Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      26.016


  2. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      6.564


  3. rigid_joint

    rigid_joint

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      2.361


  4. peresiadis

    peresiadis

    Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      102


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 27/05/2021 σε όλες τις περιοχές

  1. Σωστά βγάζεις ΕΕΔΜΚ αν δεν μου ξέφυγε καμιά νέα τροποποίηση . Μετράει στην κάλυψη όχι στη δόμηση . Έλεγξε αν δημιουργείται Η/Χ και ποσοστό < 20-40% καθώς και απόσταση από όρια λα) Στέγαστρα Για τις περιπτώσεις της περ. λα της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4495/2017, κατατίθενται επιπρόσθετα των γενικών δικαιολογητικών του αρ. 3 της παρούσας: αα) Αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος. ββ) Διάγραμμα κάλυψης στο οποίο αποτυπώνονται οι κατασκευές με τις διαστάσεις τους. γγ) Τεχνική έκθεση μηχανικού στην οποία περιγράφονται οι προτεινόμενες κατασκευές και δηλώνεται υπεύθυνα ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτουν η παράγραφος 6 ιστ του άρθρου 11, καθώς και οι παράγραφοι 7 ι και 7 ια του άρθρου 17 του ν. 4067/2012. δδ) Σχέδια κάτοψης και τομής, σε κλίμακα 1:100 ή 1:50.
    2 points
  2. Μόλις τελειώσει η πρώτη διάστρωση, ξεκινάς τη δεύτερη (από το σημείο που είχε ξεκινήσει η πρώτη). Το νωπό σκυρόδεμα της πρώτης στρώσης, βοηθάει στην αποφυγη αρμού, με (σε μικρό βάθος) επαναδόνηση και της πρώτης. Αν έχεις μεγάλη επιφάνεια, θα πρέπει να υπάρχουν δύο δονητές. Κατά τα λοιπά, το αν θα κάνεις χρήση ρευστοποιητή ή επιβραδυντή (ή και των δύο) εξαρτάται από την ταχύτητα διάστρωσης (συνεργείο, τροφοδοσία), και τη θερμοκρασία. Καλό είναι, σε αυτές τις περιπτώσεις, να ξεκινάει η σκυροδέτηση όσο πιο πρωί γίνεται, ώστε να έχουμε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Το πιο σημαντικό, είναι η συνεχής και αδιάλειπτη τροφοδοσία. Αυτό θα πρέπει να επισημάνεις τόσο στον ιδιοκτήτη, όσο και στην εταιρεία σκυροδέματος.
    2 points
  3. Είναι σπάνιο, σε τίτλους χωρίς τοπογραφικό, να αναφέρεται ρέμα. Αν ο δρόμος εχει κατασκευαστεί στην κοίτη του ρέματος, θα έχει γίνει κάποια διευθέτηση. Συνεννοήσου με την αρμόδια υπηρεσία της π.ε., και πάρε βεβαίωση.
    2 points
  4. Version 1.0.0

    4.075 downloads

    Δύο 2 νέα ερμηνευτικά σκαριφήματα για την εφαρμογή του Ν.4759/20 που αφορούν 2όροφα κτίρια κατοικιών - εκτός σχεδίου καθώς και Τρία 3 νέα σκαριφήματα που αφορούν ισόγεια κτίρια κατοικιών στην εκτός σχεδίου δόμηση ενημερωμένα Σημείωση: Τα σκαριφήματα αποτελούν προσωπικές απόψεις επί του ΝΟΚ Θωμάς Νικολάου Αρχιτέκτων Μηχανικός Υπάλληλος του τμήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών (ΤΕΟΑ) της Δ/νσης Πολεοδομίας Θέρμης.
    1 point
  5. @Megapad Θέλεις συγκεκριμένο mix design για την συγκεκριμένη σκυροδέτηση και την συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. Στην μονάδα που θα σου ετοιμάσει το σκυρόδεμα οφείλεις να κάνεις ενημέρωση ότι πρόκειται για ραντιέ 80cm. Πές τους ότι εάν έρχεται βαρέλα με Τ>32 C αυτή θα στέλνεται πίσω (το έχω κάνει πολλές φορές) Για τι τύπο - ή τύπους - τσιμέντου μιλάμε και σε πόσα κιλά ανά κυβικό? (χρειάζεσαι τέφρα για ρύθμιση της θερμοκρασίας ενυδάτωσης) Τι μέθοδο curing θα ακολουθήσεις στην συνέχεια?
    1 point
  6. αν το καταλαβα τωρα καλυτερα, με τον διπλανο δενμ εχεις καμμια αλλη δοσοληψια εκτος απο την ΔΔ οτι εχεις συνενωσει την ΘΣΑ και μερος του λεβητοστασιου σε μια ΟΙ με βαση συμβολαιο. Τακτοποιεις χωρις καμμια συναινεση την ΔΔ και τις επεκτασεις και δεν κανεις καμμια αλλη ενεργεια. εδιτ εκτος εάν με τον διπλανο δεν εχεις παρα δωσε
    1 point
  7. θα ακολουθησεις την περιγραφη του συμβολαιου του 1960. Δες τον τιτλο του πωλητη της καθετης. Από καπου θα προκυπτει το εμβαδον το αρχικου οικοπεδου με τις καθετες. Επισης τον τιτλο του πωλητη του 1969, σε σχεση με τα όμορα. Συσταση δεν εχει κανει ακομα στο δευτερο; [υποθετω οτι δεν θεωρησε και δεν τα εδειξε σαν "συνενωμενα" την καθετη με το διπλανο δικο της]
    1 point
  8. Ναι μπορούν και οι 2. Παραθέτω ερωταπαντήσεις από Εξοικονομώ-Αυτονομώ: 1. Ερ. Υπάρχουν περιορισμοί στην επιλογή Ενεργειακών Επιθεωρητών; Απ.: H επιλογή Ενεργειακού Επιθεωρητή πρέπει να γίνεται συνυπολογίζοντας τους περιορισμούς της παραγράφου 1 του άρθρου 53 του Ν.4409/2016 (ΦΕΚ 136/Α’/28.07.2016), όπως ισχύει, όπου ορίζεται ότι απαγορεύεται η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή σε κτήριο ή κτήριακή μονάδα εφόσον: α) συμμετείχε στη μελέτη, κατασκευή, επίβλεψη, συντήρηση, ο ίδιος ή νομικό πρόσωπο του οποίου είναι μέλος ή εταίρος ή υπάλληλος, β) έχει δικαίωμα κυριότητας, νομής ή κατοχής, ο ίδιος, ή σύζυγος ή συγγενής του έως β’ βαθμού ή νομικό πρόσωπο του οποίου ο ίδιος είναι μέλος ή εταίρος ή υπάλληλος. Η συμμετοχή: 1. σε τακτοποίηση μέρους κτηρίου/κτηριακής μονάδας, 2. σε έκδοση βεβαίωσης νομιμότητας κτηρίου/κτηριακής μονάδας και 3. σε έκδοση Μικρής Κλίμακας Εργασιών σε κτήριο/κτηριακής μονάδας δεν αποτελεί ασυμβίβαστο για την έκδοση Π.Ε.Α. σε αυτό, δηλ. δεν συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις του άρθρου 53, εδάφιο α), του Ν.4409/2016, εκτός εάν η συμμετοχή αφορά στη σύνταξη μελετών για την έκδοση ή αναθεώρηση αδειών δόμησης, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Σημειώνεται ότι τα «Ασυμβίβαστα Ενεργειακών Επιθεωρητών», που περιγράφονται στο άρθρο 53 του Ν.4409/2016, αφορούν περιορισμούς στη δυνατότητα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων και όχι στη συμμετοχή σε οποιασδήποτε άλλης μορφής έκδοση αδείας για το κτήριο/κτηριακή μονάδα κατόπιν της έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.). Τέλος, τίθεται υπόψη ότι ο ενεργειακός επιθεωρητής που θα διενεργήσει τη δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων (Β’ ΠΕΑ), θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά διαφορετικός από τον ενεργειακό επιθεωρητή που διενέργησε την πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση (Α’ ΠΕΑ).
    1 point
  9. [και αναρωτιομουν..... ποιό θα ειναι αυτο που θα μου φτιαξει τη μερα...]🙈 https://www.taxheaven.gr/news/54585/to-neo-entypo-e1-gia-to-forologiko-etos-2020
    1 point
  10. Η ΥΔΕ αφορά την χαμηλή τάση. Οπότε βάζεις 2x(3x400A)
    1 point
  11. Δηλαδή θες να σου δώσουμε κάτι έτοιμο και μάλιστα να εξηγήσουμε τις αποφάσεις μας? δεν μας είπες για το τι πρόκειται? net metering, 500 kW? Μήπως θες και την μελέτη του υποσταθμού?
    1 point
  12. Το προβλημα εστιαζεται στο οτι δεν εχει προβλεφθει ωστε με την επιλογη "αδομητου" οικοπεδου το συστημα να εκτυπωνει βεβαιωση καταχωρησης οικοπεδου αντι να ζητα στοιχεια που αφορουν σε κτιριο. Και βεβαια υπαρχει και η περιπτωση αγροτικων αποθηκων τις οποιες ο νομος εξαιρει απο την υποχρεωση ΠΕΑ, αλλα στην πλατφορμα ηλεκτρονικης ταυτοτητας αν δεν εισαχθουν τα στοιχεια του ΠΕΑ δεν μπορει να υποβληθει η καταχωρηση, Και ετσι για την ιστορια, το "ρι" στο καταχωρησεις δεν γραφεται με ι αλλα με η. Γενικη μου παρατηρηση ειναι οτι οι δημιουργοι των ηλεκτρονικων συστηματων του ΤΕΕ δεν κανουν τον κοπο να διαβασουν την νομοθεσια, ωστε οι απαιτησεις των ηλεκτρονικωμ συστηματων να ειναι συννομες. Παραδειγματικα αναφερω την απαιτηση υποβολης ΑΠΥ στην διαδικασια εκδοσης προεγκρισης, κατι που δεν υπαρχει στις απιτησεις του νομου για υποβολη δικαιολογητικων. Δεν θα αναφερω και αλλα παραδειγματα γιατι ειναι αρκετα. Αποψη μου ειναια πως καλο θα ηταν να επανεξεταστουν στο συνολο τους. Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" (3 τελείες άνω δεξιά) και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. Pavlos33
    1 point
  13. Οι ιμάντες τελικά κάνουν τη δουλειά... Δεν σκορπίζεται τίποτα ....
    1 point
  14. Αν το ακίνητο δεν έχει αυθαιρεσίες, εκδίδεις την αντίστοιχη βεβαίωση από το σύστημα αυθαιρέτων, με ημ/νία αυτοψίας την 30/1/21 και αν το συμβόλαιο γίνει μέχρι τις 30/6/21 τότε απαλάσσεσαι από την έκδοση ΗΤΚ. Για μετά τις 30/6/21 αναμένουνε να δούμε τι θα γίνει, λογικά θα δωθεί εκ νέου παράταση. Για τα κοινόχρηστα ποιός ο λόγος να ασχοληθείς, εσύ ασχολείσαι μόνο με την οριζόντια για την οποία έκανες αυτοψία και θα εκδώσεις βεβαίωση.
    1 point
  15. Με την ΠΟΛ 1149/94 ισχυε ως εξης: 20. Η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία αναθεώρησή της (π.χ. αν εκδόθηκε στις 30.9.1978 η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται από 30.9.1980). Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια η παλαιότητα υπολογίζεται από την χρονολογία κατασκευής, που αποδεικνύεται με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο (π.χ. προσκόμιση προγενέστερου τίτλου κτήσης, νομιμοποίηση αυθαιρέτου, έναρξη ηλεκτροδότησης). Αδειες αλλαγής μόνο της χρήσης του κτιρίου ή άδειες ανακαίνισης που δεν θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της παλαιότητας. Ειδικά σε διατηρητέα ακίνητα που έχουν ανακαινισθεί ριζικά, έστω και αν δε θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου, η παλαιότητα υπολογίζεται δύο χρόνια μετά την ημερομηνία έκδοσης της άδειας ανακαίνισης. Χρονικό διάστημα μικρότερο του εξαμήνου δε λαμβάνεται υπόψη, ενώ μεγαλύτερο λογίζεται ως έτος. Για να εφαρμοσθεί ο συντελεστής παλαιότητας πρέπει το κτίσμα να είναι πλήρως αποπερατωμένο. Αν έχει εκδοθεί άδεια κατεδάφισης η οποία θα πρέπει και να προσκομίζεται, δεν λαμβάνεται υπόψη η αξία του κτίσματος, εάν η κατεδάφισή του γίνει εντός έτους από το χρόνο έκδοσης της άδειας. Αν δεν κατεδαφιστεί μέσα στην προθεσμία αυτή, υποβάλλεται συμπληρωματική δήλωση, εντός μηνός από τη λήξη της, άλλως η αρχική δήλωση του φορολογουμένου προς την αρμόδια ΔΟΥ θεωρείται ανειλικρινής. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί άδεια κατεδάφισης υπάρχει άμως πρωτόκολλο κατεδάφισης, αυτό θα πρέπει επίσης να προσκομίζεται οπότε το κτίσμα δεν λαμβάνεται υπόψη κατά το υπολογισμό της αξίας του όλου ακινήτου. Αν το κτίσμα δεν κατεδαφιστεί εντός μηνός από την υποβολή της δήλωσης, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση. Αν το κτίσμα δεν έχει στέγη (ασκεπές), τούτο δε λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της αξίας του όλου ακινήτου. Σε περίπτωση επέκτασης υπάρχοντος κτίσματος η παλαιότητα υπολογίζεται χωριστά για κάθε τμήμα, ανάλογα με το χρόνο κατασκευής του, που αποδεικνύεται κατά τα ανωτέρω. "Εάν κτίσματα παλαιά και ημικατεστραμμένα ή ακόμη και διατηρητέα στερούνται στέγης, η αξία τους λογίζεται μηδενική, κατά την έκταση και τον όροφο που είναι χωρίς στέγη, εφόσον η αφαίρεση της στέγης οφείλεται σε καταστροφή και δεν περιλαμβάνεται στα πλαίσια εργασιών επισκευής". Με την ΠΟΛ 1310/96 ισχυε για τα κτιρια κατηγοριας Κ ως εξης Για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ενός κτίσματος εφαρμόζεται συντελεστής, ανάλογα με την παλαιότητά του. Για να εφαρμοστεί ο συντελεστής παλαιότητας πρέπει το κτίριο να είναι πλήρως αποπερατωμένο. Περίπτωση εφαρμογής ταυτόχρονα των συντελεστών αποπεράτωσης και παραλαιότητας αποκλείεται, εκτός της περίπτωσης της προηγούμενης παραγράφου, κατά την οποία έχουμε κτίσμα ημιτελές αλλά ηλεκτροδοτημένο και άρα θεωρούμενο στο στάδιο αποπεράτωσης των δαπέδων. Η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία αναθεώρησή της (π.χ. αν εκδόθηκε στις 30.9.1978, η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται από 30.9.1980) και εκφράζεται σε ακέραιο αριθμό ετών, με την παραδοχή ότι χρονικό διάστημα μικρότερο του εξαμήνου δεν λαμβάνεται υπόψη, ενώ μεγαλύτερο λογίζεται ως έτος. Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, η παλαιότητα υπολογίζεται από τη χρονολόγια κατασκευής, που αποδεικνύεται με οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο (π.χ. προγενέστερος τίτλος κτήσης, νομιμοποίηση αυθαιρέτου, έναρξη ηλεκτροδότησης, μισθωτήριο συμβόλαιο). Αδεια αλλαγής μόνο της χρήσης του κτιρίου ή άδειες μη ουσιώδους ανακαίνισης δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της παλαιότητας. Αντίθετα άδεια ριζικής ανακαίνισης, ιδιαίτερα στα διατηρητέα κτίρια, λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της παλαιότητας, με αφετηρία δύο χρόνια μετά την ημερομηνία έκδοσης της άδειας ανακαίνισης. Σε περίπτωση επέκτασης υπάρχοντος κτίσματος η παλαιότητα υπολογίζεται χωριστά για κάθε τμήμα ανάλογα με τον χρόνο κατασκευής του, που αποδεικνύεται κατά τα ανωτέρω. Σημερα τροποποιειται ως εξης [εδω, με αναλυση των διαταξεων] https://enotariat.gr/?p=9771
    1 point
  16. Καλημέρα! Μπορείς να εκδόσεις την κλασική βεβαίωση με ημερομηνία αυτοψίας 31/1/21 η οποία θα έχει ισχύ έως 30/6/21. Αν όμως ο συμβολαιογράφος δεν προλάβει να κάνει τα συμβόλαια έως τότε, και δεδομένου οτι δε θα δοθεί άλλη παράταση για βεβαιώσεις νομ/τας, τότε μετά τις 30/6 θα ισχύει η ΗΤΚ με όσα προβλέπονται για αυτή.
    1 point
  17. Λογική η απάντηση της υπηρεσίας. Υπάρχει έγγραφο για το επιτρεπτό κατάτμησης σε μη άρτια, εντός προ 23 οικισμού. Αν σκεφτούμε ότι οι οικισμοί που οριοθετήθηκαν είχαν τμήμα προ 23, δεν προκύπτει κάποια απαγορευτική διάταξη στο να κατατμηθεί οικόπεδο σε οριοθετημένο οικισμό (χωρίς Ρ.Σ) σε μη άρτια. Η οικονομική ζημιά που θα προκύψει από μια τέτοια κίνηση καθιστώντας τα κατατμημένα οικοδομικά μη εκμεταλλεύσιμα, είναι μια άλλη συζήτηση.
    1 point
  18. η εταιρια ειναι "εταιρια διαχειρησης κοινοχρηστων" Δεν εχει καμμια σχεση με την οικοδομη, εκτος απο την εκδοση κοινοχρηστων ή/και την εισπραξη. Οσο για το ΑΦΜ, το ξανασυζητησαμε παλαιοτερα. πχ. μπορει να ειναι σε καποιο προγραμμα επιδοτησης. venezia Ανεξαρτητα απο αυτο, εγω λεω "χρειαζεται" εσυ "οχι" παραμενουμε εν διαφωνια διατελώ
    1 point
  19. το πρακτικο το τηρει η επιτροπη ο διαχειριστης, με βαση τον κανονισμο, δικαιουται να εκδιδει ακριβη αντιγραφα. [το δικο του γνησιο απαιτειται] και επιμενω "ΑΦΜ οικοδομης χρειαζεται"🙂
    1 point
  20. @Kane νομίζω ότι ένας συνάδελφος την Θεσσαλονίκη, που προσφάτως αγόρασε hilux, έχει να σου δώσει απαντήσεις... ή ο @atsimeri
    1 point
  21. Τι εννοείς "μπορώ να κάνω υπογειο ".Να σκαφτεί τώρα?Υπάρχει αυτός ο χώρος με 1,90?Κάτι λέει στον κτηριοδομικο για προ 55 μόνο ότι ισχύουν μικρότερα ύψη
    1 point
  22. Για να προλάβουμε ενδεχομένως συμβολαιογράφους που θα μας την πούνε πάλι ότι δεν ξέρουμε να διαβάσουμε για να εφαρμόσουμε νόμους, ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα : - Μέχρι τώρα η βεβαίωση του άρθρου 83 του ν.4495 απαιτείται για όλες τις πράξεις σε ακίνητα εξασφαλίζοντας την μη ύπαρξη ατακτοποίητης αυθαιρεσίας στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο. Αν υπάρχει τέτοια αυθαιρεσία προηγείται η τακτοποίηση και ακολουθεί η βεβαίωση. Η βεβαίωση απαιτείται και για όλες τις εξαιρέσεις τακτοποίησης της παρ.2 του 82 και για τα "πρώην αδόμητα" ως πιστοποίηση περί μη ύπαρξης αυθαιρεσίας. - Έρχεται μετά η ταυτότητα (ν.4759) και λέει ότι για όλα τα κτήρια και οριζόντιες επί κτηρίων εφαρμόζονται τα άρθρα 53 έως 61 του ν.4495. Μέσα σε αυτά (άρθρο 59) ορίζεται αντικατάσταση της βεβαίωσης του άρθρου 83 με το πιστοποιητικό πληρότητας της ταυτότητας. Μέχρι εδώ στον ν.4759 δεν υπάρχει πουθενά οικόπεδο ή γήπεδο χωρίς κατασκευές ... Τέλος έρχεται κάποιος Μπαμπινιώτης μετακλητός του υπουργού και ορίζει ως "πλέον αδόμητο" ένα οικόπεδο/γήπεδο που δεν έχει κατασκευές που προϋποθέτουν έκδοση πράξης εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών. Αυτός ο ορισμός, ανεξαιρέτως του ίδιου του ορισμού, δεν σημαίνει ότι έλαβε την εξουσιοδότηση να απαιτεί για τα θεωρούμενα ως "πλέον δομημένα" τη συμπλήρωση ταυτότητας γιατί απλά ο νόμος δεν το λέει. Επίσης δεν μπορεί να θεωρεί ως "πλέον δομημένα" αυτά που έχουν πάνω τους εργασίες των άρθρων 29 και 30 του ν.4495 τα οποία ο νομοθέτης τα έχει έξω από τα χρήζοντα τακτοποίησης (σύμφωνα με την εξαίρεση του άρθρου 82) και επομένως έξω από τα ήδη απαιτούντα τη συμπλήρωση ταυτότητας. Επομένως οι σοφοί του υπουργείου πρέπει να υποχρεώσουν τον νομοθέτη να διαλέξει μεταξύ δύο νομικών διευκρινίσεων ότι : Α. Τα "πρώην αδόμητα" μαζί με αυτά από τα "πλέον δομημένα" που έχουν πάνω τους εργασίες μόνο των άρθρων 29 και 30 του ν.4495 δεν απαιτούν τη συμπλήρωση ταυτότητας αλλά απλή ηλεκτρονική δήλωση-πιστοποίηση μηχανικού ότι ανήκουν σε αυτές τις περιπτώσεις (θα βρουν τον τρόπο που θα γίνει) και βεβαίωση του άρθρου 83 ή Β. Καταργείται η βεβαίωση του άρθρου 83 και πλέον η συμπλήρωση της ταυτότητας επέχει θέση πιστοποίησης μηχανικού για οποιαδήποτε πράξη (συμβολαιογραφική ή αδειοδοτική) σε ακίνητο.
    1 point
  23. Αγπητέ @Kane, Τελικώς τί έκανες με αγορά δέκτη GNSS; Θα μας πεις καμιά λεπτομέρεια;;
    1 point
  24. Έχω περίπτωση στην οποία έκανα τις διορθώσεις 8-1 και πήγε στο στάδιο 09 21-1. Ακόμη βέβαια δεν έχει πληρωθεί. Έχω όμως και 2 περιπτώσεις που έκανα τις διορθώσεις 20-2 και 26-2 αντίστοιχα και ακόμα τίποτα. (στάδιο 8α)
    1 point
  25. η μέτρηση αντίστασης γείωσης με αμπεροτσιμπίδα προϋποθέτει την ύπαρξη πολλών και σωστών γειώσεων ΤΝ πλησίον της άγνωστης, το να μετατρέπεις στιγμιαία την ΤΤ που μετράς σε ΤΝ αφήνοντας τις άλλες σε ΤΤ δεν σου δίνει μέτρηση αλλά ένα απλό αριθμό σε μια οθόνη
    1 point
  26. lb,min, ένα slumdog που έγινε millionaire Υπάρχει κάποια υπόγεια διαδρομή που συνδέει το bollywood με τον ΕΚΩΣ? Για να βρω την απάντηση περί & ελάχιστου & απαιτούμενου & ευθυγράμμου & μήκους & αγκύρωσης αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου αλλού. Λάτρης των καλλιτεχνικών διαβάζω τη συνέντευξη του σκηνοθέτη της θεατρικής παράστασης « Αγάπη μου, συρρίκνωσα την fbd”, Γιάννη Δαλιανίδη. Το έργο πραγματεύεται τη συνεχή και αέναη μετάλλαξη της fbd ανάλογα με τα κέφια, προσπαθώντας έτσι να ερμηνεύσει τι διάολο συμβαίνει και αυτή κάθε τρεις και λίγο μία χάνει και μία βρίσκει το 1,4. Πρόκειται για ένα μιούζικαλ αντάξιο της φήμης του σκηνοθέτη στο είδος. Στα τραγούδια συμμετέχει όλος ο θίασος της Πάνια. Τη μετάλλαξη της fbd τη βλέπουμε μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή της παράστασης, ενός νεαρού μηχανικού, ο οποίος φορτωμένος γνώση βγαίνει στον στίβο (sic) του επαγγέλματος. Στο τέλος ο νεαρός μηχανικός- πρωταγωνιστής, έχοντας πλέον τρελαθεί, αγκαλιά με τον Κατέλη τραγουδούν το άσμα « fbd, γλυκιά μου αγάπη, καληνύχτα» Παραγωγοί της παράστασης είναι οι θαμώνες των εκδηλώσεων με τους πομπώδης τίτλους π.χ. Χιλιοστό Διαγαλαξιακό Συνέδριο Σκυροδέματος πλην Θεμάτων Αγκυρώσεων, Τριακοστό Διαπλανητικό Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής πλην Θεμάτων Αγκυρώσεων. Είπαμε το lb,min και η ελάχιστη διάσταση υποστυλώματος είναι η Ιερη Αγελάδα, δεν την ακουμπάμε. Το σενάριο πατάει πάνω στο σουρεαλισμό της προηγούμενης μεγάλης επιτυχίας του σκηνοθέτη «Το ρετιρέ» και περιέχει σε δεύτερους ρόλους όλους τους βασικούς χαρακτήρες του «ρετιρέ» (κα Κατερίνα, κος Χρηστος κ.λπ.) Το σενάριο δεν στηρίχθηκε τυχαία στο «ρετιρέ» αφού το ρετιρέ απαλλάσσεται ικανοτικού και δίνει την απαραίτητη συνέχεια που απαιτεί η συνεπής δουλειά κάθε καλλιτέχνη. Στην ερώτηση προς το σκηνοθέτη «Πόσο απέχει τελικά η τρελά από την λογική», η απάντηση του ήταν: «2 σελίδες» «Δηλαδή» τον ξαναρωτάνε? Τι εννοείται? Μήπως η απάντηση σας είναι το ίδιο σουρεαλιστική όπως και το έργο σας? «Όχι»,απάντησε. «Η απάντηση σου μου είναι εντελώς ρεαλιστική, όσο ακριβώς απέχει το τέλος της Σ17.5 από την 17.6.3» Βέβαια, τίποτα δεν έχει αξία αν δεν περιέχει προτάσεις. Γι’αυτό και εγώ έχω να προτείνω τα εξής: 1. Άμεση υιοθέτηση του 0.6*lb,min, για να έχουμε καταρχήν έναν πίνακα να δουλεύουμε αφού ο ΕΚΩΣ τον θεώρησε περιττό. 2. Οι τιμές του πίνακα να στρογγυλοποιηθούν προς τα πάνω για να βρίσκουμε και καλούπια. Συγκεκριμένα Φ12 σε 50cm,…..…..Φ20 σε 100cm. Οι παραπάνω στρογγυλοποιήσεις κρίνονται απαραίτητες εκτός των άλλων και γιατί σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση, σύντομα αναμένεται εγκύκλιος που ενσωματώνει στον υπολογισμό και το «τι νούμερο παπούτσι» φορά ο μηχανικός που κάνει τη μελέτη διαιρούμενο με το «νούμερο παπούτσι» που φορά ο μηχανικός που θα την κατασκευάσει, αλλά ποτέ κάτω από «1». Άρα πρόσθετα στο lb,min και το αποτέλεσμα lb,min(λόγω παπουτσιού)xΦ=(Παπούτσι Μελετητή/Παπούτσι κατασκευαστή)*Φ > 1*Φ (ανεξάρτητα περιοχής θλίψης ή εφελκυσμού). Βέβαια σε κάθε περίπτωση οι περιορισμοί που προαναφέρθηκαν (ατμοσφαιρική πίεση, γεωγραφικό μήκος και πλάτος της περιοχής που λαμβάνει χώρα η αγκύρωση κλπ) εξακολουθούν να ισχύουν 3. Η αφαίρεση από την κάλυψη και την δόμηση της επιφάνειας που θα καταλαμβάνουν τα υποστυλώματα κρίνεται πλέον απαραίτητη. 4. Κατάργηση εξολοκλήρου της στατικής μελέτης γιατί το «μοντέλο» πλέον προσεγγίζει αφενός σε επίπεδο δοκού αυτό της αμφίπακτης και έτσι με ql^2/12 στη στήριξη είσαι θεός και αφετέρου τα υποστυλώματα τόσο τεράστια που είναι αρκούν να οπλιστούν με το 1% της διατομής. ΠΡΟΣΟΧΗ (amber alert) Εξαίρεση από τα παραπάνω απαιτείται στις περιπτώσεις πυρηνικών σταθμών Ψάχνοντας διάφορα βιβλία παλιά για να βρω τι έλεγαν παλιότερα για το θέμα έπεσα στο παρακάτω συγκλονιστικό (Μεταφέρω αυτούσια): ****Αγκύρωση διαμήκους οπλισμού**** - Για εξωτερική γωνία ισχύει α=αο+10Φ Υλικά Β225/stIII/Φ20/περιοχή αγκύρωσης ΙΙ αο/Φ=σεπ/4τεπ=2400/[4x8]=75 => αο=150cm (!!!!) (Τα θαυμαστικά τα έχει βάλει ο ίδιος που κάνει τους υπολογισμούς) Και έτσι, α=150+10*2=170cm Σχόλιο δικό μου: Η περιοχή αγκύρωσης ΙΙ (όπως την λέγαν τότε) αφορά την ράβδο εκτός από την αρχή και το τέλος της καθότι με αυτό το μήκος αγκύρωσης βρήκε πλέον την περιοχή συνάφειας ΙΙ και του κάτω ορόφου. Πόσα θέλετε να μας τρελάνετε? Όλοι εσείς που φτιάχνεται συγγράμματα, κανονισμούς δεν καταλαβαίνετε ότι κάτι πάει στραβά δεκαετίες τώρα? Ότι κάτι πρέπει ν’ αλλάξει? Πόσο μυαλό θέλει τέλος πάντων? Βέβαια τίποτα από αυτά δε θα γινόταν αν δεν είχατε και την κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας, η οποία αποτελείται από ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα Γεράσιμος Γιακουμάτος το πρωί αμέσως μετά το σεισμό στην Ιταλία καλεσμένος στον Καμπουράκη στο mega λέει την ΥΠΕΡΤΑΤΗ ατάκα. «Εδώ δεν πέφτουν τα σπίτια γιατί τα συντηρούμε». Ε, όσο να’ναι ένα φρεσκαρισματάκι προσδίδει την απαιτούμενη πρόσθετη αντισεισμική θωράκιση (ξανά sic) στο έλλειμα που παρουσιάζει σε αυτό τον τομέα ο «Δομικός Πλούτος» και το «Κτιριακό Απόθεμα» της χώρας της αντιπαροχής. Μάλλον ο Γιακουμάτος βάφει με ανθρακονήματα
    1 point
  27. Ο έρωτας στα χρόνια του Φ12 σε 50cm κολώνα, μια σχέση πάθους και ίντριγκας Αλλά για να ρίξουμε και μια ματιά στον eurocode 8, λένε τίποτα οι κουτόφραγκοι για το lb,min και ελάχιστη διάσταση υποστυλώματος? Όχι ότι έχει και πολύ σημασία τι λένε, άλλωστε είναι γνωστό όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες αυτοί ζούσαν σε σπηλιές *****5.6.2.2 Beams, παρ. for exterior beam-column joints***** Ωχ αμάν? λες? Λες εδώ το lb,min επιτέλους να δικαιωθεί? Λες εδώ να δικαιώνεται όλο το Χρηματιστήριο Αξιών Αγκυρώσεων Ακραίων Κόμβων Πλαισίων? Σχέση 5.50b: Φ/hc < [(7,50*fctm)/(γrd*fyd)]*(1+0,80*vd) Where hc is the width of the column parallel to the bars; fctm is the mean value of the tensile strength of concrete; fyd is the design value of the yield strength of steel; νd is the normalised design axial force in the column, taken with its minimum value for the seismic design situation (νd = NEd/fcd•Ac); γRd is the model uncertainty factor on the design value of resistances, taken as being equal to1,2 or 1,0 respectively for DCH or DCM (due to overstrength owing to strain-hardening of the longitudinal steel in the beam). Άλλα βλέπω εγώ, fctm βλέπω, fyd βλέπω, vd βλέπω αλλά lb,min δεν βλέπω!!!! Καλά τι μας λένε τώρα αυτοί? hc χωρίς lb,min γίνεται? Και αυτή τη vd τι την μπλέκουν τώρα. Καλά δεν ήμασταν χωρίς αυτή? Και το γέλιο συνεχίζεται παρακάτω (3) If the requirement specified in (2)P of this clause cannot be satisfied in exterior beam-column joints because the depth, hc, of the column parallel to the bars is too shallow, the following additional measures may be taken, to ensure anchorage of the longitudinal reinforcement of beams. c) Bends with a minimum length of 10dbL and transverse reinforcement placed tightly inside the bend of a group of bars may be added(see Figure 5.13c). Αν (if) τότε (then), αλλά αν δεν (if not) αυτό συμβαίνει γιατί είσαι ok από εδώ: Φ/hc < [(7,50*fctm)/(γrd*fyd)]*(1+0,80*vd) Φ και hc έχουν άμεση σχέση, είναι ξεκάθαρο. Τώρα πως προκύπτει ότι lb,min και hc έχουν την απ’ευθείας σχέση του ΝΚΩΣ που έχει κάνει μαντάρα το θέμα αγκυρώσεων, είτε δεν υπάρχει όπως αυτή τουλάχιστον παρουσιάζεται είτε εγώ το καταλαβαίνω λάθος Συνάδερφοι υπάρχει μόνο ένα πράγμα σίγουρο. Και αυτό είναι ότι απαιτείται ελάχιστη διάσταση υποστυλώματος. Ποια είναι όμως αυτή η διάσταση? Ανοίγεις των ΕΚΩΣ και βλέπεις πίνακες, πινακάκια, σχόλια, σχολιάκια και αναρωτιέσαι: Εκεί που τα έγραφαν όλα αυτά τα τελευταία 15 χρόνια (συμπεριλαμβάνω και τον προηγούμενο κανονισμό) δεν βρήκαν χρόνο να φτιάξουν και τον ουσιαστικότερο κατά τη γνώμη μου πίνακα με τις ελάχιστες διαστάσεις υποστυλωμάτων? Τι είναι? Απόκρυφη γνώση? Μήπως ο Λιακόπουλος το είδε σε κανένα όραμα? Να ψωνίσω αν είναι το πακέτο-προσφορά. Και το μεγίστης σημασίας γεγονός που ανατρέπει όλο το θέμα αγκυρώσεις τα τελευταία 20χρόνια της παραγράφου 6.5 του ΚΤΧ2008, που για B500A (S500s) θεωρούν ότι οι διάμετροι καμπύλωσης του πιν. 17.1 του ΝΚΩΣ2000 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ 3σιάζονται πως θα αντιμετωπιστεί? Τώρα κατάλαβαν ότι τα τύμπανα ήταν λάθος? Μετρήσεις δεν είχαν κάνει? Εγώ κάθε τρεις και λίγο βλέπω δοκίμια να σπάνε και πειραματικά αποτελέσματα να παρουσιάζονται στα συνεδρια/ημεριδες/διημερίδες και κάθε άλλη εκδήλωση που περιέχει μπουφέ Δηλαδή κατάλαβαν μετά από τόσα χρόνια ότι για Φ18 αντί 20Φ ήθελες 60Φ (108cm)? Είναι λογικά πράγματα αυτά? Να πέσεις 10-20% έξω λογικό μου ακούγεται, αβεβαιότητες υπάρχουν, κατανοητό!!! Αλλά 300%?!?! Πως είναι δυνατόν αυτό το πράγμα. Εξηγήστε μου κάποιος Το θέμα το έθεσα σε ημερίδα για τον ΚΤΧ2008 σε ομιλιτη, ο οποίος ήταν ΕΚ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ του κανονισμου. Ξέρετε τι μου είπε? Μπορεί κάποιος απο τους συναδέρφους να φανταστεί την απάντηση? Όσο και να φανταστείτε, η ζώη ΞΕΠΕΡΝΑ τη φαντασία. Μου απάντησε με την ερώτηση: Το γράφουμε αυτό στον ΚΤΧ? Καταλάβατε? τους ξέφυγε η αλήθεια. Αναμένουμε τα σχόλια τα οποία θα επαναφέρουν το φρόνημα στα προηγούμενα υψηλά επίπεδα του ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ Θα παρακαλούσα κάποιος συναδελφος να με ενημερώσει σε τι τιμή έκλεισε σήμερα η ελάχιστη διάσταση υποστυλώματος για Φ18, γιατί έχω τη χθεσινή τιμη κλεισίματος
    1 point
  28. Το lb,min θα σφυρίξει 3 φορές Πριν αναφερθώ στον ΕΚΩΣ των παροραμάτων, των σχολίων, των εγκυκλίων κ.λπ. θα κάνω μια βόλτα στον Eurocode 2 –December 2004 και στην παράγραφο "8.4.3 Basic anchorage length". Εκεί συναντώ μια σχέση, τη σχέση 8.3, "lb,rqd = (φ / 4) (σsd / fbd)" η οποία είναι εντελώς τελείως ίδια με τη σχέση 17.1 του πολυαγαπημένου μας ΕΚΩΣ. Άρα καλά βαδίζω, γνωστό κόσμο βλέπω στον eurocode2, λες παρακάτω να πετύχω και κανά γνωστό ακόμη? Γυρνάω σελίδα και στην παράγραφο "8.4.4 Design anchorage length", βλέπω τη σχέση 8.4 "lbd = α1 α2 α3 α4 α5 lb,rqd ≥ lb,min". Αμάν λέω, η σχέση 17.2 του ΕΚΩΣ μεταλλαγμένη. Και κείνο το lb,min τι να'ναι? Να'ναι το δικό μας το lb,min? Αυτό το lb,min για το οποίο θες υποστύλωμα μισό μέτρο για ν'αγκυρώσεις ένα Φ12, για C20/25 κατά 0.6*lb,min? Χαμηλώνω το βλέμμα μου στο κάτω μισό της σελίδας 134 του EC2 και τι βλέπω? lb,min is the minimum anchorage length if no other limitation is applied: - for anchorages in tension: lb,min > max{0,3lb,rqd; 10φ; 100 mm} (8.6) - for anchorages in compression: lb,min > max{0,6lb,rqd; 10φ; 100 mm} (8.7) Να 'την όλη η τρελοπαρέα μαζεμένη!!!!! Μπα λέω, δε διαβάζω καλά. Κάπου θα παράπεσε σε καμιά άλλη σελίδα η λέξη straight που θα έπρεπε να βρίσκεται μεταξύ των λέξεων minimun & anchorage length, δεν μπορεί, εδώ χύσαμε αίμα να αγκυρώσουμε το Φ12 σε 50cm υποστύλωμα. Αντιδρώ άμεσα!!!! Βάζω στο search του acrobat τη λέξη straight και παραλλαγές αυτής, μη τυχόν βρίσκεται με τη μέθοδο της κάλυψης απόκρυψης πουθενά αλλού, όπως συνήθως συμβαίνουν τα πράγματα στον ΕΚΩΣ. Δυστυχώς δεν την ανακάλυψα πουθενά, η κάλυψη-απόκρυψη ήταν επιτυχής. Αφού χαιρέτησα τους φίλους από το εξωτερικό, πηγαίνω στον ΕΚΩΣ. Καθώς κατευθυνόμουν για το άνω δεξί ράφι της βιβλιοθήκης μου, μια ανώτερη δύναμη (έφη θώδη?, ίσως) οδηγεί το χέρι μου στο αριστερό κάτω ράφι και ανάμεσα σε ρετρό βιβλία ξεπροβάλλει εμπρός μου ο Νέος Κανονισμός Σκυροδέματος 1995. Ψάχνω να δω πως το λέγαν το lb,min τότε και με θλίψη μου διαπιστώνω ότι ήταν αβάπτιστο. Σκέτο lb,min, ούτε μήκος, ούτε ελάχιστο, ούτε ευθύγραμμο, τίποτα. Ένα απλο lb,min. Εντάξει λέω, μπορεί να μη σε βαφτίσαν αλλά στην 18.3.5 του ΝΚΣ1995 θα τους δείξεις πόσα απίδια παίρνει ο σάκος. Θα στριμωχτείς στο σχήμα των σχολίων και θα πάρεις τη θέση που σου αξίζει στη διαστασιολόγηση των υποστυλωμάτων. Όμως με έκπληξη βλέπω ότι δεν είσαι εκεί, τα σχήματα εκεί, ίδια και απαράλλαχτα σαν τα σημερινά και εσύ ο μεγάλος απών. (btw εκεί προτείνει καμπύλωση στον οπλισμό 5Φ για Φ<20 & 8Φ για Φ>20 πριν την παρειά του υποστυλώματος για τον συνάδερφο που αναρωτιόταν γιατί καμπυλώνει ο Καραγιάννης με 8Φ, φιλοσοφία κανονισμού ότι ναʼναι, όπως τους έρθει, ότι κάτσει κάτι θα πετύχει στο τέλος). Όμως τα χρόνια πέρασαν και ο κανονισμός ωρίμασε και είπαμε να βγάλουμε καινούργιο, πιο updated και πιο trendy. Και στον ΝΚΩΣ ήρθε η δικαίωση του lb,min. Του πεταματού αβάπτιστο στον ΝΚΣ1995, χωρίς τον τίτλο straight στον EC2, έγινε το ελάχιστο ευθύγραμμο μήκος αγκύρωσης που πάντα ήθελε να γίνει, ο άρχοντας της υπερδιαστασιολόγησης, ο θέλω κολώνα μισό μέτρο νʼαγκυρώσω το Φ12, που βλέπεις Φ16 και σου κόβονται τα πόδια. Στην 310σελ. και στα σχόλια της 17.6.3 λέει ο συγγραφέας (λέγε με και λογοτέχνη, ακούω): ««Ειδικές απαιτήσεις για αγκυρώσεις διαμήκους οπλισμού δοκών και υποστυλωμάτων / τοιχωμάτων παρουσιάζονται στις παρ. 18.3.5 και 18.4.6/18.5.5 αντίστοιχα». Δηλαδή, είπα τι είπα, καλά περνάμε, σελίδες γεμίζουμε, τράβα τώρα και στις παρ. 18.3.5, λάβε υπόψη σου την ευνοϊκή επιρροή της εγκάρσιας θλίψης που πριν σε στείλω στην 18.3.5 σου είπα στα σχόλια στη Σ17.6.3 μη τη λαμβάνεις υπόψη και ρε αδερφέ στην Ελλάδα είμαστε κάποια στιγμή μέχρι τον ΕΚΩΣ 2050 θα το λύσω το θέμα τον ακραίων κόμβων. Ερευνητικά προγράμματα στο full στα πολυτεχνεία, κόμβους να δουν τα μάτια σου που έχουμε σπάσει σε δοκίμια, διδακτορικά να φαν και οι κότες. Σύντομη ιστορική διαδρομή της καμπύλωσης του οπλισμού της δοκού πριν την παρειά του υποστυλώματος. ΝΚΣ1995 -> 5Φ, για Φ<20 8Φ, για Φ>20 ΝΚΩΣ 2000 -> 20Φ όλα (αν δε φτάνει το μήκος) 4Φ ή 7Φ για άγκιστρο ΚΤΧ 2008 --> Τα του ΝΚΩΣ τα τύμπανα ισχύουν για B500C αλλά ρε παιδιά ένα λαθάκι κάναμε τα τελευταία 20 χρόνια. Για S500s (Β200Α) τα τύμπανα έπρεπε να τα κάναμε 3πλάσσια. (ΚΤΧ - παρ. 6.5). Κάντε τις πράξεις και βγάλτε συμπεράσματα. Φ12 => D=60*Φ=72cm, για Φ14+πάνω δώρο ο ΝΚΩΣ 2000 με αβάπτιστο το lb,min ***************************************************************** Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ Αριθμ.Πρωτ: Δ17α/47/3/ΦΝ429/02: Προσθήκη στα σχόλια του ΕΚΩΣ-2000. 1. Η «Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή για την επίλυση θεμάτων εφαρμογής και συμβατότητας των κανονισμών και οδηγιών για τον αντισεισμικό σχεδιασμό των κατασκευών», που συγκροτήθηκε με απόφαση του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ και λειτουργεί στα πλαίσια του ΟΑΣΠ, υπέβαλε στον ΟΑΣΠ πόρισμα, που αφορά σε προσθήκη στην παράγραφο 17.6.3 των Σχολίων του ΕΚΩΣ-2000 και αναφέρεται στα ελάχιστα μήκη αγκυρώσεως των οπλισμών. 2. Κατόπιν τούτου παρακαλούμε να γίνει προσθήκη στο σχόλιο της παραγράφου 17.6.3 του ΕΚΩΣ-2000 και συγκεκριμένα κάτω από το σχήμα Σ 17.3 να προστεθεί το κείμενο του παρακάτω σχολίου: «Το ελάχιστο ευθύγραμμο μήκος αγκύρωσης 0.6lb για ράβδους υπό θλίψη σε κυρίως καμπτόμενα στοιχεία υπό σεισμική καταπόνηση (βλ.παραγρ. 11.2.3.2β.ι) μπορεί να μειώνεται σε 0.3lb όταν πρόκειται για ράβδους που καμπυλώνονται σύμφωνα με το σχήμα Σ17.3 προκειμένου να αγκυρωθούν μέσα στον κλωβό του οπλισμού του κόμβου στον οποίο συντρέχουν». 3. Η Δ/νση Δ.Ο.Κ.Κ. στην οποία αποστέλλεται το παρόν, παρακαλείται για την κοινοποίηση της ανωτέρω προσθήκης προς όλες τις πολεοδομικές υπηρεσίες για την εφαρμογή της. ************************************************************************************************************* Μάλιστα!!! Τελικά στη χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα το lb,min ψάχνει την ταυτότητα του. Να βρει τι διάολο ρόλο βαράει. Το 0,6lb άνετα 0,3lb και δεν τρέχει και τίποτα. Πως προκύπτει φυσικά δεν μπαίνουν στο κόπο να το τεκμηριώσουν. Εδώ φαίνεται και το σουρεαλιστικό υπόβαθρο του σκηνοθέτη/σεναριογράφου. Τα τινάζω όλα στον αέρα και αφήνω τη φαντασία του θεατή να τα ερμηνεύσει. Δηλαδή 0,60 & 0,30 δεν ισχύουν όταν έχουμε σεισμό, όλα 0,30, ξέχνα τη θλίψη στο σεισμό, στο εφελκυσμό ναʼχεις το νου σου. Και καλά, τόσο φρέσκια γνώση είναι που ο προηγούμενος κανονισμός το ίδιο σχήμα το έχει άνευ lb,min, οι παράγραφοι 18.3.5 και τότε και τώρα λένε τα ίδια. ****Διατάξεις EC8 για αγκυρώσεις ράβδων σε δοκούς με αυξημένες απαιτήσεις πλαστιμότητας**** Σχέση 5.50 for exterior beam-column joints Βλέπετε κανα lb,min και κουραφέξαλα, στον ρόλο που πάει να του επιβάλλει το σχήμα Σ18.3? Μηπως άλλο θέλει να πει ο ποιητής με το lb,min? Μήπως άλλος ήταν πάντα ο ρόλος του? Λέει ο συνάδελφος Χάρης Έτσι Χάρη δεν έχει νόημα ούτε ο κανονισμός, ούτε ο σχεδιασμός με την ευρύτερη έννοια. Λέει ο συνάδερφος acnt Φαντάζομαι η συζήτηση έχει να κάνει με το «άσʼ τα να πάνε» που είναι η πλειοψηφία των περιπτώσεων Μεταφέρω από άλλο φόρουμ Εδώ προσκυνάς. Ανακαλύπτεις ότι στην Θεσσαλλονίκη ισχύουν τιμές Θεσσαλλονίκης σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα ο οποίος είναι διαθέσιμος και στο ινστιτούτο τιμών καταναλωτή και αφορούν ΑΥΣΤΗΡΑ τον μήνα Απρίλιο. Μπορούμε οι συνάδερφοι να κάνουμε ένα topic, για να δούμε σε τι βάθος πιάνει η αγκύρωση σε κάθε περιοχή. Να δούμε ρε αδερφέ στην Αθήνα σε τι βάθος αγκυρώνει το Φ14, στο Ηράκλειο, στην Ξάνθη κ.λπ. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί και την πλέον αξιόπιστη λύση, γιατί μπορεί κατά τα σχόλια στο Σ17.6.3 να μην λαμβάνεται υπόψη η εγκάρσια πίεση, μπορεί όμως στο τέλος να λαμβάνεται υπόψη η ατμοσφαιρική. Παρατήρηση: Μην διαχωρίζετε διαδοχικές δημοσιεύσεις σας. Χρησιμοποιείτε την επιλογή "edit" για να προσθαφαιρέσετε και να παρεμβείτε στο κείμενο σας. acnt
    1 point
  29. Καλημέρα σας, μήπως γνωρίζει κανείς τι χρειάζεται κάποιος για να κάνει μια φωτοβολταική μελέτη. εψαξα στο ınternet για καποιο υποδειγμα αλλα δεν βρήκα κάτι. Αν υπάρχει κάποιο δείγμα μελέτης ή οποιαδήποτε σχετική πληροφορία είναι ευπρόσδεκτη. ευχαριστώ προκαταβολικά.
    -1 points
  30. Καλησπέρα Θα ήθελα παρακαλώ αν υπάρχει κάποιο υπόδειγμα ηλεκτρολογικής μελέτης Φβ πάρκου καθώς και το μονογραμμικό της διάγραμμα και τις επεξηγήσεις δηλαδή πώς επιλέχτηκαν τα καλώδια ac / dc ασφάλειές κτλ Ευχαριστώ Αν είσαι Μηχανικός βάλε την ειδικότητα στο προφίλ σου Didonis
    -2 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΤΑΙΠΕΔ: Ανάθεση έργων ύψους 4,3 δισ. ευρώ στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας
      Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι η Κυβερνητική Επιτροπή Έργων Στρατηγικής Σημασίας στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε να αναθέσει στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του Ταμείου τα εξής έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ.

      Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών

      Το έργο αφορά στη δημιουργία Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών το οποίο στοχεύει στην ολιστική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, προκειμένου να καθαρίζονται αποτελεσματικότερα και να περιορίζεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

      Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δασών, τη δημιουργία Μητρώων Εξωτερικών Ελεγκτών και Ανάπτυξης Συμβάσεων Διαχείρισης Δασικών Οικοσυστημάτων, τον σχεδιασμό συστημάτων επιδότησης βιομάζας και ανταποδοτικών οφελών.

      Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται συνολικά σε 8.872.200 ευρώ και η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο κατά 100%. Το έργο υλοποιείται σε τρεις φάσεις διάρκειας 36 μηνών η καθεμία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2033.

      Δασοπονικές μελέτες διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων
      • 0 απαντήσεις
    • Οι προϋποθέσεις εξαγοράς καταπατημένων του Δημοσίου από ιδιώτες ως 20% της αντικειμενικής αξίας
      Σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις θα μπορέσουν να «αγοράσουν» οι ιδιώτες 90.000 καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου και οι σχετικές αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

      Ο νόμος, με τον οποίο απλοποιείται η διαδικασία και καθιερώνονται σημαντικές εκπτώσεις για όσους θέλουν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας επί εκτάσεων τις οποίες το Δημόσιο θεωρεί καταπατημένες, ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και τώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη για να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από το φθινόπωρο.

      Μετά την υποβολή της αίτησης, αρμόδια επιτροπή δίνει το «πράσινο φως» και μέσα σε πέντε ημέρες ο αιτών λαμβάνει το πιστοποιητικό αποδοχής της με το τίμημα και τον διακανονισμό της οφειλής. Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες, άτοκες, μηνιαίες δόσεις, με το ποσό της κάθε δόσης να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ. Αν υπάρξει εφάπαξ εξόφληση, προβλέπεται έκπτωση κατά 10% στο τίμημα εξαγοράς.

      Στο νέο πλαίσιο εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, καταργήθηκε η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης εξαγοράς, δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης.

      Βάση υπολογισμού του τιμήματος εξαγοράς αποτελεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου, με εκπτώσεις οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 80%, ανάλογα με τον χρόνο κατοχής, το είδος του ακινήτου, τον χρόνο άσκησης ένδικων μέσων και πιθανές δικαστικές αποφάσεις.



      • 4 απαντήσεις
    • Έσοδα ύψους 2 δισ. ετησίως μπορεί να επιφέρει η αξιοποίηση των περιοχών Natura 2000
      «Κρυμμένα» κάτω από τον πλούτο των… προστατευόμενων περιοχών της χώρας βρίσκονται έσοδα για τα κρατικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με νέα μελέτη της διαΝΕΟσις, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και δημοσιεύεται σήμερα, τα χρήματα αυτά θα εισέρρεαν στην ελληνική οικονομία αν ένα 40% των περιοχών Natura 2000 της χώρας αναδεικνύονταν και αξιοποιούνταν όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, θα εξασφάλιζε περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας.
      • 2 απαντήσεις
    • Νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων
      Με νέα Εγκύκλιό του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311 19.04.2024 παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Η εγκύκλιος αναφέρει:

      Σε συνέχεια της (2) σχετικής Οδηγίας προς του δήμους της χώρας, με την οποία επισημάνθηκαν αφενός η έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (σχετ.1) και αφετέρου οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι δήμοι στο πλαίσιο των προβλέψεων του εν λόγω κανονισμού, και μετά από πληθώρα ερωτημάτων που υποβλήθηκαν επί της εφαρμογής του κανονισμού από δήμους και πολίτες ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής
      του, διευκρινίζονται τα εξής:

      Α. Γενικά:

      Ο κανονισμός αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση του βαθμού πυρασφαλείας των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας του κοινού, του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και των ακινήτων με περιορισμό της συμβολής τους στην μετάδοση της φωτιάς. Σημαντικός παράλληλα στόχος του κανονισμού είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία του κοινού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

      Β. Πεδίο εφαρμογής:

      Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.
      • 9 απαντήσεις
    • Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» - Αναλυτικά οι όροι του προγράμματος
      Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Ανακαινίζω -Νοικιάζω».

      Το πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση και επισκευή 12.500 κενών ακινήτων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για εκμίσθωση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά όσο και τις εργασίες. Με την ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή έως 2.000 ευρώ.

      Το προς ανακαίνιση ακίνητο:

      δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή


      οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ


      η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.




      Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.