Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Equalizer

    Equalizer

    Core Members


    • Πόντοι

      9

    • Περιεχόμενα

      226


  2. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      26.016


  3. alto2

    alto2

    Members


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      80


  4. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      8.376


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 28/02/2022 σε όλες τις περιοχές

  1. Θέλει χημικό καθαρισμό ο εναλλάκτης του ζεστού νερού. Α ν δεν καθαρίσει, τότε γίνεται αντικατάσταση μόνο στον εναλλάκτη.
    3 points
  2. Κατ' αρχάς, διόρθωσε το προφίλ σου Η απάντηση της Πολεοδομίας είναι για τα μπάζα. Να τους πεις ότι συνένωση με συμβ/κή πράξη ΔΕΝ γίνεται (διότι ΔΕΝ μεταγράφεται). Με την έκδοση οικοδ. άδειας στο ενιαίο, επέρχεται συνένωση. Μπορείς να υποβάλλεις αίτηση άδειας με θέμα "Νομιμοποίηση υφισταμένων κτισμάτων και προσθήκη κατ΄επέκταση υφιστάμενου βιοτεχνικού κτιρίου" . Αν σου αρνηθούν, θα πρέπει να το αιτιολογήσουν επαρκώς.
    2 points
  3. ΥΠΕΝ: Ερμηνεία του ΝΟΚ για την απαίτηση έκδοσης τελεσίδικης πράξεως χαρακτηρισμού Ερμηνεία της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79) «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός», σχετικά με την απαίτηση έκδοσης τελεσίδικης πράξεως χαρακτηρισμού από την εκάστοτε αρμόδια Διεύθυνση Δασών, εξέδωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. εδω https://news.b2green.gr/16378/υπεν-ερμηνεία-του-νοκ-για-την-απαίτηση
    2 points
  4. Δοκος 40 εκατ. οταν η πλακα ειναι 35 τουλαχιστον (οπως εδω) σημαινει κρεμαση 5 εκατ.που σημαινει οχι γραμμικος φορεας αρα οχι δοκος (με την εννοια που εννοουμε δοκος). Ανεξαρτητα απο τα παραπανω οι τοσο μεγαλοι προβολοι (εστω και με φουρουσια ικανου βεβαια υψους) δεχονται μεγαλες κατακορυφες σεισμικες επιταχυνσεις , αναστροφες εντατικων μεγεθων, ερπυσμους που δυσκολα αντιμετωπιζονται κ.λ.π κ.λ.π . Και βεβαια αντιστοιχα επηρεαζεται και ο υπολοιπος φορεας .
    2 points
  5. δοκάρι πλάτους 1μ/ύψους 40 εκ. δεν είναι δοκός. Η τριέρεστη που θα προκύψει λόγω γεωμετρίας στην μέση πάλι δεν έχει ουσιαστική "βοήθεια" από τους προβόλους αυτούς. Αρα στο μέσω του προβόλου ( μήκος ) πάλι θα έχεις πρόβλημα. Δ22/Δ23 τι διατομές είναι? Κ26/Κ27/Κ28 επίσης? το πάχος (30 ή 38?) του προβόλου πως το ελέγχεις? Πάντως πρόβολος πάνω από 2,50 μέτρα θέλει ειδικές προυποθέσεις και να γίνει και να συντηρηθεί.
    2 points
  6. Πρακτικά αναφέρεστε σε ένα ορθογώνιο τραπέζιο εκ περιστροφής. Όλες οι απαντήσεις που ζητάτε, βρίσκονται εδώ.
    2 points
  7. 3.921 downloads

    Ανεβάζω αυτά τα αρχεία που έχω κατεβάσει ελεύθερα από το internet και τα οποία θεωρώ είναι τα πλέον χρήσιμα και μια καλή βάση για έναν τεχνικό ασφάλειας κατά την σύνταξη μιας μελέτης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου.
    1 point
  8. Version 1.0.0

    654 downloads

    Ν. 4412/2016 όπως ισχύει μετά τον Ν. 4782/2021
    1 point
  9. Όπως είπα και προηγουμένως παραλείπεις τον χαρακτηρισμό ΦΠΑ. Παραθέτω από την δημοσίευση για τα έξοδα τον τρόπο που γίνεται αυτός:
    1 point
  10. Δεν μου απάντησες αν η επιστροφή των υλικών έγινε με πιστωτικό τιμολόγιο. Αφού μπορείς να επιλέξεις το παραστατικό, κάνε τον χαρακτηρισμό σύμφωνα με την δημοσίευση για τα έξοδα (είναι εντός πλαισίου στη σελίδα 27). Αν κάτι δεν καταλαβαίνεις, ξαναγράψε.
    1 point
  11. @hektor Ο χαρακτηρισμός δεν μπόρεσε να προχωρήσει γιατί δεν έκανες χαρακτηρισμό ΦΠΑ και (επιπλέον) δεν χαρακτήρισες ολόκληρη την καθαρή αξία. Εκδόθηκε πιστωτικό τιμολόγιο για την μερική επιστροφή των υλικών; Πήγαινε στην "Αναζήτηση Παραστατικών", διάλεξε "Λήπτης" αντί για "Εκδότης" και πες μου αν μπορείς να δεις και να επιλέξεις το παραστατικό που απέρριψες. Μην σου φαίνεται περίεργο, γιατί στην αναζήτηση (και όχι στο συνοπτικό βιβλίο) εμφανίζονται και τα ακυρωμένα παραστατικά.
    1 point
  12. 1 point
  13. 2.α) Το ελεύθερο ύψος στεγασμένων χώρων στάθμευσης, μετρούμενο μεταξύ δαπέδου και οροφής, πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο μέτρα και είκοσι εκατοστά του μέτρου (2,20), μετρούμενο δε μεταξύ δαπέδου και κάθε στοιχείου της οροφής πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και ενενήντα εκατοστά του μέτρου (1,90). http://www.domiki.gr/content/kpn/text_3d/0_1.htm
    1 point
  14. σωστα Η συνενωση τοις πραγμασιν ειναι δικο σου δικαιωμα. Αν την επικαλεισαι, δεν υπαρχει απαιτηση απο την ΥΔΟΜ για συμβολαιο συνενωσης...διοτι δεν γινεται τετοιο συμβολαιο. Επικαλεισαι την "συνενωση τοις πραγμασιν" και ζητας οσα θελεις. https://diavgeia.gov.gr/search?query=q:"νομιμοποιηση επεκταση βιομηχανικου"&page=0
    1 point
  15. @xavrias Θεωρητικά υπάρχει χρήση "ινστιτούτο γυμναστικής", αλλά δεν υπάρχει διαδικασία αδειοδότησης και ξεχωριστές προδιαγραφές από του γυμναστηρίου.
    1 point
  16. Άρθρο 45 Μεταφορά υπαγωγών των ν. 4014/2011 και 4178/2013 κατηγορίας 5 στον ν. 4495/2017 – Προσθήκη περ. στ) στην παρ. 1 του άρθρου 128 του ν. 4759/2020 Στην παρ. 1 του άρθρου 128 του ν. 4759/2020 (Α’ 245), περί αναστολής των κυρώσεων του ν. 4495/2017 (Α΄ 167), προστίθεται περ. στ) και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής: «1. Αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης της Κατηγορίας 5 του άρθρου 96 του ν. 4495/2017 (Α` 167) που είναι προγενέστερες της 28ης.7.2011 υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4495/2017 για αναστολή κυρώσεων, εφόσον αφορούν σε: .... στ. περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4014/2011 (Α’ 209) ή στον ν. 4178/2013 (Α’ 174), οι οποίες μεταφέρονται στον ν. 4495/2017.
    1 point
  17. Ενδεχομένως να μπορείς να συμπληρώσεις τον αριθμό ΚΑΕΚ εκ των υστέρων (μετά την σύνταξη της ηλεκτρονικής ταυτότητας), αλλά δεν το έχω κάνει και δεν είμαι σίγουρος.
    1 point
  18. @savina Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/2018 (ΦΕΚ 3136Β'/31.7.2018) — Μέρος Γ', άρθρο 20, παράγραφος 4
    1 point
  19. Εάν βγάλει φουρούσια υψικορμα , ουσιαστικά δεν μιλάμε για πρόβολο αλλά για 2 τριεριστες . Απλά εγώ με τις τριεριστες έχω ένα "κόλλημα" , γι αυτο και ανέφερα την λύση με το πεπλατυσμένο δοκάρι. Χωρίς φουρούσια πρόβολος 3.5 μέτρων σε συμβατικό οικοδομικό έργο δεν παίζει.
    1 point
  20. Δεν είπες, όμως, αν έχει ΚΑΕΚ το οικόπεδο. Στην περίπτωση που έχει, τότε θα είναι της μορφής 12345/0/0. Τα διαμερίσματα θα έχουν 12345/0/χ, χ=1,2,3 κτλ. Οπότε το δικό σου θα αποκτήσει ένα ΚΑΕΚ όπως προανέφερα, μόλις κάνεις ηλεκτρονική δήλωση. Η διαδικασία είναι απλή και σύντομη. Χωρίς να είμαι σίγουρος, αριθμό παίρνει η ιδιοκτησία με την αρχική υποβολή.
    1 point
  21. Ας κάνει τροποποίηση το Ε9 να τις δηλωσει τώρα με το σωστό εμβαδόν + χρονολογία.
    1 point
  22. @giorgosv Αναφέρεις και δείχνεις μόνο τις υπερβάσεις της κάθετης που ασχολείσαι.
    1 point
  23. Για το πρώτο ερώτημα θα πρέπει να ξυθεί η τσιμεντοκονία για να έρθουν πρόσωπο. Για το δεύτερο ερώτημα, εφόσον τα μάρμαρα είχαν σηκωθεί και είναι δεδομένο ότι μάζευε νερά το μπαλκόνι, είναι προφανές ότι το υπόστρωμα μάζευε νερά. Επομένως δεν θα είναι στεγνό και σίγουρα θα δημιουργήσει ξανά πρόβλημα. Προτίμησε την επίστρωση να την διαχωρίσεις από το υπόστρωμα με μεμβράνη στεγάνωσης, απεμπλοκής και διαχωρισμού, δηλαδή η επίστρωση να είναι πλωτή. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να ελέγχεται η υγρασία του υποστρώματος πριν την τοποθέτηση των πλακιδίων με ένα υγρασιόμετρο (να είναι <4%) διαφορετικά καμία κόλλα δεν θα κάνει πρόσφυση και δεν θα λειτουργήσει. Λογικά στον εσωτερικό χώρο δεν θα έχεις πρόβλημα, στον εξωτερικό όμως ναι. Αν είναι δυνατόν αντικατέστησε το γέμισμα του μπαλκονιού (που εξάλλου έχει άγνωστες και πιθανώς κακές μηχανικές ιδιότητες) με νέο ελαφροβαρές γέμισμα. Υπάρχουν έτοιμα σακιασμένα κονιάματα τα οποία είναι ελαφροβαρή και επειδή απαιτούν λιγότερο νερό στεγνώνουν και γρηγορότερα. Παράλληλα έχουν -προφανώς- πολύ καλύτερες μηχανικές ιδιότητες από το υπάρχον ακόμη και σε μικρότερα πάχη. Επίσης, αφού υπήρχε θέμα με λιμνάζοντα νερά πρέπει να ελεγχθούν οι ρύσεις του μπαλκονιού και ευαίσθητα σημεία όπως τα σιφώνια των υδροροών.
    1 point
  24. Στο δικό μου το σπίτι το λουτρό από το WC χωρίζονται με ένα μονότουβλο εσωτερικό τοίχο με πλακάκια εκατέρωθεν. Σε αυτόν τον τοίχο δεν στηρίζεται τίποτε, δεν υπάρχουν ούπα, καρφιά, σωλήνες κλπ. Σας πληροφορώ ότι από τις κρεβατοκάμαρες ακούμε θορύβους από αυτά, από το μπάνιο όπως στο WC και αντίστροφα σχεδόν τίποτε. 'Έτσι πρέπει να φτιάξετε κι εσείς τον τοίχο σας. Άρα: 1) Ξήλωμα από τον τοίχο και ο νιπτήρας και οι σωληνώσεις του και η αποχέτευσή του. 2) Στεγάνωση του τοίχου, (ναι, πρέπει να φύγουν όλα τα σαθρά οικοδομικά υλικά από την επιφάνεια του τοίχου ώστε να πιάσουν σωστά τα στεγανωτικά) 3) Ενδιάμεσο ηχομονωτικό 4) κάλυμμα τσιμεντοσανίδα, γυψοσανίδα και ότι άλλο θέλετε. 5) Θα βάλετε άλλον νιπτήρα με στήριξη στο έδαφος και εξωτερικές εμφανείς σωλήνες νερού. Αυτά που σας γράφω δεν είναι οδηγίες κατασκευής, δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο από εδώ, μακάρι να μπορούσα, αλλά βοήθεια ώστε να καταλάβετε με ποιόν τρόπο θα έχετε αποτελέσματα. Επιλέξτε λοιπόν με βάση τα παραπάνω, τον σωστό τεχνικό συνάδελφο και προχωρήστε. Υ.Γ. Πιθανόν να θέλει ξήλωμα και η ντουζιέρα.
    1 point
  25. Φαινεται οτι πιανει που ειμαι Σαββατογεννημενος.. Σε οσες περιπτωσεις ο Αρχιτεκτονας ή και ο πελατης ζητουσαν εξοχως μεγαλους εξωστες καταφερνα στο τελος να τους πεισω να κανουν πισω. Με απλα λογια και παντα με συναινετικο λογο καταλαβαιναν τι πανε να κανουν.
    1 point
  26. Ναι ο μεσότοιχος είναι ο ενδιάμεσος τοίχος στα δύο μπάνια. Εγώ θα πρότεινα, αφού στεγανοποιήσετε την επιφάνεια του τοίχου από την πλευρά σας με κάποιο τσιμεντοειδές ή ακρυλικό, να βάλετε ένα φύλο φελλού και να το κλείσετε με στεγανή τσιμεντοσανίδα. Ο φελλός έχει καλή ηχομονωτική συμπεριφορά και μικρό πάχος (ιδανικό για την περίπτωσή σας) αλλά...είναι ακριβό υλικό, δουλεύεται δύσκολα (θρυμματίζεται, δεν κολλάει σε επιφάνειες, δεν στερεώνεται εύκολα) και χρειάζεται ειδικούς για την τοποθέτησή του (να κόψουν σωστά τα κομμάτια να μην δημιουργήσουν ηχογέφυρες με τα στηρίγματα κλπ). Το ίδιο απαιτεί και η διαδικασία στεγάνωσης και υγρομόνωσης της τσιμεντοσανίδας. Απ' ότι καταλαβαίνετε δεν είναι κάτι που θα μπορέσετε να το κάνετε εσείς ιδιοχείρως.
    1 point
  27. οπως εχει αναφερθει παρα πολλες φορες, η ΔΔ ειναι Ειναι στην αδεια 60/60 και στην συσταση 55/65 Εντος του περιγραμματος των ΟΙ δεν υπαρχει ΔΔ. Υπαρχει διαρρυθμιση για το ερωτημα... αν η αδεια του 4ου οροφου συμφωνει με την συσταση του 4ου οροφο, δεν εχεις τπτ. Για τους υπολοιπους οροφους, η αδεια του 4ου εκλεισε την προηγουμενη αδεια, αρα η συγκριση θα γινει μεταξυ αδειας υπ-ισ-1ου-2ου και 3ου με την συσταση αυτων.
    1 point
  28. Θα σου πω μιαν ιστορία (πραγματική) Πριν κάμποσα χρόνια (φτασμένος ων επαγγελματικά), πελάτης μου θέλησε να συνεργαστώ με αρχιτέκτονα για την οικοδομή του. Στο στατικό μοντέλο που συζητούσαμε, προέκυψε αμφιέρειστο δοκάρι ανοίγματος περίπου 7 μ. Το ήθελε (ο συνάδελφος) με κρέμαση 30 εκ (αν θυμάμαι καλά). Μετά από έλεγχο, του εξήγησα ότι δεν βγαίνει, και του πρότεινα δυο λύσεις. Είτε η στατική μελέτη θα γίνει όπως πρέπει και την υπογράφω, είτε κάνω τη μελέτη όπως τη θέλει και την υπογράφει αυτός. Αρνήθηκε και τα δυο. Αρνήθηκα κι εγώ να συνεχίσω τη συνεργασία μαζί του, και χωρίσαμε όμορφα κι ωραία. Φυσικά, βρέθηκε κάποιος από αυτούς που "κάνουν τα πάντα" και υπέγραψε. Το κέρδος μου από την ιστορία (και από άλλες παρόμοιες)? Κοιμάμαι ήσυχος. Όπως κι ο άλλος, αλλά δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι. Σημασία έχει να πορεύομαι σύμφωνα με τη συνείδησή μου. Και, δεν μου βγήκε σε κακό.
    1 point
  29. Συγνώμη που παρεμβαίνω σε ζήτημα σαν αυτό… αλλά καθαρά αρχιτεκτονικά μιλώντας κι εγώ μπορεί να προτιμήσω πρόβολο και 5 μέτρα αλλά θα πρέπει πριν τον κάνω να έχω εξασφαλίσει την οικονομική δυνατότητα από τον εργοδότη ότι μπορεί να πληρώσει ειδικές κατασκευές με ειδικές στηρίξεις (πχ από προεντεταμένα μέχρι στήριξη από άνω ή ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί)… Οπότε ας τσεκάρει τις προτιμήσεις….. Και δεν υπάρχουν αρχιτεκτονικοί λόγοι. Αυτό στο υπογράφω ως αρχιτέκτονας. Υπάρχουν αρχιτεκτονικές επιλογές.
    1 point
  30. Προφανέστατα υπάρχει ένα μπέρδεμα ανάμεσα στο "το έβγαλε το πρόγραμμα" και στην εξ'αντικειμένου πραγματικότητα. Πρόβολος από μπετόν ανοίγματος 3,50μ ασφαλής, δεν υπάρχει. Ακόμη και τριέρειστη πλάκα με αυτό το άνοιγμα είναι επισφαλής. Σε τέτοιου είδους άνοιγμα θα πρέπει να μελετηθεί ο ερπυσμός και ο έλεγχος βελών να γίνει με άμεσο υπολογισμό και όχι με την απλοποιητική σχέση απαλλαγής του ευρωκώδικα. Μετά από αυτά καταλαβαίνει κανείς ότι το θέμα γίνεται σχεδόν φιλολογικό. εδιτ: Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν κάποιος "να μην θέλει" όταν συζητάμε για μια διατομή περί τους 35πόντους πάχος, με έναν οπλισμό της τάξης του Φ14/10, χώρια τον ερπυσμό, χώρια τον έλεγχο βελών, χώρια την ψαθυρή εργοδιάβρωση που σε λίγα χρόνια θα αρχίσει να δουλεύει, καθώς το C30/37 με υποψιάζει για παραθαλάσσιο περιβάλλον. Εγώ αν μου έλεγαν τέτοια θα έτρεχα να γλυτώσω.
    1 point
  31. Αρχικά ευχαριστώ για την απάντηση. Το downvote απο εμένα για τον τρόπο έκφρασης που θεωρώ πως δεν αρμόζει ούτε στο φόρουμ ούτε στο προφίλ σας. Επί του θέματος το λεκτικό "Στην περίπτωση που η διαμερισμάτωση αφορά και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, απαιτείται συναίνεση κατά το άρθρο 98." περιγράφει αυτό ακριβώς που λέτε, την συναίνεση δλδ των συνιδιοκτητών, όταν προφανώς δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις που θέτει το αρθρ. 98, να τακτοποίησει ένας ιδιοκτήτης επιφάνεια που κάποτε ήταν κοινόχρηστη. (στην πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ, απλά με τη συναίνεση του δίνουν τη δυνατότητα να είναι πολεοδομιικά και νομικά οκ).
    1 point
  32. Και αυτό θα βοηθήσει. Ζήτησε από τον υδραυλικό σφαιρικούς κρουνούς ολικής διατομής (με μεγάλη τρύπα)
    1 point
  33. Το πρόβλημα είναι στους διακόπτες και στην περίπτωση σου στον δεξιό διακόπτη. ¨Αλλαξε τους διακόπτες και μην βάλεις του ίδιου τύπου (αυτοί είναι διακόπτες σωμάτων),βάλε σφαιρικούς. Κατά την γνώμη μου, το πρόβλημα το δημιουργεί ο δεξιός διακόπτης.
    1 point
  34. Το σωληνάκι είναι από το εξαεριστικό, το οποίο είτε έχει μείνει ανοιχτό είτε έχει χαλάσει
    1 point
  35. Κανένα σωληνάκι δεν πρέπει να βγάζει νερό στην θέρμανση!
    1 point
  36. Επειδή η προσέγγιση του μηχανικού έχει πολλαπλές διάφορες με αυτές του νομικου (συμβολαιογράφου) και λογιστή έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές διαφωνίες μεταξύ τους. Για να είμαι και δίκαιος μεταξύ συμβολαιογράφου και μηχανικών (οι λογιστές είναι πιο κουλ). Ορισμένες φορές εχω μπει στη διαδικασία να εξηγώ σε συμβολαιογράφο πως τα εμβαδό των αυθαιρεσιών δεν είναι μονοδιάστατα αριθμητικά αλλά αφορούν γεωμετρικά μεγέθη περιγραμμάτων με υποχρέωση να υπολογίζονται ανά κατηγορία συγκρινόμενα με την Ο.Α. Επίσης πως το συνολικό εμβαδόν δεν προκύπτει από το άθροισμα των ΦΚ + Νόμιμο εμβαδόν !! (Μου έχει γίνει αυτή η ερώτηση ενώ στην Τεχνική ξεκάθαρα ανέφερα συνολικό εμβαδόν κτισματος καθώς και αναλυτικά τις υπαγόμενες αυθαιρεσίες σε άλλη παράγραφο). Έτσι πχ κτιριο 10χ10 στην ΟΑ το οποίο έγινε 10χ10 αλλά μετακινήθηκε και τμήμα του 25 τμ βρίσκεται εντός Δ έχει παράβαση 25τμ αλλά εμβαδόν 100 και οχι 125.
    1 point
  37. 2.514 downloads

    Υπεύθυνη Δήλωση Μηχανικού για Πυροσβεστική
    1 point
  38. Καλημέρα συνάδελφε, γενικά η χρήση της αντίστασης σε δοχείο που βρίσκεται σε εξωτερικό περιβάλλον είναι αντιοικονομική, όσο και καλή μόνωση να έχει το θερμοδοχείο. Δέν συζητάω καθόλου το greek patent της τριπλής ενέργειας που δεν το προτείνω σε καμμία περίπτωση (καινούρια μόδα είναι ηλεκτρολέβητας που συνδέεται με το τριπλής ). Για εμένα η καλύτερη λύση που κανονικά θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε όλες τις νέες κατασκευές (αν και όποτε υπάρξουν ) είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας σε συνεργασία με κάποιον ταχυθερμαντήρα που να μπορεί να διαβάζει στην είσοδο του την θερμοκρασία του νερού εισαγωγής απο τον ηλιακό. Έτσι έχουμε μόνιμα νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία (περίπου 37 βαθμούς C ) και εκτός απο την οικονομία σε νερο (δεν κάνουμε μίξη στην μπαταρία παρα ανοίγουμε μόνο το ζεστό) προστατέυουμε και τον ηλιακό μας απο την χρήση της αντίστασης (επιτάχυνση του φαινομένου της γαλβανικής διάβρωσης, βλάβες θερμοστάτη, βλάβες αντίστασης, αποφυγη service σε θερμοστάτη και αντίσταση) . Υπο αυτές τις συνθήκες ένα compact ηλιακό μπορεί να κάνει την απόσβεση του και να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Το μόνο πρόβλημα στην παραπάνω εγκατάσταση είναι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού που μπορεί να ξεπεραστούν με κάποια θερμομικτική βαλβίδα ή με ένα by-pass (60 C και πάνω μπορεί να καταστρέψουν τα στεγανοποιητικά o-ring του ταχυθερμαντήρα). Ακόμα ένα θέμα το οποίο προκαλεί ενδιαφέρον σε μια εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα είναι και το δοχείο διαστολής. Τα θερμοδοχεία όλων των κατασκευαστών έχουν δοκιμαστεί υδραυλικά σε πιέσεις αρκετα μεγαλύτερες απο του δικτύου. Το θέμα είναι όμως οτι ΚΑΝΕΙΣ μα ΚΑΝΕΙΣ δεν τοποθετει στήν εγκατάσταση ένα δοχείο διαστολής για να αποφευχθούν οι υπερπιέσεις. Με τον τρόπο αυτό η διάρκεια ζωής του ηλιακού αυξάνεται και τα έξοδα που επιβαρύνουν την εγκατάσταση δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 30 με 40 Ευρώ.
    1 point
  39. τελικά το βρήκα: είναι 25μ² βάση άρθρου 6 του ΠΔ 111/04
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΤΑΙΠΕΔ: Ανάθεση έργων ύψους 4,3 δισ. ευρώ στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας
      Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι η Κυβερνητική Επιτροπή Έργων Στρατηγικής Σημασίας στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε να αναθέσει στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του Ταμείου τα εξής έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ.

      Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών

      Το έργο αφορά στη δημιουργία Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών το οποίο στοχεύει στην ολιστική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, προκειμένου να καθαρίζονται αποτελεσματικότερα και να περιορίζεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

      Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δασών, τη δημιουργία Μητρώων Εξωτερικών Ελεγκτών και Ανάπτυξης Συμβάσεων Διαχείρισης Δασικών Οικοσυστημάτων, τον σχεδιασμό συστημάτων επιδότησης βιομάζας και ανταποδοτικών οφελών.

      Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται συνολικά σε 8.872.200 ευρώ και η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο κατά 100%. Το έργο υλοποιείται σε τρεις φάσεις διάρκειας 36 μηνών η καθεμία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2033.

      Δασοπονικές μελέτες διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων
      • 0 απαντήσεις
    • Οι προϋποθέσεις εξαγοράς καταπατημένων του Δημοσίου από ιδιώτες ως 20% της αντικειμενικής αξίας
      Σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις θα μπορέσουν να «αγοράσουν» οι ιδιώτες 90.000 καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου και οι σχετικές αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

      Ο νόμος, με τον οποίο απλοποιείται η διαδικασία και καθιερώνονται σημαντικές εκπτώσεις για όσους θέλουν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας επί εκτάσεων τις οποίες το Δημόσιο θεωρεί καταπατημένες, ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και τώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη για να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από το φθινόπωρο.

      Μετά την υποβολή της αίτησης, αρμόδια επιτροπή δίνει το «πράσινο φως» και μέσα σε πέντε ημέρες ο αιτών λαμβάνει το πιστοποιητικό αποδοχής της με το τίμημα και τον διακανονισμό της οφειλής. Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες, άτοκες, μηνιαίες δόσεις, με το ποσό της κάθε δόσης να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ. Αν υπάρξει εφάπαξ εξόφληση, προβλέπεται έκπτωση κατά 10% στο τίμημα εξαγοράς.

      Στο νέο πλαίσιο εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, καταργήθηκε η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης εξαγοράς, δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης.

      Βάση υπολογισμού του τιμήματος εξαγοράς αποτελεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου, με εκπτώσεις οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 80%, ανάλογα με τον χρόνο κατοχής, το είδος του ακινήτου, τον χρόνο άσκησης ένδικων μέσων και πιθανές δικαστικές αποφάσεις.



      • 4 απαντήσεις
    • Έσοδα ύψους 2 δισ. ετησίως μπορεί να επιφέρει η αξιοποίηση των περιοχών Natura 2000
      «Κρυμμένα» κάτω από τον πλούτο των… προστατευόμενων περιοχών της χώρας βρίσκονται έσοδα για τα κρατικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με νέα μελέτη της διαΝΕΟσις, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και δημοσιεύεται σήμερα, τα χρήματα αυτά θα εισέρρεαν στην ελληνική οικονομία αν ένα 40% των περιοχών Natura 2000 της χώρας αναδεικνύονταν και αξιοποιούνταν όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, θα εξασφάλιζε περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας.
      • 2 απαντήσεις
    • Νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων
      Με νέα Εγκύκλιό του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311 19.04.2024 παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Η εγκύκλιος αναφέρει:

      Σε συνέχεια της (2) σχετικής Οδηγίας προς του δήμους της χώρας, με την οποία επισημάνθηκαν αφενός η έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (σχετ.1) και αφετέρου οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι δήμοι στο πλαίσιο των προβλέψεων του εν λόγω κανονισμού, και μετά από πληθώρα ερωτημάτων που υποβλήθηκαν επί της εφαρμογής του κανονισμού από δήμους και πολίτες ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής
      του, διευκρινίζονται τα εξής:

      Α. Γενικά:

      Ο κανονισμός αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση του βαθμού πυρασφαλείας των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας του κοινού, του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και των ακινήτων με περιορισμό της συμβολής τους στην μετάδοση της φωτιάς. Σημαντικός παράλληλα στόχος του κανονισμού είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία του κοινού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

      Β. Πεδίο εφαρμογής:

      Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.
      • 9 απαντήσεις
    • Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» - Αναλυτικά οι όροι του προγράμματος
      Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Ανακαινίζω -Νοικιάζω».

      Το πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση και επισκευή 12.500 κενών ακινήτων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για εκμίσθωση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά όσο και τις εργασίες. Με την ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή έως 2.000 ευρώ.

      Το προς ανακαίνιση ακίνητο:

      δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή


      οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ


      η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.




      Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.