Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      11

    • Περιεχόμενα

      8.377


  2. georgios_m

    georgios_m

    Core Members


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      2.407


  3. pirsogiannis

    pirsogiannis

    Core Members


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      1.737


  4. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      17.597


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 15/06/2020 σε όλες τις περιοχές

  1. Καλησπέρα. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε τεχνικό γραφείο μηχανικού για να κάνει τακτοποίηση, διότι διαφαίνεται ότι κατά την οικοδομική άδεια είχε βοηθητική χρήση, ενώ στην πραγματικότητα η χρήση είναι κύρια (διαμέρισμα κατοικίας).
    3 points
  2. Για δείξε της αυτό, το οποίο έχει κοινοποιηθεί και στην Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας Εγκύκλιος - Διευκρινήσεις για ΠΕΑ (Ορθή Επανάληψη).pdf
    2 points
  3. όντως ηλεκτροχημεία είναι γιατί τέτοιο φαινόμενο είναι η διάβρωση. εδώ εμβάθυνση για όλους μας.
    2 points
  4. Κανονιστικό κείμενο επίσημο δεν υπάρχει.Ούτε και μάθημα σε σχολές. Εφαρμογή δεν έχω κάνει, έχω διαβάσει κάποια πράγματα και έχω συζητήσει με κολλητό που ασχολείται αποκλειστικά με το αντικείμενο κανεπε-ενισχύσεις (είναι από τους τυχερούς που τουλάχιστον κάνει αυτό που ονειρεύτηκε). Σε γενικές γραμμές: αποτυπώνεις το δομικό σου στοιχείο γεωμετρικά , βρίσκεις οπλισμούς (κύριο και τσέρκια) τις διαμέτρους και τα μήκη των αναπτυγμάτων τους (πχ 4Φ20 κύριος με ύψος 3μ και Φ8/20 με μήκος έκαστου συνδετήρα 120cm) , κατηγορία έκθεσης περιβάλλοντος, μετρημένη ενεργή διάβρωση με το πολύμετρο σου, εκτιμούμενο συντελεστή ασφαλείας, συντελεστή για την επιζητούμενη χρονική προστασία που θες να επιτύχεις και ανάλογα με τον τύπο του ανοδίου που έχεις επιλέξει (gr) , σου βγαίνει μια συνολική κατανάλωση σε gr για όλο το δομικό στοιχείο. Βγάζεις λοιπόν πόσα ανόδια θα πρέπει να μπουν στην βλαμμένη περιοχή που μπορεί να είναι μόνο ο πόδας ή η κεφαλή του στύλου ή και όλο το ύψος του (ανάλογα πού έχεις ενεργή διάβρωση) και τοποθετούνται σχηματίζοντας έναν κάνναβο που πρέπει να ικανοποιεί συγκεκριμένες γεωμετρικές απαιτήσεις (σκέψου ως γεωμετρικό ανάλογο τον τρόπο που μπαίνουν τα βλήτρα όταν κάνεις μανδύες). Προφανώς τα ανόδια δένονται πάνω στον οπλισμό. Γενικώς παίζουν excel και τελευταία η κάθε εταιρία νομίζω κυκλοφορεί και πινακοποιήσεις του πόσα ανόδια να βάλεις ανά τύπο και δομικό στοιχείο, ανάλογα την κατάσταση σου (ύπαρξη cm2 οπλισμού, διαβρωτικό περιβάλλον κλπ κλπ ό,τι προανέφερα παραπάνω). Γενικώς είναι κάτι που άμα στο δείξουν μια φορά, μετά η ίδια η εμπειρία σε περπατάει. Κρίσιμο στοιχείο είναι οι μετρήσεις και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων.
    2 points
  5. Δεν υποχρεούται εξαιτίας αυτού και μόνο του λόγου, εφόσον βεβαίως έχει τηρηθεί το υπόλοιπο νόμιμο περίγραμμα αυτής και δεν υφίστανται σε αυτή άλλες αυθαιρεσίες. Παραμένει όμως το πρόβλημα που έχει ήδη, δηλαδή, αυτό της μη "επικαιροποιημένης" νόμιμης κάτοψης.... Αυτό λύνεται, είτε με το κάνει δήλωση για διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου ο ιδιοκτήτης της (αναλαμβάνοντας το όποιο κόστος) ή να συνεννοηθεί με το γείτονα να κάνει εκείνος και να χρησιμοποιήσει την κάτοψη που θα υποβληθεί (εφόσον βεβαίως αναφερθεί στο 5σελιδο η συμμετοχή του).
    2 points
  6. Έχει ένα αστερίσκο εδώ. Ενώ βλέπουμε τα πάχη ταυτόχρονα αυτά τα πάχη είναι συνεχώς σταθερά αν ζουμάρουμε και εξαρτώνται μόνο από το scale του model space. Αν θες να προσομοιώσεις το χαρτί πρέπει να κάνεις είτε preview είτε paper space/layout/viewports.
    1 point
  7. Συνάδελφε μάλλον δεν έχεις καταλάβει πως λειτουργεί στην πράξη η οικονομία. Αν εγώ έχω 2 διδακτορικά αλλά δεν έχω χρήματα θα αναγκαστώ να δουλέψω υπάλληλος. Αν ένας άλλος συνάδελφος απλά με το πτυχίο του έχει χρήματα θα με προσλάβει σαν υπάλληλο στο γραφείο του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Συνάδελφε το τι νομίζεις εσύ ή εγώ δεν έχει σημασία. Αν δεν πληρώσεις δεν έχει Ευρωκώδικες. Μην το κουράζουμε το θέμα. Εγώ συνάδελφε πληρώνω για τις υπηρεσίες που προσφέρω και μου προσφέρουν (λογισμικό, κανονισμούς, βιβλιογραφία, plotter κ.τ.λ.) Eσύ συνάδελφε αν επιθυμείς άνοιξε ένα γραφείο (αφού αποκτήσεις τους Ευρκώδικες δωρεάν) και πρόσφερε τις υπηρεσίες σου δωρεάν. Δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε το ίδιο.
    1 point
  8. Η αλλαγή χρήσης της αποθήκης νομίζω ότι μπορεί να πάει με αναλυτικό γιατί μετρούσε ήδη στη δόμηση αλλά και αυτό που λες έχει βάση, οτί πλέον αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης κατασκευής και μπορεί να θεωρείται ως αποθήκη εντός του καταστήματος αλλά το θέμα είναι ότι χρησιμοποιείται ως μπάνιο και ως κουζίνα του καταστήματος. Τώρα για τη διαφορετική διαμερισμάτωση διαβάζοντας το άρθρο 100/παράγραφος 8 θεώρησα ότι δεν υπάρχει, γιατί κατά το γράμμα του Νόμου αυτή υφίσταται 1)σε διαμερίσματα και ανά όροφο οικοδομής και βάσει της Εγκυκλίου υφίσταται διαμερισμάτωση 2)όταν υπάρχει διαφοροποίηση του περιγράμματος της αυτοτελούς ιδιοκτησίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει διαφοροποίηση περιγράμματος γιατί αυξάνεται το εμβαδόν του καταστήματος αλλά δεν είναι αυτοτελής ιδιοκτησία με το σκεπτικό ότι αυτοτελής =οριζόντια ιδιοκτησία. Αν ως αυτοτελείς δεν εννοούνται μόνο οι οριζόντιες ιδιοκτησίες αλλά γενικά κάθε ιδιοκτησία που ειναι αυτόνομη τότε υπάρχει διαμερισμάτωση. Επίσης το ισόγειο κατάστημα της 2ροφης οικοδομής και η ισόγεια αποθήκη δεν αποτελούν διαμερίσματα που βρίσκονται στον ίδιο όροφο εντός της ίδιας οικοδομής για αυτό σκέφτηκα χωρίς να είμαι σίγουρος ότι το μόνο που μένει είναι να δηλωθεί ως λοιπή παράβαση.
    1 point
  9. ο τεράστιος όγκος και η δυσκολία να βρεις άκρη είναι αποτέλεσμα της πολλής διαύγειας! ναι, αμφισβητείς όλο το οικοδόμημα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των μελετών δημοσίων έργων. όλα υπερκοστολογημένα θα σου φανούν.
    1 point
  10. Ακόμη κι αν δεν είναι κάθετη, αλλά οριζόντια (δεν ξεκαθαρίζεται στο ερώτημα) πάλι θέλει ξεχωριστό ΠΕΑ. Σε ενιαίο (στατικά) όμως κτίριο, ΔΕΝ επιτρέπεται η σύσταση καθέτων
    1 point
  11. Συμφωνώ με τον Ιάσονα, δύο φορές μετράει το κλιμακοστάσιο γιατί προβάλλεται σε δύο ορόφους. Άλλωστε, εξετάζουμε με ΓΟΚ85, και όταν το κλιμακοστάσιο ανέβαινε στο δώμα/στέγη, μετρούσε στην δόμηση του ορόφου. @LESS, Αφού βεβαιωθείς ότι το γήπεδο ήταν και είναι μη άρτιο στο μέγεθος που λες και ότι η οικοδομική άδεια βγήκε με ψευδές τοπογραφικό και ότι δεν έχει ακυρωθεί: ό, τι κατασκευάστηκε χωρίς να προβλέπεται από την ΟΑ που έχεις υπολογίζεις πρόστιμο χωρίς να λαμβάνεις υπ΄όψι την ΟΑ. Ό,τι κατασκευάστηκε με την ΟΑ, το θεωρείς νομίμως υφιστάμενο. Άλλη λύση, Βάζεις τον ιδιοκτήτη να καταγγείλει την ΟΑ, ακυρώνεται η ΟΑ, τακτοποιείς ό,τι υπάρχει στο οικόπεδο
    1 point
  12. Αυτό έχει τεθεί σαν ερώτημα εδώ και καμιά 10αριά ποστ(ς)😃, αλλά απάντηση δεν παίρνουμε. Και απάντηση δεν θα δωθεί γιατί πιστεύω κανείς δεν θα την ξέρει. Αντιθέτως ακούμε για πλότερ και λογισμικά, τώρα πώς συνδέεται η αριθμομηχανή (το λογισμικό αυτό είναι, άμα εσύ θέλεις να υπολογίσεις την περίσφιξη του στύλου με το χέρι ή να βρεις τους 100 συνδυασμούς της δυναμικής ανάλυσης με το χέρι κανείς δεν στο απαγορεύει) με τους ec δεν το κατανοώ. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την διαφορά του "αγοράζω κάτι για να γίνω πιο γρήγορος (από τον ραμπιτογράφο πήγα στην αμμωνία και μετά στο πλότερ) και πιο αποδοτικός στην δουλειά μου" με το "σε υποχρεώνω να αγοράσεις τον νόμο που θα εφαρμόσεις". Κι εγώ για να κάνω την απαραίτητη διευκρίνηση, είμαι από αυτούς που δέχομαι να υπάρχει αντίτιμο γιατί σέβομαι τον ερευνητή, απλά θέλω να είναι υπό καθεστώς ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και όχι απλά να μετακυλίσω το κόστος στον κακομοίρη που θα πέσει στα χέρια μου...Αυτά δεν πρέπει καν να λέγονται...Άραγε πώς ταιριάζει το "μην ανοίγετε γραφεία αν δεν έχετε λεφτά" με το "θα μετακυλήσεις το κόστος στον κακομοίρη που θα του φτιάξεις το σπίτι"? Άμα είσαι businessman είσαι παντού ε?😁😁 Κάτι ακόμα: βλέπω αντιμετωπίζονται οι ec σαν την παρθενογέννεση. Δηλαδή δεν βρήκατε σημεία στους ec που υπήρχαν στο din? ή στους αμερικάνικους κανονισμούς? τί πιστεύετε δηλαδή ότι γράφτηκαν σε πλάκα και κατέβηκαν από το βουνό? η έρευνα πάντα έτσι δεν προχωρούσε ή κάνω λάθος ? αλλά είπαμε η λέξη διαφάνεια, μάλλον είναι άγνωστη...τέλος, επειδή πολλά λέγονται για την φτωχή την ελλαδίτσα που ποτέ δεν είχε κανονισμούς, εγώ θα πω : από τον τάσσιο -μηχανική της τοιχοποιίας, έρευνα για φέρουσα από 60's, έρευνα για ενισχύσεις ω/σ από 80's - έως την κ.καραντώνη σήμερα, το μονόροφο του ρουσσόπουλου και πόσους άλλους με έρευνα και πειράματα ε κάτι κάναμε και εμείς οι φτωχοί συγγενείς....εδώ βρήκα πρόσφατα αυτό, που το διναν τσάμπα στους φοιτητές να μάθουν το "σκυροκονίαμα" (τρομερό πραγματικά!!) , τί να πούμε εμείς σήμερα?😃
    1 point
  13. Τα έχεις μπερδέψει λίγο. Ο μανδύας είναι ενίσχυση. Τα ανόδια είναι αποκατάσταση και για την ακρίβεια σταμάτημα, άρση θα λέγαμε της ενεργού διάβρωσης, δεν είναι ενίσχυση ή αποκατάσταση διατομής. Αν κάνεις μανδύα επάνω σε ενεργή διάβρωση ή και οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση χωρίς να έχεις κάνει άρση της διάβρωσης μετά από λίγα χρόνια κινδυνεύεις να την πάρεις στα χέρια (γκούγκλαρε frp ξενία κρήτη). Πολύπλοκο ιδιαίτερα δεν είναι, θέλει την τεχνογνωσία του, τί να κάνουμε. Ακριβό ναι είναι, αλλά σου λέει θα σε πάω 20-30 χρόνια ακόμα.
    1 point
  14. - Οι ελληνικοί κανονισμοί αμοίφθηκαν λογικά από μέσω των πανεπιστημίων και ίσως του ΥΠΕΧΩΔΕ. Όμως δεν έχουν καμία σχέση με τους ευρωκώδικες. Είναι κανονισμοί μόνο σκυροδέματος και αντισεισιμικοί με ελάχιστα έως καθόλου πειράματα και τύπους και συντελεστές που προέρχονται από την στατική και την μηχανική. Όχι πειράματα δηλαδή. Οι ΕΚ έχουν πειραματικές τιμές και συντελεστές και τύπους. Έχουν μέσα τους δηλαδή πολλή έρευνα η οποία πρέπει να πληρωθεί. - Τα βιβλία από που και έως που είναι δωρεάν ? - Δεν πληρώθηκαν με τα λεφτά σου οι ΕΚ. Πληρώθηκαν από τον CERN ο οποίος είναι ο ευρωπαικός φορέας πιστοποίησης και δεν είναι κάποιος δημόσιος φορέας. Εν μέρει ιδιωτική επιχείρηση είναι. Οι ελληνικές επιτροπές τώρα κάπως θα πληρώθηκαν από κάποιο υπουργείο (εκεί όντως μπορεί να πληρώθηκαν μέσω φόρων αλλά μπορεί να πληρώθηκαν και από τον ΕΛΟΤ δεν ξέρω σίγουρα). Η κερδοσκοπία του ΕΛΟΤ που είναι ? Πλήρωσε τον CERN για να τους αγοράσει και στους πουλάει.
    1 point
  15. Η ευθύνη και το ρίσκο είναι του μηχανικού.............. Είναι ευθύνη του μηχανικού να διαγνώσει την ύπαρξη ή μη αδείας, αλίμονο αν η έρευνα μας εξαντλείτο στην πληροφόρηση του όποιου (ενδεχομένως και άσχετου-ακατάρτιστου) ιδιοκτήτη........... Συμφωνώ, οικονομικά δεν υπάρχει διαφοροποίηση, αλλά σε ενδεχόμενο "στραβοπάτημα" ας επικαλεστεί κάποιος την "κοινή" λογική!! Κανείς δεν μου απάντησε στο ενδεχόμενο της συμβολαιογράφου που θα βλέπει ταυτόχρονα και ύπαρξη και ανυπαρξία άδειας...... Καλό είναι να σκεφτόμαστε -έτσι μας κατάντησαν- και ως νομικοί του εμπράγματου δικαίου...... Επίσης δεν γνωρίζουμε αυτό που λες: " Το μόνο που ξέρουμε σίγουρα ότι έγινε είναι η διαμερισμάτωση". Αφού δεν υπάρχουν σχέδια αδείας, παρά μόνο τα σχέδια της σύστασης!! Ενδέχεται στην άδεια να φαίνεται 1 ενιαίο διαμέρισμα και στην σύσταση να τα εμφάνισαν 2 (πρώτη φορά συμβαίνει??). Το έγραψα και πιο πάνω αυτό το ενδεχόμενο. Συγκρίνουμε όπως έγραψες και συ με τα σχέδια της εγκεκριμένης αδείας. Έχεις δίκιο εν μέρει: "Σάμπως κάνοντας ανασύσταση θα μπορούσαν να περιγραφούν επακριβώς οι αυθαιρεσίες σε σχέση με την άδεια; Όχι αφού δεν υπάρχουν στοιχεία." Για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου (και γω!!) και να κλείσω οριστικά το θέμα από πλευράς μου: Αν υπάρχει κλεισμένος εξώστης, αυτή δεν είναι προφανής και εμφανής αυθαιρεσία?............ Καλή εβδομάδα σε όλους σας και καλή επιτυχία σήμερα και τις επόμενες 12 μέρες στους νέους υποψήφιους μελλοντικούς συναδέλφους του 2ου επιστημονικού πεδίου....
    1 point
  16. ο 18χρονος ξέρει εδώ και δεκαετίες ότι το ελεύθερο επάγγελμα του μηχανικού απαιτεί κεφάλαιο. γι΄αυτό και το αποφεύγει αν δεν το έχει έτοιμο. και το χιλιάρικο του ευρωκώδικα είναι το λιγότερο. με 1 - 2 μήνες δουλειάς σε μια εταιρεία μαζεύεις τα λεφτά και τον αγοράζεις. άσε που έτσι κι αλλιώς, πριν ξεκινήσεις μόνος σου τις στατικές μελέτες καλό θα είναι να δουλέψεις σε κάποιο μελετητικό γραφείο, το οποίο θα έχει ήδη ευρωκώδικες και έτσι θα έχεις την πρόσβαση και για τις πρώτες δικές σου μελέτες. έτσι πάνε αυτά τα πράγματα. γι' αυτό τον χρεώνουν τόσο. διότι ξέρουν ότι θα τον διαβάσουν κι άλλοι δέκα συνεργάτες αυτουνού που τον πλήρωσε.
    1 point
  17. Δε θα τους πουλήσουν με βάση τη φτηνότερη, αλλά με την ακριβότερη εφαρμογή τους. Κι αυτή είναι οι μελέτες δημοσίων έργων που μπορεί να αμοιφθούν με ακόμα μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή του πραγματικού τους κόστους. Αυτό ισχύει σε όλων των ειδών τα έργα. Το εκατομμύριο είναι κόστος που εύκολα μπορεί να φτάσει ένα τυπικό κτίριο. Πχ μια μικρή πολυκατοικία. Εννοώ και κατασκευή μαζί εδώ, μιας και το γραφείο μπορεί να τη χτίσει και να την πουλήσει εκτός από τα στατικά. Και ναι, είναι και λίγο ελιτίστικος ο τρόπος κοστολόγησης. Προφανώς και απευθύνεται σε λίγα δυνατά γραφεία ή μάλλον εταιρείες που θα το δουλέψουν ασταμάτητα και θα βγάλει αμέσως τα λεφτά του. Και ίσως οι πωλητές να νιώθουν ότι το σκοτώνουν κιόλας. Επίσης αυτοί που τον πληρώνουν (οι εργοδότες) συχνά δεν έχουν ουδεμία ανάμιξη. Τους φέρνει ο υπάλληλος ένα τιμολόγιο χιλιών ευρώ και το παραλαμβάνουν εν λευκώ. Στην τελική θα δηλωθεί και ως δαπάνη και θα εκπέσει.. Δε μπαίνω καθόλου στη διαδικασία του αν είναι δημόσιο αγαθό κλπ. Τώρα μιλάμε επιχειρηματικά. Μπροστά σε τόσα λειτουργικά κόστη, πόσο σημαντικό είναι αυτό το χιλιάρικο;
    1 point
  18. Υπολογιζόταν ΥΔ στο ισογειο και στον όροφο εφ'όσον δεν συνέχιζε δεν υπολογιζόταν η τρύπα της σκάλας. Εσύ τη συνεχίζεις που πάει; μήπως η στεγη είναι προσβασιμη ;
    1 point
  19. Όσα σου έγραψε ο συνάδελφος steve aris είναι σωστά,αν θέλεις να τον ακούσεις βέβαια...Δεν υπάρχει καμία οδηγία πουθενά,εξ όσων έχω διαβάσει και γνωρίζω,που να λέει ότι συμπληρώνουμε Ο.Α.=ΟΧΙ επειδή βρήκαμε μόνο το στέλεχος και μάλιστα όταν η ΥΔΟΜ μας βεβαιώνει ότι έχει απολεσθεί ο φάκελος της Ο.Α. (άρα υπάρχει Ο.Α. για το κτίριο!).Η οδηγία του νόμου όταν συμβαίνει αυτό είναι η παρ.γγ) της 99στ. (Κάντε ανασύσταση). Ναι,η ανασύσταση ακούγεται μπελάς,σύμφωνοι,αλλά σκέψου ότι όλοι οι συνιδιοκτήτες της οικοδομής έχουν το ίδιο πρόβλημα αυτήν την στιγμή και θα μπορούσαν να το καταλάβουν και φυσικά να συμμετέχουν.Εξάλλου,σε ενδεχόμενη δική τους ρύθμιση κάποιος άλλος συνάδελφος θα το αντιμετωπίσει διαφορετικά...Καταλαβαίνω ότι θέλεις να δηλώσεις μια συνένωση και να ξεμπερδεύεις,αλλά,επανέρχομαι κι εγώ σε αυτό,ποια ήταν τα σχέδια της Ο.Α. με τα οποία συγκρίνεις τα αυθαίρετα σου? Είναι σαν να λες,βρήκα δυο κατόψεις σύστασης,λέω μόνος μου ότι ο εργολάβος πούλησε δυο ξεχωριστές οριζόντιες(αυτές)(δεν έχω δει ποτέ πώς ήταν στην άδεια),λέω μόνος μου ότι ο πελάτης μου τις συνένωσε,λέω μόνος μου ότι δεν υπάρχει ο.α. και συνεχίζω...θα ήμουν πολύ επιφυλακτική και χωρίς καμία μελλοντική κατοχύρωση... Με όλο το σεβασμό στο πρόβλημα σου και πάντα με συναδελφική αλληλεγγύη...
    1 point
  20. Αυτοί που πουλάνε τους ευρωκώδικες έχουν στο μυαλό τους την αξία όλης της παραγόμενης επένδυσης. Αν πχ το κτίριο σου αξίζει ένα εκατομμύριο, ε θα φύγει ένα χιλιάρικο και στους ευρωκώδικες. Και σκέψου ότι φεύγει μια φορά. Δε θα τους ξαναπληρώσεις για το επόμενο. Επειδή απευθύνονται και σε εταιρείες αυτά, το κόστος καθορίζεται από τις δικές τους δυνατότητες.
    1 point
  21. Δεν κάνεις έλεγχο με την κάτοψη της σύστασης. Έλεγχο κάνεις με τις κατόψεις της άδειας. Αυτό που αναφέρεται στο νόμο και μπερδεύει πολύ κόσμο είναι απλώς ότι αν η κάτοψη της σύστασης ταυτίζεται με την πραγματικότητα μπορείς να ανεβάσεις αυτήν ως υφισατάμενη στα σχέδια και να μην κάνεις καινούρια. Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν θα υπολογίσεις κανονικά τις αυθαιρεσίες. Επίσης αυτό που λές ότι δεν μπορείς να βάλεις κατηγορία 1 επειδή έχεις αυθαίρετη συνένωση δεν το κατάλαβα και δεν ισχύει φυσικά. Πράγματι η καλύτερη λύση σε κατοικίες προ του 75 είναι αυτή που προτείνει και ο Ιάσονας: 1 υπαγωγή κατηγορίας 1 για κάθε ιδιοκτησία περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση με όλες τις αυθαίρετες κατασκευές (και τη λειτουργική συνένωση εδώ) 250 ευρώ και ξεμπερδεύεις νομιμότατα.
    1 point
  22. Γειά σου, για την έκδοση βεβαίωση δεν περνάς από το σύστημα αμοιβών. Δεν απαιτείται μεταφορά στο 4495/17 αλλά θα ελέγξεις την δήλωση του συν/φου εφόσον πας για εκ νέου αυτοψία στο ακίνητο. Σε καλύπτει η απλή έκδοση βεβαίωσης με αναφορά στο τι τακτοποίηθηκε με την δήλωση του 4178 από τον άλλο συν/φο.
    1 point
  23. δες το ΦΕΚ ΑΑΠ 311/2012 [και τα ΠΜ]
    1 point
  24. 1 point
  25. Το να εξασφαλιστεί δωρεάν διάθεση σε όλους μέσω ΤΕΕ σημαίνει και επιβάρυνση όλων, άρα θα πρέπει να τους επιθυμούν/χρειάζονται και όλοι. Οπότε μάλλον θα προκύψουν πολύ μεγαλύτερες αντιδράσεις αν ξαφνικά η ετήσια συνδρομή διπλασιαστεί (στην καλύτερη περίπτωση). Το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να φροντίσει το ΤΕΕ μια καλύτερη τιμή για όσα μέλη ενδιαφέρονται. Αλλά και πάλι δε ξέρουμε τι ελευθερίες δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία στα επιμελητήρια στο να παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες, δεδομένου ότι με τους κώδικες αυτούς μπορεί ένας μηχανικός να δουλέψει σε όλη την ένωση. Σχετικά με την αξιοκρατία στην παραγωγή των Ευρωκωδίκων λογικά θα υπήρξε η απαιτούμενη διαφάνεια, λόγω και των σίγουρα πολλών επίδοξων αναδόχων ενός τέτοιου πρότζεκτ. Σίγουρα κάπου είναι ανηρτημένα όλα, όπως σε κάθε ευρωπαϊκό επιδοτούμενο πρόγραμμα. Σχετικά με τη χρήση εναλλακτικών κωδίκων, πιστεύω πως θεσμικά δεν αποκλείεται, αρκεί να υπάρχει η απαιτούμενη πιστοποίηση. Πχ αν κάποιος αντέχει να γράψει δικούς του κανονισμούς και να καλύψει τα έξοδα της πιστοποίησης, νομίζω πως έχει δικαίωμα να το κάνει και μετά να τους πουλήσει κιόλας. Αυτό σημαίνει ελεύθερη αγορά.
    1 point
  26. Αν θέλετε να βρείτε συνωμοσίες, ψάξτε στις ασφαλιστικές εισφορές, το ΦΠΑ κλπ. Οι ευρωκώδικες είναι νομίζω το μόνο υποχρεωτικό έξοδο που η αξία του αντιστοιχεί στα λεφτά που δίνεις.
    1 point
  27. Τι σχέση έχει αν ο ΤΣΕΝ είναι ιδιωτική εταιρεία ? Υπάρχει κάτι δημόσιο στην ΕΕ ? Όλα σχεδόν ιδιωτικά είναι άρα ο ΤΣΕΝ τα πλήρωσε και πρέπει να τα πάρει. Αν πιστεύεις ότι είναι συνωμοσία για να τα παίρνουν από εσένα δεν μπορώ να στο βγάλω από το κεφάλι. Επί της ουσίας όσων γράφω δεν απαντάς παρά κάνεις γενικές ερωτήσεις. Τέλος πάντων το κουράσαμε.
    1 point
  28. Το καταλάβα πολύ καλά αυτό που λες, διαφωνώ και σου εξήγησα με παραδείγματα από άλλες βιομηχανίες ότι ΔΕΝ ισχύει αυτό που λες. Το κόστος πάει στους επαγγελματίες και στους επιχειρηματίες που εκμεταλεύονται αυτήν την υπηρεσία και όχι σε όλον τον κόσμο γενικά και αόριστα. Επίσης ΔΕΝ είναι υποχρεωτικοί όπου υπάρχουν αντίστοιχοι εθνικοί κανονισμοί άρα ΔΕΝ είναι μία συνομωσία να σε χρεώσουν. Τους πληρώνεις όταν δεν υπάρχουν ελληνικοί γιατί ουσιαστικά το κράτος σου ΔΕΝ ξόδεψε φράγκο να βγάλει κανονισμό.
    1 point
  29. Η εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να κάνει μέχρι και τα σκεπάρνια να λειτουργούν με προσωπική, ετήσια licence. Το ότι συνέβη πρώτα στους Ευρωκώδικες είναι τυχαίο και σχετίζεται με τη φύση του προϊόντος. Όταν μπορέσει να γίνει και στα σκεπάρνια, θα γίνει. Κι εγώ θα προτιμούσα να ήταν τζάμπα αλλά δες το σαν ένα ακόμα υποχρεωτικό έξοδο για τη λειτουργία της επιχείρησής σου. Και τους συγγραφείς σαν ένα ακόμα παρακλάδι του δημοσίου. Εφόσον δε διαμαρτύρεσαι για όλα τα άλλα που πληρώνεις, γιατί σε ενοχλεί ειδικά αυτό; Στην τελική το να υπάρχουν μερικά τέτοια υποχρεωτικά έξοδα προστατεύει και τους κατ' αποκλειστικότητα ασχολούμενους με τα στατικά από τους ευκαιριακούς. Ούτε βέβαια είναι και κανένα τρομερό ποσό τα 900 ευρώ. Άσε που μπορείς κάλλιστα αντί να δανειστείς το λογισμικό να "δανειστείς" ολόκληρο το χώρο που είναι εγκατεστημένο και να δουλέψεις εκεί ή καλύτερα να μοιραστείς με τον ιδιοκτήτη του την εργολαβία: αυτός τα στατικά - εσύ κάτι άλλο.
    1 point
  30. Στο ΗΜΑ κανονικά γράφουμε τα μέτρα που λήφθηκαν και τις συστάσεις-οδηγίες που έγιναν.Προσωπικά εγώ αντιγράφω και τις διατάξεις του Νόμου στα τυφλά και ας κόψει ο καθένας το λαιμό του......πετάω το μπαλάκι ένα σκαλί πιο κάτω κ έχω κάνει σωστά τη δουλειά μου στα χαρτιά....ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ. Στην πράξη για να εφαρμόσεις Κανονισμό θέλει απίστευτο κυνήγι κ έξοδα,οι ιδιώτες δεν πληρώνουν κανένα από αυτά... Στα Δημόσια είναι πιο δύσκολο,γράφεις στο βιβλίο υποδείξεων και κυνηγάς τον εργοταξιάρχη να υπογράψει (κ τον εργοδηγό να τα εφαρμόσει)....κ αν δεν του αρέσουν αυτά που γράφεις??????ή είσαι ''υπερβολικός''? Δεν ξέρω να συμβουλέυσω,και πάλι εγώ την έβγαλα καθαρή εδώ με πολύ άγχος...... Δύσκολη η δουλειά του Τ.Α...... Κ ανέκδοτο: Με παίρνει πρώην εργοδότης μου τηλέφωνο να με δηλώσουν σε έργο αποξήλωσης αμιάντου ως Τ.Α. και μου λέει ότι για τον κόπο μου που θα χάσω τη μέρα μου να πάω να υπογράψω,θα πάρω 100 ευρώ!!!!! Μου λέει:''Μα δεν θα χρειαστεί να κάνεις κάτι,απλά θα πας να δηλωθείς!!!!!!!!!!!!''......ο Έλληνας ο πονηρίδης........ ΓΙΟΥΝΑΝΙΣΤΑΝ Συνάδελφε ΚΑΝΑ tip: Αν δεν πληρωθείς επιπλέον αυτές σου τις προσφορές ως Τ.Α.,δεν υπάρχει κ κανένας λόγος να τις αναλάβεις.Αρκεί να γράψεις στο ΗΜΑ στην πρώτη σελίδα το λόγο που δεν αναλαμβάνεις καθήκοντα........ ΕπικαλείσαιΠΔ 696/1974 άρθρο 91 (παραθυράκι) σε συνδυασμό με τον Κώδικα Δεοντολογίας του Μηχανικού(άλλο Π.Δ. αυτό) σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται να μην πληρώνεσαι για υπηρεσίες που παρεχεις,άσχετα με το τι επικαλείται ο 1396.....Βέβαια με αυτό που σου έτυχε ''τέτοια ώρα-τέτοια λόγια''...Αλλά είναι όντως ένα handy tip αυτό που δίνω ευγενική προσφορά από [email protected]!!!!! 2 Π.Δ. παλεύουν πάλι μεταξύ τους,πράγμα πολύ συχνό σε αυτό το μίζερο και καταθλιπτικό ''Κράτος''.
    1 point
  31. Ποιος συμπληρώνει αυτα τα μπακαλόχαρτα ; Είμαστε στο 2018 Sent from my iPhone using Tapatalk
    -1 points
  32. To συγκρίνω με την δωρεάν δίαθεση των ελληνικών κανονισμών και με το επίσης δωρεάν και νόμιμο έντυπο υλικό που έχω στη διάθεση μου για να εργάζομαι (βιβλία κλπ) και δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί πρέπει να δώσω 1000 ευρώ για 10 pdf για τα οποία όπως αναφέρει ο συνάδελφος pirsogiannis κάποιοι εργάστηκαν και πληρώθηκαν για να γραφτούν (με τα λεφτά μας, όχι του Bill Gates, όχι του Νιάρχου, όχι του Elon Mask κλπ). Γιατί κερδοσκοπεί ο ΕΛΟΤ; Εσύ με τι το συγκρίνεις και δεν σου φαίνεται μεγάλο;
    -1 points
  33. Δεν είμαστε φόρουμ τραπεζικών, αλλά αν κρίνω από το τι διαφημίζουν ως ορισμό οι Τράπεζες, μια πάγια εντολή είναι απλά σα να πας με το χεράκι σου να βάλεις ένα συγκεκριμένο ποσό αλλά αυτόματα *(αν τώρα το ποσό αλλάζει δυναμικά λόγω συμφωνίας μπερδεύει το πράγμα αλλά υποθέτω ότι εξαρτάται από τη "νοημοσύνη" του λογισμικού και τη συνεργασία φορέων στην πληροφορία).
    -1 points
  34. Δεν χρειάζεται να είσαι ερειστικός, ξέρω πως δουλεύει η πάγια εντολή. Η ερώτηση είναι απλή, και βασίζομαι στην εμπειρία κάποιου συναδέλφου. Άμα δεν ξέρεις δεν χρειάζεται να απαντάς.Προφανώς και το ερώτημα είναι στο "μπερδεύει το πράγμα". Εδώ έχουμε να κάνουμε με το κουλό πως έχεις επιλογή πληρωμής του ποσού μόνο μέσα από το "τυπωμένο" ειδοποιητήριο. Έχει δηλαδή το ανήκουστο, ότι έχεις επιλογές είτε να πληρώσεις το αρχικό ποσό, είτε το ποσό με την έκπτωση (έως μια ημερομηνία) είτε με δόσεις. Το σύστημα δεν γνωρίζει τι θες προφανώς. Φαντάζομαι πως θα πληρώνει το αρχικό ποσό και ήθελα να το επιβεβαιώσω, γιατί κατά την άποψη μου είναι τρελή αλητεία, μην πω απάτη.
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΤΑΙΠΕΔ: Ανάθεση έργων ύψους 4,3 δισ. ευρώ στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας
      Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι η Κυβερνητική Επιτροπή Έργων Στρατηγικής Σημασίας στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε να αναθέσει στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του Ταμείου τα εξής έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ.

      Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών

      Το έργο αφορά στη δημιουργία Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών το οποίο στοχεύει στην ολιστική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, προκειμένου να καθαρίζονται αποτελεσματικότερα και να περιορίζεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

      Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δασών, τη δημιουργία Μητρώων Εξωτερικών Ελεγκτών και Ανάπτυξης Συμβάσεων Διαχείρισης Δασικών Οικοσυστημάτων, τον σχεδιασμό συστημάτων επιδότησης βιομάζας και ανταποδοτικών οφελών.

      Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται συνολικά σε 8.872.200 ευρώ και η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο κατά 100%. Το έργο υλοποιείται σε τρεις φάσεις διάρκειας 36 μηνών η καθεμία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2033.

      Δασοπονικές μελέτες διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων
      • 0 απαντήσεις
    • Οι προϋποθέσεις εξαγοράς καταπατημένων του Δημοσίου από ιδιώτες ως 20% της αντικειμενικής αξίας
      Σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις θα μπορέσουν να «αγοράσουν» οι ιδιώτες 90.000 καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου και οι σχετικές αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

      Ο νόμος, με τον οποίο απλοποιείται η διαδικασία και καθιερώνονται σημαντικές εκπτώσεις για όσους θέλουν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας επί εκτάσεων τις οποίες το Δημόσιο θεωρεί καταπατημένες, ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και τώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη για να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από το φθινόπωρο.

      Μετά την υποβολή της αίτησης, αρμόδια επιτροπή δίνει το «πράσινο φως» και μέσα σε πέντε ημέρες ο αιτών λαμβάνει το πιστοποιητικό αποδοχής της με το τίμημα και τον διακανονισμό της οφειλής. Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες, άτοκες, μηνιαίες δόσεις, με το ποσό της κάθε δόσης να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ. Αν υπάρξει εφάπαξ εξόφληση, προβλέπεται έκπτωση κατά 10% στο τίμημα εξαγοράς.

      Στο νέο πλαίσιο εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, καταργήθηκε η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης εξαγοράς, δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης.

      Βάση υπολογισμού του τιμήματος εξαγοράς αποτελεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου, με εκπτώσεις οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 80%, ανάλογα με τον χρόνο κατοχής, το είδος του ακινήτου, τον χρόνο άσκησης ένδικων μέσων και πιθανές δικαστικές αποφάσεις.



      • 4 απαντήσεις
    • Έσοδα ύψους 2 δισ. ετησίως μπορεί να επιφέρει η αξιοποίηση των περιοχών Natura 2000
      «Κρυμμένα» κάτω από τον πλούτο των… προστατευόμενων περιοχών της χώρας βρίσκονται έσοδα για τα κρατικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με νέα μελέτη της διαΝΕΟσις, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και δημοσιεύεται σήμερα, τα χρήματα αυτά θα εισέρρεαν στην ελληνική οικονομία αν ένα 40% των περιοχών Natura 2000 της χώρας αναδεικνύονταν και αξιοποιούνταν όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, θα εξασφάλιζε περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας.
      • 2 απαντήσεις
    • Νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων
      Με νέα Εγκύκλιό του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311 19.04.2024 παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Η εγκύκλιος αναφέρει:

      Σε συνέχεια της (2) σχετικής Οδηγίας προς του δήμους της χώρας, με την οποία επισημάνθηκαν αφενός η έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (σχετ.1) και αφετέρου οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι δήμοι στο πλαίσιο των προβλέψεων του εν λόγω κανονισμού, και μετά από πληθώρα ερωτημάτων που υποβλήθηκαν επί της εφαρμογής του κανονισμού από δήμους και πολίτες ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής
      του, διευκρινίζονται τα εξής:

      Α. Γενικά:

      Ο κανονισμός αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση του βαθμού πυρασφαλείας των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας του κοινού, του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και των ακινήτων με περιορισμό της συμβολής τους στην μετάδοση της φωτιάς. Σημαντικός παράλληλα στόχος του κανονισμού είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία του κοινού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

      Β. Πεδίο εφαρμογής:

      Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.
      • 9 απαντήσεις
    • Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» - Αναλυτικά οι όροι του προγράμματος
      Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Ανακαινίζω -Νοικιάζω».

      Το πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση και επισκευή 12.500 κενών ακινήτων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για εκμίσθωση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά όσο και τις εργασίες. Με την ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή έως 2.000 ευρώ.

      Το προς ανακαίνιση ακίνητο:

      δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή


      οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ


      η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.




      Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.