Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      8.599


  2. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      26.111


  3. Didonis

    Didonis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      8.667


  4. sissy_arch

    sissy_arch

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      608


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 31/03/2022 σε όλες τις περιοχές

  1. @ANDRKOR δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση. Επιπλέον, η υποστήριξη του ΤΕΕ είναι αναξιόπιστη. Η συμβολαιογράφος δεν έχει καμμία δουλειά να σου υποδεικνύει τις προφορικές (υποτιθέμενες) οδηγίες του ΤΕΕ. Πρώτον, το ΤΕΕ δεν έχει νομοθετική εξουσία και δεύτερον, αυτή πού τις ξέρει τις οδηγίες; Για να είμαστε δίκαιοι, ορισμένοι συμβολαιογράφοι είναι φοβεροί στη δουλειά τους. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν και άλλοι που νομίζουν ότι ο σύλλογος των συμβολαιογράφων είναι το ανώτατο όργανο επί της γης. Προφανώς, υποθέτει ότι το τεχνικό επιμελητήριο είναι κάτι αντίστοιχο για τους μηχανικούς. Γενικώς, να επιδιώκεις να μιλάς με τον πελάτη και να αποφεύγεις την απευθείας συνεννόηση με τους συμβολαιογράφους, ειδικά όταν έχουν παράλογες απαιτήσεις.
    2 points
  2. ΠΟΛ 1237 Το πατάρι εφόσον έχει ενιαία λειτουργική ενότητα με το λοιπό κτίσμα, προσαυξάνει την επιφάνεια του κύριου ή βοηθητικού χώρου, ανάλογα με τη χρήση του. και εδω η σχετικη συζητηση https://www.michanikos.gr/forums/topic/55326-πατάρι-βοηθητικός-χώρος-η-εφορία-λέει-κύριος-χώρος/
    2 points
  3. Όσον αφορά το layer του PST_KAEK η άποψη μου είναι η εξής: Αν πρόκειται για ΔΓΜ που πάει είτε για εξωδικαστική διόρθωση ή για διόρθωση μέσω αγωγής, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ χρειάζεται το επίσημο Κτηματογραφικό Διάγραμμα για να υπάρχει και το αρχείο dxf. Ούτως ή αλλως το Κτηματογραφικό Διάγραμμα είναι στα απαιτούμενα δικαιολογητικά για διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων, οπότε αναγκαστικά θα εκδοθεί και θα πληρωθεί. Αν πρόκειται για απλό Τοπογραφικό Διάγραμμα που θα προσαρτηθεί σε συμβόλαιο, οι συντεταγμένες από το maps.gov.gr είναι ΟΚ. Υπάρχει απόκλιση στα δεκαδικά ψηφία του εμβαδού του τεμαχίου, αλλά δεν νοιάζεται κανένας. Θεωρώ πως το κόστος (σε χρήμα και χρόνο) για την έκδοση του Κτηματογραφικού Διαγράμματος είναι κρίμα να επιβαρύνει είτε τον μηχανικό είτε τον πελάτη, για κάτι που δεν έχει καμία πρακτική σημασία, πέραν του να ανεβάσει τα έσοδα του Κτηματολογίου.
    2 points
  4. 1. Πρέπει να βγάλεις Άδεια Κατεδάφισης. 2. Μετά την Άδεια Κατεδάφισης θα πρέπει να βγάλεις Άδεια Οικοδομής. 3. Στην Άδεια Οικοδομής θα έχεις και τις Αρχιτεκτονικές μελέτες που θα ορίζουν τι θα κατασκευάσεις και την στατική Μελέτη για τον φέροντα οργανισμό (με μεταλλικό σκελετό πχ. ή άλλο κλπ) Γενικά τα "πάντα" μπορεί αρκεί να έχεις Γη να πατάς και χρήμα να πληρώνεις τις επιλογές και μελέτες για να ξέρεις εκ των προτέρων που και πως πας. Με βάση τις τελικές μελέτες θα μπορέσει το Τεχνικό Γραφείο Μηχανικών να σου προκοστολογήσει το έργο και συνεχίζεις. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι επιτρεπτό απο τους κανόνες του φόρουμ να κοστολογούμε έργα, εργασίες και κόστος υπηρεσιών Μηχανικών
    2 points
  5. το συστημα κανει λαθος ή εσυ κατι δεν πατας καλά... πας με το φεκ Α194/79 και τυο Α230/96
    1 point
  6. Το '65 δεν θα υπήρχε λογικά απαίτηση για εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης, ανεβάζεις σχετικό ενημερωτικό έγγραφο εκεί που στο ζητάει.
    1 point
  7. Για να συμπληρώσω, και με τον Ήρωνα και με τα κλασσική τριγωνομετρία και με τις συντεταγμένες. Μόνο με την εμβαδομέτρηση του σχεδιαστικού δεν γίνεται (το έχω δει και αυτό!!!!)
    1 point
  8. Κατι αντίστοιχο με τη βεβαίωση χρόνου ασφάλισης μη μισθωτού του ΕΦΚΑ βασικά. Αυτή την κλασική που παίρναμε που έλεγε "από τότε μέχρι και τότε είναι ασφαλισμένος στο Ταμείο μας, η ασφάλιση είναι συνεχής" κλπ κλπ.
    1 point
  9. Βλέπω αναφέρεις ΑΜΑ. Αντί αυτού βάλε τον ΑΜΚΑ σου. Θα σου πω την εμπειρία μου και ίσως σε βοηθήσει κάπως. Εγώ μένω Θεσσαλονίκη. Μίλησα με το τοπικό πρωην εταα/τσμεδε και μου είπαν πως από τις αρχές του έτους (2022) δεν έχουν επαφή πλέον με το κοινό και πως όλα γίνονται μέσω του τοπικού εφκα (μισθωτών ή μη μισθωτών), ανάλογα που κατοικείς. Έτσι έκανα αίτηση για βεβαίωση ασεπ στον τοπικό έφκα (μέσω αιτήματος στη σελίδα τους) και μου την έστειλαν στο email. Την βεβαίωση την είχε εκδώσει το παλιο εταα/τσμεδε ωστόσο ο εφκα μου την έστειλε. Άρα σε συμβουλεύω να βρεις το τοπικό εφκα μη μισθωτών (αφού είσαι ελ. επαγγελματίας) και εκεί να πεις οτι θέλεις βεβαίωση για ΑΣΕΠ. Τώρα, ίσως η διαδικασία να είναι διαφορετική ανά περιοχή, ωστόσο εγώ προτείνω επικοινώνησε με τον εφκα μη μισθωτών που ανήκεις και θα βρεις την άκρη.
    1 point
  10. Με συγχωρείς για την σύγχυση. Τον αριθμό πρωτοκόλλου εννοούσα και όχι τον Α/Α. Ίδια εικόνα έχει και η δική μου άδεια.
    1 point
  11. Αφου συνεχίζουν να νομοθετούν ως μη όφειλαν, ας απαντάνε και γραπτά στις ερωτήσεις που τους κάνουμε. Και όχι δια τηλεφώνου. Ετσι προφορικά εγω δίνω και νομικές και ιατρικές συμβουλές αμα λάχει. Τη μια τα προφορικά του ΤΕΕ, την άλλη οι οδηγιες του συλλόγου των συμβολαιογράφων και στη μέση εμείς να πορευόμαστε με το νόμο με όλη την ευθύνη στη πλάτη μας και όλο το βάρος στην υπογραφή μας. Φτάνει.
    1 point
  12. Να της πεις κι εσύ ότι, δεν γνωρίζει τη δουλειά της και να μην "φυτρώνει εκεί που δεν την σπέρνουν"!!!
    1 point
  13. "έχει εκδοθεί προφορική οδηγία από το ΤΕΕ", το καλυτερο όλων. εκδίδω σημαίνει και κάτι έντυπο.
    1 point
  14. Και κάτι άλλο που μπορεί να είναι ακραίο....σύμφωνα με τον ορισμό "πολεοδομικές παραβάσεις" Ν.4495/2017 Άρθρο 81 παρ. 3 εδαφ. γ) η αλλαγή χρήσης χώρων του υπογείου από βοηθητική σε κύρια, καθ’ υπέρβαση του συντελεστή δόμησης, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις υπογείου χώρου. Υπάρχει περίπτωση να μην εντάσσεται επειδή Άρθρο 96 - όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει εως και με τον Ν.4759/2020 αναφέρει "αυθαίρετες κατασκευές" και όχι "πολεοδομικές παραβάσεις". Βέβαια Άρθρο 81 παρ. 1 εδάφιο (γ) λέει Στην έννοια της αυθαίρετης κατασκευής/αλλαγής χρήσης περιλαμβάνονται και οι πολεοδομικές παραβάσεις της παραγράφου 3 του παρόντος νόμου. Θεωρώ όμως ότι μπορεί να ενταχθεί στην παραπάνω παρέκκλιση του Άρθρο 96 - όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει εως και με τον Ν.4759/2020 για κάτω από 50,00 τ.μ. Ευχαριστώ.
    1 point
  15. jon85 Εαν υπαρχουν αυθαιρεσιες στα κοινοχρηστα, τις οποιες θεωρουν οτι ανηκουν σε ολους, τοτε τις αναλαμβανουν ολοι οι συνιδιοκτητες. Λες οτι βρηκες και αλλες αυθαιρεσιες εντος του νομιμου ογκου. Αρα, εφοσον προκειται για αυθαιρεσιες κοινοχρηστων, η μερικη τακτοποιηση των αποθηκων στο δωμα δεν σε εξυπηρετει, αφου εισαι υποχρεωμενος να αναφερεις ποιες αλλες επι κοινοχρηστων δεν εχεις τακτοποιησει. Αφ' ετερου, υπαρχουν αυθαιρεσιες και στις ΟΙ. Χωρις την τακτοποιηση ολων αυτων, δεν θα μπορεις να κανεις τροποποιηση της συστασης Τελικα θα σου ειναι αχρηστη η τακτοποιηση των "μισών" αυθαιρεσιων στα κοινοχρηστα.
    1 point
  16. Θα κλείσεις ηλεκτρονικό ραντεβού (μέσω e-EFKA) και θα πας από κοντά για την έκδοση. Για ΤΣΜΕΔΕ, καλό κουράγιο.
    1 point
  17. Λογικά θα πρέπει να λάβεις ξεχωριστές βεβαιώσεις : μια για ΤΣΜΕΔΕ (μέσω του etsmede) που καλύπτει μέχρι το τέλος του 2016 και μια από eEFKA, που καλύπτει από 01.01.2017 μέχρι σήμερα. Τουλάχιστον εγώ, αυτό έκανα. Ο ΕΦΚΑ δεν μου έδωσε για προ του 2017.
    1 point
  18. Όσον αφορά το προσόν του integrated master, αναφέρεται σαφώς στην προκύρηξη πως πρέπει να ανεβάσεις την διαπιστωτική απόφαση υπαγωγής που αφορά το τμήμα σου. Άρα βρίσκεις το φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης που δημοσιεύει τη σχετική απόφαση και το ανεβάζεις. Για το δεύτερο ερώτημα εξαρτάται από το εάν ζητείται εξιδικευμένη εμπειρία στην θέση που έχεις δηλώσει. Αναφέρει η προκύρηξη τι απαιτείται ανά περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση πας στον e-efka και ζητάς βεβαίωση ΑΣΕΠ. Στη σελίδα efka.gov.gr πάνω αριστερά ''ηλεκτρονικό αίτημα...'' από εκεί ζητάς την αίτηση. Ίσως υπάρχει πιο εύκολος τρόπος έκδοσης της βεβαίωσης που εγώ δεν έχω βρει βέβαια.
    1 point
  19. Καλημέρα Στο κυρίως κείμενο του νόμου κάνει συνεχώς αναφορά για "κτίρια" και όντως είναι λογικό το ερώτημα σου. Αλλά στην ΥΑ7577/105/29.01.2021 μιλάει πλέον για "ιδιοκτησίες" και το ξεκαθαρίζει το θέμα. Ειδικά στην παράγραφο 1-Β-α του άρθρου 2 της ΥΑ το λέει ξεκάθαρα ότι όταν το οικόπεδο είναι μία αδιαίρετη ιδιοκτησία γίνεται μία καταχώρηση, ανεξαρτήτως ύπαρξης και αριθμού κτισμάτων σε αυτό. Επίσης γράφει ότι αν υπάρχει σύσταση τότε γίνεται καταχώρηση κάθε ιδιοκτησίας ξεχωριστά.
    1 point
  20. Στις 13:35 έγινε η επίσημη ταυτοποίηση στο ΚΕΠ, την άλλη μέρα περίπου στις 12:00 το μεσημέρι μου ήρθε το αντίστοιχο μήνυμα με τον κωδικό από ΑΠΕΔ. EDIT : Διορθώνω ως προς την ώρα που μου ήρθε η έγκριση γιατί είδα το μήνυμα => 12:31 την επόμενη μέρα. Άρα είναι κάπως "εκφοβιστικό" αυτό το "εγκρίνεται μετά από 1 έως 30 μέρες".
    1 point
  21. Λοιπόν είχε δίκιο. Ψαχουλεύοντας είδα ότι το είχε απαντήσει και ο @kan62 σε θέμα για το άρθρο 107, όπου αυτές οι άδειες πλέον είναι κατηγορία 1 βάσει της "31 Ιουλίου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 3136 Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983 – 31.7.2018 Διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής αδειών"
    1 point
  22. ο Αρχαιολόγος θα χρειαστεί όσο διαρκούν οι εσκαφές. Και αφού θα υπάρχει αρχαιολόγος ποτέ δεν είσαι σίγουρος πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν οι εσκαφές ειδικά αν υπάρξουν ακόμα και ασήμαντα για εσένα ευρήματα.
    1 point
  23. Δεν ξέρω ποια νομοθεσία επικαλείται ο μηχανικός (μάλλον το ΝΟΚ) και καλό είναι να τον ρωτήσετε να σας το δώσει γραπτώς, αλλά ο τεχνικός κανονισμός του φ. αερίου απαγορεύει ρητά την κάλυψη των σωληνώσεων σε όλη του την όδευση (απο μετρητή --> μέχρι συσκευή), με εξαίρεση τα τμήματα που διαπερνούν τα δομικά στοιχεία του κτηρίου.
    1 point
  24. ν. 4764/20 αρθρο 145 2. H περ. η΄ της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4759/2020 καταργείται και αντίστοιχα στο τέλος της περ. ζ΄ αφαιρείται η λέξη «και» και προστίθεται τελεία «.». υγ να διαβαζειες τα επικαιροποιημενα αρθρα και οχι οπως εξ αρχης δημοσιευονται στο αρχικο ΦΕΚ. Ειδικα για το "η" εχουν γινει ενα σωρο συζητησεις.
    1 point
  25. α) αν και "α" ξεκινάω από το τελευταίο ερώτημά σου αφού είναι ξεκάθαρο. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ θέμα hardware-software. Όλα τα token έχουν τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν στο software "επικοινωνίας". Απλά τα έχουν αποκλείσει. Φαντάσου τόσες εταιρείες στο εξωτερικό που δεν υπάρχει τέτοιο θέμα...μάρκας! Αν αυτό δεν είναι μίζα-κατάντια-ξεφτίλα τότε τι είναι. Κρίμα όσοι είχαν αγοράσει "μη συμβατό" token. Το ΤΕΕ ως συνήθως...ΥΠΝΟΣ. β) Σε XP δεν είχα κάνει τη διαδικασία, αλλά το όλο "κλειδί" στην υπόθεση ήταν η σωστή παραμετροποίηση του ΙΕ8 ή 10. Καλύτερα ΙΕ8 όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο. Θέλει όμως απεγκατάσταση πρώτα του τρέχοντος IE που χρησιμοποιούσες αν δεν ήταν IE8 αφού δεν μπορείς να εγκαταστήσεις παλαιότερη version αν υπάρχει νεότερη. ΠΡΟΣΕΧΕ όμως : μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ΜΠΟΡΕΙΣ να ξαναβάλεις μια νεότερη αφού το ανάποδο επιτρέπεται! Εγώ κράτησα τον αρχαίο ΙΕ8 μόλις έκανα τη διαδικασία (αφού θα ξαναχρειαζόταν στο μέλλον με την ήδη δύσκολη παραμετροποίηση) και μετά ξαναέβαλα την τελευταία στα win7 x64. Όχι ότι την χρησιμοποιώ, αλλά έτσι για εναλλακτική. Με win7 γίνεται άνετα η διαδικασία. Ο οδηγός ήταν αυτός στο site της ΑΠΕΔ. Τώρα βέβαια δεν υπάρχει αφού είναι άχρηστος. Θα ψάξω να δω αν τον κράτησα ως pdf στο άλλο desktop, αλλά χλωμό. Υ.Γ. Με είχε πιάσει και μια εμμονή να το καταφέρω με firefox, αλλά όσο κι αν προσπάθησα μέσω ειδικών αλλαγών στο about:config ήταν αδύνατον. Πάντως γνώμη μου, μην πετάτε 100-150€ για την όλη διαδικασία. Την κάνετε μόνοι σας δωρεάν μια για πάντα. Ούτε ανανεώσεις, ούτε συνδρομές ούτε τίποτα.
    1 point
  26. Το PST_KAEK εφαρμόζεται μόνο από το αντίστοιχο Κτηματογραφικό Διάγραμμα. Άρα ούτε στην προανάρτηση, ούτε και στην ανάρτηση. Επίσης ΠΟΤΕ! δεν "τραβάμε" το PST_KAEK από τις θεάσεις ή το maps.gov.gr, καθότι οι γραμμές του ΚΔ έχουν πολλά περισσότερα δεκαδικά από τα αποσπάσματα.
    1 point
  27. Αν χρησιμοποιείς archicad, η ευκολότερη λύση για φωτορεαλισμό είναι το twinmotion (δωρεάν για μη επαγγελματική χρήση, αν και το έδινε δωρεάν και η graphisoft). Κάνει real time rendering μέσω της unreal engine (θα χρειαστείς ένα καλό gaming rig για να το τρέξεις ικανοποιητικά), οπότε μπορέις να "βολτάρεις" και τον πελάτη στο μοντέλο, αφού πρώτα το διακοσμήσεις (έχει καλή βιβλιοθήκη με αυτοκίνητα, ανθρώπους, έπιπλα) σε πραγματικό χρόνο.
    1 point
  28. δεν ισχύει (οι κατηγ 1-2-3-4 απαλλάσσονται της κατεδάφισης επ' αόριστον)
    1 point
  29. Χειρισμός εξόδων στο myDATA Α) Χαρακτηρισμός παραστατικών που έχουν διαβιβαστεί από τον εκδότη Με "Αναζήτηση Παραστατικών" (Εκδότης/Λήπτης: Λήπτης) εντοπίζονται τα τιμολόγια εξόδων που έχουν διαβιβαστεί και πρέπει να χαρακτηριστούν. Επιλέγεται το παραστατικό και μετά ο "Χαρακτηρισμός Εξόδων". Στη συνέχεια υπάρχουν διάφορες επιλογές ανάλογα με το αντικείμενο της συναλλαγής. Εάν, για παράδειγμα, έχει γίνει αγορά αναλωσίμων από ένα βιβλιοχαρτοπωλείο: Κατηγορία: "2.4 Γενικά Έξοδα με δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ" Είδος: "Λοιπά έξοδα (Ε3_585_016)" Όταν ολοκληρωθεί ο χαρακτηρισμός όλων των γραμμών του παραστατικού επιλέγεται η "Αποστολή χαρακτηρισμών". Β) Εισφορές ΕΦΚΑ ελεύθερου επαγγελματία Είδος παραστατικού: "Παραστ. Εξαιρ. Οντοτήτων ημεδαπής/αλλοδαπής" Τύπος παραστατικού: "ΕΦΚΑ" Γενικά στοιχεία παραστατικού Σειρά: 0, ΑΑ: 042022 (για εισφορές Απριλίου), Ημερομηνία: η ημερομηνία έκδοσης του ειδοποιητηρίου Στοιχεία εκδότη: συμπληρώνεται ο ΑΦΜ του ΕΦΚΑ Σύνοψη: συμπληρώνεται το ποσό στην καθαρή αξία Χαρακτηρισμός Κατηγορία: "2.5 Γενικά Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ" Είδος: "Ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων (Ε3_585_007)" Γ) Λογαριασμοί (Ρεύμα — Νερό — Τηλέφωνο) Είδος παραστατικού: "Παραστ. Εξαιρ. Οντοτήτων ημεδαπής/αλλοδαπής" Τύπος παραστατικού: "Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια" Γενικά στοιχεία παραστατικού Σειρά: 0, ΑΑ: ο αριθμός του λογαριασμού Ημερομηνία: η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού Στοιχεία εκδότη: συμπληρώνεται ο ΑΦΜ του παρόχου Σύνοψη: Δεν επιλέγεται μονάδα μέτρησης Συμπληρώνεται το μέρος του ποσού που έχει ΦΠΑ στην καθαρή αξία Συντ. ΦΠΑ: 6% (ρεύμα), 13% (νερό), 24% (τηλέφωνο) Χαρακτηρισμός Κατηγορία: "2.4 Γενικά Έξοδα με δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ" Είδος: "Ενέργεια (Ε3_585_011)" ή "Ύδρευση (Ε3_585_012)" ή "Τηλεπικοινωνίες (Ε3_585_013)" Πρόσθετη γραμμή για το ρεύμα: Σύνοψη: Συμπληρώνεται το μέρος του ποσού που δεν έχει ΦΠΑ στην καθαρή αξία Συντ. ΦΠΑ: 0% Αιτία εξαίρεσης από ΦΠΑ: Χωρίς ΦΠΑ – άρθρο 2 και 3 του Κώδικα ΦΠΑ Χαρακτηρισμός Κατηγορία: "2.5 Γενικά Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ" Είδος: "Ενέργεια (Ε3_585_011)" Πρόσθετη γραμμή για το νερό: Σύνοψη: Συμπληρώνεται το μέρος του ποσού που έχει ΦΠΑ 24% στην καθαρή αξία Συντ. ΦΠΑ: 24% Χαρακτηρισμός Κατηγορία: "2.4 Γενικά Έξοδα με δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ" Είδος: "Ύδρευση (Ε3_585_012)" Δ) Ενοίκιο επαγγελματικής στέγης (διαβίβαση από τον μισθωτή) Είδος παραστατικού: "Ειδικό στοιχείο (Έξοδο) – Απόδειξη Πληρωμής" Τύπος παραστατικού: "Ενοίκιο Έξοδο" Γενικά στοιχεία παραστατικού Συμπληρώνονται σειρά, ΑΑ και ημερομηνία Στοιχεία εκδότη: συμπληρώνεται ο ΑΦΜ του εκμισθωτή Σύνοψη: Συμπληρώνεται το ποσό στην καθαρή αξία Χαρακτηρισμός Κατηγορία: "2.5 Γενικά Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ" Είδος: "Ενοίκια (Ε3_585_014)" Ε) Συνδρομή ΤΕΕ Είδος παραστατικού: "Λήψη παραστατικών λιανικής" Τύπος παραστατικού: "Συνδρομές" Γενικά στοιχεία παραστατικού Σειρά: 0, ΑΑ: ο Αρ. Πρωτ. Ημερομηνία: η ημερομηνία έκδοσης του ειδοποιητηρίου Σύνοψη: Συμπληρώνεται το ποσό στην καθαρή αξία Χαρακτηρισμός Κατηγορία: "2.5 Γενικά Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ" Είδος: "Λοιπά έξοδα (Ε3_585_016)" ΣΤ) Αποσβέσεις παγίων Είδος παραστατικού: Εγγραφές Οντότητας Τύπος παραστατικού: Αποσβέσεις Σύνοψη: Συμπληρώνεται το ποσό στην καθαρή αξία Χαρακτηρισμός Κατηγορία: 2.8 Αποσβέσεις Παγίων Είδος: Αποσβέσεις (Ε3_587) Η προθεσμία για όλα εκτός από τις αποσβέσεις είναι μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ. Για τις αποσβέσεις είναι μέχρι την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Συμπλήρωση: Στα έξοδα που έχουν ΦΠΑ (δηλαδή τα Α και Γ) πρέπει να προστεθεί και ο σχετικός χαρακτηρισμός (επιπλέον όσων έχω προαναφέρει). Συνεπώς, στον "Χαρακτηρισμό εξόδων" επιλέγεται "Προσθήκη Χαρακτηρισμού". Κατηγορία: "Χαρακτηρισμοί ΦΠΑ" Είδος: "Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας (VAT_361)" Στο πεδίο "Ποσό" συμπληρώνεται η καθαρή αξία και όχι το ποσό του φόρου. Το VAT_36x είναι ο κωδικός του πεδίου της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ. Για αγορά παγίων (εξοπλισμού) επιλέγεται το VAT_362.
    1 point
  30. Η αυστηρή προσέγγιση θα ήταν να θεωρήσουμε εκτός σχεδίου τη κατά κανόνα απόσταση από τα όρια των 15μ ως Δ. Ανάλογα με την χρήση μπορεί να είναι 10 ή κατά παρέκκλιση 5μ. Με τις αλλαγές του Ν.4759/20 (ΦΕΚ 245Α/9-12-20): Άρθρο 17, 7." Επί των ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου και εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση, σύμφωνα με την παράγραφο 2, επιτρέπονται οι παρακάτω κατασκευές: α) Πέργκολες με προσωρινά σκίαστρα. ι) Κινητά ή μόνιμα προστεγάσματα με μέγιστο πλάτος προεξοχής 1/2 Δ. ια) Στέγαστρα σε οποιαδήποτε θέση και εφόσον αυτά αναπτύσσονται εντός των υποχρεωτικών ακαλύπτων μπορούν να κατασκευάζονται με πλάτος μέχρι 1/4 Δ ή δ. * Το διεγραμμένο μεταφέρθηκε στην παρ 4 του αρθ 17 εδάφιο στ για τα εντός του υποχρεωτικού ακάλυπτου και για το προκήπιο ισχύει χωρίς προϋποθέσεις πλάτους (παρ 8 του αρθ 17 εδάφιο Β.α) Φύτευση δεν ελέγχουμε στα εκτός, ούτε προκήπιο υπάρχει, ούτε υποχρεωτικός ακάλυπτος κάτα Αρθ 12 παρ 1δ (μιλάει για οικόπεδα) οπότε θεωρώ πως στέγαστρα μπορούν να έχουν οτιδήποτε διαστάσεις και θέση.
    1 point
  31. 7. Δεν επιτρέπεται η δόμηση ακόμη και σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο έστω καικατά το Αρθ-25 του Ν-1337/83 όπως εκάστοτε ισχύει, αν για οποιονδήποτε λόγο απαιτείται τακτοποίηση των γειτονικών του οικοπέδων και κατά την κρίση της πολεοδομικής υπηρεσίας, η δόμηση θα παρεμποδίσει ή θα δυσχεράνει με οποιονδήποτε τρόπο την τακτοποίηση. Όταν η τακτοποίηση παρεμποδίζεται από υπάρχοντα κτίσματα, θα πρέπει να εκδίδεται πράξη αδυνάτου τακτοποίησης, άρθ.25 Ν.1337/83 : μπορεί να είναι οικοδομήσιμα με το άρθ.25 του Ν.1337/83 όπως τροποποιήθηκε με το άρθ.27 του Ν.2742/99 ΦΕΚ 207Α, αλλά με μειωμένο Συντελεστή και χωρίς δυνατότητα παράλληλης εφαρμογής άλλωνευεργετικών δ/ξεων , όπως π.χ. για την οικογενειακή στέγη ή τα χαμηλά κτίρια, Αποφ-14031/05, Αποδοχής Γνωμ. ΝΣΚ-88/02 = Τα οικόπεδα πρέπει : - να προϋφίστανται της 27-7-77 (προ του Ν.651/77) - να έχουν μία πλευρά τουλάχιστον 5,00μ. σε κοινόχρηστο χώρο, - στον οικοδομήσιμο χώρο τους, να εγγράφεται κτίριο ελάχιστης επιφάνειας 50,00 τμ &πλευράς 5,00μ (Υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί αυτό το κριτήριο;;) με ορθογώνιο σχήμα άρθ.7 παρ.15 του ΝΟΚ
    1 point
  32. Σε εργασίες που απαιτούν ικριώματα πχ., γράφει ο Νόμος ότι απαιτείται δήλωση ανάθεσης/ανάληψης. Για αυτό ρωτάω...
    1 point
  33. Στον παλαιο κανονισμο σκυροδεματος (αρθρο 45) η προταση για αρμο ηταν απο 25-35 μ δηλαδη πιο συντηριτικος απο τον ΕΚΟΣ. Η βασικη διαφορα ειναι οτι στον παλαιο ο αρμος απαιτουταν μεσω αρθρου του κανονισμου ενω στον ΕΚΟΣ αναφερεται στα σχολια . Συμφωνα με Γ.Γκρος (καθηγητης ΕΜΠ ) στο βιβλιο του "Οπλισμενο Σκυροδεμα κατα τον ΕΚΟΣ 2000 -Συγκριση με EC2 " στον πινακα 14.5 αναφερει για την αποσταση αρμων διαστολης σε κτιρια απο οπλισμενο σκυροδεμα 1) Κτιρια μικρης δυσκαμψιας 30-40 μ 2) Κτιρια μεγαλης δυσκαμψιας 15-25 μ 3) Υποστεγα 36-72μ 4) Εξωστες ,στηθαια,προστεγασματα 8-10μ Ειναι σαφως πιο συγκεκριμμενες προτασεις . Ανεξαρτητα ομως απο αυτα δεν ειναι υποχρεωτικη η κατασκευη αρμου διαστολης αρκει να παρθουν τα καταλληλα μελετητικα και κατασκευαστικα μετρα (πχ σε μεταλλικο υποστεγο αν παρεις υποψη σου τη θερμοκρασια μπορεις να πας εως 120 μ μονοκοματα ).
    1 point
  34. Αρμοί διαστολής ανά 40μ σε κτήρια από σκυρόδεμα (§Σ6.3.2.6 ΕΚΩΣ)
    1 point
  35. Καλησπέρα Clemenza, Έπεσα πάνω στην απορεία σου κατά τύχη και θα ήθελα να σου δώσω κάποιες διευκρινήσεις, μιάς και ασχολούμε με τον οικοδομικό κλάδο και από την στιγμή που βλέπω ότι δεν έχεις πάρει άλλες απαντήσεις. Σχετικά με την τσιμεντοκονία η περιγραφή που έδωσες είναι σωστή. Όσο αναφορά το περλομπετό, είναι ένα μείγμα περλίτη+ τσιμέντο. Στην αγορά το υλικό αυτό είναι γνωστό σαν Perlobeton S. Η αναλογία του είναι : Perlobeton S + τσιμέντο => 330kg / m3 . Συγκριτικά τώρα με την τσιμεντοκονία το υλικό αυτό ειναι περίπου 0.80-1 ευρώ το m2 πιό ακριβό προσφέροντας όμως πολλές παραπάνω ιδιότητες από ότι η τσιμεντοκονία, όπως είναι θερμομόνωση, ηχομόνωση καθώς και μία ενιαία τελική στρώση. Συκριτικά με το αφρομπετό (το οποίο σωστά το περιέγραψες και αυτό) το perlobeton S έρχεται στην ίδια τιμή καθώς το αφρομπετό απαιτεί και τσιμεντοκονία απο πάνω. Οπότε απαιτούνται 2 στρώσεις. 1) Ελαφρομπετόν = Αφρομπετόν (σωστό) 2) Εξωτερικοί χώροι = Perlobeton S ή αφρομπετόν. Εσωτερικοί χώροι (εδώ έχω κάποια διευκρίνιση) Σε εσωτερικούς χώρους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τσιμεντοκονία όπως λες αλλά και perlobeton S. Επίσης, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει σε οικοδομή γέμισμα 5-6 πόντους. Συνήθως τα γεμίσματα κυμένονται απο 8-10 cm το λιγότερο σε όλες τις οικοδομές. Ελπίζω η απάντηση μου να σε βοήθησε!
    1 point
  36. Τρεις περιπτώσεις : 1. Νερό σε Σκυροδέτηση Θεμελίωσης (πριν την Σκυροδέτηση) : α) Εφόσον το σκάμμα σου έχει κρατήσει νερά, πρέπει να τα απομακρύνεις πριν την σκυροδέτηση. i) (εύκολο) : Διαλέγεις γωνία του σκάμματος και σκάβεις οριζόντιο κανάλι με κλίση που θα επιτρέψει στα νερά να φύγουν με φυσική ροή προς χαμηλότερο υψόμετρο ii) (δύσκολο) : Αν δεν μπορείς να εφαρμόσεις το (i), πχ σε περίπτωση βαθειάς έκσκαφής, απομακρύνεις τα νερά με αντλίες Σε κάθε περίπτωση, αφού απομακρύνεις τα νερά και πριν την σκυροδέτηση, πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να ξεπλύνεις τον οπλισμό θεμελίωσης με νερό υπό πίεση, για να απομακρύνεις λάσπες ( εννοείται οτι έχεις ρίξει μπετόν καθαριότητας στην σκάφη σου, αλλιώς άστα να πάνε...) Επίσης, νεροποντή σε θεμελίωση μπορεί να προκαλέσει αστοχία στα πρανή εκσκαφής, οπότε αν περιμένεις κάτι τέτοιο, καλό είναι να πεις στον χωματά σου να φροντίσει να κάνει σωστή διαμόρφωση στο όρυγμα. Θα υπολογίζεις οτι από την χάραξη της θεμελίωσής σου θες τουλάχιστον περιθώριο 0,50μ για να στηθούν τα πλαϊνά και από εκεί και έξω τραβάς την ρίζα του πρανούς όσο έξω χρειάζεται, ώστε σε περίπτωση αστοχίας τα χώματα που θα αποκολυθούν να μην πέσουν μέσα στη θεμελίωσή σου. 2. Νερό σε Σκυροδέτηση Θεμελίωσης (κατά την Σκυροδέτηση) : Μην ανησυχείς. Όσο νερό και αν φας, το σκυρόδεμα θα πάει κάτω και το νερό θα ανέβει μόνο του στην επιφάνεια ( θα δεις πρασινωπές λιμνούλες ). Την επομένη της σκυροδέτησης κάνεις ότι και στο (1) για να απομακρύνεις τα νερά ή απλά περιμένεις να κάνει ο ήλιος την δουλειά του. Απλά, αν έχεις ρίξει radier, μην αφήσεις να πατήσει άνθρωπος την επόμενη μέρα, οι άνω 5 πόντοι θα είναι ακόμη νωποί. 3. Νερό σε Σκυροδέτηση Ανωδομής (πλάκα): α) Στην αρχή της σκυροδέτησης δεν έχεις πρόβλημα, ακόμη και με νεροποντή. Το νερό ανεβαίνει μόνο του επάνω κα στραγγίζεται από τα κενά του πετσώματος της πλάκας χωρίς προβλήματα. Μην σε ανησυχεί αυτά που μας έλεγαν στο Πολυτεχνείο για απομείωση της αντοχής του σκυροδέματος λόγω προσθήκης νερού. Αυτό ισχύει σίγουρα αν προσθέσεις νερό στο μίγμα όσο αυτό είναι μέσα στην μπετονιέρα, οπότε με την ανάδευση παίρνεις πράγματι μίγμα με υψηλότερη αναλογία νερού. Στην σκυροδέτηση το μόνο που προκαλεί "ανάδευση" στο μίγμα σου είναι οι γαλότσες των μπετατζίδων, οπότε κομμένα τα πολλά "πήγαινε-έλα", ειδικά για μεγάλη πλάκα και πολυμελές συνεργείο. β) Όσο προχωράει η σκυροδέτηση, το μπετόν σφραγίζει τα κενά του πετσώματος και η πλάκα αρχίζει να μαζεύει νερό. i) Εφόσον το πλαϊνό δεν είναι πολύ υψηλότερο από την τελική στάθμη μπετόν (5~10εκ.), είσαι οκ, αφού όπως ανέφερε και ο συνάδελφος γλιτώνεις την διαβροχή λόγω της "λιμνούλας" των 5-10εκ. ii) Σε περίπτωση, όμως που ο μπετατζής έχει σηκώσει πολύ ψηλά πλαϊνά ( πχ επιδή είχε τελαρωμένα πανέλα και τον βόλευε ) έχεις θέμα. Στην περίπτωση αυτή το πιο πιθανό είναι να δείς ένα πλαινό ( εξωτερικό κούτελο περιμετρικών δοκών ) που είναι κοντραρισμένο ( πλευρικά εξασφαλισμένο ) μέχρι την τελική στάθμη σκυροδέματος, αλλά η επιφάνεια του μπετοφόρμ να τρέχει πολύ ψηλότερα από την στάθμη αυτή και να κρατάει νερό μέχρι αυτό το ύψος. Αν είναι έτσι, κινδυνεύει να αστοχήσει το πλαϊνό από την πίεση του νερού που συσωρρεύεται και να σου ανοίξουν τα περιμετρικά δοκάρια. Ζήτα από τον μπετατζή σου ( αν και μάλλον θα το κάνει από μόνος του ) να ανοίξει το πλαϊνό σε ορισμένες θέσεις για να ξενερίσει η πλάκα. Αυτό γίνεται ευκολότερα στο μέσον πλευράς της περιμέτρου της πλάκας, γιατί οι γωνίες θα πρέπει να είναι δεμένες. Σε περίπρωση νεροποντής καλό είναι να διασφαλίσεις περισσότερες από μία θέσεις απορροής των συσωρρευόμενων υδάτων. Αν αφήσεις μόνο μία θέση εκτόνωσης, τα νερά θα φύγουν μεν, αλλά μάλλον στην θέση απορροής θα έχεις απόπλυση ( ξέπλυμα ) και θα αποκαλυφθούν τα αδρανή του σκυροδέματος. Μην ανησυχείς για το επιπλέον βάρος στην υποστήλωση ( ικριώματα ) της πλάκας λόγω νερού. Η πλάκα δεν πρόκειται ποτέ να πέσει στα κεφάλια μας λόγω νερού, πολύ απλά διότι τα εξωτερικά πλαϊνά θα έχουν αστοχήσει νωρίτερα για να εκτονώσουν την κατάσταση... Στο τέλος της σκυροδέτησης και εφόσον το συνεργείο σου βγάλει την δουλειά υπό βροχή, κάνε έναν κόπο και κέρνα καμία μπύρα - σουβλάκι στον κόσμο. Πίστεψέ με, θα το εκτιμήσουν. (* Αλλά σε καμία περίπτωση "κολλητηλίκια" με τα συνεργεία, πίστεψέ με, θα σε καβαλήσουν...) Αυτά, ελπίζω να σε βοήθησα
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Εγκρίθηκε μέσω WiFi4GR το δωρεάν WiFi σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ
      Την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ για τουλάχιστον πέντε χρόνια εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ.

      Το κόστος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, θα βαρύνει την εταιρία και από το ύψος του και τη δυνατότητα κάλυψής του από τη ΣΤΑΣΥ θα εξαρτηθεί και η επέκταση του ασύρματου Ιντερνετ και σε άλλους σταθμούς.

      Οι πρώτοι έντεκα σταθμοί στους οποίους θα λειτουργήσει WiFi έως το τέλος της χρονιάς είναι εκτός από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, οι σταθμοί Μοναστηράκι, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Πειραιάς, Κορυδαλλός, Χαλάνδρι, Αγιος Δημήτριος, Φιξ και Αγία Μαρίνα. 

      Οι επιβάτες θα μπορούν να συνδέονται άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια διαδικασία εγγραφής. Στη συνέχεια η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα μετρήσει το μηνιαίο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ώστε να αποφασιστεί η επέκταση του δικτύου και το χρονοδιάγραμμά της.

      Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις περιοχές που θα εγκατασταθούν σημεία πρόσβασης στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR.

      Το WiFi4GR «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας, για την κάλυψη, 2.500 περίπου περιοχών ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε όλη την επικράτεια. Το σύστημα, το οποίο θα αναπτυχθεί, θα διαθέτει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης, το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των δομικών στοιχείων του δικτύου.
      • 0 απαντήσεις
    • Η σύνδεση του νυχτερινού φωτισμού με το «Τοπικό Εγχώριο Προϊόν» στην Ελλάδα
      Όσοι έχουμε βρεθεί σε νυχτερινή πτήση έχουμε απολαύσει το θέαμα που προσφέρει η επιφάνεια της Γης, όταν τα νυχτερινά φώτα αναδεικνύουν μοτίβα που παραπέμπουν σε έργα τέχνης. Εκτός όμως από το εντυπωσιακό θέαμα, τα νυχτερινά φώτα αποτελούν μια πολύτιμη πηγή πληροφορίας για τις δραστηριότητες του ανθρώπου και την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον.

      Στο πλαίσιο της εξερεύνησης αυτού του πεδίου, η NASA καταγράφει συστηματικά τον νυχτερινό φωτισμό του πλανήτη μας. Τα τελευταία 10 χρόνια πολύ βελτιωμένες καταγραφές παρέχονται από τον αισθητήρα VIIRS της αποστολής SUOMI.

      «Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σκεφτήκαμε να ερευνήσουμε τι έχουν να μας πουν τα νυχτερινά φώτα για την πατρίδα μας» λέει στην «Κ» η Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, η οποία ηγήθηκε μιας ενδιαφέρουσας έρευνας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων.
      • 0 απαντήσεις
    • «Εξοικονομώ 2023»: Ο νέος οδηγός του προγράμματος μετά την 3η τροποποίηση
      Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/97165/610 ΚΥΑ (ΦΕΚ 5174/Β΄/13.09.2024) που αφορά την 3η τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/55246/807/18.05.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ 2023”», ως εξής:

      Α. Ο Οδηγός Εφαρμογής Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» και η 1η Τροποποίηση του Παραρτήματος VI που αφορά την Υπεύθυνη Δήλωση σχετικά με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, ως ακολούθως:

      Τροποποίηση (3η) της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ 55246-807 18.05.2023 ΚΥΑ Εξοικονομώ 2023 (ΦΕΚ 5174-Β-13.09.2024).pdf
      • 3 απαντήσεις
    • Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Πώς υπολογίζεται το νοίκι. Ποιο το τίμημα επαναγοράς
      Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία ρύθμιζονται τα τελευταία ζητήματα που αφορούν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στην Ελλάδα προκειμένου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

      Η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος, ενώ από τον Ιανουάριο του 2024 βρίσκεται στο δεύτερο κύκλο του ανταγωνιστικού διαλόγου.  Οι βασικές αλλαγές με τις οποίες προχώρησε ο διάλογος με τους υποψήφιους επενδυτές, προέβλεπαν έκπτωση 30% στο τίμημα αγοράς ακινήτων από πλειστηριασμούς, αλλά και επαναγοράς από τον οφειλέτη, είσοδο εμπειρογνωμόνων εντός του ακινήτου για αυτοψία και φορολόγηση του Φορέα ανάλογη με αυτήν των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων (REIC).

      Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι οι: «Bain Capital Credit», «Christofferson, Robb & co, LLC», «Fortress Credit Corp.», Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial DAC».

      Ο Φορέας Ακινήτων θα αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και θα τους τα εκμισθώνει για περίοδο 12 ετών, προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν στην κατοικία τους και να αποτραπούν έτσι οι εξώσεις. 
      • 0 απαντήσεις
    • Ο διαδραστικός χάρτης με όλα τα ενεργά σεισμικά ρήγματα της Ελλάδας
      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας (HeDBAF) είναι ένα εθνικό προϊόν συνεργασίας όλων των σχετικών με αυτό το αντικείμενο ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΟΑΣΠ.

      Ο κύριος σκοπός της γεωβάσης είναι να παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα και σε όποιον θέλει να έχει μια συνοπτική ή εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα ενεργά/σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, καθώς και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα καθοδήγησης για γεωλόγους, μηχανικούς και την κεντρική και τοπική διοίκηση, για περαιτέρω εις βάθος μελετών.

      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας
      • 4 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.