Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. ChristinaK

    ChristinaK

    Core Members


    • Πόντοι

      10

    • Περιεχόμενα

      1.043


  2. armenopoulos

    armenopoulos

    Core Members


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      1.040


  3. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      6.767


  4. Κάλχας

    Κάλχας

    Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      21


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 24/03/2022 σε όλες τις περιοχές

  1. @Lydia Tampouratzi Επί των τοπογραφικών διαγραμμάτων θα υπάρχει η σφραγίδα της εταιρείας (γιατί η αμοιβή κατατίθεται στο λογαριασμό της) και η υπογραφή (και σφραγίδα) του μελετητή μηχανικού. 1. Το δικαίωμα απορρέει από την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Δεν χρειάζεται να έχεις βιβλία γιατί η εταιρεία θα λαμβάνει την αμοιβή. Εσύ θα εξακολουθείς να πληρώνεσαι ως μισθωτή, χωρίς να εμπλέκεσαι με την αμοιβή του τοπογραφικού. 2. Δεν επιμερίζονται. Φέρεις ακέραια την ευθύνη της ορθότητας του τοπογραφικού και των αναγραφομένων επ' αυτού. Εκτός αν υπογράφει και άλλος μηχανικός μαζί μ' εσένα, οπότε είστε συνυπεύθυνοι. Δεν αλλάζει κάτι αν αποχωρήσεις από την εταιρεία. 3. Όχι, δεν υπάρχει. Μπορείς να διεκδικήσεις υψηλότερη αμοιβή και καλύτερη θέση. Ενδεχομένως να σου χρησιμεύσει το γεγονός ότι έχεις συντάξει έναν αριθμό τοπογραφικών για κάποια άλλη θέση εργασίας. Γενικά, δεν είναι καλή ιδέα να υπογράφεις μελέτες άλλων. Είναι, όμως, χρήσιμο να αναρωτηθείς γιατί σου ζητήθηκε κάτι τέτοιο.
    3 points
  2. μιλας με τον συμβ/φο σου ΠΟΛ. 1171/26-5-1997 Κοινοποίηση γνωμοδότησης σχετικά με δυνατότητα επέκτασης μίας ή και των δύο κάθετων ιδιοκτησιών από συγκύριους οικοπέδου εδω μια παλαιοτερη συζητηση https://www.michanikos.gr/forums/topic/40479-συνένωση-οικοπέδου-με-κάθετη-ιδιοκτησία/
    2 points
  3. Οι συντονιστες να το κοιταξουν. Δεν μπορει να κρινεται κατι απο μια φωτο χωριν κανενα αλλο στοιχειο (που δεν φαινεται στην αναρτηση).Και εν πασει περιπτωσει αλλο να ρωτα καποιος για δικη του μελετη αλλο για μελετη τριτου. Και αληθεια αν ο μελετητης εκανε παρεμβαση θα μπορουσε μεσω του φορουμ να καταληξει καπου αυτη η ιστορια;
    2 points
  4. Η μόνη λύση είναι αυτή που ανέφερες και συγκεκριμένα: κατάργηση της σύστασης, μεταβιβάσεις ποσοστών, νέα σύσταση θα πληρώσουν ένα σκασμό σε εφορία...
    1 point
  5. Για δες κ εδώ https://psdatm.gr/index.php/latest-nes/2016-08-10-14-02-08/2016-08-10-15-40-57/644-2021-03-30-07-13-49
    1 point
  6. Version 02

    528 downloads

    Ανεβάζω ένα απλοικό φύλλο υπολογισμού για τον υπολογισμό των φασμάτων που υιοθετεί ο EN1998. To φύλλο περιλαμβάνει και μια προσέγγιση υπολογισμού του κέντρου δυσκαμψίας και της ακτινας δυστρεψίας. Τρέχοντας τον solver με συνοριακές τιμές τις επιθυμητές διαστάσεις των στοιχείων στις στήλες max, min προκύπτουν οι διαστάσεις των στοιχειών με σκοπό την ελάχιστη απόσταση μεταξύ CM και CR.
    1 point
  7. Αν είσαι σε περιοχή που ισχύει το ΠΔ 111/04, γίνεται και με αυτόν. Εφαρμόζεται η δυσμενέστερη περίπτωση
    1 point
  8. Καλησπέρα συν/φε! Για Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα δες εδώ. Φαντάζομαι η εκάστοτε Αποκεντρωμένη θα έχει τα δικά τις αρχεία ανεβασμένα κάπου... ψάξε στα site τους.. Εναλλακτικά, γενικά για όλη την χώρα δες εδώ.
    1 point
  9. κάτι δεν κάνεις ή δεν λες σωστά.... ή το αυτοκάτ αποφάσισε να έχει την δική του άποψη.... Δες όνομα της γραμματοσειράς που είχε το αρχικό dwg και όχι με ποια γραμματοσειρά από αυτές που έχεις (και αυτόματα αντικατέστησε) και λες την έχεις.... κάνε το αλλαγή με άλλες....
    1 point
  10. ο κανονας ειναι οτι Αρθρ.1.- οι όροι και περιορισμοί δόμησης των γηπέδων των κειμένων εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων, κωμών και οικισμών ή εκτός των ορίων των νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 οικισμών των στερουμένων ρυμοτομικού σχεδίου, που καθορίστηκαν με το από 6.10.1978 π.δ/γμα (ΦΕΚ 538/Δ) ως ισχύει τροποποιούνται ως εξής: 1«α) Ελάχιστο εμβαδόν γηπέδου 4.000 τετραγωνικά μέτρα και πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο είκοσι πέντε (25) μέτρα. [προφανως οχι 4000 στρεματα ] Η ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου που αφορά στο ελάχιστο πρόσωπο δεν ισχύει για την ανέγερση κτιρίων των άρθρων 2 και 3, εφόσον εξυπηρετούνται από αγροτικούς ή δασικούς δρόμους, καθώς και ορειβατικών καταφυγίων, η ανέγερση των οποίων επιτρέπεται και σε γήπεδα που εξυπηρετούνται αποκλειστικά από μονοπάτια." και -οπως ειπε προ ...αμνημονευτων ετων ο ΚΑΝΑ- [με τις καλησπερες μου] δεν μπορει να εχουμε δυο κανονες Αρα ισχυει σαν εξαιρεση απο τον κανονα οτι: "Η περίπτωση α` της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του από 24/31.5. 1985 προεδρικού διατάγματος, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του άρθρου 10 του νόμου αυτού, δεν ισχύει για γήπεδα που υφίστανται κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού". β) Για γήπεδα που έχουν πρόσωπο σε Διεθνείς, Εθνικές Επαρχιακές, Δημοτικές και Κοινοτικές οδούς ως και σε εγκαταλειμένα τμήματά τους και σε σιδηροδρομικές γραμμές απαιτούνται: Ελάχιστο πρόσωπο 45 μ. Ελάχιστο βάθος 50 μ. Ελάχιστο εμβαδόν 4.000 μ2 2.Κατά παρέκκλιση από την προηγούμενη παράγραφο θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα: α) Τα κείμενα εντός της ζώνης κλπκλπ. Oι παρεκκλίσεις οριζονται απο την παρ.2 του αρθρου 1
    1 point
  11. Η ίδια ακριβώς συζήτηση είχε υπάρξει και παλαιότερα, στην οποία είχα γράψει το ίδιο με τον φίλο tetris. Τότε όμως είχε εμφανιστεί ένας χρήστης του φορουμ, που διαφωνούσε και έλεγε ότι ο μισθωτός μηχανικός όταν υπογράφει σε έργο εταιρίας, δεν έχει αστική ευθύνη για τυχόν μελλοντική αρνητική εξέλιξη (πχ λανθασμένη δήλωση 651/77 επί τοπογραφικού). Δεν είχε τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του, και δεν βρίσκω να ξεθάψω και το τοπικ να δω αν είχε ειπωθεί κάτι παραπάνω. Η άποψη αυτή μου είχε φανεί αδιανόητη. Από όσα ξέρω εγώ και καταλαβαίνω, (έχω 12ετή εμπειρία), η άποψή μου είναι μακρυά από υπογραφές όντας μισθωτή. Εκτός και αν σε πληρώνουν για κάθε τοπογραφικό, όσα θα ζητούσες ως ελεύθερος επαγγελματίας που κάνεις όμως την δουλειά με πλήρη ευθύνη. Φυσικά το παραπάνω με επιφύλαξη, αν αποδειχτεί ότι ο παραπάνω συνάδελφος (δεν θυμάμαι ποιος είναι) είχε δίκιο.
    1 point
  12. Ο νόμος δεν απαγορεύει στους μισθωτούς (στον ιδιωτ. τομέα) να εργάζονται και κατά μόνας (με ΑΠΥ). Αφού λοιπόν θα υπογράφεις (μόνο?) θα πρέπει να έχεις κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για την αμοιβή σου (για φορολογικούς λόγους) Το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις τι υπογράφεις (κάτι ήξεραν οι παλαιότεροι που έλεγαν να προσέχεις πού βάζεις την υπογραφή σου και...). Οι ευθύνες του μηχανικού είναι ίδιες όταν υπογράφει τοπογραφικό διάγραμμα, είτε για εταιρεία, είτε για ιδιώτη. Αν δεν έχεις πλήρη εικόνα και γνώση του τι υπογράφεις, είτε δεν το κάνεις, είτε αναλαμβάνεις όλη τη δουλειά (αποτύπωση, έλεγχο, κλπ) Λογική κοστολόγησης της ευθύνης(?!?), δεν υπάρχει.
    1 point
  13. @le gout, Το σαλόνι με την κουζίνα τοποθετούνται στο ισόγειο και τα υπνοδωμάτια στον όροφο για λόγους λειτουργικότητας. Εάν εσύ κρίνεις ότι η καθημερινότητα της οικογένειάς σου εξυπηρετείται από την αντίστροφη διάταξη, τίποτα δεν σε εμποδίζει από την πραγματοποίηση της σκέψης σου. Η γνώμη μου είναι ότι τα υπνοδωμάτια είναι καλύτερα να γίνουν στο επάνω πάτωμα και το σαλόνι με την κουζίνα κάτω.
    1 point
  14. Εάν έχει γίνει επέκταση του κουβουκλίου, χρησιμοποιείς αναλυτικό προϋπολογισμό. Εάν ο αυθαίρετος χώρος είναι ανεξάρτητος, έχεις υπέρβαση δόμησης. Ανεξαρτήτως χρήσης, μειωτικός συντελεστής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Όχι, για επέκταση του κουβουκλίου. Αλλιώς (αν ο χώρος είναι ανεξάρτητος) εξαρτάται από το αν η αυθαίρετη κατασκευή υπερβαίνει το επιτρεπόμενο ύψος.
    1 point
  15. Μακάρι να το καταλάβει ο μελετητής. Θα έλεγα μάλλον να τον ενημερώσετε κιόλας γιατί θα σκοτώσει κόσμο. Δυστυχώς η κρίση διαρκείας έφερε μια καινούργια φουρνιά άπειρων μελετητών που δεν είχαν την ευκαιρία, λόγω έλλειψης έργων-εργασίας να αποκτήσουν εμπειρία, αυτό το ΣΤΑΤΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ που λέω εγώ, που εδώ απουσιάζει παντελώς . Ένας λόγος παραπάνω να υπάρχουν αυτά τα άρθρα. Και λίγα είναι.
    1 point
  16. Προσωπική μου άποψη . Στο φόρουμ δεν θα πρέπει να κρίνονται δουλειές συναδέλφων, ανεξάρτητα αν κάποιος θεώρει ότι υπάρχουν λάθη. Υπεύθυνος είναι ο μελετητής και μόνο. Μια διαδικασία ανταλλαγής απόψεων, σε θέματα καθαρά εκπονηθείσας μελέτης ,δεν μπορεί να γίνεται διαδικτυακά. Διαφορετικά θα έπρεπε να συμμετείχε στην κουβέντα και ο μελετητής αφού άμεσα θίγονται συμφέροντά του. Ο συντονιστής ας το κοιτάξει .
    1 point
  17. Ο άλλος μισός τοίχος μεταξύ κοινόχρηστου και Κ1 πού ανήκει; Προφανώς, όχι στον κήπο. Ο τοίχος που συνορεύει με κοινόχρηστο χώρο προσμετράται ολόκληρος στο κατάστημα. Εάν το άθροισμα των εμβαδών των καταστημάτων ισούται με την αντίστοιχη τιμή που προκύπτει από την άδεια, η διαφοροποίηση των επιμέρους επιφανειών (Κ1 και Κ2) είναι διαφορετική διαμερισμάτωση. Με μικρές αλλαγές στο περίγραμμα και ίδιο εμβαδό, τι θα τροποποιηθεί στη σύσταση; Διευκρίνισε τι εννοείς. Άλλες τιμές αναφέρεις στην πρώτη σου δημοσίευση και άλλες στο σχέδιο. Επισημαίνω ότι υπάρχει ανεκτή απόκλιση στις μετρήσεις 2%. Η σύγκριση (για την τακτοποίηση) γίνεται μεταξύ της κατασκευής και της άδειας. Μεταβολές εμβαδού μόνο από αυτό (τοίχος μήκους 2 μ.) δεν αποτελούν αντικείμενο ούτε τακτοποίησης ούτε τροποποίησης σύστασης.
    1 point
  18. Οκ το έψαξα και κάτι βρήκα (νομίζω) (για τους οροθετημένους οικισμούς κτλ): Παρ.6 Άρθρον 3 ΝΟΜΟΣ 998/1979 https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/302789/nomos-998-1979 https://www.kodiko.gr/nomothesia/diataksi/619105 Αρθρο 3. παρ 6. Δεν υπάγονται οπωσδήποτε στις διατάξεις του παρόντος νόμου (του 998/1979 που λέει τι είναι δάσος): .... ζ) Οι περιοχές για τις οποίες υφίστανται εγκεκριμένα σχέδια πόλεως ή καταλαμβάνονται υπό οικισμών, τα όρια των οποίων έχουν εγκριθεί με πράξεις της Διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων 21.11/1.12.1979 (Δ΄ 693), 2.3/13.3.1981 (Δ΄ 138) ή 24.4/3.5.1985 (Δ΄ 181) ή βρίσκονται εντός ορίων εγκεκριμένων πολεοδομικών μελετών ή ρυμοτομικών σχεδίων και όπως τα όρια αυτά έχουν εφαρμοσθεί στο έδαφος ή πρόκειται περί οικοδομήσιμων εκτάσεων των οικιστικών περιοχών του ν. 947/1979 ή αποτελούν εκτάσεις Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, που οργανώθηκαν, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4458/1965, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 742/1977, καθώς και τις διατάξεις του ν. 2545/ 1997 και όπως ορίζονται στην παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 3982/2011 (Α΄ 143) για τις οποίες έχει εγκριθεί η οριοθέτηση ή το ρυμοτομικό τους σχέδιο ή είναι περιοχές βιομηχανικών βιοτεχνικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται σε ζώνες οικιστικού ελέγχου του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α’ 33), ως προς τα ακίνητα επί των οποίων έχουν εγκατασταθεί επιχειρήσεις, κατόπιν ισχυουσών αδειών ή άλλων διοικητικών πράξεων που καλύπτονται από το τεκμήριο νομιμότητας ή βεβαιώσεων ή άλλων εγγράφων πληροφοριακού χαρακτήρα του αρμοδίου Δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών ότι δεν εμπίπτουν σε δάσος ή δασική έκταση. Όπως τροποποιήθηκε με την παρ.15 Άρθρο 7 ΝΟΜΟΣ 4164/2013 με ισχύ την 9/7/2013 Όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 Άρθρο 32 ΝΟΜΟΣ 4280/2014 με ισχύ την 8/8/2014 Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 48 ΝΟΜΟΣ 4685/2020 με ισχύ την 7/5/2020
    1 point
  19. Πάντα από γέννηση Ελληνικού κράτους ήταν ζήτημα οικονομικών συμφερόντων... Ή γραφειοκρατία απλά επικάλυψη
    1 point
  20. Για το 1 και 3 χρειάζεται να αναφερθείς σε συγκεκριμένη περίπτωση. Για το 2: Έχει γίνει παρανόηση σχετικά με το 2%. Το ποσοστό αυτό είναι η ανοχή στις μετρήσεις, και δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σαν περιθώριο αύξησης της επιφάνειας του κτιρίου. Οι αναγραφόμενες διαστάσεις στις κατόψεις δεν αλλάζουν· αυτό είναι το νόημα της ανεκτής απόκλισης των μετρήσεων.
    1 point
  21. Καλημέρα,η ερώτηση είναι πολύ γενική-ποια επιτροπή?των άρθρων 116 ή 117?άλλη?τι σφραγίστηκε?
    1 point
  22. Συνάδελφε,διαβάστε το μήνυμα που εμφανίζεται από το σύστημα,στο σημείο που λέτε πως δεν σας αφήνει να πάτε παρακάτω,μήπως μπορούμε να βοηθήσουμε! Τι γράφει όταν πατάτε υποβολή?
    1 point
  23. Καλησπέρα,πρέπει να περιγράψεις τι θέλεις να κάνεις,γιατί μάλλον έχεις μπερδευτεί.. Μια σύντομη περιγραφή του ακινήτου με νόμιμα-αυθαίρετα και τι θέλετε να κάνετε με αυτά,θα βοηθούσε.
    1 point
  24. Ωραία,όλη αυτή η κατασκευή δεν είναι προ 75 δηλαδή κατ.1?
    1 point
  25. Δεν είναι κατανοητό.Το υπόγειο στην πράξη έγινε ισόγειο?
    1 point
  26. Καλησπέρα Παύλο,το διάγραμμα κάλυψης πώς επηρεάζεται;Έγινε ο έλεγχος αυτός;Το ρωτάω,γιατί πέρα από το προφανές που είναι η αλλαγή είδους και ποσοστού ιδιοκτησίας,το κτίριο βρίσκεται πλέον με αναλογούσα δόμηση,σωστά?
    1 point
  27. Καλησπέρα,από την στιγμή που η δήλωση είναι ενιαία,η διαφορετική διαμερισμάτωση θα δηλωθεί ανά όροφο (Μία φορά για κάθε όροφο). Σε δήλωση αυτοτελούς οριζόντιας ιδιοκτησίας,δηλώνεται κατά παραδοχή επειδή δεν μπορεί να παραληφθεί - συνήθως δεν μπορεί να υπάρξει η συνεννόηση και επικοινωνία μεταξύ όμορων ιδιοκτησιών,ώστε να γνωρίζεις αν δηλώθηκε από τον όμορο,για παράδειγμα-με αποτέλεσμα προφανώς κάποιες φορές να διπλοπληρώνεται ή τριπλοπληρώνεται μία "κοινή του ορόφου" παράβαση.
    1 point
  28. Έχεις δίκιο Παύλο,πολύ σημαντικό,καλημέρα!
    1 point
  29. Καλησπέρα,δεν είναι σαφές το ερώτημα.Πώς συνδέεται η ημερομηνία υπαγωγής με την απαίτηση ή μη έγκρισης ΚΕΣΑ?
    1 point
  30. Κι εγώ δεν είμαι σίγουρη αν μπορώ να σε βοηθήσω σε αυτό:Σκέφτομαι ότι η εν λόγω διάταξη υπάρχει στον ΝΟΚ για κτίρια που θα αναγερθούν με οικοδομική άδεια και δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι σωστό να την χρησιμοποιήσεις για την αυθαίρετη επέκταση.Από την άλλη,συγκρίνεις με τους σημερινούς επιτρεπόμενους ισχύοντες όρους για το συγκεκριμένο οικόπεδο.Άρα, δικαιωματικά θα έπαιρνες την εξαίρεση μέχρι να μπορείς να εγγράψεις κάτοψη μήκους 9 μ.Καλύτερα να περιμένεις και μια άποψη ακόμη.
    1 point
  31. Πλαστή δεν είναι η απόδειξη γιατί η εταιρία πληρώνεται για μία υπηρεσία που προσέφερε υπάλληλος της. Ο μισθωτός είναι καλυμμένος φορολογικά σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο προσκομίζοντας την απόδειξη αυτή. Η ίδια λογική υπάρχει σε πολλά επαγγέλματα. Σε λογιστικό γραφείο με πολλούς λογιστές υπαλλήλους ο καθένας χρεώνεται κ υπογράφει για τους πελάτες που αναλαμβάνει. Τις αποδείξεις τις κόβει η εταιρία. Επίσης να σημειώσω ότι εταιρίες νομικής μορφής χωρίς υποχρεωτικά να έχουν κάποιο μέλος με την ιδιότητα του μηχανικού εγγράφονται στο βιβλίο τεχνικών επωνυμιών του τεε κ έχουν πρόσβαση στο σύστημα αμοιβών του τεε. Νομοθεσία δεν έχω το χρόνο να ψάξω αυτή τη στιγμή. Έχω προσωπική εμπειρία κ καθοδήγηση από τον λογιστή μου κ από το ΤΕΕ κ αυτό παρέθεσα προσπαθώντας να βοηθήσω τον συνάδελφο που έθεσε το ερώτημα κ οποιοδήποτε άλλον στο μέλλον θα είχε αντίστοιχη απορία. Έχουν περάσει χρόνια από τότε βέβαια. Θα είχε ενδιαφέρον ο συνάδελφος που έθεσε το ερώτημα αφού καταλήξει κάπου ψάχνοντας (τεε, λογιστή κτλ) να μας παραθέσει την αντίστοιχη νομοθεσία..
    1 point
  32. Απάντηση του υπουργού ότι δεν απαιτείται ασφαλιστική ενημερότητα σε σχετικό ερώτημα βουλευτή: http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/10524184.pdf
    1 point
  33. Για άλλη μια φορά το υπουργείο αποφεύγει να πάρει σαφή θέση στο ζήτημα. Μετά από μια ανάγνωση του άρθρου 40, θεωρώ ότι δεν αρκεί η μη αναφορά της ασφαλιστικής ενημερότητας για να μην τη ζητούν οι υπηρεσίες. Στο άρθρο 40 δεν αναφέρεται ούτε το αποδεικτικό κατάθεσης της μελέτης πυροπροστασίας στην πυροσβεστική, ούτε οι αναγκαίες (αφού δεν υπάρχει έλεγχος) δηλώσεις των μελετητών για την ορθότητα των μελετών, ούτε οι εισφορές ιδιοκτήτη υπέρ ΤΕΕ, ούτε η Δημοτική Ενημερότητα του ιδιοκτήτη που απαιτείται από τον Δημοτικό Κώδικα, ούτε καν ο προϋπολογισμός του έργου (ισως λείπουν και αλλά που δεν έχω εντοπίσει). Πιστεύετε ότι υπήρχε πρόθεση να καταργηθούν ΟΛΑ αυτά? Με αυτή την προχειρότητα και τις ελλείψεις του άρθρου 40 θα λέμε ότι εννοείται πως απαιτείται (παρόλο που δεν αναφέρεται) πχ ο προϋπολογισμός ή η εισφορά ιδιοκτήτη υπέρ ΤΕΕ, αλλά ταυτόχρονα εννοείται ότι δε απαιτείται η ασφαλιστική? Πότε επιτέλους το ΥΠΕΝ θα απαντήσει με σαφήνεια, χωρίς υπεκφυγές, ώστε να μην μπορεί να υπάρξει καμία αμφισβήτηση από τις υπηρεσίες?
    1 point
  34. Σύμφωνα με τοα άρθρο 34 του ΝΟΚ, οι οικοδομικές άδειες σε ισχύ κατά την έναρξη του ΝΟΚ αναθεωρούνται μέσα στον χρόνο ισχύος τους είτε σύμφωνα με το σύνολο των διατάξεων του ΝΟΚ, είτε σύμφωνα με το σύνολο των διατάξεων που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσής τους. Άρα ναι, μπορείς να κάνεις την αναθεώρηση και να ελέγξεις το κτήριο με τον ΝΟΚ.
    1 point
  35. Η εγκύκλιος του 1966 που αναφέρεις έδινε οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 4 του Β.Δ. 15.12.23/21.1.24. Η εγκύκλιος για την εγγραφή στο ειδικό βιβλίο επιβλεπόντων δεν έχει πλέον εφαρμογή καθόσον το άρθρο 4 του Β.Δ 15.12.23 καταργήθηκε με την παρ. 12 του άρθρου 23 του Ν. 3212/03. Ωστόσο πριν την κατάργηση της, στα δικαιολογητικά που απαιτούνταν για την εγγραφή στο βιβλίο δεν περιλαμβάνονταν ασφαλιστική ενημερότητα (παρ.Γ.7.9 ΦΕΚ 854/Β/1986) αλλά μόνο βεβαίωση ΤΕΕ. Επειδή μετά την κατάργηση του βιβλίου (που προέβλεπε το άρθρο 4 του Β.Δ 15.12.23), παρέμεινε σε ισχύ το άρθρο 5 του Β.Δ 15.12.23 το οποίο προβλέπει τον έλεγχο της ταυτότητας και την "δικαιοδοσία" του μηχανικού, εξακολουθεί να είναι απαιτητή η προσκόμιση της βεβαίωσης του ΤΕΕ κατά την χορήγηση της άδειας. Η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας προβλέπεται μόνο στις διατάξεις του άρθρου 7 του ΑΝ.2326/1940, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ και δυστυχώς δεν έχει υπάρξει από το αρμόδιο υπουργείο ερμηνεία παρόμοια με αυτή που αναφέρεις στην αρχή του μηνύματός σου (ότι δηλαδή αφορούν μόνο μελέτες κλπ που γίνονται για λογαριασμό του δημοσίου). Η υπουργική απόφαση του 1990 σχετικά με την φορολογική ενημερότητα του ιδιοκτήτη καταργήθηκε με την 1109793/6134-11/0016/ΠΟΛ.1223/99 (ΦΕΚ 2134 Β'/8-12-99) και έκτοτε δεν απαιτείται να προσκομίζεται. Δυστυχώς όμως, από το 2011, απαιτείται Δημοτική ενημερότητα του ιδιοκτήτη σε όλες τις ΥΔΟΜ αφού όλες είναι πλέον υπηρεσίες Δήμων (άρθρο 285 Ν.3463/06) ενώ μέχρι τότε τέτοια απαίτηση υπήρχε μόνο στις πολεοδομίες των Δήμων και όχι των Νομαρχιών.
    1 point
  36. Μετά τον 4269/14 ισχύει το εξής (άρθρο 33 παρ.10) 10. Ως κατοικία για την εφαρμογή του παρόντος νοείται: Κτίριο που παρέχει χώρους τουλάχιστον για ύπνο, σωματική υγιεινή και καθαριότητα, για μόνιμη ή εποχιακή διαμονή των κατοίκων, δηλαδή: α) Μονοκατοικίες, β) Διπλοκατοικίες και γ) Κτίρια διαμερισμάτων. Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται χώροι κατοικίας για άσκηση επαγγέλματος, συμβατού προς την κύρια χρήση του κτιρίου, όπως των ελεύθερων επαγγελματιών. Η εξαίρεση αυτή ισχύει εφόσον η άσκηση επαγγέλματος είναι επιτρεπτή από τον κανονισμό του κτιρίου, δεν απαγορεύεται από ισχύουσες διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας και ευρίσκεται εντός της μονίμου κατοικίας αυτού που ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα. Το ΠΔ του 1987 στο άρθρο 1 παρ.Β1 δεν έθετε αυτόν τον περιορισμό (σε αντίθεση με το προγενέστερο ΠΔ 80/81 το οποίο απαιτούσε να συνυπάρχει η κατοικία του επαγγελματία με την επαγγελματική στέγη στο ίδιο κτίριο ειδικά στις περιοχές αμιγούς κατοικίας - άρθρο 3 παρ.5). Γνωρίζω όμως απόφαση του ΣτΕ η οποία απαιτεί και για την αμιγή κατοικία του ΠΔ του 1987 να συνυπάρχει η κατοικία με την επαγγελματική στέγη (δεν την έχω πρόχειρη).
    1 point
  37. Θα σου πω και εγω την εμπειρια μου πανω στο θέμα. Είμαι και εγώ νέος στη δουλειά και έψαχνα όπως και εσύ να βρεθώ δίπλα σε κάποιον έμπειρο για να μάθω κάποια πράγματα. Αυτό το ψαχτήρι διήρκησε σχεδόν ένα χρόνο. Το αποτέλασμα αυτού -----> ΤΖΑΜΠΑ ΧΡΟΝΟΣ!!! Όλοι οι μηχανικάρες με βλέπαν λες και θα πήγαινα να τους φάω τη δουλειά, λες και αυτοί τα μάθαν όλα μόνοι τους (η γνωστή επιφοίτηση!!). Αφού είδα και απόειδα έκανα μόνος μου γραφείο και ξεσκόνισα πολύ βιβλίο, internet και γενικώς ο,τι πληροφορία έπαιρνα από κανα παλιό σε κουβεντούλα στο όρθιο. Δε λέω οτι τα έμαθα όλα ή οτι έχω εμπειρια, αλλά μπορώ και εργάζομαι μόνος χωρίς αγχος και πατάω στα δικά μου πόδια!!Αυτά, από μένα!!
    1 point
  38. Στην περίπτωση άδειας λειτουργίας ιατρείου - οδοντιατρείου δεν απαιτείται αλλαγή χρήσης, απλώς ο μηχανικός πιστοποιεί, πάνω στο σχέδιο κάτοψης, ότι ο χώρος είναι νομίμως υφιστάμενος σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία. Στην περίπτωση όμως άδειας λειτουργίας διαγνωστικού εργαστηρίου ή πολυϊατρείου απαιτείται αλλαγή χρήσης. Είναι διαφορετικές οι διαδικασίες για τα δύο παραπάνω είδη. Στο διαγνωστικό εργαστήριο ή πολυϊατρείο απαιτείται πρώτα άδεια ίδρυσης και μετά άδεια λειτουργίας. Στα ιατρεία απαιτείται μόνο άδεια λειτουργίας.
    1 point
  39. Γενική κατοικία είναι κατηγορία χρήσης - αφορά περιοχές και όχι κτιρια. Η ειδική πολεοδομική λειτουργία (=επιμέρους χρήση κτιρίου ή αυτοτελούς τμήματος κτιρίου) που σε αφορά, των μικροβιολογικών εργαστηρίων δηλαδή, σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο υπάγεται στα εμπορικά καταστήματα/καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών. Άρα εμπορικό κατάστημα είναι κατάλληλο για μικροβιολογικό εργαστήριο χωρίς να απαιτείται οικοδομική άδεια αλλαγή χρήσης. Όμως αν απαιτείται να γίνουν εσωτερικές διαρρυθμίσεις χώρων, απαιτείται κατά περίπτωση έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ή οικοδομική άδεια ανάλογα με την έκτασή τους.
    1 point
  40. Κατάστημα εμπορικό / παροχής προσωπικών υπηρεσιών, για να μετατραπεί σε αναψυκτήριο ή εστιατόριο (και κάθε τι παρεμφερές) δηλαδή σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με καθήμενους πελάτες, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό, πρέπει να εκδοθεί άδεια αλλαγής χρήσης όπως σαφώς προκύπτει από το άρθρο 5 του ΓΟΚ, την απόφαση 48669/2886/89 και πολλά έγγραφα της ΔΟΚΚ. Το γεγονός ότι αν ο πληθυσμός είναι μικρότερος των 50 ατόμων και συνεπώς ο χώρος από άποψη πυροπροστασίας θα εξετασθεί με το άρθρο 9 (¨Καταστήματα") του ΠΔ 71/89 και όχι με το άρθρο 10 ("Χώροι συνάθροισης κοινού") είναι άσχετο με την ανάγκη έδοσης οικοδομικής άδειας αλλαγής χρήσης. Δεν πρέπει να συγχέουμε τις κατηγορίες χρήσεων του Κτιριοδομικού και του Κανονισμού Πυροπροστασίας με την Ειδική Πολεοδομική Λειτουργία προκειμένου να αποφανθούμε αν πρόκειται για άλλη χρήση. Μπορεί δυο χρήσεις να είναι στην ίδια γενική κατηγορία του Κτιριοδομικού και να απαιτείται άδεια αλλαγής, όπως πχ Παιδικός Σταθμός που θα γίνει Κλινική (και τα δύο στη κατηγορία Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια) ή να βρίσκονται σε διαφορετική γενική κατηγορία αλλά παρόλα αυτά να μην απαιτείται όπως πχ Εμπορικό Κατάστημα (κατηγορία Εμπόριο) που θα γίνει Καθαριστήριο - Σιδερωτήριο (κατηγορία Βιομηχανία - Βιοτεχνία)
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Εγκρίθηκε μέσω WiFi4GR το δωρεάν WiFi σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ
      Την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ για τουλάχιστον πέντε χρόνια εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ.

      Το κόστος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, θα βαρύνει την εταιρία και από το ύψος του και τη δυνατότητα κάλυψής του από τη ΣΤΑΣΥ θα εξαρτηθεί και η επέκταση του ασύρματου Ιντερνετ και σε άλλους σταθμούς.

      Οι πρώτοι έντεκα σταθμοί στους οποίους θα λειτουργήσει WiFi έως το τέλος της χρονιάς είναι εκτός από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, οι σταθμοί Μοναστηράκι, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Πειραιάς, Κορυδαλλός, Χαλάνδρι, Αγιος Δημήτριος, Φιξ και Αγία Μαρίνα. 

      Οι επιβάτες θα μπορούν να συνδέονται άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια διαδικασία εγγραφής. Στη συνέχεια η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα μετρήσει το μηνιαίο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ώστε να αποφασιστεί η επέκταση του δικτύου και το χρονοδιάγραμμά της.

      Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις περιοχές που θα εγκατασταθούν σημεία πρόσβασης στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR.

      Το WiFi4GR «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας, για την κάλυψη, 2.500 περίπου περιοχών ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε όλη την επικράτεια. Το σύστημα, το οποίο θα αναπτυχθεί, θα διαθέτει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης, το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των δομικών στοιχείων του δικτύου.
      • 0 απαντήσεις
    • Η σύνδεση του νυχτερινού φωτισμού με το «Τοπικό Εγχώριο Προϊόν» στην Ελλάδα
      Όσοι έχουμε βρεθεί σε νυχτερινή πτήση έχουμε απολαύσει το θέαμα που προσφέρει η επιφάνεια της Γης, όταν τα νυχτερινά φώτα αναδεικνύουν μοτίβα που παραπέμπουν σε έργα τέχνης. Εκτός όμως από το εντυπωσιακό θέαμα, τα νυχτερινά φώτα αποτελούν μια πολύτιμη πηγή πληροφορίας για τις δραστηριότητες του ανθρώπου και την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον.

      Στο πλαίσιο της εξερεύνησης αυτού του πεδίου, η NASA καταγράφει συστηματικά τον νυχτερινό φωτισμό του πλανήτη μας. Τα τελευταία 10 χρόνια πολύ βελτιωμένες καταγραφές παρέχονται από τον αισθητήρα VIIRS της αποστολής SUOMI.

      «Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σκεφτήκαμε να ερευνήσουμε τι έχουν να μας πουν τα νυχτερινά φώτα για την πατρίδα μας» λέει στην «Κ» η Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, η οποία ηγήθηκε μιας ενδιαφέρουσας έρευνας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων.
      • 0 απαντήσεις
    • «Εξοικονομώ 2023»: Ο νέος οδηγός του προγράμματος μετά την 3η τροποποίηση
      Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/97165/610 ΚΥΑ (ΦΕΚ 5174/Β΄/13.09.2024) που αφορά την 3η τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/55246/807/18.05.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ 2023”», ως εξής:

      Α. Ο Οδηγός Εφαρμογής Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» και η 1η Τροποποίηση του Παραρτήματος VI που αφορά την Υπεύθυνη Δήλωση σχετικά με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, ως ακολούθως:

      Τροποποίηση (3η) της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ 55246-807 18.05.2023 ΚΥΑ Εξοικονομώ 2023 (ΦΕΚ 5174-Β-13.09.2024).pdf
      • 3 απαντήσεις
    • Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Πώς υπολογίζεται το νοίκι. Ποιο το τίμημα επαναγοράς
      Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία ρύθμιζονται τα τελευταία ζητήματα που αφορούν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στην Ελλάδα προκειμένου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

      Η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος, ενώ από τον Ιανουάριο του 2024 βρίσκεται στο δεύτερο κύκλο του ανταγωνιστικού διαλόγου.  Οι βασικές αλλαγές με τις οποίες προχώρησε ο διάλογος με τους υποψήφιους επενδυτές, προέβλεπαν έκπτωση 30% στο τίμημα αγοράς ακινήτων από πλειστηριασμούς, αλλά και επαναγοράς από τον οφειλέτη, είσοδο εμπειρογνωμόνων εντός του ακινήτου για αυτοψία και φορολόγηση του Φορέα ανάλογη με αυτήν των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων (REIC).

      Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι οι: «Bain Capital Credit», «Christofferson, Robb & co, LLC», «Fortress Credit Corp.», Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial DAC».

      Ο Φορέας Ακινήτων θα αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και θα τους τα εκμισθώνει για περίοδο 12 ετών, προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν στην κατοικία τους και να αποτραπούν έτσι οι εξώσεις. 
      • 0 απαντήσεις
    • Ο διαδραστικός χάρτης με όλα τα ενεργά σεισμικά ρήγματα της Ελλάδας
      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας (HeDBAF) είναι ένα εθνικό προϊόν συνεργασίας όλων των σχετικών με αυτό το αντικείμενο ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΟΑΣΠ.

      Ο κύριος σκοπός της γεωβάσης είναι να παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα και σε όποιον θέλει να έχει μια συνοπτική ή εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα ενεργά/σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, καθώς και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα καθοδήγησης για γεωλόγους, μηχανικούς και την κεντρική και τοπική διοίκηση, για περαιτέρω εις βάθος μελετών.

      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας
      • 4 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.