Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. ChristinaK

    ChristinaK

    Core Members


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      1.043


  2. melissa

    melissa

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      582


  3. gamvro

    gamvro

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      1.034


  4. zazeng

    zazeng

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      1.514


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 25/03/2021 σε όλες τις περιοχές

  1. Σταχυολόγηση ανακοίνωσης του ΜΗΝ.... Η απομείωση των Συντάξεων των Μηχανικών έχει γίνει πολύ βάναυση πλέον. Εκδίδονται Συντάξεις πλέον, κάτω των 1000 ευρώ , ειδικά των Ελευθέρων Επαγγελματιών και όχι βέβαια μόνο αυτών. Ο νεοϊδρυθείς Σύλλογος με τα διακριτικά ΜΗΝ και site www.mhn2020.gr , η πιό σύντομα στον browser mhn2020.gr , αγωνίζεται με κάθε μέσο για την ανατροπή της εξαθλίωσης, που μας έχει οδηγήσει ο 4387/16 και στη συνέχεια ο 4670/20. Θέλουμε την συμπαράσταση όλων σας σε αυτό και την κοινοποίηση του site όσο δυνατόν περισσότερο. Προσφεύγουμε σε ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ / ΑΓΩΓΕΣ ενάντια των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκδίδονται, με σκοπό να βοηθήσουμε όσο περισσότερους Συναδέλφους Μηχανικούς μπορούμε. Η ισχύς εν τη ενώσει!
    2 points
  2. Όταν γράφτηκε ο νόμος και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (πριν την δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος αυτού),στο ΦΕΚ μπήκαν δύο Παραρτήματα.Το Παράρτημα Α είναι θεωρητικά το έντυπο υπολογισμού του προστίμου (δικαιολογητικό ια).Στο ηλεκτρονικό σύστημα δεν υπάρχει πεδίο "υποδοχής" τέτοιου αρχείου,γιατί ο υπολογισμός του ενιαίου ειδικού προστίμου είναι τα Φύλλα Καταγραφής της ίδιας της δήλωσης σου.
    2 points
  3. Οι εισφορές του 2/2021 φαίνονται στο ιστορικό εισφορών. Ημερομηνία Εμπρόθεσμης Πληρωμής 31/3. Χωρίς ειδοποιητήριο ακόμα.
    2 points
  4. Πάντως συνάδερφοι, το θέμα της διαφορετικής εσωτερικής διαρρύθμισης θα είναι ένα συχνό φαινόμενο που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή της ΗΤΚ (βέβαια όταν και άμα εφαρμοστεί), κατά την έκδοση βεβαίωσης μηχανικού. Άποψη μου λοιπόν είναι να εφαρμόζεται η παρ. η) του άρθρου 28 του Ν.4495, η οποία δίνει τον ορισμό της ενημέρωσης φακέλου, σε συνδυασμό με την παρ. 10) του άρθρου 42 και όχι να εκδίδεται ΕΕΔΜΚ.
    2 points
  5. 5.770 downloads

    **** ΠΡΟΣΟΧΗ *** Χρησιμοποιήστε το αρχείο με προσοχή. Δεν έχει γίνει έλεγχος τόσο των ορίων όσο και των ΦΕΚ έγκρισης.
    1 point
  6. Σε ρυθμούς 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση κινείται, ή μάλλον πετάει, και η Aegean Airlines, αεροσκάφος της οποίας πέταξε πάνω από την Πελοπόννησο, σχηματίζοντας με την πορεία του τον αριθμό 200. Ειδικότερα, το πέντε χρόνων αεροσκάφος Airbus Α320, πέταξε περίπου στα 20.000 πόδια πάνω από τον τόπο που ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση. Ξεκίνησε από το Ελ. Βενιζέλος, έφτασε στην Αχαΐα και από εκεί ξεκίνησε να σχηματίζει το 200, πετώντας πάνω από την Αρχαία Ολυμπία, τα Καλάβρυτα, την Κόρινθο, το Άργος και τα ιστορικά Δερβενάκια. Σημειώνεται ότι ακόμα και ο αριθμός της πτήσης ήταν συμβολικός για την οποία επιλέχθηκε το Α3 1821.
    1 point
  7. Ειμαι ελεγκτης δομησης , πτυχιουχος Εργων Υποδομης και δεν ειμαι γραμμενος στην ΕΕΤΕΜ παρα μονο στο ΤΕΕ. Δε χρειάζεται να είναι μέλη της ΕΕΤΕΜ οι πτυχιούχοι μηχανικοί για την εγγραφή τους στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης | B2Green
    1 point
  8. σε οικοπεδο που εχτιζε "300" τμ., εχτισες ενα ισογειο οροφοδιαμερισμα 100 τμ. μετα εχτισες χωρις αδεια άλλα 100 τμ. στον οροφο. Και μετα πηρες αδεια για ενα ακομα οροφοδιαμερισμα στον αλλον οροφο, εμφανιζοντας στο διαγραμμά σου τους δυο οροφους. Η πολεοδομια δεχθηκε την εκδοση αδειας "υπερανω αυθαιρετου οροφου¨? Ετσι εγινε ή απλα ζητησατε "100" τμ....χωρις αναφορα στον αυθαιρετο όροφο? Εχει γινει συσταση ΟΙ?... Τί γραφει? Υπαρχει συμβολαιο για τον όροφο αυτον? [Μια πρωτη σκεψη ειναι η νομιμοποιηση]
    1 point
  9. Δικαιολογημένες οι απορίες σου και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια αναλυτική οδηγία για το πως εφαρμόζεται η συγκεκριμένη παράγραφος κατηγορίας 3. Προσωπικά θεωρώ πως το νόημα της είναι να καλύψει παραβάσεις μικρής μεταβολής διαστάσεων σε τοπικό επίπεδο (π.χ. έρκερ). Δηλ. θεωρείται μικρή παράβαση αν από μεταβολή μιας διάστασης τάξης μικρότερης του 5%, και άσχετα από άλλες παραβάσεις, δεν δημιουργείται υπέρβαση από την επιφάνεια της άδειας μεγαλύτερη από 5%. Παύει να θεωρείται τέτοια παράβαση μικρή αν π.χ. έχεις μεν μικρή μεταβολή της διάστασης του βάθους της άδειας, αλλά να αφορά σε μήκος τέτοιο που η ΥΔ να αυξάνεται σημαντικά, ώστε να πρέπει να χρεωθεί συντελεστή. Δεν αμφιβάλλω ότι άλλοι συνάδελφοι το βλέπουν διαφορετικά και ότι πρέπει να είναι αυτές οι μεταβολές οι μοναδικές παραβάσεις της ιδιοκτησίας για να ενταχθούν στην 3. Γενικότερα όμως θεωρώ πως πρέπει να ισχύει η ανεξαρτητοποίηση, λόγω διαφορετικής κατηγοριοποίησης, των αυθαιρεσιών, όπου η λογική είναι ότι σε περίπτωση που οι μεγάλες αυθαιρεσίες κατεδαφιστούν οι μικρές να παραμένουν ανενόχλητες ως παραβάσεις κατηγορίας 3. Ως προς τη ΜΣΕ γίνεται θεωρώ αυτό το σενάριο παρακινδυνευμένο, αλλά βλέπουμε να ισχύει ακόμα και εκεί παρόμοια φιλοσοφία. Επίσης, εφόσον πηγαίνει το ύψος του κτιρίου κατηγορία 3 δεν σε ενδιαφέρει αν ξεπερνά το επιτρεπόμενο. Ακόμα και οι Η/Υ, σαν επιφάνειες, είναι νόμιμες, έχουν αδειοδοτημένο ύψος και το κακό τους είναι πως έχουν μετατραπεί από ανοιχτές σε κλειστές. Θα πάρουν συντελεστή δόμησης λόγω του κλεισίματος, αλλά σε ύψος η μεταβολή είναι μικρή και έχει χρεωθεί στην παράβαση κατηγορίας 3 για τη συνολική ιδιοκτησία. Σε περίπτωση που δεν θα είχες τακτοποιήσει το ύψος με κατ. 3 και έπρεπε να χρεώσεις συντελεστές λόγω υπέρβασης του επιτρεπόμενου, τότε όσοι κλειστοί χώροι θα παραμέναν κάτω του επιτρεπόμενου ύψους θα χρεωνόντουσαν αναλυτικό, ενώ αυτοί που το ξεπερνούσαν θα έπαιρναν συντελεστή ύψους, είτε 0,2 (αν ήταν σαν επιφάνειες νόμιμες) είτε συνδυαστικά με ΥΔ, ΥΚ, και τα λοιπά καλούδια (αν ήταν σαν επιφάνειες επιπρόσθετες). Συνεπώς οι Η/Υ ως νόμιμοι θεωρώ δικαιούνται έλεγχο ύψους για κατ.3, αλλά αν είχαμε π.χ. μια επέκταση εκτός περιγράμματος ή επί πλέον όροφο, τότε δεν υπάρχει αδειοδοτημένο μέγεθος προς σύγκριση και έλεγχο τύπου κατηγορίας 3 και τότε -υποτίθεται- έστω και 1εκ (δηλ <<5% του επιτρεπόμενου) να έχουμε υπέρβαση του επιτρεπόμενου θα πρέπει να μπει συντελεστής ύψους. Υ.Γ. Για να το θέσω πιο απλά, η εικόνα που έχω στο μυαλό μου για την κατ.3 είναι ότι έχουμε ένα αδειοδοτημένο κέλυφος ιδιοκτησίας. Όποια bumps έχει το κέλυφος αυτό στην υφιστάμενη κατάστασή του και ανεξάρτητα τόσο από άλλες μεγάλες παραβάσεις, όσο και μεταξύ τους, θα μπουν κατηγορία 3, ως "μικρό το κακό".
    1 point
  10. αφου θα εχτιζαν υποχρεωτικα εν επαφη...εστω και με εκεινη την συνδετήρια υπογεια πέργκολα...😄 μπορουσαν να συστησουν ΟΙ στα δυο κτισματα και να κανουν διανομη προ πασης ανεγερσης. Τεσπα, σημερα ειναι εξ αδιαιρετου. Θα πας με το αρθρο 98 παρ. 1 τα λεει αναλυτικα. Να μιλησεις με τον συμβ/φο σου για την ολη διαδικασια.
    1 point
  11. @efoulaόχι εννοώ αυτό: Ο έλεγχος του υπολογισμού της υπέρβασης έως 40% μπορεί να γίνεται για μέρος ή το σύνολο του κτιρίου, μετά από συναίνεση του συνόλου των αντίστοιχων συνιδιοκτητών, ακόμα και στην περίπτωση που έχουν υποβληθεί μεμονωμένες δηλώσεις υπαγωγής για επιμέρους ιδιοκτησίες του ακινήτου. προφανώς τη θέση σταύθμευσης την έχει κάποιος ιδιοκτήτης οριζόντιας, οπότε έτσι μπορείς να εκμεταλλευτείς και τα χιλιοστά του, αμφιλεγόμενο, όπως όλη η εγκύκλιος, αλλά για το συγκεκριμένο δεν βλέπω άλλη λύση
    1 point
  12. Θεωρώ αυτονόητο ότι όταν μπαίνει σχέδιο σε μια τακτοποίηση αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση του ακινήτου ακόμα και αν δεν απαιτείται να φαίνεται η εσωτερική διαρρύθμιση που ως γνωστόν δεν αποτελεί αυθαιρεσία. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεις τον πελάτη σου και την εργασία σου σε μεταγενέστερες αλλαγές που μπορεί να προβεί ο ιδιοκτήτης και αποκτά το ακίνητο μια ενημερωμένη νόμιμη κάτοψη.
    1 point
  13. Η λοιπή παράβαση έχει πάει 300€, νομίζω και η διαμερισμάτωση, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Το παράβολο δεν έχει πάρει αύξηση. Δεν έχει σημασία πάντως ακόμα. Θα βγάλεις το παράβολο και μετά κατά την υπαγωγή θα επιλέξεις εφάπαξ καταβολή με έκπτωση 20%, οπότε το πρόστιμο θα γίνει 0,8 * 300 = 240€ και δεν θα πληρώσεις κάτι παραπάνω. (το ίδιο θα συμβαίνει και από σεπτέμβρη που πάμε στο +25%, το 321.5 *80% =250)
    1 point
  14. Ευχαριστώ παιδιά . Βρήκα και εγώ ένα έγγραφο για τους αξιολογητές https://career.duth.gr/portal/sites/default/files/events/Egxeiridio_axiologiton_oct_2015.pdf Ελέγχω λοιπόν για θάλαμο 1,00 Χ 1,25 και πόρτα 0,80 μ.
    1 point
  15. Προσυπογράφω. Ας πάει πρώτα ο ίδιος να τα βρει και μετά πήγαινε εσύ.
    1 point
  16. Αν ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί ο ίδιος να σου δείξει τα χωράφια του, δυστυχώς εσύ ως μηχανικός του, δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα! Ούτε υπάρχει πιθανότητα να πληρωθείς για το χρόνο και τις υπηρεσίες σου. Άσε το "συγγενή" να βγάλει το φίδι από την τρύπα, αλλιώς να τα ξεχάσει τα χωράφια....
    1 point
  17. Καλησπέρα,αν μπεις στο πεδίο "στοιχεία υφισταμένου" και ανοίξεις την μπάρα με τις προγενέστερες πράξεις που μπορούν να συμπληρωθούν, και δεν υπάρχει καμία από αυτές για το συγκεκριμένο ακίνητο,(που μάλλον δεν υπάρχει από την περιγραφή),θ'αφήσεις το πεδίο κενό.
    1 point
  18. Ίσως πιο σωστό είναι η ενημέρωση φακέλου (και όχι ΕΕΔΜΚ) και έπειτα ΗΤ.
    1 point
  19. @panosges Δεν ασχολούμαι ούτε με προσωρινές διαφορές ούτε με λογιστική και φορολογική βάση. Αυτά αφορούν ποσά άλλης τάξης μεγέθους από το μικρό εισόδημα ενός μηχανικού. Φυσικά συμβουλεύτηκα τον λογιστή μου, όμως επειδή δεν είμαι εγώ λογιστής δεν προτρέπω κανέναν να πράξει το ίδιο.
    1 point
  20. Η σοφίτα μπορεί να βγει στο δώμα (άρθρο 2§81), το πατάρι όχι. Σε εξώστη κανένα από τα δύο.
    1 point
  21. Ο ΕΟΠΠΕΠ διατυπώνει γνώμη για τις κτιριακές υποδομές, το υπουργείο αδειοδοτεί. Πρότυπα Σχεδιασμού Σχολείων
    1 point
  22. Επειδή το ξύλο θα το φάμε εμείς τελικά, δεν πρέπει να εκδοθεί καμία ταυτότητα μέχρι να αποσαφηνιστούν όλα αυτά τα απίθανα που νομοθέτησαν. Προσωπικά, θα δυσκολευόμουν να δώσω βεβαίωση ακόμα και σε αδόμητο όπως το ορίζει η απόφαση, γιατί αυτόματα θα δήλωνα ψευδώς ότι μου επιδόθηκαν 1. οικοδομική άδεια, 2. τοπογραφικό που συνοδεύει την άδεια, και 3. εγκεκριμένα σχέδια που αφορούν στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο. όχι ευχαριστώ, δεν θα πάρω.
    1 point
  23. Καλημέρα,το "αν θα το πάω" με άδεια,δεν το καταλαβαίνω,αν όλη η κατασκευή τηρεί τους όρους δόμησης που ισχύουν ή ίσχυαν κατά τον χρόνο εκτέλεσης (εδώ,μάλλον οι όροι της 1ης άδειας),τότε έχει κάθε δικαίωμα ο ιδιοκτήτης να επιλέξει νομιμοποίηση με άδεια σύμφωνα με το άρθρο 106 του νόμου. Τώρα,σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης,περιγράφεις ένα κτίριο μετατοπισμένο σε νόμιμη θέση με προσθήκες και αυτές σε νόμιμη θέση,άρα έχεις -μια παράβαση Κατηγορίας 3 περίπτωσης γιδ) του άρθρου 96 παρ.γ (διάβασε την προσεκτικά να δεις αν συμφωνεί με αυτά που υπάρχουν) και -υπέρβαση δόμησης και κάλυψης των προσθηκών που δεν έχουν άδεια.
    1 point
  24. Καλημέρα- 1.Εάν το ακίνητο έχει μόνο την διαμερισμάτωση και άλλη μια παράβαση Κατηγορίας 3 ,όπως αναφέρεις,τότε ναι ,ανήκει στην Κατ.4 (εννοείται πως αν υπήρχαν και υπερβάσεις δόμησης,κάλυψης,ύψους, θα έπρεπε να κάνεις και τον έλεγχο ποσοστών υπερβάσεων για να την κατατάξεις στην Κατ.4) 2.Το πρόστιμο είναι (για αυτό το έτος που διανύουμε και μέχρι 30-9) 300€.Αφού υπάρχει και άλλη παράβαση στο ακίνητο (η Κατ.3) για την διαμερισμάτωση θα επιλέξεις--->1 λοιπή παράβαση (300€). Συνολικά,1 ΦΚ με μία λοιπή παράβαση που αναφέρεται στην ΔΔ και 1 ΦΚ με μία Κατ.3 300+250=550€ 3.Απαιτείται κάτοψη για την διαμερισμάτωση,αλλά επειδή την δηλώνεις ως λοιπή παράβαση,το σύστημα δεν την απαιτεί ως υποχρεωτικό αρχείο,παρ΄όλα αυτά απαιτείται και την ανεβάζεις.Δεν απαιτούνται τομές (αν θυμάμαι καλά). 4.Δεν απαιτείται διάγραμμα κάλυψης για καμία από τις παραπάνω επιλογές. 5. α.Η λοιπή παράβαση και η διαμερισμάτωση έχουν πλέον προσαυξημένο πρόστιμο κατά 20%,άρα 250χ1,20=300 5.β.Το παράβολο παραμένει 250 € (άρα και η Κατ.3 που οφείλει μόνο παράβολο ,250€) -Συμπληρώνω το εξής προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Στο άρθρο 100 παρ.8 αναφέρεται: "8. Η διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, υπάγεται στις διατάξεις του παρόντος. Ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη διαμερίσματος, υποβάλλεται κάτοψη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του ορόφου. Στην περίπτωση αυτήν, ως ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ το παράβολο των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ ανά όροφο." Στο σύστημα αυθαιρέτων όμως η επιλογή "Διαφορετική Διαμερισμάτωση" υπολογίζει πρόστιμο ίσο με αυτό της λοιπής παράβασης (300€ για το τρέχον έτος προστίμων) και όχι παραβόλου.Έτσι προκύπτει υπολογισμός διαμερισμάτωσης 300 €,όπως και υπολογισμός ως λοιπής παράβασης 300€.(Με άλλα λόγια δεν υπολογίζεται ως παράβολο αλλά ως λοιπή παράβαση).
    1 point
  25. @Alejandro_92-Δεν γίνεται αναφορά στις διατάξεις του άρθρου 116 ,ότι αυθαίρετες κατασκευές προγενέστερες του χαρακτηρισμού,εξαιρούνται της διαδικασίας,και ως εκ τούτου,θα πρέπει να ακολουθήσεις την διαδικασία του άρθρου 116. @KOKARADI-H μεταβίβαση του ακινήτου με εξόφληση του 30% του προστίμου,πριν την θετική κρίση της επιτροπής του άρθρου 116,είναι δυνατή και προβλέπεται από τον Νόμο,στο άρθρο 116 παρ.6: 6. Η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις, για τα οποία απαιτείται έγκριση της επιτροπής του παρόντος, μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την υποβολή των δικαιολογητικών της περίπτωσης α της παραγράφου 2 και την καταβολή ποσοστού 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, την υποχρέωση δε ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναλαμβάνει ο νέος κύριος, με ειδική μνεία στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο. *Στο ηλεκτρονικό σύστημα αυθαιρέτων του ΤΕΕ,σε δήλωση με επιλογή "Εντός παραδοσιακού/προστατευόμενων κλπ) ΜΕ διαδικασία επιτροπής",σε στάδιο "Αρχική Υποβολή",όπως προβλέπεται, και σε αναμονή της κρίσης της Επιτροπής,υπάρχει αίτημα "Έκδοσης εντολής πληρωμής 30% για δικαιοπραξία".Αφού εξοφληθεί και "με ειδική μνεία στο συμβολαιογραφικό έγγραφο",όπως αναφέρει η παρ.6 του άρθρου 116,το ακίνητο μεταβιβάζεται,με όλες τις υποχρεώσεις που ενδεχομένως απορρέουν μετά την κρίση της επιτροπής του άρθρου 116,μεταφερόμενες στον νέο ιδιοκτήτη (ενδεικτικά αναφέρω,επιβολή εργασιών προσαρμογής,καθαιρέσεις κλπ.) Το τι επιτρέπεται από τον νόμο (τα παραπάνω που ανέφερα),είναι διαφορετικό θέμα από την επιλογή των συμβαλλομένων ,ο μεν να μεταβιβάσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από μια υπαγωγή του άρθρου 116,ο δε,να τις αναλάβει,με το ρίσκο της επιβολής εργασιών προσαρμογής που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ακόμη και καθαιρέσεις κτισμάτων. Υποχρέωση μας είναι,να ενημερώνουμε πλήρως τον πελάτη για αυτά που ισχύουν και για τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις που μπορεί να προκύψουν.Αυτός αποφασίζει. (Εξ άλλου,για παράδειγμα,υπάρχουν μεταβιβαστικές πράξεις μεριδίων,που αφορούν ιδιοκτήτες που κατέχουν μερίδιο του "προβληματικού",ας το ονομάσουμε κατά παραδοχή,ακινήτου,με επιτροπή,οι οποίοι ούτως ή άλλως,συμμετέχουν ήδη στην διαδικασία).
    1 point
  26. Καλημέρα, ήθελα να τονίσω το λάθος που γίνεται και έχει τις ρίζες στο παρελθόν, του κόστους κατοικίας ανά τετραγωνικό. Και συγκεκριμένα, τις περιόδους της μεγάλης ανοικοδόμησης, οι εργολάβοι-κατασκευαστές είχαν συγκεκριμένη λίστα προμηθευτών-υλικών και μπορούσαν να δώσουν συγκεκριμένο κοστολόγιο με μικρό περιθώριο παρεμβάσεων από τον πελάτη-αγοραστή. Σε μονοκατοικία και ειδικά σήμερα που η αγορά είναι ρευστή δεν ισχύει αυτό...Μπορείς να χτίσεις ένα βιώσιμο σπίτι με 1200-1500€/τ.μ., μπορεί με παρεμβάσεις που για άλλους θεωρούνται "πολυτέλεια" για άλλους απαραίτητα να φτάσει στα 2000 ή και 3000€/τ.μ. Δεν συζητάμε για υπερβολές που μπορεί να εκτινάξουν το κόστος! Προτείνω να ξεκινήσεις από μια λίστα εργασιών (όπως αυτή παραπάνω που παραθέτει ο συνάδελφος) και έχοντας κάτι πιο συγκεκριμένο στο μυαλό σου να ξεκινήσεις με προσφορές. Χωρίς μελέτη βέβαια, δεν νομίζω κανείς να μπορεί να κοστολογήσει... Παράδειγμα, τα κουφώματα...είναι αρκετά μεγάλο ποσοστό του κόστους...πόσα ανοίγματα, τι ανοίγματα (συρόμενα, ανοιγόμενα, ανακλινόμενα), τι τζάμια (απλά διπλά, θερμομονωτικά κλπ), αλουμίνια, ξύλινα, PVC, πόσες πόρτες...κλπ κλπ Καταλαβαίνω απόλυτα τους προβληματισμούς ενός ανθρώπου που θέλει να ξεκινήσει το σπίτι του και θέτω άλλους για να βοηθήσω στην σκέψη: - Ποιες είναι οι ανάγκες μου? - Ποιο είναι το budget που μπορώ να διαθέσω? - Πόσο κοστίζουν τα οικόπεδα στην περιοχή μου? - Εκτίμηση κόστους με τάξη μεγέθους (-50%/+50% και κατά άλλους -25%/+75%) Κατόπιν υπολογίζω χοντρικά αν το +50% ή +30% (αναλόγως το ρίσκο που είστε διατεθειμένος να πάρετε) καλύπτεται από το budget σας Μετά την μελέτη σχεδιασμού μπορεί να δοθεί εκτίμηση κόστους -10%/+25% Υπόψιν ότι στην παρούσα φάση που είστε δεν μπορείτε ούτε εκτίμηση με τάξη μεγέθους μπορείτε να κάνετε, παρά μόνο χοντρικές εκτιμήσεις με βάση την προϋπάρχουσα εμπειρία.
    1 point
  27. Οκ, κάνω επικόλληση από εκεί τον κατάλογο εργασιών, γραμμένο από το συνάδελφο sdim. Συμπληρώνω με κόκκινο ορισμένα πράγματα και επίσης προσθέτω τις ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις (δίκτυο ίντερνετ, κεραία τηλεόρασης, συναγερμός, τυχόν αυτοματισμούς κλπ.). 1. Αγορά οικοπέδου 2. Οικοδομική άδεια (μελέτη + επίβλεψη) δηλ. αρχιτεκτονική και στατική μελέτη 3. Χωματουργικά 4. Υλικά κατασκευής (μπετό, σίδερα, πλακάκια, γυψοσανίδες κλπ) 5. Εργατικά 6. Ένσημα 7. Εργολαβικά 8. Τεχνικός ασφαλείας 9. Έκδοση ΠΕΑ μετά την ολοκλήρωση 10. Κόστος απομάκρυνσης αδρανών σε πιστοποιημένο φορέα 11. Κόστος σύνδεσης με ΔΕΗ 12. Κόστος σύνδεσης με δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης 13. Κόστος σύνδεσης με ΟΤΕ 14. Φυτά, ποτιστικό σύστημα & αμοιβή γεωπόνου για τις μελέτες. 15. Τυχόν δημοτικά τέλη για κατάληψη πεζοδρομίου για κάδο οικοδομικών αποβλήτων 16. Κόστος μίσθωσης κάδου 17. Σκαλωσιές 18. Τοπογραφικό 19. Χάραξη με βάση τα σχέδια της άδειας 20. Σύστημα θέρμανσης, ηλεκτρολογική εγκατάσταση, σωλήνες ύδρευσης, αποχέτευσης, φρεάτια, μπαταρίες, κλπ αμοιβές ηλεκτρολόγου & μηχανολόγου μηχανικού για μελέτες 21. Έπιπλα (πάγκος κουζίνας, ντουλάπια, 22. Πορτοπαράθυρα, πατζούρια, κλπ 23. Συνεργείο καθαρισμού (θα χρειαστεί μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και πριν την μετακόμιση) 24. Τυχόν εντοιχισμένες ηλεκτρικές συσκευής 25. Τυχόν έξοδα αντιστήριξης. 26. Τυχόν έξοδα για διαμόρφωση ακάλυπτου χώρου, περίφραξη, κοπή δέντρων, επισκευή πεζοδρομίου, κλπ. Το ερώτημα λοιπόν είναι καθένας που έδωσε προσφορά 1500, 2600 & 3000, τι από όλα αυτά συμπεριέλαβε και μέχρι ποιό σημείο εννοεί τη δουλειά ολοκληρωμένη. Το επιτρεπόμενο από τους κανόνες συμμετοχής χρώμα γραμματοσειράς για τις δημοσιεύσεις είναι το μαύρο ή το μπλε (εξαιρούνται οι παρατηρήσεις των συντονιστών με κόκκινο χρώμα). Το κείμενο μορφοποιήθηκε καταλλήλως. Pavlos 33
    1 point
  28. Θα τα περάσεις όλα μαζί στον αναλυτικό.
    1 point
  29. Σ'ευχαριστώ! Αυτό έψαχνα να βρω... Φίλε @Gianpe διαβασε ιδιαίτέρως τα σημεία 1-4 (τι να προσέξετε στις μελέτες). Αν και πολιτικός μηχανικός επιμένω ότι η σωστή αρχιτεκτονική μελέτη που είναι και η βάση για κάθε νέο κτίριο, θα πρέπει να γίνει από αρχιτέκτονα. Αν είναι σωστός επαγγελματίας επίσης αυτός θα αναθέσει τοπογραφικά, στατικά και μηχανολογικά στις αντίστοιχες ειδικότητες και δεν θα τα κάνει "πατώντας ένα κουμπί" από μόνος του...(ναι γίνεται κι αυτό, πολλά στατικά προγράμματα πχ έχουν "αυτόματη διαδικασία") Σκέψου πάρα πολύ, ναι το κόστος κατασκευής, αλλά και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του σπιτιού! πχ στην Βόρεια Ελλάδα σε περιοχές με αρκετό κρύο υπάρχουν άνρθωποι που δίνουν 3-4 χιλιάδες τον χρόνο σε πετρέλαιο θέρμανσης επειδή είτε οι μονώσεις δεν είναι επαρκείς είτε η αρχική εγκατάσταση θέρμανσης είναι ελλιπής. Σκέψου πχ να γλυτώσεις 1-2χ από την αρχική εγκατάσταση και να τα πληρώνεις κάθε χρόνο σαν πρόστιμο!!! Να δώσεις το budget σου στον αρχιτέκτονα και να ζητήσεις όσο γίνεται ακριβή προυπολογισμό (αφού καταλήξετε στην μελέτη) Εδώ https://www.project-management-prepcast.com/kunena/pmp-exam-discussion/2909-rough-order-of-magnitude-estimate-costs στο δευτερο ποστ ο κ. Cornelius δίνει τις κοινώς αποδεκτές αποκλίσεις στις εκτιμήσεις. πχ όταν έχεις έτοιμη την μελέτη (εγκερκιμένη από την πολεοδομία) μπορείς να κάνεις definite estimate. Όταν λές "θέλω ένα σπίτι περίπου 80-100τμ μπορείς να κάνεις μια εκτίμηση τύπου rough order of magnitude estimate με απόκλιση +/-50%
    1 point
  30. Δεν μας απασχολεί αν περιλαμβάνεται η όχι Χρησιμοποιούμε τα ποσά ως έχουν στον πίνακα
    1 point
  31. harysssaki.... αλλού τις εξυπνάδες. Για τα σπίτια των 1000€ το μέτρο κόσμος πεινάει, περιουσίες χάνονται, Μηχανικοί ξενιτεύονται. Δεν σου λεω ότι δεν έτρωγαν πίτα παλιότερα αλλά σήμερα καταστρέφεται κόσμος. Εσύ βέβαια είσαι ο έξυπνος που χτίζεις συμβατική κατασκευή με λιγότερα, με κόστος οικοπέδου ή οχι? Στο Ψυχικό ή στα καμίνια ?
    1 point
  32. Ας γίνω κακός για να τελειώνουμε Δεν μπορείτε να χτίσετε το 2015 αυτό που κάνατε το 1960 διότι δεν σας το επιτρέπει ο νόμος. Αν δεν σας αρέσει να κατεβείτε στο Σύνταγμα σε διαμαρτυρία.
    1 point
  33. "Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι σημαίνει "γενική επιστασία" ή "υψηλή επίβλεψη". Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ευθύνη του μηχανικού για τη γενική ποιότητα της κατασκευής. Την ευθύνη αυτή θα την είχε ΜΟΝΟ εάν είχε αναλάβει εργολαβικά την εκτέλεση του έργου." Επειδή καταλαβαίνω αρκετά καλά την ελληνική γλώσσα, ίσως να μπορούσες να με διαφωτίσεις...Συγνώμη αλλά εγώ άλλα καταλαβαίνω... μπορεί να καταλαβαίνεις πολυ καλά την ελληνική γλώσσα αλλα την οικοδομική μαλλον καθόλου. αν ψαχνεις μεσω νομικών οδών να διασφαλίσεις την ποιότητα κατασκευής θα πρεπει να βρείς πιστοποιημένα συνεργεία και επίσης θα πρεπει να πιστοποιηθείς και εσυ στο τρόπο χρήσης και συντήρησης του κτίσματος για όσο χρόνο ισχύει η εγγυήση.... μπορεί να λέω και χαζομάρες αλλά για καπου εκει τη βλέπω την κουβέντα. οσο για τις υποθεσεις το αν παει το μυαλό μας η οχι κάπου...τι να πω... απο εδω μέσα δυσκολα!!! (για πολλά πραγματα)πάντως άλλο η επιβλεψη, άλλο η αυτεπιστασία, αλλο το Α, το Β, το Γ κλπ
    1 point
  34. Από τα γραφόμενά σου προκύπτει κάποια ένταση (πικρία?) που πιθανόν οφείλεται σε ατυχίες που είχες κατά την κατασκευή οικοδομής.
    1 point
  35. Προφανώς και μάλιστα με ασφαλιστική κάλυψη. Το ερώτημα είναι αν εσείς μπορείτε να αντεπεξέλθετε οικονομικά στις απαιτήσεις αυτές. Αν πχ μου πείτε 1000Ε/τμ τότε μάλλον δεν θα βρείτε κανέναν να υπογράψει. Αυτό που θέλουμε όλοι να σας πούμε είναι κάτι πολύ απλό αλλά το έχετε παρεξηγήσει. Να σας το εξηγήσω λίγο διαφορετικά. Το αμάξι Α κοστίζει 20000 και σας πάει απο το Α στο Β. Το αμάξι Β κοστίζει 30000 και σας πάει απο το Α στο Β. Το αμάξι Γ κοστίζει 50000 και σας πάει απο το Α στο Β. και τα 3 έχουν περάσει ΚΤΕΟ και έχουν κριθεί κατάλληλα για χρήση. Το αμάξι όμως Α για να βγάλει 200000 χιλιόμετρα κοστίζει 5000 σε επισκευές Το αμάξι Β για να βγάλει 200000 χιλιόμετρα κοστίζει 3000 σε επισκευές Το αμάξι Γ για να βγάλει 200000 χιλιόμετρα κοστίζει 2000 σε επισκευές Το αμάξι Α όταν τράκαρε έγινε λιώμα Το αμάξι Β όταν τράκαρε έπαθε λιγότερες ζημιές απο το Α Το αμάξι Γ όταν τράκαρε έπαθε λιγότερες ζημιές απο το Β
    1 point
  36. Θα σου πρότεινα τη λύση του νέου σπιτιού. Πολύ περισσότερο τρέξιμο, αλλά θα είναι όπως θα το αποφασίσεις εσύ. Και μετά, αν δε σου αρέσει κάτι, θα ξέρεις ότι εσύ το επέλεξες να γίνει έτσι. Δε θα φταίει ούτε ο εργολάβος, ούτε ο μεσίτης. Άσε που θα φτιαχτεί όπως πρέπει, και όχι όπως ήθελε ο άλλος που δεν ξέρεις και τι επίβλεψη έκανε. Πήρε δοκίμια? Τήρησε τους κανονισμούς? κλπ κλπ Εγώ έχτισα το 2011-2012, μονοκατοικία 190 m2, με υπόγειο 130 m2, σχετικά καλή κατασκευή (αν θες σου λέω λεπτομέρειες σε ΠΜ), με κόστος περί τις 270,000. Πρίν πέσουν σημαντικά οι τιμές των συνεργείων. Αλλά και τα συνεργεία, μην τα πιέσεις πολύ. Καλύτερα να δώσεις κάτι παραπάνω, να σου δουλέψουν σωστά και ορεξάτα, και πίεσε τον έμπορα των πλακακιών, να κόψει το κατι τις του.
    1 point
  37. Ναι σαν τις λαικες ένα πραμα....
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Εγκρίθηκε μέσω WiFi4GR το δωρεάν WiFi σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ
      Την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ για τουλάχιστον πέντε χρόνια εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ.

      Το κόστος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, θα βαρύνει την εταιρία και από το ύψος του και τη δυνατότητα κάλυψής του από τη ΣΤΑΣΥ θα εξαρτηθεί και η επέκταση του ασύρματου Ιντερνετ και σε άλλους σταθμούς.

      Οι πρώτοι έντεκα σταθμοί στους οποίους θα λειτουργήσει WiFi έως το τέλος της χρονιάς είναι εκτός από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, οι σταθμοί Μοναστηράκι, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Πειραιάς, Κορυδαλλός, Χαλάνδρι, Αγιος Δημήτριος, Φιξ και Αγία Μαρίνα. 

      Οι επιβάτες θα μπορούν να συνδέονται άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια διαδικασία εγγραφής. Στη συνέχεια η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα μετρήσει το μηνιαίο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ώστε να αποφασιστεί η επέκταση του δικτύου και το χρονοδιάγραμμά της.

      Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις περιοχές που θα εγκατασταθούν σημεία πρόσβασης στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR.

      Το WiFi4GR «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας, για την κάλυψη, 2.500 περίπου περιοχών ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε όλη την επικράτεια. Το σύστημα, το οποίο θα αναπτυχθεί, θα διαθέτει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης, το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των δομικών στοιχείων του δικτύου.
      • 0 απαντήσεις
    • Η σύνδεση του νυχτερινού φωτισμού με το «Τοπικό Εγχώριο Προϊόν» στην Ελλάδα
      Όσοι έχουμε βρεθεί σε νυχτερινή πτήση έχουμε απολαύσει το θέαμα που προσφέρει η επιφάνεια της Γης, όταν τα νυχτερινά φώτα αναδεικνύουν μοτίβα που παραπέμπουν σε έργα τέχνης. Εκτός όμως από το εντυπωσιακό θέαμα, τα νυχτερινά φώτα αποτελούν μια πολύτιμη πηγή πληροφορίας για τις δραστηριότητες του ανθρώπου και την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον.

      Στο πλαίσιο της εξερεύνησης αυτού του πεδίου, η NASA καταγράφει συστηματικά τον νυχτερινό φωτισμό του πλανήτη μας. Τα τελευταία 10 χρόνια πολύ βελτιωμένες καταγραφές παρέχονται από τον αισθητήρα VIIRS της αποστολής SUOMI.

      «Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σκεφτήκαμε να ερευνήσουμε τι έχουν να μας πουν τα νυχτερινά φώτα για την πατρίδα μας» λέει στην «Κ» η Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, η οποία ηγήθηκε μιας ενδιαφέρουσας έρευνας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων.
      • 0 απαντήσεις
    • «Εξοικονομώ 2023»: Ο νέος οδηγός του προγράμματος μετά την 3η τροποποίηση
      Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/97165/610 ΚΥΑ (ΦΕΚ 5174/Β΄/13.09.2024) που αφορά την 3η τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/55246/807/18.05.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ 2023”», ως εξής:

      Α. Ο Οδηγός Εφαρμογής Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» και η 1η Τροποποίηση του Παραρτήματος VI που αφορά την Υπεύθυνη Δήλωση σχετικά με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, ως ακολούθως:

      Τροποποίηση (3η) της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ 55246-807 18.05.2023 ΚΥΑ Εξοικονομώ 2023 (ΦΕΚ 5174-Β-13.09.2024).pdf
      • 3 απαντήσεις
    • Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Πώς υπολογίζεται το νοίκι. Ποιο το τίμημα επαναγοράς
      Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία ρύθμιζονται τα τελευταία ζητήματα που αφορούν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στην Ελλάδα προκειμένου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

      Η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος, ενώ από τον Ιανουάριο του 2024 βρίσκεται στο δεύτερο κύκλο του ανταγωνιστικού διαλόγου.  Οι βασικές αλλαγές με τις οποίες προχώρησε ο διάλογος με τους υποψήφιους επενδυτές, προέβλεπαν έκπτωση 30% στο τίμημα αγοράς ακινήτων από πλειστηριασμούς, αλλά και επαναγοράς από τον οφειλέτη, είσοδο εμπειρογνωμόνων εντός του ακινήτου για αυτοψία και φορολόγηση του Φορέα ανάλογη με αυτήν των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων (REIC).

      Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι οι: «Bain Capital Credit», «Christofferson, Robb & co, LLC», «Fortress Credit Corp.», Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial DAC».

      Ο Φορέας Ακινήτων θα αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και θα τους τα εκμισθώνει για περίοδο 12 ετών, προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν στην κατοικία τους και να αποτραπούν έτσι οι εξώσεις. 
      • 0 απαντήσεις
    • Ο διαδραστικός χάρτης με όλα τα ενεργά σεισμικά ρήγματα της Ελλάδας
      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας (HeDBAF) είναι ένα εθνικό προϊόν συνεργασίας όλων των σχετικών με αυτό το αντικείμενο ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΟΑΣΠ.

      Ο κύριος σκοπός της γεωβάσης είναι να παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα και σε όποιον θέλει να έχει μια συνοπτική ή εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα ενεργά/σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, καθώς και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα καθοδήγησης για γεωλόγους, μηχανικούς και την κεντρική και τοπική διοίκηση, για περαιτέρω εις βάθος μελετών.

      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας
      • 4 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.