Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      9

    • Περιεχόμενα

      8.471


  2. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      17.744


  3. dsworks

    dsworks

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      934


  4. Largy

    Largy

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      2.470


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 25/05/2020 σε όλες τις περιοχές

  1. Για συμψηφισμό προστίμων δεν αξίζει τον κόπο. Τότε δραχμές, σήμερα Ευρώ. Άσε που σχεδόν κανείς δεν έχει κρατήσει πλήρες αρχείο των τραπεζογραμματίων εξόφλησης. Μην μπλέχεις με τέτοια. Η υπαγωγή και του τότε ρυθμισμένου με ν. 1337 φυσικά και μπορεί να γίνει. Μάλιστα και προσωπικά το έχω αναφέρει πολλές φορές ότι συνιστάται διότι οι τότε τακτοποιήσεις έχουν στο 99% σοβαρά λάθη αποτύπωσης τόσο των κτιρίων όσο και των γηπέδων που το τελευταίο είναι πολύ πιο σοβαρό. Επομένως ακόμη και αν δεν το ζητάει το σύστημα ξεκινάς με τοπογραφικό να δεις τι γίνεται και φυσικά κάνεις και τις κατόψεις. Το αν θα είναι κατηγορία 1, εξαρτάται από το αν μπορεί να αποδειχθεί ότι ήταν προ 9/6/75. Αν στις δηλώσεις του Ν. 1337 γράφουν ότι ήταν έτος κατασκευής προ 75 είναι ένα πολύ καλό αποδεικτικό μαζί φυσικά με το Ε9 (δες και στο Ε9 τι γράφει πριν ζητήσεις να γίνει τροποποίηση).
    3 points
  2. 10.693 downloads

    Υπόδειγμα ΣΔΑ για έκδοση άδειας δόμησης
    1 point
  3. Η Novatron προσφέρει εντελώς δωρεάν στα μέλη του Michanikos.gr δύο (2) USB Token - Ψηφιακές Υπογραφές Gemalto ID Prime 840. Τα USB token είναι ηλεκτρονικές συσκευές που εξωτερικά μοιάζουν με μνήμη USB Flash, είναι όμως ειδικές συσκευές όπου αποθηκεύονται με ασφάλεια τα ψηφιακά πιστοποιητικά σας. Η επίσημη ονομασία αυτών των συσκευών στα ελληνικά είναι ΑΔΔΥ (Ασφαλής Διάταξη Δημιουργίας Υπογραφής). Συνδέονται σε θύρα USB του υπολογιστή και σας δίνουν τη δυνατότητα να υπογράφετε ψηφιακά τα pdf - word έγγραφά σας, κ.α. Η ψηφιακή υπογραφή ή ηλεκτρονική υπογραφή έχει την ίδια ή και μεγαλύτερη βαρύτητα από την φυσική υπογραφή σας και είναι υποχρεωτική για συμμετοχές σε διαγωνισμούς δημοσίου που πραγματοποιούνται μέσω της πύλης Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων). Για να αποκτήσετε την δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής ή αλλιώς ηλεκτρονικής υπογραφής (digital signature), θα πρέπει: να προμηθευτείτε μια συσκευή USB token, να αιτηθείτε μέσω ΚΕΠ και να αποκτήσετε τους κωδικούς πρόσβασης στα ψηφιακά πιστοποιητικά σας, να εγκαταστήσετε την συσκευή στον Η/Υ σας και τα πιστοποιητικά σε αυτήν. Αναλυτικά οι διαδικασίες από την ιστοσελίδα του ΑΠΕΔ Δείτε περισσότερα για τα USB Token - ΑΔΔΥ - Ψηφιακή Υπογραφή ΥΑΠ εδώ: https://www.novatron.gr/plastic-card-solutions/psifiaki-pistopoiisi/usb-tokens-psifiaki-ypografi-addy Η σελίδα της Novatron S.A. στο Linkedin: https://www.linkedin.com/company/novatron-s-a-/ Συμμετοχές Για να δηλώσετε συμμετοχή κάνετε μια απάντηση (reply) στο παρόν θέμα. Δηλώσεις συμμετοχών ως την Πέμπτη 14/05/2020 στις 17:00. Όροι Συμμετοχής Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη του Michanikos.gr εκτός από τον Διαχειριστή και τα μέλη που ανήκουν στην ομάδα: Ιδιώτης-Μη Μηχανικός. Κάθε μέλος έχει δικαίωμα μόνο μιας συμμετοχής. Οι άκυρες συμμετοχές θα διαγραφούν. Η κλήρωση θα γίνει μεταξύ των Α/Α των απαντήσεων στο παρόν θέμα και οι νικητές θα επιλεγούν με το Google Random Number Generator: https://www.google.com/search?q=random+number Η μια ψηφιακή υπογραφή θα δοθεί σε κάποιο νικητή από την κατηγορία Μέλη (Members) και η άλλη σε κάποιον από την κατηγορία Διακεκριμένο Μέλος-Συντονιστής-Υπέρ Συντονιστής.
    1 point
  4. Η πρόσβαση : στο Ανοικτό Πληροφοριακό Σύστημα e-Άδειες με την παρακάτω διαδικασία : https://eadeies.ypen.gr/adeiapublic/faces/main?_afrLoop=282425602688483&_afrWindowMode=0&_adf.ctrl-state=p17mr2wkf_4 Αναζήτηση ψηφιακών εγγράφων Πράξεων εκτέλεσης οικ. εργασιών Εδώ βάζεις το ηλεκτρονικό κλειδί το captcha και εμφανίζεται το έγγραφο
    1 point
  5. Της το ξεκόβεις. Απλά και ωραία. Δήλωση Ν. 4495 θα κάνεις μόνο όταν έχεις πράξη αποδοχής κληρονομιάς. Το έχουμε συζητήσει δεκάδες φορές. Ο Δημήτρης επίσης το έχει γράψει πολλές φορές. Το σύστημα που ακολουθούμε είναι να αποτυπώνουμε το ακίνητο δίνοντας σχέδια στην συμβ/φο, ώστε να περάσει σωστά στο Ε9 και στην πράξη αποδοχής η επιφάνεια κτιρίου και γηπέδου. Στη συνέχεια, όταν έχεις την πράξη αποδοχής κληρονομιάς, κάνεις την τακτοποίηση με τα ήδη συνταχθέντα σχέδια και έτσι δεν δημιουργείται κανένα ζήτημα αλλαγής επιφανειών, χρήσεων κλπ. Βεβαίωση για αποδοχή κληρονομιάς δεν απαιτείται. Να ανοίξει τα μάτια της και να διαβάσει το νόμο αλλά και την ερμηνεία παλαιότερου εγγράφου της Κτηματολόγιο ΑΕ.
    1 point
  6. δήλωση σε επεξεργασία = μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Για την αποδοχή κληρονομιάς δεν απαιτείται βεβαίωση μηχανικού οπότε σου λένε βλακείες. Περιμένεις την αποδοχή και προχωράς
    1 point
  7. θα επανελθω, Σε οικοπεδο 500 τμ. με σδ. 1 υπηρχε κτισμα προ 55, εμβαδου 100 τμ. Εληφθη αδεια κατεδαφισης για αυτο, που δεν εκτελέσθηκε ποτέ, και αδεια δομησης για ενα καθαρο χωρις κτισματα οικοπεδο για 500 τμ. [ειτε με μια αδεια, ειτε με δυο ξεχωριστες] Αναζητειται η..... τυχη του παληού κτισματος των 100 τμ. Ειναι χτισμενο πριν το 55, αρα θεωρειται νομιμα υφισταμενο. Εμφανιζεται στην αδεια της οικοδομης σαν "προς κατεδαφιση" Η μη κατεδαφιση δεν το μετατρεπει σε "αυθαιρετο" ουτε μας δινει το δικαιωμα σε νομικα αλματα...σκεπτομενοι οτι: ηταν προ 55, πηρε αδεια κατεδαφισης, αρα δεν υπαρχει, αλλα δεν γκρεμισθηκε αρα υπαρχει, αλλά απο πότε υπαρχει....απο τοτε που χτισθηκε... απο τοτε που δεν εκτελεσθηκε η αδεια κατεδαφισης... απο τοτε που τελειωσε η νεα οικοδομη? [να μην αναφερω και τους λοιπους προβληματισμους μου για τον τροπο συστασης ΟΙ στην οικοδομη και για την χρηση του ακαλυπτου, που ειναι ομως εστεγασμενος με το παληο κτισμα....δξ τι εγινε...] Θα επιμεινω οτι, το νεο κτισμα ειναι αυθαιρετο είτε εξολοκληρου...είτε κατα τα τμ. υπερβασης του σδ.
    1 point
  8. Γνωρίζω μερικές περιπτώσεις που πήγαν να κατεδαφίσουν αυθαίρετα σε περιοχή με εκατοντάδες αυθαίρετα. Ο ιδιοκτήτης του πρώτου σπιτιού έβγαλε καραμπίνα και έριξε μερικές καραμπινιές στον αέρα. Ο οδηγός του φορτωτή σταμάτησε προφανώς. Ο ιδιοκτήτης είπε, πολύ σωστά, ότι αν θέλουν να κάνουν κατεδαφίσεις να ξεκινήσουν από τα πρώτα αυθαίρετα και όταν φτάσουν στο δικό του (κοντά στην μέση) θα τους αφήσει να το κατεδαφίσουν, δεν δέχτηκε να αφήσουν τα σπίτια πολιτικών, επιχειρηματιών, αστυνομικών, αξιωματούχων, κλπ, και να αρχίσουν από το δικό του. Δεν είχε και άδικο. Πολλά αυθαίρετα έχουν ηλεκτροδοτηθεί. Αν κατεδαφιστούν, δεν θα χάσουν μόνο οι ιδιοκτήτες τα σπίτια τους αλλά επίσης: - η ΔΕΗ - ο δήμος (δημοτικά τέλη στον λογαριασμό ΔΕΗ) - τα πρατήρια καυσίμων. Τα αυθαίρετα συνήθως είναι εκτός πόλης, αν κατεδαφιστούν θα πρέπει να μετακομίσουν στην πόλη οι ιδιοκτήτες. - οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Στα αυθαίρετα συνήθως δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε σταθερό τηλέφωνο και ADSL/VDSL οπότε ξοδεύονται οι ιδιοκτήτες σε συμβόλαια ή κάρτες κινητής. - το κράτος (φόρους στα παραπάνω) - τα κόμματα. Όποια κυβέρνηση κατεδαφίσει το σπίτι κάποιου προφανώς δεν θα πάρει ξανά ψήφους. - τα ΚΤΕΛ που έχουν τακτικά δρομολόγια σε οικισμούς αυθαιρέτων. Όταν σε μια περιοχή μόνο βρίσκουν στέγη πάνω από 2.000 άτομα, ποιος θα τους πειράξει; Από ιδεολογικής πλευράς διαφωνώ βέβαια με την κατάχρηση δημοσίων εκτάσεων αλλά από την άλλη είμαι ρεαλιστής και βλέπω ότι το να κάνει το κράτος τα στραβά μάτια τόσα χρόνια έχει δημιουργήσει μια νέα έννοια "δικαίου"
    1 point
  9. Από τη στιγμή που εντελώς βλακωδώς μπλέξανε τους παρανοικούς νταβατζήδες του ΥΠΠΟ στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων όλα έχουν λογική. Ακόμα και οι δοκιμαστικές τομές. Η λογική του ΥΠΠΟ είναι απλή. Εμας μας ενδιαφέρει μόνο ο αρχαιολογικός νόμος . Τους άλλους τους έχουμε γραμμένους στα φρύδια μας.Αρα , Από την οπτική αυτή το οτιδήποτε, θέλει έγκριση κατά την κρίση μας ( Την ανεξέλεγκτη ). Πως θα συναινέσουμε στην τακτοποίηση αν πέριξ του κτιρίου υπάρξει εύρημα ? Δεν θα συναινέσουμε και μπορούμε να ζητήσουμε ακόμα και την κατεδάφιση ή την απαλλοτρίωση. Αρα τομή να δούμε τι γίνεται και ο θεός βοηθός για μηχανικό και ιδιοκτήτη. Το ξύλο ποιος θα το φάει στο τέλος δεν ξέρω. ΥΓ. Επιμένω εμφατικά στην φράση ¨παρανοικοί νταβατζήδες του ΥΠΠΟ"
    1 point
  10. Και άλλο ένα έγγραφο https://www.b2green.gr/el/post/80443/paremvasi-dikigorikon-syllogon-sto-yp-dikaiosynis-gia-tin-prosvasi-se-ypothikofylakeia-kai-ktimatologika-grafeia Υπενθυμίζω ότι όλη η φασαρία έχει ξεκινήσει με το Ν.4194/13 και το επίμαχο άρθρο: Άρθρο 36 Περιγραφή του έργου του δικηγόρου 1. Αποκλειστικό έργο του δικηγόρου είναι να αντιπροσωπεύει και να υπερασπίζεται τον εντολέα του σε κάθε δικαστήριο ή αρχή της Ελληνικής Δημοκρατίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, στα δικαστήρια, τις υπηρεσίες και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα διεθνή δικαστήρια, στα πειθαρχικά και υπηρεσιακά συμβούλια, καθώς και η κατάθεση σημάτων και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Επίσης η παροχή νομικών συμβουλών προς οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, καθώς και η σύνταξη γνωμοδοτήσεων προς οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο και Αρχή. Στο έργο αυτού περιλαμβάνεται και η διαμεσολάβηση για την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης στο πλαίσιο νόμου ή κοινά αποδεκτής διαδικασίας. Η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων με ή δια δικηγόρου είναι υποχρεωτική για όλες τις υποθέσεις και σε όλες τις διαδικασίες, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από το νόμο. 2. Ομοίως στο έργο του δικηγόρου περιλαμβάνονται: α) Η έρευνα των βιβλίων των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, καθώς και η σύνταξη των σχετικών εγγράφων ελέγχου τίτλων. Η αίτηση και η λήψη των πιστοποιητικών και αντιγράφων δεν απαιτεί παράσταση ή διαμεσολάβηση δικηγόρου. β) Η έκδοση επικυρωμένων αντιγράφων κάθε είδους εγγράφων. Τα αντίγραφα αυτά έχουν πλήρη ισχύ ενώπιον οποιασδήποτε Δικαστικής ή άλλης Αρχής, καθώς και έναντι ιδιωτών, φυσικών ή νομικών προσώπων. γ) Η μετάφραση εγγράφων που έχουν συνταχθεί σε ξένη γλώσσα, καθώς και η μετάφραση ελληνικών εγγράφων σε οποιαδήποτε ξένη γλώσσα. Η μετάφραση έχει πλήρη ισχύ έναντι οποιασδήποτε Δικαστικής ή άλλης Αρχής, εφόσον συνοδεύεται από επικυρωμένο αντίγραφο του εγγράφου που μεταφράστηκε και ο δικηγόρος βεβαιώνει ότι έχει επαρκή γνώση της γλώσσας από και προς την οποία μετέφρασε. δ) Η βεβαίωση της γνησιότητας της υπογραφής του εντολέα του, όπως προβλέπεται στο άρθρο 42 της παραγράφου 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς και σε κάθε άλλη ειδική διάταξη. Το παραπάνω άρθρο δεν έχει διορθωθεί έκτοτε. Ελληνικά ξέρουμε και οι υπόλοιποι Έλληνες πέρα από τους δικηγόρους. Είναι προφανές ότι το 2α δεν συνιστά αποκλειστικότητα, παρά την λέξη «ομοίως», και το ίδιο ισχύει και για τα 2β, 2γ, 2δ: οι δικηγόροι δεν έχουν την αποκλειστικότητα στις επικυρώσεις εγγράφων, στην μετάφραση εγγράφων και στο γνήσιο της υπογραφής. Μιλάω με οργή καθώς αυτή η ιστορία με έχει μπλέξει σε καβγάδες, από το 2013, με συγκεκριμένα κτηματολογικά γραφεία τα οποία έσπευσαν να απαγορεύσουν την είσοδο άνευ συνοδείας δικηγόρου, πριν καν λάβουν οδηγίες από την ΕΚΧΑ. Όπως εξοργιστική ήταν η στάση της διοίκησης της ΕΚΧΑ όταν τους παραθέσαμε το πρόβλημα κατά τις ημερίδες για τα ηλεκτρονικά διαγράμματα. Και δεν μιλάμε για τα υποθηκοφυλάκεια και τα διάφορα καθεστώτα, όπου όλοι συγκαταβατικά λένε «να τελειώσει το κτηματολόγιο, να τελειώνουμε με αυτούς». Μιλάμε για κτηματολογικά γραφεία, και προϊσταμένους που έτρεξαν να γεμίσουν το τόπο με αυτοκόλλητα και φύλακες, μην αφήνοντας τους τοπογράφους καν να έχουν πρόσβαση στους τυπωμένους(!) χάρτες, όπως ορίζει εσωτερική εγκύκλιος της ΕΚΧΑ. Αλλά οι δικηγόροι κυβερνάνε. Εδώ έφτασαν οι δικηγόροι της Μυτιλήνης πέρυσι να απειλούν τους πάντες για τα αιτήσεις στο Κτηματολόγιο. Σας λέω την δική μου θέση ως τοπογράφος. Πλέον έχω αφήσει την υπόθεση προσκόμισης των εγγράφων και διαγράμματος (συντεταγμένες, δικές του και όμορα) στον ιδιοκτήτη. Του εξηγώ την κατάσταση, του δίνω τις αιτήσεις ασυμπλήρωτες, του δίνω μία συντεταγμένη ΕΓΣΑ centroid του ακινήτου του, και περιμένω να μου φέρει τα έγγραφα και τις συντεταγμένες για το τοπογραφικό. Κάνει λάθος ο δικηγόρος; Να πάει ξανά & ξανά, δέκα, εκατό φορές, αφού θεωρούν ότι ο δικηγόρος μπορεί να κάνει εντοπισμό και ο τοπογράφος όχι. Όσο για τους ιδιοκτήτες των όμορων, πλέον «ΑΓΝΩΣΤΟΣ» παντού, μόνο ΚΑΕΚ αναφέρω (χώρια που η αναγραφή ονομάτων γειτόνων είναι και θέμα GDPR, απλά δεν έχει σκάσει ακόμα). Και το μόνο που θα ήθελα, μια ηλεκτρονική υπηρεσία για να κάνω τον εντοπισμό του σωστού ΚΑΕΚ, στην επικαιροποιημένη βάση, τίποτε άλλο. Καλημέρα σε όλους!
    1 point
  11. Να βοηθήσω όσο μπορώ με την απάντηση που έλαβα από τον φορέα σε αντίστοιχο ερώτημα μου. " Στην αναφορά εφαρμογής για το επίπεδο topo_prop ή topo_prop_new αυτό που πρέπει να ελέγξετε είναι αν το ακίνητο που αναγράφετε στο δικόγραφο, έχει το εμβαδόν που προκύπτει από την αναφορά εφαρμογής και αν απαρτίζεται από τα τμήματα και τα αντίστοιχα εμβαδά των ΚΑΕΚ που αναγράφονται, ακόμα και αν αυτό το τμήμα μπορεί να είναι πολύ μικρότερο από 1 τμ (στην περίπτωση σας δεν ισχύει αυτό). Αντίστοιχα για το επίπεδο dgm_prop_final αυτό που πρέπει να ελέγξετε είναι αν τα τελικά εμβαδά των γεωτεμαχίων που προκύπτουν από τα πολύγωνα αυτά και αναγράφονται στο δικόγραφο, έχουν το εμβαδόν που αναγράφεται στην αναφορά και απαρτίζονται από τα τμήματα και τα αντίστοιχα εμβαδά των γεωτεμαχίων αυτών. Οι διαφορές που αναφέρετε της τάξης του 0,01τμ δεν δημιουργούν προβλήματα."
    1 point
  12. Version 1.0.0

    2.264 downloads

    Πίνακας κατηγοριών οικοδομικών αδειών
    1 point
  13. Επαναφέρω για να ρωτήσω συνάδελφε, γιατί να μην κάνεις χρήση του 11.6.η. αντί του 11.6.κθ όπου αρκεί ένα άνοιγμα τουλάχιστον 0,50 τμ. ?
    1 point
  14. Να πούμε βέβαια ότι ο Πίνακας αυτός έχει γίνει από τον κ. Στρογγυλό Γιάννη, υπάλληλο της ΥΔΟΜ Χανίων.
    1 point
  15. @ΜανόληςΜα και μια που με ανέφερες... να συμπληρώσω στα παραπάνω ότι αν θέλουμε την αεροφωτογραφία που βρήκαμε σε jpg, αντιγράφουμε το όνομα της αεροφωτογραφίας π.χ. "O_CL_01_913021" και στη γραμμή διευθύνσεων του browser γράφουμε: "http://gis.ktimanet.gr/wms/public1/okxe_preview/O_CL_01_913021.jpg" όταν εμφανιστεί η αεροφωτογραφία κάνουμε δεξί κλικ και αποθήκευση εικόνας.... αν θέλουμε καλύτερη ποιότητα και σφραγίδα γνησιότητας, τότε πάμε μια βόλτα από νομισματοκοπείο !!!
    1 point
  16. Για ποιο λογο μπαινουν στο φορουμ ιδιωτες , και ακομα χειροτερα συζηταμε μαζι τους θεματα ΕΕΜΚ για τα οποια εχουν απευθυνθει σε συναδελφους μας (αν δεν το χουν κανει ακομα χειροτερα θα επρεπε να εχουν απευθυνθει ηδη).....οπως επισης και απαντησεις του τυπου ειναι νομιμως υφισταμενο το το κτιριο και αλλα τετοια πανεμορφα που συνανταει καθημερινως ο καθε μηχανικος στις επαγγελματικες σχεσεις με τους ΄εκαστοτε πελατες.... Παρακαλω να αποκλειστουν απο τις συζητησεις ιδιωτες , καθ'οτι το φορουμ καταρχην απευθυνεται σε Μηχανικους αλλα και σε επαγγελματικα θεματα Μηχανικων, οταν μαλιστα τετοιες συζητησεις μπορουν να προκαλεσουν προβλημα σε συναδελφο μας σε πιθανη μελλοντικη αντιδικια , αφου πλεον θα ειναι ξερολας ο ιδιωτης μετα τις ερωτοαπαντησεις εδω μεσα. Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε επεξεργασία και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. Pavlos 33
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Η σύνδεση του νυχτερινού φωτισμού με το «Τοπικό Εγχώριο Προϊόν» στην Ελλάδα
      Όσοι έχουμε βρεθεί σε νυχτερινή πτήση έχουμε απολαύσει το θέαμα που προσφέρει η επιφάνεια της Γης, όταν τα νυχτερινά φώτα αναδεικνύουν μοτίβα που παραπέμπουν σε έργα τέχνης. Εκτός όμως από το εντυπωσιακό θέαμα, τα νυχτερινά φώτα αποτελούν μια πολύτιμη πηγή πληροφορίας για τις δραστηριότητες του ανθρώπου και την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον.

      Στο πλαίσιο της εξερεύνησης αυτού του πεδίου, η NASA καταγράφει συστηματικά τον νυχτερινό φωτισμό του πλανήτη μας. Τα τελευταία 10 χρόνια πολύ βελτιωμένες καταγραφές παρέχονται από τον αισθητήρα VIIRS της αποστολής SUOMI.

      «Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σκεφτήκαμε να ερευνήσουμε τι έχουν να μας πουν τα νυχτερινά φώτα για την πατρίδα μας» λέει στην «Κ» η Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, η οποία ηγήθηκε μιας ενδιαφέρουσας έρευνας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων.
      • 0 απαντήσεις
    • «Εξοικονομώ 2023»: Ο νέος οδηγός του προγράμματος μετά την 3η τροποποίηση
      Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/97165/610 ΚΥΑ (ΦΕΚ 5174/Β΄/13.09.2024) που αφορά την 3η τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/55246/807/18.05.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ 2023”», ως εξής:

      Α. Ο Οδηγός Εφαρμογής Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» και η 1η Τροποποίηση του Παραρτήματος VI που αφορά την Υπεύθυνη Δήλωση σχετικά με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, ως ακολούθως:

      Τροποποίηση (3η) της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ 55246-807 18.05.2023 ΚΥΑ Εξοικονομώ 2023 (ΦΕΚ 5174-Β-13.09.2024).pdf
      • 3 απαντήσεις
    • Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Πώς υπολογίζεται το νοίκι. Ποιο το τίμημα επαναγοράς
      Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία ρύθμιζονται τα τελευταία ζητήματα που αφορούν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στην Ελλάδα προκειμένου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

      Η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος, ενώ από τον Ιανουάριο του 2024 βρίσκεται στο δεύτερο κύκλο του ανταγωνιστικού διαλόγου.  Οι βασικές αλλαγές με τις οποίες προχώρησε ο διάλογος με τους υποψήφιους επενδυτές, προέβλεπαν έκπτωση 30% στο τίμημα αγοράς ακινήτων από πλειστηριασμούς, αλλά και επαναγοράς από τον οφειλέτη, είσοδο εμπειρογνωμόνων εντός του ακινήτου για αυτοψία και φορολόγηση του Φορέα ανάλογη με αυτήν των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων (REIC).

      Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι οι: «Bain Capital Credit», «Christofferson, Robb & co, LLC», «Fortress Credit Corp.», Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial DAC».

      Ο Φορέας Ακινήτων θα αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και θα τους τα εκμισθώνει για περίοδο 12 ετών, προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν στην κατοικία τους και να αποτραπούν έτσι οι εξώσεις. 
      • 0 απαντήσεις
    • Ο διαδραστικός χάρτης με όλα τα ενεργά σεισμικά ρήγματα της Ελλάδας
      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας (HeDBAF) είναι ένα εθνικό προϊόν συνεργασίας όλων των σχετικών με αυτό το αντικείμενο ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΟΑΣΠ.

      Ο κύριος σκοπός της γεωβάσης είναι να παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα και σε όποιον θέλει να έχει μια συνοπτική ή εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα ενεργά/σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, καθώς και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα καθοδήγησης για γεωλόγους, μηχανικούς και την κεντρική και τοπική διοίκηση, για περαιτέρω εις βάθος μελετών.

      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας
      • 4 απαντήσεις
    • ΤΑΙΠΕΔ: Ανάθεση έργων ύψους 4,3 δισ. ευρώ στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας
      Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι η Κυβερνητική Επιτροπή Έργων Στρατηγικής Σημασίας στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε να αναθέσει στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του Ταμείου τα εξής έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ.

      Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών

      Το έργο αφορά στη δημιουργία Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών το οποίο στοχεύει στην ολιστική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, προκειμένου να καθαρίζονται αποτελεσματικότερα και να περιορίζεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

      Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δασών, τη δημιουργία Μητρώων Εξωτερικών Ελεγκτών και Ανάπτυξης Συμβάσεων Διαχείρισης Δασικών Οικοσυστημάτων, τον σχεδιασμό συστημάτων επιδότησης βιομάζας και ανταποδοτικών οφελών.

      Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται συνολικά σε 8.872.200 ευρώ και η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο κατά 100%. Το έργο υλοποιείται σε τρεις φάσεις διάρκειας 36 μηνών η καθεμία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2033.

      Δασοπονικές μελέτες διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.