Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. kan62

    kan62

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      4.484


  2. Chr1st0s

    Chr1st0s

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      287


  3. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      17.597


  4. maneni

    maneni

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      1.673


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 12/04/2020 σε όλες τις περιοχές

  1. Η εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ είναι προγενέστερη του 4495/17. θεωρώ ότι για την χρήση του 4495/17 και όλες τις πράξεις που περιγράφονται σε αυτόν, ως τοπογραφικό φτιάχνουμε αυτό που περιγράφεται στο αρθ. 39. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τοπογραφικά και έτσι και αλλιώς. Στην ίδια λογική, εφαρμόζουμε και τον τρόπο έκδοσης αδειών του 1983 και πάλι στο τοπογραφικό δεν έβαζες τα μελλοντικά κτίσματα (μπαίνανε στο ΔΚ), και τότε δεν ήθελες και ΕΓΣΑ 87 κλπ. Δεν μπορούν στην ΥΔΟΜ να τσιμπολογάνε ποιος νόμος τους βολεύει κάθε φορά και να εφαρμόζουν ένα άρθρο από τον ένα, δύο από τον άλλο και ένα παραπέρα.
    1 point
  2. δεν μπορώ να φανταστώ κατοικία χωρίς δίκτυο ύδρευσης. Ας υποθέσουμε ότι το πόσιμο καλύπτεται από τις φιάλες. Το πλύσιμο σκευών? Ατομικό? ρούχων? Η δεξαμενή ομβρίων είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να καλύψει τις λοιπές ανάγκες (δάπεδα, πότισμα κλπ)? Ή Εκεί στις κυκλάδες βρέχει και το καλοκαίρι? επί των ερωτημάτων δεν θυμάμαι καλά αλλά κοι΄τα ΓΟΚ και ΝΟΚ τι απαιτείται. Δεν θα συμβούλευα χρήση δεξαμενής γιατί υπάρχουν παλλές απαιτήσεις που καθιστούν πολύ δύσκολη και αντιοικονομική την εφαρμογή σε τέτοιο μικρό μέγεθος. Υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία αλλά δεν έχω ασχοληθεί. Πρόχειρα έχω κάτι που δεν ξέρω αν είναι επαρκές ή ενημερωμένο ΦΕΚ 3282Β/2017
    1 point
  3. Στον Ν.4495 που αναφέρονται οι προδιαγραφές του τοπογραφικού για έκδοση οικοδομικής άδειας ΔΕΝ αναφέρεται πουθενά ότι στο τοπογραφικό πρέπει να δείχνουμε κτίρια. Στο τοπογραφικό αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση. Αν υπάρχουν υφιστάμενα τα δείχνουμε. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, το περιγραμμα του προς ανέγερση κτιρίου κανονικά αποτυπώνεται μόνο στο διάγραμμα κάλυψης (και εκεί μόνο ότι θεωρείται κτίριο, που συμμετέχει δηλ στην κάλυψη). Το οτι οι αργόσχολοι στις πολεοδομίες δεν έχουν μπει στο κόπο ακόμα να διαβάσουν τη νομοθεσία και για να μη κουραστούν και κάνουν κανα update στο μυαλουδάκι τους, ζητάνε ακόμα τοπογραφικό με κτίρια, όπως έκαναν πριν 20 χρόνια οι παππούδες μας, πράγμα το οποίο δεν βασίζεται πλέον πουθενά. Πάντως και εμένα το ζητάνε έτσι το τοπογραφικό σε κάποιες ΥΔΟΜ και για να μη μπλέξω τα δείχνω όλα στο ΔΚ (εξώστες, υπαίθρια κλιμακοστάσια κλπ) και κάνω bold τη γραμμή περιγράμματος κτιρίου και τις διαστάσεις για να μη κουραστούν και μας πάθουν τίποτα. Και καθώς ο μηχανικός μπορεί πολύ εύκολα να γίνει όμηρος του κάθε υπαλλήλου που θέλει να τον γονατίσει για τους δικούς του λόγους, καλό είναι να βάζεις στα σχέδια ότι σου ζητάει ο κάθε υπάλληλος προκειμένου να κάνει τον έλεγχο ΔΕΚΤΟ, να μη ρωτάς για προδιαγραφές και άλλα τέτοια περίεργα που λένε οι νόμοι και να σκύβεις το κεφάλι φεύγοντας, γονατιστός φυσικά, ευχαριστώντας τους που έβγαλες άκρη μετά απο μήνες ταλαιπωρίας. Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα, ένας υπάλληλος ΥΔΟΜ που ως επι το πλείστον λάδωσε κάποτε για να πάρει τη θέση, έχει το δικαίωμα να έχει την κόρη του με τεχνικό γραφείο, τον κουνιάδο του με κατασκευαστική εταιρία, τον γαμπρός του με θέση στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής κλπ κλπ. 😁
    1 point
  4. Στη ΥΔΟΜ η μόνη λογική συνήθως είναι να καταργήσουν ή να διαστρεβλώσουν τη λογική ... Ανέφερα το κ μόνο ως τεκμηρίωση για τα δ/Δ των υπαρχόντων κτηρίων και όχι ως το γενικό επιχείρημα. Το βασικό και γενικό επιχείρημα (όχι δικό μου αλλά της κοινής λογικής) είναι ότι : Η θερμομόνωση (τονίζω πάλι, ΜΟΝΟ η εξωτερική) πάνω από 6 εκ. δεν ανήκει στο κτήριο (αφού δεν ανήκει στην κάλυψη ή στη δόμηση-κάλυψη) επομένως ανήκει στον ακάλυπτο του οικοπέδου, δηλαδή είναι μια επένδυση του κτηρίου. Τα δ/Δ όμως ορίζονται ως οι αποστάσεις του κτηρίου από τα όρια του οικοπέδου. Άρα η επένδυση της εξωτερικής θερμομόνωσης είναι εξ' ορισμού μέσα στα δ/Δ. Αν αντίθετα η εξωτερική θερμομόνωση είναι 6, 5, 4 ή και μικρότερη, τότε επειδή μετράει στην κάλυψη του κτηρίου περιλαμβάνεται εντός τους περιγράμματος κτηρίου-κάλυψης και επομένως είναι υποχρεωμένη να απέχει δ/Δ από τα όρια του οικοπέδου. υγ. το ίδιο νομίζω ότι εννοεί και ο nik την ώρα που έγραφα ...
    1 point
  5. Δες και τι αναφέρει η σχετική εγκ. 2 Ν. 4495. Θα πας από ότι καταλαβαίνω να κάνεις νόμιμα την κατεδάφιση. Άρα θα χρειαστεί έγκριση εργασιών κατεδάφισης (μέσω e adeies) όπως αναφέρει ο συνάδελφος ΚΑΝΑ σε προηγούμενο μήνυμα. Αν είχε ήδη γίνει η κατεδάφιση (παράνομα φυσικά) τότε δεν θα χρειαζόταν έγκριση εργασιών αλλά μόνο υπαγωγή με πληρωμή 500 Ε προκειμένου μετά να μπορέσει να γίνει η διαγραφή των προστίμων (εφόσον έχουν επιβληθεί τέτοια). 2. Κατεδάφιση : Είναι δυνατή η υπαγωγή στον ν.4495/17 αυθαιρέτων κατασκευών προς κατεδάφιση με καταβολή του παραβόλου της παρ. ι του άρθρου 99, εφ’ όσον δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση για την κατεδάφισή τους και προκειμένου να ισχύσουν και γι’ αυτές οι ρυθμίσεις του νόμου περί διαγραφής ανείσπρακτων βεβαιωθέντων προστίμων. Η υπαγωγή μπορεί να αφορά είτε κατασκευές που έχουν ήδη κατεδαφιστεί αλλά εκκρεμούν γι’ αυτές πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, είτε κατασκευές που πρόκειται να κατεδαφιστούν. Στην περίπτωση που η κατεδάφιση έχει συντελεστεί δεν εκδίδεται σχετική έγκριση εργασιών, υποβάλλονται στοιχεία για την απόδειξη της κατεδάφισης και αντί προστίμου καταβάλλεται παράβολο πεντακοσίων (500) ευρώ. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις κατεδαφίσεων δεν εξετάζεται η τήρηση των προϋποθέσεων του άρθρου 89 του νόμου, δεδομένου ότι έχει ή πρόκειται να προστατευθεί το περιβάλλον με την κατεδάφιση. Η δυνατότητα υπαγωγής στο πληροφοριακό σύστημα εξασφαλίζει την καταβολή του σχετικού παραβόλου, την ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος και τη δυνατότητα διαγραφής των επιβληθέντων προστίμων. Για τη σύνταξη μεταβιβαστικής συμβολαιογραφικής πράξεως, που αφορά κατασκευή για την οποία εκδόθηκε πράξη έγκρισης εργασιών κατεδάφισης ή υποβάλλεται υπαγωγή για έγκριση εργασιών κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών με καταβολή του παραβόλου της παρ. ι του άρθρου 99 θα πρέπει πριν την συμβολαιογραφική πράξη να έχουν κατεδαφισθεί οι αυθαίρετες κατασκευές.
    1 point
  6. 2 πράγματα σκέφτομαι. 1) Να μην είναι υπο κλίμακα. Βρες λίγες διαστάσεις στο σχέδιο, μέτρησε και με το κλιμακόμετρο να δεις αν έχεις μεγάλη απόκλιση. 2) Σε μια γωνία στο διάδρομο βλέπω μια στρογγυλή σκάλα, οπότε μπορεί το διαμέρισμα αυτό να είναι πιο πολλά τ.μέτρα μαζί με δωμάτιο/α άλλου ορόφου.
    -1 points
  7. είπες ότι μετρώντας το μαζί με το φρεάτιο ασανσερ το βγαζεις περιπου 10τμ πιο κατω απο τα σχεδον 100, οποτε αν αφαιρεσεις το ασανσερ, το εμβαδον του δεν το ξερω αλλα ας πουμε οτι ειναι περιπου 2τμ τοτε εχεις εμβαδον διαμ/τος που δειχνεις περι τα 88τμ . Μετα προσθεσε τα 12τμ που ειπες εχεις στον οροφο, βλεπω να σχηματιζεται ολο μαζι το 99,85 που εγραφες αρχικα.
    -1 points
  8. πολλά μπορεί να ακούγονται τα 140τμ, πολλά μπορεί να ακούγονται τα 207τμ. Πολλά για ποιό πράγμα, πρόκειται να φτιάξεις κάτι???
    -1 points
  9. Εσύ τα τετραγωνικά για πιο λόγο θες να τα υπολογίσεις??...
    -2 points
  10. παίζει να βλέπεις σχέδιο που έγινε μετά τη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών? Δηλαδή άλλη να ήταν η ιδιοκτησία που εμβαδομετρήθηκε και άλλη να βλέπεις εσύ σήμερα στο σχέδιο?
    -2 points
  11. άλλο λέω, μήπως αρχικά η ιδιοκτησία ήταν άλλη και μετά εκάναν διαμερισμάτωση και σας έδωσαν άλλη. Δεν ξέρω αν έχει ξαναγίνει και κατασκευαστής είχε δύο ιδιοκτησίες στον όροφο και δεν τις έφτιαξε όπως τις δείχνουν τα σχέδια της σύστασης αλλά δώρισε ένα δωμάτιο της μιας μιάς άλλης _ _ _ _ _ Β) κάνω κάτι το οποίο αντίκειται στους κανόνες του michanikos.gr ? Δεν το γνωριζω, πραγματικα και αν κανω ενημερωσετε με να σβυσω όποια μηνύματα δεν θα έπρεπε να γράφω. Σοβαρά. Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο που έλαβα τόσες αρνητικές ψήφους
    -2 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΤΑΙΠΕΔ: Ανάθεση έργων ύψους 4,3 δισ. ευρώ στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας
      Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι η Κυβερνητική Επιτροπή Έργων Στρατηγικής Σημασίας στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε να αναθέσει στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του Ταμείου τα εξής έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ.

      Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών

      Το έργο αφορά στη δημιουργία Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών το οποίο στοχεύει στην ολιστική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, προκειμένου να καθαρίζονται αποτελεσματικότερα και να περιορίζεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

      Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δασών, τη δημιουργία Μητρώων Εξωτερικών Ελεγκτών και Ανάπτυξης Συμβάσεων Διαχείρισης Δασικών Οικοσυστημάτων, τον σχεδιασμό συστημάτων επιδότησης βιομάζας και ανταποδοτικών οφελών.

      Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται συνολικά σε 8.872.200 ευρώ και η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο κατά 100%. Το έργο υλοποιείται σε τρεις φάσεις διάρκειας 36 μηνών η καθεμία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2033.

      Δασοπονικές μελέτες διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων
      • 0 απαντήσεις
    • Οι προϋποθέσεις εξαγοράς καταπατημένων του Δημοσίου από ιδιώτες ως 20% της αντικειμενικής αξίας
      Σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις θα μπορέσουν να «αγοράσουν» οι ιδιώτες 90.000 καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου και οι σχετικές αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

      Ο νόμος, με τον οποίο απλοποιείται η διαδικασία και καθιερώνονται σημαντικές εκπτώσεις για όσους θέλουν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας επί εκτάσεων τις οποίες το Δημόσιο θεωρεί καταπατημένες, ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και τώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη για να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από το φθινόπωρο.

      Μετά την υποβολή της αίτησης, αρμόδια επιτροπή δίνει το «πράσινο φως» και μέσα σε πέντε ημέρες ο αιτών λαμβάνει το πιστοποιητικό αποδοχής της με το τίμημα και τον διακανονισμό της οφειλής. Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες, άτοκες, μηνιαίες δόσεις, με το ποσό της κάθε δόσης να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ. Αν υπάρξει εφάπαξ εξόφληση, προβλέπεται έκπτωση κατά 10% στο τίμημα εξαγοράς.

      Στο νέο πλαίσιο εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, καταργήθηκε η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης εξαγοράς, δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης.

      Βάση υπολογισμού του τιμήματος εξαγοράς αποτελεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου, με εκπτώσεις οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 80%, ανάλογα με τον χρόνο κατοχής, το είδος του ακινήτου, τον χρόνο άσκησης ένδικων μέσων και πιθανές δικαστικές αποφάσεις.



      • 4 απαντήσεις
    • Έσοδα ύψους 2 δισ. ετησίως μπορεί να επιφέρει η αξιοποίηση των περιοχών Natura 2000
      «Κρυμμένα» κάτω από τον πλούτο των… προστατευόμενων περιοχών της χώρας βρίσκονται έσοδα για τα κρατικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με νέα μελέτη της διαΝΕΟσις, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και δημοσιεύεται σήμερα, τα χρήματα αυτά θα εισέρρεαν στην ελληνική οικονομία αν ένα 40% των περιοχών Natura 2000 της χώρας αναδεικνύονταν και αξιοποιούνταν όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, θα εξασφάλιζε περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας.
      • 2 απαντήσεις
    • Νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων
      Με νέα Εγκύκλιό του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311 19.04.2024 παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Η εγκύκλιος αναφέρει:

      Σε συνέχεια της (2) σχετικής Οδηγίας προς του δήμους της χώρας, με την οποία επισημάνθηκαν αφενός η έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (σχετ.1) και αφετέρου οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι δήμοι στο πλαίσιο των προβλέψεων του εν λόγω κανονισμού, και μετά από πληθώρα ερωτημάτων που υποβλήθηκαν επί της εφαρμογής του κανονισμού από δήμους και πολίτες ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής
      του, διευκρινίζονται τα εξής:

      Α. Γενικά:

      Ο κανονισμός αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση του βαθμού πυρασφαλείας των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας του κοινού, του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και των ακινήτων με περιορισμό της συμβολής τους στην μετάδοση της φωτιάς. Σημαντικός παράλληλα στόχος του κανονισμού είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία του κοινού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

      Β. Πεδίο εφαρμογής:

      Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.
      • 9 απαντήσεις
    • Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» - Αναλυτικά οι όροι του προγράμματος
      Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Ανακαινίζω -Νοικιάζω».

      Το πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση και επισκευή 12.500 κενών ακινήτων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για εκμίσθωση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά όσο και τις εργασίες. Με την ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή έως 2.000 ευρώ.

      Το προς ανακαίνιση ακίνητο:

      δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή


      οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ


      η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.




      Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.