Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      8.376


  2. Decision_Maker

    Decision_Maker

    Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      55


  3. Ψυχίατρος

    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      59


  4. pggiotas

    pggiotas

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      587


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 31/12/2021 σε όλες τις περιοχές

  1. Γεια σας, Στο φεκ που καθορίζονται οι ΖΟΕ της περιοχής μου γράφει πως εντός των ΖΟΕ: "Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος όλων των κτιρίων επιβάλλεται η κατασκευή κεραμοσκεπούς στέγης με μέγιστη κλίση μέχρι 30 %" Με την πρώτη ματιά αυτό λέει πως η κεραμοσκεπής στέγη είναι επιβεβλημένη σε όλα τα κτίσματα. Ωστόσο γράφει "Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος". Αυτό μπορεί να σημαίνει πως: αν αυτό που σχεδιάζεται δεν φτάνει στο μέγιστο επιτρεπόμενο τότε μπορεί (??) να μην επιβάλλεται η στέγη ? Πχ σε διώροφη κατοικία για την οποία το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι 7.50 μ, αν το κτίσμα σχεδιαστεί με ύψος 7.30 το οποίο είναι κάτω από το μέγιστο επιτρεπόμενο. Σε αυτή την περίπτωση δεν επιβάλλεται η στέγη ? ή πχ σε τουριστικό κατάλυμα όπου έχουμε μέγιστο επιτρεπόμενο 7.50 και 10.00 μ για το 30 % του εμβαδού του συνόλου των κτισμάτων, είναι επιβεβλημένη η στέγη αν είμαστε κάτω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ? το "πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος" είναι κάπως περίεργο και πλεονασματικό γιατί αν ο σκοπός ήταν να επιβάλλουν κεραμοσκεπή παντού πολύ απλά θα μπορούσε να γραφτεί: "Επιβάλλεται η κεραμοσκεπής στέγη για όλα τα κτίσματα". Επίσης αυτό υποχρεώνει όλα τα κτίσματα να έχουν κεραμοσκεπή, ακόμη και τα βιομηχανικά ή τουριστικά καταλύματα ?
    1 point
  2. @hektor} Όταν ο εκδότης διαβιβάσει την σύνοψη του παραστατικού (δηλαδή τα στοιχεία του) ενημερώνεται αυτόματα και το ηλεκτρονικό βιβλίο του λήπτη. Στην συνέχεια εσύ, ως λήπτης, πρέπει να διαβιβάσεις χαρακτηρισμό του εξόδου. Για το 2021 δεν ασχολούμαστε με έξοδα.
    1 point
  3. Ο διαχειριστής μηχανικός μιας δήλωσης υπαγωγής ενός ακινήτου στο Ν.4495 που θα προβεί στην περαίωση της συγκεκριμένης δήλωσης ΔΕΝ είναι υποχρεωμένος από κανέναν νόμο να προβεί ταυτοχρόνως και στην έκδοση της ΗΤΑ, η έκδοση της οποίας είναι αντικείμενο άλλης μελλοντικής συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου (όρος που προφανώς ενυπάρχει στην αρχική σύμβαση ανάθεσης - ανάληψης του έργου της υπαγωγής). Καλή και τυχερή χρονιά!
    1 point
  4. Χρόνια πολλά σε όλους, Εξώπορτες έχω περάσει αρκετές, πάντα στην κατηγορία 1.Α2 τις αλουμινίου ή στην 1.Γ2 για τις συνθετικές. Κανένα πρόβλημα δεν έχω συναντήσει.
    1 point
  5. @JOANN} Ναι, ολόκληρο. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η κατηγορία 5 είναι να γίνει ο έλεγχος στο σύνολο (ή σε μέρος) του κτιρίου με την άδεια των αντίστοιχων ιδιοκτητών.
    1 point
  6. @civeng} Δεν υπάρχει, αλλά δεν χρειάζεται να το διαγράψεις. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για το επόμενο παραστατικό που θα διαβιβάσεις. Πηγαίνεις στην "αναζήτηση παραστατικών" και στην "κατάσταση παραστατικού" επιλέγεις "προσωρινά αποθηκευμένο". Μετά την αναζήτηση, εισέρχεσαι στο παραστατικό που αποθήκευσες, συμπληρώνεις τα σωστά στοιχεία και το υποβάλλεις.
    1 point
  7. Ν. 4495/2017, άρθρο 102, παρ. 1 τελειώνει λέγοντας "Στις περιπτώσεις αυτές, η καταχώριση της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας στο ηλεκτρονικό μητρώο του άρθρου 62 του παρόντος αποτελεί όρο για την επέλευση των συνεπειών της υπαγωγής." -29/01/2021 – Έναρξη Ταυτότητας Κτιρίου: Με την έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης για την έναρξη λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ταυτότητας Κτιρίου, από την 1η.2.2021 τίθενται σε πλήρη ισχύ οι διατάξεις των άρθρων 52 έως 61 του ν. 4495/2017. Μετά την 1η/2/2021 θα εξακολουθήσει η δυνατότητα έκδοσης βεβαιώσεων μεταβίβασης μέσω του συστήματος των αυθαιρέτων, εφόσον η ημερομηνία αυτοψίας είναι μέχρι και 31/1/2021. -όταν έδιναν παράταση με ημερομηνία αυτοψία Ιανουάριο του 2021 η ανακοίνωση ήταν "Σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 118 του Ν. 4819 (ΦΕΚ A’ 129/23.07.2021), ο χρόνος ισχύος των βεβαιώσεων της παρ. 1 του άρθρου 83 του ν. 4495/2017 (Α’ 167) με ημερομηνία αυτοψίας από 1ης.1.2021 έως και 31η.1.2021 παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.9.2021, με δυνατότητα υπαγωγής ρύθμισης και μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021, χωρίς υποχρέωση καταχώρισης στοιχείων ταυτότητας κτηρίου/διηρημένης ιδιοκτησίας." -όταν δόθηκε παράταση τον Οκτώβριο η ανακοίνωση είναι "Με το τρίτο εδάφιο του άρθρου 62 του ν. 4495/2017, το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 76 του Ν. 4843/2021, από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021 δύναται, αντί των οριζομένων στο κεφάλαιο Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, για κάθε δικαιοπραξία εν ζωή περιλαμβανομένης και της δωρεάς αιτία θανάτου, που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ή και σε ακίνητο χωρίς κτίσμα, να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού του άρθρου 83. Οι βεβαιώσεις εκδίδονται με ημερομηνία αυτοψίας από 1η Οκτωβρίου 2021 και έχουν δίμηνη ισχύ, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 83 του ν. 4495/2017, και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021, ακόμα κι αν δεν έχει λήξει η ισχύς τους." Άρα, έχει γίνει έναρξη της ΗΤ και κατά συνέπεια έχει ενεργοποιηθεί το άρθρο 102, ακόμη η τελευταία παράταση της Βεβαίωσης Μηχανικού δεν κάνει κάποια αναφορά παράτασης σε ΗΤ-τακτοποίηση όπως οι προηγούμενες. Υπάρχει κάτι άλλο που μου διαφεύγει;
    1 point
  8. Με ενδιαφέρει και εμένα το θέμα. Το διλημα είναι : ΠΡΟΚΑΤ ή ΣΥΜΑΒΤΙΚΟ?? Ζω στην επαρχεία σε νησί και ενδιαφέρομαι σε λίγο επικλινές οικόπεδο να κτίσω κατοικία ισόγεια 100m2 περίπου με δυνατότητα (αν αξίζει) πυλωτής-γκαραζ-αποθήκης. Διαβάζοντας και ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρίσκω πολύ ελκυστική λύση τα ΠΡΟΚΑΤ . Είναι όμως η καλύτερη λύση?? και αν κοστίσει πιο φθηνά όπως λένε,αξίζει το κόπο αυτή η διαφορά τιμής όσον αφορά ποιότητα κατασκευής,αντοχή στο χρόνο,μακροζωίας και αξιοπιστίας χωρίς προβλήματα?? Δειλιάζω να ρωτήσω ντόπιο μηχανικό γιατί ξέρω καλά οτι συνεργάζονται και υποστηρίζουν (με το αζημίωτο) τους ντόπιους εργολάβους συμβατικών και σίγουρα θα με καθοδηγήσουν σε συμβατικό. Λένε για πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής όπως: ταχύτατη παράδοση σε 3-6 μήνες, λιγότερο κόστος ΙΚΑ , καλύτερη θερμο/ηχο/υγρομόνωση,καλύτερη αντισεισμικότητα,λιγότερη ταλαιπωρία στην επιστασία εργασιών. Αντοχή υλικών και μακροζωϊα ίσως και μεγαλύτερη αυτής του συμβατικού (80 χρόνια εγγύηση). Ισχύουν όλα αυτά?? Να υπενθυμίσω οτι στα νησιά έχουμε σε υπέρμετρο βαθμό υγρασία,ανέμους,αλμύρα.
    1 point
  9. Όταν οριστικοποιήσει ο ενεργειακός επιθεωρητής. Αφού δει την πρόταση του ενεργειακού τα 2 επιπλέον select τα δηλώνει ο ωφελούμενος.
    1 point
  10. Δεν ανέφερα τίποτα σχετικό με το δικαίωμα υπογραφής, ούτε ανέπτυξα κάποια θεωρία. Απάντησα στην ερμηνεία νομοθετικής διάταξης βάσει άσχετου κειμένου. Όταν ξεκινούσα την σταδιοδρομία μου, άκουγα (και διάβαζα) προσεκτικά τι έλεγαν (ή έγραφαν) οι συνάδελφοί μου. Τι είναι για γέλια και τι δεν είναι θα το κρίνεις αργότερα.
    1 point
  11. Για ποιον λόγο πήρα αρνητική ψήφο???… Υπαρχει δλδ κάποιος που θεωρεί ότι γνωρίζει εκ των προτέρων τα αποτελέσματα ??…. Τα Χρόνια μου πολλά …..
    1 point
  12. @Μαρία Αταλλά Ο ορισμός των ειδικών θεμελιώσεων του κειμένου που παρέθεσες, δεν έχει (απολύτως καμμία) σχέση με την αντίστοιχη έννοια της ελληνικής νομοθεσίας, όπως σου είπε και ο πολύπειρος συνάδελφος kan62. Μεθόδους όπως: θεμέλια σε κιβώτια, με πεπιεσμένο αέρα και σε πλωτά κιβώτια, η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσει. Το ερώτημα είναι αν οι πεδιλοδοκοί και η γενική κοιτόστρωση είναι (ή όχι) ειδικές θεμελιώσεις. Σαφής αναφορά στην νομοθεσία δεν υπάρχει, πλην ενός παλαιού εγγράφου που έχει αναρτηθεί σε προηγούμενες δημοσιεύσεις. Το αποτέλεσμα είναι να δίνει η κάθε πολεοδομία την δική της ερμηνεία.
    1 point
  13. Πραγματικά θα ήθελα να ξέρω ποιος θεούλης ξέρει τα μόρια που χρειάζονται για να επιλεχθείς στο πρόγραμμα ενώ οι αιτήσεις είναι ούτε στο 30% και ταυτόχρονα είναι και η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί το σύστημα και δεν υπάρχουν έστω συγκριτικά στοιχεία..... Ειναι σαν να προβλέπεις τις βάσεις των Πανελληνίων πριν καν αρχίσουν.... Ολα όσα ακούγονται είναι τελείως αυθαίρετα και πιθανότατα κακόβουλα..... Εκτός αν θεωρήσουμε ότι η μοριοδότηση είναι στημένη και ξέρουν από τώρα τους επιλαχόντες......
    1 point
  14. Εεεε, ο νόμος ψηφίστηκε 3/11/2017!!! +5 χρόνια (προθεσμία για ΜΣΕ) -> μετά τις 3/11/2022 θα αρχίσουν να λήγουν οι πρώτες. Μάλλον εννοείς το 18μηνο που ισχύει για τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Ανεβάζεις κανονικά τα υπόλοιπα κ περιμένεις (ή κάνεις) τη μσε. Η κατάσταση της δήλωσης είναι αδιάφορη, το 18μηνο αφορά μόνο τα δικαιολογητικά. Χωρίς ΜΣΕ (χωρίς πληρότητα δικαιολογητικών βασικά) δεν πάει από οριστική σε περαίωση (κ χωρίς πλήρη εξόφληση προστίμου). Για να πας από υπαγωγή σε οριστική θέλει min 30% του προστίμου κ κάτι άλλες λεπτομέρειες (α/α αμοιβών, τύπο στατικού ελέγχου κλπ). Για να πας από αρχική υποβολή σε υπαγωγή θέλει εξόφληση παράβολου κ ανέβασμα εξουσιοδοτησης. Το 18μηνο μετράει φυσικά από την ημερομηνία πληρωμής του παραβόλου, γι'αυτό κ λέω ότι είναι αδιάφορη η κατάσταση (σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει σαφής λήξη). Κάνε ότι σε βολευει/απαιτείται. (Εδώ που τα λέμε κ το ίδιο το 18μηνο πρακτικά αδιάφορο είναι, αφού ούτε εφαρμόζεται ούτε ελέγχεται) Καλή χρονιά!
    1 point
  15. @HAROUL Βάσει της παραγράφου 1 του άρθρου 87, η απόδειξη του χρόνου ανέγερσης της αυθαίρετης κατασκευής γίνεται με την υποβολή σχετικής αεροφωτογραφίας. Η δυνατότητα χρήσης εγγράφων δημοσίων αρχών δίνεται όταν δεν προκύπτει η παλαιότητα από αυτήν. Επομένως, το πρώτο που εξετάζεται είναι η αεροφωτογραφία. Οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί πριν 45 και 30 χρόνια είναι —σχεδόν— απίθανο να ανακληθούν. Πάντως —αφού δεν έχουν ανακληθεί— οι κατοικίες έχουν άδεια, οπότε επιλέγεται η κατηγορία 1. Οι αποθήκες δεν έχουν άδεια και δηλώνονται με παλαιότητα προ 75 λόγω αεροφωτογραφίας.
    1 point
  16. Δε λέει αν είναι για νέο κτίριο. Αν είναι έτσι, τα όρια που θα σου δώσουν θα είναι πολύ πιο ευρεία από τα πραγματικά, τα οποία στο πλείστο των περιπτώσεων δε θα τα ξέρουν. Καλύτερα να πάει εμπειρικά ή να ρωτήσει άλλους μηχανικούς ή υδραυλικούς της περιοχής. Τo data logger προφανώς δεν είναι λύση.
    1 point
  17. Αυτή είναι η μόνη σωστή (κατοχυρώνει τον μηχανικό) και εφικτή απάντηση, για τη μελέτη ενός νέου κτιρίου. Το data loger πού θα το εγκαταστήσουμε αν το κτίριο είναι ακόμα στα σχέδια ???
    1 point
  18. Το λέει ξεκάθαρα ότι θέλει και το πιστοποιητικό μεταγραφής. Μην το ρισκάρεις. Καλά Χριστούγεννα!
    1 point
  19. Κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνονται μπερδέματα αν τουλάχιστον στην τεχνική έκθεση αναφέρονται ξεκάθαρα νόμιμα, αυθαίρετα και συνολικά τμ. Θεωρώ πως μέσω του 4495 δεν γίνεται πάντα να καλύπτεις με ΥΔ όλες τις πιθανές περιπτώσεις επιφάνειας που μετράνε πολεοδομικά, φορολογικά κλπ. Γι' αυτό και επί πρόσθετα πρέπει η τεχνική έκθεση (και τα σχέδια) να βάζει/βάζουν "τάξη", ώστε να είναι κατανοητή η πραγματική κατάσταση από όλους. Δεν το έχω ψάξει ωστόσο με την Η.Τ. (επειδή δεν έχω κάνει ακόμα) αν εκεί πρέπει συστημικά να προκύπτουν τα υφιστάμενα εμβαδά από το άθροισμα νόμιμης επιφάνειας και αυθαιρεσίες ΥΔ, ΥΚ, κλπ. και όχι έμμεσα από την τεχνική έκθεση. Επίσης ως προς το θέμα σου, μήπως πρέπει να εξετάσεις και το εξής (δεν θυμάμαι αν το ανέφερες): Επειδή η τακτοποίηση του 3843 δεν έγινε σωστά, και εφόσον οι τοίχοι αφορούν στην ίδια παράβαση για την οποία έγινε η τότε τακτ/ση, μήπως δεν γίνεται να τους βάλεις μόνους τους με 4495 (είτε με αναλυτικό είτε με επιφάνεια) σαν να είναι διαφορετική παράβαση, αλλά να πρέπει να τακτοποιήσεις εκ νέου τον Η/Υ για όλη την αυθαίρετη επιφάνειά του με τον 4495 και να αφαιρέσεις το πρόστιμο που πληρώθηκε με τον 3843...
    1 point
  20. Δεν φαντάζομαι να περιμένετε ότι δύο ορισμένες έννοιες με διαφορά 50 ετών, σε διαφορετικά κράτη και με διαφορετική γλώσσα, έχουν το ίδιο νόημα. Ειδικά όταν αφορούν σε τεχνολογία έργων Πολιτικού Μηχανικού και θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε για ερμηνεία νομοθετικών διατάξεων ...
    1 point
  21. Καλησπέρα,έτσι είναι και δικαιολογημένα απορείς..Έχει συζητηθεί πολλές φορές.Ο νόμος δεν κάνει καμία αναφορά σε εξαρτώμενα μέλη.Η δε εγκύκλιος εκδόθηκε 1,5 χρόνο μετά! Είναι δεδομένο λοιπόν,ότι μέσα σε διάστημα ενάμιση χρόνου, θα έγιναν πάρα πολλές δηλώσεις με την μείωση προστίμου της πολυτεκνικής ιδιοτήτας,για την οποία από τον 4178 ακόμη,το ΤΕΕ απαντούσε ότι δεν χάνεται ποτέ,όπως επίσης και τα Πιστοποιητικά πολυτέκνων αναφέρουν βάσει νόμου ότι η "πολυτεκνία είναι ισόβια". Άρα,τι σκοπό είχε η διευκρίνηση της εγκυκλίου?😀Την ανακολουθία μεταξύ προ εγκυκλίου και μετά εγκυκλίου δηλώσεων?....
    1 point
  22. 4.675 downloads

    Υπολογισμός συντελεστών θερμοπερατότητας αδιαφανών δομικών στοιχείων σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ αυτοματοποιημένα και ο έλεγχος ανά ζώνη. Σχηματίζεται πίνακας ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλο φύλλο εργασίας για τον υπολογισμών επιφανειών.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΤΑΙΠΕΔ: Ανάθεση έργων ύψους 4,3 δισ. ευρώ στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας
      Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι η Κυβερνητική Επιτροπή Έργων Στρατηγικής Σημασίας στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε να αναθέσει στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του Ταμείου τα εξής έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ.

      Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών

      Το έργο αφορά στη δημιουργία Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών το οποίο στοχεύει στην ολιστική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, προκειμένου να καθαρίζονται αποτελεσματικότερα και να περιορίζεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

      Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δασών, τη δημιουργία Μητρώων Εξωτερικών Ελεγκτών και Ανάπτυξης Συμβάσεων Διαχείρισης Δασικών Οικοσυστημάτων, τον σχεδιασμό συστημάτων επιδότησης βιομάζας και ανταποδοτικών οφελών.

      Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται συνολικά σε 8.872.200 ευρώ και η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο κατά 100%. Το έργο υλοποιείται σε τρεις φάσεις διάρκειας 36 μηνών η καθεμία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2033.

      Δασοπονικές μελέτες διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων
      • 0 απαντήσεις
    • Οι προϋποθέσεις εξαγοράς καταπατημένων του Δημοσίου από ιδιώτες ως 20% της αντικειμενικής αξίας
      Σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις θα μπορέσουν να «αγοράσουν» οι ιδιώτες 90.000 καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου και οι σχετικές αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

      Ο νόμος, με τον οποίο απλοποιείται η διαδικασία και καθιερώνονται σημαντικές εκπτώσεις για όσους θέλουν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας επί εκτάσεων τις οποίες το Δημόσιο θεωρεί καταπατημένες, ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και τώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη για να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από το φθινόπωρο.

      Μετά την υποβολή της αίτησης, αρμόδια επιτροπή δίνει το «πράσινο φως» και μέσα σε πέντε ημέρες ο αιτών λαμβάνει το πιστοποιητικό αποδοχής της με το τίμημα και τον διακανονισμό της οφειλής. Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες, άτοκες, μηνιαίες δόσεις, με το ποσό της κάθε δόσης να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ. Αν υπάρξει εφάπαξ εξόφληση, προβλέπεται έκπτωση κατά 10% στο τίμημα εξαγοράς.

      Στο νέο πλαίσιο εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, καταργήθηκε η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης εξαγοράς, δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης.

      Βάση υπολογισμού του τιμήματος εξαγοράς αποτελεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου, με εκπτώσεις οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 80%, ανάλογα με τον χρόνο κατοχής, το είδος του ακινήτου, τον χρόνο άσκησης ένδικων μέσων και πιθανές δικαστικές αποφάσεις.



      • 4 απαντήσεις
    • Έσοδα ύψους 2 δισ. ετησίως μπορεί να επιφέρει η αξιοποίηση των περιοχών Natura 2000
      «Κρυμμένα» κάτω από τον πλούτο των… προστατευόμενων περιοχών της χώρας βρίσκονται έσοδα για τα κρατικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με νέα μελέτη της διαΝΕΟσις, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και δημοσιεύεται σήμερα, τα χρήματα αυτά θα εισέρρεαν στην ελληνική οικονομία αν ένα 40% των περιοχών Natura 2000 της χώρας αναδεικνύονταν και αξιοποιούνταν όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, θα εξασφάλιζε περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας.
      • 2 απαντήσεις
    • Νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων
      Με νέα Εγκύκλιό του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311 19.04.2024 παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Η εγκύκλιος αναφέρει:

      Σε συνέχεια της (2) σχετικής Οδηγίας προς του δήμους της χώρας, με την οποία επισημάνθηκαν αφενός η έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (σχετ.1) και αφετέρου οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι δήμοι στο πλαίσιο των προβλέψεων του εν λόγω κανονισμού, και μετά από πληθώρα ερωτημάτων που υποβλήθηκαν επί της εφαρμογής του κανονισμού από δήμους και πολίτες ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής
      του, διευκρινίζονται τα εξής:

      Α. Γενικά:

      Ο κανονισμός αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση του βαθμού πυρασφαλείας των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας του κοινού, του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και των ακινήτων με περιορισμό της συμβολής τους στην μετάδοση της φωτιάς. Σημαντικός παράλληλα στόχος του κανονισμού είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία του κοινού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

      Β. Πεδίο εφαρμογής:

      Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.
      • 9 απαντήσεις
    • Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» - Αναλυτικά οι όροι του προγράμματος
      Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Ανακαινίζω -Νοικιάζω».

      Το πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση και επισκευή 12.500 κενών ακινήτων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για εκμίσθωση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά όσο και τις εργασίες. Με την ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή έως 2.000 ευρώ.

      Το προς ανακαίνιση ακίνητο:

      δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή


      οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ


      η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.




      Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.