Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Ρrometheus

    Ρrometheus

    Members


    • Πόντοι

      10

    • Περιεχόμενα

      38


  2. Mech25

    Mech25

    Members


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      30


  3. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      26.109


  4. Tyler

    Tyler

    Members


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      36


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 05/04/2022 σε όλες τις περιοχές

  1. Συμφωνώ με την άποψη ότι σε διαφορετική διαρρύθμιση θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση της ΟΑ και μετά να συμπληρώνεται η ΗΤΚ. Αρκετά ξεκάθαρο από το άρθρο 100 του Ν4495.
    4 points
  2. Μου το ζήτησαν πολλές φορές. Σε όλες τις περιπτώσεις ανέβασα λογαριασμούς μετά το 2020 και δεν υπήρξε πρόβλημα. Ο ελεγκτής σου δεν πέρασε ευχάριστο βράδυ και την πληρώνεις εσύ Εάν υπάρξει πάντως ενδιαφέρον, πολύ ευχαρίστως θα συμμετάσχω σε μία μαζική αγωγή προς τα εκεί. Μας τα έχουν κάνει Ζέπελιν...
    4 points
  3. Καλημέρα σας. Έλαβα κι εγώ το email (για Νότο). Για να βοηθήσω τους φίλους από Βορρά, σε εμάς ήρθε το email από τον Ασπροπυργο και όχι από τα κεντρικά. Επομένως δεν σχετίζεται με τη δική σας διαδικασία, που πιθανότατα θα κινηθεί από Θεσσαλονίκη.
    4 points
  4. Δεν έχω κάνει ακόμα τίποτε, αλλά μου φαίνεται ορθότερο η ενημερωμένη κάτοψη να προκύπτει από κάποια εκδοθείσα πράξη ήτοι ενημέρωση φακέλου βάσει του άρθρου 42, και όχι να μπαίνει έτσι χύμα στην ταυτότητα. Συμφωνώ δηλάδη με τον @prometheus
    3 points
  5. @tatiani: Προφανώς διάβασες τα προηγούμενα, οπότε δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω. Το ζήτημα των σχεδίων αφορά εσένα και όχι τη συμβολαιογράφο. Να είσαι σίγουρη ότι στην (όχι και τόσο πιθανή) περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα μελλοντικά, αναφορικά με το σχέδιο, αυτή θα σφυρίζει αδιάφορα.
    3 points
  6. @Paul_Mix: Ενημερώνεις τον φάκελο της άδειας για μεταβολές διαστάσεων οικοπέδου μέχρι 2%. Από τον νόμο επιβάλλεται η ενημέρωση της ταυτότητας κτιρίου ύστερα από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας για την οποία απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. @akis73: Υποχρεούσαι να ενημερώσεις τον φάκελο της άδειας.
    3 points
  7. λογω επιβολης προσθετων υποχρεωσεων στο ΤΑΠ https://news.b2green.gr/17655/μεταβιβάσεις-ακινήτων-αποχή-των-συμβ «Βάσει του άρθρου 19 του νέου νόμου, λέει ότι ο συμβολαιογράφος θα κρατάει μια εγγυοδοσία και θα αποδίδει είτε από τον πωλητή είτε από τον αγοραστή, το 3 τοις χιλίοις, αντικειμενική ή δηλωθείσα και στη συνέχεια θα το αποδίδει για λογαριασμό τους. Αυτό προκάλεσε τεράστια αναστάτωση. Δεν αντέχουν οι συμβολαιογράφοι να κάνουν τους υπαλλήλους τους δημοσίου και οι υπάλληλοι του δημοσίου να κάθονται», ανέφερε αρχικά. σωστα...μακαρι να το εβλεπαν και "αλλοι" απο αυτη την πλευρα.........
    2 points
  8. @ifaistos: Αυθαίρετες κατασκευές που εισέρχονται στην πρασιά πάνω από 20 εκ. είναι κατηγορίας 5 και δεν μπορεί να γίνει δήλωση. Όμως, αν υφίστανται προ του 1983 τακτοποιούνται ως κατηγορία 1 ή 2 (αναλόγως παλαιότητας).
    2 points
  9. Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν σήμερα έναν μήνα αποχή από τις μεταβιβάσεις λόγω αλλαγής στα ΤΑΠ και εμείς ακόμη δεν ξέρουμε αν αρκεί η ενημερωμένη κάτοψη στο σύστημα
    2 points
  10. Άρθρο 100 παρ 14 14. Σε περίπτωση διαφορετικής διαρρύθμισης διακεκριμένης αυτοτελούς οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, υφίσταται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου και ενιαίου ειδικού προστίμου, αλλά ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώσει το σχετικό φακέλου της άδειας για τη συντελεσθείσα αλλαγή διαρρύθμισης κατά τη σύνταξη της ταυτότητας κτιρίου. Διευκρινισμένο είναι παίδες, όταν καταλάβουν τι μλκία έχουν γράψει ελπίζουμε να τη διορθώσουν. Πιθανότερο μου φαίνεται να καταργηθεί στην πράξη.
    2 points
  11. Μπορούν να σε κόψουν δηλαδή και στις εξετάσεις μετά; Συγχαρητήρια παιδιά σε όσους μπήκαν πάντως, έστω και σε αρχικό στάδιο.
    2 points
  12. Ναι, το pdf της επιστολής γράφει πάνω δεξιά τη διεύθυνση και είναι Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου και το αντίστοιχο τηλέφωνο (όχι Μαρούσι, οδός Χειμάρρας κλπ).
    2 points
  13. Μείναμε πίσω οι Θεσσαλονικείς μάλλον . Φαντάζομαι από μέρα σε μέρα θα μάθουμε κι εμείς!
    2 points
  14. για το α): απαιτείται μόνο τελικός έλεγχος από Ελεγκτή Δόμησης, γιατί είναι κατηγορία Α, περίπτωση vi), σύμφωνα με την Απόφαση αρ. 299, ΦΕΚ 57 Β/16-01-2014, άρθρο 1, παρ. 1 α περ. vi).
    2 points
  15. 5.212 downloads

    Πρόκειται για τη μετατροπή του αρχείου oikismoi2000.kmz της πλατφόρμας geodata.gov.gr σε αρχείο dwg σε ΕΓΣΑ 87 ***ΠΡΟΣΟΧΗ***: Χρησιμοποιείστε το αρχείο με δική σας ευθύνη
    1 point
  16. 100.597 downloads

    Το αρχείο περιλαμβάνει τα εξής: 1. ΙΚΑ - Αίτηση - Δήλωση απογραφής οικοδομοτεχνικού έργου 2. ΙΚΑ Πίνακας 1 - Μη εστεγασμένων επαγγελμάτων 3. ΙΚΑ Πίνακας 1α - Υπολογισμός ημερομησθίων 4. ΙΚΑ Πίνακας 1β - Κατανομής ημερομησθίων 5. ΙΚΑ Πίνακας 2 - Εστεγασμένων επαγγελμάτων 6. Έντυπο ΙΚΑ για έκδοση οικοδομικής άδειας 7. Πίνακας 3 ΙΚΑ - Αριθμός ημερομισθίων εργατοτεχνιτών 8. Πίνακας 3 ΙΚΑ
    1 point
  17. σωστή η παρατηρηση και .....θα ελεγα.....μαλλον με την παρ. 7....παροδο 10ετίας και εντος νομιμου ογκου.... καλησπερα karanus
    1 point
  18. όχι, το ecdl όπως και όλα τα πιστοποιητικά για ΗΥ δεν θέλει ούτε επικύρωση από δικηγόρο. Δείτε τη σελίδα 2463 ή 143 της προκύρηξης <<Επισήμανση: Τα φωτοαντίγραφα των πιστοποιητικών της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.) καθώς και των πιστοποιητικών και των βεβαιώσεων απόδειξης γνώσης Η/Υ γίνονται αποδεκτά χωρίς επικύρωση από δικηγόρο ή θεώρηση από δημόσια υπηρεσία.>> Απλό σκανάρισμα του πρωτότυπου ή του αντιγράφου αρκεί.
    1 point
  19. Το θέμα σου νομίζω δεν είναι η ΤΕ ,αλλά η συναίνεση που θα χρειαστείς , διότι η πυλωτή αποτελεί κοινόχρηστο χώρο. Νομίζω είσαι στην περίπτωση της παρ.9 του άρθρου 98 και όχι της παρ.6 του ιδίου άρθρου.
    1 point
  20. Είναι ξεκάθαρο ότι για την εν λόγω προκήρυξη δεν ζητείται υπεύθυνη δήλωση. Αλλά πέραν αυτού, όπως είναι ξεκάθαρο και από την αίτηση της β' φάσης που καλούμαστε να υποβάλλουμε, από μόνη της αποτελεί υπεύθυνη δήλωση (βλ. το κείμενο κάτω κάτω, που εμφανίζεται).
    1 point
  21. 1. Δεν μπορεί να αποζημιωθεί οτιδήποτε έχει κατασκευαστεί μετά την ημερομηνία έγκρισης των Πινάκων Επικειμένων. Τέλος. Η μοναδική περίπτωση είναι με εκπρόθεσμη ένσταση στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου να αποδείξει ο ενδιαφερόμενος ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί εμπράγματα δικαιώματα (κατασκευές) που είχαν κατασκευαστεί πριν την ανωτέρω ημερομηνία. Με σαφείς αποδείξεις. 2. Το δεύτερο μέρος είναι προφανές και συμφωνώ. Δεν έχω πει άλλωστε κάτι διαφορετικό. Αναγράφεται αναλυτικά αυτή η περίπτωση στους Πίνακες της Π.Ε. είτε με απόδοση νέου οικοπέδου που φέρει πάντα το χαρακτηριστικό γράμμα "Ν" δίπλα από τον αριθμό της τελικής ιδιοκτησίας (π.χ. 01Ν, 02Ν κλπ) είτε με χρηματική αποζημίωση που μέχρι να καταβληθεί, έχει δικαίωμα ο δικαιούχος να αρνηθεί κατάληψη έκτασης του ακινήτου του για δημιουργία Κ.Χ. Υ.Γ. Το ξαναλέω : αν επιτρέψει την κατάληψη έκτασης πριν αποζημιωθεί πλήρως ή μερικώς δεν χάνει το δικαίωμα της αποζημίωσης και ούτε τίθεται θέμα παραιτήσεώς του από αυτό το δικαίωμα.
    1 point
  22. Καλημέρα! Επιβεβαιώνω και εγώ email από Νότο. Ρε παιδιά αυτό με τις ιατρικές εξετάσεις τι φάση; Είναι νόμιμο κάτι τέτοιο; Πρώτη φορά το ακούω σε διαδικασία πρόσληψης
    1 point
  23. Καλησπέρα. Χτες ήρθε αλλά το είδα σήμερα.
    1 point
  24. Η γνώμη μου είναι ότι αφού θα μπει τώρα στον 4495 ισχύει η 5ετία.
    1 point
  25. Θεωρώ πως γίνεται και χωρίς μεταφορά, γιατί οι περιπτώσεις εξαίρεσης κάτα Άρθρο 99 αφορούν κοινό σύνολο (εξ ολοκλήρου αυθαίρετα, αυθαίρετες επεκτάσεις ή αλλαγές χρήσης, 4178 ΔΕΔΟΤΑ Υ - σε Σ2, Σ3, Σ4 Κατ. 4, Κατ. 5).
    1 point
  26. αν κάνεις μεταφορά, ναι θεωρω. τώρα χωρίς μεταφορά δε ξέρω
    1 point
  27. Δεν αναφέρει δηλαδή ημερομηνίες για ιατρικές εξετάσεις κλπ. Περιμένετε ξανά κι εσείς λοιπόν
    1 point
  28. Άρθρο 100 του 4495/17: 14. Σε περίπτωση διαφορετικής διαρρύθμισης [...] ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώσει τον σχετικό φάκελο της άδειας για τη συντελεσθείσα αλλαγή διαρρύθμισης κατά τη σύνταξη της ταυτότητας κτιρίου.
    1 point
  29. Χωρίς να είμαι βέβαιος, θεωρώ ότι είναι αποδεκτές και οι δύο εναλλακτικές που αναφέρεις εν προκειμένω.
    1 point
  30. Επειδή παρά-ασχολήθηκα(με) με τεχνικά θέματα τις τελευταίες βδομάδες, (εξάλλου ποιον ενδιαφέρουν στην "πραγματική" πιάτσα της χώρας? εμείς απλά μηχανικοί με μια υπογραφή είμαστε) ας επανέλθω στα κακώς(?!) κείμενα του νέου ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Κάνοντας κάποιες συζητήσεις με συναδέλφους τις προηγούμενες μέρες απ' όλη την Ελλάδα, συνειδητοποίησα ότι τελικά μάλλον επετεύχθη αυτό που φοβόμουν και έκραζα πριν την έναρξη του προγράμματος, δηλαδή: Εκτός από τους συναδέλφους που ΟΝΤΩΣ δεν πρόλαβαν να τελειώσουν τις αιτήσεις λόγω φόρτου εργασίας ή buildingcert, και οι οποίοι ρίσκαραν και λίγο βέβαια τελευταίες μέρες, ξέρετε τι ωραία είναι να πάρεις έναν απλό αριθμό πρωτοκόλλου σε 2 λεπτά και μετά να μπορείς να τελειώσεις την αιτησούλα σου ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 2-3 ΜΗΝΕΣ που τρέχει το πρόγραμμα και που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΛΕΟΝ? Αφού δεν προλάβαινες ρε παιδί μου, τι να κάνουμε τώρα? Κινδυνολογώ όπως πάντα εκτός πραγματικότητας. Ως φύσει κακεντρεχής και συνωμοσιολόγος.
    1 point
  31. Από τη στιγμή που προϋπάρχει της 31-12-2003, κι έχει κάποιου είδους πρόσβαση, είναι άρτιο και οικοδομήσιμο (εφόσον δεν υπάρχουν άλλες απαγορεύσεις)
    1 point
  32. Σωστό μου ακούγεται. Όταν ανοίγει κανείς το pdf, το τμήμα "Ελληνική Δημοκρατία" θα πρέπει να έχει τη φορά από κάτω προς τα επάνω στην μακρά αριστερή πλευρά του Α4 (portrait) ή από πάνω προς τα κάτω (στη μακρά δεξιά πλευρά του). Δεν ξέρω αν ήμουν σαφής στην περιγραφή μου.
    1 point
  33. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Η μοναδική (σπάνια) περίπτωση είναι να αποδείξει τώρα ο ιδιοκτήτης ότι κακώς είχαν εγκριθεί οι τότε Πίνακες Επικειμένων και ότι υπήρχαν εκεί κάποιες παλιές κατασκευές που δεν καταγράφηκαν και οφείλουν να συμπληρωθούν. Πρόσθεσε ότι δεν είχε κάνει και ένσταση αφού είχαν αναρτηθεί! Δύσκολη περίπτωση γιατί έχουν καταστεί οριστικοί και αμετάκλητοι και αν δεν θέλει η Υπηρεσία να εξυπηρετήσει πρέπει να πάει δικαστικά και να εκδοθεί προσωρινή-ειδική εντολή από δικαστήριο. Αλλιώς μπαίνεις με μπουλντόζα άμεσα. Αλλά πολλές φορές είναι "μία ή άλλη" για τον ιδιοκτήτη, γιατί τα έξοδα μπορεί αν είναι κατά πολύ περισσότερα με αυτά της αποζημίωσης. Θυμήσου ότι η τιμή μονάδας είναι στον "τότε" χρόνο. Τρομερά σπάνια περίπτωση. Και μόνο νόμιμες κατασκευές ή κατασκευές που είχαν γίνει έως τη χρονιά της καταγραφής.
    1 point
  34. 1 point
  35. Το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα σχετικά με τον Ν. 4315/2014 και καταλήξαμε πως οι μελέτες που έγιναν με το νόμο αυτόν είναι "ελάχιστες" (εγώ είπα τότε Καμία). Το θέμα μας εδώ είναι για τους πίνακες των πράξεων που υπάρχουν ήδη στα συρτάρια των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων και συντάχτηκαν με παλαιές διατάξεις που πατούσαν στον 1337/83. Ο Νόμος 4315/2014 ήταν ένας προεκλογικός νόμος του Σαμαρά που μείωνε βασικά όλες τις εισφορές. Εγώ μέχρι τώρα ΔΕΝ είδα έναν συμπληρωμένο πίνακα με τις Α,Β,.... ΣΤ στήλες και με τις ..... υποστήλες. Το έγραψα και την άλλη φορά : Ας μας δώσει κάποιος έναν τέτοιο πίνακα συμπληρωμένο.
    1 point
  36. νβρ... και που να στα λεω..... αυτος ο πινακας που εβαλες ηταν και σωστος και πρακτικος, με την αριθμηση ανα στηλες και ολα τα καλα του..... Τον κατηργησαν με τον 4315/2014, [τοτε που με τον 4269/14 καταργησαν και αρθρα του ν. 1337 και τα μετεφεραν στον νομο αυτο] ΦΕΚ Α 269/14 στην σελ 76 και εκαναν στηλες- επικεφαλιδες με γραμματα Α εως Στ και με άλλη Ζ τις παρατηρησεις σε αλλη γραμμη... και απο κατω υποστήλες και ανθυποστήλες σε δουλεια να βρισκομαστε...χωρις λογο... Εκαναν "εργο" πνοής...
    1 point
  37. Στο σημείο αυτό που έγινε ήδη κουβέντα για το πόσο σημαντικό είναι η κατανόηση του πίνακα της Π.Ε. θέλω να δώσω , για όσους δεν γνωρίζουν ή, ας πούμε, δεν γνωρίζουν τόσο καλά το θέμα, έναν Πίνακα που έχει όλες τις ερμηνείες-επεξηγήσεις ΟΛΩΝ των στηλών. Υπάρχει αυτός όπως τον έδωσα, μαζί και με άλλες πληροφορίες και σε άλλα σημεία εδώ στο φόρουμ αλλά, για να μη τον ψάχνουν οι συνάδελφοι σαν τον δίνω και εδώ. ------ Το έγγραφο που μας έδωσε παραπάνω ο Δημήτρης είναι χρησιμότατο. Η μεγάλη μου απορία. Πόσο μεγάλο αρχείο έχει αυτός ο άνθρωπος? Γνωρίζει όμως και που βρίσκεται το ΚΑΘΕ (?) θέμα (!!)........ (εδώ σ' έχω)! Bravo! ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΙΝΑΚΩΝ_ όλα_ συρραφης _κλπ.xls
    1 point
  38. @Doctorbike Όχι, ούτε ξυλοτύπους ούτε μηχανολογικά.
    1 point
  39. Καλό είναι να μην παίζουμε με τις λέξεις και κυρίως με τις αδυναμίες έκφρασης στην ελληνική γλώσσα των νομοθετικών διατάξεων. Μηχανικοί είμαστε, δεν είναι όμως ο νομοθέτης ή τουλάχιστον αυτός που παριστάνει τον νομοθέτη.
    1 point
  40. βασιλη, καλημερα αφορα περιπτωση ,ενω καποιος οφειλε εισφορα σε γη -εστω - 200 τμ. ρυμοτομηθηκαν 300. Αρα, δικαιουται αποζημιωση κατα τις διαταξεις περι απαλλοτριωσης για τα "επι πλεον 100 τμ. και δικαιουται να μην επιτρεπει την διανοιξη μεχρι να αποζημιωθει. εδω ειναι η απαντηση εισφορα σε γη επι πλεον τμ..docx
    1 point
  41. Η επέκταση υπογείου είναι υπέρβαση δόμησης και δεν αλλάζει αυτό εξ αιτίας της βοηθητικής χρήσης.
    1 point
  42. απαντώ και στα 2 μηνύματα επί της προσθήκης Με δεδομένο ότι το μέγιστο ύψος της οικοδομής μετριέται από το πεζοδρόμιο (το οποίο μπορεί να έχει αλλάξει) χρειάζεται επί της αλλαγής χρήσης Με δεδομένο ότι επί αλλαγής χρήσης απαιτείται πρόσβαση ΑΜΕΑ με ράμπα με κλίση 6% βλέπω πάλι να χρειάζεται
    1 point
  43. μετά από αρκετή αναζήτηση, βρήκα αυτό ! ας πει κάποιος, αν προκύψει κάτι άλλο !
    1 point
  44. Δεν συμφωνω με το παραπάνω. Η εσωτερική διαρρύθμιση δεν εξετάζεται από τον Ν4495. Εάν υπάρχει, γίνεται ενημέρωση φακέλου όταν ενεργοποιηθεί η ΗΤΚ. Αυτό αναφέρει ο Ν4495. Συνεπως, δεν σε δεσμεύει η δήλωση του Ν4495/17 ότι η διαρρύθμιση έγινε μεταγενέστερα της δήλωσης. Μπορεί να έγινε και από κατασκευής. Θα πρέπει να γίνει ενημέρωση της ΟΑ. Εάν πρέπει πρώτα να προηγηθεί Μικρή Κλίμακα και μετά ενημέρωση είναι κάτι που θα πρέπει να ρωτήσεις στην Πολεοδομία. Διαδικαστικό θέμα είναι. Παντως γίνεται να βγάλεις Μικρή Κλίμακα για “καμωμένο” όπως λέει ο συνάδελφος παραπάνω. Η Μικρή Κλίμακα πηγαίνει στο τμήμα αυθαιρέτων και ανάλογα εκεί βγαίνει ή όχι πρόστιμο.
    1 point
  45. Μόλις σήμερα μίλησα με ΔΟΟΚ και ΠΕΧΩ Απ/νης για θέμα ΝΟΚ Ένα οποιοδήποτε ερώτημα (π.χ ερμηνείας ΝΟΚ κλπ) υποβάλλεται αρχικά στην ΥΔΟΜ Αν η απάντηση της ΥΔΟΜ κατά σένα δεν είναι ικανοποιητική ζητάς να διαβιβασθεί στην Αποκεντρωμένη Αν και αυτή δεν σε ικανοποιεί ζητάς να ερωτηθεί η ΔΟΚΚ Όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί από 4/μηνο μέχρι 6-7/μηνο
    1 point
  46. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως στόχο να καταργήσει σταδιακά όλες τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας έως το 2027. Εντούτοις, η εκτίναξη των τιμών και το ενδεχόμενο να παραμείνει η Ευρώπη δέσμια των απειλών διακοπής της τροφοδοσίας, καθιστά επιτακτική την ταχύτερη δυνατή απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο; Θα φανεί στην πράξη. Προς το παρόν και για το προσεχές μέλλον, πάντως, η Ευρώπη είναι ενεργειακά εξαρτημένη από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Το φυσικό αέριο και εν μέρει το πετρέλαιο φτάνει από τη Ρωσία, μέσα από ένα περίπλοκο δίκτυο αγωγών. Η Ρωσία παρέχει παραπάνω από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη και παράλληλα παραμένει μια από τις κυριότερες πηγές προμήθειας πετρελαίου στη Γηραιά Ήπειρο. Η ΕΕ εισάγει φυσικό αέριο και από Νορβηγία, Βρετανία και Ολλανδία, αλλά τα αποθέματα των τριών αυτών χωρών εξαντλούνται. Έτσι, η Ρωσία παραμένει ο βασικότερος ενεργειακός τροφοδότης της Ευρώπης, καθώς την προμηθεύει με 158 δισ. μετρικούς τόνους φυσικού αερίου. Είναι ενδεικτικό ότι το 50% του φυσικού αερίου που εισάγει η Γερμανία προέρχεται από τη Ρωσία. Η Γαλλία καλύπτει τον ενεργειακό της εφοδιασμό από την Ρωσία κατά 25%, λόγω του γεγονότος ότι στηρίζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην πυρηνική ενέργεια. Η εξάρτηση της Ιταλίας από το ρωσικό φυσικό αέριο αγγίζει το 46%. Μικρότερες χώρες, όπως η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Μολδαβία, η Φινλανδία και η Λετονία εξαρτώνται ακόμα περισσότερο από από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σε κάποιες περιπτώσεις, η εξάρτηση υπερβαίνει και το 90%. Σημαντική είναι και η εξάρτηση της Ελλάδας. Αντιθέτως, το Ηνωμένο Βασίλειο αντλεί το ήμισυ των ενεργειακών του αναγκών σε φυσικό αέριο από εγχώριες πηγές, ενώ κύριοι προμηθευτές του από το εξωτερικό είναι η Νορβηγία και το Κατάρ. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της, η Ισπανία τροφοδοτείται κυρίως από την Αλγερία και τις ΗΠΑ. Ο υποθαλάσσιος Nord Stream 1 Στην Ευρώπη υπάρχουν οι εν ενεργεία αγωγοί, οι αγωγοί που περιμένουν έγκριση, οι αγωγοί που βρίσκονται υπό κατασκευή και τέλος όσοι αγωγοί δεν λειτουργούν πια. Σημαντικός λειτουργικός αγωγός είναι ο υποθαλάσσιος Nord Stream 1, ο οποίος τροφοδοτεί απευθείας τη Γερμανία με ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Έκανε πρεμιέρα το 2011, αλλά το σχέδιο κατασκευής του ξεκίνησε την δεκαετία 1990. Η κατασκευή του, που κόστισε 7,4 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε από κοινοπραξία τεσσάρων κορυφαίων εταιρειών, με πρώτη τη ρωσική Gazprom (51%). Το 2012 λειτούργησε και η δεύτερη γραμμή του. Μέσω του Nord Stream 1 διοχετεύεται στην Ευρώπη το 1/3 όλων των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη. Ο αγωγός συνέδεσε την ρωσική πόλη Vyborg (130 χλμ βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης) με την γερμανική πόλη Greifswald. Όπως προαναφέρθηκε διασχίζει υποθαλάσσια τη Βαλτική Θάλασσα, περνώντας από τις ΑΟΖ της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας, καθώς και από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, της Δανίας και της Γερμανίας. Έχοντας 1.224 χλμ μήκος, είναι ο μακρύτερος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο, ξεπερνώντας τον αγωγό Λάντζελντ κατά 54 χλμ. Η ετήσια δυναμικότητα του Nord Stream 1 είναι 55 δισ. κυβικά μέτρα. Αποτελείται από χιλιάδες σωλήνες βάρους 24 τόνων ο καθένας. Η κατασκευή του αγωγού είχε τότε προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις, κυρίως από την Πολωνία. Αναμφίβολα εδραίωσε ακόμα περισσότερο την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά ταυτόχρονα έλυσε με φτηνό τρόπο το ενεργειακό πρόβλημα αυτών των χωρών. Ο Nord Stream 2 Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και του παράλληλου υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 2, αλλά η λειτουργία του έχει παγώσει, αρχικά λόγω κάποιων νομικών προβλημάτων και στη συνέχεια λόγω της ουκρανικής κρίσης. Ο εν λόγω αγωγός φυσικού αερίου θα κάλυπτε ενεργειακές ανάγκες της Γερμανίας, αλλά και γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών. Ο Nord Stream 2, που κόστισε 11 δισ. δολάρια, έχει μήκος 1.230 χλμ και δυνατότητα να μεταφέρει 151 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, δηλαδή έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει την ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγει η Γερμανία μέσω Βαλτικής. Ο χερσαίος αγωγός Yamal-Europe Νοτιότερα υπάρχει ο χερσαίος αγωγός Yamal-Europe, ο οποίος διέρχεται από τη Λευκορωσία και τροφοδοτεί την Πολωνία και τη Γερμανία. Ο αγωγός Yamal-Europe έχει μήκος 4.196 χλμ και συνδέει τα ρωσικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στη χερσόνησο Yamal στη δυτική Σιβηρία με την Πολωνία και τη Γερμανία. Ο αγωγός διοχετεύει περίπου το 15% της ετήσιας παροχής φυσικού αερίου της Ρωσίας προς τα δυτικά. Η χωρητικότητά του είναι 33 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ή περίπου 100 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα. Ο Yamal-Europe άρχισε να λειτουργεί και αντίστροφα, μεταφέροντας φυσικό αέριο από τη Γερμανία προς την Πολωνία. Ο υποθαλάσσιος αγωγός Blue Stream Στον Νότο βρίσκεται ο υποθαλάσσιος αγωγός Blue Stream με μήκος 774 χλμ και δύο γραμμές, που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία διαμέσου της Μαύρης θάλασσας. Το κόστος του έργου ήταν 3,2 δισ. δολάρια. Η μεταφορική του ικανότητα είναι 16 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η προετοιμασία του έργου άρχισε το 1997 και η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε το 2001-2002. Η υποθαλάσσια διαδρομή σχεδιάστηκε από την ιταλική εταιρεία Saipem και το χερσαίο τμήμα στη Ρωσία από την Stroytransgaz (ξεκινάει από τη Σταυρούπολη και καταλήγει στην επαρχεία Κρασνοντάρ). Ο Blue Stream άρχισε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο 2003. Ωστόσο, λόγω της διαφωνίας μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας σχετικά με τις τιμές, η επίσημη τελετή έναρξης στο σταθμό μέτρησης αερίου Darusu έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου 2005. Ο Blue Stream άρχισε να λειτουργεί πλήρως το 2010. Ο γερμανικός αγωγός NEL Ένας λιγότερο γνωστός αγωγός είναι ο γερμανικός NEL, ο οποίος κόστισε ένα δισ. ευρώ. Καταλήγει στην πόλη Rehden, έχει μήκος 440 χλμ και μπορεί να μεταφέρει περί 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο ετησίως. Παράλληλα συνδέεται με δύο αγωγούς τον Rehden-Hamburg και τον Midal. Στην ουσία τροφοδοτεί το Nότο της Γερμανίας με φυσικό αέριο. Ο αγωγός OPAL Ο αγωγός OPAL διασχίζει την ανατολική Γερμανία. Κινείται παράλληλα στα γερμανοπολωνικά σύνορα. Έχει μήκος 470 χλμ και μεταφέρει περισσότερα από 35 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο ετησίως. Συνδέεται με τους αγωγούς της κεντρικής Ευρώπης στα γερμανοτσεχικά σύνορα. Με βάση τη νομοθεσία, επειδή ο αγωγός συνδέεται μόνο με τον Nord Stream 1 θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μόνο το 50% της δυναμικότητας του. Η Γερμανία το 2016 άλλαξε αυτήν τη διάταξη, κάτι το οποίο δημιούργησε εντάσεις με την Πολωνία. Συγκεκριμένα, το 2016, κατόπιν αιτήσεως και της Gazprom, η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύων κοινοποίησε στην Κομισιόν την πρόθεσή της να τροποποιήσει ορισμένες διατάξεις της χορηγηθείσας το 2009 εξαιρέσεως. Κατ’ ουσίαν, με τη σχεδιαζόμενη τροποποίηση θα καθίστατο δυνατή η εκμετάλλευση της πλήρους δυναμικότητας του αγωγού φυσικού αερίου OPAL, υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον το 50% του φυσικού αερίου που μεταφέρει θα πωλούνταν με δημοπρασίες. Το κατάφεραν για κάποια χρόνια αλλά το 2019, μετά απο πιέσεις-απειλές της κυβέρνησης Τραμπ, οι Γερμανοί επέστρεψαν στον παλιό καθεστώς του 50%. Ο αγωγός Soyuz Ο αγωγός Soyuz ξεκινάει από την Ρωσία και ενώνεται με τον αγωγό Brotherhood-Transgas. Μέσω της Ουκρανίας τροφοδοτείται η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Σερβία. Μέσω διακλάδωσης, παρέχεται φυσικό αέριο και στην Βοσνία. Επίσης, τροφοδοτείται και η Κροατία μέσω Αυστρίας και Σλοβενίας. Μέσω της νότιας διακλάδωσης του Soyuz, η οποία διέρχεται από την Μολδαβία παρέχεται φυσικό αέριο στην Ρουμανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία (με διακλάδωση) και Ελλάδα. Το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο δεν διαθέτουν υποδομές φυσικού αερίου, ενώ στην Αλβανία αυτές είναι αρκετά περιορισμένες, χωρίς να διασυνδέονται με διεθνείς αγωγούς. Παλαιότερα, όλοι οι αγωγοί που έστελναν ρωσικό φυσικό αέριο ήταν χερσαίοι και περνούσαν από την Ουκρανία. Ήταν εξάλλου πιο σύντομη η διαδρομή και πιο εύκολη η κατασκευή τους. Ήταν οι διαφωνίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και η ρωσική κατηγορία ότι οι Ουκρανοί έπαιρναν φυσικό αέριο χωρίς να πληρώνουν, που υποχρέωσαν τη Ρωσίας να αναζητήσει εναλλακτικές διαδρομές διοχέτευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Έτσι προέκυψε ο αγωγός NordStream και το σχέδιο για τον αγωγό SouthStream. Ο αγωγός SouthStream Το σχέδιο για τον SouthStream, λοιπόν, ήταν μια απόπειρα της Ρωσίας να κατασκευάσει μια επιπλέον οδό προς τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης. Είχε σχεδιαστεί να ξεκινάει υποθαλάσσια από την Ρωσία και το υποθαλάσσιο τμήμα του να καταλήγει στην Βουλγαρία από όπου θα διακλαδωνόταν. Ο ένας κλάδος θα πήγαινε στην Ελλάδα και από στην Ιταλία. Ο άλλος κλάδος θα πήγαινε στη Σερβία και από εκεί στην κεντρική Ευρώπη. Η ΕΕ αρνήθηκε να εντάξει τον αγωγό στο πλαίσιο των διευρωπαϊκών δικτύων, οι δε ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ακύρωσαν το σχέδιο, λόγω και της βουλγαρικής στάσης. Έτσι, αντί του SouthStream κατασκευάστηκε ο TurkishStream, ο οποίος μετέφερε ποθαλάσσια ρωσικό αέριο στην τουρκική ακτή και από εκεί τροφοδοτεί την Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες. Ο αγωγός TurkishStream Ο TurkishStream περιλαμβάνει δύο δίδυμους αγωγούς, με ετήσια χωρητικότητα 15,75 δισ. κυβικών μέτρων ο καθένας. Ο πρώτος αγωγός προμηθεύει την Τουρκία και ο δεύτερος τροφοδοτεί τις βαλκανικές χώρες. Έτσι, μεταφέρει ετησίως 31,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, διασχίζοντας τη Μαύρη Θάλασσα σε μήκος 930 χλμ. Έτσι, η Τουρκία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα-πελάτη της Ρωσίας μετά τη Γερμανία. Ο αγωγός Druzhba Ο αγωγός Druzhba που σημαίνει «Φιλία» μεταφέρει πετρέλαιο σε μιαν απόσταση 4.000 χλμ. Ξεκινά από την πόλη Σαμάρα, χωρίζεται εντός της Λευκορωσίας σε δύο κλάδους με τον ένα να πηγαίνει στην Πολωνία και Γερμανία και τον άλλο προς Ουκρανία, Σλοβακία και Τσεχία-Ουγγαρία. Ο αγωγός Baltic Pipeline System Ο αγωγός BPS (Baltic Pipeline System) είναι πετρελαιαγωγός δυναμικότητας 1,3 εκατ. bbl ημερησίως, που καταλήγει στο λιμάνι Primorsk κοντά στην Πετρούπολη από όπου το πετρέλαιο διοχετεύεται στις αγορές με τάνκερ. Ο επίσης πετρελαιαγωγός BTC, Baku-Tbilisi-Ceyhan μεταφέρει αζέρικο πετρέλαιο στο λιμάνι Τσεϊχάν στη νότια Τουρκία, απέναντι από την Κύπρο. Μεταφέρει αργό πετρέλαιο σε διαδρομή 1.760 χλμ. Ο αγωγός αυτός έγινε με παρότρυνση της Δύσης, η οποία ήθελε να αποφύγει το πέρασμα του αγωγού από ρωσικό έδαφος και επιπλέον έπρεπε να παρακαμφθεί και ο Βόσπορος, στον οποίο υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η χαρτογράφηση των αγωγών είναι ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία. Σύμφωνα με το Global Energy Monitor, στο τέλος του 2020 υπήρχαν σε όλον τον πλανήτη τουλάχιστον 2.381 λειτουργικοί αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου που περνούν από την επικράτεια 162 χωρών. Το συνολικό μήκος αυτών των αγωγών υπολογίζεται σε πάνω από 1.180.000 χλμ – είναι δηλαδή αρκετό για να κυκλώσει τη Γη 30 φορές! Οι 649 από τους 2.381 είναι αγωγοί πετρελαίου και οι 1.732 αγωγοί μεταφέρουν φυσικό αέριο, ενώ 33 τελούν υπό κατασκευή. Πρώτη σε αγωγούς είναι οι ΗΠΑ. Ακολουθεί η Ρωσία, η οποία διαθέτει αγωγούς πετρελαίου 38.419 χλμ. και φυσικού αερίου 92.831 χλμ. Ακολουθεί ο Καναδάς, η Κίνα και η Αυστραλία.
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Εγκρίθηκε μέσω WiFi4GR το δωρεάν WiFi σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ
      Την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ για τουλάχιστον πέντε χρόνια εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ.

      Το κόστος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, θα βαρύνει την εταιρία και από το ύψος του και τη δυνατότητα κάλυψής του από τη ΣΤΑΣΥ θα εξαρτηθεί και η επέκταση του ασύρματου Ιντερνετ και σε άλλους σταθμούς.

      Οι πρώτοι έντεκα σταθμοί στους οποίους θα λειτουργήσει WiFi έως το τέλος της χρονιάς είναι εκτός από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, οι σταθμοί Μοναστηράκι, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Πειραιάς, Κορυδαλλός, Χαλάνδρι, Αγιος Δημήτριος, Φιξ και Αγία Μαρίνα. 

      Οι επιβάτες θα μπορούν να συνδέονται άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια διαδικασία εγγραφής. Στη συνέχεια η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα μετρήσει το μηνιαίο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ώστε να αποφασιστεί η επέκταση του δικτύου και το χρονοδιάγραμμά της.

      Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις περιοχές που θα εγκατασταθούν σημεία πρόσβασης στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR.

      Το WiFi4GR «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας, για την κάλυψη, 2.500 περίπου περιοχών ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε όλη την επικράτεια. Το σύστημα, το οποίο θα αναπτυχθεί, θα διαθέτει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης, το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των δομικών στοιχείων του δικτύου.
      • 0 απαντήσεις
    • Η σύνδεση του νυχτερινού φωτισμού με το «Τοπικό Εγχώριο Προϊόν» στην Ελλάδα
      Όσοι έχουμε βρεθεί σε νυχτερινή πτήση έχουμε απολαύσει το θέαμα που προσφέρει η επιφάνεια της Γης, όταν τα νυχτερινά φώτα αναδεικνύουν μοτίβα που παραπέμπουν σε έργα τέχνης. Εκτός όμως από το εντυπωσιακό θέαμα, τα νυχτερινά φώτα αποτελούν μια πολύτιμη πηγή πληροφορίας για τις δραστηριότητες του ανθρώπου και την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον.

      Στο πλαίσιο της εξερεύνησης αυτού του πεδίου, η NASA καταγράφει συστηματικά τον νυχτερινό φωτισμό του πλανήτη μας. Τα τελευταία 10 χρόνια πολύ βελτιωμένες καταγραφές παρέχονται από τον αισθητήρα VIIRS της αποστολής SUOMI.

      «Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σκεφτήκαμε να ερευνήσουμε τι έχουν να μας πουν τα νυχτερινά φώτα για την πατρίδα μας» λέει στην «Κ» η Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, η οποία ηγήθηκε μιας ενδιαφέρουσας έρευνας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων.
      • 0 απαντήσεις
    • «Εξοικονομώ 2023»: Ο νέος οδηγός του προγράμματος μετά την 3η τροποποίηση
      Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/97165/610 ΚΥΑ (ΦΕΚ 5174/Β΄/13.09.2024) που αφορά την 3η τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/55246/807/18.05.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ 2023”», ως εξής:

      Α. Ο Οδηγός Εφαρμογής Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» και η 1η Τροποποίηση του Παραρτήματος VI που αφορά την Υπεύθυνη Δήλωση σχετικά με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, ως ακολούθως:

      Τροποποίηση (3η) της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ 55246-807 18.05.2023 ΚΥΑ Εξοικονομώ 2023 (ΦΕΚ 5174-Β-13.09.2024).pdf
      • 3 απαντήσεις
    • Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Πώς υπολογίζεται το νοίκι. Ποιο το τίμημα επαναγοράς
      Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία ρύθμιζονται τα τελευταία ζητήματα που αφορούν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στην Ελλάδα προκειμένου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

      Η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος, ενώ από τον Ιανουάριο του 2024 βρίσκεται στο δεύτερο κύκλο του ανταγωνιστικού διαλόγου.  Οι βασικές αλλαγές με τις οποίες προχώρησε ο διάλογος με τους υποψήφιους επενδυτές, προέβλεπαν έκπτωση 30% στο τίμημα αγοράς ακινήτων από πλειστηριασμούς, αλλά και επαναγοράς από τον οφειλέτη, είσοδο εμπειρογνωμόνων εντός του ακινήτου για αυτοψία και φορολόγηση του Φορέα ανάλογη με αυτήν των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων (REIC).

      Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι οι: «Bain Capital Credit», «Christofferson, Robb & co, LLC», «Fortress Credit Corp.», Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial DAC».

      Ο Φορέας Ακινήτων θα αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και θα τους τα εκμισθώνει για περίοδο 12 ετών, προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν στην κατοικία τους και να αποτραπούν έτσι οι εξώσεις. 
      • 0 απαντήσεις
    • Ο διαδραστικός χάρτης με όλα τα ενεργά σεισμικά ρήγματα της Ελλάδας
      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας (HeDBAF) είναι ένα εθνικό προϊόν συνεργασίας όλων των σχετικών με αυτό το αντικείμενο ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΟΑΣΠ.

      Ο κύριος σκοπός της γεωβάσης είναι να παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα και σε όποιον θέλει να έχει μια συνοπτική ή εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα ενεργά/σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, καθώς και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα καθοδήγησης για γεωλόγους, μηχανικούς και την κεντρική και τοπική διοίκηση, για περαιτέρω εις βάθος μελετών.

      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας
      • 4 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.