Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Vasili

    Vasili

    Core Members


    • Πόντοι

      12

    • Περιεχόμενα

      714


  2. Konstantinos IB

    Konstantinos IB

    Core Members


    • Πόντοι

      8

    • Περιεχόμενα

      849


  3. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      26.016


  4. Earl

    Earl

    Core Members


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      1.098


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 07/11/2018 σε όλες τις περιοχές

  1. Οπως ανέφερε και συνάδελφος νωρίτερα υπάρχει ένα θετικό: το ότι συγκεντρώνονται σε ένα κείμενο κωδικοποιημένα τα δικαιώματα αντί να είναι διεσπαρμένα σε πολλαπλούς νόμους παλιούς και νέους. Ωστόσο έχει πολλά αρνητικά όπως το ότι παραμένουν οι αλληλοεπικαλύψεις των δικαιωμάτων ανάμεσα στις ειδικότητες και ειδικά για βασικές εργασίες. Επίσης θεωρώ αρνητικό το ότι δεν λογίστηκε καθόλου η διάρκεια και το βάρος του κάθε γνωστικού αντικειμένου ανά ειδικότητητα. ετσι πχ, επειδή ως αρχιτέκτονας έχω κάνει 1 εξάμηνο οπλισμένο σκυρόδεμα είμαι σε θέση συντάξω μια ολοκληρωμένη μελέτη ΟΣ. Κατ'' αναλογία επειδή οι ΠΜ έχουν κάνει 1 εξάμηνο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μπορούν να συντάξουν μια ολοκληρωμένη μελέτη αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Οταν το γνωστικό αντικείμενο για 5 έτη αφορά κατά κύριο λόγo αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό είναι λογικό - θα πει κανείς - πως είσαι αρμόδιος για αυτό το κομμάτι αποκλειστικά, και όχι μόνο σε ειδικές περιπτώσεις οι οποίες αφορούν μόνο παραδοσιακά και ιστορικά. Δεν σπούδασα συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων, αρχιτεκτονική σπούδασα. Διαβάζοντας κανείς το γράμμα του νόμου σε αυτό το ΠΔ δεν μπορεί να διακρίνει τις θεμελιώδεις διαφορές ανΆμεσα στις ειδικότητες με βάση τα δικαιώματα. Οι ΑΤΜ απαίτησαν με κινητοποίηση του συλλόγου τους να έχουν αποκλειστικότητα μαζί με τους ΠΜ για τα τοπογραφικά διαγράμματα και το κέρδισαν. Και καλά έκαναν. Αναντίστοιχα τέτοια κινητοποίηση από τον σύλλογο αρχιτεκτόνων δεν έγινε, ή έγινε και το ΤΕΕ την έγραψε κανονικά και καταλήξαμε σε αυτό το κείμενο Δεν θελω να συντάσσω ούτε στατικές μελέτες, ούτε τοπογραφικά, ούτε μηχανολογικά γιατί ως επιστήμονας κρίνω πως αυτά θα πρέπει να συντάσσονται από εκείνες τις ειδικότητες που έχουν εμβαθύνει πάνω στο στοιχείο αυτό. θέλω να πιστεύω ΠΩς και οι λοποί επιστήμονες θεωρούν πως το σωστό θα πρέπει αν είναι αυτό. Στα λίγα χρόνια που δραστηριοποιούμαι στην Ελλάδα φρόντισα με αγώνα να δημιουργήσω μια ομάδα από συναδέλφους ώστε να εκπονούνται οι ειδικές εργασίες από την αντίστοιχη ειδικότητα. Αλλά καθώς ο καιρός περνά βλέπω τα δικαιώματα μου να περιορίζονται και να απαξιώνονται. (Ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες σε παραδοσιακούς οικισμούς και σε ιστορικά μνημεία... δηλαδή ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός μιας πολυκατοικίας θα πρέπει να συντάσσεται από οποιονδήποτε δηλαδή ? ή μιας κατοικίας ?). Θέλω να γίνει σεβαστή η ειδική γνώση που κατέχω και να μην ευτελίζεται σε κάτι το οποίο είναι απλώς γραμμές πάνω σε ένα χαρτί. Στην κοινωνία που ζω οι περισσότεροι πολίτες δεν γνωρίζουν τι είναι ο αρχιτέκτονας. έχουν την εντύπωση πως είναι ένας τύπος που ζωγραφίζει ωραία. Διαπιστώνω πως και το κράτος τώρα έρχεται να πιστοποιήσει αυτή την πεποίθηση. Είμαι απογοητευμένος και από το ΤΕΕ αλλά και από τον ΣΑΔΑΣ.
    12 points
  2. "μδ. Εκπόνηση μελετών πλωτών τμημάτων των τεχνικών έργων. Ενδεικτικά περιλαμβάνονται: πλωτές αποβάθρες θαλάσσης, πλωτές ημιβυθιζόμενες ή καταδυόμενες εξέδρες γεώτρησης ή παραγωγής, πλατφόρμες ανύψωσης, κινητές εξέδρες, σημαδούρες, πλωτές αποβάθρες, εξέδρες αποβίβασης." Άμα η σημαδούρα είναι σε παραλία παραδοσιακού οικισμού ποιος την υπογράφει;;
    6 points
  3. Το κατάλαβα αφού συμφωνούμε. Υπάρχουν μερικές παρεξηγήσεις σχετικά με την σχολή και τα ε.δ. των Πολιτικών Μηχανικών. Η ειδικότητα αυτή καθ' εαυτή καθιστά τον απόφοιτο ικανό για την πλήρη μελέτη και κατασκευή κάθε μεγάλου έργου, οδοποιίας, γεφυροποιίας, αρδευτικών, υδροηλεκτρικών, κτιριακών κ.α. έργων. Δεν μπορούμε λοιπόν να περιορίσουμε τον Π.Μ. στο ρόλο του στατικού μηχανικού, εν ονόματι της ανεργίας των υπόλοιπων κλάδων. Όμως το να έχεις π.χ. μια ανώτατη σχολή διπλωματούχων (!) αρχιτεκτόνων μηχανικών 5ετούς φοίτησης και να έχει το "δικαίωμα" ο Π.Μ. να κάνει μόνος του αυτοτελώς αρχιτεκτονικές μελέτες χωρίς το εύρος γνώσης του ειδικού, τότε η αρχιτεκτονική σχολή είναι άχρηστη. Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ειδικότητες. Η λύση είναι απλή. Υπάρχει Π.Μ. με γνώσεις αρχιτεκτονικής περισσότερες και καλύτερες από ενός μέτριου Α.Μ; Υπάρχει. Ναι, αλλά δεν είναι όλοι. Αντί να φτιάχνουμε νόμους που να λένε "απαγορεύεται Π.Μ. να κάνει αρχιτεκτονικές μελέτες", ας φτιάξουμε νόμο που να κατοχυρώνει το ε.δ. του άριστου Π.Μ. και ταυτόχρονα να προστατεύσει τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία από τον "λίγα-απ-όλα" "άμα τη αποφοιτήσει".
    4 points
  4. Από την μεγάλη χασούρα σκέφτομαι σοβαρά να κατέβω σε διαδήλωση συμπαράστασης για την μεγάλη αδικία και ποσο ελάχιστα ασήμαντα άφησαν στην καταδιωκόμενη ειδικότητα …. Από την μεγάλη χασούρα σκέφτομαι σοβαρά να κατέβω σε διαδήλωση συμπαράστασης για την μεγάλη αδικία και ποσο ελάχιστα ασήμαντα άφησαν στην καταδιωκόμενη ειδικότητα …. Ίσως να το δει και ο ΣΑΔΑΣ ή και όλες οι υπόλοιπες ειδικότητες να συνεισφέρουμε οικονομικά για να προσληφθούν μοιρολογίστρες για το κλάμα …. .... Το άλλο με τον Τοτο πότε θα το ακούσω?
    4 points
  5. Εδώ ταιριάζει το ανέκδοτο με την κυρια που έψαχνε γυναικολόγο λόγω πονων στην ευαίσθητη περιοχή και πάει στο νοσοκομείο όπου ένας ωρλας της λεει, δεν είμαι της ειδικότητας αλλα μια ματια μπορώ να τη ρίξω....προτείνω οι πολ μηχ και μόνο αυτοί πλέον να αναλαμβανουν ότι κτίζεται και οι υπόλοιπες ειδικότητες να τους κάνουν αέρα για να μην ιδρώνουν.
    4 points
  6. Εμείς οι πτωχοί αρχιτέκτονες θα μείνουμε να φυλάμε την πολιτιστική κληρονομιά ...
    4 points
  7. Βασικά μπορείς να κατεβάσεις τους χάρτες με περιοχές τιμών ζώνης να βρεις σε ποια κυκλική η γραμμική ζώνη ανήκει το ακίνητο και μετά από τους πίνακες την τιμή ζώνης. Ύστερα ανατρέχεις στην απόφαση ΠΟΛ 1009 ΦΕΚ 48/20-1-2016 και βλέπεις τις αναπροσαρμογές που κάνεις για να βρεις την τιμή ζώνης. ΠΟΛ 1009 2016.pdf
    3 points
  8. Πολύ περίεργο που στους πολ. μηχ. τους στερήσανε τα αέρια καύσιμα και τα ηλεκτρολογικά πρέπει ο σύλλογος τους (συντεχνία ΤΕΕ) να προσφύγει στο ΣΤΕ για δικαίωση !!!
    3 points
  9. Το ΤΕΕ ήταν και είναι ένα clan των πολιτικών μηχανικών και των τοπογράφων που χόρευε και πάντα χορεύει στο ταψί τα υπουργεία Περιβάλλοντος και εμάς τους υπόλοιπους, αρχιτέκτονες κλπ, την πλέμπα δηλαδή, προς όφελος αυτών των κλάδων. Δεν περίμενα βέβαια τίποτα καλύτερο και από αυτήν την κυβέρνηση της "σαλαμοποίησης". Περίμενα όμως και περιμένω ακόμα απο τον ΣΑΔΑΣ να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ακόμα και στο ΣτΕ, ώστε να κατανεμηθούν τα δικαιώματα δίκαια επί τέλους όπως ισχύει και στο εξωτερικό: Οι πολ. μηχανικοί τα Στατικά τους, οι αρχιτέκτονες τα αρχιτεκτονικά τους, οι τοπογράφοι τα τόπο τους κλπ. Δυστυχώς οι εξουσιαστές μας είναι χειρότεροι από οτι φαντάζονται κάποιοι. αρχιτέκτονες: κ. Σχεδιασμός επί υπάρχοντος τοπογραφικού διαγράμ- ματος του προς αδειοδότηση κτηρίου και του περιβάλ- λοντος χώρου για την έκδοση αδειών δόμησης.
    3 points
  10. Μάλιστα… Ήλπιζα να αλλάξει κάτι αλλά μάταια.. Μπορώ να υπογράψω στατικά!! Ούτε jenga δεν μπορώ να παίξω πάνω από δύο γύρους. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα σε αυτή τη χώρα. Ο ένας στα πόδια του άλλου και οι αμοιβές 50 ευρώ, αυτό μας αξίζει. Έλα μωρέ, τι είναι ένα τοπογραφικό? πέντε σημεία τσίκι τσίκι με το gps. Τι είναι μωρέ μία αρχιτεκτονική μελέτη? copy paste ένα κυκλαδόσπιτο από λίγο πιο πάνω. Ένα τριμπ***λο είμαστε. Επειδή δεν μου αρέσει να κατηγορούμε όμως άλλους για τα χάλια μας, θεωρώ ότι φταίμε εμείς οι μηχανικοί για αυτό. Πότε βγήκε ο σύλλογος τοπογράφων να ζητήσει την παραίτησή του από το δικαίωμα στατικών? Πότε βγήκαν οι υπόλοιποι σύλλογοι να παραδεχθούν ότι δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά για ένα κάρο μελέτες που μπορούν να υπογράψουν? Σε πόσες κατ' ιδίαν συζητήσεις μεταξύ διαφόρων ειδικοτήτων μηχανικών υπάρχουν τέτοιου είδους παραδοχές? Ο κλάδος μας έχει κακό όνομα στην κοινωνία. Λένε για εμάς ότι είμαστε ένα γυφταριό και ότι κάνει ο καθένας τα πάντα, τσακπίνικα, ότι με τους μισούς μηχανικούς δεν μπορείς να συνεννοηθείς, ότι σε στήνουν, ότι έχουν βασικές ελλείψεις γνώσεων και εμπειρίας. Ε βέβαια, τι εμπειρία έχει κάποιος μηχανικός όταν εδώ και πέντε χρόνια, κάνει κάθε χρόνο ένα τοπογραφικό, ένα αυθαίρετο, μία αλλαγή χρήσης, μία δήλωση ενός παππού στο κτηματολόγιο και μία αντίρρηση για ένα δασικό αγροτεμάχιο? Μια χαρά τα πάμε!!!
    3 points
  11. Laxanos με την καλησπέρα μου, από αυτό: και αυτό: βλέπω ότι πριν από την έκδοση ΕΕΔΜΚ θα πρέπει να έχουν νομιμοποθηθεί / τακτοποιηθεί ΟΛΕΣ οι αυθαίρετες κατασκευές μη εξαιρουμένων των πολεοδομικών παραβάσεων της παρ.3 του αρ. 81. Ανεξάρτητα αυτού και σύμφωνα με το νέο αρ.82.2.θ μπορούν να γίνουν δικαιοπραξίες ΧΩΡΙΣ την νομιμοποίηση / τακτοποίηση τυχόν πολεοδομικών παραβάσεων του αρ. 81.3. α, ε, στ, ζ EDIT: Θεωρώ δε, ότι στην περίπτωση συστημένων ιδιοκτησιών (Ο.Ι ή Κ.Ι) ο έλεγχος-τακτοποίηση/νομιμοποίηση για ΕΕΔΜΚ αφορά περιοριστικά στην συγκεκριμένη συστημένη ιδιοκτησία.
    2 points
  12. [αποσπασμα] Παράλληλα το Δ.Σ. αποφάσισε ότι οι έγχαρτοι λογαριασμοί θα επιβαρύνονται με 1€ όσο περίπου το κόστος έκδοσης και αποστολής τους. "περιπου" δεν επιτρεπεται να λεγεται απο μια εταιρία του μεγέθους της ΔΕΗ Η ΔΕΗ πιστεύει ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει λειτουργικό κίνητρο για τους όλους τους πελάτες της. Επιλέγοντας τη λήψη ηλεκτρονικού λογαριασμού, εκμεταλλεύονται παράλληλα και όλες τις δυνατότητες διαχείρισης θεμάτων του λογαριασμού ρεύματος όπως η δυνατότητα έκδοσης μηνιαίου λογαριασμού με ασφάλεια, αξιοπιστία, ταχύτητα, και πλήρη διαφάνεια και πληροφόρηση. δλδ ολα αυτα δεν τα παρειχε η εταιρια πριν με τους εγχαρτους λογαριασμους? ερωτημα, οι δοσοληψιες μεσω τραπεζων, δεν θα εχουν καμμια επιβαρυνση?
    2 points
  13. Αυτό κι αν είναι είδηση ...!!! Στο ΣΤΕ το μέλλον του Ε-Adeies: Αίτηση Ακυρώσεως και Αναστολής από την Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. 07-11-2018 - Πηγή: emdydas.gr https://www.michanikos-online.gr/στο-στε-το-μέλλον-του-ε-adeies-αίτηση-ακυρώσ/?utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=Michanikos-Online+-+Ημερήσια+Ενημέρωση&utm_campaign=20181106_m148109014_Michanikos-Online+-+Ημερήσια+Ενημέρωση&utm_term=_CE_A3_CF_84_CE_BF+_CE_A3_CE_A4_CE_95+_CF_84_CE_BF+_CE_BC_CE_AD_CE_BB_CE_BB_CE_BF_CE_BD+_CF_84_CE_BF http://emdydas.gr/images/stories/news/2018/24.10.18_StE_Ekdikasi.pdf Είναι προφανές γιατί αντιδρούν.
    2 points
  14. Εγω πάντως προτείνω να κάνουν και ηλεκτρολογικά οι Π.Μ αφου ειναι οι υπερεπιστήμονες .
    2 points
  15. Version 1.03

    3.851 downloads

    Μια εφαρμογή για τον υπολογισμό προστίμων αυθαιρέτων, βάση του Ν.4495-17. Η εφαρμογή αποτελείται από το αρχείο Ν.4495-17.exe, το οποίο δεν απαιτεί εγκατάσταση, αλλά εκτελείται με διπλό κλικ επάνω του. Η εφαρμογή επιτρέπει: Την εισαγωγή απεριόριστων ιδιοκτητών, μηχανικών και φύλλων καταγραφής. Τον υπολογισμό ποσών προστίμων για κάθε φύλλο καταγραφής και συνολικά. Ελέγχους για υπερβάσεις δόμησης, κάλυψης και ύψους. Αποθήκευση της κάθε μελέτης σε αρχείο. Αποθήκευση παραλλαγών μελέτης (Αποθήκευση ως..) Δημιουργία τεύχους μελέτης. (Η εφαρμογή μπορεί να γίνει διαθέσιμη και για λειτουργικά συστήματα Linux και macOS, εάν υπάρξει ενδοιαφέρον)
    1 point
  16. Συμφωνώ Αντώνη! Και εγω εκεί καταλήγω οτι για να βγεί ΕΕΜΚ ή αδεια δόμησης θα πρέπει να εχει γίνει ρύθμιση για τα...πάντα. Άλλωστε το 82 αναφέρεται σε περίπτωση δικαιοπραξιών και μόνο δηλαδή ως προς την έκδοση βεβαίωσης για μεταβίβαση. Για αυτο θεωρώ θέλει προσοχή η βεβαίωση για μεταβίβαση βάσει 82θ ώς προς την αιτιολόγηση στην τ.ε. Ισως θα πρέπει να συνοδεύεται και απο καποια ΥΔ προς ενημέρωση του ιδιοκτήτη....
    1 point
  17. πρεπει να προβλεπεται απο το μισθωτηριο και, επειδη υπαρχουν περιπλοκα φορολογικα θεματα, καλο θα ηταν να ερωτηθει ο λογιστης.
    1 point
  18. 1. Θεωρώ ότι μπορείς να πας με τη 2ια εφόσον έχει τηρηθεί η στατική μελέτη σου. Το ξεμπάζωμα δεν επηρεάζει τη στατική μελέτη του φορέα. Στατικά μιλώντας το αν έχεις υπόγειο δηλ. μη ταλαντώμενο όροφο εξαρτάται από το αν έχεις τοιχία στην περίμετρο (πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό). 2. Αν ο Η/Υ χώρος δεν πατούσε επί εδάφους και τα φορτία δαπέδου του είχαν συνυπολογιστεί στη στατική μελέτη τότε δεν έχεις προσαύξηση φορτίων. Αν ήταν επί εδάφους και τώρα είναι στον "αέρα" ή τα φορτία δαπέδου του δεν υπήρχαν στη στατική μελέτη τότε έχεις προσαύξηση φορτίων αλλά πάλι λογικά (με βάση το εμβαδόν που βλέπω) θα είσαι εντός των ορίων της προσαύξησης που προβλέπει η 2ια. 3) Αν μάλιστα είχες μόνο αλλαγή χρήσης και όχι τη δημιουργία νέου χώρου κάτω από τον η/υ θα μπορούσες να πας και με τον 4495-99-η-ζζζ. Θεωρώ πως ο νομοθέτης για τα υπόγεια που ξεμπαζώθηκαν φοβάται και θέλει να καλύψει τις περιπτώσεις που έγιναν κύριοι χώροι και δεν τηρήθηκε το περιμετρικό τοιχίο ενώ στην άδεια υπήρχε. Γι αυτό βάζει το 75%. Εσύ έχεις τηρήσεις το φ.ο. όπως λες, όμως μεταξύ του ημιυπαιθρίου (κάτω από το δάπεδό του) και του υπογείου δεν υπήρχε τοιχίο στην άδεια που τώρα καταργείται για να επικοινωνούν οι χώροι (υπόγειο με τμήμα κάτω από την η/υ)? Αν ναι υπάρχει μεταβολή στον φ.ο. αλλά πάλι μπορείς να πας με την 2ια. Τα παραπάνω πάντοτε είναι η γνώμη μου. Καλό είναι να τα διασταυρώσεις.
    1 point
  19. Aν ξεκινήσεις κάτι σοβαρό εδώ στην Ελλάδα συνάδελφε το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι να χαρακτηριστείς γελοίος και αστείος. Δεν αναφέρομαι προσωπικά συνάδελφε.
    1 point
  20. 50.000.000 € τότε. Πάλι πολλά χρήματα φαίνονται. Κύριοι, δεν προσπαθώ να κάνω τον έξυπνο. Το θέμα όμως παραμένει, έχουμε την περίπτωση του να μην μπορείς να εργαστείς χωρίς το συγκεκριμένο εργαλείο, σε ένα τομέα που αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Το εργαλείο αυτό μάλιστα αποτελεί μονοπώλιο μιας ιδιωτικής εταιρίας. Πως επέτρεψαν σε μια ιδιωτική εταιρία να διαθέτει μονοπωλιακά ένα τέτοιο αγαθό, και πιθανότατα να ορίζει και το κόστος αγοράς του; Να θέσω εδώ και θέμα ανταγωνισμού όχι μόνο μεταξύ μηχανικών της ίδιας χώρας, αλλά μεταξύ χωρών, αφού το βιοτικό επίπεδο επιτρέπει στο Γερμανό συνάδελφο από τη στιγμή που θα βγει στη εργασία, να έχει εργαλεία που εγώ ως νέος μηχανικός θα πρέπει να μαζεύω τα κέρματα από το τραπεζάκι για να τα πάρω σε βάθος χρόνου, κι αυτό, έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση εδώ, αν τα χρειαστώ ποτέ. Να προσθέσω και κάτι ακόμα; Αν θέλω να μεταναστεύσω, πως θα πάω χωρίς να έχω πλήρη γνώση αυτών των εργαλείων. Από την άλλη νέος μηχανικός είμαι, μη μου δίνετε και πολύ σημασία...
    1 point
  21. Είμαι απολύτως "μέσα" στη λογική που θέτεις. Είμαι υπέρμαχος του επαγγελματικού δικαιώματος και όχι του επαγγελματικού αποκλεισμού, φτάνει όμως το ε.δ. να είναι μέσα σε κάποια πλαίσια λογικής. Τα πλαίσια αυτά θα μπορούσαν να τα δημιουργήσουν οι επαγγελματικές πιστοποιήσεις που να στηρίζονται σε ακαδημαϊκά (μεταπτυχιακά), ή σε επαγγελματικά κριτήρια (αποδεδειγμένη εμπειρία). Χρόνια τίθεται το θέμα αυτό σε κάποιους κύκλους της κοινότητας των μηχανικών και νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να αρχίσουμε να το βλέπουμε πιο σοβαρά. Απλά είναι τα πράγματα.
    1 point
  22. Συνάδελφε αυτό ισχύει μόνο στα τριτοκοσμικά κράτη. Στην Ευρώπη δεν λαμβάνεσαι σοβαρά με τέτοια επ. δικαιώματα. Εδώ είναι Ελλάδα. Παρεμπιπτόντως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που είναι εκτός συνθήκης Βologna [...την υιοθέτηση ενός συστήματος δυο κύκλων σπουδών (προπτυχιακό και μεταπτυχιακό), από τους οποίους ο πρώτος να είναι τουλάχιστον τριετής κι η ολοκλήρωσή του να είναι προϋπόθεση για το δεύτερο κύκλο...]. Aλλά τα επ. δικαιώματα να τα βγάλουμε, έτσι αδερφέ ?
    1 point
  23. ???? Τί είναι αυτό? οκ.. κατάλαβα https://www.michanikos-online.gr/στο-στε-το-μέλλον-του-ε-adeies-αίτηση-ακυρώσ/ Έκαναν οι άδειες 2 χρόνια για να βγουν, τώρα θα σταματήσουν τελείως....
    1 point
  24. Διαβάζοντας εν τάχει το ΠΔ, κατάλαβα οτι δεν υπάρχει πουθενά η έννοια της πιστοποίησης όπως πολλοί έκραζαν εδω και καιρό και επίσης με λύπη μου διαπιστώνω οτι ολα τα δικαιωματα δινονται στην βαση του πτυχιου διχως να λογιζεται καθολου η εμπειρια ενος ατομου σε εργασιες-μελετες διαφορετικες -λιγο ή πολυ- της ειδικοτητας του. Εννοω δλδ οτι για εμενα θα επρεπε να μπορει ενας μηχανικος να προσκομισει επειρια και γιατι οχι να δωσει και εξετασεις , ετσι ωστε να αποκτησει μελλοντικα προσβαση σε μελετες περαν της ειδικοτητας του. Και πριν προλαβετε να κραξετε (ας σπουδαζες τοτε πολ. μηχαν ή αρχιτεκτονας κλπ), σας λεω οτι πολλες φορες τυχαινει να απασχολεισαι σε μια εταιρεια ή και μονος σου, κανοντας επι χρονια κατι που δεν συμπεριλαμβανεται στο ΠΔ της ειδικοτητας σου. Δεν θα επρεπε να βρεθει ενας τροπος να πιστοποιηθεις και να εξελιχθεις παιρνοντας το αντιστοιχο δικαιωμα απο το να εισαι ''πειρατης'' της εκαστοτε μελετης? Θα εβγαινε καποιος χαμενος απο αυτο? Αλλωστε, για την αποκτηση του πτυχιουΜΕΚ/ΜΕΛ περαν των καθιερωμενων ξερω οτι συμπεριλαμβανεται και η εννοια της εμπειριας και αν καποιος μπορει να την αποδειξει, ισως μπορει να λαβει την αντιστοιχη κατηγορια μελετης-κατασκευης και ας μην ειναι στα προβλεπομενα απο το ΠΔ της ειδικοτητας του. ΥΓ: Ο περιορισμος των 200τμ στην αρχιτ. μελετη διώροφων αποσκοπει μονο στο να καθησυχαστουν οι υπολοιποι φανταζομαι (ΠΔ χωροτακτων) ΥΓ2: Ο σχεδιασμος επι υπαρχοντος τοπογραφικου ξερει κανεις τι σημαινει ουσιαστικα???
    1 point
  25. Η δεύτερη πρόταση είναι τελείως λάθος. Η πρώτη, καλή με προϋποθέσεις (δεν συνίσταται για σπίτια). Η βέλτιστη είναι ο θερμοστάτης του κάθε FCU να ανοίγει την ηλεκτροβάνα του FCU και με το άνοιγμα έστω μιάς Η/Β να ενεργοποιείται η Α.Θ. Για να δουλεύει σωστά η Α.Θ. θα πρέπει εκτός του κυκλοφορητή της Α.Θ. να υπάρχει και δευτερεύων κυκλοφορητής inverter, που θα ρυθμίζει την παροχή του, ανάλογα με το πόσα FCU είναι ενεργοποιημένα. Άν σας έμπλεξα (συγνώμη δεν το ήθελα) καλά είναι να μιλήσετε με μηχανολόγο, που θα σχεδιάσει και θα επιβλέψει την κατασκευή του συστήματος.
    1 point
  26. διορθωνω το λάθος, πρωτα θα πας Δημο, λογικά αφού το ακίνητο σου δεν είχε ρευμα δεν το έχει περάσει ο Δήμος στις ιδιοκτησίες του, οπότε πρώτα βρες την φόρμα που γράφεις τα τετραγωνικά μέτρα τους φωτιζόμενους χώρους, τους ημιυπαίθριους πρόσεξε ποια πρέπει να γράψεις και ποιά οχι, έχω πετύχει περίπτωση που ζήτησε Δήμος στα μέτρα που θα επιβαρύνονται με Δημοτικό φόρο να μπουν τα τετραγωνικα των εξωστων της ιδιοκτησιας, ο Πελατης σου ενημερωνει τον Δημο και ο Δημος την ΔΕΔΔΗΕ, το ζηταει η ΔΕΔΔΗΕ (μαζι με αλλα χαρτια) την ειδοποιηση, ο Δημος τους ειδοποιει! Κατοπιν αναμονη δώσε στοιχεια του Πελατη - αν δεν παει να κανει το αιτημα ο ιδιος και να δωσει τα πρωτα δικαιολογητικα- να δωσετε το τηλεφωνο του να τον παρει ο ελενκτης που θα ερθει να δει το ακινητο και οτι οντως θα εχει την χρηση που λετε, να ενημερωσει την υπηρεσια να του βαλει ρευμα. Μια κουβεντα με εναν ηλεκτρολογο οτι, τα κουτια εχουν χωρο για το νεο ρολοι δεν βλαπτει - αν δεν ξερεις να το δεις - τα λετε ομως και οταν φτασει ο Ελενκτης, Υπομονη...........................
    1 point
  27. Εγώ πάντα χρησιμοποιούσα τούβλο. Συνηθίζεται στις μέρες μας,όταν φτιάχνονται χωρίσματα μέσα σε χώρους, διακοσμητικά στοιχεία μέσα σε χώρους να χρησιμοποιούνται οι γυψοσανίδες. Δεν είναι κακές. Η κατασκευή με αυτές γίνεται πιο γρήγορα, πιο καθαρά, κάδος δεν χρειάζεται. Το τούβλο από την άλλη, βαρύ στοιχείο, ενίοτε παίζει ρόλο στο φέρον οργανισμό του κτιρίου, οπότε τόσο η καθαίρεση αλλά και η δημιουργία τοίχων με αυτά θέλει εξέταση *. Γυψοσανίδα σε χώρισμα μεταξύ ιδιοκτησιών δεν θα έβαζα και τέλος το τούβλο θέλει σοβά..πιο φασαριόζικη δουλειά, γερή, την κρεμάς την τηλεόραση, δεν ψάχνεις τρόπο στήριξης, μερικές φορές στην γυψοσανιδα πρεπει να εχεις προβλέψει θεσεις που θα μπουνε κρεμαστες λεκανες, καδρα μεγαλα, τηλεορασεις να εχεις κανει στηριξεις ειδικες το συνεργειο να τα αντέχει _ _ Επεξηγηση: * : Μιλαω κυριως για περιπτωσεις ανακαινισεων, που οι τοιχοποιιες από οπτοπλινθοδομη δεν έχουν εξεταστεί από Πολιτικό Μηχανικό οπότε θα έπρεπε να τις δει. Εγώ το κάνω όποτε πρέπει, έχω άνθρωπο που συνεργάζομαι. _ Ο Arche
    1 point
  28. Μην ανησυχείς, θα τα πάρουν στο επόμενο Π.Δ. καθορισμού ε.δ. Άσε να "χάσουν" και κάτι τώρα.
    1 point
  29. Καταρχήν Λευτέρη μπράβο σου για το τρία στα τρία. Νομίζω ότι επάξια κερδίζεις το βραβείο του γείτονα της χρονιάς. 1. Αν έκανες την πέργκολα ή το στέγαστρο , συγχαρητήρια ! έκανες μια αυθαιρεσία. Σε αυτή την περίπτωση ρώτα "δεξιά και αριστερά" να έρθουν να σε ξεμπλέξουν αυτοί που σε συμβούλευαν. Αν δεν τα έκανες ακόμη, μάθε ότι απαιτούν έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (στην καλύτερη) ή άδεια δόμησης,στην χειρότερη περίπτωση. 2.Για το ασανσέρ συμπάθα με δεν έχω ίδια άποψη. Για δε τους τοίχους όμως που έβαψες ροζάκι, μάθε ότι οι όψεις της πολυκατοικίας είναι κοινόχρηστες και δεν μπορεί ο καθένας να επεμβαίνει με όποιον τρόπο θέλει. Άρα +1 στο πηλίκο. 3. Τέλος τί να πρωτοπεις για την κάμερα καταγραφής σε κοινόχρηστο χώρο. Εδώ δεν χρειάζονται εξειδικευμένες πολεοδομικές γνώσεις. Είναι η στοιχειώδης αίσθηση ότι συν-βιώνουμε με άλλους ανθρώπους που πρέπει να τους σεβόμαστε. Φαντάζεσαι να ανοίγεις την πόρτα σου και μια κάμερα να σε καταγράφει? Ωραία, όλα καλά.
    1 point
  30. 2. Ο Πολιτικός Μηχανικός έχει τα εξής επαγγελματικά δικαιώματα: α. Εκπόνηση Αρχιτεκτονικών Μελετών Κτηριακών Έργων. στ. Σχεδιασμός Εσωτερικών Χώρων. ια. Εκπόνηση μελετών Αστικού Σχεδιασμού, Αστικής αναζωογόνησης, Αστικής ανάπλασης και Ολοκληρωμέ- νης Αστικής Παρέμβασης. ιη. Εκπόνηση μελετών Τοπογραφίας (Γεωδαιτικές, Φωτογραμμετρικές, Χαρτογραφικές, Τοπογραφικές, Βυθομετρικές, Κτηματογραφικές, Κτηματολογικές και Αναλογισμού). LOL!!! Καλή τύχη στους ενεργούς μηχανικούς που σέβονται τον εαυτό τους, την ειδικότητά τους και τους πελάτες τους, για μένα αυτός ο χώρος είναι παρελθόν. Αντιός!
    1 point
  31. σημαίνει ότι τους δίνει πτυχίο που τους ονομάζει μηχανικούς, τους αναφέρει ως μηχανικούς σε διάφορους νόμους και πδ αλλά όταν εμφανίζονται πδ για επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών όπως αυτό, μαγικά εξαφανίζονται και οι μηχανικοί ονομάζονται μόνο οι διπλωματούχοι μηχανικοί. Στην αφρική λόγω της αποικιοκρατίας δεν υπάρχουν τέτοια θέματα
    1 point
  32. Για τους ΤΕ το είπαμε . Η Τόνια θα ξαναγράψει το 769/72 , θα αλλάξει το Βασιλικό σε Προεδρικό και θα αποφύγει τα Β160 και τα Στάλ 1 και τις πάπιες και τον πάγκο για το στρίψιμο στα τσέρκια... Κατά τα άλλα ό,τι προέβλεπε εκείνο... Λογικό γιατί η Τόνια ακόμα είναι στο 1973 και το ψιλοπουλάει ...
    1 point
  33. Απεναντίας. Η πλειοψηφία των αποφοίτων των σχολών μηχανικών των ΤΕΙ: α) είτε φεύγει στο εξωτερικό που υπάρχει θεσμοθετημένη πρόσβαση στο επάγγελμα του μηχανικού από τις χώρες φιλοξενίας, (ενισχύοντας τόσο το φαινόμενο brain drain, όσο και την δημογραφική κατάπτωση). β) είτε αποθαρρύνεται επαγγελματικά εντός Ελλάδος και ακολουθεί κάποιο άλλο επάγγελμα, λόγω μη ύπαρξης ΕΔ. ..Και στις 2 περιπτώσεις το ελληνικό δημόσιο βγαίνει ζημιωμένο. Η ζημιά σε όρους κεφαλαίων είναι τεράστια, από αμέλεια των κρατικών λειτουργών (στην καλύτερη των περιπτώσεων). Στην περίπτωση αυτή, τα κρατικά κεφάλαια που επενδύθηκαν στον τεχνολογικό τομέα των ΑΕΙ, δεν απέδωσαν όχι για λόγους που έχουν να κάνουν με το ρίσκο, αλλά από εγκληματική αμέλεια, όπως είναι η μή-έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων από την πλευρά των κρατικών λειτουργών.
    1 point
  34. Πολύ σωστά! Στην ουσία χάνουμε επαγγελματικά δικαιώματα. Και αν αναλογιστεί κανείς τι χάσαμε εμείς και τι κερδίζουν οι Πολιτ. Μηχ. το σκόρ είναι 1-5. Χάσαμε στην έδρα μας, αλλά ποιος πάει να τα βάλει με τον "Μαρινάκη".
    1 point
  35. Εγω θεωρώ ότι είναι εικονικό το 1-1. Γιατί η παθητική δεν είναι αυτούσια μελέτη αλλά "ακολουθεί" κυρίως νέα κτίρια που είναι αρμοδιότητα ΠΜ και κανείς ιδιώτης δεν θα "πάει" σε ΜΜ ή ΗΜ να του πει κάνε παθητική ενώ για την ενεργητική δεν ισχύει το ίδιο, κάνει μια ανακαίνιση ένας ΠΜ σε ένα εστιατόριο θα κάνει πλέον και την ενεργητική
    1 point
  36. Απλή θεμελίωση είναι εκείνη με πέδιλα και συνδετήριες δοκούς. Κάθε άλλο είδος θεμελίωσης ανήκει στις ειδικές θεμελιώσεις.
    1 point
  37. μ αρέσει που απάντησες επιστημονικά και τεκμηριωμένα, αλλά νόμιζα ότι ήταν σαφές ότι κάνω πλάκα!!!
    1 point
  38. Οι Πολιτικοί Μηχανικοί ας αποχωρήσουν πλέον ησύχως από παραδοσιακούς, ιστορικούς, μνημεία και διατηρητέα. Η συντεχνία της Τόνιας δεν μας χρειάζεται. Τώρα θα κάνουν και τα στατικά μόνοι τους ... και με το νόμο. Η διεπιστημονικότητα μας μάρανε !
    1 point
  39. Καλησπέρα @ba2323! Πιστεύω ότι η απάντηση είναι προφανής: εννοείται ότι το σύστημα πρέπει να είναι πλήρως σε λειτουργία. Πως άλλωστε θα δώσει ο Επιθεωρητής το 2ο ΠΕΑ και θα δηλώσει ότι έγινε η εν λόγω εγκατάσταση, λειτουργεί και συνεπώς συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας? Όσον αφορά στην περίπτωση του προηγούμενου εξοικονομώ, ένα έχω να πω: έλεος!
    1 point
  40. μέχρι στιγμής η απόφαση έχει ως εξής ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΥΠΕΝ ΦΕΚ 3136 31 7 2018 με τις τροποποιήσεις 23 7 2018.doc (είναι σε word με παραπομπές)
    1 point
  41. ό,τι αφορά σε διατηρητεα με γνωμοδοτήσεις ΚΕΣΑ και ΚΕΣΥΠΟΘΑ εδω http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=949&sni[1400]=5674&language=el-GR
    1 point
  42. σωστα, και, επι πλεον, γιατι να μην θεωρησουμε οτι εννοει "αυθαιρετες κατασκευες" με βαση τον ορισμο του αρθρου 81 παρ. 1 και δεν περιλαμβανει τα υπολοιπα?...αρα για αυτα δεν απαιτειται
    1 point
  43. Εγώ έχω φτιάξει ένα απλό εξελάκι το οποίο έχω τυπώσει, έχω πλαστικοποιήσει και έχω πάντα δίπλα μου.... ΡΑΒΔΟΙ ΟΠΛΙΣΜΟΥ.xls
    1 point
  44. Τα ύψη τα δείχνουμε από πάνω μεριά πλάκας σε πάνω μεριά πλάκας και τα καθαρά μεταξύ "γυμνού" δαπέδου και οροφής πλάκας μπετόν. (δηλαδή θα κάνεις 2 κάθετες γραμμές πού θα σημειώσεις επάνω τα ύψη σου) Τα υψόμετρα μπορείς να τα δείξεις και έξω από την τομή. Δεν μας ενδιαφέρουν οι επικαλύψεις δαπέδων και οροφής αφού δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα προκύψει. Βέβαια υπολογίζουμε στο περίπου για την επικάλυψη10 εκ. και αν η μόνωση είναι από κάτω (μέγα λάθος!) και το πάχος της μόνωσης και του σοβά αν θέλεις για να ξέρουμε πιό θα είναι το καθαρό τελικό ύψος. Προτιμούμε ύψη πολλαπλάσια των 17,50 εκ. (ύψος σκαλιού) π.χ 2,80, 2,975 (ας πούμε 3,00), 3,15 κλπ. Και βέβαια δεν θα βάλεις πάχος πλάκας 20 εκ. αλλά αυτό που θα υπολογισθεί από την στατική μελέτη ή έστω από έναν έλεγχο λυγηρότητας. (1-2 εκ. πάνω κάτω δεν μας απασχολεί.) Παλιά έβαζαν 20 εκ. αλλά τις πλάκες τις έκαναν 12 με 13 εκ.! +7 περίπου το δάπεδο=20! Το πάχος της μόνωσης θα το δείξεις στην συνέχεια του πάχους της πλάκας πχ.8 εκ. +12 μπετό κλίσης και πάλι ένα υψόμετρο απ΄έξω. Η μόνωση δεν πρέπει να σταματάει στο περίγραμμα της οικοδομής αλλά θα πρέπει να καλύπτει και τους εξώστες αλλιώς θα έχουμε θερμογέφυρες!!!
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΤΑΙΠΕΔ: Ανάθεση έργων ύψους 4,3 δισ. ευρώ στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας
      Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι η Κυβερνητική Επιτροπή Έργων Στρατηγικής Σημασίας στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε να αναθέσει στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του Ταμείου τα εξής έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ.

      Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών

      Το έργο αφορά στη δημιουργία Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών το οποίο στοχεύει στην ολιστική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, προκειμένου να καθαρίζονται αποτελεσματικότερα και να περιορίζεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

      Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δασών, τη δημιουργία Μητρώων Εξωτερικών Ελεγκτών και Ανάπτυξης Συμβάσεων Διαχείρισης Δασικών Οικοσυστημάτων, τον σχεδιασμό συστημάτων επιδότησης βιομάζας και ανταποδοτικών οφελών.

      Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται συνολικά σε 8.872.200 ευρώ και η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο κατά 100%. Το έργο υλοποιείται σε τρεις φάσεις διάρκειας 36 μηνών η καθεμία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2033.

      Δασοπονικές μελέτες διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων
      • 0 απαντήσεις
    • Οι προϋποθέσεις εξαγοράς καταπατημένων του Δημοσίου από ιδιώτες ως 20% της αντικειμενικής αξίας
      Σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις θα μπορέσουν να «αγοράσουν» οι ιδιώτες 90.000 καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου και οι σχετικές αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

      Ο νόμος, με τον οποίο απλοποιείται η διαδικασία και καθιερώνονται σημαντικές εκπτώσεις για όσους θέλουν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας επί εκτάσεων τις οποίες το Δημόσιο θεωρεί καταπατημένες, ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και τώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη για να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από το φθινόπωρο.

      Μετά την υποβολή της αίτησης, αρμόδια επιτροπή δίνει το «πράσινο φως» και μέσα σε πέντε ημέρες ο αιτών λαμβάνει το πιστοποιητικό αποδοχής της με το τίμημα και τον διακανονισμό της οφειλής. Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες, άτοκες, μηνιαίες δόσεις, με το ποσό της κάθε δόσης να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ. Αν υπάρξει εφάπαξ εξόφληση, προβλέπεται έκπτωση κατά 10% στο τίμημα εξαγοράς.

      Στο νέο πλαίσιο εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, καταργήθηκε η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης εξαγοράς, δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης.

      Βάση υπολογισμού του τιμήματος εξαγοράς αποτελεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου, με εκπτώσεις οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 80%, ανάλογα με τον χρόνο κατοχής, το είδος του ακινήτου, τον χρόνο άσκησης ένδικων μέσων και πιθανές δικαστικές αποφάσεις.



      • 4 απαντήσεις
    • Έσοδα ύψους 2 δισ. ετησίως μπορεί να επιφέρει η αξιοποίηση των περιοχών Natura 2000
      «Κρυμμένα» κάτω από τον πλούτο των… προστατευόμενων περιοχών της χώρας βρίσκονται έσοδα για τα κρατικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με νέα μελέτη της διαΝΕΟσις, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και δημοσιεύεται σήμερα, τα χρήματα αυτά θα εισέρρεαν στην ελληνική οικονομία αν ένα 40% των περιοχών Natura 2000 της χώρας αναδεικνύονταν και αξιοποιούνταν όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, θα εξασφάλιζε περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας.
      • 2 απαντήσεις
    • Νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων
      Με νέα Εγκύκλιό του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311 19.04.2024 παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Η εγκύκλιος αναφέρει:

      Σε συνέχεια της (2) σχετικής Οδηγίας προς του δήμους της χώρας, με την οποία επισημάνθηκαν αφενός η έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (σχετ.1) και αφετέρου οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι δήμοι στο πλαίσιο των προβλέψεων του εν λόγω κανονισμού, και μετά από πληθώρα ερωτημάτων που υποβλήθηκαν επί της εφαρμογής του κανονισμού από δήμους και πολίτες ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής
      του, διευκρινίζονται τα εξής:

      Α. Γενικά:

      Ο κανονισμός αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση του βαθμού πυρασφαλείας των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας του κοινού, του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και των ακινήτων με περιορισμό της συμβολής τους στην μετάδοση της φωτιάς. Σημαντικός παράλληλα στόχος του κανονισμού είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία του κοινού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

      Β. Πεδίο εφαρμογής:

      Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.
      • 9 απαντήσεις
    • Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» - Αναλυτικά οι όροι του προγράμματος
      Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Ανακαινίζω -Νοικιάζω».

      Το πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση και επισκευή 12.500 κενών ακινήτων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για εκμίσθωση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά όσο και τις εργασίες. Με την ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή έως 2.000 ευρώ.

      Το προς ανακαίνιση ακίνητο:

      δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή


      οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ


      η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.




      Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.