Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. zavi@tee.gr

    [email protected]

    Core Members


    • Πόντοι

      8

    • Περιεχόμενα

      2.721


  2. telakas

    telakas

    Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      104


  3. Largy

    Largy

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      2.470


  4. georgios_m

    georgios_m

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      2.407


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 03/10/2020 σε όλες τις περιοχές

  1. Version ver1

    9.898 downloads

    Πιστεύω ότι είναι ένα αρκετά πληρες λεξικό με τεχνικούς όρους για μηχανικούς.
    1 point
  2. Version v14

    11.120 downloads

    Το παρακάτω αρχείο επλήγη στα τέλη του 2020 από τον τυφώνα 4759, οπότε στο μεγαλύτερο τμήμα του δεν έχει κάποια νομική εφαρμογή. Παραμένει εδώ μόνο για ιστορικούς λόγους αναφοράς και δεν είναι ακόμη βέβαιο αν θα υπάρξει σαφές νομικό υπόβαθρο για τη δημιουργία νέας έκδοσης. Βοήθημα : 1. επαγγελματικό για μεγαλοκατασκευαστές, 2. εξοικονόμησης χρόνου για τους υπόλοιπους ... Στην έκδοση 07 έγιναν προσθήκες και διόρθωση στον έλεγχο όγκου ... Στην έκδοση 08 έγιναν αισθητικές βελτιώσεις ... Στην έκδοση 09 έγιναν προσθήκες και αναφορές στο νόμο ... Στην έκδοση 10 έγιναν διορθώσεις ... Στην έκδοση 11 έγιναν βελτιώσεις ... Στην έκδοση 12 έγιναν διορθώσεις και προσθήκες (κύρια χρήση υπογείου, έλεγχος ΑΗΧ) ... Στην έκδοση 13 έγιναν προσθήκες όγκου στέγης και ενδείξεων διευκόλυνσης εισαγωγής ... έκδοση σύμφωνη και με το χρόνο που έρχεται ... Στην έκδοση 13.1 έγινε ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ : Όλα τα ελεγχόμενα μεγέθη βασίζονται στον προσαυξημένο ΣΔ (ή δόμηση) λόγω κινήτρων (άρθρων 10 και 25) ... Στην έκδοση 13.2 έγινε διόρθωση συμβατότητας για Office2003-2007 (στο μέγεθος text των σχολίων αρίθμησης) ... Στην έκδοση 13.3 έγινε διόρθωση αριθμητικού λάθους στη συνολική δόμηση ιδιοκτησιών ... Στην έκδοση 14.0 έγιναν προσθήκες μερικών οικονομικών στοιχείων ... Θα παρακαλούσα τους συναδέλφους που το δούλεψαν (πειραματικά εννοώ...) για υποδείξεις διόρθωσης ή βελτίωσης ...
    1 point
  3. Version 2.0

    25.506 downloads

    Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών του ΥΠΕΚΑ, ΔΟΚΚ/Β - Έγγραφο 2667/17-1-2013 με θέμα "Υποδείγματα διαγραμμάτων για τη χορήγηση Έγκρισης Δόμησης" όπως ενημερώθηκε από το Έγγραφο 1205/14-3-2013 του Γενικού Γραμματέα Χ.Α.Π. Περιλαμβάνει τα αρχεία: Υπόδειγμα Διαγράμματος Δόμησης Υπόδειγμα τοπογραφικού διαγράμματος εντός σχεδίου Υπόδειγμα τοπογραφικού διαγράμματος εκτός σχεδίου Περιεχόμενα τοπογραφικού διαγράμματος εντός σχεδίου Περιεχόμενα τοπογραφικού διαγράμματος εκτός σχεδίου Ανακοίνωση της ΔΟΚΚ Δείτε τα παλιά διαγράμματα και περιεχόμενα από την πρώτη ανακοίνωση της =2264&language=el-GR"]Έγγραφο 2267/17-01-2013
    1 point
  4. ένα μηχάνημα που σου επιτρέπει να παρακολουθείς την τηλεεκπαίδευση είναι υπεραρκετό για όλα τα υπόλοιπα. για τυχόν σχεδιαστικά προγράμματα που θα δουλέψεις (συνήθως για λίγες μόνο ώρες) υπάρχουν και παλιές εκδόσεις συμβατές με μηχανήματα χαμηλότερης ισχύος. απόφυγε να χαλάσεις λεφτά σε υπολογιστές και μάλιστα καινούριους. συνήθως από ενθουσιασμό πετιούνται πολλά λεφτά στις πρώτες μέρες σπουδών σε υπολογιστές (και σχεδιαστικά είδη, αν υπάρχουν ακόμα!)
    1 point
  5. Πολύ ωραία! Όπως τα είπε και ο προηγούμενος συνάδελφος: Φάση στο Q11 και εντολές (λευκό και κόκκινο) στο Q14. Καλό θα είναι πάντως, με την ευκαιρία της αλλαγής θερμοστάτη, να ρίξετε μια γενικότερη ματιά στους αυτοματισμούς του λεβητοστασίου, τις εντολές, τις αυτονομίες κλπ.
    1 point
  6. Περα από τα κλασικά αρχιτεκτονικα, στατικά, χρονικό και παθητική, θέλει Ύδρευση αποχέτευση (αν έχεις wc), και ηλεκτρολογικά. Υπάρχουν περιπτώσεις που δε θέλουν τεχνητό φωτισμό, οπότε και το τελευταίο είναι θεωρητικά υπό διαβούλευση, όμως μετά μπορεί η υδομ να ισχυριστεί οτι δε θεωρεί την άδεια για ηλεκτροδοτηση αφού δε χρειάζεται ...
    1 point
  7. Καταλαβαίνω οτι μπορείς να επιλέξεις ΕΑΚ η΄ EC8... Αν διαλέξεις ΕΑΚ δεν χρειάζεται διαζώματα, σωστά? Λάθος. Ξαναλέω: ο ΕΑΚ και ο EC8 ασχολούνται με την κατανομή του σεισμού στο κτίριο. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι αν λύσεις με την δυναμική φασματική του ΕΑΚ πχ , δεν χρειάζεται να κάνεις διαζώματα. Είναι τελείως λάθος θεώρηση. Να επισημάνουμε εδώ ότι με τον όρο διάζωμα εννοείται τόσο το οριζόντιο (αυτό που λέμε και σενάζ) όσο και το κατακόρυφο. Και υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το πώς διατάσσονται, πώς οπλίζονται, τί διαστάσεις (πρέπει να )έχουν κλπ. Σταματάω όμως εδώ για τα διαζώματα, γιατί ήδη έχουμε σπαμάρει. Ανοίγεις καινούριο θέμα αν σε ενδιαφέρει κάτι για το συγκεκριμένο. Όπως πολύ σωστά απαντάει και ο συνάδελφος, όταν ο EC6 λέει ότι δεν καλύπτει τοιχοποιίες που δεν διατάσσονται σε κανονικές στρώσεις, εννοεί ότι δεν καλύπτει αργολιθοδομές, δηλαδή λιθοδομές όπου οι αρμοί δεν είναι οριζόντιοι και κατακόρυφοι, αλλά "άτακτοι": ο λόγος είναι ότι στις αργολιθοδομές εξαιτίας των "άτακτων" αρμών δεν είναι σαφής η "διαδρομή" μεταφοράς των φορτίων καθ'ύψος του τοίχου. Μια παρατήρηση εδώ: οι παλιοί δεν ήταν χαζοί που κάναν αργολιθοδομές ως επί τω πλείστων σε τοίχους αντιστήριξης και μάντρες..Σε κτιριακά προτιμούνταν ο ,όσο το δυνατόν, πιο ισόδομος τρόπος δόμησης των λίθων και στις δε γωνίες τα αγκωνάρια ήταν "λαμπάδα".. Δεν τους απασχολούσε μόνο το αισθητικό, όπως λαθεμένα νομίζουμε σήμερα. Φυσικά και υπάρχουν και κτίσματα με αργολιθοδομή, είναι τα πιο φτωχικά, και τα πιο τρωτά από τον σεισμό. Πάντως ο EC6 καλύπτει τους φυσικούς λίθους, λαξευτούς και ημιλαξευτούς θα διακινδύνευα εγώ. Κάτι τελευταίο: απ'ότι κατάλαβα μιλάμε για φέρουσα από λιθοδομή και ασχολούμαστε περισσότερο με τον τύπο παρά με την ουσία.. Οι φυσικοί λίθοι εισάγουν πολλές ασάφειες στο κτίριο, με πρώτη και κυριότερη το αν υπάρχει προμηθευτής που να προμηθεύει λιθόσωμα λαξευτό με θλιπτική αντοχή x Mpa... Πολύ αμφιβάλλω αν υπάρχει ένας (δεν συζητάω για πολλούς..) προμηθευτής στην Ελλάδα που να δίνει τέτοια πιστοποίηση. Άλλη ασάφεια το κονίαμα των αρμών, εκτός αν πάρεις έτοιμο κονίαμα κλάσης R2, το πιο σωστό κατ'εμέ... Άλλη ασάφεια ο τρόπος δόμησης...εκεί να δεις πανηγύρι...Να κάθεσαι όλη μέρα κατά κυριολεξία πάνω από το κεφάλι του μάστορα για να πλέξει σωστά τον τοίχο.. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σαν σύστημα η φέρουσα έχει πολλά ωφέλη (πχ πολλές φορές υπερστατικός ο φορέας) αλλά και πολλά ερωτηματικά που έχουν να κάνουν με την πρώτη ύλη (λιθόσωμα και κονίαμα) αλλά και με τις επικρατούσες συνθήκες στο εργοτάξιο. Δεν είναι μεταλλική που ξέρεις ότι ο στύλος είναι ποιότητας S355 ή από σκυρόδεμα όπου θα πάρεις δοκίμιο και θα πεις "α , 35Mpa, πιο καλό κι από C25/30, σούπερ είμαι"... Ας μην πιανόμαστε λοιπόν με τα διαζώματα. Τα θεωρώ εκ των ων ουκ ανευ.
    1 point
  8. AAA o Venezia λοιπόν...... και καμία αντίρρηση ..... (αν και έχει παίξει κι απο πρίν το ζήτημα αυτό) Ένα άλλο ζήτημα είναι (ανάλογο πρόβλημα αλλά άλλου τύπου) οι κατασχέσεις ακινήτων για Δάνεια πχ.... και με κατηγορία 5 να έχουν η κατάσχεση προχωράει κανονικά.... μετά όμως ο νέος ιδιοκτήτης (τράπεζα, δημόσιο, κοράκι, Φαν..... ) έχει ζητήματα να λυθούν για να μπορεί να έχει όφελος και όχι μόνο διαγραφή του χρέους που απαιτούσε αλλά και έξοδα που θα έχει.... Άρα μη ανησυχούμε πολύ πολύ.... αν ήταν μόνο οι κληρονόμοι.... μπορεί να είχαμε καταστάσεις με τα ζώα μου αργά.... αφου όμως κινδυνεύει με υποβάθμιση η αξιολόγηση των Τραπεζων τα ζώα θα τρέξουν...... (απλά δεν το είχαν πάρει χαμπάρι ακόμα μερικοί "αρμόδιοι" αστικών ακινήτων γκόλτεν μπόις.....)
    1 point
  9. Ισχύει η δυνατότητα επιλογής ΕΑΚ ή EC8 για την προσομοίωση της σεισμικής δράσης έναντι του φορέα. Για την διαστασιολόγηση των τοιχοποιιών ισχύει ο EC6 και το εθνικό προσάρτημα του. Στο εθνικό προσάρτημα γράφει την διακριτοποίηση του τί φορέα θα επιλέξεις (άοπλη, διαζωματική ή οπλισμένη τοιχοποιία) αναλόγως την ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας και τους ορόφους του κτιρίου. Στο εθνικό προσάρτημα υπάρχουν οι κανόνες για "απλά κτίρια από τοιχοποιία" και η αναφορά ότι σε ζώνη ΙΙ (0,24g) για άοπλη τοιχοποιία πας μέχρι έναν όροφο και αν ικανοποιείς και όλους τους άλλους όρους και περιορισμούς που αναφέρονται, τότε το κτίριο κατατάσσεται στα "απλά" και τότε: " Για τέτοια κτίρια οι έλεγχοι ασφαλείας δεν είναι υποχρεωτικοί " Προσωπική μου άποψη είναι ότι σηκώνει αρκετή κουβέντα η παραπάνω κατάταξη και εξαίρεση.
    1 point
  10. judge_vag είσαι πολύ νέος, έχεις δυνατότητα για να κάνεις "δοκιμές" στα εργασιακά. Ούτε 40 είσαι, ούτε έχεις παιδιά να ανησυχείς για το μέλλον τους. Θέλει τύχη σου είχα γράψει το θέμα με την εργασία. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος αλλά να έχεις και τύχη. Έχω συναδέλφους μηχ μηχ που ήμασταν μαζί στη σχολή και μέχρι να βρουν αξιόλογη θέση Ελλάδα πέρασαν καταστάσεις που βλέπουμε μόνο σε κινηματογράφο. Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι καλά, αλλά το πτυχίο δεν σου φτάνει από μόνο του για να πετύχεις. Θέλεις εμπειρία. Μην σταματάς να ψάχνεις για κάτι μέχρι να είσαι ικανοποιημένος. Κλάδος για Ελληνες δεν υπάρχει. Σπάνια σε Σουηδία, Δανια να βρεις Ελληνες με ίδιο αντικείμενο με σένα. Αγγλία ίσως να βρεις, λόγω περισσότερων ατόμων που προσπαθούν εξαιτίας της γλώσσας. Σουηδία θα βρεις στην πόλη που θα μένεις Ελληνες αλλά θα ασχολείστε με άλλο αντικείμενο ο καθένας συνήθως.
    1 point
  11. Καλημέρα, Το διάβασα και παραπάνω αυτό. Graduate Engineer δεν σημαίνει συγκατοίκηση με άλλους δύο. Στον βορρά παίζουν μισθοί £27,000 οπότε σε ένα καλό σπίτι με νοίκι £600 μια χαρά άρχοντας ζεις. Τώρα για διαμέρισμα δίπλα στον Big Ben, σημαίνει προφανώς συγκατοίκηση με άλλους 10 (ναι αλλά.... Λονδίνο, Μύκονος.. sic). Από εκεί και πέρα δύσκολα πλέον για UK. Νομίζω όποιος πρόλαβε. Από τον Γενάρη θα θέλει βίζα (δεν ξέρουμε ακόμα τι και πως), μεγάλες εταιρείες έχουν διώξει κάποιον κόσμο λόγω COVID, και έχουν ψιλοπαγώσει οι προσλήψεις πέραν ειδικών περιπτώσεων. Για Γερμανόφωνες χώρες αν δεν γνωρίζεις τη γλώσσα... άστο. Βέβαια λόγω της κατάστασης έχει αρχίσει και αναπτύσσεται το.. Remote Working <= ❤️ ! PS: (ούτε τόσο τα πτυχία, ούτε τόσο τα μεταπτυχιακά. Επικοινωνία, ευγένεια, και "άστο σε εμένα")
    1 point
  12. καλη σχολικη χρονια ............
    1 point
  13. Yπάρχει κύριε εποπτικός μηχανισμός. Το ΤΕΕ και τα όργανά του. Μπορείτε τεκμηριωμένα ν' απευθυνθείτε....
    1 point
  14. Ο κάθε εποπτικός μηχανισμός, όπως ακόμα και ο δικηγόρος, θα χρειαστούν αποδεικτικά ότι ο τάδε μηχανικός σας αδίκησε και ότι είχε να ωφεληθεί από το δόλο αυτό. Δεδομένου ότι τα σχέδιά σας μπορείτε να τα ξαναβρείτε, δεν έχει κάτι να κερδίσει κρατώντας τα. Επειδή η υπόθεση κρατάει 3 χρόνια, πολύ πιθανό απλά να σας έχει ξεχάσει. Περάστε μια βόλτα από το γραφείο του να τον δείτε και ενημερώστε μας τι σας είπε.
    1 point
  15. Μάλλον θα μπερδευτήκατε ότι ζείτε σε μια πολιτισμένη χώρα. Ελπίζω να μην χτυπήσατε πέφτοντας.... από τα σύννεφα. Καλωσηρθατε στο "ελλαδιστάν" Δεν σκοπεύω να ειρωνευτώ, αλλά να σου κάνει κάτι τέτοιο εντύπωση στην Ελλάδα όπως και να το κάνουμε είναι κάπως.... Καλή συνέχεια
    1 point
  16. Καλημέρα σας 1η ερώτηση: τη μελέτη σας την έχει παραδώσει? 2. Αν όχι, εν τέλει ποια ήταν η κουβέντα σας? 3. Δοκιμάσατε να περάσετε από την έδρα του? 4. Το κόστος ενός δικηγόρου ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο από το κόστος ανάκτησης των εγγράφων από άλλους φορείς, όπως σωστά ανέφεραν οι συνάδελφοι. Από την περιγραφή εικάζω τα παρακάτω: Α. Ενδεχομένως ο μηχανικός σας να έχει επιλέξει να εξαφανιστεί , πιθανότατα επειδή είναι εκπροθεσμος στη συμφωνία σας. Β. Ενδεχομένως ο μηχανικός σας περιμένει να τηρηθεί από την πλευρά σας κάποιο κομμάτι της συμφωνίας σας από το οποίο εσείς θέλετε να ελιχθειτε (ξεγλυστρησετε) και είναι κάθετος σε αυτό. Γ. Ενδεχομένως ο μηχανικός σας να έχει αδυναμία επικοινωνίας σε προσωπικό επίπεδο λόγω εσωτερικής αδυναμίας σύγκρουσης. Σε κάθε περίπτωση, ήδη έχετε δαπανήσει πολύ περισσότερο χρόνο κ ενεργεια απ ο,τι κοστίζει η ανάκτηση των εγγράφων μέσω τρίτων. Κ σε εθελοντικό επίπεδο, συμπαρασερνετε κ χρόνο συναδέλφων του φόρουμ. Για το ψυχολογικό κομμάτι του ποστ, οι μηχανικοί λειτουργούμε κάτω από κώδικα δεοντολογίας, και παρέχουμε γνώσεις έναντι χρημάτων. Οι συνάδελφοι με αδυναμία προσωπικότητας και επικοινωνιακών δεξιοτήτων συνήθως καταφεύγουν σε συμπεριφορές σαν του συναδέλφου που περιγράφετε. Επομένως την επόμενη φορά αν χρειαστεί να απευθυνθείτε σε μηχανικό, ενδεχομένως να αναθεωρήσετε τα κριτήρια επιλογής. Καλή συνέχεια
    1 point
  17. Αγαπητέ μου καθίστε λίγο και σκεφτείτε το. Δεν θέλετε να πληρώσετε το κόστος των αντιγράφων, αλλά προτίθεστε να πληρώσετε δικηγόρο, δικαστικούς επιμελητές κ.λ.π., των οποίων το κόστος είναι πολλαπλάσιο των αντιγράφων. Υπάρχουν καλοί και κακοί μηχανικοί, όπως και καλοί και κακοί πελάτες. Σε αυτό δεν μπορούμε να έχουμε γνώμη.
    1 point
  18. Παπάρια βάσεις ζητάει η ελληνική αγορά. Με το καλημέρα είσαι overqualified έτσι κ αλλιώς. Είναι ελάχιστες οι θέσεις που απαιτούν γνωστικό αντικείμενο. Όταν ένας μαλακας recruiter ζητάει 3-5 χρόνια προϋπηρεσίας δεν τον ενδιαφέρει αν ξέρεις γαμάτα να κάνεις data entry σε excel, τον ενδιαφέρει αν έχεις εταιρική κουλτούρα. Όλη η προϋπηρεσία που ζητάνε στην πραγματικότητα αφορά στο αν έχεις ή όχι εταιρική κουλτουρα και πως εσύ λειτουργουσες μέσα σε ένα ρυθμισμένο περιβάλλον γεμάτο μαλακες. Γιατί το ξέρουν ότι σίγουρα θα λειτουργουσες ανάμεσα σε μαλακες, αυτό δεν το αμφισβητούν. Είναι σίγουροι ότι ήσουν ανάμεσα σε μαλακες. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το πως εσύ κατάφερες να ελισσεσαι ανάμεσα σε τόσους μαλακες. Γιατί κ αυτοί για μαλακες ψάχνουν, αρκετά ικανούς να μπορούν να λειτουργήσουν ανάμεσα σε άλλους μαλακες. That's all
    1 point
  19. Καλησπέρα Kudos για το ποστ σου. Η αγορά είναι αρκετά δύσκολη αυτή την περίοδο, οπότε μην απογοητευτεις γρήγορα, κάνε υπομονή. Επίσης με τον καιρό θα καταλάβεις ότι οι σπουδές δεν έχουν και πολύ συνάφεια με τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Οι Έλληνες εργοδότες είναι στο best case μαλακες, στο worst case απαράδεκτοι κ επικίνδυνοι. Επομένως σε ίδια επίπεδα τους ακολουθούν και οι recruiters. Άρα οι απαιτήσεις των θέσεων εργασίας δεν ανταποκρίνονται στο τι υπάρχει έξω, όλοι ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεματα και ο,τι κάτσει (yolo). Η συμβουλή μου είναι ψάξε για κάνα χρόνο, κάνε ζωαρα αυτόν τον χρόνο, και αν δεν κάτσει τίποτα πήγαινε στρατό να ξεμπερδευεις. Επαναλαμβάνεις στο ίδιο μοτίβο μετά το στρατό, και αν δεν ξανακατσει κάτι τότε λες ξερό ναι στην πρώτη πρόταση για εκτός Ελλάδας. Εναλλακτικά φτιάξε μια δική σου επιχείρηση εντός Ελλάδας χωρίς απαραιτητα αυτό να σημαίνει ότι θα είναι εντός επαγγέλματος. Καλή συνέχεια
    1 point
  20. Και η μαλακια των δικηγόρων που έγραψαν αυτά τα διαμάντια (3775, 3843, 4014, 4178, 4495) είναι ατελείωτη. Διέλυσαν μια ολόκληρη γενιά μηχανικών με λάθος χρήση λέξεων που παραπέμπουν σε ορισμούς. Και όχι μόνο, αλλά είχαν και το θράσος να συνεχίζουν τη μαλακια, αφού ειδαν ότι ο κόσμος τσίμπησε. 1. Στον 3775 κ 3843 έγινε καραμέλα η πρόταση "αλλαγή χρήσης" για ημιυπαιθριους, ενώ η πολεοδομική έννοια της χρήσης ποτέ δεν άλλαξε (κατοικία ήταν και κατοικία έγινε) 2. Στα υπόλοιπα διαμάντια πέραν της αλλαγής χρήσης χρησιμοποίησαν τη φράση "υπέρβαση δόμησης" κλπ (κάλυψη, ύψος) ενώ οι πολεοδομικές έννοιες αυτές παρέπεμπαν σε υπερβάσεις πέραν του ορίου του αντίστοιχου συντελεστή. Ακίνητο που έχει αυθαίρετη προσθήκη χωρίς να υπερβαίνει τη μέγιστη καλυψη ποτέ δεν αναφερόταν ως "υπέρβαση κάλυψης". 3. Παραβάσεις κτιριοδομικου που περνάνε απαρατήρητες (π.χ. εξώπορτα ασφαλείας καταστήματος που ανοιγει προς τα μέσα αντί για προς τα έξω ) δεν αναφέρθηκαν σε κανένα από τα διαμάντια. Και νομίζω ότι δεν υπάρχει ούτε μισός συνάδελφος που να ασχολήθηκε με τέτοια θεματα στις δηλώσεις του. Άρα χεσμενη την έχει την δημόσια ασφάλεια το υπουργείο, δώσε πεντακοσαευρα και την ψυχή μου πάρε, αφού είσαι ζώο και θα καεις σαν το ποντίκι. 4. Θέμα εγκυρότητας των σχεδίων δεν τέθηκε ΠΟΤΕ ως θέμα. Μαμουνιασμενα ξεχειλωμενα τοπογραφικα και μελέτες θεωρήθηκαν ότι ισχύουν κανονικά αρκεί να είχαν μια στρογγυλή σφραγίδα. 5. Το θέμα της στατικής επάρκειας τι λόγο ύπαρξης είχε? Υπάρχει καμία περίπτωση να υλοποιηθούν οι σχετικές μελέτες? Εγώ νομίζω ότι ήταν δωράκι του υπουργείου λόγω πιέσεων αντίστοιχων φορέων για να αποσβεστουν και μερικά software που αραχνιαζανε λόγω κρίσης. Τι σόι ημίμετρο ήταν αυτό? Στο παλιό καθεστώς έβγαζες άδεια για ενισχύσεις. Στο νέο, απλά εκπονεις τη μελέτη κ στ @@ σου. Συνεχίζει να μεταβιβάζεται το ακίνητο, και όχι μόνο. Άρα ποιος ο λόγος να εκπονήσεις μια ανεφάρμοστη επιπλέον μελέτη? Και γιατί με την ίδια λογική να μην δώσουν παντεσπάνι και σε άλλες ειδικότητες, π.χ. μηχανολόγους και περιβαλλοντολόγους? 6. Ακόμα και σήμερα που μιλαμε, το θέμα τροποποίησης σύστασης μονομερώς λόγω κοινοχρήστων δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως. Επιτρέπεται μόνο υπό προϋποθέσεις. Αν δεν συντρέχουν όμως οι προϋποθέσεις, τότε η πολεοδομική ρύθμιση ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να μπορεί να γίνει κανονικά με μια απλή υπεύθυνη δήλωση, ενώ το νομικό κομμάτι έχει απαγόρευση. Τι άλλο δηλαδή θέλει κάποιος για να καταλάβει ότι ο νόμος είναι καθαρά εισπρακτικός και όχι ρυθμιστικός? ΧΕΣΤΗΚΑΝΕ ΟΛΟΙ για τα κωλοσχεδια που υποβαλλουμε, τα λεφτά θέλουν να εισπράξουν. Δυστυχώς το μπαλάκι παίρνει κ αυτούς που η ακίνητη περιουσία τους έχει σοβαρή αξία, άρα πρέπει να το διαχειριστούν το θέμα. 7. Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται τη συμπεριφορά γκάνγκστερ του υπουργείου κατά την περίοδο μετάβασης από τον 4014 στον 4178, που έκλεισαν το σύστημα μια εβδομάδα νωρίτερα από την ημερομηνία ανακοίνωσης. Χωρίς καν να έχουν βγάλει την ΚΥΑ για τη δομική τρωτοτητα και χωρίς καν να δίνουν τη δυνατότητα σε τελειωμένες υποθέσεις με σχέδια να ανεβάσεις τα κωλοσχεδια για να φύγει η υποχρέωση. ΤΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ? Για μένα ήταν μια χοντρή ροχαλα σε όσα κορόιδα (κ εμένα συμπεριλαμβανομένου) είχαν ανασφάλειες αν τα έτοιμα σχέδια τους κάλυπταν τις προδιαγραφές. Από κει κ πέρα όλες οι υποθέσεις στο νέο 4178 έκλεισαν με υπερδιαμαντια τεχνικές εκθέσεις των 10 λέξεων από την πλειονότητα των συναδέλφων. Το πόσο καλά έκαναν θα το δείξει ο χρόνος. Αν δεν έχεις κάνει χοντράδα σε υπόθεση (δομηση, κάλυψη, υψος, χρήση), ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ να σε αμφισβητήσει χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να τονε σκίσεις στα τέσσερα για δυσφήμιση. Και επί του θέματος: φίλε @dimitris GM είσαι respected από μένα κ πολλούς άλλους στο φόρουμ, αλλά δεν ξέρω αν βλέπουμε με την ίδια οπτική. Το ότι ο παρών νόμος δεν έδωσε μεγιστες απόλυτες επιτρεπόμενες αποκλίσεις από το μάτι ενός μηχανικού είναι bonus για ακίνητα με μήκη πλευρών άνω των 10 μ. Βιομηχανικό κτίριο με μήκος πλευράς 50 μ μπορεί να χάνει 1 μ και παίρνει βεβαίωση κανονικότατα και με τις ευλογίες των υπουργών και των χαρτογιακαδων. Εγώ προσωπικά δεν τη δίνω. Διότι στους προηγούμενους νόμους υπήρχε το φρένο των 20 εκατοστών, στον 4495 δεν υπάρχει. Αυτό είναι και η άλλη πλευρά του νομίσματος σε όσα σωστά παρεθεσες. Βέβαια αν ο επόμενος νόμος επαναφέρει μέγιστες απόλυτες αποκλίσεις, τότε όλα αυτά ξαναμπαίνουν στην κουβέντα. Και οποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Καλό βράδυ σε όλους.
    1 point
  21. @dimitris GM Εμείς δεν έχουμε τίποτα να αποφασίσουμε. Γνώμες λέμε. Αποφασίζει αυτός που έχει αναλάβει την υπόθεση. Είναι Κυριακή απόγευμα, 10 χρόνια μετά την έναρξη των σχετικων νόμων κ υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι που δυσκολεύονται. Η δική μου άποψη είναι ότι αυτές οι δυσκολίες τους οφείλονται στην κατάπτωση της μηχανικής στη χώρα μετά από 10 χρόνια ύφεσης και διάλυσης του κλάδου. Και δεν φταίνε αυτοί. Αλλά ωστόσο ισχύει και ο νόμος της ζούγκλας ταυτόχρονα σε τέτοιες καταστάσεις. Δεν θα συνεχίσω τη συζήτηση από τη μεριά μου γιατί θεωρώ ότι δεν αξίζει να δώσουμε άλλο συνέχεια. Όσοι δεν την παλεύουν με την ισχύουσα νομοθεσία, υπομονή μέχρι το καλοκαίρι. Θα λήξουν ολα. Κ μετά φαγητό θα έχει μόνο με καρπαζοεισπραξη. P.S.: όσοι δεν την παλεύουν τώρα, θα φάνε και τη γλύκα να νομιμοποιήσουν κανονικά με έκδοση άδειας με το παλιό καθεστώς. Έτσι, για να στρώσουν χαρακτήρα. Εκεί θα δούμε και πόσα σημαντικότερα των 5 εκατοστων θα φροντίσουν να παραλείψουν για να φαίνονται όλα σύννομα με εκατομμύρια προδιαγραφές σε διάσπαρτους νόμους. Και θα τα σφραγίσουν να φαίνονται όλα προβλεπόμενα. Ο νόμος είναι κακός γιατί ξεκίνησε από δικηγόρους. Έκαναν λάθος ακόμα και στη χρήση των λέξεων, κατά λάθος χρησιμοποιούσαν λέξεις που αντιστοιχούσαν σε ορισμούς, ενώ αυτοί τους χρησιμοποιούσαν για να εκφράσουν αυτό που σκέφτονταν, η τελική διατύπωση δεν είχε καμία σχέση με τον αντίστοιχο ορισμό. Οι υπόλοιποι νόμοι γράφτηκαν με τη συνδρομή εκπροσώπων συλλόγων, που ωστόσο ήταν χαρτογιακαδες. Ένας εισπρακτικός νόμος μετατράπηκε σε κυκεωνα λόγω ανικανότητας. Τέλος, ΠΟΙΟΣ είναι αυτός που θα αμφισβητήσει μια δήλωση? Εδώ ούτε οι Πολεοδομιες δεν μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία. Θα πάνε 2.000.000 δηλώσεις στο συποθα? Και αν ναι, σε πόσες χιλιετίες θα ολοκληρώσει τους ελέγχους το συποθα? Θα πάνε σε ελεγκτές δόμησης? Και πόσοι ελεγκτές θα κάτσουν να ασχοληθούν να διαβάζουν την τελευταία έκδοση του κάθε ληγμενου νόμου για 100€? Οι ερωταπαντήσεις ΤΕΕ δεν έχουν απολύτως καμία εγκυρότητα. Προέρχονται από ιδιώτες. Οι πρώτες ερωταπαντήσεις δόθηκαν από το ίδιο το υπουργείο, και όταν συνειδητοποίησαν ότι τα σκατωσαν, το έκοψαν εντελώς και εμμέσως πλην σαφώς είπαν "δηλώστε ό,τι σας φωτίσει ο Θεός, εμείς τα λεφτά θέλουμε και τέλος οι διευκρινίσεις". Συμπέρασμα: μόνο χαρτογιακαδες από τράπεζες ενδεχομένως να αμφισβητήσουν. Κανείς άλλος. Και οι χαρτογιακαδες δεν μετράνε μόνοι τους, βάζουν μηχανικούς να μετρήσουν.
    1 point
  22. @dimitris GM Διαφωνούμε By the way το ΤΕΕ Πελοποννήσου δεν απαντάει το ίδιο, αλλά τις ερωτήσεις τις προωθεί σε ιδιώτες συμβούλους του που δεν έχουν καμία σχέση με το ΤΕΕ. Θα μπορούσε κάλλιστα μερικές από αυτές να τις έχεις απαντήσει εσύ ή εγώ. Ο αρχικός νόμος (4014) γράφτηκε από δικηγόρους. Πάνω σε αυτόν πάτησαν οι επόμενοι. Εμεις δεν είμαστε δικηγόροι, είμαστε μηχανικοί. Και υπάρχουν 2 οπτικές του νόμου: να τον δεις με μάτι δικηγόρου, ή να τον δεις με μάτι μηχανικού. Αν τον δεις με μάτι δικηγόρου, τότε συντρέχουν όλα αυτά που λες. Και οι επιπτώσεις είναι όλες αυτές που σωστά ανέφερες. Συν το γεγονός ότι άσχετοι ΜΑΛΑΚΕΣ χαρτογιακαδες που δεν έχουν κατασκευάσει ουτε έναν τοίχο γυψοσανίδας στη ζωή τους να αρνούνται την εγκυρότητα μιας μέτρησης. Αν τον δεις με μάτι μηχανικού, τότε ο νόμος γίνεται εργαλείο. Γιατί παλαιότερα που δεν επιτρεπόταν μεταβίβαση σε αυθαίρετο, κάθε φορά που έβρισκες τέτοιες παπαριές έπρεπε: Να υπάρχει εναπομένων ΣΔ στο ακίνητο Οι υπερβάσεις να υπάγονταν στο άρθρο 22 του γοκ Να καταθέσεις πλήρη φάκελο εξαίρεσης από κατεδαφιση Να πληρωσει ο ΚτΕ πρόστιμα Να περάσεις ΟΛΟΥΣ τους ελέγχους (συν στατικά συν ενισχύσεις με κανονική άδεια ενισχύσεων) Στα τμήματα κτιρίου που δεν μπορούσαν να νομιμοποιηθούν, πληρώνονταν δια παντός πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, παρόλη την άδεια νομιμοποίησης στα υπόλοιπα τμήματα. Για την ίδια υπόθεση έπαιρνες στην καλύτερη 10.000€ και ετρεχες 2 χρόνια, και σήμερα παίρνεις 1.000€ και τρεχεις 2 εβδομάδες. Ποιο είναι καλύτερο? Αποτύπωση πας και κάνεις κ το ίδιο σου το σχέδιο δεν κλείνει για μερικά εκατοστά. Όσες φορές και να το μετρήσεις. Και έχεις την απαίτηση να κλείνει των άλλων, κάτι που εσύ ο ίδιος δεν μπορείς να το σχεδιάσεις ακριβώς όπως είναι σήμερα και να κλείνει από παντού στο χιλιοστό, που θα έπρεπε αν είσαι ο μάγκας με το Lazer που ακυρώνει τα 5 εκατοστά των άλλων. Υπενθυμίζω ότι στον 4014 τους πρώτους 6 μήνες δεν υπήρχε ΚΑΝ η έννοια της 'διαμερισματωσης'. Δεν είχε καν αντιμετωπιστεί τι συμβαίνει στην οριζόντια ιδιοκτησία, δεν είχε καν διευκρινιστεί τι συμβαίνει με τους κοινόχρηστους χώρους. Όποιος δεν έχει το background να σκεφτεί ως μηχανικός, δεν έχει θέση ανάμεσα σε μηχανικούς. Και εδώ είμαι φονταμενταλιστης και απόλυτος. Ως κάτοψη εξ ορισμού είναι η οριζόντια τομή σε ύψος 1 μ από τη στάθμη. Αυτό για όσους ξεκινούν διαδικασίες δήλωσης για 5 εκατοστά. Χωρίς καν να έχουν ελέγξει κατακορυφοτητα υποστηλωματων που στο 99,99% των κτιρίων δεν υπάρχει ούτε και ελέγχεται.. Δεν υπάρχει ούτε μίσος μηχανικός στη χώρα που να έχει τα @@ να ακυρώσει δήλωση ή βεβαίωση αλλού συναδέλφου για 5 εκατοστα. Αν βρεθεί, είναι για δημόσια διαπόμπευση και παραδειγματική τιμωρία. Και όσο για αυτό που λες για 'νεες' παραβάσεις, ύψος μεγαλύτερο της άδειας χωρίς υπέρβαση του μέγιστου της περιοχής, σε 4014 και 4178 δεν ήταν παράβαση. Στον 4495 είναι. Αυτά είναι κατάλοιπα εκ των πραγμάτων. Όποιος ξέρει τη δουλειά του, τα έχει λύσει αυτά τα θέματα. Όποιος δεν ξέρει, ας γίνει χαρτογιακας να ελέγχει άλλους. Αυτή είναι η δική μου γνωμη
    1 point
  23. +1 από εμένα Και οταν ξαναμετρησεις, η μέτρηση να γίνει ακριβως σε 1 μ ύψος από το δάπεδο, αλφαδιαζοντας απολύτως οριζόντια το αποστασιομετρο. Αν είναι εξωτερική διάσταση περιγράμματος, θα αφαιρέσεις 3+3 εκατοστά από το αποτέλεσμα της μέτρησης. Το αποτέλεσμα θα το συγκρίνεις με επιτρεπόμενη απόκλιση 2% του θεωρητικού μήκους της μέτρησης. Αν δεν είναι εντός της απόκλισης, τότε είθε οι θεοί να είναι μαζί σου και να σε φωτίζουν. Εναλλακτικά μπορείς να σκάψεις τοπικά με κομπρεσερ το σοβα μέχρι να βρεις τούβλο ή σκυροδεμα και να ξαναμετρησεις τη διάσταση. Πιο φθηνά θα βγει η αποκατάσταση από το να πληρώνει ο ιδιοκτήτης ρύθμιση, διόρθωση στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και αναδρομικό ΕΝΦΙΑ.
    1 point
  24. Καλησπέρα Έχω διαφορετική άποψη με τους συναδέλφους. Αφαιρεις 3 εκατοστά το πάχος σοβά κατά κανόνα όταν δεν σου βγαίνει εντός των αποκλίσεων. Άρα στα κοινόχρηστα η απόκλιση σου γίνεται απευθείας 7 εκατοστά. Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με 7 εκατοστά αποκλιση. Επίσης προσωπικά ποτέ δεν θα αμφισβητουσα βεβαίωση που έχει δώσει συνάδελφος για 7 εκατοστά αποκλιση. Αν ξεκινήσουμε να ακυρωνουμε στα 7 εκατοστά όλες τις δηλώσεις 4014, 4178 κ 4495 θα γίνει χαμος. Όποιος ακυρώσει τέτοια δήλωση, ας προσπαθήσει να κατασκευάσει ο ίδιος στα 5 εκατοστά αποκλιση αν έχει τα @@. Και σημειωτέον, οι διαστάσεις κατά κανόνα αν μπαίνουμε σε τέτοια λογική, μετρώνται σε ύψος 1.00 μ από το δάπεδο. Οποιαδήποτε διάσταση οριζόντιου επιπέδου έχει μετρηθεί σε διαφορετικό ύψος από 1.00 μ από το δάπεδο, θέλει ξανά μέτρηση, και μάλιστα αλφαδιαζοντας το αποστασιομετρο. Είστε μηχανικοί, σκεφτείτε ως μηχανικοί. Αν από την απέναντι πλευρά αναφοράς μέτρησης των 7 εκατοστών (πλευρά περιγράμματος) αφαιρεθεί πάχος σοβά 3 εκατοστά, τότε η αποκλιση είναι 4 εκατοστά. Τέλος, by default όταν κάποιος μετράει, έχει κάνει απευθείας την παραδοχή ότι όλα είναι απολύτως κατακόρυφα. Δεν ξέρω ούτε έναν που να ελέγχει κατακορυφοτητες, επομένως τέτοιες επιπολαιότητες αναφοράς τόσο μικρών αποκλίσεων νομίζω ότι είναι και εκτός του πνεύματος του νομοθέτη. Με αυτή τη λογική ερκερ 30 εκατοστών που μετριέται 31 εκατοστά θέλει ρύθμιση γιατί είναι εκτός αποκλισεων. Έλεος. Σε ακίνητο που δεν παίρνει βεβαίωση για 7 εκατοστά, απαιτούνται όλες οι ενέργειες που περιέγραψε ο συνάδελφος Dimitris GM. Όποιος έχει εμπειρία τι σημαίνουν, ας το αξιολογησει πριν ακυρώσει. Αυτή είναι η γνώμη μου. Edit: μόλις τώρα είδα ότι εκτός του quote υπάρχουν κ αλλά θέματα στο ίδιο ακινητο. Το ποστ μου είναι σχολιασμός μόνο στο quote για να μην παρεξηγηθουμε
    1 point
  25. με τπτ δεν "γλυτωνεται" Οσο οι αρμοδιοι εξακολουθουν να βλεπουν το θεμα των τακτοποιησεων σαν - μονον - εισπρακτικο μεσον, - κι αν δεν σταματησουν να μετρανε "ποσα θα βγαλουν" με καθε ειδους "αυθαιρεσια" - και αν δεν περιορισουν τις "αυθαιρεσιες" σε "λογικες" κατηγοριες - κι αν δεν ορισουν ενα επιτρεπομενο ποσοστο παρεκλισης θα μετραμε στα επομενα 100 χρονια, τους τοιχους που εβαλε πριν απο 40 χρόνια ο μαστορας "απο την μεσα μερια του ραματος" και δημιουργησε ενα μεγαλυτερο διαμερισμα κατα 0,70 τμ...[!!!!!] - που πρεπει να τακτοποιηθει - και μετα να γινει τροποίηση της συστασης - και μετα να γινει τροποποιηση στον ΕΝΦΙΑ - και μετα να γινει τροποποιηση στο ΤΑΠ - και μετα να γινει τροποποιηση στα ΔΤ και στον ΔΦ και μετα -πιο πριν- πιο υστερα...ξερωγωπότε [ούτε αυτοι δεν ξερουν με ποιά σειρα ] να γινει σχετικη τροποποιηση και στο Κτηματολογιο... Ολη αυτη η ιστορια με τα αυθαιρετα και τις -δηθεν- τακτοποιήσεις τους- εχει προ πολλου ξεπερασει τα ορια της κοινης λογικης.
    1 point
  26. Εμένα αυτό που βρίσκω ιδιαίτερα παράξενο έως και σπάνιο είναι κτήριο με άδεια του 1980 μέχρι και σήμερα δεν έκανε καμία πολεοδομική υπέρβαση, Δόμησης Κάλυψης Όγκου…. Αν ισχύει να τον βάλουμε στα βραβεία Γκίνες. Τώρα πως δεν βρίσκουν τίτλους αλλά το 1980 βγήκε άδεια και στον φάκελο αρχείου της ΥΔΟΜ αν τον ψάξεις και τον βρεις θα έχει μέσα και αντίγραφο του συμβολαίου ιδιοκτησίας τότε…. Και πως βγήκε άδεια χωρίς ιδιοκτησιακά δικαιώματα κι αυτό κάποια βράβευση θα θέλει. Κατά τα άλλα, δεν σε απασχολεί να εξηγήσεις ή να δικαιολογηθείς στον πελάτη σου για τις όποιες αυθαιρεσίες υπάρχουν …. Η πλειοψηφία των αυθαιρετούχουν είναι με άδεια όχι άνευ….
    1 point
  27. 30.175 downloads

    Το αρχείο περιλαμβάνει: Αίτηση Εργασιών Μικρής Κλίμακας Έγκριση Δομικών Κατασκευών Σταθμών Ραδιοεπικοινωνίας Έγκριση Κατασκευής Κτηνοτροφικών Έντυπο Άδειας-Έγκρισης Δόμησης Αίτηση Επισκευών Μικρής Κλίμακας Έντυπο Αίτησης Έγκρισης Δόμησης Αίτηση Βεβαίωσης Ν. 4014/2011 Για Φωτοβολταϊκά
    1 point
  28. STERA 3D http://iisee.kenken.go.jp/net/saito/stera3d/ http://www.rc.ace.tut.ac.jp/saito/software-e.html FRAME 3D http://www.frame3d.caltech.edu/index.html
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΤΑΙΠΕΔ: Ανάθεση έργων ύψους 4,3 δισ. ευρώ στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας
      Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι η Κυβερνητική Επιτροπή Έργων Στρατηγικής Σημασίας στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε να αναθέσει στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του Ταμείου τα εξής έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ.

      Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών

      Το έργο αφορά στη δημιουργία Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών το οποίο στοχεύει στην ολιστική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, προκειμένου να καθαρίζονται αποτελεσματικότερα και να περιορίζεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

      Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δασών, τη δημιουργία Μητρώων Εξωτερικών Ελεγκτών και Ανάπτυξης Συμβάσεων Διαχείρισης Δασικών Οικοσυστημάτων, τον σχεδιασμό συστημάτων επιδότησης βιομάζας και ανταποδοτικών οφελών.

      Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται συνολικά σε 8.872.200 ευρώ και η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο κατά 100%. Το έργο υλοποιείται σε τρεις φάσεις διάρκειας 36 μηνών η καθεμία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2033.

      Δασοπονικές μελέτες διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων
      • 0 απαντήσεις
    • Οι προϋποθέσεις εξαγοράς καταπατημένων του Δημοσίου από ιδιώτες ως 20% της αντικειμενικής αξίας
      Σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις θα μπορέσουν να «αγοράσουν» οι ιδιώτες 90.000 καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου και οι σχετικές αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

      Ο νόμος, με τον οποίο απλοποιείται η διαδικασία και καθιερώνονται σημαντικές εκπτώσεις για όσους θέλουν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας επί εκτάσεων τις οποίες το Δημόσιο θεωρεί καταπατημένες, ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και τώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη για να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από το φθινόπωρο.

      Μετά την υποβολή της αίτησης, αρμόδια επιτροπή δίνει το «πράσινο φως» και μέσα σε πέντε ημέρες ο αιτών λαμβάνει το πιστοποιητικό αποδοχής της με το τίμημα και τον διακανονισμό της οφειλής. Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες, άτοκες, μηνιαίες δόσεις, με το ποσό της κάθε δόσης να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ. Αν υπάρξει εφάπαξ εξόφληση, προβλέπεται έκπτωση κατά 10% στο τίμημα εξαγοράς.

      Στο νέο πλαίσιο εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, καταργήθηκε η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης εξαγοράς, δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης.

      Βάση υπολογισμού του τιμήματος εξαγοράς αποτελεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου, με εκπτώσεις οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 80%, ανάλογα με τον χρόνο κατοχής, το είδος του ακινήτου, τον χρόνο άσκησης ένδικων μέσων και πιθανές δικαστικές αποφάσεις.



      • 4 απαντήσεις
    • Έσοδα ύψους 2 δισ. ετησίως μπορεί να επιφέρει η αξιοποίηση των περιοχών Natura 2000
      «Κρυμμένα» κάτω από τον πλούτο των… προστατευόμενων περιοχών της χώρας βρίσκονται έσοδα για τα κρατικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με νέα μελέτη της διαΝΕΟσις, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και δημοσιεύεται σήμερα, τα χρήματα αυτά θα εισέρρεαν στην ελληνική οικονομία αν ένα 40% των περιοχών Natura 2000 της χώρας αναδεικνύονταν και αξιοποιούνταν όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, θα εξασφάλιζε περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας.
      • 2 απαντήσεις
    • Νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων
      Με νέα Εγκύκλιό του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311 19.04.2024 παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Η εγκύκλιος αναφέρει:

      Σε συνέχεια της (2) σχετικής Οδηγίας προς του δήμους της χώρας, με την οποία επισημάνθηκαν αφενός η έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (σχετ.1) και αφετέρου οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι δήμοι στο πλαίσιο των προβλέψεων του εν λόγω κανονισμού, και μετά από πληθώρα ερωτημάτων που υποβλήθηκαν επί της εφαρμογής του κανονισμού από δήμους και πολίτες ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής
      του, διευκρινίζονται τα εξής:

      Α. Γενικά:

      Ο κανονισμός αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση του βαθμού πυρασφαλείας των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας του κοινού, του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και των ακινήτων με περιορισμό της συμβολής τους στην μετάδοση της φωτιάς. Σημαντικός παράλληλα στόχος του κανονισμού είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία του κοινού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

      Β. Πεδίο εφαρμογής:

      Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.
      • 9 απαντήσεις
    • Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» - Αναλυτικά οι όροι του προγράμματος
      Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Ανακαινίζω -Νοικιάζω».

      Το πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση και επισκευή 12.500 κενών ακινήτων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για εκμίσθωση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά όσο και τις εργασίες. Με την ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή έως 2.000 ευρώ.

      Το προς ανακαίνιση ακίνητο:

      δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή


      οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ


      η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.




      Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.