Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Didonis

    Didonis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      8.678


  2. stayros

    stayros

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      3.634


  3. atsalovergas

    atsalovergas

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      429


  4. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      18.020


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 04/01/2019 σε όλες τις περιοχές

  1. Ο μηχανικός λογισμικού είναι ειδικότητα των ηλεκτρολόγων μηχανικών. Αν δεις μαθήματα "ενεργειακού" ηλεκτρολόγου μηχανικού στο πρόγραμμα σπουδών του μηχανικού λογισμικού γράψε μου. Έχει δικαιώματα μέχρι και υπερυψηλής και δεν έχει διδαχτεί καν μέση τάση. Με λίγα λόγια όταν προσλαμβάνεις διπλωματούχο καλού κακού πρέπει να ζητάς και αναλυτική βαθμολογία... @KF όχι δεν είπες κάτι τέτοιο. Απλά κάποιοι προσπαθούν να κάνουν γαργάρα ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές από ειδικότητα σε ειδικότητα...
    3 points
  2. συνάδερφε ατσαλό.... η δική σας η περίπτωση είναι τόσο ειδική κατάσταση τόσο τεράστιο το δούλεμα που έχει υπάρξει από την γέννηση του όλο αυτό, που καντηλανάφτες να κατεβάζεται θα έχετε χίλια δίκαια.... μα χίλια.... (Μία μόνο καθαρά υποκειμενική μου άποψη. Να αποφεύγεται όσο αυτό είναι δυνατό την συγκριτική μέθοδο)
    3 points
  3. Να πούμε και μία ωραία ιστορία. Πριν χρόνια σε μία επαρχιακή πόλη έγινε διαγωνισμός ΑΣΕΠ και πήγε στην πολεοδομία ένας ΗΜΜΥ. Μάλιστα μετακόμισε εκεί καθώς δεν έμενε κοντά. Ο συνάδελφος είχε, αν θυμάμαι καλά, ειδικότητα ηλεκτρονικού ή sοftware engineer. Όταν ανέλαβε καθήκοντα δήλωσε ότι δεν μπορούσε να ελέγξει μελέτες Η/Μ καθώς δεν γνώριζε τίποτα. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι άρχισαν έναν πόλεμο εναντίον του, αυτός είτε επειδή δεν ήθελε να χάσει τη θέση στο δημόσιο είτε επειδή είχε χρεωθεί πολλά λεφτά για τη μετακόμιση, έμενε εκεί ανένδοτος. Αποτέλεσμα: οι άδειες είχαν κολλήσει, οι πολίτες διαμαρτύρονταν, η πολεοδομία είχε γίνει άνω κάτω, οι υπάλληλοι ήταν στα κάγκελα. Τελικά μετά από μερικούς μήνες εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, και μέχρι να αναπληρωθεί η θέση, διαδικασία που κρατάει μήνες, οι άδειες έμεναν παγωμένες. Αυτά και άλλα πολλά στην μοναδική χώρα με ενιαία και αβάδιστα διπλώματα...
    2 points
  4. Δεν γελάω φυσικά απλά να σου επισημάνω μερικές λεπτομέρειες. Η ιταλια έχει πληθυσμό της Ελλάδας Χ 6 περίπου Επισκέπτες (τουρισμό ή ότι άλλο θες Χ 2 περίπου. Ενδεικτικά μόνο το Βατικανού έχει ετήσιους επισκέπτες όσο έχει όλη η Ελλάδα σχεδόν.) Επικουρικά ο τουρισμός και οι επισκέπτες >από 95% πάει στις πόλεις τις Ιταλίας και στα χωριά τους και όχι σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες οπότε και διαφορετικό επίπεδο χρημάτων που μένουν στην χώρα. Αυτά τα βασικά με τα πληθυσμιακά…. Και λίγα ψιλά ακόμα…. Η Ιταλία κατασκευάζει Fiat Alfa Romeo Lanzia Maserati Ferrari… Πέρα από Piaggio, Ducati κλπ. κλπ.…. Στην Ελλάδα τι? Έπιπλα, Ρούχα και γενικά ντιζάιν σε όλα τα επίπεδα…. Και μόνο που βάζουν την λέξη made in Italy πολλά προϊόντα ανεβάζουν την τιμή τους…. Εδώ έχει στηθεί ολόκληρη φάμπρικα από Κίνα σε βιομηχανικές εμπορικές ζώνες, εισαγάγουν ρούχα από Κινα πχ, χωρίς να είναι ραμμένα τα μανίκια ή κάτι άλλο το ασήμαντο από εργασία να γίνει, το κάνουν στην ιταλια και αποκτούν έτσι το δικαίωμα να βάζουν ταμπελακι made in Italy. (Ενημερωτικά το μεγαλύτερο ποσοστό ρούχων Ιταλίας που αγοράζεις επίσημα από επίσημα καταστήματα Ελλάδα είναι με αυτή την πατέντα. Ειδικά αν έχουν «καλές τιμές») Αυτά τα ελάχιστα φυσικά. Σχετικά με την Οικοδομική δραστηριότητα υπαρχει μια άλλη βασική διαφορά με την Ελλάδα. Είναι σε ιδιαίτερα μικρό βαθμό το έργο για μελετητές ουάν μαν σόου διότι δεν υπαρχει αυτή η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας το 99% της ιδιοκτησίας γης να είναι μικρή ανα τεμάχιο αρα και ανα οικογένεια… Ναι όπως ειπα και εγώ ισχύει αυτό. Τόνισα όμως ότι στην πράξη το ελάχιστο χρονικό διάστημα που μπορεί ενας ιδιαίτερα καλός φοιτητής να τελειώσει είναι τα 6 έως και 7 χρόνια…. Η ιδια η υλη και το εύρος που υπαρχει δεν επαρκούν τα 5 χρόνια και τον Λε Κορμπουσιέ μπάρμπα να έχεις …. Επικουρικά δε στην Ιταλία οι Πολιτικοί Μηχανικοί δεν παραστάνουν τους αρχιτέκτονες ούτε Φυσικά οι Αρχιτέκτονες (νέτο σκέτο και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο) τους Πολιτικούς Μηχανικούς, ούτε ολες οι ειδικότητες αρκεί να έχουν στο τέλος της ειδικότητας τους την λέξη «Μηχανικός» να παριστάνουν ότι όλα τα κάνει και όλα τα μαχαιρώνει κι ελα μωρέ ένα διοροφάκι είναι και δεν είναι της ΝΑΣΑ …. (λες και στη ΝΑΣΑ σχεδιάζουν οι Φυσικοί της τα κτήρια τους ακόμα και τα ισογειάκια) Οπότε ναι συμφωνώ να τους αντιγράψουμε όσο μπορούμε κι ας αποκτήσουμε και ένα απλό 20% θα εχουμε τεράστια διαφορά…. Την Γη την έχουμε Είναι ευλογημένη εκ φύσεως και θέσεως…. Εμείς κάνουμε την διαφορά…. Ιδού η Ρόδος που λένε…. (και όχι τα ξεκατινιάσματα επαγγελματικών δικαιωμάτων που διαβάζουμε σε 70 και σελίδες πχ)
    2 points
  5. Πάντως σ' εμένα έτσι φάνηκε. Χαίρομαι που με διαψεύδεις. Εύχομαι να σου παν τα πράγματα βολικά ! Το ξαναγράφω: Δεν μπορούν να γίνουν πάντα, ότι μας ζητάν οι πελάτες.
    1 point
  6. Geoste ανέδειξες ωραίο θέμα. Η τεχνολογία και η γνώση εξελίσσεται. Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων (παρ'ότι παλαιά), έχω την εντύπωση ότι διδάσκεται στα ελληνικά ΑΕΙ τις 2 τελευταίες δεκαετίες. Αυτό που υποστηρίζεις θα σήμαινε ότι οι πολιτικοί-απόφοιτοι του παρελθόντος, που δεν διδάχθησαν την εν λόγω μέθοδο είναι ανίκανοι για τα συνήθη κτιριακά έργα και κακώς δραστηριοποιούνται. Προσωπικά, δίνω ελαφρυντικό σε αυτούς τους συναδέλφους, από την στιγμή που κάνουν έλεγχο των εντατικών μεγεθών με τις κλασσικές μεθόδους, με τις ελεγχόμενες και αναμενόμενες αποκλίσεις που προκύπτουν να οφείλονται στην ακρίβεια της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων του λογισμικού. Πάντως σε όσες σχολές πολιτικών μηχανικών δεν διδάσκονται, πρέπει να προσαρμοστούν και να διδάξουν τις γνώσεις του σήμερα. Το ίδιο και στο ΤΕΙ Πειραιά στο μάθημα της Στατικής 3. Το ίδιο συμβαίνει και στο διάδοχο τμήμα του ΠΑΔΑ.
    1 point
  7. Στην Πάτρα τα πεπερασμένα στοιχεία είναι στα μαθήματα κορμού.
    1 point
  8. Οι περισσότεροι διπλωματούχοι πολιτικοί μηχανικοί των Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων της ημεδαπής, που δεν επέλεξαν την κατεύθυνση των δομικών έργων ως προπτυχιακοί φοιτητές και οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου στα δομικά έργα, δεν έχουν διδαχθεί τη μέθοδο πεπερασμένων στοιχείων. Κατά συνέπεια δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις για την προσομοίωση ενός κτιρίου σε λογισμικό ανάλυσης κατασκευών με τη μέθοδο πεπερασμένων στοιχείων. Η χρήση λογισμικού πεπερασμένων στοχείων χωρίς να γνωρίζει ο χρήστης του προγράμματος πεπερασμένα στοιχεία θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον. Δεν θα αναφερθώ σε σύμμικτα κτίρια και σε κτίρια από φέρουσα τοιχοποιία ούτε σε επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια, καθώς το θέμα είναι μια νεοανεγειρόμενη πολυκατοικία από οπλισμένο σκυρόδεμα.
    1 point
  9. Εγώ επειδή έχω δει πρόγραμμα σπουδών software engineer και η/γου μηχανικού του ΕΜΠ, τα 2 πεδία ΔΕΝ έχουν καμία σχέση. Άντε ο SE να ξέρει το νόμο του Ωμ και κανένα Κίρκοφ...
    1 point
  10. Με τον αέρα από τη στιγμή που δεν είναι κλειστός χώρος και βάζεις και τις ανάλογες σκιάσεις..
    1 point
  11. Ως προς την υποχρεωτική δήλωση της κατηγορίας 1, χωριστά ανά ΟΙ, (Αν έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος υποβάλλεται υποχρεωτικώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία) το ΄συγκεκριμένο εδάφιο έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 99, (Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ’ επιλογή των ιδιοκτητών, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων), χωρίς να λέει στο 99: "με την επιφύλαξη του αρθ-96" ή "εξαιρείται η κατηγορία 1", κλπ. Είχε γίνει η ίδια κουβέντα και εδώ αλλά δεν πρέπει να υπάρχει κάτι. Θεωρώ ότι τα δύο άρθρα έχουν την ίδια ισχύ. Ταυτόχρονα, για παράδειγμα, 2 πολυκατοικίες με αυθαιρεσίες από το 75, η μία 10 διαμερίσματα όλα εξ αδιαιρέτου και ή άλλη 10 ΟΙ. Στην μία οι άνθρωποι θα πληρώσουν 250€, στην άλλη 2500€. Δεν ξέρω τι σκέφτονταν την μέρα που γράφανε το αρθ-96, αλλά την επόμενη που γράψανε το αρθ-99, μάλλον το είχαν ξεχάσει.
    1 point
  12. Didonis δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου. Αν καμιά φορά κάποιος συνάδελφος μηχανικός του τεχνολογικού τομέα των ΑΕΙ παρεκτρέπεται, σας παρακαλώ να δείξετε κατανόηση. Είναι η φυσιολογική και αναμενόμενη αντίδραση ενός ανθρώπου που μάλλον έχει μοχθήσει ακαδημαϊκά κι επαγγελματικά και παλεύει μόνος του με το ίδιο το ελληνικό κράτος και τους δημόσιους φορείς που τον περιπαίζουν. Άνθρωποι 4ετών BSc, πολλοί δε εξ'αυτών με τίτλους MSc, να μην μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα στην ίδια την χώρα που δημιούργησε τα αντίστοιχα ιδρύματα. Η ανθρώπινη παρεκτροπή, ο άκομψος λόγος, δεν είναι παρά η προβολή-αποτέλεσμα των παραπάνω αιτιών και της βίας που τους ασκείται.
    1 point
  13. 1) Στην φορολογική βάση (σύμφωνα με την ΠΟΛ) εκπίπτουν σε πλήρως ταμειακή βάση, δηλαδή ότι ποσό καταβληθεί από 1/1-31/12 αυτό εκπίπτει, είτε καταβληθεί εμπρόθεσμα, είτε εκπρόθεσμα, είτε λιγότερο, είτε περισσότερο της απαίτησης. Στην λογιστική βάση δεν άλλαξε κάτι, εξακολουθεί να ισχύει ότι εκπίπτουν στο έτος που αφορούν. Επομένως σε κάθε περίπτωση, ή καλύτερα στις περισσότερες των περιπτώσεων --σπάνιες θα είναι οι περιπτώσεις που φορολογική και λογιστική βάση θα ταυτίζονται[α]-- θα δημιουργούνται προσωρινές διαφορές μεταξύ φορολογικής και λογιστικής βάσης (άρα ανάγκη συμπλήρωσης στο Ε3 του πιν. Ε- "Προσωρινών Διαφορών μεταξύ φορολογικής-λογιστικής βάσης") οι οποίες δυνητικά κάποια στιγμή στο μέλλον με την καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς, θα "τακτοποιηθεί" η διαφορά και δεν θα δημιουργείται ανάγκη τροποποιητικών δηλώσεων. Επομένως πρέπει να παρακολουθείται αναφορικά στις εισφορές και η φορολογική βάση και η λογιστική βάση, οπότε εύκολα σε έλεγχο να είσαι σε θέση να υποδείξεις πως προέκυψαν τα φορολογικά αποτελέσματα και τα αναγραφόμενα στο Ε3. Αυτό γιατί πρακτικά πλέον και για τα απλογραφικά στο Ε3 μεταφέρονται τα λογιστικά (λογιστική βάση) αποτελέσματα και αναμορφώνονται μέσω πινάκων (του Ε και της φορολογικής αναμόρφωσης) για να προκύψουν (η φορολογική βάση) τα φορολογικά αποτελέσματα. [α] π.χ. αν δεν έχεις καθόλου οφειλές στο '18 και την εισφορά του Δεκ '18 την είχες καταβάλει εντός του '18 (π.χ. τον Δεκ '18) χωρίς να έχει εκδοθεί το ειδοποιητήριο για αυτόν τον μήνα που θα εκδοθεί στον τρέχοντα (Ιαν '19). 2) Οι προσαυξήσεις, τόκοι, πρόστιμα δεν εκπίπτουν σε κανένα φορολογικό έτος. Σύμφωνα με την περ. ε’ του άρθρου 23 του ΚΦΕ, οι κάθε είδους χρηματικές κυρώσεις για παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας (περιλαμβανομένου του ποσού των προσαυξήσεων που κατέβαλε η επιχείρηση για την εκπρόθεσμη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς ασφαλιστικά ταμεία) δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης συνιστούν μη αντιστρέψιμη διαφορά, μόνιμη διαφορά μεταξύ φορολογικής-λογιστικής βάσης (σε αντίθεση με την ίδια την ασφαλιστική εισφορά) και αναγράφεται στο Ε3 στην "Κατάσταση Φορολογικής Αναμόρφωσης"
    1 point
  14. Το θέμα διαχωρισμού των "ειδικοτήτων" (Δομοστατικός,Συγκοινωνιολόγος κ.λ.π) με αναγραφή στην άδεια άσκησης επαγγέλματος ,είχε τεθεί το 1976-77 όταν το ΕΜΠ εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις κατευθύνσεις στις σχολές μηχανικών.Τότε η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας ήταν όντως να γίνει διαχωρισμός ο οποίος θα επεκτεινόταν και στα επαγγελματικά δικαιώματα. Η πρόταση αυτή δεν υλοποιήθηκε τελικά μετά από κινητοποιήσεις τόσο των φοιτητών όσο και των επαγγελματικών φορέων .Η πρόταση να επεκταθεί και στα επαγγελματικά δικαιώματα ήταν πρόταση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε είτε σε ανεργία όσους συναδέλφους διάλεγαν άλλη κατεύθυνση εκτός του δομοστατικού είτε απλά οι άλλες κατευθύνσεις θα εξαφανιζόταν λογω έλλειψης φοιτητών .Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να δέχεται τέτοιες επαγγελματικές εξειδικεύσεις (έχει συζητηθεί στο φόρουμ πολλές φορές αυτό το πρόβλημα ) . Η τελική λύση που δόθηκε τότε ήταν αφ ενός να υπάρχει ενιαία άδεια άσκησης επαγγέλματος και στο ΤΕΕ να εγγράφεσαι σαν π.χ Πολιτικός Μηχ. σκέτο, στο πτυχίο όμως να αναγράφεται η "κατεύθυνση" .Για να εξυπηρετηθεί δε ο σκοπός της ορθής εξάσκησης του επαγγέλματος αποφασίστηκε (και νομίζω συνεχίζεται μέχρι σήμερα ) να διδάσκονται όλες οι κατευθύνσεις τα βασικά μαθήματα εκείνα που εξασφαλίζουν την ορθή κρίση του μηχανικού σε συνήθη θέματα της δουλειάς .Ειδικά θέματα (π.χ μια προντεταμένη γέφυρα) δεν νομίζω ότι κάνεις εχέφρων συνάδελφος θα αντιμετωπίσει μόνος του έτσι άκριτα . Θα κάτσει να μελετήσει το αντικείμενο και θεωρητικά (δε νομίζω ότι είμαστε τόσο κουτοί που να μην μπορούμε!) ή θα απευθυνθεί σε έναν ειδικότερο συνάδελφο . Η απάντηση "ο Υδραυλικός απλά δεν ξέρει από στατικά" απλά απαξιώνει τόσο εμάς σαν μηχανικούς (μη τη γενική έννοια) όσο και κάθε συνάδελφο προσωπικά.
    1 point
  15. Αν έχεις επικρατούσα χρήση κτιρίου κατοικία και αλλαγή χρήσης από Β.Χ σε ΚΧ (κατάστημα) προ 75 μπορείς να την υπάγεις σε κατηγορία 1, κάνοντας υποχρεωτικά μια δήλωση για κάθε οριζόντια ιδιοκτησία. Η δ.δ στην περίπτωση αυτή θα καταχωρηθεί ως μια λοιπή παράβαση, λόγω ταυτόχρονης ύπαρξης και άλλων αυθαιρεσιών και το τελικό πρόστιμο δεν θα μεταβληθεί (πληρώνεται μόνο το παράβολο).
    1 point
  16. Με κάνατε και ξέθαψα την αναλυτική βαθμολογία, γιατί τα θυμόμουν διαφορετικά. Εμείς στο ΕΜΠ στην εξειδίκευση 7ο, 8ο και 9ο εξάμηνο, είχαμε συνολικά 21 μαθήματα, όχι 6, (προσωπικά πήρα 22 γιατί είχε και ένα μάθημα με καλοκαιρινή πρακτική άσκηση σε εταιρία). Επίσης, η διπλωματική είναι βαρβάτη και όχι 100 - 150 σελίδες βαριά, με παραπομπές από wikipedia, όπως είναι συνήθως οι πτυχιακές (και έχουν πέσει πολλές στα χέρια μου και ξέρω τι γράφω). Καλό είναι να μη συγκρίνετε ανόμοια πράγματα.
    1 point
  17. Υστερα από το παραπάνω , προσπαθώ να φανταστώ το επαγγελματικό δικαίωμα του σκέτου 3ετούς bachelor ΠΜ. "Διδασκαλία βασικών αρχών μηχανικής σε μαθητές λυκείου" ?
    1 point
  18. Εγώ το ξαναέγραψα και αλλού ότι το πολυπόθητο ηλεκτρονικό σύστημα τίποτα δεν αλλάζει ουσιαστικά για όσους προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά (αντε να εξαιρέσω τις ΕΕΜΚ που μπορείς να βγάλεις αυτόματα ενώ παλιότερα μπορεί να σε ταλαιπωρούσαν 2 μήνες στην πολεοδομία). Κατά τα άλλα στις άδειες που ελέγχονται, ο έλεγχος γίνεται από τους ίδιους υπαλλήλους με τα ίδια μυαλά και επιπλέον εμπόδια (δεν έχουμε καλούς υπολογιστές, δεν μπορούμε να κάνουμε έλεγχο σε σκαναρισμένα αρχεία, δεν δουλεύει το σύστημα...κλπ) + ότι όλοι οι ευθυνόφοβοι βρήκαν το άλλοθι να λουφάξουν στη γωνιά τους και δεν απαντάνε πια σε καμία ερώτηση για περιπτώσεις που μέχρι χτές οι ίδιοι ενέκριναν ή όχι παρά μόνο σου λένε κάνε ότι καταλαβαίνεις με δική σου ευθύνη. Ενώ παράλληλα οι γνωστοί άγνωστοι μπορούν να αλωνίζουν ελεύθερα βγάζοντας άδειες χωρίς κανένα έλεγχο. Και επιπλέον έχει τόσο πολύ ακουστεί και καλλιεργηθεί στη νοοτροπία του κόσμου ότι τώρα με το ηλεκτρονικό σύστημα οι άδειες βγαίνουν σε χρόνο dt και νομίζουν ότι μας παίρνουν τηλέφωνο, πατάμε ένα κουμπί και έχουν έτοιμη άδεια. Σχετικά με κάποια πράγματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, να πώ 2 πράγματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα της Θεσσαλονίκης α) Όταν εκδοθεί μια άδεια μπορείς να εκτυπώσεις την αίτηση την οποία πρέπει να παραδώσεις στον ιδιοκτήτη. Εκεί αναγράφονται όλα τα συνοδευτικά αρχεία που έχουν ανέβει και δίπλα στο καθένα ένας ηλεκτρονικός κωδικός. Αυτός είναι ο τρόπος που μπορείς να πάρεις αντίγραφα των εγκεκριμένων σχεδίων μέσα από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ. Όπότε έτσι τα έχει σίγουρα ο ιδιοκτήτης και ο μηχανικός που εξέδωσε την άδεια. Αν θέλεις αντίγραφά άδειας μεταγενέστερα ως τρίτος κάνεις αίτηση στην ΥΔΟΜ (εφόσον έχεις νόμιμο δικαίωμα) και η πολεοδομία σου δίνει αυτήν ακριβώς την αίτηση. β) Το τραγικό που συμβαίνει είναι ότι στα αρχεία που μπορείς να κατεβάσεις συμπειλαμβάνονται και τα σχέδια σε dwg! Σχολιάστηκε ότι είναι απαράδεκτο και είπαν ότι θα διορθωθεί και τα dwg δεν θα παίρνουν κωδικό και δεν θα μπορούν να κατέβουν από τρίτους άλλα θα είναι ορατά μόνο από την υπηρεσία για τη διευκόλυνση του ελέγχου.
    1 point
  19. Εμπορική λύση εκατοντατιών: Ξυλοσομπα! Θερμαίνει, ψήνει το φαγητό, και ζεστένει το νερό για να κάνεις μπάνιο. Αν εχεις και ενα κτήμα, κοστος λειτουργίας: 0€ Α και που στε, με ανεξάρτητο "χειρισμό" ανα χώρο.
    1 point
  20. Η κρίση και πως θα την αντιμετωπίσουμε Στο σημερινό μου σημείωμα θα αναφερθώ σε ένα θέμα που μας απασχολεί πιστεύω όλους , άλλους δραματικά και άλλους λιγότερο : Την οικονομική ,πολιτιστική , πολιτική , ανθρωπιστική , ιδεολογική κρίση και την κρίση αξιών που μαστίζουν την πατρίδα μας . Όταν ξεκίνησε αυτή η « κατάσταση» το 2008 , ένας φίλος μου ευρισκόμενος σε δύσκολη κατάσταση και προ της πτώχευσης της επιχείρησης του μου είπε : Φίλε η ζωή συνεχίζεται ! Τελικά πτώχευσε , έκλεισε την επιχείρηση του και όταν τον είδα μετά από λίγο καιρό , ενώ περίμενα ότι θα έβλεπα ένα δυστυχισμένο άνθρωπο , μου είπε πάλι : Φίλε η ζωή συνεχίζεται ! Είχε βρει τρόπους , αντί να πέσει στην μιζέρια και στη δυστυχία, να επιβιώσει , πιστεύοντας ότι θα έρθουν καλλίτερες μέρες . Έτσι λοιπόν αποφάσισα και εγώ να σας γράψω αυτό το γράμμα συνεισφέροντας όπως μπορώ στην ανόρθωση της ψυχολογικής μας κατάστασης προτάσσοντας το παράδειγμα αυτού του ανθρώπου και εξειδικεύοντας το στην περίπτωση του επαγγέλματος μας . που είχε ήδη υποστεί έντονα πλήγματα : Συνάδελφοι η ζωή συνεχίζεται ! Πολλοί θα συνεχίζουν να ανοίγουν νέες επιχειρήσεις και να χρειάζονται άδειες λειτουργίας . Πολλοί γονείς θα συνεχίζουν να θέλουν να γράψουν στα παιδιά τους την περιουσία τους και επομένως θα χρειάζονται σχέδια και πίνακες ποσοστών και πιστοποιητικά νομιμότητας. Πολλοί θα συνεχίζουν να πουλούν και να αγοράζουν και θα χρειάζονται πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης . Πολλοί θα συνεχίζουν να χρειάζονται ανακαίνιση και διαρρύθμιση της κατοικίας τους ή του καταστήματος τους και πιθανά άδεια αλλαγής χρήσης ή άδεια διαρρύθμισης. Πολλοί θα χρειάζονται ακόμα διαφορές εργασίες που απαιτούν τη συμμέτοχη μηχανικού , όπως τακτοποίηση αυθαίρετων , συμμετοχή στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον , κλειδιά Ε.Ο.Τ. , κ.λπ. , ακόμα και σε αυτή την κατάσταση . Αυτό που χρειαζόμαστε τη στιγμή αυτή είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και την αλληλεγγύη μας ! Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
    1 point
  21. Ένας ακόμα λόγος για τη μη διάσπαση των πτυχίων σε εξειδικεύσεις είναι η ρευστότητα των ίδιων των εξειδικεύσεων που θα οδηγήσει σε μια τεράστια ποικιλία πτυχίων και τελικά δε θα ξέρουμε ποιός είναι τι. Πχ αρχικά είχαμε το διαχωρισμό του δομοστατικού από τον υδραυλικό και το συγκοινωνιολόγο, μετά προσθέσαμε και το γεωτεχνικό, τη διαχείριση έργων και στο τέλος φτάσαμε στην ξέφρενη παράθεση υποδιαιρέσεων του κλάδου της δομοστατικής, προσθέσαμε στο wind engineering και το power transmission και αυτό δε θα τελειώσει ποτέ. Μετά από λίγα χρόνια όμως η αξία τέτοιων εξειδικεύσεων φθίνει και ένα τέτοιο μάστερ (που συνήθως έχει καταργηθεί κιόλας) σου μένει στο χέρι και πρέπει να κάνεις άλλο ένα κλπ. Αν όντως χρειάζονται τέτοιες εξειδικεύσεις στην αγορά εργασίας, ας τις παράσχει η ίδια η αγορά. Ο μηχανικός ως εργαζόμενος, δικαιούται να έχει ένα πτυχίο με διαχρονική αναγνωρισιμότητα. Κι όπως επίσης ανέφερε κι ο KF μας προσβάλλει σαν κλάδο αλλά και προσωπικά η φράση "ο υδραυλικός δε ξέρει στατική".
    0 points
  22. Είπαμε κ παραπάνω, είναι ενεργειακά λάθος ή χρήση ηλεκτρισμού για θέρμανση, πλην των ΑΘ. Ο άνθρωπος όμως δεν ζήτησε να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας. Ζήτησε άποψη για ηλεκτρική ενδοδαπεδεια στο σπίτι του. Η λύση αυτή εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα και σε πιο δύσκολα κλίματα από της Ελλάδας. Αν ήταν τόσο κακή θα είχε εξαφανιστεί. Προφανώς λοιπόν υπάρχουν περιπτώσεις που συμφέρει κ μπορεί το σπίτι του να είναι μια από αυτές. Εγώ σαν μηχανικός δεν έχω μάθει να μυρίζω τα νύχια μου για να προτείνω ή να αποτρεψω μια λύση. Προτιμώ να κάνω υπολογισμούς. Εσυ στο ερώτημα που έθεσα παραπάνω, με την αξιοποίηση της διαφοράς κόστους για θερμομόνωση, μπορείς να απαντήσεις;
    -1 points
  23. Μισό να κάνω αστρική προβολή να πάω να κάνω αυτοψία στο σπίτι του ενδιαφερόμενου κ επανέρχομαι.
    -1 points
  24. @zxgr Μην πετάς την μπάλα στην εξέδρα. Εγώ σου είπα έχω ένα σπίτι 100 m² καπου στην Ελλάδα. Άνοιξε όποιες ΤΟΤΕΕ θες και πες μου ποια είναι η κατανάλωση ενός έτους μιας ηλεκτρικής ενδοδαπέδειας σε €.
    -1 points
  25. Είπαμε είμαι βλάκας (κάνε όσα quote θες btw), δείξε εσύ που είσαι έξυπνος πως υπολόγισες τη κατανάλωση ενός έτους με ηλεκτρική ενδοδαπεδεια θέρμανσης ενός σπιτιού 100m² κάπου στην Ελλάδα. Μήπως υπεκφεύγεις της ερώτησης; Γιατί δεν απαντάς 4 σελίδες τώρα;
    -1 points
  26. Σύντροφε, ούτε κάπιταλ ανέφερα ούτε τίποτα άλλο, ούτε είπα μπούρδες. Είπαμε εδώ δεν είναι εργατικό κέντρο ούτε πλατεία να μοιράζουμε τον ριζοσπάστη. Θες να πεις κάτι για το 3+2 και για τα επ. δικαιώματα, έχει καλώς. Οτιδήποτε άλλο το προσπερνώ σαν άστοχο και αστείο. Καλημέρα συνάδελφε και χρόνια πολλά σου εύχομαι με υγεία και ευτυχία.
    -1 points
  27. Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε τα μαθημάτα και να μας έλεγες και τι τομέα είχες. Πόσα μαθήματα είχες το εξάμηνο; Και ποια μαθήματα; Αυτό αναφέρεται για την Master-Thesis; Mην ξεχνάμε δεν μιλάμε για Μηχανικούς ΤΕ και Μηχανικούς ΠΕ, μιλάμε για το 3+2. Δεν μας ενδιαφέρουν οι Μηχανικοί ΤΕ. Οι Μηχανικοί ΤΕ είναι B.Eng. με δυνατότητα απόκτησης M.Sc. και Ph.D. Eίναι σαν να συγκρίνω κάποιον από το πολυτεχνείο με Bachelor με κάποιον από το πολυτεχνείο με Master. Δεν μας αφορά μόνο το Bachelor, εδώ μιλάμε το 3+2.
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Εγκρίθηκε τo αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ)
      Εγκρίθηκε τo αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) με την δημοσίευση στο ΦΕΚ 6412/Β'/22.11.2024 της υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/124219/1717 ΚΥΑ με θέμα: Έγκριση αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ).

      To αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) συνιστά ένα Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης για τα Επικίνδυνα Απόβλητα που παράγονται στη χώρα, το οποίο απαιτείται σύμφωνα με τα άρθρα 54 και 55 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), δεδομένου ότι τα απόβλητα αυτά, λόγω της ποιοτικής και ποσοτικής σύστασής τους, καθώς και των εξειδικευμένων εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τη διαχείρισή τους, χρήζουν ειδικότερης συνολικής αντιμετώπισης.

      Στόχος του σχεδιασμού είναι η μείωση τόσο της ποσότητας των παραγόμενων επικίνδυνων αποβλήτων όσο και της επικινδυνότητάς τους και η συνακόλουθη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, σε συμμόρφωση με τους σχετικούς όρους και προϋποθέσεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και με εφαρμογή των βέλτιστων
      διαθέσιμων τεχνικών, οι οποίες θα πρέπει πλέον να ενσωματώνουν ευθέως τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας.

      Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει όλες τις προβλέψεις του άρθρου 28 της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ, καλύπτοντας ταυτόχρονα όλες τις νέες υποχρεώσεις και όλα τα νέα στοιχεία που εισήχθησαν στο άρθρο αυτό μέσω της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851 του Ευρωπαϊκού
      Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ης Μαΐου 2018.

      Με τον παρόντα σχεδιασμό αναθεωρείται ο σχεδιασμός που είχε εγκριθεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση οικ.62952/5384/2016 (Β’ 4326) ο οποίος είχε χρονικό ορίζοντα το έτος 2020. 

      Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήετων ΕΣΔΕΑ ΚΥΑ-ΥΠΕΝΔΔΑ1242191717-13.11.2024-ΦΕΚ-6412-22.11.2024-τεύχος-Β.pdf
      • 0 απαντήσεις
    • ΥΠΕΝ: Εγκύκλιος προς τις ΥΔΟΜ ώστε να ζητούν αποκλειστικά και περιοριστικά μόνο τα στοιχεία που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο
      Εγκύκλιο απέστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τις ΥΔΟΜ με θέμα: Σχετικά με την εφαρμογή της εγκυκλίου ΥΠΕΝ/ΓΔΠΟΛ/15047/84/14-3-2018.

      Η εγκύκλιος αναφέρει ότι: με αφορμή την (α) σχετική επιστολή του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ με την οποία διαπιστώνεται η μη τήρηση της (β) σχετικής εγκυκλίου στην οποία και σας παραπέμπουμε, επισημαίνουμε εκ νέου στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και προκειμένου να αποφεύγεται ταλαιπωρία μηχανικών και πολιτών ότι, η προαναφερόμενη εγκύκλιος οδηγία Γενικού Διευθυντή Πολεοδομίας του ΥΠΕΝ εξακολουθεί να ισχύει.

      Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο της πληρότητας αιτημάτων έκδοσης οικοδομικών αδειών, οι ΥΔΟΜ οφείλουν να ζητούν αποκλειστικά και περιοριστικά, μόνον τα στοιχεία εκείνα (δικαιολογητικά, σχέδια και εγκρίσεις υπηρεσιών, συλλογικών οργάνων ή φορέων) που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (νόμοι, π. δ/γματα, Υπουργικές Αποφάσεις) για την κατά περίπτωση περιοχή, ή την εκάστοτε Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Επικράτειας (για την ενημέρωση των ΥΔΟΜ χωρικής τους αρμοδιότητας) χρήση ειδικού κτιρίου. Κατά συνέπεια, για την έκδοση των οικοδομικών αδειών δεν ζητείται η προσκόμιση επιπρόσθετων στοιχείων (όπως αλληλογραφία, εγκρίσεις φορέων) και δεν λαμβάνονται υπόψη απόψεις ή εκτιμήσεις υπηρεσιών, οι οποίες αποκλίνουν του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.
      • 0 απαντήσεις
    • Εγκρίθηκε μέσω WiFi4GR το δωρεάν WiFi σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ
      Την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ για τουλάχιστον πέντε χρόνια εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ.

      Το κόστος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, θα βαρύνει την εταιρία και από το ύψος του και τη δυνατότητα κάλυψής του από τη ΣΤΑΣΥ θα εξαρτηθεί και η επέκταση του ασύρματου Ιντερνετ και σε άλλους σταθμούς.

      Οι πρώτοι έντεκα σταθμοί στους οποίους θα λειτουργήσει WiFi έως το τέλος της χρονιάς είναι εκτός από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, οι σταθμοί Μοναστηράκι, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Πειραιάς, Κορυδαλλός, Χαλάνδρι, Αγιος Δημήτριος, Φιξ και Αγία Μαρίνα. 

      Οι επιβάτες θα μπορούν να συνδέονται άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια διαδικασία εγγραφής. Στη συνέχεια η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα μετρήσει το μηνιαίο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ώστε να αποφασιστεί η επέκταση του δικτύου και το χρονοδιάγραμμά της.

      Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις περιοχές που θα εγκατασταθούν σημεία πρόσβασης στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR.

      Το WiFi4GR «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας, για την κάλυψη, 2.500 περίπου περιοχών ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε όλη την επικράτεια. Το σύστημα, το οποίο θα αναπτυχθεί, θα διαθέτει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης, το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των δομικών στοιχείων του δικτύου.
      • 0 απαντήσεις
    • Η σύνδεση του νυχτερινού φωτισμού με το «Τοπικό Εγχώριο Προϊόν» στην Ελλάδα
      Όσοι έχουμε βρεθεί σε νυχτερινή πτήση έχουμε απολαύσει το θέαμα που προσφέρει η επιφάνεια της Γης, όταν τα νυχτερινά φώτα αναδεικνύουν μοτίβα που παραπέμπουν σε έργα τέχνης. Εκτός όμως από το εντυπωσιακό θέαμα, τα νυχτερινά φώτα αποτελούν μια πολύτιμη πηγή πληροφορίας για τις δραστηριότητες του ανθρώπου και την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον.

      Στο πλαίσιο της εξερεύνησης αυτού του πεδίου, η NASA καταγράφει συστηματικά τον νυχτερινό φωτισμό του πλανήτη μας. Τα τελευταία 10 χρόνια πολύ βελτιωμένες καταγραφές παρέχονται από τον αισθητήρα VIIRS της αποστολής SUOMI.

      «Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σκεφτήκαμε να ερευνήσουμε τι έχουν να μας πουν τα νυχτερινά φώτα για την πατρίδα μας» λέει στην «Κ» η Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, η οποία ηγήθηκε μιας ενδιαφέρουσας έρευνας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων.
      • 0 απαντήσεις
    • «Εξοικονομώ 2023»: Ο νέος οδηγός του προγράμματος μετά την 3η τροποποίηση
      Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/97165/610 ΚΥΑ (ΦΕΚ 5174/Β΄/13.09.2024) που αφορά την 3η τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/55246/807/18.05.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ 2023”», ως εξής:

      Α. Ο Οδηγός Εφαρμογής Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» και η 1η Τροποποίηση του Παραρτήματος VI που αφορά την Υπεύθυνη Δήλωση σχετικά με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, ως ακολούθως:

      Τροποποίηση (3η) της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ 55246-807 18.05.2023 ΚΥΑ Εξοικονομώ 2023 (ΦΕΚ 5174-Β-13.09.2024).pdf
      • 3 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.