Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τα δεκαπέντε (15) στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2034 στην Σ. Αραβία


    Η Σαουδική Αραβία αποκάλυψε τα στάδια που θα φιλοξενήσουν αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε 10 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός χώρου χτισμένου στο The Line στο Neom, ως μέρος της επίσημης υποβολής της προσφοράς στη FIFA. Τα 15 στάδια θα βρίσκονται μέσα και γύρω από τέσσερις πόλεις – Ριάντ, Τζέντα, Αλ Χομπάρ και Άμπχα, καθώς και στην υπό κατασκευή πόλη The Line.

    Η FIFA πρόκειται να επιβεβαιώσει τη Σαουδική Αραβία ως οικοδεσπότη για τη διοργάνωση του 2034 τον Δεκέμβριο, με τη χώρα να είναι η μόνη πλειοδότρια για τη διοργάνωση.

    Συνολικά, έχουν προγραμματιστεί 11 νέα γήπεδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, με τρία υπό κατασκευή. Τα δύο μεγαλύτερα γήπεδα της χώρας θα ανακαινιστούν, ενώ δύο ακόμη υπάρχοντα γήπεδα θα επεκταθούν προσωρινά κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

    1 New Murabba Stadium.png

    1. New Murabba Stadium, Ριάντ, άγνωστος αρχιτέκτονας

    Με το εξωτερικό του να θυμίζει το φλοιό ακακίας, το New Murabba Stadium θα περιβάλλεται από πολυάριθμες μορφές που μοιάζουν με βράχους που χωρίζονται από φαράγγια.

    "Το σχέδιό του αντιγράφει τα επικαλυπτόμενα επίπεδα σε στρώσεις και την όψη της επίπεδης υφής του φλοιού της εγγενούς ακακίας", σύμφωνα με το έγγραφο προσφοράς.

    Το γήπεδο 45.000 θέσεων θα αποτελέσει μέρος μιας ανάπτυξης στο κέντρο της πόλης, της Murabba, που δημιουργείται στα βορειοδυτικά του Ριάντ. Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει επίσης έναν ουρανοξύστη σε σχήμα κύβου ύψους 400 μέτρων που ονομάζεται Mukaab.

    2 King Salman International Stadium.png

    2. King Salman International Stadium, Ριάντ, από το Populous

    Το Διεθνές Στάδιο King Salman που πρόκειται να φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα είναι το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, όταν ολοκληρωθεί.

    Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό στούντιο Populous, το οποίο δημιουργεί αρκετούς χώρους για το τουρνουά, το στάδιο στο Ριάντ θα έχει χωρητικότητα 92.000 ατόμων. Ο σχεδιασμός του βασίζεται στην αισθητική των βουνών, με διαμορφωμένα πάνελ που περικλείουν τη δομή.

    «Το στάδιο θα ενσωματωθεί στην τοπογραφία του, με το έδαφος και το φυσικό περιβάλλον να αποτελούν μέρος της οροφής του σταδίου», ανέφερε η επίσημη δήλωση.

    "Εκτός από την αισθητική του γοητεία, αυτός ο σχεδιασμός θα προσφέρει αποτελεσματική σκίαση και αερισμό προσαρμοσμένο στο κλίμα της ερήμου."

    3 Roshn Stadium.png

    3. Roshn Stadium, Ριάντ, άγνωστος αρχιτέκτονας

    Σχεδιασμένο για να μοιάζει με πολλά κρυσταλλοειδή θραύσματα που υψώνονται στον αέρα, το Στάδιο Roshn θα κατασκευαστεί στα νότια του Ριάντ ως μέρος μιας ευρύτερης οικιστικής γειτονιάς και θα τοποθετηθεί σε μια κεντρική πλατεία.

    «Το στάδιο έχει σχεδιαστεί ως ένα δυναμικό μέρος του αστικού ιστού, ενθαρρύνοντας την κοινότητα να περπατήσει γύρω και μέσα από τις εγκαταστάσεις», ανέφερε η προσφορά.

    4 King Fahd Sports City Stadium.png

    4. King Fahd Sports City Stadium, Ριάντ, από τους Ian Fraser, John Roberts, Michael KC Cheah

    Το King Fahd Sports City Stadium, το οποίο λειτουργεί από το 1987,  καλύπτεται με μια χαρακτηριστική υφασμάτινη οροφή που στηρίζεται σε μια σειρά από 24 ιστούς που έχουν ύψος 58 μέτρα ο καθένας.

    Το στάδιο, το οποίο βρίσκεται στο ανατολικό Ριάντ, επί του παρόντος ανακαινίζεται από την Populous με σκοπό την αύξηση της χωρητικότητάς του από 58.000 σε 70.000.

    5 Prince Mohammed bin Salman Stadium.png

    5. Prince Mohammed bin Salman Stadium, Ριάντ, από το Populous

    Το στάδιο που πήρε το όνομά του από τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, και έχει σχεδιαστεί ως μέρος της ψυχαγωγικής περιοχής Qiddiya, 30 χιλιόμετρα από το Ριάντ.

    Το στάδιο θα βρίσκεται τοποθετημένο στην άκρη ενός γκρεμού και θα έχει εξέδρες στις τρεις πλευρές με έναν μεγάλο, ανασυρόμενο τοίχο LED να καταλαμβάνει την άλλη πλευρά. Το κτίριο θα περιλαμβάνει και Ολυμπιακό Μουσείο.

    "Το στάδιο έχει σχεδιαστεί για να βελτιστοποιεί την εμπειρία του θεατή, με μια μοναδική διάταξη τριών όψεων που επιτρέπει την εκπληκτική θέα προς τα βράχια Tuwaiq", ανέφερε η επίσημη προσφορά.

    6 Prince Faisal bin Fahd Sports City Stadium.jpg

    6. Prince Faisal bin Fahd Sports City Stadium, Ριάντ, από το Populous

    Το Prince Faisal bin Fahd Sports City Stadium κατασκευάζεται επί της παρούσης στα ανατολικά της πόλης και θα εμπνευστεί από παραδοσιακά αρχιτεκτονικά μοτίβα από την κεντρική περιοχή της χώρας.

    «Ο σχεδιασμός του σταδίου αντλεί έμπνευση από τις αρχές του «πολιτισμικά διαμορφωμένου μοντερνισμού» της αρχιτεκτονικής Salmani», ανέφερε το έγγραφο προσφοράς.

    Το στάδιο θα κατασκευαστεί με υλικά τοπικής παραγωγής και θα χρησιμοποιεί ενεργειακά αποδοτικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων ηλιακών συλλεκτών στην οροφή».


    7 South Riyadh Stadium.png

    7. South Riyadh Stadium, Riyadh, από το Populous

    Άλλο ένα στάδιο που βασίζεται στις «αρχές της αρχιτεκτονικής Σαλμάνι», το South Riyadh Stadium θα βρίσκεται στα νότια της πρωτεύουσας – όπως υποδηλώνει το όνομα. Θα είναι τυλιγμένο σε πολλά κοκκινοκαφέ κατακόρυφα πτερύγια και θα καλύπτεται με μια διαφανή οροφή.

    «Η πρόσοψη συνδυάζει τον νεωτερισμό με την πλούσια αρχιτεκτονική γλώσσα και την παλέτα υλικών της περιοχής», ανέφερε η προσφορά.

    8 King Saud University Stadium.png

    8. King Saud University Stadium, Riyadh, από τον Michael KC Cheah, ανακαίνιση από το Populous

    Ένα από τα δύο υπάρχοντα στάδια που θα επεκταθούν προσωρινά για το Παγκόσμιο Κύπελλο, το King Saud University Stadium θα έχει χωρητικότητα 46.000 κατά τη διάρκεια του τουρνουά, πριν μειωθεί σε 33.000 μετά το γεγονός.

    9 Neom Stadium.png

    9. Neom Stadium, Neom, άγνωστος αρχιτέκτονας

    Περιγραφόμενο ως το «πιο μοναδικό στάδιο στον κόσμο», το Neom Stadium θα ενσωματωθεί στη Mega City The Line, η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή στα βορειοδυτικά της χώρας ως μέρος του Neom.

    «Με ένα γήπεδο που βρίσκεται πάνω από 350 μέτρα πάνω από το έδαφος, εκπληκτική θέα και μια οροφή που δημιουργείται από την ίδια την πόλη, το στάδιο θα είναι μια εμπειρία όπως καμία άλλη», σύμφωνα με την προσφορά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Dezeen, υπέυθυνο για το σχεδιασμό του Neom Stadium είναι το στούντιο BIG, μια φήμη που δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από τη Σαουδική Αραβία ούτε από το Ολλανδικό στούντιο.

    10 King Abdullah Sports City Stadium.jpg

    10. King Abdullah Sports City Stadium, Τζέντα, από την Arup

    Το King Abdullah Sports City Stadium που άνοιξε το 2014, χωρητικότητας 62.000 ατόμων, σχεδιάστηκε από την Arup και θα ανακαινιστεί ενόψει του Μουντιάλ.

    «Το King Abdullah Sports City Stadium της Σαουδικής Αραβίας είναι ένα κομψό, σεβαστό και ευέλικτο συγκρότημα που συνδυάζει την παραδοσιακή ισλαμική αρχιτεκτονική με τον καινοτόμο σχεδιασμό για να σχηματίσει ένα εξαιρετικά λειτουργικό, βιώσιμο και ευέλικτο κτίριο», δήλωσε η Arup.

    11 Qiddiya Coast Stadium front page.png

    11. Qiddiya Coast Stadium, Jeddah, από το Populous

    Ένα από τα πιο πολύχρωμα στάδια που κατασκευάζονται για το Παγκόσμιο Κύπελλο, το στάδιο Qiddiya Coast Stadium χτίζεται 45 χιλιόμετρα βόρεια της Τζέντα. Θα περιβάλλεται από πολλά πτερύγια που σχεδιάστηκαν για να προκαλούν την ιδέα ενός κύματος θεατών (Mexican wave).

    «Σχεδιάστηκε ως φυσική αναπαράσταση της ζωντανής σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και του νερού, της ενέργειας και της ύλης”, ανέφερε η προσφορά.

    12 Jeddah Central Development Stadium.jpg

    12. Jeddah Central Development Stadium, Jeddah, από την GMP Architecten

    Το στάδιο 45.000 θέσεων που κατασκευάζεται επί του παρόντος ως ένα από τα κεντρικά κτίρια του έργου Jeddah Central giga, σχεδιάστηκε από το γερμανικό στούντιο GMP Architecten.

    Το γήπεδο θα περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από κτίρια που το κάνουν να φαίνεται σαν μια μάζα ιστορικών κατασκευών.

    «Απηχεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της ιστορικής συνοικίας Al Balad της Τζέντα, ενώ αγκαλιάζει τις τεχνολογικές εξελίξεις και τον καινοτόμο σχεδιασμό κτιρίων», αναφέρεται στο έγγραφο προσφοράς.

    Η ευρύτερη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει 17.000 σπίτια καθώς και ένα κέντρο τεχνών που σχεδιάστηκε από το Heatherwick Studio, μια όπερα σχεδιασμένη από το δανικό στούντιο Henning Larsen και ένα oceanarium από το αμερικανικό στούντιο SOM.

    13 King Abdullah Economic City Stadium.png

    13. King Abdullah Economic City Stadium, Τζέντα, άγνωστος αρχιτέκτονας

    Σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την Τζέντα, το King Abdullah Economic City Stadium θα αποτελέσει μέρος μιας προγραμματισμένης νέας πόλης στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας.

    Το στάδιο σε σχήμα τυμπάνου θα έχει χωρητικότητα 45.000 ατόμων.

    14 Aramco Stadium.png

    14. Aramco Stadium, Al Khobar, από τους Foster + Partners και Populous

    Σχεδιασμένο από το βρετανικό στούντιο Foster + Partners, το στάδιο Aramco, το οποίο θα παραδοθεί από την Populous, βρίσκεται υπό κατασκευή στην πόλη Al Khobar στην ανατολική ακτή της χώρας.

    Με έμπνευση τις δίνες που υπάρχουν στα ανοικτά των ακτών της Σαουδικής Αραβίας, το στάδιο των 47.000 θέσεων θα καλυφθεί με μια σειρά από μορφές που μοιάζουν με πανιά. Έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2026 και να χρησιμοποιηθεί για το Ασιατικό Κύπελλο του 2027.

    15 King Khalid University Stadium.png

    15.  King Khalid University Stadium, Abha, ανακαίνιση από την Populous

    Τοποθετημένο στη νοτιοδυτική πόλη Abha, το King Khalid University Stadium είναι το δεύτερο υπάρχον στάδιο που θα επεκταθεί για το τουρνουά.

    Αρχικά λειτούργησε το 1987, και έχει σήμερα χωρητικότητα 12.000, η οποία θα αυξηθεί σε 45.000 κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    Πηγή: Dezeen


    Πηγή: https://www.ered.gr/real-estate-news/ayta-einai-ta-15-stadia-toy-pagkosmioy-kypelloy-2034-sth-saoydikh-arabia



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.