Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural


  • Δέλτα Έβρου: ένας μεγαλοπρεπής υγρότοπος


    Το Δέλτα του Έβρου είναι ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της χώρας μας! Ένας τόπος που σφύζει από ζωή, φημισμένος για τα σπάνια είδη πουλιών που φιλοξενεί, όπως η νανόχηνα, που είναι το πιο σπάνιο και απειλούμενο είδος χήνας. Για το λόγο αυτό αποτελεί και αγαπημένο προορισμό για φωτογράφους άγριας ζωής που βρίσκουν εκεί εξαιρετικές ευκαιρίες για συναντήσεις με τους φτερωτούς κατοίκους του.

    Καθώς βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Έβρου, το «μοιραζόμαστε» με τη γειτονική Τουρκία. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000, χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα (ΖΕΠ) με τον κωδικό GR1110006. Τμήμα της περιοχής έχει ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ και το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της σε διεθνές επίπεδο.

    Το υγροτοπικό σύστημα Δέλτα Έβρου φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία ειδών πανίδας και σε μεγάλους αριθμούς, παρόλη την υποβάθμιση που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά, όλες τις εποχές του χρόνου. Ο υγρότοπος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη μετανάστευση, καθώς και για τη διαχείμαση των πουλιών. Μάλιστα, είναι η πιο σημαντική περιοχή στην Ελλάδα για τις χήνες και τους κύκνους. Χαρακτηριστικά είδη της περιοχής είναι ο νανόκυκνος, ο στικταετός, ο βασιλαετός, η αγκαθοκαλημάνα, η καστανόπαπια και η νανόχηνα.

    Το Δέλτα Έβρου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πόρο για την τοπική κοινωνία, λόγω της αξίας που έχει για την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αλιεία, ενώ εδώ και πολλά χρόνια έχουν ανακαλύψει την αξία του χιλιάδες επισκέπτες που το επιλέγουν ως οικοτουριστικό προορισμό.

    Στο Σύστημα Διακυβέρνησης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρα μας, το Δέλτα Έβρου ανήκει στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου, Δαδιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Θράκης.

    Πηγή: Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ


    Πηγή: https://www.facebook.com/ofypeka/photos/a.1542185429452209/1680362548967829/?type=3



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.