Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      11

    • Περιεχόμενα

      8.375


  2. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      8

    • Περιεχόμενα

      17.597


  3. Ψηφομάχος

    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      44


  4. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      26.015


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 14/03/2023 σε όλες τις περιοχές

  1. @mariannagΗ διατύπωση αν θέλεις να βγάλεις ΕΕΔΜΚ του άρθρου 29 έχει ως εξής: ζ) εσωτερικές διαρρυθμίσεις, καθώς και εργασίες αλλαγής χρήσης για τις οποίες σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν.4067/2012, όπως ισχύει, δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής αδείας, με την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου και δεν μεταβάλλονται προς το δυσμενέστερο τα φορτία και η κατηγορία σεισμικής σπουδαιότητας σύμφωνα με τον ΕΑΚ. Παίρνεις το φάκελο Ο.Α (στέλεχος, κατόψεις, δ. κάλυψης, τοπογραφικό). Βλέπεις τις θέσεις στάθμευσης που έχουν δεσμευτεί. Εξετάζεις τις απαιτούμενες θέσεις που θα προκύψουν εξαιτίας της αλλαγής χρήσης (πχ μπορεί να λέει ο νόμος για κατοικίες 1 θέση/ 200 τμ για γραφεία 1 θέση ανά 80 για καταστήματα 1 Θ.Σ ανά 50 κλπ). Η κατηγορία σπουδαιότητας δεν αλλάζει (Σ2 παραμένει) και τα φορτία σχεδιασμού μέχρι 50 τμ ίδια με των κατοικιών και αν δεν υπάρχει υπόγειο από κάτω (δηλαδή πλάκα οροφής υπογείου) τα φορτία εφαρμόζονται σε μπάζωμα επί εδάφους οπότε δεν αυξάνουν κάτι. Απόσπασμα άρθρου 5 ΝΟΚ. 1. Μεταβολή της χρήσης του κτιρίου ή μέρους του επιτρέπεται "υπό την επιφύλαξη των οριζομένων στις επόμενες παραγράφους," μόνον αν η νέα χρήση προβλέπεται από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις. "Εάν από τη μεταβολή επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή των τεχνικών – μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους" απαιτείται έκδοση 'Αδειας Δόμησης και ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη. 2. Χώροι για τους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια δόμησης με συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να μεταβάλουν τη χρήση τους, εφόσον η νέα χρήση προβλέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και "δεν επέρχονται αλλαγές της παρ.1 του παρόντος άρθρου"(*). "Σε αυτήν την περίπτωση"(**) απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και δεν απαιτείται έκδοση άδειας δόμησης. (....) 4. Σε κάθε περίπτωση μεταβολής της χρήσης κτιρίου ή χώρου κτιρίου πρέπει να διασφαλίζεται υποχρεωτικά η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου με την προϋπόθεση να μην θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη.
    2 points
  2. Νομίζω ότι η συνημμένη εγκύκλιος που ανέφερε ο συνάδελφος παραπάνω, είναι κατατοπιστική. Στα μεμονωμένα κτίρια <50τμ εφαρμόζεις τις υποχρεώσεις του ΚΕΝΑΚ όσον αφορά τα δομικά στοιχεία. Επιπλέον αν είναι κατοικία πρέπει να βάλεις ηλιακό. ΜΕΑ θέλει οπωσδήποτε. ΠΕΑ δεν απαιτείται. Αν θέλεις. 5η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ_Egkyklios_Energeiakh_Apodosh_Kthrion-1.pdf
    2 points
  3. Απόφαση υπ’ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/111748/70/19-11-2020 Παρ. 6 Τα κτίρια που χρησιμοποιούνται ως χώροι λατρείας και τα μεμονωμένα κτίρια, με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.) εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ (περιπτώσεις β’ και ε’ της παρ. 7 του άρθρου 4 του σχετ. α’). Όμως, η έκδοση ΠΕΑ είναι δυνατή εφόσον το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης.
    2 points
  4. Πας ΥΔΟΜ και παίρνεις όλο το φάκελο, δηλαδή Ο.Α, τοπογραφικό, δ. κάλυψης και κατόψεις. Θα ελέγξεις αν αυτή η διαφορά, υπάρχει μόνο στο σκαρίφημα του στελέχους ή και στα υπόλοιπα σχέδια και ειδικά στο Δ. κάλυψης .
    1 point
  5. Δες το "ιζ" του αρθρου 29 Και στο ΦΕΚ Β1843/20 την παρ. "ιζ" που παραπεμπει για λοιπα δικαιολογητικα στο αρθρο 3, με αναφορα σε "ρυμοτομουμενα" κτιρια [που δεν το εχεις] θεωρω οτι μπορεις. για την ανακληση, δες τα ΠΜ.
    1 point
  6. Χρησιμοποιείς την εγκεκριμένη κάτοψη. Αφού αυτή συμπίπτει με την πραγματικότητα (σύμφωνα με την προηγούμενη δημοσίευσή σου), δεν υπάρχει λόγος υπαγωγής.
    1 point
  7. Διαλέγεις την πιο παλιά και "χτίζεις" πάνω σε αυτήν... Σε κάποια φάση το ΤΕΕ θα τις συγχωνεύσει (από ότι έχει πει). Τώρα τι θα κάνει με τους αριθμούς ιδιοκτησιών... κανείς δεν ξέρει
    1 point
  8. Όπως προανέφερα, επειδή το κτίριό σου είναι μία ιδιοκτησία η υπέρβαση υπολογίζεται —αναγκαστικά— για το σύνολο της οικοδομής (ούτε για το υπόγειο ούτε για τον τελευταίο όροφο).
    1 point
  9. Τότε για το χαρακτηρισμό οποιουδήποτε εξόδου χρησιμοποιείται η κατηγορία: 2.5 "Γενικά Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ". Η αξία που χαρακτηρίζεται ισούται με το σύνολο καθαρής αξίας συν ΦΠΑ (αν υπάρχει). Για το χαρακτηρισμό τιμολογίου παροχής υπηρεσιών, παγίου και τιμολογίου αγοράς μελανιών εκτυπωτή (παραδείγματος χάριν) —μετά την επιλογή κατηγορίας (2.5)— επιλέγεις το αντίστοιχο είδος: "Λοιπές Αμοιβές για υπηρεσίες ημεδαπής (Ε3_585_009)" ή "Αγορές ενσώματων παγίων χρήσης/Χονδρικές (Ε3_882_001)" ή "Λοιπά έξοδα (Ε3_585_016)".
    1 point
  10. Πρώτα τακτοποιείς μετά εκδίδεις την όποια ΕΕΔΜΚ. Η περίφραξη δεν επιτρέπεται στο εκτός οικισμού τμήμα εφόσον όπως αναφέρεις, η απόσταση είναι μικρότερη των 500 μ από την ακτή.
    1 point
  11. αν δεν προεξέχει της οριστικής, όχι.
    1 point
  12. Επιπροσθέτως, η μια αποθήκη στο όριο θα χρεωθεί και παραβίαση Δ.
    1 point
  13. Καλημέρα σας, ναι με μειωτικό συντελεστή και με υπέρβαση κάλυψης.
    1 point
  14. Ευχαριστώ πολύ συνάδελφε για τις χρήσιμες πληροφορίες, δυστυχώς και ελάχιστα να αργήσει κάποιος να καταβάλει τις εισφορές, στο επόμενο ειδοποιητήριο θα δει αυτές τις αστείες προσαυξήσεις που μόνο μπελάς είναι για τα λογιστικά μας.
    1 point
  15. θα πρέπει να δεις σαν τι έχει τακτοποιηθεί το πατάρι, θα μπορούσε ένας μηχανικός να πάρει βεβαίωση από την ΥΔΟΜ χρήσης χώρου να δεις σαν τι έχει τακτοποιηθεί. Αυτό θα το λέει και η δήλωση ρύθμισης, ακόμα με τον ΓΟΚ το ύψος χώρων κύριας χρήσης δεν ήταν 2,40μ. Ηταν πιο μεγάλο, ο μηχανικός όμως μπορεί να το τακτοποίησε σαν χώρο κύριας χρήσης ρυθμίζοντας το ότι δεν είχε το κατάλληλο ύψος, θα φανεί στο 5σέλιδο. Στην πολεοδομία θέλει προσοχή γιατί καμιά φορά τα γράφουν περίεργα και δεν καταλαβαίνεις εύκολα σαν τι το έχει ρυθμίσει. Το τελευταίο και διαφωνώ με τον συνάδελφο πιο πάνω που σου έγραψε, δεν θα έχει τακτοποιηθεί για 30 χρόνια. Οι αυθαιρεσίες αν είναι κατηγορίας 4 και έχουν νομιμοποιηθεί έχουν ρυθμιστεί να υπάρχουν νόμιμα για πάντα με την περαίωση της δήλωσης και την πληρωμή του προστίμου.
    1 point
  16. Ναι (E3_588). Επειδή το ποσό είναι μικρό, προτείνω να διαβιβάσεις μόνο τις εισφορές χωρίς τη δεύτερη γραμμή. Σε περίπτωση διαβίβασης της προσαύξησης, πρέπει να γίνει (και να διαβιβαστεί) φορολογική αναμόρφωση του ποσού αυτού. Το μόνο που δεν μπορεί να γίνει, είναι η ενσωμάτωση της προσαύξησης στις ασφαλιστικές εισφορές.
    1 point
  17. Καλησπέρα, συμφωνώ έτσι φαίνεται να ισχύει.
    1 point
  18. @orestis_evg94 , @cien Στο παρακάτω link εχω εξηγήσει γιατί είναι υποχρεωτικό το ΦΕΜ επί της αμοιβής αυθαιρέτων. Τα ίδια πάνω-κάτω λένε και στο taxheaven εδώ : https://www.taxheaven.gr/acforum/topic/103879-φεμ-πολιτικων-μηχανικων-μηχανολογων/
    1 point
  19. Αν η άδεια του Δήμου για χρήση πλατείας ή πεζοδρομίου δεν αναφέρεται σε δικαίωμα κατασκευής περίκλειστου υπαίθριου - δημόσιου χώρου το θέμα έχει τελειώσει εκεί.
    1 point
  20. Ξεκάθαρο: Εφ' όσον τα τραπεζοκαθίσματα είναι ήδη "έξω" (σε ασφαλή εξωτερικό χώρο) και δεν περιορίζεται η διαφυγή του κοινού δεν νοείται ο χώρος αυτός υπαίθριος χώρος συνάθροισης κοινού.
    1 point
  21. [xka] Για τον επιτρεπόμενο χώρο υπαίθριων θέσεων στάθμευσης που αντιστοιχεί στο οικόπεδο μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πρασιά. Υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται η φύτευση, δεν παρεμποδίζεται η είσοδος των πεζών και εξασφαλίζεται η είσοδος – έξοδος των οχημάτων. Ως προς την επιτρεπόμενη επιφάνεια, επιγραμματικά: Σύμφωνα με το ΠΔ 03-08-1987 (ΦΕΚ 749Δ’), Άρθρο 1, παράγραφος 2β: Πραγματοποιούμενη Κάλυψη + Εμβαδόν υπαίθριων θέσεων < ή = Επιτρεπόμενη Κάλυψη + 10%*Εμβαδόν Οικοπέδου Υποχρεωτικός Ακάλυπτος = Εμβαδόν Οικοπέδου - Επιτρεπόμενη Κάλυψη - 10%*Εμβαδόν Οικοπέδου Όμως σύμφωνα με την ΥΑ 63234/ 19-12-2012, Άρθρο 17 παράγραφος 2: Μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια των υπαίθριων χώρων στάθμευσης = 10%*Επιτρεπομένη Κάλυψη Υποχρεωτικός Ακάλυπτος = Εμβαδόν Οικοπέδου - Επιτρεπόμενη Κάλυψη - 10%* Επιτρεπομένη Κάλυψη
    1 point
  22. Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει "έκοψαν". Ποιοι είναι αυτοί που έκοψαν ; γιατί έκοψαν ; σε ποια ΥΔΟΜ είναι ; προστατεύονται από κάποιον ; Δεν δίνουν λόγο σε κανένα ; Για τις ακτίνες που ρώτησες θα τα βρεις όλα εδώ (στο άρθρο 2) : ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ : Αριθμός 98728/7722/93 Προδιαγραφές για την κατασκευή χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τα κτίρια. (ΦΕΚ 167/Δ/2-3-93)
    1 point
  23. Ξεκίνα την προμελέτη σύμφωνα με τα παρακάτω : 4.α. Το μέγιστο ύψος των κτηρίων ορίζεται σε 7,50 μ. και μετράται σε κάθε σημείο της τομής του περιγράμματος αυτών με το φυσικό έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος των προβολών των κτηρίων σε κατακόρυφα επίπεδα, διερχόμενα από την τομή του περιγράμματος αυτών με το έδαφος, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανωτέρω οριζόμενο. Σε περίπτωση μη εξάντλησης της επιτρεπόμενης δόμησης κατά τα ως άνω, επιβάλλεται η διάσπαση του κτηρίου σε ανεξάρτητα κτήρια εντός του γηπέδου. β. Όταν η κλίση του γηπέδου είναι μεγαλύτερη από 15%, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του πρώτου κτηρίου που εμφανίζει όψη προς το δρόμο στα ανωφερή (ανηφορικά) οικόπεδα - στο ανάντι του δρόμου - ορίζεται ως εξής: - όταν το κτήριο τοποθετείται στο όριο του γηπέδου με το δρόμο επιτρέπεται ύψος μέχρι 7,5 μέτρα. - όταν αυτό τοποθετείται καθ' υποχώρηση σε απόσταση έως 20 μέτρα από το όριο του γηπέδου με τον δρόμο επιτρέπεται το ύψος του να είναι μέχρι 4,5 μέτρα από το πέριξ φυσικό έδαφος. - όταν αυτό τοποθετείται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων από το όριο του γηπέδου με το δρόμο επιτρέπεται να έχει ύψος μέχρι 7,5 μέτρα. Όταν η κλίση του γηπέδου είναι μεγαλύτερη από 15% και βρίσκεται στην κατωφέρεια - κατάντι- του δρόμου η προβολή του κτηρίου πάνω από τη στάθμη του δρόμου δεν δύναται να υπερβαίνει τα 4,50 μέτρα. Σε γήπεδα που βρίσκονται στην κατωφέρεια - κατάντι - του δρόμου, όταν η φυσική στάθμη του γηπέδου στο όριο του δρόμου βρίσκεται χαμηλότερα των 3,00 μέτρων από τη στάθμη του δρόμου, η προβολή του κτιρίου πάνω από τη στάθμη του δρόμου δεν δύναται να υπερβαίνει τα 3,00 μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, η στάθμη οροφής τυχόν υπογείου ορόφου δε δύναται να υπερβαίνει σε κανένα σημείο τη στάθμη του φυσικού εδάφους περιμετρικά της κατασκευής". και το ερμηνευτικό έγγραφο για το υπόγειο: Εγγρ-11380/19-3-12 (ΔΟΚΚ) Εγγρ-11380/12 Σχετικά με την υπερύψωση υπογείου σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων Σε απάντηση του Εγγρ-873/22-2-12 σας και λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά Εγγρ-2341/13-1-12 και Εγγρ-6193/14-2-12, σας γνωρίζουμε ότι με συστηματική ερμηνεία των οριζόμενων στην παρ.4 του Αρθ-1 του ΠΔ/4-11-11 προκύπτει ότι το τελευταίο εδάφιο της παρ.4 έχει εφαρμογή στα επικλινή οικόπεδα της υποπαρ.4β. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας Διεύθυνση ΟΚΚ Τμήμα Β
    1 point
  24. Εγγρ-1407/7-6-89 Επαφή του εξώστη στο κοινό πλάγιο όριο του όμορου οικοπέδου Σας πληροφορούμε ότι από το νέο κτιριοδομικό κανονισμό δεν προβλέπεται απαγόρευση της απόστασης του εξώστη από τα πλάγια όρια του οικοπέδου, καταργήθηκε δε η διάταξη της παρ. 1ε του Αρθ-84 του ΓΟΚ/73. Ετσι επιτρέπεται η επαφή του εξώστη με το πλάγιο όριο του οικοπέδου τόσο εκτός οικοδομικής γραμμής όσο και εντός σε περίπτωση υποχώρησης. *Σημειωση : Aρθρο 84 παραγραφος 1ε ΓΟΚ 73 : 1. Ανοικτοί εξώσται, άνωθεν κοινοχρήστων εκτάσεων ήτοι οδών και πλατειών, επιτρέπονται υπό τους κάτωθι όρους: ……………………………… ε) Οι ανοικτοί εξώσται πρέπει να αφίστανται τουλάχιστον 1μέτρου από των πλαγίων ορίων του οικοπέδου. Κτιριοδομικος αρθρο 10 : 1.Κατά την ανέγερση κτιρίων σε επαφή με το κοινό όριο ομόρων οικοπέδων κατασκευάζεται για κάθε κτίριο ξεχωριστός τοίχος σε επαφή προς το κοινό τους όριο και με όλο το πάχος εντός του οικοπέδου του ανεγειρομένου κτιρίου. Ο καθένας από τους πιο πάνω τοίχους είναι εξωτερικός τοίχος του κάθε κτιρίου και πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κανονισμού αυτού. …………. 2.2. Στην περίπτωση που κατασκευάζεται ημιϋπαίθριος χώρος σε επαφή με το κοινό όριο όμορων οικοπέδων επιβάλλεται η κατασκευή του τοίχου της παρ.1. 2.3. Στην περίπτωση που κατασκευάζεται εξώστης σε επαφή με το κοινό όριο ομόρων οικοπέδων δεν επιβάλλεται η κατασκευή του τοίχου της παρ.1.
    1 point
  25. χριστινα, πρωτα πρωτα, ο υπολογισμος των φορων στο 50% αφορα μονον για την χρηση κατοικιας" και οχι για καταστημα [αρθρ. 24 παρ. 22 του 4014....παρομοια διαταξη υπαρχει και στον 4178] Παντως, ο υπολογισμος της αξιας "καταστηματος με παταρι" υπολογιζεται με το εντυπο υπολογισμου αντικειμενικης αξιας καταστηματος δλδ το Ε2 ως κατωτερω... http://www.hellasnow.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1098:2011-08-28-20-22-45&catid=55:2011-05-01-19-05-33&Itemid=274 Η απαιτηση της εφοριας εχει σχεση με μια "περιεργη" εγκυκλιο..[για τα υπογεια που εγινα κατοικιες].οτι " εμεις το θεωρουμε εναν κυριο χωρο....και το φορολογουμε σαν κυριο χωρο" .. Ομως, αυτο το παταρι που ανεφερες, αν δεν ειναι αυτοτελης χωρος... και αν ειναι "μεσα" στον ογκο του καταστηματος απλα.. αυξανει την αξια του καταστηματος σαν προσαυξηση στα τμ. και υπαρχει ρητη προβλεψη στο νομο για τις αντικειμενικες αξιες με ποιόν τροπο υπολογιζεται αυτη η προσαυξηση.....κατα τα ανωτερω εντυπα Ε2... Αλλά, οπως παρατηρησαν και οι προλαλησαντες... δεν λες καθαρα αν αυτο το παταρι εξυπηρετει αποκλειστικα το καταστημα με ασσανσερ που βρισκεται "εντος" του καταστηματος... οπότε μετραει με βαση τον αντικειμενικο σαν "παρακολουθημα" στο καταστημα και, απλα, αυξανει τα τμ. ή αν ειναι ανεξαρτητο, οπότε η εφορια το θεωρει κυριο χωρο Αφου εσεις το θεωρειτε βοηθητικο χωρο, θα ανακασθειτε να πληρωσετε αυτο που η εφορια λεει [ή να κανετε ερωτημα στο ΥΟΙΚ στο αρμοδιο τμημα ] και αν θελετε... θα προσφυγετε δικαστικως προς επιλυση της διαφοράς... υγ οταν λες "η εφορια ζηταει απο τον ιδιοκτητη"... εννοεις οτι θα γινει καποια μεταβιβαση ή το ερωτημα σου αφορα το Ε9 ή/και το Ε2???
    1 point
  26. ούτε τα αυθαίρετα έχουν ΦΕΜ. Μόνο στις οικοδομικές άδειες ζητείται. Συνάδελφε @orestis_evg94 θα σου πρότεινα -αν είναι βέβαια δυνατον- να έχεις κάποιον λογιστή να συμβουλεύεσαι. Μηχανικοί είμαστε, δεν γίνεται να τα ξέρουμε όλα.
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΤΑΙΠΕΔ: Ανάθεση έργων ύψους 4,3 δισ. ευρώ στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας
      Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι η Κυβερνητική Επιτροπή Έργων Στρατηγικής Σημασίας στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε να αναθέσει στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του Ταμείου τα εξής έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ.

      Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών

      Το έργο αφορά στη δημιουργία Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασών το οποίο στοχεύει στην ολιστική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, προκειμένου να καθαρίζονται αποτελεσματικότερα και να περιορίζεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

      Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δασών, τη δημιουργία Μητρώων Εξωτερικών Ελεγκτών και Ανάπτυξης Συμβάσεων Διαχείρισης Δασικών Οικοσυστημάτων, τον σχεδιασμό συστημάτων επιδότησης βιομάζας και ανταποδοτικών οφελών.

      Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται συνολικά σε 8.872.200 ευρώ και η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο κατά 100%. Το έργο υλοποιείται σε τρεις φάσεις διάρκειας 36 μηνών η καθεμία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2033.

      Δασοπονικές μελέτες διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων
      • 0 απαντήσεις
    • Οι προϋποθέσεις εξαγοράς καταπατημένων του Δημοσίου από ιδιώτες ως 20% της αντικειμενικής αξίας
      Σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις θα μπορέσουν να «αγοράσουν» οι ιδιώτες 90.000 καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου και οι σχετικές αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

      Ο νόμος, με τον οποίο απλοποιείται η διαδικασία και καθιερώνονται σημαντικές εκπτώσεις για όσους θέλουν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας επί εκτάσεων τις οποίες το Δημόσιο θεωρεί καταπατημένες, ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και τώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη για να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από το φθινόπωρο.

      Μετά την υποβολή της αίτησης, αρμόδια επιτροπή δίνει το «πράσινο φως» και μέσα σε πέντε ημέρες ο αιτών λαμβάνει το πιστοποιητικό αποδοχής της με το τίμημα και τον διακανονισμό της οφειλής. Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες, άτοκες, μηνιαίες δόσεις, με το ποσό της κάθε δόσης να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ. Αν υπάρξει εφάπαξ εξόφληση, προβλέπεται έκπτωση κατά 10% στο τίμημα εξαγοράς.

      Στο νέο πλαίσιο εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, καταργήθηκε η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης εξαγοράς, δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης.

      Βάση υπολογισμού του τιμήματος εξαγοράς αποτελεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου, με εκπτώσεις οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 80%, ανάλογα με τον χρόνο κατοχής, το είδος του ακινήτου, τον χρόνο άσκησης ένδικων μέσων και πιθανές δικαστικές αποφάσεις.



      • 4 απαντήσεις
    • Έσοδα ύψους 2 δισ. ετησίως μπορεί να επιφέρει η αξιοποίηση των περιοχών Natura 2000
      «Κρυμμένα» κάτω από τον πλούτο των… προστατευόμενων περιοχών της χώρας βρίσκονται έσοδα για τα κρατικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με νέα μελέτη της διαΝΕΟσις, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και δημοσιεύεται σήμερα, τα χρήματα αυτά θα εισέρρεαν στην ελληνική οικονομία αν ένα 40% των περιοχών Natura 2000 της χώρας αναδεικνύονταν και αξιοποιούνταν όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, θα εξασφάλιζε περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας.
      • 2 απαντήσεις
    • Νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων
      Με νέα Εγκύκλιό του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311 19.04.2024 παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Η εγκύκλιος αναφέρει:

      Σε συνέχεια της (2) σχετικής Οδηγίας προς του δήμους της χώρας, με την οποία επισημάνθηκαν αφενός η έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (σχετ.1) και αφετέρου οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι δήμοι στο πλαίσιο των προβλέψεων του εν λόγω κανονισμού, και μετά από πληθώρα ερωτημάτων που υποβλήθηκαν επί της εφαρμογής του κανονισμού από δήμους και πολίτες ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής
      του, διευκρινίζονται τα εξής:

      Α. Γενικά:

      Ο κανονισμός αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση του βαθμού πυρασφαλείας των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας του κοινού, του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και των ακινήτων με περιορισμό της συμβολής τους στην μετάδοση της φωτιάς. Σημαντικός παράλληλα στόχος του κανονισμού είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία του κοινού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

      Β. Πεδίο εφαρμογής:

      Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.
      • 9 απαντήσεις
    • Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» - Αναλυτικά οι όροι του προγράμματος
      Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Ανακαινίζω -Νοικιάζω».

      Το πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση και επισκευή 12.500 κενών ακινήτων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για εκμίσθωση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά όσο και τις εργασίες. Με την ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή έως 2.000 ευρώ.

      Το προς ανακαίνιση ακίνητο:

      δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή


      οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ


      η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.




      Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.