Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      17.597


  2. Gousgounis

    Gousgounis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      1.566


  3. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      6.566


  4. Didonis

    Didonis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      8.521


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 19/08/2020 σε όλες τις περιοχές

  1. Να θυμίσω πως για επεμβάσεις στις όψεις, απαιτείται η συναίνεση των συνιδιοκτητών της οικοδομής. Από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς για την αδειοδότηση. Τώρα για το στατικό κομμάτι θα πρέπει να εξεταστεί αν οι τοίχοι είναι φέροντες ή όχι. Εκείνη την εποχή είχαν την τάση να χρησιμοποιούν μεικτό σύστημα ΟΣ και Φέρουσας τοιχοποιίας. Ίσως και η μεσοτοιχία κακώς να γκρεμίστηκε. Θα πρότεινα να βρεθεί κάποιος παλιός (πιθανόν συνταξιούχος) στατικός να εξετάσει το τεύχος, γιατί σήμερα τα πράγματα διαφέρουν κατά πολύ. Ενισχύσεις με πατέντες όπως κοιλοδοκοί, να αποφεύγονται χωρίς μελέτη. Διακυβεύεται η ασφάλεια ανθρώπων, και ζούμε σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα.
    3 points
  2. Καλησπέρα. Θα επιλέξεις "κτιριακά" και μετά τύπος εργασίας "μελέτης και στις κύριες εργασίες --->σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος εντός ή εκτός σχεδίου.
    2 points
  3. Οποιαδήποτε επέμβαση στο φ.ο., μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Πώς ακριβώς έχεις αντιληφθεί την κατασκευή πρεκιού με υπερκείμενη τοιχοποιία? Πώς θεωρείς ότι δεν θα έχεις πρόβλημα? Κάνε αποτύπωση, και μελέτησε το φορέα με το (νέο) άνοιγμα. Έλεγξε την ύπαρξη, θέση και οπλισμό (ει δυνατόν) των περιζωμάτων (σενάζ). Εξ αποστάσεως απάντηση δεν μπορεί να δοθεί
    2 points
  4. Προσωπικά εμμένω στην αρχική μου απάντηση και νομίζω ότι τα περιπλέκετε πολύ τα πράγματα... Ναι, υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις, άπειρες θα έλεγα... Θα πρέπει να γίνει αρχιτεκτονικό προσχέδιο, να δοθεί σε στατικό πολιτικό μηχανικό ο οποίος θα μελετήσει ΟΛΗ την οικοδομή (δεν γίνεται αλλιώς) και θα πει αν η αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμόζεται με ποιες στατικές λύσεις. Από εκεί και πέρα προχωράει ή αναπροσαρμόζεται η αρχιτεκτονική μελέτη και ολοκληρώνεται η στατική... Ενδεικτικά ερωτήματα που θα έθετα εγώ: Με τι αντισεισμικό κανονισμό σχεδιάστηκε το κτίριο? Σε τι περιοχή σεισμικότητας βρίσκεται? Είναι κοντά σε θάλασσα? (και προσοχή: άλλο Μύκονος και άλλο Κεφαλλονιά...προφανώς, έτσι?) Έχει εφαρμοστεί η στατική μελέτη? 100%? 50%? 0%? Υπάρχουν προβλήματα που απομειώνουν την φέρουσα ικανότητα της οικοδομής? Σε κατασκευή ~40 ετών στοιχηματίζω πως ναι... Και άλλα πολλά...γι'αυτό λοιπόν είπα ότι δεν μπορούμε να απαντήσουμε από εδώ και αν λάβετε όποιες απαντήσεις στατικής φύσεως ΔΕΝ πρέπει να της εμπιστευτείτε... Μπορεί κάποιος σοβαρός πολ. μηχανικός να απαντήσει στο φόρουμ αν μπορεί ή δεν μπορεί να μπει η κοιλοδοκός και αν θα είναι ΟΚ??
    2 points
  5. αρθρο 106 παρ. 1α και επ. [ειδικα το "αα" για την στατικη εξαρτηση]
    2 points
  6. Έως τώρα ο παράνομος είναι ο ιδιοκτήτης που κατασκεύασε το στέγαστρο χωρίς άδεια. Αν αποκρύψεις εσύ με νέα άδεια το υφιστάμενο στέγαστρο ο παράνομος θα είσαι και εσύ. Και μάλιστα χωρίς το ελαφρυντικό αχ…. Δεν το γνώριζα.
    2 points
  7. Καλησπέρα σας, Θέλω να ανοίξω μια πόρτα σε υφιστάμενο τοίχο διώροφης μονοκατοικίας με φέρουσα τοιχοποιία. Το ένα άκρο του τοίχου ξεκινάει από την εξωτερική τοιχοποιία, το άλλο καταλήγει στη βασική ενδιάμεση τοιχοποιία που χωρίζει το κτίσμα σε τέσσερα ξεχωριστά διαμερίσματα και ενδιάμεσα παρεμβάλλεται μια πόρτα. Θεωρώ ότι δε θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στατικότητας, όμως λόγω της παλαιότητας του κτιρίου, θέλω να ρωτήσω αν το να κατασκευάσω πρέκι θα ενισχύσω τη στατικότητα του κτιρίου. Ευχαριστώ.
    1 point
  8. @Gogoalex την αντικατάσταση να τη ξεχάσει σε μη άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο, γιατί πρόκειται ουσιαστικά για άδεια κατεδάφισης και άδεια ανέγερσης νέας κατασκευής. Για μικρής κλίμακας όμως, σε κατηγορία 1 & 2 που εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση, θεωρείται νομίμως υφιστάμενο και μπορείς να βγάλεις. @LESS απαιτείται μόνο της στέγης. Το υφιστάμενο έχει ήδη υπολογιστεί με τα φορτία της στέγης.
    1 point
  9. Σε καθε περιπτωση δεν μπορει να γινει ασφαλης διαγνωση διαδικτυακα. Η καταφυγη σε Πολιτικο Μηχανικο (εγω θα ελεγα και αρκετης εμπειριας πανω σε τετοια θεματα) ειναι υποχρεωτικη.
    1 point
  10. Καλησπέρα συνάδελφε curzondax! Δεν έκανα την downvote! Όντως φαίνεται ότι δεν είχε επικάλυψη. Ως ειδικότητα τα ξερετε καλύτερα.
    1 point
  11. Ή αυτό θα κάνεις, για να το βγάλεις και φωτό για τη μικρής κλίμακας ή νομιμοποίηση με μικρής κλίμακας (οπότε το βγάζεις όπως είναι φωτό). Ετοιμάζεις όλα τα έγγραφα και καλείς (αυτοκαταγγέλεσαι δλδ) την πολεοδομία να σας γράψει και την άλλη μέρα (ή την ίδια) εκδίδεις την άδεια. Έτσι πληρώνεις μόνο πρόστιμο ανέγερσης και όχι διατήρησης. Οπότε για να αποφασίσεις πρέπει να δεις αν το κόστος ξηλώματος + επανατοποθέτησης είναι μεγαλύτερο από το πρόστιμο ανέγερσης. Εδώ τελειώνουν τα φώτα μου, νομίζω πάντως υπολογίζεται με αναλυτικό και όχι με μ². Αν ήταν προ του 2011 πήγαινε κατ 4 (σαν προ '55;) ή κατ 5;
    1 point
  12. Οι φωτογραφίες που μας έχεις ποστάρει δεν δείχνουν "μηχανοσίφωνες" αλλά "αντεπίστροφα με κλαπέ". Προφανώς, ο προσανατολισμός τους είναι σωστός. Ο μηχανοσίφωνας είναι σχήματος "U". Το "γκλου - γκλου" που ακούς ίσως είναι "σιφωνισμός". Αυτό το φαινόμενο όντως μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα δυσοσμίας στην αποχέτευση. Δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος από 'δω να σου πει τι φταίει. Πρέπει να φωνάξεις έναν υδραυλικό να δει από κοντά την αποχέτευση. Τα αντεπίστροφα φράζουν συχνά και θέλουν τακτικό καθάρισμα, πρέπει να γίνει έλεγχος του μηχανοσίφωνα και ίσως να προκύψει κι εκεί καθαρισμός, και χίλια δύο άλλα πράγματα που μόνο ένας αρμόδιος μπορεί να κάνει. Επίσης αυτός διαθέτει και τον κατάλληλο εξοπλισμό για οποιαδήποτε παρέμβαση.
    1 point
  13. Δηλαδή όλοι βλέπετε ότι μάλλον έγινε τέλεια η δουλειά, εάν το είχε μονώσει; Με ενοχλεί η επίθεση με μη τεκμηριωμένα downvotes όχι επειδή είναι downvotes αλλά επειδή δεν είναι τεκμηριωμένα και υποτίθεται εδώ είμαστε για να μιλάμε και όχι για να κάνουμε οικονομική πολιτική επαγγέλματος.
    1 point
  14. Στο θέμα του αναλυτικού συμφωνητικού, το δύσκολο σημείο για τον πελάτη είναι το ότι δεν ξέρει ποιές είναι οι εργασίες και τα υλικά της καθεμιάς για να είναι βέβαιος ότι καλύπτονται τελικά όλα από το συμφωνητικό. Έτσι ο κατασκευαστής μπορεί να αφήσει πολλές από αυτές στην ασάφεια ώστε να έχει το ελεύθερο να βάλει ό,τι πιο φτηνό υπάρχει. Και μπορεί μεν τα βασικά υλικά να είναι εντάξει, αλλά στα χιλιάδες άλλα μικροϋλικά, αθροιστικά να έχει μεγάλη διαφορά το επώνυμο από το μη επώνυμο, που να την τσεπώσει ο εργολάβος χωρίς να φαίνεται ότι κορόιδεψε.
    1 point
  15. Δεν γνωρίζω έτοιμη λύση. Αν πας σε custom λύση, εκτός του σένσορα και του "χρονομέτρου" (προτείνω ρελέ με χρονικό), θα χρειαστείς πάλι και Η/Μ βαλβίδα (πλαστική ή καλύτερα μεταλλική) Σαν σένσορα, αντί πίεσης προτείνω "flow switch" = αισθητήρα ροής! (ή πτώση πίεσης από διαρροή, λόγω και των διακυμάνσεων πίεσης του δικτύου, πολύ δύσκολα ανιχνεύεται πρακτικά)
    1 point
  16. Καλησπέρα αν έχουν ολοκληρωθεί οι δυο φάσεις το ακίνητο τελεί υπό αναστολή κυρώσεων και μπορεί να μεταβιβαστεί. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εξαχθεί αυτό το συμπέρασμα είναι έλεγχος ακινήτου από μηχανικό και σε συνδυασμό με τα στοιχεία της τότε δήλωσης Ν. 1337 να κρίνει εάν η υφιστάμενη κατάσταση του ακινήτου συμπίπτει με τα στοιχεία της τότε ρύθμισης ή ενδεχομένως απαιτηθεί υπαγωγή στο Ν. 4495/17. Γενικώς, οι παλιές αυτές δηλώσεις έχουν πολλά λάθη και προτιμούμε την εκ νέου υπαγωγή στο ν. 4495 κερδίζοντας παράλληλα και την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση.
    1 point
  17. Αγαπητέ Δημήτρη, 1. Συμβουλή μου είναι οπωσδήποτε να κάνεις συμφωνητικό στο οποίο θα αναφέται μεταξύ άλλων ότι ο εργολάβος έχει αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια (μέτρα ασφαλείας) και ασφάλιση (ΙΚΑ) του προσωπικού του για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις σε περίπτωση ατυχημάτων, ελέγχων απο επιθεώρηση εργασίας και αστυνομία, κακούς γείτονες κλπ. Προτείνω να αναθέσεις τις εργασίες σε ένα αξιόπιστο και έμπειρο μηχανικό/κατασκευαστή/εταιρία που θα λογοδοτεί απέναντι σου αντί να κυνηγας 5-6 μαστόρους. Θα γλιτώσεις πολύτιμο χρόνο και ταλαιπωρία, παρότι ίσως να σου στοιχίσει κάτι παραπάνω.Οπωσδήποτε όλες οι εργασίες να γίνουν νόμιμα με άδεια δόμησης ή μικρής κλίμακας (ιδιαίτερα στην περίπτωση που χρειαστούν σκαλωσιές). 2. Για τη διαδικασία ένταξης στο εξοικονομώ θα χρειαστείς νέο ενεργειακό πιστοποιητικό (συνεννοήσου τον μηχανικό που έκανε αυτό που έχεις ήδη, δεν θα αλλάξει κάτι δραματικά, απλώς θα γίνει ο υπολογισμός εξοικονόμησης ενέργειας με βάση ποιές παρεμβάσεις θα εντάξεις στο πρόγραμμα). Το κόστος έκδοσης αδειών/αμοιβής ενεργειακού επιθεωρητή επιδοτείται. Προσοχή, δεν μπορείς να ξεκινήσεις εργασίες χωρίς να γίνει το ενεργειακό πιστοποιητικό για την αίτηση ένταξης σου. Συμβουλή μου είναι να συνενοηθείς απο τώρα με τον ενεργειακό επιθεωρητή για να σε κατευθύνει. Εκείνος θα σου πει ποιο θα είναι περίπου και το πραγματικό όφελος σου απο το πρόγραμμα. Μην σε ξεγελάει το ποσό επιδότησης (πχ. 50%), αν υπολογίσεις το επιπλέον ΦΠΑ που θα χρειαστεί να πληρώσεις για κουφώματα κλπ. (επειδή θα πρέπει να φαίνεται νόμιμο όλο το ποσό) ή την υπερκοστολόγηση που κάνουν γιατί η πληρωμή τους απο το πρόγραμμα θα καθυστερήσει για μήνες, θα καταλάβεις ότι το πραγματικό όφελος σου είναι αρκετά χαμηλότερο. Ακόμα, η ένταξη σου μπορεί να καθυστερήσει αρκετά. Ισως και μήνες επειδή δεν είχες το ακίνητο στην κατοχή σου κατά το προηγούμενο έτος. Τέλος, οι εργασίες θα έχουν και αυτές το χρόνο τους. Λάβε το υπόψη σου γιατι η νύφη μπορεί να βιάζεται. 3. Γίνονται εξωτερικές σωληνώσεις αν δεν σας ενοχλεί αισθητικά. 4. Νομίζω η τσιμεντοκονία είναι ακριβότερη από ένα συνηθισμένο πλακάκι και χρειάζεσαι καλό τεχνίτη για να πετύχει. 5. Ναι αλλά να τα έχεις καλά και με τους απο πάνω σου που θα βλέπουν τους σωλήνες σου. 6. Αγνοώ. Αποφασίζεις τι ενεργειακές και λειτουργικές παρεμβάσεις θέλεις να κάνεις στο διαμέρισμα, ελέγχεις για τυχόν βλάβες στον φέροντα οργανισμό που πρέπει να αποκατασταθούν, συζητάς με μηχανικό ή σοβαρή εταιρία για να σε συμβουλέψει και να σου δώσει μια εκτίμηση του κόστους με όσο γίνεται μεγαλύτερη λεπτομέρεια αλλά και εκτίμηση για τα επιπλέον κόστη εργασιών που τυχόν χρειαστούν (πως θα πληρωθούν πχ ενδεχόμενες τροποποιήσεις;). Προσοχή τα υλικά έχουν πολλές ποιότητες και τιμές. Η προσφορά πρέπει να είναι συγκεκριμένη για το ποια υλικά θα χρησιμοποιηθούν (πχ. χρώματα της ..... προιόν ....). Επίσης ο διακανονισμός πληρωμών (προσοχή με τα τιμολόγια και τον ΦΠΑ που θα πρέπει να πληρώσεις και πως θα γραφτεί αυτό στο συμφωνητικό) και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης εργασιών και εξόφλησης τους είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσεις οπωσδήποτε και να αναφέρεται γραπτώς στο συμφωνητικό. Και δεν θα λείπουν οι απαραίτητες ρήτρες φυσικά για καθυστερήσεις ή μη τήρηση όρων του συμφωνητικού. Συνιστώ τέλος να μην έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη σε κανέναν, λάθη γίνονται πάντα και η συχνή παρουσία σου μπορεί να σε γλιτώσει απο προβλήματα που εύκολα θα μπορούσες να αποφύγεις. Να μιλάς όμορφα και καλοπροαίρετα με τα συνεργεία και τον μηχανικό, δίχως να τους "πρήζεις". Αν κάποια θέματα δεν λύνονται με το μαλακό, θα υπάρχει το συμφωνητικό. Μην κάνεις οικονομία σε υλικά που δεν αλλάζουν εύκολα/ποτέ ή σε συμβουλές έμπειρου μηχανικού. Οτι πληρώσεις παίρνεις. Καλή επιτυχία.
    1 point
  18. Ολοκλήρωσα τ ην αίτηση αλλά δεν μου έβγαλε κανένα παράβολο (ούτε οταν πατάω δεξί κλικ το βλέπω)
    1 point
  19. Αίτηση για όρους δόμησης μπορείς να υποβάλλεις στην αντίστοιχη ΥΔΟΜ που βρίσκεται το εν λόγω αγροτεμάχιο μέσα από το e-adeies του ΤΕΕ.
    1 point
  20. Αφήνω αυτό εδώ (το είχα στο αρχείο μου), ίσως βοηθήσει μερικούς.. (δεν ξέρω αν κάποιος το έχει ανεβάσει στο παρελθόν)
    1 point
  21. Καλημέρα Αντιγράφω από τη σχετική νομοθεσία Ν. 2971/01 ΑΡΘΡΟΝ-2 1. Ο αιγιαλός, η παραλία, η όχθη, η παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, ο πυθμένας και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο έχει υποχρέωση να τα προστατεύει και να τα διαχειρίζεται, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και του χωροταξικού σχεδιασμού. ΠΔ /24-4-85 ΑΡΘΡΟ 6 1. Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση ..... 4. Σε περίπτωση παραλιακών οικισμών και εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά με ειδική διάταξη (ή τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο), η οικοδομή τοποθετείται σε απόσταση: - Τουλάχιστον 15 μέτρα από την καθορισμένη γραμμή αιγιαλού και οπωσδήποτε μετά τη γραμμή παραλίας. - Τουλάχιστον 50 μέτρα από την εκτιμώμενη γραμμή αιγιαλού αν δεν έχει καθορισθεί η γραμμή αιγιαλού. (και ακολουθούν κάποιες εξαιρέσεις) Από συνδυασμό των ανωτέρω, προκύπτει πως για την οικοδομησιμότητα αρκεί το πρόσωπο στην (εγκεκριμένη) παραλία. Αν, τώρα, κάθε δήμος και ΥΔΟΜ ερμηνεύουν τη νομοθεσία κατά πως τους συμφέρει, είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία
    1 point
  22. ... και όχι μόνο.... Δείτε ΦΕΚ Β 1643 2018 - ΥΑ ΓΙΑ ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ (Εφαρμογή της παρ. η του άρθρου 99 του ν. 4495/2017 «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις») και ειδικά το άρθρο 3, που αναφέρει ακριβώς τι περιλαμαβάνει η ΜΣΕ. Άρθρο 3 (Περιεχόμενο μελέτης στατικής επάρκειας) Η μελέτη στατικής επάρκειας περιλαμβάνει τα ακόλουθα: α) Έκθεση συλλογής στοιχείων και πληροφοριών β) Έκθεση αποτύπωσης - τεκμηρίωσης γ) Γενικά σχέδια αποτύπωσης του φέροντος οργανισμού και παρουσίασης ενδεχόμενων βλαβών δ) Έκθεση αποτίμησης φέρουσας ικανότητας ε) Τεύχη υπολογισμών, αναλύσεων και ελέγχων .......
    1 point
  23. Για να αναφέρεσαι σε κατά κανόνα αρτιότητα, σημαίνει ότι έχεις πρόσωπο σε εθνική ή επαρχιακή ή δημοτική οδό, ή εν τέλει σε αναγνωρισμένη προ 23 αγροτική οδό. Στο είχα επισημάνει και σε προηγούμενη δημοσίευσή σου να ξεκινάς με ερώτημα που να διαθέτεις πλήρη στοιχεία και να μην τα λες ένα-ένα κάθε φορά. Ξεκίνα λοιπόν με την ακριβή περιγραφή του ακινήτου, για να μην κάνουμε υποθέσεις σε κάθε παράθεση. Στο γενικότερο ερώτημά σου, τα έχουμε ξαναπεί. Αν δεν έχεις προγενέστερο τίτλο και ο χρόνος θανάτου δεν σε καλύπτει, τότε δεν μπορείς να δώσεις "καθαρή" δήλωση Ν. 651.
    1 point
  24. Η γνώμη μου είναι ότι η δήλωση στατικής επάρκειας περιορίζεται στην διαδοκίδωση της στέγης με την επικάλυψή της και όχι σε όλο το κτίριο, Η προηγούμενη απόφαση του 2018 έγραφε για στατική μελέτη (ακόμη χειρότερα). Αν ήθελαν να αναφέρεται η δήλωση σε όλο το κτίριο ας το έγραφαν. Αφού δεν το έγραψαν επιλέγουμε το ευμενέστερο σενάριο.
    1 point
  25. Εκδόθηκε νέα απόφαση περί Ε.Ε.Δ.Μ.Κ. του άρθρου 29. Η συζήτηση συνεχίζεται εδώ
    1 point
  26. Τελικά έχουμε καταλήξει να συμφωνούμε όλοι στις παραγράφους για τοπογραφικό, δηλώσεις ανάθεσης κλπ και στα πολύ σοβάρα να μην ξέρουμε τι μας γίνεται. Σε περίπτωση ανακατασκευής στέγης με ΕΕΜΚ, απαιτείται Στατική Μελέτη, όμως κανείς δεν μπορεί αν απαντήσει αν πρόκειται για όλο το κτίρο ή μόνο της στέγης. Ποιος θα μας δώσει αυτή την τόσο σοβαρή απάντηση;
    1 point
  27. κστ) Για την ανακατασκευή στέγης, κατατίθενται: 1) Τοπογραφικό διάγραμμα ή αντίγραφο του τοπογρα- φικού διαγράμματος, κατά τα οριζόμενα στην περ. ε της παρ. 3 του άρθρου 1. 2) Τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού στην οποία αναφέρεται ότι αυτή έχει τις ίδιες διαστάσεις, ότι δεν μεταβάλλεται ο όγκος της, ότι δεν αυξάνεται το τελικό ύψος του κτιρίου, και της στέγης και ότι δεν θίγονται τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου. 3) Σχέδια κάτοψης, όψης και τομής σε 1:100 ή 1:50. 4) Στατική μελέτη. Δεν διυκρινίζεται αλλά δεν έχει λογική από τη στιγμή που βεβαιώνεις ότι η στέγη θα έχει ίδιες διαστάσεις, ίδιο ύψος και όγκο και ότι δεν θίγονται φέροντα στοιχεία κτιρίου να ζητείται έλεγχος υπάρχοντος. Κατά τη γνώμη μου με τη στατική μελέτη, εννοεί τη στατική μελέτη διαδοκίδωσης στέγης.
    1 point
  28. Προσωπικά καταλήγω ότι πρέπει ο έλεγχος για την επιλογή κατηγορίας να γίνεται μόνο με το τμήμα των αυθαιρέτων που παραβιάζουν τα μέγιστα μεγέθη δόμηση/κάλυψη/ύψος (περίπτωση 2) και όχι με τη συνολική επιφάνεια των αυθαιρέτων (περίπτωση 1). Παράδειγμα: όροι δόμησης 100,00τμ , ΟΑ 50,00τμ και αυθαίρετα 70,00τμ. 1 περίπτωση: 70,00/100,00=0,70 => κατ.5 2 περίπτωση: [(50,00+70,00)-100,00]/100,00=0,20=>κατ.4 **Πιστεύω ότι με την δεύτερη περίπτωση πρέπει να πάμε και ότι αυτή "θα πρέπει" να είναι η σωστή ερμηνεία. (**αυτό το γράφω γενικά και όχι για το συγκεκριμένο παράδειγμα που μιλάμε εδώ).
    1 point
  29. ^To Α106 αφορά και τα αυθαίρετα του 2019 όπως ρωτούσε ο OP; Γιατί έχουν ονομάσει το κεφάλαιο "ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 28η.7.2011", και αν είναι λάθος ο τίτλος τους θα τους μαλώσω.
    -1 points
  30. Από το 96 έως το 111 το κεφάλαιο ονομάζεται "προ του ..2011". Ο OP ρωτούσε για αυθαίρετο του 2019. Υπέθεσα ότι πιθανόν ο vasilis01 αμέσως προηγουμένως να ρωτούσε για τέτοιο αυθαίρετο και αναρωτιέμαι αν το 106 αφορά και εκείνα (που βγάζει λάθος τον τίτλο τους κεφαλαίου).
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΤΑΙΠΕΔ: Ανάθεση έργων ύψους 4,3 δισ. ευρώ στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας
      Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι η Κυβερνητική Επιτροπή Έργων Στρατηγικής Σημασίας στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε να αναθέσει στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του Ταμείου τα εξής έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ.

      Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών

      Το έργο αφορά στη δημιουργία Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών το οποίο στοχεύει στην ολιστική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, προκειμένου να καθαρίζονται αποτελεσματικότερα και να περιορίζεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

      Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δασών, τη δημιουργία Μητρώων Εξωτερικών Ελεγκτών και Ανάπτυξης Συμβάσεων Διαχείρισης Δασικών Οικοσυστημάτων, τον σχεδιασμό συστημάτων επιδότησης βιομάζας και ανταποδοτικών οφελών.

      Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται συνολικά σε 8.872.200 ευρώ και η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο κατά 100%. Το έργο υλοποιείται σε τρεις φάσεις διάρκειας 36 μηνών η καθεμία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2033.

      Δασοπονικές μελέτες διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων
      • 0 απαντήσεις
    • Οι προϋποθέσεις εξαγοράς καταπατημένων του Δημοσίου από ιδιώτες ως 20% της αντικειμενικής αξίας
      Σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις θα μπορέσουν να «αγοράσουν» οι ιδιώτες 90.000 καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου και οι σχετικές αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

      Ο νόμος, με τον οποίο απλοποιείται η διαδικασία και καθιερώνονται σημαντικές εκπτώσεις για όσους θέλουν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας επί εκτάσεων τις οποίες το Δημόσιο θεωρεί καταπατημένες, ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και τώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη για να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από το φθινόπωρο.

      Μετά την υποβολή της αίτησης, αρμόδια επιτροπή δίνει το «πράσινο φως» και μέσα σε πέντε ημέρες ο αιτών λαμβάνει το πιστοποιητικό αποδοχής της με το τίμημα και τον διακανονισμό της οφειλής. Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες, άτοκες, μηνιαίες δόσεις, με το ποσό της κάθε δόσης να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ. Αν υπάρξει εφάπαξ εξόφληση, προβλέπεται έκπτωση κατά 10% στο τίμημα εξαγοράς.

      Στο νέο πλαίσιο εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, καταργήθηκε η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης εξαγοράς, δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης.

      Βάση υπολογισμού του τιμήματος εξαγοράς αποτελεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου, με εκπτώσεις οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 80%, ανάλογα με τον χρόνο κατοχής, το είδος του ακινήτου, τον χρόνο άσκησης ένδικων μέσων και πιθανές δικαστικές αποφάσεις.



      • 4 απαντήσεις
    • Έσοδα ύψους 2 δισ. ετησίως μπορεί να επιφέρει η αξιοποίηση των περιοχών Natura 2000
      «Κρυμμένα» κάτω από τον πλούτο των… προστατευόμενων περιοχών της χώρας βρίσκονται έσοδα για τα κρατικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με νέα μελέτη της διαΝΕΟσις, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και δημοσιεύεται σήμερα, τα χρήματα αυτά θα εισέρρεαν στην ελληνική οικονομία αν ένα 40% των περιοχών Natura 2000 της χώρας αναδεικνύονταν και αξιοποιούνταν όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, θα εξασφάλιζε περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας.
      • 2 απαντήσεις
    • Νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων
      Με νέα Εγκύκλιό του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311 19.04.2024 παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Η εγκύκλιος αναφέρει:

      Σε συνέχεια της (2) σχετικής Οδηγίας προς του δήμους της χώρας, με την οποία επισημάνθηκαν αφενός η έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (σχετ.1) και αφετέρου οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι δήμοι στο πλαίσιο των προβλέψεων του εν λόγω κανονισμού, και μετά από πληθώρα ερωτημάτων που υποβλήθηκαν επί της εφαρμογής του κανονισμού από δήμους και πολίτες ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής
      του, διευκρινίζονται τα εξής:

      Α. Γενικά:

      Ο κανονισμός αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση του βαθμού πυρασφαλείας των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας του κοινού, του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και των ακινήτων με περιορισμό της συμβολής τους στην μετάδοση της φωτιάς. Σημαντικός παράλληλα στόχος του κανονισμού είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία του κοινού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

      Β. Πεδίο εφαρμογής:

      Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.
      • 9 απαντήσεις
    • Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» - Αναλυτικά οι όροι του προγράμματος
      Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Ανακαινίζω -Νοικιάζω».

      Το πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση και επισκευή 12.500 κενών ακινήτων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για εκμίσθωση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά όσο και τις εργασίες. Με την ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή έως 2.000 ευρώ.

      Το προς ανακαίνιση ακίνητο:

      δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή


      οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ


      η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.




      Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.