Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      26.116


  2. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      8.602


  3. ChristinaK

    ChristinaK

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      1.043


  4. Anton_civeng

    Anton_civeng

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      931


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 25/11/2020 σε όλες τις περιοχές

  1. Πήγαιν στην καρτέλα οφειλές, να δεις από ποιον μήνα προέρχεται και έλεγξε στις πληρωμές πότε καταχωρήθηκε η πληρωμή του μήνα αυτού σε σχέση με το πότε έληγε η εμπρόθεσμη πληρωμή του.
    3 points
  2. στο τέεεελος α. Εντάσσονται στην κατηγορία 4 και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης οι εξής περιπτώσεις: - αυθαίρετοι ανοικτοί εξώστες ή τμήματά τους που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης (ρυμοτομική γραμμή), υπό την προϋπόθεση ότι η προβολή τους δεν ξεπερνά το κρασπεδόρειθρο. - αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, ανεξαρτήτως του ποσοστού υπέρβασης της κάλυψης ή της δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα 50 τ.μ. σε συνολική δόμηση. - κατασκευές που έγιναν βάσει νόμιμης οικοδομικής άδειας, όταν έγιναν επί ακινήτου που κατόπιν κατατμήθηκε, και υπερβαίνουν την προβλεπόμενη δόμηση και κάλυψη, όπως αυτή υπολογίζεται επί του ακινήτου που διαμορφώθηκε μετά την κατάτμηση. (Δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και δεν εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου κατά περισσότερο από 20 εκ.)
    2 points
  3. Αυτό το "Σε περίπτωση που υπάρχει οικοδομική άδεια είναι δυνατή η σύγκριση με τα μεγέθη της άδειας." του αρ. 100 της Εγκ 2/19 τέθηκε βασικά για να σώσει ιδιοκτήτες με άδεια που βρέθηκαν ξαφνικά εκτός σχεδίου ή χωρίς την κατά παρέκκλιση αρτιότητα (βλ. Δ/μα προστασίας Υμηττού). Εξ΄άλλου, η επίκλιση των όρων της αδείας γίνεται και στο αρ. 96 ΚΑΤ.4: "....τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης και ύψους που προβλέπονται από τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής αδείας,..." Κοντολογίς πάντως το ίδιο λέμε: Το οικόπεδο, ασχέτως εφαρμοσιμότητας του ρυμοτομικού, είναι κηρυγμένο ως ρυμοτομούμενο και έτσι παραμένει μέχρι την πιθανή άρση της απαλλοτρίωσης. Άρα πολεοδομικώς αντιμετωπίζεται ως ....."κολοβό" ......
    2 points
  4. Ναι αυτό εννοώ. Για μένα έπρεπε να εκδώσεις "έγκριση εργασιών αποπεράτωσης" (άρθρο 107 παρ 5β..... εργασιών επισκευής, οι οποίες αποβλέπουν στην υγιεινή, την αισθητική βελτίωση-αποκατάσταση, τη συνήθη συντήρησή τους,) Δες και το ΦΕΚ 43Β'/20-01-12 (Άρθρο 1 ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ 1. Ως εργασίες επισκευής που αποβλέπουν στην υγιει− νή, την αισθητική βελτίωση − αποκατάσταση και τη συ− νήθη συντήρηση των αυθαιρέτων κατακευών, που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 όπως ισχύει, νοούνται οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χρωματισμοί, μικρές εσωτερικές επισκευές ή διασκευ− ές που δεν θίγουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου, επισκευές δαπέδου, επισκευές, διασκευές ή συμπληρώ− σεις των εγκαταστάσεων και αγωγών, τοποθέτηση ή αντικατάσταση ειδών υγιεινής, θυρών και παραθύρων, καθώς και μικρές επισκευές θυρών, παραθύρων, στεγών− δωμάτων και γενικά μικρές και μεμονωμένες επισκευές για λόγους χρήσης, υγιεινής, προστασίας και ενεργεια− κής αναβάθμισης του κτιρίου. ..... 5. Σε περίπτωση διάστασης απόψεων μεταξύ της πο− λεοδομικής υπηρεσίας και του ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου κτίσματος όσον αφορά στο κατά πόσον οι ζητούμενες εργασίες αποβλέπουν πράγματι στην υγιεινή, τη συνήθη συντήρηση ή την αισθητική βελτίωση – αποκατάσταση της κατασκευής το θέμα παραπέμπεται για γνωμοδό− τηση στην αρμόδια ΕΠΑΕ (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής από 1−3−2012). Η μικρής κλίμακας προφανώς δεν σε καλύπτει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα πρόστιμα θα υπολογιστούν με τ.μ αλλά με αναλυτικό. Επομένως το ανώτερο πρόστιμο ανέρχεται σε 1000+200€. Για την νομιμοποίηση εκδίδεις τώρα "έγκριση εργασιών αποπεράτωσης για την νομ/ση" και τελειώνεις.
    2 points
  5. 4.606 downloads

    Το συνημμένο αρχείο DOC περιέχει τα άρθρα 8031.1 .. 8311.2.4 (Υδραυλικά - Αποχετεύσεις) του ανεπίσημου* Αναλυτικού Τιμολογίου Ηλ/Μηχ Εργασιών με περιγραφή και ανάλυση της τιμής (τρίμηνο Γ'/2011 που είναι το πιο πρόσφατο μέχρι 22-6-2012)**. * Τα επίσημα ΑΤΗΕ έχουν κωδικούς απο ΗΛΜ 1 έως ΗΛΜ 110. Υπάρχουν όμως και τα ανεπίσημα (δηλ. μη εγκεκριμένα απο το ΥΠΕΧΩΔΕ) που έχει δημοσιεύσει η ΠΕΔΜΗΕΔΕ με κωδικούς ΑΤΗΕ8000 ... ΑΤΗΕ9465 Τα άρθρα αυτά χωρίζονται στις ομάδες: 8000 - 8400 : Υδραυλικά - Αποχετεύσεις 8401 - 8700 : Κεντρική θέρμανση - κλιματισμός 8701 - 9000 : Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (ισχυρά & ασθενή ρεύματα) 9001 - 9100 : Ανελκυστήρες 9101 - 9300 : Ηλεκτρομηχανολογικά εγγείων βελτιώσεων 9301 - 9600 : Ηλεκτροφωτισμοί οδών, Σηματοδοτήσεις πόλεων & αεροδρομίων 9601 - 9999 : Λοιπές ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις ** Για τιμές άλλων τριμήνων και συντελεστές αναθεώρησης, μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα "ΕΡΓΑ" στην κατηγορία 11.1
    1 point
  6. 2.112 downloads

    Ένα αρχείο excel που ανέπτυξα και χρησιμοποιώ στη δουλειά μου για τον υπολογισμό απαιτήσεων εξαερισμού επαγγελματικής κουζίνας. Πρέπει να ενεργοποιήσετε τις μακροεντολές για να δουλέψει. Επιλέγετε τον εξοπλισμό που θα υπάρχει στην κουζίνα, τις διαστάσεις του και τον τύπο της φούσκας και σας δίνει την απαιτούμενη ροή αέρα σε m3/s και m3/h, τον αριθμό φίλτρων και τις διαστάσεις των αεραγωγών για εξαγωγή και επιστροφή. Υπάρχει και φύλλο υπολογισμού ταχύτητας ανάλογα με παροχή και διαστάσεις αγωγού. Οι υπολογισμοί είναι βάση του DW172, αγγλικού προτύπου για επαγγελματικές κουζίνες. Το αρχείο είναι στα Αγγλικά.
    1 point
  7. Καλό θα ήταν να γράψεις το κομμάτι του σχεδίου νόμου που λύνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις.
    1 point
  8. δυσαρεστα μαντατα μετα απο 8 χρονια, θυμηθηκαν να προσθεσουν στο 100 παρ. 12, τον ν 1078/80 12. Για κύρια και μοναδική κατοικία, εφόσον ο ιδιοκτήτης ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα αυτού δεν έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 1 του ν. 1078/1980, ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000), καταβάλλεται ποσοστό 40% του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται με τις διατάξεις του παρόντος. Θεωρείται ότι πληρούνται οι στεγαστικές ανάγκες εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ.. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά τριάντα (30) τ.μ. για μέχρι δύο τέκνα και κατά είκοσι (20) τ.μ. για πάνω από δύο τέκνα, τα οποία βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο. Η προϋπόθεση της κύριας κατοικίας για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου πληρούται εφόσον για τις στεγαστικές ανάγκες των ανωτέρω προσώπων το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ.. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά δεκαπέντε (15) τ.μ. για κάθε τέκνο. το οποιο λεει τα εξης 13.Αν ο αγοραστής ή ο/η σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα τους έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο ή ιδανικό μερίδιο οικοπέδου, θεωρείται ότι καλύπτονται οι κατά την παρ. 1 του άρθρου αυτού στεγαστικές ανάγκες, αν το συνολικό εμβαδόν των ανωτέρω ακινήτων είναι εβδομήντα (70) τ.μ., προσαυξανόμενα κατά είκοσι πέντε (25) τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά τριάντα (30) τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Κατ΄ εξαίρεση οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) αυξάνονται σε ενενήντα (90) τ.μ..
    1 point
  9. -Μα φυσικά και η εταιρεία μας εχει ISO:2045 και χρησιμοποιούμε πιστοποιημένη αντιστηριξη κύριε επιβλέποντα🤫🤫🤫 Ελλάδα,2020 μ.Χ
    1 point
  10. Στο eadeies: Πατάς στo + (Εισαγωγή νέας αίτησης) Πας δεξια στο + (Εισαγωγή πράξης σε συνέχεια προγενέστερης ηλεκτρονικής) Δίνεις το Α/Α της παλιάς σου ΕΕΔΜΚ και αναζήτηση Σου εμφανίζει το πεδίο Αναθεώρηση ΕΕΜΚ κάτω δεξιά Το επιλέγεις και πατάς το + (Εισαγωγή πράξης σε συνέχεια προγενέστερης ηλεκτρονικής)
    1 point
  11. Α.Θα κάνεις "αναθεώρηση" της αρχικής εεμκ α/α ..... για προσθήκη εργασιών της περίπτωσης .... (αλλαγή διαστάσεων ανοιγμάτων),θα πάρεις τις απαραίτητες συναινέσεις γιατί αλλάζεις όψεις,τις απαραίτητες νέες εγκρίσεις εφόσον απαιτούνται κλπ. και θα αναρτήσεις όλα τα πρόσθετα δικαιολογητικά και τις μελέτες που αναθεωρούνται. Β.Ανοίγοντας την αίτηση σου και πατώντας οποιοδήποτε πεδίο στην αίτηση σου,π.χ."στοιχεία υφισταμένου",θα δεις να εμφανίζεται και το πεδίο "Αρχεία".Πατώντας εκεί βλέπεις τα αρχεία που ανέβασες εσύ αλλά και το αρχείο της πράξης που είναι η εκδοθείσα πράξη.
    1 point
  12. Δεν νομίζω ότι το επαναλαμβάνουν-δίνουν διευκρινήσεις στις Δ/νσεις Δασών που έκαναν ερωτήματα, με συγκεκριμένα παραδείγματα.Δες λίγο πάλι και την επόμενη παράγραφο 6...έχει ειδικές περιπτώσεις κλπ.
    1 point
  13. σωστα - πρωτα θα ελεγξει την "κατατμηση" μπορει να παιζει και συσταση καθετων - επισης και σαν κατατμηση να το ξαναδει, αφου υπαρχει θεμα με την απαγορευση κατατμησης σε μη αρτια και μη οικοδομησιμα και να δει και τον ..."επερχομενο" νομο....κατι προβλεπει περι αυτου.. [καλησπερα]
    1 point
  14. Συγγνώμη να συμπληρώσω κάτι σημαντικό σχετικά με την αρχική περιγραφή.Να ελέγξεις τον τίτλο της κατάτμησης και οπωσδήποτε το Τ.Δ. της κατάτμησης και την δήλωση 651 του μηχ/κού ως προς αρτιότητα και οικοδομησιμότητα. Μάλλον γράφαμε ταυτόχρονα-για το 2ο ερώτημα δεν γνωρίζω την απάντηση.
    1 point
  15. Σε κάθε περίπτωση, επειδή δημιουργήθηκε μεταγενέστερη κατάτμηση με αποτέλεσμα οικόπεδο μικρότερο από αυτό της οικοδομικής άδειας,σύμφωνα με το Παράρτημα Α θα πρέπει να δηλώσεις "Όχι " στο πεδίο της άδειας.Έτσι κατατάσσεται στην κατ.5 και κατά συνέπεια η δήλωση αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει τώρα-αναμένεις εξελίξεις για την κατηγορία 5...
    1 point
  16. Ναι και εγώ αυτό έχω καταλάβει. Ολοκληρώνεται εκεί που λες η διαδικασία.
    1 point
  17. @gio~Οι προθεσμίες αφορούν την ανάρτηση των αρχείων για τις δηλώσεις του 4178. Δεν υπάρχει παράταση για την τροποποίηση των δηλώσεων του νόμου αυτού.
    1 point
  18. Ναι αν δεν μπορείς να υπολογίσεις τις θερμογέφυρες
    1 point
  19. Συμφωνώ ότι το οικόπεδο πολεοδομικώς παραμένει κολοβό και μάλιστα σήμερα που μιλάμε (πρακτικώς μετά τον 1337 ο οποίος "έκοψε" τη δυνατότητα δόμησης σε ρυμοτομούμενα βάσει 5269/31) δεν οικοδομείται αν δε γίνει πράξη αναλογισμού και τακτοποίησης ή αυτοδίκαια άρση απαλλοτρίωσης (Ζήσε Μάη). Η μη αποζημίωση έως σήμερα ανοίγει και το "παράθυρο" ώστε να ρυθμιστούν οι όποιες αυθαιρεσίες επι του όλου οικοπέδου (ρυμμοτομούμενου και μή) βάσει της γνωστής εξαίρεσης του άρθρου 89 παρ.2. Ότι ρυθμίζεται, ρυθμίζεται σε όλη την έκταση, άσχετα αν δε δικαιούται αποζημίωση το αυθαίρετο τμήμα. Ερχόμαστε στη ρύθμιση, εφόσον σήμερα (πρακτικώς ποτέ-δες Υ.Γ) δεν ορίζονται επι του οικοπέδου όροι δόμησης (ούτε επι του κολοβού τμήματος θεωρώ, είτε λόγω μη ύπαρξης πράξη αναλογισμού και τακτοποίησης είτε λόγω μη αρτιότητας κομματιών που προκύπτουν) . Άρα, πρέπει από κάπου να πιαστούν οι συντελεστές. Η μία λύση είναι να πιαστούν από τα κολοβά τμήματα όπως λέτε και τους σημερινούς όρους δόμησης. Ομώς τότε, θα ρυθμίζονται κατασκευές οι οποίες βρίσκονται εκτός του "κολοβού" τμήματος με συντελεστές που θα προκύπτουν από το "κολοβό". Αυτό το σκεπτικό με οδήγησε στη λογική ακολουθία: 1. Όταν βγήκε η άδεια το οικόπεδο, όπως και σήμερα, ήταν ρυμοτομούμενο. 2. Βάσει της άδειας στο οικόπεδο συνολικά (υπάρχον και προσθήκη) προέκυπταν τόσα τ.μ κάλυψη και δόμηση και τόσο ύψος, τα οποία καθώς προέκυψαν απο νόμιμη αδεία μπορούν να θεωρηθούν ως "επιτρεπόμενα" στη λογική ότι όροι δόμησης δεν ορίζονταν ούτε κατά την άδεια (?). Τουλάχιστον επι του ΔΚ της άδειας (αδεια του 1977) αναφέρονται οι όροι δόμησης που ισχύουν στην περιοχή (όρια αρτιότητας, πρόσωπο κλπ) αλλά δεν ανάγονται επί του οικοπέδου και απλά σημειώνεται ότι το οικόπεδο βρίσκεται εντός κοινοχρήστου. 3. Εφόσον η ρύθμιση γίνεται για τα κτίσματα επί του όλου οικοπέδου (μέ την ρυμοτομία) ώς όρια θα ορίσω τα υλοποιημένα για έλεγχο πλαγίων. 4. Με βάση τα 1,2,3 καταλήγω ότι δεν είναι λάθος να χρησιμοποιήσω τα εγκεκριμένα βάσει άδειας μεγέθη κάλυψης δόμησης και ύψους για τον υπολογισμό των συντελεστών. Υ.Γ Αρχικώς είχα σκεφτεί να πάρω το όλο οικόπεδο. Όμως, κι εδώ μπαίνω πιο πολύ στο νομικό κομμάτι του 5269, δεν είμαι σίγουρος αν τότε αυτός μπορούσε να βγάλει άδεια με όρους δόμησης, ανεξάρτητα από την ρυμοτομία επί του όλου, ή απλά να προσθέσει επί υπάρχοντος (προ του 55). Νομίζω μόνο το 2ο. Δλδ εστώ ότι το όλο ήταν 200τ.μ με Σ.Δ 1.0 και υπήρχε υπάρχον 50τ.μ. Δε γνωρίζω, και αν κάποιος παλαιότερος θυμάται ας μας πεί, αν τότε μπορούσε να βγάλει άδεια για προσθήκη καθ'υψος και ανεξάρτητο κτίσμα ώστε να καλύψη το σύνολο του οικοπεδου*ΣΔ, ή περιορίζονταν στην προσθήκη καθ'υψος. Αν ισχύει το πρώτο, τότε και η αρχική μου αντιμετώπιση στο όλο ίσως έχει μια βάση με βάση του τί ίσχυε κατα την εκδοση της Ο.Α
    1 point
  20. και για άλλη μια τροποποίηση του 4495 και στο νέο νομοσκέδιο (sic) έμεινε ίδιο αυτό το σημείο, οπότε όπως λέτε, εγκ2 έχει και κάτι για ρυμοτομήσεις παρακάτω, δε έχω φτάσει μέχρι εκεί ακόμα
    1 point
  21. 1 point
  22. Όπως τα λες είναι... Ολοκληρώνεται εκεί σε όσα έχω βγάλει και δεν μπορεί να θέλει κάτι άλλο.
    1 point
  23. Καλημέρα. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις @Anton_civeng και @zazeng. Το θεμα μου ειναι ότι απο τη ρυμοτομηση, επειδή το οικόπεδο κοβεται απο 2 δρόμους προκυπτουν κάποια κομμάτια τα οποία το καθένα ειναι μη αρτιο. Σκέφτηκα, προσωπικά, να χρησιμοποιήσω για τον έλεγχο τη αιτουμενη κάλυψη, δόμηση και υψος της ο.α. Ουτως ή άλλως, η προσθήκη βάσει άδειας έγινε σε ρυμοτομουμενο τμημα του οικοπέδου. Σκεφτηκα λοιπον ως λύση εν τέλει να χρησιμοποιήσω τα αιτουμενα της αδειας καθώς ειναι νομιμα μεγέθη εφοσον καλυπτονται απο κάποια άδεια. Ειδα οτι και η εγκύκλιος 2, ισως για κατι ανάλογο, στο άρθρο 100 οριζει οτι μπορει να γινει χρήση των μεγεθών της άδειας. Τέλος, για τις πλαγιές, αναγκαστικά-δυσμενως πηρα τα υλοποιημενα ορια του ολου οικοπέδου. Υ.Γ Το εν λογω Ρυμοτομικό ειναι πρακτικως ανεφάρμοστο εδω και 40 χρονια...Διοτι πολυ απλα ο συνταξας, νιωθοντας επιστήμονας θεώρησε σωστο να ρυμοτομησει οτι εύρισκε μπροστά του....
    1 point
  24. Αναρτήθηκε το ειδοποιητήριο 10/2020, χωρίς κάποια έκπτωση (μάλλον λογικό αφού τον Οκτώβρη δεν υπήρχε lockdown) και με καταληκτική πληρωμής την 3η Δεκέμβρη.
    1 point
  25. Eγω πάντα και τώρα, πίστευα πως η εκτός σχεδίου δόμηση είναι βασικά "άναρχη". Τα Π.Δ. απλά βάζουν κάποιους κανόνες, για να υπάρχει κάποια συγκράτηση και να μη ξεχυλώνει πέρα για πέρα η κατάσταση. Τις περισσότερες φορές αυτό δεν κατορθώθηκε. Έγιναν, εκεί εξω, σημεία και τέρατα. Η δόμηση, εκεί έξω, θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρή και να εποπτεύεται πολύ περισσότερο. Οι παραβάσεις και οι αυθαιρεσίες, στα εκτός σχ., δεν θα έπρεπε να Τακτοποιούνται. Σου δίνω το δικαίωμα, φίλε πολίτη, να κτίσεις σε ένα "σταροχώραφο" (που αυτό ίσως και να το παραχώρησε gratis το κράτος) π.χ. 200μ2 και εσύ κτίζεις 300μ2, βάζεις και μία πισίνα!! Έριξα μία ματιά στο νομοσχέδιο. Πιστεύω πως δεν θα έπιφέρει αυτά που κάποιοι αναμένουν. Πέρα από το ότι κάποια γραφεία, με μεγάλα μελετητικά πτυχία Ε' τάξης, θα αρπάξουν τα λεφτά "μελετώντας" αυτά τα τοπικά σχέδια που ακόμη δεν ξέρουμε τι θα είναι πως θα είναι κλπ, κλπ. Ήδη αρχίζει και φαίνεται αυτό! Όταν ο Τρίτσης, πήρε τότε απ' όλες τις πλευρές τα εύσημα, ξεκινούσε την Ε.Π.Α. είχε πίσω έναν νόμο τον Ν. 1337 που προέβλεπε τα πάντα, και την παραμικρή "ψιλαδούρα". Ακόμη και τα τιμολόγια του "πινάκιου αμοιβής" για όλα τα στάδια μελέτης. Γι' αυτό και πέτυχε η Ε.Π.Α.. Τώρα?? Θα έχουμε να γράφουμε. Υ,γ. Πρέπει να σημειώσουμε πως ο Α. Τρίτσης ήταν Μηχανικός και ήξερε το αντικείμενο. Αυτός, ο δίκός μας, τώρα το ξέρει??
    1 point
  26. Σε ανάλογη περίπτωση ένταξης στο σχέδιο με υπό μελέτη (ακόμα εκεί είναι) πράξη εφαρμογής κ γω έτσι ακριβώς το χειρίστηκα, χωρίς τα ρυμοτομούμενα και με τους νέους όρους δόμησης (εξαιρετικά συμφέρον). Θα μπορούσα να κάνω κ μια προσέγγιση των εισφορών σε γη, αλλά αποφάσισα ότι δεν είναι δικιά μου δουλειά κ δεν θα είχε κανένα νόημα. Τη στιγμή της τακτοποίησης αυτό ήταν το οικόπεδο μου κ τέλος.
    1 point
  27. laxanos καλημέρα σου, Συμπτωματολογία ρυμοτομικής παθογένειας θα έλεγα για όλες αυτές τις περιπτώσεις "φαντάσματα" που εκκρεμούν ως ρυμοτομούμενα μέχρι και 85 χρόνια (έχει καταγραφεί αυτό !) . Σαν βάσεις για το πρακτέο στην περίπτωση της τακτοποίησης θεωρώ ότι : α) ο ιδιοκτήτης παραμένει απόλυτος κύριος του ρυμοτομουμένου τμήματος μέχρι την καταβολή της ορισθείσας αποζημίωσης. β) η άρση της απαλλοτρίωσης έστω και αυτοδικαίως μετά από τον οριζόμενο "εύλογο χρόνο" (εικοσαετία - οκταετία - 18μηνο κ.λ.π) χρειάζεται απόφαση Διοικητικών Δικαστηρίων ή προσφάτως διαπιστωτική πράξη. γ) πολεοδομικώς το οικόπεδο αντιμετωπίζεται ως ρυμοτομούμενο (εμβαδόν, Ρ.Γ- Ο.Γ γραμμές κ.λ.π) έστω και πριν την αποζημίωση ή την τυχόν άρση της απαλλοτρίωσης και για όλο το διάστημα μέχρις την καταβολή της αποζημίωσης (οπότε αποξενώνεται ο κύριος του) ή την δικαστική απόφαση ή διαπιστωτική πράξη για την άρση της. Θεωρώ λοιπόν ότι, μη έχοντας απόφαση ή διαπιστωτική πράξη για την άρση της απαλλοτρίωσης, να θεωρηθεί το οικόπεδο με εμβαδόν το απομειωμένο από το ρυμοτομούμενο τμήμα και τις γραμμές (Ρ.Γ - Ο.Γ) αυτές που ορίζονται από την ρυμοτόμηση του. ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΡΣΗ.pdf
    1 point
  28. Αν αυτό το έκτρωμα που φέρεται ότι κατατέθηκε στη Βουλή, και όσο αφορά σε τροποποιήσεις του ΝΟΚ, δεν είναι τρολλιά και ψηφιστεί τελικά ως έχει ... εγώ προσωπικά τελείωσα τη σταδιοδρομία μου σε μελέτη πολεοδομικής νομοθεσίας. Θα δίνω το κατιτίς στα παιδιά των ΣΑ να μου στέλνουν ηλεκτρονικά τους κωδικούς άδειας και ηλεκτρονικής ταυτότητας ... μέσω dark web βέβαια.
    1 point
  29. συμφωνώ με τους 2 προηγούμενους οι ελάχιστες προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ πρέπει να τηρούνται εκτός καιεάν δεν είναι τεχνικά εφικτό πχ όριο οικοπέδου, οικοδομική γραμμή σε ισόγειο <3μ κλπ
    1 point
  30. Τα πρόστιμα υπολογίστηκαν ανά τ.μ ή με αναλυτικό?? Υ.γ αφού ο ΦΟ είναι σίγουρα προ της 27/8/11 τα πρόστιμα θα έπρεπε να υπολογισθούν με αναλυτικό
    1 point
  31. Αν μου επιτρέπεις να συνεχίσω την κουβέντα (που άλλωστε μόνο δημιουργική μπορεί να είναι) και την επιχειρηματολογία μου... 1. Στο παράδειγμα του μπατικού τοίχου. Δεν θα πληρωθεί επειδή έχει R>0,9, αλλά γιατί θα πιστοποιήσει ο ενεργειακός επιθεωρητής ότι με αυτό το R ικανοποιούνται τα ελάχιστα του ΚΕΝΑΚ για την περιοχή. Εγώ π.χ. δεν θα πιστοποιούσα μόνωση μπατικού στην Φλώρινα με R=0,91. Το R>0,9 του προγράμματος δεν υποκαθιστά τον ΚΕΝΑΚ και μπήκε για να δημιουργήσει μίνιμουμ ικανοποιητική συνθήκη μόνωσης, μιας και υπάρχουν περιπτώσεις δομικών στοιχείων που μπορεί με αυτό το R να ικανοποιούν τα ελάχιστα του ΚΕΝΑΚ. 2. Η αντικατάσταση των υαλοπινάκων επιδοτείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως ρητά αναφέρεται στους περιορισμούς του πίνακα 4.1.1. του οδηγού του προγράμματος : (1) " Αφορά επιλέξιμες κατοικίες/διαμερίσματα προστατευόμενα ως μέρος συγκεκριμένου περιβάλλοντος ή λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ή ιστορικής τους αξίας, όπως διατηρητέα και εντός παραδοσιακών οικισμών κτήρια, στο βαθμό που η συμμόρφωση προς ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης θα αλλοίωνε κατά τρόπο μη αποδεκτό το χαρακτήρα ή την εμφάνισή τους. Στην περίπτωση αυτή ο Ενεργειακός Επιθεωρητής θα πρέπει στο Έντυπο Καταγραφής παρεμβάσεων (Παρ. VI) να δηλώνει το συνολικό U του κουφώματος που επιτεύχθηκε με το υλικό που τοποθετήθηκε."
    1 point
  32. δες αυτη τη συζητηση, με την εγκυκλιο του τετρις και κανε ενα ερωτημα στον Γιωργο στο Αγρινιο "κατι" ειχε κανει...δξ ακριβώς σε ποιά κατηγορια ανηκε..
    1 point
  33. Λογικά θα θεωρεί ως επικίνδυνους χώρους όπου υπάρχουν μηχανήματα, γι αυτό και στους χώρους αυτούς βάζεις επιπλέον πυροσβεστήρα CO-2. Οπότε δε νομίζω να θεωρείται ο χώρος που αναφέρεις ως επικίνδυνος
    1 point
  34. Μετάβασης από μια κατάσταση σε μια άλλη νομίζω. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταβατικού επιχώματος είναι το επίχωμα πίσω από το ακρόβαθρο μιας γέφυρας εγκιβωτισμένο εντός πτερυγότοιχου συνήθως, που χρησιμοποιείται για να μεταβείς με ασφάλεια από την οδό κυκλοφορίας στην γέφυρα. Βέβαια και η μεταβατική κυβέρνηση το ίδιο είναι ουσιαστικά: προσωρινή μεν, αλλά για να μεταβείς από μια κατάσταση σε μια άλλη δε. Όχι, το μεταβατικό επίχωμα δεν είναι προσωρινό. Ίσα-ίσα είναι επίχωμα κρίσιμο και ιδιαιτέρων απαιτήσεων.Πχ ακούς και σε μια θεμελίωση κτιριακού όπου η επανεπίχωση των πεδιλοδοκών μπορεί να είναι μεγάλου πάχους και ιδιαιτέρων απαιτήσεων (πχ κυκλοφορία βαρέων οχημάτων) να λένε "το επίχωμα θα γίνει με προδιαγραφές μεταβατικού επιχώματος".
    1 point
  35. Θεωρώ πως δεν απαγορεύεται όμως προφανώς δημιουργούνται ιδιοκτησιακά θέματα μεταξύ του ιδιώτη και του Δήμου...
    1 point
  36. Μπα όχι μωρε... ποιο στατικό έλεγχο και βλακειες, αφου ο ιδιοκτήτης σε συνεργασία με το διακοσμητη έτσι φανταστηκαν την ανακαινιση ας ρωτησουμε και το φόρουμ να είμαστε 10000% σίγουροι Εισαι σιγουρα μηχανικός ? Το φρεάτιο του ασανσερ είναι φέρων στοιχείο μεγάλης δυσκαμψίας, το οποίο συνεισφέρει ιδιαιτέρως στην αντισταση του κτιριου σε σεισμικά φορτία. Δεν μπορεις να πας να κόψεις το ένα σκέλος. Τι σχέση έχει η αδιατάρακτη κοπή? με την αδιατάρακτη δεν μειώνεις τη διατομή ? δεν χαλάς τη ροή των φορτίων ? δε μειώνεις τη δυσκαμψια ? Ελεος..... Sorry για το ύφος αλλα αν ακούς τετοιες ερωτησεις απο συναδέλφους, τότε τυφλα να έχουν οι διακοσμητες, τα μαστόρια και οι ιδιώτες......
    1 point
  37. Από ότι μου είπαν στο δασαρχείο της περιοχής μου δεν εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας. Απλώς αλλάζει ο χαρακτήρας του 1945! Δεν ξέρω κάτι παραπάνω γιατί δεν έχω ασχοληθεί πολύ με τα δασικά.
    1 point
  38. το θέμα δυστυχώς δεν είναι μόνο "η μετατροπή συντεταγμένων" είναι ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει όσον αφορά και τα δικαιώματα, και τις γνώσεις και τις τιμές. Φταίμε όλοι οι μηχανικοί κάθε ειδικότητας, όλοι κάνουμε τα πάντα και όλοι ρίχνουμε τις τιμές, και σ'αυτό έχει βοηθήσει το κράτος όπως και η οικονομική κατάσταση, Εδώ στην περιοχή της Φωκίδας/Βοιωτίας κάνουν τοπογραφικά με 100 ευρώ, έχω δει μέχρι και "τοπογραφικό" ->φωτοτυπία και μεγέθυνση του σχεδίου πόλεως!!!. Για τις δηλώσεις κτηματολογίου, πάνε μηχανικοί και παίρνουν συντεταγμένες με το κινητό, με τη λογική "αφού τους χρεώνουν 10 ευρώ το χωράφι τι? θα κουβαλάνε κ όργανα μαζί?!!" Άπειροι πελάτες έχουν έρθει στο γραφείο με κάτι τοπογραφικά του '60 να τους βάλω λέει πάνω συντεταγμένες απ'το internet, αρνούμαι, μου απαντάνε "μα όλοι αυτό κάνουν", τους διώχνω, πάνε αλλού και μια χαρά τους το κάνουν, χάνω πελάτες, χάνω λεφτά, είμαι καλά με τη συνείδησή μου, ξέρω ότι αυτό είναι το σωστό για τον πελάτη, αλλά ο πελάτης δεν το καταλαβαίνει φυσικά και δυσφημεί το γραφείο. Έρχονται για ΠΕΑ, λέω οκ θα έρθω για αυτοψία/μέτρημα, απορούν γιατί "μα όλοι βγάζουν μια φωτογραφία" μου λένε.... τους λέω ελάχιστο 100 ευρω +ΦΠΑ, μου απαντάνε "30 ευρώ δεν έχουν αυτά?"...πάλι χάνω πελάτες. Όμως είναι κάποιοι λίγοι πελάτες που θα εκτιμήσουν κ θα καταλάβουν, αλλά λίγοι. Στο διπλανό χωριό ο συνάδελφος όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει, ναι έχει κ 3 παιδιά να θρέψει.. ο παραδίπλα, μηχανολόγος, κάνει τοπογραφικά, αυθαίρετα, τα πάντα (με σφραγίδα άλλου). Ο απόλυτος παραλογισμός, αλλά κάπως πρέπει να ζήσει (?) πιθανά αν όλοι κρατούσαμε ένα επίπεδο στις υπηρεσίες και τις τιμές μας, να μη χρειαζόταν κανείς να κάνει πράγματα που δεν γνωρίζει ή που δεν πρέπει. Αν το τοπογραφικό ο συνάδελφος δεν το χρέωνε 100 ευρώ, αλλά 300, θα γινόταν σωστά, με τη σωστή μελέτη και από τον κατάλληλης ειδικότητας μηχανικό. Αν τις συντεταγμένες του χωραφιού δεν τις χρέωνε 10, αλλά 50 ευρώ, θα πήγαινε τουλάχιστον με ένα GPS. Βέβαια όταν βγαίνει η υπουργάρα και οι δημοσιογράφοι και λένε τοπογραφικά συντεταγμένες για το κτηματολόγιο με τα κινητά σας, οκ τι να πιστέψει και ο πελάτης ?...ότι θες να πας εσύ με το όργανο, να τον χρεώσεις πιο πολλά -να τον κλέψεις?- Οι δημοσιογράφοι ρε σεις!!!! θυμάστε που είχαν βγει και έλεγαν πόσο θα στοιχίζει κτηματολόγιο,ταυτότητα κτιρίου, κλπ? έλεος!! Μας ήρθε πριν λίγες μέρες έγγραφο απ'το υπουργείο στο Σ.Α., να μπορούν λέει και οι πολιτικοί μηχανικοί να κάνουν αρχιτεκτονικές μελέτες σε αρχαιολογικούς ιστορικούς τόπους κλπ κλπ. και ξεκινήσαμε μετά, γιατί να μη μπορεί κ ένας ΑΤΜ να τα κάνει λοιπόν? γιατί να μη μπορώ κ γω να κάνω τα στατικά για ένα 10όροφο? ποια δικαιώματα? ποιες γνώσεις? ίσωμα όλα Πριν κάποια χρόνια είχα μιλήσει με έναν κύριο στο ΥΠΕΚΑ, που ήταν τοπογράφος και καθ' ύλην αρμόδιος-σύμβουλος του Υπουργού για τα χωροταξικά θέματα, για μια επέκταση σχεδίου πόλεως στην Πελοπόννησο και δεν ήξερε να ξεχωρίζει το εκτός σχεδίου,απ'τον οικισμό προ 23.. τι να πω για αυτούς τους επαϊωνες μέσα στα υπουργεία πια? δηλαδή αυτός τώρα συμβούλευε τον Υπουργό για το τι θα βγει να πει ?!@$@$#@! Είναι λοιπόν γενικό το κακό, ναι φυσικά ξεκινά με την "ηθική" του κάθε επαγγελματία και τις γνώσεις του, αλλά όταν δεν υπάρχει έλεγχος, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες/υπουργείο απαρτίζονται από άσχετους, που βγαίνουν μάλιστα δημόσια, λένε αηδίες που μας υποβιβάζουν κιόλας, όταν οι τιμές έχουν πέσει στα τάρταρα, φυσικό είναι το επάγγελμα του μηχανικού να πηγαίνει κατά διαόλου στα πάντα δικαιώματα/δεξιότητες/τιμές κλπ. P.S. συγνώμη για το μεγάλο κείμενο, έβγαλα τον καημό μου
    1 point
  39. Μα η "ανθρωποφαγία" έχει κάποια βάση. Σε ένα άλλο επιστημονικό φόρουμ (π.χ. δικηγόρων), το όλο θέμα θα περνούσε ενδεχομένως ασχολίαστο, μιας και ο συγκεκριμένος κλάδος (φαίνεται να) δίνει, για επαγγελματικούς λόγους, ιδιαίτερη έμφαση στο "φαίνεσθαι". Στα καθ' ημάς όμως, τέτοιες απόπειρες είναι εξόχως παρακινδυνευμένες, διότι κρινόμαστε από το "είναι" μας. Κι επί πλέον, η συμμετοχή στο παρόν φόρουμ έχει και διδακτικό χαρακτήρα για τους νεότερους, μιας και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μεταδώσουμε (οι πρεσβύτεροι) την εμπειρία μας. Κατά καιρούς, έχουν προσπαθήσει κάποια ¨καλόπαιδα" είτε να κάνουν έμμεση διαφήμιση, είτε να εκφράσουν αντιεπιστημονικές-σκιτζήδικες απόψεις. Αν δεν είχε υπάρξει έντονη και σαφής αντιμετώπισή τους, πόσοι άραγε νέοι συνάδελφοι θα είχαν παρασυρθεί σε λάθη? Συνεπώς θεωρώ πως, η αυστηρή καταδίκη των όποιων "παρεκκλίσεων", είναι μονόδρομος. Ιδιαίτερη δε έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε όσους δεν αντιλαμβάνονται το σφάλμα τους, αλλά περνούν στην αντεπίθεση με ανοίκειο τρόπο. Κι επί πλέον, όταν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται το βαθμό (αυτο)ευτελισμού του, δίνει αφορμές για κράξιμο. Το ότι στο επάγγελμά μας υπάρχει αυτό το χάλι, είναι (κυρίως) αποτέλεσμα του ωχαδερφισμού μας. Κι επειδή πολύ το βάρυνα, ας ξαλαφρώσουμε με ένα (σχετικό?) παλιό τραγουδάκι
    1 point
  40. Σωστά Δημήτρη, αλλά τηρώ σοβαρές επιφυλάξεις πλέον αν μπορούμε να ισχυριστούμε "κατ αναλογία εφαρμογή" και για τους οριοθετημένους. Έχω βεβαίως στο μυαλό μου ένα επιχείρημα, το οποίο σχετίζεται με το γεγονός ότι οι οικισμοί αυτοί έχουν προ 23 τμήμα ως συνεκτικό τους, αλλά δεν μπορώ το συνάδελφο να τον οδηγήσω σε τέτοιο επισφαλές ενδεχομένως μονοπάτι.
    1 point
  41. παυλε μαλλον αναφερεσαι σε αυτη την ...δικη σου αναρτηση... https://www.michanikos.gr/forums/topic/6542-κατάτμηση-οικοπέδου-σε-οικισμό-μικρότερο-των-2000-κατοίκων/?do=findComment&amp;comment=730896 "δεν έχει εφαρμογή στους οικισμούς προ του 1923 που δεν έχουν ρυμοτομικό σχέδιο, " απολυτως σωστο [αξιζει να διαβασει κανείς ολη την συζητηση...... ειναι διαφωτιστικη...]
    1 point
  42. Κατάλαβα. Ο θείος στο χωριό μετά τα τσίπουρα έσκασε στο γραφείο και κάποιον ήθελε να ρίξει... Ότι λέει ο Δημήτρης (με τις καλησπέρες μου). Κάθε κατάτμηση για να δημιουργήσει άρτιο οικόπεδο στον οικισμό θα πρέπει το κάθε οικόπεδο να είναι τουλάχιστον επιφάνειας 1000 τμ και με πρόσωπο 15. Το τοπίο είναι λίγο "θολό" στο θέμα αυτό. Αν μιλούσαμε για ρυμοτομικό σχέδιο, θα απαγορευόταν και μάλιστα, "δια ροπάλου" κατάτμηση η οποία οδηγούσε σε μη άρτιο οικόπεδο. Για τους προ 23 οικισμούς υπήρχε παλιότερο έγγραφο το οποίο έλεγε ότι το Ν.Δ 690/48 δεν έχει εφαρμογή σε προ 23 οικισμούς. Για τους οριοθετημένους χωρίς ρυμοτομικό δεν υπάρχει κάτι που να μπορείς να βασιστείς, οπότε θεωρώ καλύτερο και ασφαλέστερο να πάρεις τη δυσμενή περίπτωση ότι δεν επιτρέπεται. Όχι ότι είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά "κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαιδουρογύρε" που λέει και ο λαός μας, οπότε καλύτερα κατάτμηση σε δυο οικόπεδα των 1600 τμ να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια.
    1 point
  43. στην αρχη ειπαν θα της σβησουν αλλα μετα αποφασισαν πως οχι αλλα εμεις ειπαμε δεν πληρωνουμε αλλα μετα καποιοι πληρωσαν αλλα παλι ειπαν να μην πληρωσουμε ομως μετα καποιοι προσεφυγαν στον στε αμεις ομως δεν το ξεραμε και πληρωσαμε αλλα μετα ειπαν δεν πειραζει θα τα παρουμε πισω αλλα τελικα ειπαν πως οχι και θα πληρωσουμε ολοι αλλα επεμεναν οποτε και εμεις ειπαμε θα πληρωσουμε αλλα τα παλια πρωτα στην αρχη ειπαν ενταξυ αλλα μετα ειπαν ολα μαζι αλλα τελικα εμεις δεν ειχαμε να τα δωσουμε οποτε αποφασισαν τα μισα τωρα τα αλλα μισα τον αυγουστο οποτε εμεις ειπαμε ωραια αλλα τελικα δεν πληρωσαμε και πηγαμε διακοπες ...
    1 point
  44. Ρίξε και μία ματιά εδώ... http://www.michanikos.gr/files/file/63-υπομνήματα-για-σχέδια-ενεργητικής-πυροπροστασ/
    1 point
  45. Μπορεις να φτιαξεις ενα πρασινο κουτακι που μεσα θα γραφει EXIT, Ενα αλλο κοκκινο που θα λεει Π.Φ. , και για τους πυροσβεστηρες 2 κυκλοι που μεσα θα γραφουν P6 Στο σχεδιο θα τα τοποθετησεις εκει που πρεπει να πανε (θα δειξεις την φωλια εκει που ειναι, το ΕΧΙΤ εκει που ειναι και τους πυροσβεστηρες εκει που θα ειναι ακουμπισμενοι) Ολα αυτα με την προυποθεση οτι θα δεχτουν το σχεδιο με υπογραφη αρχιτεκτονα, εσενα δηλαδη. Δεν γνωριζω αν δεχονται ή οχι, υποθετω οτι αφου δεν εχει μονιμα μεσα θα εισαι οκ.
    1 point
  46. Συνάδελφοι καλησπέρα Πολύ καλή η δουλειά που έκανε ο συνάδελφος, αλλά μέσα στις επεξηγήσεις δεν πιάνω ακριβώς ένα σημείο. Στη στήλη 13 περιγράφεται στο περίπου ο τρόπος που υπολογίζουμε την αξία ανά τετραγωνικό της κάθε ιδιοκτησίας. Με δεδομένο ότι δεν γνωρίζουμε λοιπόν την αξία, δίνονται κάποια παραδείγματα, αλλά δε δίνεται ένας αλγόριθμος. Δηλαδή, σε διαμέρισμα 3ου, 4ου, 5ου ορόφου τι προσαυξήσεις βάζουμε? Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων
    1 point
  47. Ήξερες τις προβολικές συντεταγμένες του κέντρου φάσης της κεραίας GPS του Πολυτεχνείου σε ΕΓΣΑ87? Πως κάνεις επίλυση σε ΕΓΣΑ με ένα ζέυγος και περιμένεις να πάρεις συντεταγμένες ΕΓΣΑ? Το πιο πιθανό είναι να είναι σε κάποιο ETRF. Μην ξεχνάς οτι το GPS ο βορράς της ψευδοπροβολής ΕΓΣΑ87 που έχεις στο λογισμικό επίλυσης στο γραφείο δεν ταυτίζεται με το πραγματικό αζιμούθιο που προκύπτει από την υλοποίηση του ΕΓΣΑ. Επίσης για να παρεις ορθομετρικό υψόμετρο πρέπει να έχεις μοντέρλο γεωειδούς ακρίβειας???? Τέλος κανένα τριγωνομετρικό ΓΥΣ δεν είναι συμβατό σε σχέση με άλλο αν τα μετρήσεις με GPS και είναι λογικό... Διαφώτισέ με τι έκανες για να σε βοηθήσω.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Εγκρίθηκε μέσω WiFi4GR το δωρεάν WiFi σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ
      Την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ για τουλάχιστον πέντε χρόνια εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ.

      Το κόστος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, θα βαρύνει την εταιρία και από το ύψος του και τη δυνατότητα κάλυψής του από τη ΣΤΑΣΥ θα εξαρτηθεί και η επέκταση του ασύρματου Ιντερνετ και σε άλλους σταθμούς.

      Οι πρώτοι έντεκα σταθμοί στους οποίους θα λειτουργήσει WiFi έως το τέλος της χρονιάς είναι εκτός από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, οι σταθμοί Μοναστηράκι, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Πειραιάς, Κορυδαλλός, Χαλάνδρι, Αγιος Δημήτριος, Φιξ και Αγία Μαρίνα. 

      Οι επιβάτες θα μπορούν να συνδέονται άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια διαδικασία εγγραφής. Στη συνέχεια η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα μετρήσει το μηνιαίο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ώστε να αποφασιστεί η επέκταση του δικτύου και το χρονοδιάγραμμά της.

      Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις περιοχές που θα εγκατασταθούν σημεία πρόσβασης στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR.

      Το WiFi4GR «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας, για την κάλυψη, 2.500 περίπου περιοχών ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε όλη την επικράτεια. Το σύστημα, το οποίο θα αναπτυχθεί, θα διαθέτει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης, το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των δομικών στοιχείων του δικτύου.
      • 0 απαντήσεις
    • Η σύνδεση του νυχτερινού φωτισμού με το «Τοπικό Εγχώριο Προϊόν» στην Ελλάδα
      Όσοι έχουμε βρεθεί σε νυχτερινή πτήση έχουμε απολαύσει το θέαμα που προσφέρει η επιφάνεια της Γης, όταν τα νυχτερινά φώτα αναδεικνύουν μοτίβα που παραπέμπουν σε έργα τέχνης. Εκτός όμως από το εντυπωσιακό θέαμα, τα νυχτερινά φώτα αποτελούν μια πολύτιμη πηγή πληροφορίας για τις δραστηριότητες του ανθρώπου και την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον.

      Στο πλαίσιο της εξερεύνησης αυτού του πεδίου, η NASA καταγράφει συστηματικά τον νυχτερινό φωτισμό του πλανήτη μας. Τα τελευταία 10 χρόνια πολύ βελτιωμένες καταγραφές παρέχονται από τον αισθητήρα VIIRS της αποστολής SUOMI.

      «Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σκεφτήκαμε να ερευνήσουμε τι έχουν να μας πουν τα νυχτερινά φώτα για την πατρίδα μας» λέει στην «Κ» η Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, η οποία ηγήθηκε μιας ενδιαφέρουσας έρευνας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων.
      • 0 απαντήσεις
    • «Εξοικονομώ 2023»: Ο νέος οδηγός του προγράμματος μετά την 3η τροποποίηση
      Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/97165/610 ΚΥΑ (ΦΕΚ 5174/Β΄/13.09.2024) που αφορά την 3η τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/55246/807/18.05.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ 2023”», ως εξής:

      Α. Ο Οδηγός Εφαρμογής Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» και η 1η Τροποποίηση του Παραρτήματος VI που αφορά την Υπεύθυνη Δήλωση σχετικά με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, ως ακολούθως:

      Τροποποίηση (3η) της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ 55246-807 18.05.2023 ΚΥΑ Εξοικονομώ 2023 (ΦΕΚ 5174-Β-13.09.2024).pdf
      • 3 απαντήσεις
    • Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Πώς υπολογίζεται το νοίκι. Ποιο το τίμημα επαναγοράς
      Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία ρύθμιζονται τα τελευταία ζητήματα που αφορούν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στην Ελλάδα προκειμένου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

      Η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος, ενώ από τον Ιανουάριο του 2024 βρίσκεται στο δεύτερο κύκλο του ανταγωνιστικού διαλόγου.  Οι βασικές αλλαγές με τις οποίες προχώρησε ο διάλογος με τους υποψήφιους επενδυτές, προέβλεπαν έκπτωση 30% στο τίμημα αγοράς ακινήτων από πλειστηριασμούς, αλλά και επαναγοράς από τον οφειλέτη, είσοδο εμπειρογνωμόνων εντός του ακινήτου για αυτοψία και φορολόγηση του Φορέα ανάλογη με αυτήν των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων (REIC).

      Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι οι: «Bain Capital Credit», «Christofferson, Robb & co, LLC», «Fortress Credit Corp.», Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial DAC».

      Ο Φορέας Ακινήτων θα αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και θα τους τα εκμισθώνει για περίοδο 12 ετών, προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν στην κατοικία τους και να αποτραπούν έτσι οι εξώσεις. 
      • 0 απαντήσεις
    • Ο διαδραστικός χάρτης με όλα τα ενεργά σεισμικά ρήγματα της Ελλάδας
      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας (HeDBAF) είναι ένα εθνικό προϊόν συνεργασίας όλων των σχετικών με αυτό το αντικείμενο ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΟΑΣΠ.

      Ο κύριος σκοπός της γεωβάσης είναι να παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα και σε όποιον θέλει να έχει μια συνοπτική ή εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα ενεργά/σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, καθώς και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα καθοδήγησης για γεωλόγους, μηχανικούς και την κεντρική και τοπική διοίκηση, για περαιτέρω εις βάθος μελετών.

      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας
      • 4 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.