σκυροδέματος στη «ζώνη διαβροχής», δηλ. από την επιφάνεια της θάλασσας έως και βάθος 5 μέτρων. Πρόκειται για μια περιοχή με τη μεγαλύτερη έκθεση σε χλωριόντα, παράγοντας καθοριστικός για την διάβρωση του οπλισμού και την αποσύνθεση του σκυροδέματος σε συνδυασμό με την παρουσία οξυγόνου, συνθήκες οι οποίες ελήφθησαν υπόψη κατά την φάση σχεδιασμού και κατασκευής του Έργου.
      2. Αξιολόγηση της κατάστασης του υποθαλάσσιου τμήματος του συστήματος αντικεραυνικής προστασίας και γείωσης της κύριας γέφυρας.
      Οι επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν από δύτες με ζωντανή οπτικο-ακουστική σύνδεση με μηχανικό του τμήματος Δομικής Συντήρησης της Γέφυρας που βρισκόταν σε σταθμό εργασίας πάνω στο υποστηρικτικό σκάφος. Για τις επιθεωρήσεις χρησιμοποιήθηκε επίσης Τηλεχειριζόμενο Όχημα (ROV).
      Οι υποβρύχιες και θαλάσσιες επιθεωρήσεις είναι από τις πιο απαιτητικές εκστρατείες οπτικής παρακολούθησης και συντήρησης της Γέφυρας λόγω των σημαντικών προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπισθούν, όπως η μεγάλη επιφάνεια του κάθε βάθρου και το συγκεκριμένο περιβάλλον στο στενό του Ρίου – Αντιρρίου (θαλάσσια ρεύματα, κυματισμός, άνεμοι), απαιτώντας λεπτομερή προετοιμασία και ειδικό εξοπλισμό. Η διάρκειά τους ήταν σχεδόν 2 μήνες.
      Οι εν λόγω εργασίες εντάσσονται στο γενικότερο πρόγραμμα επιθεωρήσεων της Γέφυρας το οποίο περιλαμβάνει τον έλεγχο 3.342 δομικών στοιχείων της κατασκευής.
      Οι εργασίες έγιναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής καμπάνιας επιθεωρήσεων από τους Αλπινιστές  (Αέρα).
      Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η βαριά συντήρηση του δεύτερου αρμού συστολο-διαστολής Τ0 στην περιοχή του Ρίου (Ξηρά).
       
    10. webTV

      Engineer

      H αντίστροφη μέτρηση για την πολυαναμενόμενη έναρξη λειτουργείας του Μετρό Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει. 
      Στo νέο «ντεπό» της Θεσσαλονίκης στην Πυλαία, εκεί όπου θα μπορούν να σταθμεύουν σε στεγασμένο χώρο μέχρι και 35 συρμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης ταυτόχρονα.
      Πρόκειται για μία εντυπωσιακή κτηριακή σύνθεση εμβαδού δομημένης επιφανείας 90.000 τμ
      Το Αμαξοστάσιο Πυλαίας θα είναι το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης.
      Η κτηριακή σύνθεση του Αμαξοστασίου στην Πυλαία αναπτύσσεται σε δομημένη επιφάνεια 90.000 τμ και αποτελεί ουσιαστικά την «καρδιά του δικτύου» του Μετρό
      Στο αμαξοστάσιο θα λειτουργεί και υπόγειος χώρος στάθμευσης δύο επιπέδων, δυναμικότητας 310 θέσεων ΙΧ και 100 δικύκλων.
      Σε κομβικά σημεία της σύνθεσης του έργου έχουν χωροθετηθεί αυτόνομα και πρόσθετες υποστηρικτικές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων και πρότυπος βρεφονηπιακός σταθμός, ικανός να φιλοξενεί έως και 36 παιδιά!
      Η οδήγηση των συρμών με χειριστή θα πραγματοποιείται μόνο για την είσοδό τους στους χώρους συντήρησης και σε περιπτώσεις εκτάκτων συμβάντων.
      Όλες οι υπόλοιπες κινήσεις των συρμών, δηλαδή και η μεταφορά επιβατών, θα γίνονται αυτόματα χωρίς οδηγό. Η κίνησή τους βασίζεται στο σύστημα σηματοδότησης CBTC (communications-based train control) και είναι απολύτως ασφαλής και αξιόπιστη. Τα χειριστήρια του συρμού θα παραμένουν κλειδωμένα στις ειδικές θήκες που υπάρχει κάτω από τα παράθυρα των δύο όψεων.
      Στο συγκρότημα περιλαμβάνονται ο κύριος χώρος επιθεώρησης και συντήρησης συρμών, το συνεργείο επισκευών, ο τόρνος, το βαφείο, ο χώρος αμαξωμάτων, η κεντρική αποθήκη ανταλλακτικών, αίθουσες μηχανολογικού εξοπλισμού, εργαστήρια και οι γραφειακοί χώροι της εταιρίας λειτουργίας καθώς και υπόγειο parking.
      Πηγή: Περιγραφή του video στο Youtube
    11. webTV

      Engineer

      Τα φωτοβολταικά στοιχεία αναμένεται να ενταχθούν με βάση την τεχνολογία της Oceans of Energy, στο υπεράκτιο αιολικό της CrossWind, ισχύος 759 MW, στη Βόρεια Θάλασσα.
      Όλο και περισσότερο ωριμάζουν οι προτάσεις, αλλά και οι πρακτικές εφαρμογές για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου των υπεράκτιων ΑΠΕ, έτσι ώστε να συνδυάζουν διάφορες τεχνολογίες και κυρίως την ένταξη πλωτών ηλιακών υποδομών στα θαλάσσια «οικόπεδα» των offshore αιολικών πάρκων.
      Το πρώτο μεγάλης κλίμακας τέτοιο εγχείρημα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς τα πλωτά στοιχεία για το υπεράκτιο ηλιακό πάρκο στο Hollandse Kust Noord (HKN) έφτασαν στο λιμάνι του Άμστερνταμ, και πρόκειται να εγκατασταθούν στο ολλανδικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο CrossWind HKN.
      Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η εγκατάστασή έχει προγραμματιστεί για το 2025, και το Hollandse Kust Noord αναμένεται να είναι αυτό που ήδη περιγράφεται ως “το μεγαλύτερο υπεράκτιο ηλιακό πάρκο” στη Βόρεια Θάλασσα.
      Δοκιμασμένη τεχνολογία
      Η πλωτή τεχνολογία της εταιρείας Oceans of Energy, που δοκιμάστηκε υπό συνθήκες Βόρειας Θάλασσας για τέσσερα χρόνια, έχει επιδείξει ανθεκτικότητα σε τέτοια περιβάλλοντα, καθιστώντας τα πλωτά ηλιακά, σύμφωνα με την εταιρεία, ως τα μόνα στον κόσμο με επιχειρησιακό ιστορικό σε σκληρά υπεράκτια ύδατα.
      Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ολλανδικού Υπουργείου Κλίματος και Πράσινης Ανάπτυξης, το εν λόγω project σηματοδοτεί ένα νέο μοντέλο για τη μελλοντική ανάπτυξη της υπεράκτιας ενέργειας, συνδυάζοντας την ηλιακή με την αιολική ενέργεια και την παραγωγή υδρογόνου, όπως τουλάχιστον δηλώνει η ολλανδική εταιρεία.

      Η Oceans of Energy θα μεταφέρει τους πλωτήρες σε παρτίδες των 7 MW μέσω του θαλάσσιου φράγματος IJmuiden χρησιμοποιώντας σκάφη ελαφρών προδιαγραφών, μειώνοντας την ανάγκη για χρήση βαρέως εξοπλισμού.
      Τα στοιχεία έχουν αρχίσει να φτάνουν στο λιμάνι του Άμστερνταμ το οποίο θεωρείται είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη αυτού του συστήματος.
      Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο αρθρωτό σύστημα με την ονομασία NS3 δοκιμάστηκε πριν λίγους μήνες στο Βέλγιο και αποδείχθηκε γρήγορο και εύκολο στη συναρμολόγηση.
      Σύμφωνα με την Oceans of Energy με αυτό τον τρόπο καθίσταται δυνατή η κλιμάκωση μέχρι και τα 200 MW.
      Το Hollandse Kust Noord
      Σημειώνεται ότι το έργο Hollandse Kust Noord της CrossWind είναι ένα υπεράκτιο αιολικό project 759 MW που θα χρησιμοποιήσει βέλτιστες τεχνολογίες και μηχανικές λύσεις.
      Το έργο έχει πολλές πρωτιές, όπως ότι είναι το πρώτο offshore πάρκο στον κόσμο με υπεράκτιο συνδυασμό αποθήκευσης μπαταριών και πράσινου υδρογόνου που παράγεται από υπεράκτια αιολική ενέργεια σε κλίμακα μεγαβάτ. Μόλις κατασκευαστεί, το υπεράκτιο αιολικό πάρκο θα παράγει τουλάχιστον 3,3 TWh καθαρής ενέργειας ετησίως.
      Η Oceans of Energy ανέλαβε τη σύμβαση για την εγκατάσταση και λειτουργία του πλωτού ηλιακού πάρκου εντός του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Hollandse Kust Noord τον Απρίλιο του 2023.
      Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία εργάστηκε πάνω σε ένα κοινό βιομηχανικό έργο της ΕΕ, όπου η πλωτή ηλιακή τεχνολογία στοχεύει στην κλιμάκωση σε τυποποιημένες μορφές των 150 MW, επιτρέποντας την κατασκευή πάρκων ακόμη και κλίμακας gigawatt.

       
    12. webTV

      Engineer

      Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Σάββατο όταν κατέρρευσε στενή γέφυρα για πεζούς σε προκυμαία όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, στο πλαίσιο εορτασμού στο νησί Σαπέλο, στην πολιτεία Τζόρτζια (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσαν οι αρχές.
      "Τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι έπεσαν στο νερό" όταν κατέρρευσε η στενή γέφυρα για πεζούς και "ως τώρα, ο αριθμός των θυμάτων είναι επτά και ο αριθμός των τραυματιών δεν είναι ακόμη γνωστός", ανέφεραν οι πολιτειακές αρχές σε ανακοίνωσή τους.
      Το πλήθος είχε συγκεντρωθεί σε προκυμαία όπου δένουν πορθμεία τα οποία συνδέουν το νησί —πολύ κοντά στα παράλια στον Ατλαντικό Ωκεανό— με την ηπειρωτική χώρα, για εκδήλωση της μικρής κοινότητας των Γκάλα Γκίτσι (Gullah Geechee), απογόνων Αφρικανών πολλοί από τους οποίους είχαν μεταφερθεί σκλάβοι σε παραθαλάσσιες φυτείες στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

      "Αυτός που θα έπρεπε να είναι χαρούμενος εορτασμός του πολιτισμού και της ιστορίας των Γκάλα Γκίτσι μετατράπηκε σε τραγωδία", σχολίασε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.
      Εκφράζοντας την "ευγνωμοσύνη" του στα σωστικά συνεργεία, διαβεβαίωσε πως η ομάδα του θα παραμείνει σε επαφή με τις τοπικές αρχές και είναι έτοιμη να τους διαθέσει "οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν".
      Ο κυβερνήτης της πολιτείας, ο Μπράιαν Κεμπ, εξέφρασε με τη σειρά του τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων μέσω X, τονίζοντας πως σωστικά συνεργεία παραμένουν επιτόπου.
      Η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη, διευκρίνισαν οι τοπικές αρχές.
      Απομονωμένοι πάνω σε διάσπαρτα νησιά και λωρίδες γης σε υγροβιότοπους κατά μήκος των ακτών στον Ατλαντικό, οι πρόγονοι των Γκάλα Γκίτσι αξιοποιούσαν τους πόρους που τους πρόσφερε η γη και η θάλασσα. Δημιούργησαν δικό τους πολιτισμό, βασισμένο στις ρίζες τους, και ακόμη και δική τους κρεολική γλώσσα.
       
    13. webTV

      GTnews

      Πραγματοποιήθηκε για 11η χρονιά η «Βραδιά του Ερευνητή» στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στη γιορτή της επιστήμης, της καινοτομίας και της γνώσης, στο εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ του ιστορικού συγκροτήματος Πατησίων, πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τα επιτεύγματα ερευνητικών ομάδων, φοιτητών και μαθητών.
      Πρωτοπόρες ιδέες, βραβευμένες καινοτομίες, πειράματα μπροστά στους επισκέπτες, ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους και ανέδειξαν τη σύνδεση της έρευνα με την κοινωνία αλλά και τον ρόλο της στη συνολική ανάπτυξη του τόπου.
      Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η πράσινη, γαλάζια και ψηφιακή μετάβαση, η αειφορία, η ποιότητα ζωής και η υγεία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημιουργικότητας και των πρωτοπόρων ιδεών που παρουσίασαν φοιτητές και ερευνητικές ομάδες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των πανεπιστημίων της Αττικής, ερευνητικών κέντρων, καθώς και νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνοβλαστών.
      Το ιστορικό κτίριο Αβέρωφ πλημμύρισε από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής με παιδιά κάθε ηλικίας και τους γονείς τους, μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και φοιτητές που περιηγήθηκαν και συμμετείχαν στα επιστημονικά και καλλιτεχνικά δρώμενα. Οι ερευνητές είχαν προετοιμάσει πειράματα όπου μπορούσε να συμμετάσχει ο επισκέπτης, έξυπνα τεστ για να μάθει πόσο υγιεινές είναι οι συνήθειες του, παιχνίδια για να ανακαλύψει το επίπεδο προσοχής του. Μεταξοσκώληκες και σκαθάρια, προσέλκυσαν αρκετούς μικρούς μαθητές. Τα μικροσκόπια άνοιγαν έναν ολοκαίνουριο κόσμο για όσους τα χρησιμοποιούσαν, ενώ μικροί και μεγάλοι θαύμασαν τα αυτοκινούμενα που έχουν κατασκευάσει ερευνητικές ομάδες με βασικό στόχο την εξοικονόμηση και όχι μόνο.
      Η Βραδιά του Ερευνητή για πρώτη φορά περιλάμβανε κοινές δράσεις εκτός από την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τις «Αποστολές της ΕΕ» (EU Missions) στο πλαίσιο του Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας Horizon Europe, για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μικρών επισκεπτών (“Planting for the future”, “The game of re-use”), για την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση των διακρίσεων (“Science HERoes”), για την ανάδειξη της καινοτομίας (“Showcasing innovation”) με τη συμμετοχή εταιρειών τεχνοβλαστών, για την ανάδειξη κόμβων επιστήμης και μάθησης (“Science and learning hub”) σε ζωντανή σύνδεση με πειράματα του CERΝ.
      Οι δράσεις που έχουν ξεκινήσει ή επίκεινται, στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή, οι οποίες έχουν στόχο την προώθηση της έρευνας μέσω της συμμετοχής και της προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των νέων. Ενδεικτικά, τέτοιες δράσεις είναι:
      Reserchears at school: οι ερευνητές και ερευνήτριες που συμμετέχουν επισκέπτονται τάξεις πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παρουσιάζουν το αντικείμενό τους με κατανοητό τρόπο. Find me a mentor: επιλεγμένα σχολεία απομακρυσμένων περιοχών θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δικό τους μέντορα, ερευνητή/ ερευνήτρια, όπως στα Τζουμέρκα, το Διδυμότειχο, στην Κάσο. Chat Lab: Ερευνητές και ερευνήτριες εκπροσωπώντας το ΕΜΠ, Πανεπιστήμια της Αττικής, και καινοτόμες εταιρείες και άλλους φορείς συζητούν διαδικτυακά με τους μαθητές. Ανοιχτά εργαστήρια (Open Lab) : για την ενημέρωση σε θέματα Αποστολών της ΕΕ. Δείτε εδώ τις ερευνητικές συμμετοχές: https://www.ntua.gr/ntuaren/files/NTUAREN2024_researchers_list.pdf
       
       
    14. webTV

      Engineer

      Διεθνής μελέτη, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Δρ.   Xianzhi Cao   από το Πανεπιστήμιο Qingdao της Κίνας παρουσίασε ένα από τα πιο ολοκληρωμένα μοντέλα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ και δείχνουν πώς οι τεκτονικές πλάκες άλλαξαν το σχήμα και τη θέση των ηπείρων τα τελευταία 1.8 δισεκατομμύρια χρόνια.
      Η γνώση του τρόπου με τον οποίον μετατοπίστηκαν οι τεκτονικές πλάκες με την πάροδο του χρόνου, επιτρέπει στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το πώς λειτουργεί η Γη.
      Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το Forbes οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι σεισμοί συνδέονται άμεσα με το πώς οι πλάκες κινούνται μεταξύ τους -μεταξύ πολλών άλλων.
      «Η τριβή κατά μήκος των ορίων των συγκρουόμενων πλακών συσσωρεύει ενέργεια που τελικά θα απελευθερωθεί ως καταστροφικός σεισμός.
      Τα ηφαίστεια σχηματίζονται κυρίως εκεί όπου ο φλοιός της γης παραμορφώνεται ή διασπάται, επιτρέποντας στο μάγμα να ανέβει στην επιφάνεια.
      Οι αργές κινήσεις των ηπείρων ελέγχουν τη στάθμη της θάλασσας, τα θαλάσσια ρεύματα και τις μακροπρόθεσμες κλιματικές αλλαγές.
      Ακόμη και η εξέλιξη της ζωής επηρεάζεται από την τεκτονική των πλακών. Καθώς οι ήπειροι διασπώνται, τα χερσαία ζώα και φυτά απομονώνονται και τελικά εξελίσσονται σε νέα είδη».
      Καθοδηγούμενες από ρεύματα μεταφοράς στο εσωτερικό της γης και τα όρια των πλακών που βυθίζονται στον μανδύα λόγω της βαρυτικής έλξης, οι τεκτονικές πλάκες της γης κινούνται στο ρυθμό που μεγαλώνουν τα νύχια μας, όπως έγραψε στο Conversation ο καθηγητής Γεωλογίας στο University of Adelaide, Alan Collins, ο οποίος πήρε μέρος στην έρευνα.
      «Δεδομένου ότι οι τεκτονικές διεργασίες στη γη ξεκίνησαν μεταξύ 3,3 και 3,5 δισεκατομμυρίων ετών πριν, αυτή η ταχύτητα ήταν υπεραρκετή για να μετακινήσει ολόκληρες ηπείρους σε ολόκληρο τον πλανήτη.
      Η χαρτογράφηση του πλανήτη μας μέσα από τη μακρά ιστορία του δημιουργεί έναν όμορφο χορό ηπείρων, που είναι από μόνος του μαγευτικός, αλλά και ένα έργο φυσικής τέχνης».

      ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ
      Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ήδη δημοσιευμένους χάρτες, ηλικίες που παρέχονται από διαδικασίες κατασκευής βουνών, άνοιγμα τεκτονικών λεκανών και ηφαιστειακές εκρήξεις, με γεωφυσικά δεδομένα που διατίθενται τα τελευταία χρόνια.
      Όλες αυτές οι πληροφορίες διατέθηκαν σε ένα βελτιωμένο λογισμικό προσομοίωσης, ώστε να προκύψει πώς δημιουργήθηκαν οι ήπειροι όπως τις ξέρουμε σήμερα.
      Είναι η πρώτη φορά που το γεωλογικό αρχείο της Γης χρησιμοποιήθηκε ώστε να κοιτάξουν οι επιστήμονες τόσο πολύ πίσω στο χρόνο.
      Έτσι προέκυψε η χαρτογράφηση του τελευταίου 40% της ιστορίας του πλανήτη, στο οποίο ωστόσο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γη πολύπλοκη κυτταρική ζωή.
      Το βίντεο αρχίζει με τον χάρτη του κόσμου όπως είναι γνωστός σε όλους σήμερα. Στη συνέχεια, η Ινδία κινείται γρήγορα νότια, ακολουθούμενη από τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας καθώς η προηγούμενη ήπειρος της Γκοντβάνα σχηματίζεται στο νότιο ημισφαίριο.
      Πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι δεινόσαυροι περπάτησαν στη γη, η Γκοντβάνα συνδέθηκε με τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη βόρεια Ασία για να σχηματίσει μια μεγάλη υπερήπειρο που ονομάζεται Παγγαία.
      Στη συνέχεια, η ανοικοδόμηση συνεχίζεται πίσω στο χρόνο. Η Παγγαία και η Γκοντβάνα σχηματίστηκαν από παλαιότερες συγκρούσεις πλακών. Καθώς ο χρόνος κυλά πίσω, εμφανίζεται μια παλαιότερη υπερήπειρος που ονομάζεται Ροδινία.
      Δεν σταματά εδώ. Η Ροδινία, με τη σειρά της, σχηματίζεται από τη διάλυση μιας ακόμη παλαιότερης υπερηπείρου που ονομάζεται Νούνα περίπου πριν από 1,35 δισεκατομμύρια χρόνια.
    15. webTV

      GTnews

      Η ΟΛΘ Α.Ε., συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες της για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την προώθηση ενός «πράσινου» μέλλοντος για τις νεότερες γενιές, υλοποίησε σε συνεργασία με τη MEPP (Mediterranean Company Environmental Protection), Δράση Υποθαλάσσιου Καθαρισμού για πρώτη φορά στην παραλία της Θεσσαλονίκης, ανοιχτή στο κοινό, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων, κ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου.
      Η δράση πραγματοποιήθηκε κατά μήκος της παραλίας, από τον 1ο Προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης έως τον Λευκό Πύργο, σε συνεργασία και με την υποστήριξη των: Hellenic Marine Environment Protection Association (HELMEPA), Antipollution of V Group, Hellenic Environmental Center S.A. (HEC), Hill International, Optima Bank, Rogan Associates, Pfizer, Alpha Bank, ΔΕΘ-Helexpo και Samaras & Partners. Η δράση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε.).
      Με τη συμμετοχή 39 εξειδικευμένων δυτών, ο βυθός κατά μήκος της παραλίας (1,3 χλμ.) καθαρίστηκε από αντικείμενα που δεν έχουν θέση στη θάλασσα και διαταράσσουν την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Τα αντικείμενα που ανελκύστηκαν πρόκειται να καταγραφούν, να διαχωριστούν και να προωθηθούν για την περιβαλλοντικά ορθή διαχείρισή τους, και όπου είναι δυνατόν, να επαναξιοποιηθούν. Το κοινό και εκπρόσωποι φορέων και αρχών, παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία κατάδυσης των δυτών, ανέλκυσης και συγκέντρωσης των ευρημάτων, και βίωσαν τη σπουδαιότητα της διατήρησης ενός καθαρού θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής, ακολούθησε τιμητική εκδήλωση βράβευσης των εθελοντών και υποστηρικτών της δράσης.
       
    16. webTV

      Engineer

      Σάρκα και οστά παίρνει η υπογειοποίηση στην Αθήνα με τον υπογειοποιημένο τετραπλό  σιδηροδρομικό διάδρομο  στα Σεπόλια, που θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των δρομολογίων και στην αναβάθμιση της περιοχής.
      Η υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού διαδρόμου στα Σεπόλια, θα αναβαθμίσει τόσο την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής όσο και τη δυναμική του σιδηροδρομικού δικτύου!
      Σύνταξη: ecozen.gr
      Το έργο για την υπογειοποίηση στα Σεπόλια θα προσθέσει επιπλέον γραμμές στο υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο, βελτιώνοντας την εμπειρία των χρηστών του, όπως και την καθημερινότητα των κατοίκων μιας γειτονιάς της πρωτεύουσας.
      Πρόκειται για το έργο κατασκευής τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου -γνωστό και ως «η υπογειοποίηση στα Σεπόλια»- συνολικού μήκους 2,36 χλμ., εκ των οποίων περίπου τα 1,5 χλμ. θα είναι πλήρως υπογειοποιημένα.
      Ο σιδηροδρομικός διάδρομος ξεκινά από την έξοδο του Σ.Σ. Αθηνών προς Θεσσαλονίκη (ΧΘ 10+821) και καταλήγει στις Τρεις Γέφυρες (ΧΘ 13+181) στη περιοχή Σεπολίων του Δήμου Αθηναίων όπου συναντά τον πρόσφατα κατασκευασμένο και σε λειτουργία νέο τετραπλό σιδηροδρομικό διάδρομο.
      Ο νέος σιδηροδρομικός διάδρομος, κατασκευάζεται επί της υφιστάμενης ζώνης κυκλοφορίας και θα είναι διπλής διατομής. Πρώτα θα ολοκληρωθεί (εντός Α’ εξαμήνου 2025) ο δυτικός διάδρομος που θα «φιλοξενεί» τους υπεραστικούς συρμούς και θα ακολουθήσει ο ανατολικός που θα εξυπηρετεί την κίνηση των προαστιακών συρμών.
      Σε κατασκευαστικό επίπεδο, το έργο απαιτεί «χειρουργικές παρεμβάσεις», καθώς γειτνιάζει με τη γραμμή 2 του μετρό και έναν μεγάλο αγωγό αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ.
      Με δεδομένο ότι θα διπλασιαστούν οι γραμμές, αναμένεται να διευκολυνθεί σε σημαντικό βαθμό η κυκλοφορία των τρένων, καθώς θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο χρόνος των δρομολογίων και θα αυξηθεί ο αριθμός τους.
      Επιπλέον κατά μήκος αυτής της διαδρομής, που εκτείνεται από την έξοδο του Σ.Σ. Αθηνών προς Θεσσαλονίκη και καταλήγει στις Τρεις Γέφυρες, θα διαμορφωθεί ένας διάδρομος πρασίνου και αναψυχής, πάνω απ’ τις υπογειοποιημένες ράγες.
    17. webTV

      Engineer

      Η Σαουδική Αραβία αποκάλυψε τα στάδια που θα φιλοξενήσουν αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε 10 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός χώρου χτισμένου στο The Line στο Neom, ως μέρος της επίσημης υποβολής της προσφοράς στη FIFA. Τα 15 στάδια θα βρίσκονται μέσα και γύρω από τέσσερις πόλεις – Ριάντ, Τζέντα, Αλ Χομπάρ και Άμπχα, καθώς και στην υπό κατασκευή πόλη The Line.
      Η FIFA πρόκειται να επιβεβαιώσει τη Σαουδική Αραβία ως οικοδεσπότη για τη διοργάνωση του 2034 τον Δεκέμβριο, με τη χώρα να είναι η μόνη πλειοδότρια για τη διοργάνωση.
      Συνολικά, έχουν προγραμματιστεί 11 νέα γήπεδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, με τρία υπό κατασκευή. Τα δύο μεγαλύτερα γήπεδα της χώρας θα ανακαινιστούν, ενώ δύο ακόμη υπάρχοντα γήπεδα θα επεκταθούν προσωρινά κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

      1. New Murabba Stadium, Ριάντ, άγνωστος αρχιτέκτονας
      Με το εξωτερικό του να θυμίζει το φλοιό ακακίας, το New Murabba Stadium θα περιβάλλεται από πολυάριθμες μορφές που μοιάζουν με βράχους που χωρίζονται από φαράγγια.
      "Το σχέδιό του αντιγράφει τα επικαλυπτόμενα επίπεδα σε στρώσεις και την όψη της επίπεδης υφής του φλοιού της εγγενούς ακακίας", σύμφωνα με το έγγραφο προσφοράς.
      Το γήπεδο 45.000 θέσεων θα αποτελέσει μέρος μιας ανάπτυξης στο κέντρο της πόλης, της Murabba, που δημιουργείται στα βορειοδυτικά του Ριάντ. Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει επίσης έναν ουρανοξύστη σε σχήμα κύβου ύψους 400 μέτρων που ονομάζεται Mukaab.

      2. King Salman International Stadium, Ριάντ, από το Populous
      Το Διεθνές Στάδιο King Salman που πρόκειται να φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα είναι το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, όταν ολοκληρωθεί.
      Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό στούντιο Populous, το οποίο δημιουργεί αρκετούς χώρους για το τουρνουά, το στάδιο στο Ριάντ θα έχει χωρητικότητα 92.000 ατόμων. Ο σχεδιασμός του βασίζεται στην αισθητική των βουνών, με διαμορφωμένα πάνελ που περικλείουν τη δομή.
      «Το στάδιο θα ενσωματωθεί στην τοπογραφία του, με το έδαφος και το φυσικό περιβάλλον να αποτελούν μέρος της οροφής του σταδίου», ανέφερε η επίσημη δήλωση.
      "Εκτός από την αισθητική του γοητεία, αυτός ο σχεδιασμός θα προσφέρει αποτελεσματική σκίαση και αερισμό προσαρμοσμένο στο κλίμα της ερήμου."

      3. Roshn Stadium, Ριάντ, άγνωστος αρχιτέκτονας
      Σχεδιασμένο για να μοιάζει με πολλά κρυσταλλοειδή θραύσματα που υψώνονται στον αέρα, το Στάδιο Roshn θα κατασκευαστεί στα νότια του Ριάντ ως μέρος μιας ευρύτερης οικιστικής γειτονιάς και θα τοποθετηθεί σε μια κεντρική πλατεία.
      «Το στάδιο έχει σχεδιαστεί ως ένα δυναμικό μέρος του αστικού ιστού, ενθαρρύνοντας την κοινότητα να περπατήσει γύρω και μέσα από τις εγκαταστάσεις», ανέφερε η προσφορά.

      4. King Fahd Sports City Stadium, Ριάντ, από τους Ian Fraser, John Roberts, Michael KC Cheah
      Το King Fahd Sports City Stadium, το οποίο λειτουργεί από το 1987,  καλύπτεται με μια χαρακτηριστική υφασμάτινη οροφή που στηρίζεται σε μια σειρά από 24 ιστούς που έχουν ύψος 58 μέτρα ο καθένας.
      Το στάδιο, το οποίο βρίσκεται στο ανατολικό Ριάντ, επί του παρόντος ανακαινίζεται από την Populous με σκοπό την αύξηση της χωρητικότητάς του από 58.000 σε 70.000.

      5. Prince Mohammed bin Salman Stadium, Ριάντ, από το Populous
      Το στάδιο που πήρε το όνομά του από τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, και έχει σχεδιαστεί ως μέρος της ψυχαγωγικής περιοχής Qiddiya, 30 χιλιόμετρα από το Ριάντ.
      Το στάδιο θα βρίσκεται τοποθετημένο στην άκρη ενός γκρεμού και θα έχει εξέδρες στις τρεις πλευρές με έναν μεγάλο, ανασυρόμενο τοίχο LED να καταλαμβάνει την άλλη πλευρά. Το κτίριο θα περιλαμβάνει και Ολυμπιακό Μουσείο.
      "Το στάδιο έχει σχεδιαστεί για να βελτιστοποιεί την εμπειρία του θεατή, με μια μοναδική διάταξη τριών όψεων που επιτρέπει την εκπληκτική θέα προς τα βράχια Tuwaiq", ανέφερε η επίσημη προσφορά.

      6. Prince Faisal bin Fahd Sports City Stadium, Ριάντ, από το Populous
      Το Prince Faisal bin Fahd Sports City Stadium κατασκευάζεται επί της παρούσης στα ανατολικά της πόλης και θα εμπνευστεί από παραδοσιακά αρχιτεκτονικά μοτίβα από την κεντρική περιοχή της χώρας.
      «Ο σχεδιασμός του σταδίου αντλεί έμπνευση από τις αρχές του «πολιτισμικά διαμορφωμένου μοντερνισμού» της αρχιτεκτονικής Salmani», ανέφερε το έγγραφο προσφοράς.
      Το στάδιο θα κατασκευαστεί με υλικά τοπικής παραγωγής και θα χρησιμοποιεί ενεργειακά αποδοτικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων ηλιακών συλλεκτών στην οροφή».


      7. South Riyadh Stadium, Riyadh, από το Populous
      Άλλο ένα στάδιο που βασίζεται στις «αρχές της αρχιτεκτονικής Σαλμάνι», το South Riyadh Stadium θα βρίσκεται στα νότια της πρωτεύουσας – όπως υποδηλώνει το όνομα. Θα είναι τυλιγμένο σε πολλά κοκκινοκαφέ κατακόρυφα πτερύγια και θα καλύπτεται με μια διαφανή οροφή.
      «Η πρόσοψη συνδυάζει τον νεωτερισμό με την πλούσια αρχιτεκτονική γλώσσα και την παλέτα υλικών της περιοχής», ανέφερε η προσφορά.

      8. King Saud University Stadium, Riyadh, από τον Michael KC Cheah, ανακαίνιση από το Populous
      Ένα από τα δύο υπάρχοντα στάδια που θα επεκταθούν προσωρινά για το Παγκόσμιο Κύπελλο, το King Saud University Stadium θα έχει χωρητικότητα 46.000 κατά τη διάρκεια του τουρνουά, πριν μειωθεί σε 33.000 μετά το γεγονός.

      9. Neom Stadium, Neom, άγνωστος αρχιτέκτονας
      Περιγραφόμενο ως το «πιο μοναδικό στάδιο στον κόσμο», το Neom Stadium θα ενσωματωθεί στη Mega City The Line, η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή στα βορειοδυτικά της χώρας ως μέρος του Neom.
      «Με ένα γήπεδο που βρίσκεται πάνω από 350 μέτρα πάνω από το έδαφος, εκπληκτική θέα και μια οροφή που δημιουργείται από την ίδια την πόλη, το στάδιο θα είναι μια εμπειρία όπως καμία άλλη», σύμφωνα με την προσφορά.
      Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Dezeen, υπέυθυνο για το σχεδιασμό του Neom Stadium είναι το στούντιο BIG, μια φήμη που δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από τη Σαουδική Αραβία ούτε από το Ολλανδικό στούντιο.

      10. King Abdullah Sports City Stadium, Τζέντα, από την Arup
      Το King Abdullah Sports City Stadium που άνοιξε το 2014, χωρητικότητας 62.000 ατόμων, σχεδιάστηκε από την Arup και θα ανακαινιστεί ενόψει του Μουντιάλ.
      «Το King Abdullah Sports City Stadium της Σαουδικής Αραβίας είναι ένα κομψό, σεβαστό και ευέλικτο συγκρότημα που συνδυάζει την παραδοσιακή ισλαμική αρχιτεκτονική με τον καινοτόμο σχεδιασμό για να σχηματίσει ένα εξαιρετικά λειτουργικό, βιώσιμο και ευέλικτο κτίριο», δήλωσε η Arup.

      11. Qiddiya Coast Stadium, Jeddah, από το Populous
      Ένα από τα πιο πολύχρωμα στάδια που κατασκευάζονται για το Παγκόσμιο Κύπελλο, το στάδιο Qiddiya Coast Stadium χτίζεται 45 χιλιόμετρα βόρεια της Τζέντα. Θα περιβάλλεται από πολλά πτερύγια που σχεδιάστηκαν για να προκαλούν την ιδέα ενός κύματος θεατών (Mexican wave).
      «Σχεδιάστηκε ως φυσική αναπαράσταση της ζωντανής σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και του νερού, της ενέργειας και της ύλης”, ανέφερε η προσφορά.

      12. Jeddah Central Development Stadium, Jeddah, από την GMP Architecten
      Το στάδιο 45.000 θέσεων που κατασκευάζεται επί του παρόντος ως ένα από τα κεντρικά κτίρια του έργου Jeddah Central giga, σχεδιάστηκε από το γερμανικό στούντιο GMP Architecten.
      Το γήπεδο θα περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από κτίρια που το κάνουν να φαίνεται σαν μια μάζα ιστορικών κατασκευών.
      «Απηχεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της ιστορικής συνοικίας Al Balad της Τζέντα, ενώ αγκαλιάζει τις τεχνολογικές εξελίξεις και τον καινοτόμο σχεδιασμό κτιρίων», αναφέρεται στο έγγραφο προσφοράς.
      Η ευρύτερη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει 17.000 σπίτια καθώς και ένα κέντρο τεχνών που σχεδιάστηκε από το Heatherwick Studio, μια όπερα σχεδιασμένη από το δανικό στούντιο Henning Larsen και ένα oceanarium από το αμερικανικό στούντιο SOM.

      13. King Abdullah Economic City Stadium, Τζέντα, άγνωστος αρχιτέκτονας
      Σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την Τζέντα, το King Abdullah Economic City Stadium θα αποτελέσει μέρος μιας προγραμματισμένης νέας πόλης στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας.
      Το στάδιο σε σχήμα τυμπάνου θα έχει χωρητικότητα 45.000 ατόμων.

      14. Aramco Stadium, Al Khobar, από τους Foster + Partners και Populous
      Σχεδιασμένο από το βρετανικό στούντιο Foster + Partners, το στάδιο Aramco, το οποίο θα παραδοθεί από την Populous, βρίσκεται υπό κατασκευή στην πόλη Al Khobar στην ανατολική ακτή της χώρας.
      Με έμπνευση τις δίνες που υπάρχουν στα ανοικτά των ακτών της Σαουδικής Αραβίας, το στάδιο των 47.000 θέσεων θα καλυφθεί με μια σειρά από μορφές που μοιάζουν με πανιά. Έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2026 και να χρησιμοποιηθεί για το Ασιατικό Κύπελλο του 2027.

      15.  King Khalid University Stadium, Abha, ανακαίνιση από την Populous
      Τοποθετημένο στη νοτιοδυτική πόλη Abha, το King Khalid University Stadium είναι το δεύτερο υπάρχον στάδιο που θα επεκταθεί για το τουρνουά.
      Αρχικά λειτούργησε το 1987, και έχει σήμερα χωρητικότητα 12.000, η οποία θα αυξηθεί σε 45.000 κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
      Πηγή: Dezeen
    18. webTV

      GTnews

      Διαδικτυακή, ενημερωτική ημερίδα για την πορεία της Αποστολής (mission) «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030, από και προς τον πολίτη» διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κατά την εκδήλωση, οι συμμετέχοντες Δήμοι ενημερώθηκαν για το νέο διεθνές, χρηματοδοτικό εργαλείο που δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξή τους.
      Μέσω του Κόμβου Capital Hub, 112 ευρωπαϊκές πόλεις, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) και του HorizonEu, καλούνται να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα έως το 2030.
      Υπενθυμίζεται ότι από τον Απρίλιο του 2022 έχουν επιλεγεί από την ΕΕ οι εξής έξι ελληνικές πόλεις, μεταξύ 377 υποψηφιοτήτων: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη και Τρίκαλα. Οι τέσσερις εξ’ αυτών, συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, η Κοζάνη και τα Ιωάννινα, έχουν ήδη λάβει την πιστοποίηση “EU Mission Label”, που αναγνωρίζει τις δράσεις τους στο πλαίσιο της Αποστολής «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030», μεταξύ 33 ευρωπαϊκών πόλεων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η χώρα μας κατατάσσεται 3η μεταξύ των χωρών που ανταποκρίθηκαν γρηγορότερα και πληρέστερα στις απαιτήσεις της Αποστολής. Σημειώνεται ότι και τα Τρίκαλα έχουν αποστείλει το Κλιματικό τους Σύμφωνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση, ενώ η Αθήνα αναμένεται να ολοκληρώσει την προσπάθειά της μέσα στον Σεπτέμβριο του 2024.
      Οι πόλεις που έχουν λάβει την πιστοποίηση της ΕΕ, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Συγκεκριμένα, θα δύνανται να διαρθρώνουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες, να εισάγουν έργα σε διάφορους παρόχους κεφαλαίων και να λαμβάνουν στήριξη κατά τη διαδικασία κλεισίματος συμφωνιών. Τονίζεται ότι η ΕΤΕπ έχει δεσμεύσει δανειοδοτικό κονδύλι, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για όλες τις επιλεγείσες ευρωπαϊκές πόλεις, με στόχο τις επενδύσεις σε: ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, συστήματα τηλεθέρμανσης, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βιώσιμη κινητικότητα, αστική ανανέωση, υποδομές ύδρευσης, όπως και κοινωνικές υποδομές.
      Στην ενημερωτική ημερίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχαν: ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Αποστολής των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων, η PhD Χημικός Μηχανικός και Υπεύθυνη Παρακολούθησης Έργων Κλιματικής Αλλαγής, Σπυριδούλα Ντεμίρη, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, το μέλος της Ομάδας Μετάβασης του Δήμου Καλαμάτας, Νίκος Μπασακίδης, η εκπρόσωπος του Δήμου Τρικκαίων, Κωνσταντίνα Ζαχαρή και από τον Δήμο Κοζάνης, ο Ιωάννης Τζιουράς.
      Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι από τους Δήμους: Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Λαρισαίων, Εορδαίας, Θέρμης, Πειραιά, Ελευσίνας, από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
      Διαδικτυακό «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), καθώς και εκπρόσωποι από τον ιδιωτικό τομέα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Ecogenia Youth Climate Corps, το The Green Tank, η Εταιρεία ΕΠΤΑ, η MellonLabs & Wastecloud IKE, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
       
       
    19. webTV

      Engineer

      Σε αυτό το (vlog) επεισόδιο θα δούμε την διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την εξαίρεση από απαίτηση Μελέτης Στατικής Επάρκειας στα αυθαίρετα:
       
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.