Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. zavi@tee.gr

    [email protected]

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      2.721


  2. Didonis

    Didonis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      8.521


  3. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      17.597


  4. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      26.016


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 29/01/2020 σε όλες τις περιοχές

  1. ερώτηση για όλους εμάς που δεν είμαστε οπαδοί..... και απλά μας αρέσει να βλέπουμε όμορφο ποδόσφαιρο. Για ποιο λόγο να βλέπουμε ποδόσφαιρο απο οποιαδήποτε Ελληνική ομάδα με άλλη Ελληνική σε οποιαδήποτε κατηγορία (με εξαίρεση την Εθνική) ..... και Για ποιο λόγο το άθροισμα των διαθέσιμων θέσεων θεατών σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδα ξεπερνά στο 20πλάσιο τουλάχιστον το κοινό που πάει γήπεδο κάθε βδομάδα όλο τον χρόνο.... Για ποιο λόγο λοιπόν αυτά (πολλά) τα άχρηστα ανευ προσέλευσης κοινού κατασκευάσματα να μη δοθούν για άλλες χρήσεις πρασίνου - αθλητισμού για το κοινό και τις παιδικές ηλικίες που τρέχουν στα τσιμέντα στις πόλεις τους?
    3 points
  2. "....Θα ήθελα να μάθω, σε εκτός σχεδίου γήπεδο θελουμε να κάνουμε δυο κατοικίες ισόγειες με τμήμα υπογείου υπερυψωμένο. Ο συντελεστής δομησης εξαντλείται. Μπορώ να έχω εξωτερικό κλιμακοστάσιο για πρόσβαση στο δώμα; Μετράει στη δόμηση; Ευχαριστω πολύ!! " Η αρχικη ερωτηση αφορουσε σε εκτος σχεδιου Τωρα κάνεις αναφορα στο Δ 181/85, που αφορά οικισμους. Αρα, θα παμε στο ΝΟΚ, αρθρο 1, "πεδιο εφαρμογης"
    1 point
  3. Εννοείται ότι επιτρέπεται να προσθέτουμε απόψεις. Ωστόσο η δική.μου εικόνα είναι ότι αν δεν πρόκειται για περιοχές που ενδεχομένως να μπουν σε σχέδιο πόλης άμεσα, ή περιοχές εκτός σχεδίου που έχουν κάποια ξεχωριστή θέση στο χάρτη (θέα, κοντινή απόσταση από θάλασσα, ή κάποιο άλλο πολύ ελκυστικό χαρακτηριστικό), τότε δεν πρόκειται να αποκτήσουν στο πολύ κοντινό μέλλον αξία με τεχνητό τρόπο. Διότι ακόμα κ αν πρόκειται άμεσα να μπουν στο σχέδιο πόλης, τότε η Π.Ε. θα ολοκληρωθεί σε καμία 40ρια χρόνια. Επίσης αν μιλάμε για εντελώς εκτός σχεδίου, τότε η οικοδομησιμοτητα με όμορα δασικά είναι πόνος να την κατοχυρώσεις. Επομενως αν το ακίνητο της κυρίας που θέτει το ερώτημα δεν είναι ξέρω γω 5 στρέμματα με πρόσωπο σε κανονική οδο, χωρίς να έχει πεύκα μέσα του και ρυάκια, τότε δεν κάνει για τα επόμενα 50 χρόνια ούτε για να καλλιεργεις ραπανάκια. Ακόμα και χρυσό να βρεις σκάβοντας, είναι περιουσία του κράτους. Τέλος, ακόμα και για πριβέ πικνικ υπάρχουν πολύ καλύτερα μέρη δωρεάν, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνεις χιλιάρικα στα δικαστήρια για να κατοχυρωνεις χρησικτησιες του 1960. Προσωπικά εγώ 2 κανονικά ακίνητα με τίτλους αγοραπωλησίας του 1930 επέλεξα να τα χάσω χωρίς να κάνω καμιά ενέργεια, λόγω του ότι βγήκαν στις αεροφωτογραφίες του 1965 δασικά. Και βγήκαν δασικά γιατί ο παππούς μου είχε την καταπληκτική ιδέα να φυτέψει κυπαρισσια γιατί του άρεσαν, και το 1965 αυτά φούντωσαν. Από την άλλη ομως, αν το.δουμε επενδυτικά το θέμα, ίσως αν έριχνε κάποιος 5-10 χιλιάρικα σήμερα μπορεί σε 100 χρονιά να αξίζουν πολλαπλάσια. Άρα δεν διαφωνώ εντελώς μαζί σου, απλά λέω ότι εγώ με την υπάρχουσα κατάσταση δεν θα τα έριχνα. Την καλημέρα μου
    1 point
  4. Σε γενικές γραμμές σωστά τοποθετούνται οι παραπάνω αλλά εγώ όντας κοντά σου ηλικιακά και ξέροντας τι σημαίνει ξεκινάω εν μέσω κρίσης (προσωπικά το 2014) θα σου πω τα εξής: 1.Tζάμπα δεν αξίζει να δουλεύεις επουδενί. Είναι λάθος από όλες τις απόψεις. Καλύτερα να πας να δουλέψεις σε εντελώς άσχετο αντικείμενο και να πληρώνεσαι. 2. Δυστυχώς ο κλάδος είναι στα τάρταρα σε θέμα επαγγελματικών συνθηκών. Χωρίς συλλογική σύμβαση, 6ήμερα, με το 90% των δουλειών στο.."μιλητό" και γενικώς στρεβλή διαμόρφωση προσφοράς-ζήτησης. 3. Το ελεύθερο επάγγελμα ή μάλλον η αυτοαπασχόληση που βρίσκομαι κι εγώ είναι... 4. Για μένα μη κάνεις τη μακακία να ανοίξεις βιβλία μόνος σου για να κάνεις 2-3 πεα και καμιά πυρασφάλεια εκτός αν έχεις ταϊστή...Καλύτερα να πας σε μια εταιρεία, έστω και μικρή, με βασικό για αρχή..... 5. Δυστυχώς ή ευτυχώς κι αυτό είναι μεγάλη κουβέντα παίζει ρόλο τεράστιο το social. Πολύ μεγάλο. Όσο καλώς και νά σαι χρειάζεται ο άλλος να έρθει σε σένα ή να προτιμήσει εσένα....Είτε θα έρθει γτ έχεις όνομα (για αρχή τουλάχιστον και στη δουλειά του γραφειοκράτη σύγχρονου μηχανικού το ξεχνάς), είτε γιατί έχεις κύκλο, είτε γιατί, δυστυχώς, σε ζμπρώχνει κάποιος που έχει έμμεση σχέση με αυτό που κάνεις (ναι ναι παίζουν κι αυτά στο Ελλαδιστάν). Με πιάνεις πιστεύω 6. Μη ξεχνάς το βασικό! Όλοι έτσι ξεκινήσαμε. Χωρίς εμπειρία. Αλλοι σε καλύτερες άλλοι σε χειρότερες εποχές. Ολοι κάνουμε λάθη. Κι εσύ θα κάνεις Άλλωστε λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει τπτ.... 7. Πάντως σα μηχανολόγος είσαι σε καλύτερη μοίρα σήμερα απο αντίστοιχους πμ ή αμ.
    1 point
  5. δεν γινεται με τπτ [εκτος και αν εχουν χτισει ολοι ή εχεις αποφαση χρησικτησιας στο τμημα...] υγ [θα μπορουσαν να ορισουν οτι "επιτρεπεται η τακτοποιηση του κτισματος απο τον φερομενο ιδιοκτητη χωρις δικαιωμα συστασης ΟΙ] Αλλα "κολλησαν" στην νομικη εννοια οτι, οταν εισαι εξ αδιαιρετου, εισαι σε ολοκληρο το γηπεδο και σε ολα τα επ' αυτού κτισματα.
    1 point
  6. Δεν γράφεις αν συντάχθηκε έκθεση αυτοψίας ή όχι αλλά πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε ενέργεια δες την εγκ 2/19 (άρθ 81) http://ypeka.gr/Default.aspx?tabid=778&sni[1155]=6338&language=el-GR όπου αναφέρονται τα παρακάτω 3. .... «Σε κάθε περίπτωση, εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας κατά το άρθρο 30 του ν.4495/2017, δεν συνιστούν αυθαίρετες κατασκευές ούτε και πολεοδομικές παραβάσεις. 4.Στην παρ. 4 επισημαίνεται ότι ……. Ιδιαίτερα για εκθέσεις αυτοψίας που έχουν συναχθεί προ της ισχύος του νόμου και που αναφέρονται σε εργασίες που εμπίπτουν σήμερα στις περιγραφόμενες στο άρθρο 30 αυτού (δηλαδή εργασίες που μπορούν να εκτελούνται χωρίς οποιαδήποτε άδεια, έγκριση ή ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας) τίθενται στο αρχείο, διαγράφονται τυχόν βεβαιωμένα πρόστιμα και ενημερώνεται η αρμόδια Δ.Ο.Υ και ο εισαγγελέας. Σε κάθε περίπτωση τυχόν καταβληθέντα πρόστιμα δεν αναζητούνται.»
    1 point
  7. @Marina ArvanitiArvanitiArvanitiAArv Καλημέρα. Αν η γη έχει αξία, τότε αξίζει να το προσπαθήσεις. Αν δεν έχει, τότε είναι μάλλον άσκοπο. Με τον όρο αξία εννοούμε όχι την συναισθηματική, αλλά την οικονομική. Δηλαδή αν πρόκειται για φιλέτο σε καλή θέση που τα κοντινά του ακίνητα έχουν υψηλή αγοραστική αξία, τότε ναι αξίζει. Τίτλος Χρησικτησίας από δημόσια έκταση είναι δύσκολη περιπτωση πλέον. Όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν. Και αυτοί που πρόλαβαν, το πρόλαβαν επειδή μεταπώλησαν μαζικά.
    1 point
  8. Καλημέρα Κατά αρχήν χρειάζεσαι επαγγελματικό κύκλο. Συζητά με γονείς ή φίλους ποιους έχουν γνωστούς που να είναι στο επάγγελμα. Κάλεσε τους για τραπέζι και πες τους τους προβληματισμούς σου. Αν δεν έχεις κανένα, η αντιμετώπιση αλλάζει, γιατί πρέπει να δημιουργήσεις κύκλο απ' το μηδέν. Σε αυτή την περίπτωση (απ' το μηδέν) δες μήπως μπορείς να αλλάξεις κλάδο και να εργαστείς σε κάτι διαφορετικό μέχρι να δημιουργήσεις κυκλο, και σιγά σιγά να μπεις στο επάγγελμα αν πραγματικά είναι αυτό που θες να κάνεις στη ζωή σου. Φτιάξε καρτουλες και μοίραζε σε όποιον γνωρίζεις. Φτιάξε chain mail και ενημέρωσε όσους γνωρίζεις ότι δραστηριοποιείται στο χώρο. Διάλεξε ως αντικείμενο κάτι που μπορείς να ολοκληρώσεις αν σου ανατεθεί. Ρώτα συμφοιτητές σου που εργάζονται να σε βοηθήσουν αν αναλάβεις κάτι. Στη φάση που βρίσκεσαι δουλεύει πολύ το word of mouth, δηλαδή να παίρνεις κ να δίνεις πληροφορίες από στόμα σε στόμα για την επαγγελματική σου κατάσταση. Το πρόβλημα με μηδενικη εμπειρία δεν είναι μόνο το γνωστικό αντικείμενο της δουλειάς, είναι και η αδυναμία προσέγγισης της δυσκολίας της κάθε δουλειάς, γεγονός που θα σε πετάει έξω σε εκτίμηση χρόνου και χρήματος στην αρχή. Ένα δευτερεύον πρόβλημα είναι ο ψυχικός φόρτος της ανασφάλειας ότι δεν γνωρίζεις το αντικείμενο σου. Αυτό δεν πρέπει να το δείχνεις, το κρύβεις βαθιά μέσα σου μέχρι να σου φύγει με το χρονο. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να προσπαθείς σκληροπυρηνικά να μπεις ακριβώς στο αντικείμενο σου, μπορείς να δοκιμάσεις να διευρύνεις τον κλάδο. Τέλος μην βιαστείς να επενδύσεις μεγάλα ποσά σε κάτι που δεν ξέρεις αν θα πιάσει, δεδομένου ότι δεν είσαι σε θέση να αξιολογήσεις ακόμα την αγορά, εδώ ούτε εμείς δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε με αυτή την κατάσταση. Δωρεάν εργασία δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου, από τη στιγμή που και έμμισθα να εργαστείς θα σου πίνουν το αίμα με καλαμάκι ούτως ή άλλως.
    1 point
  9. Αν δεν υπάρχουν παλαιοί τίτλοι (περίπου προ του 1940), και δεν φαίνεται στις α/φ ως αγροτική έκταση από παλιά, δεν έχεις καμία πιθανότητα να το κερδίσεις.
    1 point
  10. Σε επικοινωνία όπου βρεις (ή προφορικά ή με βιογραφικό) τόνισε και συμπλήρωσε …. Η έλλειψη εμπειρίας μου καθότι φρέσκος στο επάγγελμα αντισταθμίζεται από τεράστια όρεξη και επιθυμία για το έργο σας (ή κάτι σχετικό) και συν το γεγονός μαθαίνω γρήγορα…. Και ότι κάτσει έκατσε … Καλή επιτυχία και μη φοβού αργά ή γρήγορα θα βρεις βηματισμό ….
    1 point
  11. Πολίτης διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη ότι o Δήμος Μυλοποτάμου καταλογίζει δημοτικά τέλη για επιχείρηση που διατηρεί σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχή, χωρίς να παρέχονται σχετικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να ελλείπει το στοιχείο της απαιτούμενης ανταποδοτικότητας. Ο Συνήγορος, σε έγγραφό του προς το Δήμο, επικαλέστηκε σχετική νομολογία με βάση την οποία τέλη καθαριότητος και φωτισμού μπορούν να επιβάλλονται με κανονιστική απόφαση και σε βάρος όσων χρησιμοποιούν ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, εφόσον συντρέχει πραγματική δημόσια ανάγκη για επέκταση παροχής των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού και στη συγκεκριμένη περιοχή και οι υπηρεσίες αυτές του Δήμου έχουν οργανωθεί κατάλληλα και παρέχονται πράγματι. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να προκύπτουν κατά τρόπο σαφή και επαρκώς τεκμηριωμένο από τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Όπως δε επισημάνθηκε στο έγγραφο του Συνηγόρου, στην κανονιστική απόφαση του συγκεκριμένου Δήμου, όχι μόνο δεν περιλαμβάνεται οποιαδήποτε αιτιολογία που να δικαιολογεί την ανάγκη επέκτασης των συγκεκριμένων υπηρεσιών στα ακίνητα που βρίσκονται στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές, αλλά δεν γίνεται και οποιαδήποτε μνεία περί της επιβολής του τέλους στα συγκεκριμένα ακίνητα. Στη συνέχεια, ο Δήμος πληροφόρησε την Ανεξάρτητη Αρχή πως δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν παρέχονται μέχρι σήμερα υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού, αναστέλλεται η σε βάρος της χρέωση δημοτικών τελών, μέχρι την εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων και την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών. Δόθηκε επίσης η δυνατότητα, κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως προς τον Δήμο, να επιστραφούν τα ποσά που είχαν μέχρι σήμερα καταβληθεί.
    1 point
  12. διαφωνώ με τον υποβιβασμό ( σε ποιους θα τα χώνω μετά εγω ο ΝΟΤΙΟΣ για να μου βαράνε άκυρα) Προς μπαοκτζηδες και φίλομπαοκτζηδες... Δεν είσαστε η πιο αδικημένη ομαδουλα όπως θέλετε να παρουσιάσετε απλά είστε τα μεγαλύτερα κλαψο.....α του ελληνικού ποδοσφαίρου... Ας το πάρουμε λοιπόν από την αρχη ποσό έχετε αδικηθείτα τελευταία 30 χρόνια... 1986 Ο Χαράλαμπος Μπλιώνας πέφτει νεκρός στις κερκίδες του Αλκαζάρ, από φωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε από την μεριά των οπαδών του παοκ. Πρώτος νεκρός μέσα σε Ελληνικό γήπεδο.(Υπάρχει διαθέσιμο υλικό άφθονο στο youtube για τους νεωτερους) Δεν υποβιβάστηκε ο παοκ. 2001 Νόμος Βενιζέλου με ειδική εκκαθάριση ώστε οι ομάδες που χρωστάνε στο δημόσιο να μην υποβιβάζονται. Δεν υποβιβάστηκε ο παοκ. 2004 Νόμος Ορφανού όπου όσοι χρωστάνε στο δημόσιο θα μπουν σε καθεστώς 120 δόσεων και υπάρχει και διαγραφή των προσαυξήσεων στο 80%. Δεν υποβιβάστηκε ο παοκ. 2007 Επειδή δεν έχει πληρώσει καμία δόση από τις 120 της ρύθμισης Ορφανού ο ποακ, ο Ορφανός του παγώνει τα χρέη μέχρι να βρεθεί διοίκηση μετόχων ενώ αναλαμβάνει ως διοίκηση πρωτοδικείου ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Δεν υποβιβάστηκε ο παοκ. 2012 Αναλαμβάνει τον ποακ ο Ιβάν Σαββίδης αγοράζοντας τις μετοχές του. Παρανόμως τα χρέη προς το Ελληνικό δημόσιο παραμένουν παγωμένα για άλλα 2 χρόνια δηλαδή μέχρι το 2014. Δεν υποβιβάστηκε ο παοκ. 2018 Κατα την διάρκεια του αγώνα παοκ-αεκ στην Τούμπα, ο πρόεδρος του παοκ Ιβάν Σαββίδης μπαίνει με φουσκωτούς στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, έχοντας σε εμφανή θέση και το πιστόλι του. Φίφα και Ουέφα ζητάνε τον υποβιβασμό για παραδειγματική τιμωρία λόγω δυσφήμισης του αθλήματος. Δεν υποβιβάστηκε ο παοκ. 2020 Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έκρινε πως υπάρχει παράνομη συνιδιοκτησία στις ομάδες παοκ και ξάνθη και ζητάει υποβιβασμό. Μετά από παρέμβαση του Υφυπουργού Αθλητισμού απλά θα αφαιρεθούν βαθμοί στον παοκ και την αδερφούλα του ξάνθη οποτε και πάλι... Δεν θα υποβιβαστεί ο παοκ. Αν εσείς θεωρήστε αδικημένοι ο οφη η αεκ ο αρης ο ηρακλής τι είναι ???
    1 point
  13. Δες το Ν 4495/17 -την Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/ΦΕΚ 3136Β /31-7-18 και ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/71913/4555 ΦΕΚ 4747β’/23-10-18 για Έγκριση εργασιών αποπεράτωσης αυθαίρετης κατασκευής»" συνάμα ισχύει το παρακάτω στ) «Έγκριση εργασιών αποπεράτωσης αυθαίρετης κατασκευής» ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ εντάσσεται στην κατηγορία 1*
    1 point
  14. Εγω τετοια πατάρια τα βάζω στον αναλυτικό ως μια πλάκα σκυροδέματος. Σωστή και η προσέγγιση του killer tomato. Είπαμε γίναμε γραφικοί με τα αυθαίρετα αλλά δε θα δηλώσουμε και τις γλάστρες....
    1 point
  15. εχουμε ξαναπει οτι το τοπογραφικο ειναι 99% γνωση της νομοθεσιας κ 1% αποτυπωση στο πεδιο. εγω προσωπικα ακομη κ αυτο το 1% θα το αγνοουσα εντελως αν δεν ειχα την εμπειρια να καταλαβω οτι 9 στις 10 περιπτωσεις ειναι μπερδεμενες, κ οτι ειναι εντελως διαφορετικο πραγμα η αποτυπωση στο χαρτι απο την πραγματικη νομικη κατασταση της γης. αν πιστευεις λοιπον οτι ακομη κ για την πιο απλη περιπτωση αποτυπωσης ενος απολυτως τετραγωνου οικοπεδου θα πρεπει να μπορεις να αναλαβεις τις ευθυνες που προκυπτουν, τοτε συγχαρητηρια, μολις ξεπερασες το 1% της δυσκολιας. τα προβληματα ξεκινανε με εννοιες οπως υπαιτια κατατμηση, οικοδομησιμοτητα, οριο κατατμησης, εμπραγματα δικαιωματα, συστασεις καθετων, χρονολογικα παραθυρα κατατμησεων, εξεταση παρεκκλισεων, ΖΟΕ, χρησικτησιες, δουλείες, ιδιωτικες οδους, χαρακτηρισμο οδων, απαλλοτριωσεις, ρυμοτομησεις, τακτοποιησεις, κουνηματα μαντρας, καταπατησεις, απουσια τιτλων, διανομες, αναδασμους, παραχωρησεις, πραξεις αναλογισμου, εξασφαλισεις σημειων, εξακριβωσεις ρυμοτομικης σε παλαια σχεδια πολης κλπκλπ. Και απο περισυ προστεθηκε κ η διερευνηση των τυχοντων αυθαιρετων κατασκευων επι του ακινητου, λες κ τα υπολοιπα ειναι λιγα. τα @@ εδω φαινονται, δυστυχως, κ εγω μετα απο καμποσα χρονια διαβασμα ακομη πιστευω οτι τα δικα μου ειναι μικρουτσικα. εδω που τα λεμε, το σχεδιακι στο τοπογραφικο ειναι μεγαλη αγγαρεια, εμενα μου σπαει τα νευρα για να το κανω, διοτι ο πελατης επικεντρωνεται σε αυτο, ενω ολη η δουλεια που κατα βαση πληρωνεται ειναι οτιδηποτε αλλο στο εγγραφο πλην του σχεδιου.
    1 point
  16. Συνάδελφε, η άποψή μου για το θέμα είναι : 1. "Αγροτική όδός είναι η άγουσα από των χωρίων στας κτηματικάς περιφέρειας αυτών" Αρθρο 1 παρ. 2 του Ν.Δ. 25/28-11-29. Είναι ο μόνος χαρακτηρισμός που έχουμε. 2. Κατά το άρθρο 6 παρ. του Ν.720/77 αγροτικοί δρόμοι θεωρούνται όσοι αναφέρονται σε συμβόλαια προ του Ν. 651/77 παρά και ενάντια στην ισχύ του άρθρου 20 του ΝΔ 17-7-23 που απαγορεύει την ιδιωτική αναγνωριση οδών. Αυτο καταργήθηκε με το Ν.1337/83. 3. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν κάθε δρόμος σε εκτος σχεδίου περιοχή έστω διαμορφωμένος δεν είναι δυνατόν να θεωρείται κοινόχρηστος χωρος έστω αν φαίνεται σε αεροφωτογραφίες κλπ. και να κοβει αγροτεμάχια σε δύο ή να δημιουργεί "πρόσωπο". 4. Αρμόδιος για χαρακτηρισμό αγροτικού δρόμου: ΟΧΙ ο Δήμος (ΣΤΕ 40/73). Εχουν υπάρξει διαπιστωτικές αποφάσεις Νομάρχη. Καθε δημόσια Υπηρεσία που επιλαμβανεται (πχ. Πολεοδομία για άδεια) πρέπει να δικαολογήσει την σχετική απόφαση με πλήρη τεκμηρίωση βλ. ΣΤΕ 1927/86 που δέχτηκε απόφαση Πολεοδομίας με σωστή τεκμηρίωση. Οπωσδήποτε πρέπει να πληρεί τον όρο του ΝΔ 25/28-11-29: από χωριό σε κτήματα. 5. Σε ποιόν ανήκουν οι διαμορφωμένοι αυτοι δρόμοι. Σε αυτούς από τους οποίους αποκόπηκαν (Απόφαση Συνελευσης προισταμένων των Νομικών Δνσεων του κράτους 1031/87). Σε σκληρό δρόμο (πχ. ασφαλτόστρωση) ζητούμε από Περιφέρεια να βεβαιώσει ότι κατασκευάστηκε από τις Υπηρεσίες της. Αν όχι, κανονικά με 1031/87 πρέπει να το θεωρήσουμε ιδιοκτησία -όντως πρόβλημα, δεν έχω κατι καλύτερο-. ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΙΛΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ. Σε οικισμούς και εντός σχεδίου ισχύουν άλλα (Ν. 1337/83κλπ)
    1 point
  17. @soclas Συγχαρητήρια για την ανάδειξη του ψηφιοποιημένου βιβλίου ΔΙΑΜΕΤΡΙΚΗ που έγραψε το 1846 ο Ιωάννης Δαίκης. Στο θέμα μας τώρα. Τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσίασε ο chowchow , ο οποίος, στην προσπάθειά του να βοηθήσει στην απάντηση, αναζήτησε το λήμα στο Google και του έβγαλε το κείμενο της Ιθώμης, το οποίο, προφανώς, είναι εσφαλμένο. Τα πραγματικά στοιχεία είναι πολύ διαφορετικά. Λίγο μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, εκδόθηκε το «περί μέτρων και σταθμών» διάταγμα του 1836 (ΦΕΚ 56/16.10.1836), με το οποίο εφαρμόστηκε στην Ελλάδα η μονάδα μέτρησης επιφανειών «βασιλικό στρέμμα» το οποίο ισούται με 1.000 τ.μ. και αντικατέστησε τη μονάδα που εφαρμοζόταν μέχρι τότε "παλαιό στρέμμα". Η σχέση μετατροπής είναι πράγματι 1,27 αλλά αντίστροφα από την αναφορά του κειμένου για την Ιθώμη. Άλλωστε, διαβάζοντας το συγκεκριμένο κεφάλαιο της επιπεδομετρίας, διαπιστώνουμε την αναφορά στις μονάδες που επικρατούσαν στα συμβόλαια της εποχής εκείνης (παλαιά και βασιλικά στρεμ) και στην παρ. 88 αναφέρει: "Ανάγομεν βασιλικά στρέμματα εις παλαιά πολλαπλασιάζοντες επί 0,787 ή διαιρούντες δια 1,27, αντιστρόφως δε, ανάγομεν παλαιά στρέμματα εις βασιλικά, διαιρούντες δια 0,787 ή πολλαπλασιάζοντες επί 1,27". Συμπερασματικά, η μονάδα που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα από το 1836 για τη μέτρηση επιφανειών είναι το βασιλικό στρέμμα, όσο και αν αυτό δεν αρέσει σε πολλούς, μεταξύ των οποίων και στο φίλο GRTOPO. Και, επομένως, η απάντηση στο ερώτημα του GTEAM , που δεν έχει αναγράψει την ειδικότητά του στο προφίλ του, όπως ζητούν οι συντονιστές, είναι ότι τα 7200 βασιλικά στρέμματα είναι απλά ... 7200 στρεμ. Και, βέβαια, μιλάμε για τεράστια έκταση που μάλλον δεν πρέπει να υπάρχει σήμερα αυτοτελής. Κάποια άλλη ώρα θα πρέπει να μιλήσουμε και για το πρώτο Κτηματολόγιο που συντάχθηκε στην Ελλάδα, και για να βοηθήσω λίγο, τον 19ο αι. Θα ήθελα μερικές προτάσεις πριν ξεκινήσω να γράφω γι' αυτό. ΥΓ Όσοι ενδιαφέρονται να φυλάξουν τη σπάνια αυτή έκδοση, και να διαβάσουν το πολύ ενδιαφέρον κείμενο της Google, πρέπει να πατήσουν το κουμπί PDF (τελευταίο δεξιά) και θα κατέβει σε μορφή pdf
    1 point
  18. Καλημέρα στην ομήγυρι, Προσοχή 2016, είναι ασέβεια προς τους πατεράδες μας να συγκρίνουμε το 5χίλιαρο με το Google. Όποιος έχει κάνει προμελέτη οδοποιίας και βγήκε μετά να πασαλώσει την εφαρμογής ξέρει τι εννοώ. Το 5000 είναι ιερό και μάτωσαν πολλοί για να γίνει ευκολία στο σκληρό μας. Η συνταγή για τη χρήση μαγγελάνου στην εξάρτηση και στην αποτύπωση είναι τοξική. Όπως η νικοτίνη. Σε μεγάλες δόσεις σκοτώνουν. Αποτυπώνεις, ναί, αποτυπώνεις ακίνητο 150 στρεμμάτων με GPS χεριού. Ας πούμε οτι έχεις κακή γεωμετρία αστερισμού και οι συνθήκες σου προκαλούν αναμενόμενο σφάλμα 2μ. Ενα πολύγωνο 150 στρ. με ασάφεια 2μ στις κορυφές του έχει λιγότερο από 2% μέγιστη αναμενόμενη διαφορά. Ομως αν αρχίσεις να το εφαρμόζεις σαν συνταγή, θα ξεθαρρέψεις, θα καλομάθεις και θα σε "σκοτώσει". Ούτε ο Μιθριδάτης γλύτωσε...Θα γλυτώσει ο οποιοσδήποτε άσχετος που θα παίξει με τέτοια θέματα; Το νόημα που θέλω να δώσω είναι οτι αυτός που ελίσσεται μέσα στα τοξικά έχει διαφορά απ' αυτόν που τα καταπίνει αμάσητα. Η άποψή μου παραμένει, να οπλιστούν με αντισώματα, να ενημερωθούν, να διαβάσουν. Και στο κάτω-κάτω δε νιώθω οτι έχω ύψιστη υποχρέωση να είμαι politicaly correct στις εκφράσεις μου. Τοπογράφος είμαι, όχι διπλωμάτης. Σ' ένα θέμα βλέπω τελικά πως συμφωνούμε όλοι μας : Πρέπει να σεβόμαστε την επιστήμη, την τέχνη, τους συναδέλφους, τον πελάτη, την αμοιβή και να τρέμουμε την "πατάτα".
    1 point
  19. Και συνεχίζω... Ο κόσμος αντιμετωπίζει το τοπογραφικό σαν ένα επιπλέον χαρτί για την αγοραπωλησία όπως πχ το πιστοποιητικό μεταγραφής! Σε αυτό φταίμε και εμείς -όχι οι καθημερινά μαχόμενοι- αλλά ως κλάδος όπως εκπροσωπούμεθα από το σύλλογο. Κι αυτό διότι δεν περιχαράκωσε τα δικαιώματά μας καθώς και απο την άλλη έχουμε καπελωθεί από το παρελθόν απο την εποχή του 60, από τον πολυπληθή σύλλογο των συναδέλφων Πολιτικών μηχανικών οι οποίοι έχουν εισβάλει στα χωράφια μας και δυστυχώς αντιμετωπιζουν το τοπογραφικό ως πάρεργο και την αμοιβή του ως "κράχτη" (δηλαδή χαμηλό τιμολόγιο) ώστε να τσιμπήσουν την πολυπόθητη δουλειά της Οικοδομικής Αδειας. Δε βαριέσαι ας πώ το τοπογραφικό 150~250€ ή και τσάμπα αν στη κουβέντα επάνω καπαρώσω και την άδεια!! Και φυσικά ο εξοπλισμός τους στην καλύτερη περίπτωση.... total station, στη συνήθη και χειρότερη ... κορδέλα άντε να είναι Eslon.!! Και μή μου πείτε αγαπητοί συνάδελφοι Πολιτικοί ότι έχω άδικο!!!! H οικοδομική άδεια βέβαια είναι μια δουλεία που εμείς ... δεν πολυανακατευόμαστε και καλά κάνουμε θεωρώ. Είναι καλύτερα να κάνεις αυτό που ξέρεις καλά παρά να προσπαθείς να κάνεις αυτό που δεν ξέρεις. Επίσης οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν τα ίδια δικαιώματα με μας όσον αφορά στα τοπογραφικά (ανεξαρτήτου έκτασης) και καλά κάνανε αφού απεμπολήσαμε το δικαίωμά μας, ενώ εμείς στην άδεια έχουμε περιορισμούς (βλέπε διώροφο στο στατικό κλπ). Παλαιότερα έλεγαν οι γονείς μας: πρέπει να φωνάξουμε τον πολιτικό μηχανικό κο Τάδε, να μας κάνει ένα τοπογραφικό..... Προσέξτε, όχι τοπογράφο για τοπογραφικό αλλά πολιτικό μηχανικό!!! Ακόμα και σήμερα οι συγγενείς μου, μου λένε: είσαι τοπογράφος όχι μηχανικός (εννοώντας Πολιτικός μηχανικός) κι άντε να τους εξηγήσω ότι είμαι Τοπογράφος Μηχανικός απο το Μετσόβιο...!! Βέβαια τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει προς το καλύτερο για μας και καταξιωνόμαστε και στη συνείδηση του κόσμου. Εδώ όποιος βγεί από τη Σχολή εφοδιάζεται με μιά σφραγίδα και ότι αποτυπώνεται .... το σφραγίζει.!!!! Κι όλοι, εργοταξιακοί τοπογράφοι, μελετητές τοπογράφοι συγκοινωνιακών, υδραυλικών, έργων υποδομής, με την ίδια σφραγίδα και την ίδια ισχύ!!! Κλωθοειδής, μέγιστη παροχή, ογκομέτρηση και χωροστάθμιση μαζί με εισφορά σε χρήμα και αρτιότητα ..... όλα ένα!!!!! Είναι το ίδιο εγκληματικό να με βάλεις να κάνω μελέτη οδοποιίας (που δεν έχω ασχοληθεί επαγγελματικά ΠΟΤΕ), όπως και ο οδοποιός να υπογράφει δήλωση του 651/77, ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί με νομοθεσία ΠΟΤΕ. !!!! Στο Ε.Μ.Π (πριν το 95 που αποφοίτησα) το μάθημα της νομοθεσίας ήταν όχι κορμού, όχι εμβάθυνσης αλλά.... κατ' επιλογήν κι ούτε υποχρεωτικό. Βγήκα και στο πρώτο μου τοπογραφικό με νοικιασμένο όργανο από την Topcon (με ενοίκιο περίπου το 1/3 της αμοιβής που ζήτησα). Νόμιζα τότε ότι το τοπογραφικό είναι... μετράω με το όργανο, ... σχεδιάζω μόνο όρια και... βουα λα... νάτο το τοπογραφικό!!!. Δεν ήξερα τι είναι η Δήλωση του 651/77, .... τι έπρεπε να δηλώσω και ποιόν έπρεπε να δηλώσω. (Φρόντισαν στην σχολή να μάθουμε εκτός απο τα σοβαρά μαθήματα ειδικότητας Μηχανικού και διάφορες άλλες μακακίες απο Φυσική έως Φυσική γεωγραφία εκτός απο 10 πραγματα βασικής νομοθεσίας, το αυτονόητο δηλαδή ... του να κάνεις ένα πράγμα σχετικά σωστά όπως ο επαγγελματικός τίτλος σου δηλώνει). Κι όμως....!! το σφράγισα, δήλωσα αρτιότητα (αφού ρώτησα δεξιά - αριστερά τι είναι αυτό το 651/77) βάσει εμβαδού (προς θεού δεν συζητάμε για ημερομηνίες δημιουργίας, ZOE, παράνομης κατάτμησης!! και άλλες υψηλές τέτοιες έννοιες) .... κι όποιον πάρει ο Χάρος!!! Ακόμα τρέμω το ενδεχόμενο να μου έρθει κανείς από τους πελάτες των 2~3 πρώτων χρόνων (δόξα τω θεώ που δεν ήταν και πολλοί!!) και να μου ζητάει τα ρέστα για την ατυχή πλην όμως φιλότιμη προσπάθεια που έκανα στη δήλωση του 651). Όσο για την αμοιβή ..... φαντάζομαι αν την ομολογούσα, οι παλιότεροι συνάδελφοι θα με μούτζωναν..... και με τις πατούσες!!! Κάπως έτσι όμως δεν ξεκινήσαμε όλοι ??? Μήπως τα διαβάζετε αυτά που γράφω και είναι σαν να τα γράφατε εσείς???? Μια ιδέα που έχω (λέω τώρα..) είναι να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μιά ένωση όπως υπάρχει στην Αγγλία η Royal Surveyors, (κάτι όπως οι ορκωτοί λογιστές για παράδειγμα....) δηλαδή πιστοποιημένων Τοπογράφων Μηχανικών με συγκεκριμένο επίπεδο εξοπλισμού και εξετάσεις γνώσεων επί της νομοθεσίας.... και φυσικά ανάλογα επίπεδα αμοιβών. Εκεί να δείτε πως θα ξεκαθάριζε το τοπίο.... όχι μόνο από τις άλλες ειδικότητες αλλά ακόμα και.... ανάμεσά μας. !!! και θα αναφωνίσω και γω μετα τον Iliastop: αααα!!! τα είπα και ξαλάφρωσα
    1 point
  20. Συνάδελφοι, κανονικά οι αγοραπωλησιες των εκτός σχεδίου πρέπει να συνοδεύονται από τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο έχει γίνει χαρακτηρισμός της έκτασης από το αρμόδιο δασαρχείο. Εμμέσως πλην σαφώς είναι ουσιαστικός ο χαρακτηρισμός αυτός, γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη δήλωση 651/77 που εμείς βάζουμε και ο συμβολαιογράφος (νύπτωντας τας χείρας του) μας καθιστά υπεύθυνους στο συμβόλαιο. Φανταστείτε τη περίπτωση που αποτυπώνουμε ένα γήπεδο εμβαδού ας πούμε 6000τμ, άρα είναι άρτιο και οικοδομήσιμο (εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι), εμείς το δηλώνουμε ως τέτοιο, ο αγοραστής "σκάει" ας πούμε 400.000€ για αγορά + 2.000€ και πλεον στο συμβολαιογράφο + 3.000 στην εφορία +1500€ στο δικηγόρο για να κάνει τον έλεγχο τίτλων +450€ για την παράστασή του κατά την υπογραφή των συμβολαίων και...... 500~600€ για το τοπογραφικό. Στη συνέχεια πάει για έκδοση αδείας και του ζητείται πράξη χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο. Άντε να δώσει και 200~300€ στον ίδιο τοπογράφο (άν τα δώσει) για την επιπλέον για την εξάρτηση και......... το Δασαρχείο να χαρακτηρίσει Δημόσιο δασικό έκταση >2000 τμ!!! Άρα..... bye bye η αρτίοτητα που εμείς δηλώσαμε και εξ αιτίας μας ο ιδιοκτήτης το αγόρασε!!! Ποίος έχει την ευθύνη και από ποιόν θα ζητήσει τα ρέστα στρεφόμενος δικαστικά για αποζημίωση ο ιδιοκτήτης??? 1) Από το Δασαρχείο ???? Φυσικά και ΌΧΙ !!!!! 2) Από τον πωλητή?? ΟΧΙ !! 3) Από τον Συμβολαιογράφο????? ΟΧΙ !! (αυτός τσέπωσε τα ευρώπουλα για να κάνει επίσημη δακτυλογράφηση και να αναφέρει : "ότι όπως δηλώνει το Αγρ. & Τοπογραφος Μηχ. Κακομοιρίδης στην δήλωση του 651/77 είναι άρτιο και οικοδομήσιμο") 4) Από τον δικηγόρο??? ΟΧΙ !!! αυτός έκανε έλεγχο τίτλων και το βρήκε καθαρό, ελεύθερο βαρών, όχι παρανόμως μεταβιβαζόμενο κλπ κλπ... πράγματα που λίγο ώς πολύ τα κάνουμε και μείς..... Άρα ποιός έχει την ευθύνη της υπόδειξης της αρτιότητας ???? Μα φυσικά ο Αγρ. & Τοπογράφος Μηχ. κος Κακομοιρίδης (του οποίου η αμοιβή είναι αντιστρόφως ανάλογη της ευθύνης). Συμπερασματικά : καλό είναι στα εκτός σχεδίου να συντάσουμε εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα και να πληρωνόμαστε για αυτά. Και τον κόπο, τις γνώσεις μας εισπράτουμε και τον ποπό μας φυλάμε ....! Περιμένω τα σχόλιά σας...
    1 point
  21. Αν είσαι νέος χωρίς υποχρεώσεις φύγε εξωτερικό. Τα υπόλοιπα είναι ευχολόγια...
    0 points
  22. Τι να πω ρε παιδια; Βλεπω και ξαναβλεπω το ιδιο θεμα παντου. Λοιπον προς τοπογραφους: Δεν καταλαβαινω το σκεπτικο σας. Το να κανει καποιος ενα τοπογραφικο με τις ακριβειες που απαιτουνται απο το νομο και ειναι πολυ μικρες για τη σημερινη τεχνολογια (αν κανω λαθος, διορθωστε με) ,δηλαδη το να κανει χρηση ενος GPS και να κανει και καποιες μαθηματικες πραξεις απαιτει διπλωμα πενταετους φοιτησης σε μια σχολη; Επισης, αν μπορουσατε να το κανετε μονο εσεις ο κοσμος θα ερχοταν μονο σε εσας και δε θα τρεχατε πισω απο νομοθεσιες, διαταγματα και λοιπες σαχλαμαρες. Ο μηχανικος δεν καθοριζεται απο νομους αλλα απο το που ειναι απαραιτητος στην πραξη και οχι στη θεωρια. Λοιπον προς ολους τους υπολοιπους: Ηρεμηστε γιατι σε 5-10 χρονια που θα χει βελτιωθει κι αλλο η τεχνολογια δε θα υπαρχουν τοπογραφικα. Υπαρχουν τοσοι τροποι χαρτογραφησης (δορυφοροι, laser scanner) και εμεις εχουμε κολλησει στον κλασσικο τυπο που κραταει ενα μπαστουνι. Οποτε αραχτε γιατι σε λιγο καιρο δεν θα χει νοημα αυτη η κουβεντα.
    -1 points
  23. Λοιπον απλα πραγματα για να συνεννοουμαστε. Εγω αυριο θελω να κανω τοπογραφικο του χωραφιου μου. Περα απο υπογραφες και αλλα τετοια νομικιστικα. Μπορω να παρω ενα GPS να στηθω στις τεσσερις ή παραπανω κορυφες και να βαλω τα σημεια στο PC και να βγαλω το σχεδιο; Πρακτικα, δεν το βλεπω κατι τοσο δυσκολο. Γιατι να μην μπορω να το υπογραψω κιολας και αν κατι παει λαθος να εχω εγω την πληρη ευθυνη;
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΤΑΙΠΕΔ: Ανάθεση έργων ύψους 4,3 δισ. ευρώ στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας
      Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι η Κυβερνητική Επιτροπή Έργων Στρατηγικής Σημασίας στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε να αναθέσει στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του Ταμείου τα εξής έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ.

      Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών

      Το έργο αφορά στη δημιουργία Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών το οποίο στοχεύει στην ολιστική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, προκειμένου να καθαρίζονται αποτελεσματικότερα και να περιορίζεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

      Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δασών, τη δημιουργία Μητρώων Εξωτερικών Ελεγκτών και Ανάπτυξης Συμβάσεων Διαχείρισης Δασικών Οικοσυστημάτων, τον σχεδιασμό συστημάτων επιδότησης βιομάζας και ανταποδοτικών οφελών.

      Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται συνολικά σε 8.872.200 ευρώ και η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο κατά 100%. Το έργο υλοποιείται σε τρεις φάσεις διάρκειας 36 μηνών η καθεμία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2033.

      Δασοπονικές μελέτες διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων
      • 0 απαντήσεις
    • Οι προϋποθέσεις εξαγοράς καταπατημένων του Δημοσίου από ιδιώτες ως 20% της αντικειμενικής αξίας
      Σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις θα μπορέσουν να «αγοράσουν» οι ιδιώτες 90.000 καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου και οι σχετικές αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

      Ο νόμος, με τον οποίο απλοποιείται η διαδικασία και καθιερώνονται σημαντικές εκπτώσεις για όσους θέλουν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας επί εκτάσεων τις οποίες το Δημόσιο θεωρεί καταπατημένες, ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και τώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη για να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από το φθινόπωρο.

      Μετά την υποβολή της αίτησης, αρμόδια επιτροπή δίνει το «πράσινο φως» και μέσα σε πέντε ημέρες ο αιτών λαμβάνει το πιστοποιητικό αποδοχής της με το τίμημα και τον διακανονισμό της οφειλής. Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες, άτοκες, μηνιαίες δόσεις, με το ποσό της κάθε δόσης να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ. Αν υπάρξει εφάπαξ εξόφληση, προβλέπεται έκπτωση κατά 10% στο τίμημα εξαγοράς.

      Στο νέο πλαίσιο εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, καταργήθηκε η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης εξαγοράς, δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης.

      Βάση υπολογισμού του τιμήματος εξαγοράς αποτελεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου, με εκπτώσεις οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 80%, ανάλογα με τον χρόνο κατοχής, το είδος του ακινήτου, τον χρόνο άσκησης ένδικων μέσων και πιθανές δικαστικές αποφάσεις.



      • 4 απαντήσεις
    • Έσοδα ύψους 2 δισ. ετησίως μπορεί να επιφέρει η αξιοποίηση των περιοχών Natura 2000
      «Κρυμμένα» κάτω από τον πλούτο των… προστατευόμενων περιοχών της χώρας βρίσκονται έσοδα για τα κρατικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με νέα μελέτη της διαΝΕΟσις, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και δημοσιεύεται σήμερα, τα χρήματα αυτά θα εισέρρεαν στην ελληνική οικονομία αν ένα 40% των περιοχών Natura 2000 της χώρας αναδεικνύονταν και αξιοποιούνταν όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, θα εξασφάλιζε περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας.
      • 2 απαντήσεις
    • Νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων
      Με νέα Εγκύκλιό του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311 19.04.2024 παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Η εγκύκλιος αναφέρει:

      Σε συνέχεια της (2) σχετικής Οδηγίας προς του δήμους της χώρας, με την οποία επισημάνθηκαν αφενός η έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (σχετ.1) και αφετέρου οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι δήμοι στο πλαίσιο των προβλέψεων του εν λόγω κανονισμού, και μετά από πληθώρα ερωτημάτων που υποβλήθηκαν επί της εφαρμογής του κανονισμού από δήμους και πολίτες ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής
      του, διευκρινίζονται τα εξής:

      Α. Γενικά:

      Ο κανονισμός αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση του βαθμού πυρασφαλείας των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας του κοινού, του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και των ακινήτων με περιορισμό της συμβολής τους στην μετάδοση της φωτιάς. Σημαντικός παράλληλα στόχος του κανονισμού είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία του κοινού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

      Β. Πεδίο εφαρμογής:

      Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.
      • 9 απαντήσεις
    • Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» - Αναλυτικά οι όροι του προγράμματος
      Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Ανακαινίζω -Νοικιάζω».

      Το πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση και επισκευή 12.500 κενών ακινήτων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για εκμίσθωση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά όσο και τις εργασίες. Με την ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή έως 2.000 ευρώ.

      Το προς ανακαίνιση ακίνητο:

      δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή


      οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ


      η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.




      Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.