Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Maria Electrical Engineer

    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      353


  2. georgios_m

    georgios_m

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      2.409


  3. vagom

    vagom

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      384


  4. danaikaterina

    danaikaterina

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      2.869


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 16/11/2020 σε όλες τις περιοχές

  1. Για να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα, για να βρούμε τον μέγιστο επιλέξιμο προϋπολογισμό: Μέσα από το πρόγραμμα του ΚΕΝΑΚ επιλέγουμε: Εκτέλεση --> Αποτελέσματα --> Ενεργειακή κατάταξη 'Έπειτα, από το Σύνολο Πρωτογενούς ενέργειας του Υπάρχοντος κτιρίου αφαιρούμε το Σύνολο Πρωτογενούς ενέργειας του Σεναρίου 1. Την διαφορά αυτή την πολλαπλασιάζουμε με το Εμβαδόν του διαμερίσματος και με τον συντελεστή 1,2. Το γινόμενο αυτό είναι ο Μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός.
    3 points
  2. Δεύτερον, το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Και με το τοπογραφικό του ακινήτου το οποίο πρέπει να γίνει upload στο buildingcert για την έκδοση του Α' ΠΕΑ τι γίνεται; Αλλά το πιο σημαντικό: Θα πρέπει να κάνουμε αυτοψία του ακινήτου και να εκδόσουμε ΠΕΑ χωρίς να έχουμε αρχιτεκτονικά σχέδια / μελέτη θερμομόνωσης (για κτήρια μετά το 1980), κτλ!!
    2 points
  3. Μόλις ανακάλυψα (από το παράρτημα ΙΙΙ) 😃 ότι ένα κτίριο μετατρέπεται σε "smart" όταν βάλουμε λάμπες led !!! 😀
    2 points
  4. https://exoikonomo2020.gov.gr/ Η νέα σελίδα ταλαιπωρίας....
    2 points
  5. Η συμβολαιογράφος απλώς δεν γνωρίζει καλά τη δουλειά της!
    2 points
  6. Το αντίγραφο της νόμιμης άδειας εννοούν μάλλον και μπερδεύουν τον κόσμο. Δεν υπάρχει πιστοποιητικό ότι υπάρχει νόμιμη άδεια, δεν βγάζει τέτοιο πράγμα η πολεοδομία. Εγώ προσωπικά ούτε καν επικυρωμένο αντίγραφο βάζω, ένα απλό αντίγραφο μόνο.
    2 points
  7. Και βέβαια έχει νόημα, έστω και στο μέτρο που θα βγάλεις μια φωτογραφία της εγκατάστασης. Λαμβάνοντας κάποιες πληροφορίες για τα μηχανήματα μπορείς να στήσεις ένα στοιχειώδες μοντέλο προσδιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας ανά κιλό άμμου, σκύρων κλπ. Ακόμα και το κόστος μεταφοράς ενός φορτηγού άμμου στο εργοτάξιο είναι παράμετρος που πρέπει να μετρηθεί. Γενικά δε σε ενδιαφέρει η ακρίβεια, όσο το να παρουσιάσεις μια μεθοδολογία.
    2 points
  8. @katrmp είχα εγώ σε μονοκατοικίες κατά κόρον ή διαμερίσματα ισογείου για παράδειγμα κυρίως σε διπλοκατοικίες, που είχαν εξώπορτα στο δρόμο κανονική, κεντρική είσοδος. Έτσι είναι επιλέξιμες στην 1.Α2 (στους προηγούμενους κύκλους) όπως θεωρώ ότι και τώρα είναι αρκεί να πληρούνται οι πιστοποιήσεις. Είχα απάντηση σε mail, αν μπορέσω να το βρω θα το αναρτήσω. "..... ενώ είναι επιλέξιμη η εξώπορτα (κύρια είσοδος) σε μονοκατοικία δεν υπάρχει αντίστοιχη περιγραφή και τιμή και πάμε με την τιμή Εξωστόθυρας με πλαίσιο αλουμινίου με υαλοπίνακα"."
    2 points
  9. Καλημέρα Υποθέτω οτι είσαι προπτυχιακός φοιτητής. Το θέμα που διάλεξες θεωρώ είναι αρκετά δύσκολο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και μόνο βιβλιογραφικά μπορείς να το προσεγγίσεις. Σαν έννοια δεν υφίσταται σκέτη η εκπομπή ρύπων αλλα πάει πακέτο με την κατανάλωση ενέργειας και όχι μόνο κατα την φάση κατασκευής αλλα στον κύκλο ζωής ενός κτιρίου. (Εγκυκλοπεδικά) Συνήθως μιλάμε για LCA (Life Cycle Assesment) όπου αναφέρεται στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των κτιρίων ως αναφορά στην ενέργεια που καταναλώνεται ( ή στους ρύπους που εκλύονται) κατά την κατασκευή, λειτουργία και απόσυρση των κτιρίων. Κατά την φάση κατασκευής, έχουμε την εμπεριεχόμενη ενέργεια (Embodied Energy) που αναφέρεται στην ενέργεια που χρησιμοποιείται σε όλες τις άμεσες και έμμεσες διεργασίες που σχετίζονται με την παραγωγή υλικών, προιόντων και συστημάτων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή. Επίσης έχουμε και την ενέργεια για την μεταφορά και εγκατάσταση τους στο κτίριο (Cradle to Site) που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο καθώς τα υλικά μπορεί να παράγονται τοπικά η να εισάγονται απο μακριά, καθώς και ο τρόπος (μέσο) μεταφοράς τους. Κατά την φάση λειτουργίας έχουμε την λειτουργική ενέργεια του κτιρίου, δηλαδή η ενέργεια που καταναλώνεται για την λειτουργία (φωτισμός, θέρμανση, ψύξη, λειτουργία συσκευών, κ.α) και συντήρηση. Και τέλος έχουμε την ενέργεια που καταναλώνεται για την απόσυρση του κτιρίου. Όπως καταλαβαίνεις είναι πολυσύνθετα ζητήματα που απαιτούν πολύ μελέτη. Υπάρχουν βάσεις δεδομένων με έτοιμα στοιχεία, όπως το ecoinvent η η ICE αλλα οπως καταλαβαίνεις δεν εχουν στο μυαλό τους την Ελλάδα μιας και ούτε οι ελληνικές βιομηχανίες τα γνωρίζουν, οπότε είναι πολυ γενικά για την περίπτωση σου. Προσωπικά θα το σκεφτόμουνα αρκετά πριν ασχοληθώ και μόνο αν υπήρχε βοήθεια απο κάποιον που έχει ασχοληθεί με το θέμα. Ελπίζω να σε βοήθησα
    2 points
  10. Στην Θεσσαλία δεν υπάρχει τελικά covid.Όλα τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και οι ασθενείς μεταφέρονται εκτός Θεσσαλίας. Την αφήνουν ως έχει με ημερομηνία 9/12/2020. Προχθές και μετά τις ανακοινώσεις περί μη παράτασης σε χωριό μέτρησα δύο κατοικίες με βοηθούς τους ιδιοκτήτες, το βράδυ της ίδιας ημέρας ο πρόεδρος της κοινότητας ζητούσε με ανακοίνωσή του να ενημερώσουν οι δημότες ποιοί εχουν covid ( στα χωριά είναι θέμα ταμπού το να είσαι θετικός) και με ποιούς ήρθαν σε επαφή. Το χωριό είναι φουλ στον covid. Όταν τα έμαθα πήγα για τέστ και ένιωσα ότι ο Χατζηδάκης και η Σδούκου με βλέπουν σαν γομάρι και όλα αυτά για 500 ευρώ.Το κακό είναι ότι αν είμαι θετικός ποιός θα δώσει τα φάρμακα στους ηλικιωμένους γονείς;Εγώ σταματάω με το εξοικονομώ αν και απαυτό το πρόγραμμα συντηρούμε, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες ας το ανοίξει και την 1/1/2021 εκεί θα είμαι, όχι όμως με αυτές τις συνθήκες.Είναι απαράδεκτος ο Υπεκα.
    1 point
  11. αυτός που τογραψε και σαν πιστοποιητικό ΥΔΟΜ!! πόση σχέση με το άθλημα μπορεί να είχε!!!!!
    1 point
  12. ....οτι ο επεκταθεις εχει ενα διαμερισμα 80 τμ και οτι εχει επεκταθει σε μερος του κοινοχρηστου διαδρομου διαστασεων..... και εμβαδου....και το κατεχει σαν αποκλειστικη χρηση και οτι το τακτοποίησε... ιδου και η βεβαιωση και οτι μεταβιβαζει αυτη την ΟΙ των 80 τμ και οτι παραχωρει την χρηση αυτη επι του διαδρομου στον αγοραστη του διαμερισματος.
    1 point
  13. @Aenor---Ζητάει την ίδια κάτοψη με άλλο κείμενο. Στο κείμενο "έχουν υποβληθεί όλα τα στοιχεία κλπ" που λες παραπάνω δεν μπορεί ν’ αλλάξει κάτι. Πρέπει να τις ξεκαθαρίσεις ότι τα δικαιολογητικά ήταν και συνεχίζουν να είναι του Ν.4178 καθώς δεν έγινε εκ νέου υπαγωγή, απλώς η βεβαίωση είναι του Ν.4495.
    1 point
  14. Ακόμα πιο εύκολο λοιπόν, επικεντρώσου στις μεθόδους εξόρυξης και σπασίματος αδρανών και πόση ενέργεια χρειάζονται. Γράψε μπόλικη θεωρία γι' αυτά. Και είναι πολύ ευκολότερο να βρεις και πραγματικά στοιχεία αν πας σε ένα λατομείο να σου δώσουν πληροφορίες οι οδηγοί πόσο πετρέλαιο καίνε τα μηχανήματα. Κάνε μια αξιολόγηση της απόδοσης των μηχανημάτων, της ηλικίας τους, πάρε στοιχεία κατασκευαστών. Μιας και μας είπες το τμήμα, πες μας και τον τομέα που εκπονείς τη διπλωματική, γιατί κι αυτό παίζει ρόλο. Αλλιώς το βλέπει η οικοδομική, αλλιώς τα στατικά, αλλά υπάρχει και η περίπτωση να το δεις ως διαχείριση εργοταξίου, δηλαδή το αποτύπωμα ενός λατομείου, μιας μονάδας, των φορτηγών, των σπαστήρων κλπ
    1 point
  15. Δεδομένου ότι η ενεργειακή επιθεώρηση αφορά το σύνολο του κτιρίου, υπάρχει πρόβλημα...
    1 point
  16. Γαι καθαρά λόγους τάξης (και υποθέτω ότι το γνωρίζεις) πλέον δεν υπάρχει ΤΣΜΕΔΕ, υπάρχει ο e-ΕΦΚΑ/Δ/νση Εισφορών Τομέων Μηχανικών Ε.Δ.Ε. (όπου ήταν το τ.ΤΣΜΕΔΕ στην Αθήνα και υπάρχουν και τα αντίστοιχα γραφεία του τ.ΤΣΜΕΔΕ, πλέον ως Περιφερειακά Γραφεία Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) Αναφορικά στο ερώτημα σου, η απάντηση είναι καταφατική, για την περίοδο μέχρι και 31-12-2016. [Σχετ.: Άρθρο 20 παράγρ. 1 & 3 ν.4488/2017, Εγκ.16/16-3-2018/ΕΦΚΑ]
    1 point
  17. @katrmp Επειδή μου έτυχε πρόσφατα, επισυνάπτω την (επική) απάντηση του helpdesk: «Εφόσον δεν υπάρχει υαλοπίνακας δεν μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία 1.Α2 (Πλαίσιο αλουμινίου με υαλοπίνακα- Εξωστόθυρα). Η αντικατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία/πολυκατοικία, που είναι σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα και φέρει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις είναι επιλέξιμη από το πρόγραμμα, απλά δεν αναγράφεται στον πίνακα 4.1.1 (Πίνακας ανωτάτων ορίων επιλέξιμων παρεμβάσεων) και ευελπιστούμε ότι θα αναγράφεται στον τελικό οδηγό.»
    1 point
  18. Καλημέρα Πολιτικός Μηχανικός είμαι (προπτυχιακές σπουδές), το ξέρω επίσης ότι δεν είναι μόνο το οπλισμένο σκυρόδεμα απλώς το κύριο θέμα μου είναι η προέλευση των πρώτων υλών των αδρανών και ο τρόπος κατασκευής τους πώς επηρεάζουν το ανθρακικό αποτύπωμα.
    1 point
  19. @vagom δεν έχει επιλογή "χαχα" να κάνω σαν απάντηση!!! Εντάξει, αναφερόμουν προφανώς στην ανάλυση του προϋπολογισμού κ.λπ. Ας μην ανοίξουμε κουβέντα για τα αδιευκρίνιστα γιατί δεν τελειώνουμε ποτέ!!! Καλή δύναμη!
    1 point
  20. Ναι γιατί από που προκύπτει οτι απαιτείται ΕΕΜΚ για το λεβητάκι αερίου;
    1 point
  21. ναι ετσι το καταλαβα και εγω .. εκτός αυτού μπορείς να πας Αποτελέσματα --> οικονομοτεχνική ανάλυση --> εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας (kwh/m2) και να δεις οτι φαίνεται και εκεί [και αυτη θα είναι η τιμή που αναγραφεται και στην πίσω σελίδα του ΠΕΑ στο σενάριο Νο1 στη στήλη " Εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας" (kwh/m2) , οπότε φαντόζομαι ετσι θα το διαβάζει και η πλατφόρμα ΟΤΑΝ ανοίξει] Καλημέρα και καλή δύναμη σε όλους !
    1 point
  22. @jannaΚαλημέρα-η αποθήκη προ 83 στον στάσιμο οικισμό έχει αναστολή από κατεδάφιση βάσει του άρθρου 21 του Ν.1337/83 και δεν απαιτείται ρύθμιση βάσει του άρθρου 89 παρ.2 δ.
    1 point
  23. Δε ξέρω αν είναι υποχρεωτικό να βρεις κάτι που να αφορά ειδικά τα υλικά ή τις βιομηχανίες της Αττικής. Και αποκλείεται να ξέρουν στα καταστήματα. Ακόμα και στις ίδιες τις βιομηχανίες αν πας μπορεί να ναι άδικος κόπος. Στη θέση σου θα πήγαινα βιβλιογραφικά, σε σχετικά βιβλία των χημικών μηχανικών υπάρχουν όλα αυτά, με χημικές αντιδράσεις και πόσο κάρβουνο ή ηλεκτρικό ρεύμα θέλει να γίνει ένα κιλό χάλυβας ή τσιμέντο. Αν ψάξεις λίγο παραπάνω θα βρεις και έτοιμη εργασία που να σου δίνει απευθείας το νούμερο που θέλεις για τελικό προϊόν στο εργοτάξιο. Αν θες ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος μάλλον πρέπει να επιλέξεις ξύλο. Ή έστω πέτρες ή και πλίνθους (ιδίως άψητους). Το οπλισμένο συκρόδεμα είναι νομίζω το πιο ενεργοβόρο, διότι πρέπει τα πάντα να λιώσουν τουλάχιστον μια - δυο φορές σε θερμοκρασίες άνω των χιλίων βαθμών (σίδερα, τσιμέντα, τούβλα..). Βέβαια, για να πεις ότι με το τάδε υλικό είχες μικρό αποτύπωμα θα πρέπει να έχεις υπολογίσει τα αποτυπώματα και όλων των άλλων, οπότε αυτό θα σου αποκαλύψει και την απάντηση.
    1 point
  24. Με βάση τον πίνακα 3.7 ναι. Άποψη δική μου βέβαια ότι θα έπρεπε να δίνεται τρόπος και για αναλυτικό υπολογισμό σε παλιό κτίριο. Εμένα προσωπικά στα ΠΕΑ με καταρρακώνει το +0.2 αν κάνω σενάριο που δε διακόπτεται η μόνωση (που μπορεί να είχα και αρνητικούς συντελεστές ψ για τις θερμογέφυρες σε ΜΕΑ).
    1 point
  25. Καλησπέρα σας. Όταν στο σενάριο του ΠΕΑ προσθέτω εξωτερική θερμομόνωση θα πρέπει το νέο U των τοίχων να προσευχηθεί κατά 0,2 για τις θερμογεφυρες που προκυπτουν;
    1 point
  26. Ναι δεν έχει σχέση ο λέβητας του αερίου με την ΕΕΜΚ, αν θέλεις ανεβάζεις τη μελέτη αερίου που κατέθεσες στην ΕΔΑ και τη πληρώνεσαι κανονικά.
    1 point
  27. αν κάποιος κανει δουλειές 10000 χιλιάδες με δάνειο. Άρα δικαιούται με 60% επιδότηση, 4000 δάνειο. Αν αυτός θέλει να πάρει 2000 μπορεί να καταβάλλει απο μόνος του σε έναν προμηθευτή 2000 μεσω τραπέζης? Γίνεται?
    1 point
  28. Ως ΥΔ με μειωτικό συντελεστή.
    1 point
  29. Στο αρχείο του ktimanet είναι του 2007-09, στο γενικό ktimanet (http://gis.ktimanet.gr/wms/ktbasemap/default.aspx) έχει menu πάνω αριστερά που επιλέγεις χρονολογίες, αλλά δεν θα σε καλύψουν για αυτό που θες. Στο 'αρχείο' του ktimanet: 1. επιλέγεις από τη μπάρα ένα εικονίδιο γραφική περιοχή αναζήτησης, 2. κάνεις ένα πολύγωνο το οικόπεδο και σου βγάζει τις αεροφωτογραφίες του αρχείου δεξιά. 3. Κλικάρεις στην ημερομηνία που θες και βγάζει προεπισκόπηση σε ξεχωριστό παράθυρο με zoom κ απόλα, θα στραβολαιμιάσεις λίγο μέχρι να το βρεις (είναι στριμμένο συνήθως) αλλά μπορεί να είσαι τυχερός. Εναλλακτικά πρέπει να πας αποκεί (Μεσογείων κάτι είναι, το έχει στη σελίδα τους), δεν ξέρω τώρα αν δέχονται. Αν δεν βγάζει προεπισκόπηση, θα έχει και στρατόπεδο η α/φ. Ανάλογα δουλεύει και το σάιτ της ΓΥΣ (έχει κάτι ψευτοοδηγίες, λογικά θα τις ξέρει κ ο μηχανικός σου). Μια χαρά είσαι με το Ε9 (αν συνηγορεί και ο τρόπος κατασκευής). Εγώ πάντα ρίχνω μια ματιά σε αυτά τα δύο (κ earth, street view) μην έχω πέσει σε απάτη. (Ντάξει δεν έχω πελάτη τον πατέρα μου συνήθως!) Εδώ τα βήματα 1, 2, 3 για την Ακρόπολη να και η προεπισκόπηση: Ντάξει προ του '75 Στην Αθήνα έχει πολύ καλές, επαρχία έτσι κ έτσι, ως κ καθόλου σε μερικές περιοχές, η ΓΥΣ έχει πολύ περισσότερες, αλλά όχι τόσο καλό preview online.
    1 point
  30. Αυτό σίγουρα...δεν φταίτε όμως εσείς...να με βοηθήσετε θέλετε...εγώ φταίω που τόσα χρόνια πριν...τι πείρα να έχω....εδώ τώρα και δυσκολεύομαι...τότε που ήταν και τα πρώτα μου... Τέλος πάντων αναμένω για τις εξελίξεις... σίγουρα όμως σας ευχαριστώ και τους τρεις που μου δώσατε τον χρόνο σας και τις γνώσεις σας και είμαι ευγνωμων για αυτό.... ( κι ας μη μου αρέσε αυτό που μου είπατε...τι να κανουμε ....)
    1 point
  31. Ερώτησεις (μερικές απλώς για επιβεβαίωση για να μην κάνω κάποιο σοβαρό λάθος): 1) Η επιθεώρηση θα αφορά ολόκληρο το κτήριο με χρήση μονοκατοικία (δηλαδή επιθεωρώ και το ισόγειο) ή μόνο Κτηριακή Μονάδα, διαμέρισμα που θα έχει ωφέλιμη και συνολική επιφάνεια ίση με τα m2 του Α' και του Β' ορόφου. 2) Ως συνολική επιφάνεια βάζω ισόγειο+Α'+Β' και ως ωφέλιμη μόνο Α'+Β' - κλιμακοστάσιο; 3) Tι γίνεται αν δεν συμφωνεί το πραγματικό εμβαδόν με το εμβαδόν της Ο.Α. ως προς την αίτηση της στο Εξοικονομώ; Αν δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες (π.χ. κλείσιμο ημιυπαίθριου), τότε το εμβαδόν που θα μετρήσεις και θα βάλεις στο ΠΕΑ μπορεί να διαφέρει από αυτό που αναφέρεται στην Ο.Α. (εννοείται ότι θα είναι καθαρά και όχι μικτά) μέχρι 6,99m2 4) Η εγκεκριμένη μελέτη θερμομόνωσης προέβλεπε μόνωση 4 cm σε πάχος τοίχου 20 cm. Εχω το δικαίωμα αν το πάχος του τοίχου βρεθεί μικρότερο να την αμφισβητήσω χωρίς να κάνω οπή στον τοίχο και να πάρω συντελεστή με προσαυξηση για θερμογέφυρες κατά Κ.Θ.Κ (0,9 W/m2K για εξωτ. τοίχο σε Α' ζώνη) ή μήπως με ανεπαρκή θερμομονωτική προστασία κατά ΚΘΚ; Με τη θερμομόνωση δώματος πως θα μπορούσα να το χειριστώ (τον έλεγχο ύπαρξης της και τον κατάλληλο U); 4) Αν κάνεις μόνο θερμοπρόσοψη αποκλείεται μάλλον να ανέβεις 3 κατηγορίες. Εγώ προσωπικά θα έπαιρνα συντελεστές τούβλα 0,85 / μπετόν 1,00 +0,2 θερμογέφυρες για να βοηθήσω το κτήριο..Αντίστοιχα για το δώμα θα έπαιρνα 0,95.
    1 point
  32. Δεν τη ζητάνε καθόλου, αν έβαλες όμως ατομικό λεβητάκι αερίου μπορείς να πληρωθείς τη μελέτη αερίου.
    1 point
  33. Όπως είπα και παραπάνω, η περίπτωση αυτή είναι η 2 και έχει δύο ενδεχόμενα, ενημέρωση ή τακτοποίηση με αναλυτικό. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει νέο νομιμοποιητικό έγγραφο με τα ορθά τετραγωνικά. Η διαμερισμάτωση του ν.4495 δεν τακτοποιεί την παρούσα περίπτωση γιατί το πιθανότερο είναι να μην έχει τροποποίηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων του ορόφου. Αν έχει εντάξει ... Προτιμώ πάντως τα προβλήματα των συμβολαιογραφικών πράξεων να τα λύνει ο συμβολαιογράφος με τον υποθηκοφύλακα. Αν δεν βρίσκουν άκρη στα προβλήματά τους, ας φροντίσουν οι φορείς τους να τροποποιήσουν τον νόμο ώστε να γίνεται και αυτό που είπες ...
    1 point
  34. Μαζί σας είμαι αλλά γνωρίζοντας ότι το helpdesk δεν δίνει για τον α ή β λόγο τις διευκρινίσεις στο επίπεδο που απαιτούνται, πράττετε by the book έως ότου έρθουν και οι επίσημες διευκρινιστικές. Γι' αυτό το λόγο ακριβώς, πόσο μάλλον που ο τελικός οδηγός ακόμη να φανεί, καλό είναι να ενημερώνουμε και να προετοιμάζουμε τους δικαιούχους βάση της προδημοσίευσης βάζοντας αστεράκι σε τέτοια θέματα. Απλά προσωπική μου άποψη είναι ότι από τη στιγμή που αναφέρεται ότι είναι υποχρεωτικό, ο δικαιούχος πρέπει να γνωρίζει ότι καλείται να το κάνει έως ότου ενδεχομένως αρθεί αυτή η υποχρέωση με τον τελικό οδηγό. Καλή δύναμη σε όλους μας
    1 point
  35. Βρε παιδιά είνα ξεκάθαρο: η εγκατάσταση ηλιακού συστήματος για ΖΝΧ (δηλαδή ηλιακός ή ηλιακοί συλλέκτες σε συνεργασία με αντλία θερμότηταςκ.λπ.) είναι υποχρεωτική αν δεν υπάρχει σχετικό εγκατεστημένο σύστημα (ηλιακό σύστημα δηλαδή, πχ ακίνητο με ΖΝΧ από λέβητα πετρελαίου με Boiler υποχρεούται στην εγκατάσταση είτε ηλιακού είτε συλλε΄τκων για συνεργασία) . Η όποια πρακτική αδυναμία τεκμηριώνεται και κ.ο.κ. Επομένως, είναι υποχρεωτικό και συμφωνώ με όσα ειπώθηκαν για συμφωνία με απαιτήσεις ΚΕΝΑΚ κ.λπ. Εν τω μεταξύ στο helpdesk απλά διαβάζουν τον οδηγό. Δεν δίνουν απαντήσεις σε θέματα που φυσικά χρίζουν διευκρίνισης επομένως μην πολυβασίζεστε στο τηλέφωνο παρά μόνο στον οδηγό.
    1 point
  36. Οτιδήποτε φαίνεται από το δρόμο ή από κάποιο γειτονικό κτίριο είναι "'Οψη". Το "χαρτί" που λέτε θα πρέπει να είναι "υπεύθυνες δηλώσεις με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής". Αυτό μπορεί να γίνει και διαδικτυακά, σύμφωνα με τελευταία αναβάθμιση των συστημάτων των ΚΕΠ. Για το ποσοστό δείτε το καταστατικό της πολυκατοικίας.
    1 point
  37. Σου ενέπνευσε εμπιστοσύνη ο υπάλληλος του helpdesk; Το ρωτάω γιατί κτίριο κατοικίας χωρίς καμία παροχή ΖΝΧ δε νομίζω να υπάρχει ανά την Ελλάδα, οπότε δε νομίζω ότι αυτό είχαν στο μυαλό τους οι συντάκτες της προδημοσίευσης…
    1 point
  38. Από πού προκύπτει αυτό, συνάδελφε; Η εξοικονόμηση ενέργειας, αν δεν έχει αλλάξει κάτι, είναι η κατανάλωση του υφιστάμενου κτιρίου μείον την κατανάλωση του κτιρίου του πρώτου σεναρίου, σε kwh/m2. Αυτό το νούμερο επί 1,2 επί τα τετραγωνικά, μας δίνει τον μέγιστο προϋπολογισμό… Επίσης, και η άνοδος των ενεργειακών κατηγοριών προκύπτει από τη σύγκριση του υφιστάμενου κτιρίου με το κτίριο του πρώτου σεναρίου. Πού κολλάει το κτίριο αναφοράς σε αυτούς τους υπολογισμούς;
    1 point
  39. Καλημέρα! Πιστεύω ότι όσοι έχετε ξεκινήσει να δουλεύετε ΠΕΑ και προϋπολογισμούς, έχετε δει ότι διαμερίσματα Δ και Γ δεν παίζει να μπουν λόγω τεράστιας διαφοράς max προϋπολογισμού + Π/Υ παρεμβάσεων αλλά και τα διαμερίσματα που είναι Η ή Ζ και τα οποία έχουν μικρή επιφάνεια, πάλι δεν παίζει να μπουν διότι max Π/Υ < Π/Υ παρεμβάσεων. Σηκώνω τα χέρια..... Ειδικά τα παλιά ακίνητα που πρέπει να αναβαθμιστούν, επειδή είναι μικρά πχ 60τ.μ. δεν προχωράνε... Τι να πω; (Κάποιοι συνάδερφοι το είχαν ήδη επισημάνει από την παρουσίαση του Αυγούστου...)
    1 point
  40. Το συνεχίζω... και προτείνω τα σεμινάρια να δοθούν από ιδιώτες μηχανικούς που έχουν βγάλει τα μάτια τους και έχουν εντρυφήσει τόσα χρόνια στους νόμους αυθαιρέτων και οικοδομικιών αδειών και να τα παρακολουθήσουν επιπλέον των παραπάνω και οι υπάλληλοι των ΥΔΟΜ, των συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και γενικώς όλων των υπηρεσιών που κρίνουν χωρίς να έχουν την επαγγελματική συνείδηση να ασχοληθούν σε βάθος πρώτα με το αντικείμενό τους όπως θα όφειλαν.
    1 point
  41. Καταλαβαίνω την ένστασή σας έτσι όπως το γράφει αλλά πιστεύω ότι έχει να κάνει με τον τρόπο ανάγνωσης. Ας κάνουμε λοιπόν (για ακόμα μία φορά σε αυτό το νόμο!!) φιλολογική/συντακτική ανάλυση. Καταρχάς, η χρήση του διαζευκτικού είτε, σημαίνει ότι αρκεί να ισχύει ένα από τα τρία. Δηλαδή ουσιαστικά σου λέει ότι αναγράφεις μέτρα υπέρβασης εφόσον δεν καλύπτονται ούτε από οικοδομική άδεια ούτε από νομίμως υφιστάμενο κτίριο ούτε από επιτρεπόμενο ύψος περιοχής. Αν έχω δηλαδή ένα κτίριο που υπερβαίνει το εγκεκριμένο ύψος μιας άδειας αλλά όχι το επιτρεπόμενο της περιοχής, πάω όπως λέτε στο παράρτημα για να δω αν και τι πρέπει να καταχωρίσω και διαβάζω: "Αναγράφεται το αυθαίρετο ύψος που δεν καλύπτεται είτε από οικοδομική άδεια, είτε από το ύψος του νομίμως υφιστάμενου τμήματος ή κτιρίου που βρίσκεται στην ίδια στάθμη με την αυθαίρετη κατασκευή, είτε από το επιτρεπόμενο ύψος που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου" Ωπ άρα καλύπτομαι λέω οπότε δεν καταχωρώ υπέρβαση ύψους. Θα μου πείτε βέβαια αν είναι έτσι τότε τι μας τα βαλε όλα αυτά και μας μπερδεύει και δεν έγραφε μόνο αν δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο αφού είναι αυτονόητο ότι αν δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο δεν υπερβαίνει και της άδειας. Δεν είναι θα πω εγώ γιατί μπορεί πχ σε μια περιοχή το επιτρεπόμενο ύψος να ήταν 7μ και να βγήκε μια άδεια για κτίριο με ύψος 10μ έπειτα από ειδική έγκριση ή να άλλαξαν μεταγενέστερα οι όροι δόμησης και να μειώθηκε μεταγενέστερα το επιτρεπόμενο ύψος. Σου λέει λοιπόν ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν θα βάλεις υπέρβαση ύψους γιατί σε καλύπτει η άδεια παρόλο που υπερβαίνεις το επιτρεπόμενο της περιοχής. Θεωρώ λοιπόν ότι οι 2 πρώτες περιπτώσεις μπήκαν όχι για να χρεώνονται περιπτώσεις με ύψος μεταξύ εγκεκριμένου και επιτρεπόμενου αλλά για να μην χρεώνονται κατ εξαίρεση περιπτώσεις που υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο της περιοχής αλλά καλύπτονται από άδεια.
    1 point
  42. Μόλις πήρα το helpdesk του Εξοικονομώ και μου είπαν ότι η προδημοσίευση εννοεί αυτό που είχα καταλάβει κι εγώ αρχικά, δηλαδή ότι ο ηλιακός είναι υποχρεωτικός σε περίπτωση που δεν υπάρχει καθόλου σύστημα ΖΝΧ. Οπότε προχωράω ως είχα.
    -1 points
  43. Συγγνώμη αλλά διαφωνώ. Τον οδηγό τον διαβάζω και μόνος μου, το helpdesk είναι για θέματα στα οποία υπάρχουν ασάφειες και χρίζουν περαιτέρω διευκρίνησης. Προσωπικά προχωρώ χωρίς ηλιακούς στις υποθέσεις μου, μέχρι να ανακοινώσουν κάτι διαφορετικό.
    -1 points
  44. Δηλαδή μου λες ότι μπορώ για παράδειγμα να κάνω την παρέμβαση 3.Β Σύστημα καυστήρα-λέβητα Φ.Α. και να την πληρωθώ χωρίς να χρειάζεται να κάνω και την αντίστοιχη άδεια μικρής κλίμακας (ΕΕΔΜΚ); Κατά αναλογία μπορώ να κάνω εξωτερική θερμομόνωση χωρίς την αντίστοιχη ΕΕΔΜΚ; Νομίζω δεν έχεις δίκαιο, διότι τουλάχιστον στο προηγούμενο το πρόγραμμα έλεγε ότι αν σε μία παρέμβαση απαιτείται ΕΕΔΜΚ και δεν την καταθέσεις τότε δεν είναι επιλέξιμη.
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Εγκρίθηκε μέσω WiFi4GR το δωρεάν WiFi σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ
      Την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ για τουλάχιστον πέντε χρόνια εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ.

      Το κόστος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, θα βαρύνει την εταιρία και από το ύψος του και τη δυνατότητα κάλυψής του από τη ΣΤΑΣΥ θα εξαρτηθεί και η επέκταση του ασύρματου Ιντερνετ και σε άλλους σταθμούς.

      Οι πρώτοι έντεκα σταθμοί στους οποίους θα λειτουργήσει WiFi έως το τέλος της χρονιάς είναι εκτός από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, οι σταθμοί Μοναστηράκι, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Πειραιάς, Κορυδαλλός, Χαλάνδρι, Αγιος Δημήτριος, Φιξ και Αγία Μαρίνα. 

      Οι επιβάτες θα μπορούν να συνδέονται άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια διαδικασία εγγραφής. Στη συνέχεια η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα μετρήσει το μηνιαίο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ώστε να αποφασιστεί η επέκταση του δικτύου και το χρονοδιάγραμμά της.

      Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις περιοχές που θα εγκατασταθούν σημεία πρόσβασης στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR.

      Το WiFi4GR «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας, για την κάλυψη, 2.500 περίπου περιοχών ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε όλη την επικράτεια. Το σύστημα, το οποίο θα αναπτυχθεί, θα διαθέτει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης, το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των δομικών στοιχείων του δικτύου.
      • 0 απαντήσεις
    • Η σύνδεση του νυχτερινού φωτισμού με το «Τοπικό Εγχώριο Προϊόν» στην Ελλάδα
      Όσοι έχουμε βρεθεί σε νυχτερινή πτήση έχουμε απολαύσει το θέαμα που προσφέρει η επιφάνεια της Γης, όταν τα νυχτερινά φώτα αναδεικνύουν μοτίβα που παραπέμπουν σε έργα τέχνης. Εκτός όμως από το εντυπωσιακό θέαμα, τα νυχτερινά φώτα αποτελούν μια πολύτιμη πηγή πληροφορίας για τις δραστηριότητες του ανθρώπου και την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον.

      Στο πλαίσιο της εξερεύνησης αυτού του πεδίου, η NASA καταγράφει συστηματικά τον νυχτερινό φωτισμό του πλανήτη μας. Τα τελευταία 10 χρόνια πολύ βελτιωμένες καταγραφές παρέχονται από τον αισθητήρα VIIRS της αποστολής SUOMI.

      «Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σκεφτήκαμε να ερευνήσουμε τι έχουν να μας πουν τα νυχτερινά φώτα για την πατρίδα μας» λέει στην «Κ» η Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, η οποία ηγήθηκε μιας ενδιαφέρουσας έρευνας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων.
      • 0 απαντήσεις
    • «Εξοικονομώ 2023»: Ο νέος οδηγός του προγράμματος μετά την 3η τροποποίηση
      Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/97165/610 ΚΥΑ (ΦΕΚ 5174/Β΄/13.09.2024) που αφορά την 3η τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/55246/807/18.05.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ 2023”», ως εξής:

      Α. Ο Οδηγός Εφαρμογής Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» και η 1η Τροποποίηση του Παραρτήματος VI που αφορά την Υπεύθυνη Δήλωση σχετικά με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, ως ακολούθως:

      Τροποποίηση (3η) της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ 55246-807 18.05.2023 ΚΥΑ Εξοικονομώ 2023 (ΦΕΚ 5174-Β-13.09.2024).pdf
      • 3 απαντήσεις
    • Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Πώς υπολογίζεται το νοίκι. Ποιο το τίμημα επαναγοράς
      Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία ρύθμιζονται τα τελευταία ζητήματα που αφορούν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στην Ελλάδα προκειμένου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

      Η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος, ενώ από τον Ιανουάριο του 2024 βρίσκεται στο δεύτερο κύκλο του ανταγωνιστικού διαλόγου.  Οι βασικές αλλαγές με τις οποίες προχώρησε ο διάλογος με τους υποψήφιους επενδυτές, προέβλεπαν έκπτωση 30% στο τίμημα αγοράς ακινήτων από πλειστηριασμούς, αλλά και επαναγοράς από τον οφειλέτη, είσοδο εμπειρογνωμόνων εντός του ακινήτου για αυτοψία και φορολόγηση του Φορέα ανάλογη με αυτήν των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων (REIC).

      Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι οι: «Bain Capital Credit», «Christofferson, Robb & co, LLC», «Fortress Credit Corp.», Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial DAC».

      Ο Φορέας Ακινήτων θα αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και θα τους τα εκμισθώνει για περίοδο 12 ετών, προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν στην κατοικία τους και να αποτραπούν έτσι οι εξώσεις. 
      • 0 απαντήσεις
    • Ο διαδραστικός χάρτης με όλα τα ενεργά σεισμικά ρήγματα της Ελλάδας
      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας (HeDBAF) είναι ένα εθνικό προϊόν συνεργασίας όλων των σχετικών με αυτό το αντικείμενο ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΟΑΣΠ.

      Ο κύριος σκοπός της γεωβάσης είναι να παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα και σε όποιον θέλει να έχει μια συνοπτική ή εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα ενεργά/σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, καθώς και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα καθοδήγησης για γεωλόγους, μηχανικούς και την κεντρική και τοπική διοίκηση, για περαιτέρω εις βάθος μελετών.

      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας
      • 4 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.