Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      8.594


  2. ppanag

    ppanag

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      1.949


  3. Faethon11

    Faethon11

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      10.192


  4. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      17.991


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 07/06/2023 σε όλες τις περιοχές

  1. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι ένα και μοναδικό. Να κλείσεις ραντεβού με πολιτικό μηχανικό στο γραφείο του και να κανονίσετε να μελετήσει την υπόθεσή σου. Όλα τα άλλα είναι υποθέσεις και με υποθέσεις δεν γίνεται η δουλειά.
    1 point
  2. Για να το απλοποιήσεις λίγο στο μυαλό σου και να μην ανατρέχεις κάθε φορά στο helpdesk: Σε περιοχές με λειτουργούν Κτηματολόγιο κάθε αλλαγή στο ΚΑΕΚ (πλην της διόρθωσης ορίων) που συνοδεύει εγγραπτέα πράξη (συνένωση, κατάτμηση, σύσταση ή κατάργηση καθέτων/δουλείας κλπ...) χρειάζεται ΔΓΜ. Το απλό τοπογραφικό, ΔΕΝ μεταβάλλει το ΚΑΕΚ! Τώρα σε περιοχές που δεν είναι λειτουργούν το Κτηματολόγιο (δηλ. είναι ακόμη στο στάδιο της Κτηματογράφησης), εκεί η εγγραπτέα πράξη γίνεται μόνο με τοπογραφικό, γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχουν ΚΑΕΚ.
    1 point
  3. Αν η πράξη της υπηρεσίας θεωρείται "διοικητική πράξη" (κατά τη γνώμη μου τέτοια είναι αφού παράγει αποτέλεσμα και δεν είναι ενημερωτική ) τότε πρέπει να ακολουθήσεις την διαδικασία που προβλέπει ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας (υπάρχει στο διαδίκτυο). Επί τη ευκαιρία προϊσταμένη αρχή των υπηρεσιών δόμησης είναι πλέον οι Δήμοι (Δήμαρχος ή αρμόδιος Αντιδήμαρχος). Πριν απ όλα όμως θα ζητήσεις (με έγγραφο αίτημα ) να σου απαντήσουν εγγράφως για τις παρατηρήσεις και σε ποιους νομικούς κανόνες στηρίζονται.
    1 point
  4. Τελικά κάτι κινείται, ελευθερώθηκε η αίτηση (έφυγαν τα κοκκινα απαγορευτικά) και επιτρέπει την αίτηση. Βέβαια έχει υπολογίσει κάτι ποσά, ποιος να μπορεί να τα ελέγξει!!!!!
    1 point
  5. 1 point
  6. Για να μην μπερδεύονται όσοι διαβάζουν τα 15 Ευρώ δεν είναι πρόστιμο αλλά τέλος υπέρ ΤΕΕ για την χρήση του συστήματος. Η υπαγωγή οικίσκου αντλητικών εγκαταστάσεων δεν απαιτεί πρόστιμο (ή παράβολο). Η συζήτηση για τις αναγκαίες διαστάσεις όπως αναφέρω είναι μεγάλη και τόσα χρόνια δεν καταλήξαμε κάπου με βεβαιότητα. Όπως αναφέρω και παραπάνω, αρκεί να μην το παρακάνουμε. Τώρα αν έχεις 3χ3 ή 3χ4 ή 2,5 χ 5 μικρή σημασία έχει από τη στιγμή που μέσα υπάρχει το σύστημα της άντλησης. Το στέγαστρο που λες και αυτό περιλαμβάνεται στην υποπαρ. γη διότι στεγάζει μέρος του συστήματος. Επειδή τα ρωτάς και αλλού και χανόμαστε. Η κατηγορία 3 όπως ξέρεις δεν απαιτεί σχέδια. Όμως, επειδή θα τα χρειαστείς (για την ΗΤ) πλεοναστικά θα το κάνεις και θα το ανεβάσεις στα προαιρετικά ώστε μετά την κάτοψη να την συνδέσεις με την πράξη της τακτ/σης στην ΗΤΚ. Τομή δεν απαιτείται.
    1 point
  7. Χωρίς σχέδια?? Και πώς θα ελεγχθεί αύριο αν παραμένει νόμιμος ο οικίσκος??? Καλό θα ήταν να προσαρτηθούν και στην τακτοποίηση, ώστε να έχουν και θεώρηση (τη δήλωση του μηχανικού περί ταυτόσημου κλπ.), αλλιώς η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ !!!
    1 point
  8. Καλησπέρα, για το σχέδιο του οικίσκου είναι σίγουρα από τα περίεργα του νόμου καθώς για το 4495 δεν απαιτούνται σχέδια λόγω κατ.3 αλλά πλέον η ταυτότητα απαιτεί. Για να ξεμπερδεύεις, θα μπορούσες να κάνεις μία κάτοψη + τομή σχηματική του οικίσκου και να προσαρτήσεις τα σχέδια στην ταυτότητα στο πεδίο κάτοψη και τομή αποτύπωσης. Για το θέμα της συναίνεσης θα έλεγα μόνο από τον εντολέα σου, αλλά αν αφορά το ίδιο ακίνητο (δηλ. αυτό με τον οικίσκο) και είναι εξ αδιαιρέτου θα έπρεπε να είχες λάβει συναίνεση για την ρύθμιση του οικίσκου.
    1 point
  9. Θα πρέπει να υπολογίσεις την πτώση πίεσης του δυσμενέστερου κλάδου, που είναι συνήθως αυτός που βρίσκεται πιο μακρυά από τον ανεμηστήρα. Εφόσον γνωρίζεις την παροχή και τη διατομή του αεραγωγού μπορείς να βρεις την ταχύτητα του κάθε κλάδου. Μετά θα πρέπει να βρεις την πτώση πίεση σε κάθε εξάρτημα (γωνίες, διακλαδώσεις, φίλτρα, περσίδες, γρίλιες κλπ) καθώς και την πτώση πίεσης ανά μετρο του αγωγού. Προσθέτωντας όλα αυτά θα βρεις τα Pa που πρέπει να έχει ο ανεμιστήρας. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια ΤΟΤΕΕ αλλά το εγχειρίδιο της ASHRAE είναι πολύ χρήσιμο http://ftp.demec.ufpr.br/disciplinas/TM184/VENTILACAO_LOCAL_EXAUSTORA/DUCT_DESIGN.pdf Το παρακάτω βίντεο ακολουθεί την παραπάνω διαδικασία που σου ανέφερα
    1 point
  10. @semi.mos ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ (ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ).pdf
    1 point
  11. - ο βασικος νομος ειναι ο 960/79 Ακολουθουν - το ΦΕΚ Α 76/04 αφορα την Αττικη [ν 111/2004] - το ΦΕΚ Α 230/96 αφορα την λοιπη χωρα. [ν 350/96] Γκουγλαρεις και τα βρισκεις κωδικοποιημενα. Και το ΦΕΚ Δ 167/93 με τις προδιαγραφες των ΘΣΑ. υγ το ΤΕΕ εχει ειδικο προγραμμα συνδεσης με τη ΝΟΜΟΣ, με δωρεαν 5-10 ωρες. Σε φτανουν να περασεις ολους τους νομους στην επιφανεια εργασιας και να τους ξαναπερνας οταν βλεπεις καποια τροποποιηση.
    1 point
  12. Δεν απαιτείται μεταφορά!! Βεβαίωση νομιμότητας και κύριας χρήσης θέλουν. Η αναφορά για "Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86, ιδιώτη μηχανικού σύμφωνα με την παρ.1α του άρθρου 3 του ν.4178/2013 (ΦΕΚ 174 Α’) στην οποία να διαφαίνεται ο μοναδικός αριθμός ακινήτου, που καταγράφεται στο πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας του κτιρίου. " είναι επιεικώς γελοία !!
    1 point
  13. Σαχλαμάρες σου λένε και οι δύο, οι οποίες δεν έχουν απολύτως κανένα νομικό έρεισμα! Μπορείς να τους "τρέξεις" ή να τους κάνεις το "χατήρι"... Εσύ κι ο ιδιοκτήτης αποφασίζετε... Μια μεταφορά και προσαρμογή ενός ακινήτου από έναν αυθαιρετονόμο σε άλλον, αν την έκανα εγώ, θα ζητούσα αμοιβή 1.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ... Ας αποφασίσει ο ιδιοκτήτης αν έχει λεφτά για πέταμα....
    1 point
  14. Σαφώς και δεν υπάρχει αυθαίρετο και σαφώς πρέπει να προστατεύεται με ενημέρωση ο πελάτης από την πιθανή μελλοντική έκθεση σε "αυστηρό" συνάδελφο ή στην ελαττωματική μετροταινία του, όταν η απόκλιση πλησιάζει την μέγιστη ανοχή. Για του αυστηρότερους υπενθυμίζω ότι στην επιστήμη του μηχανικού δεν νοείται μέγεθος χωρίς ανοχή. Δεν πιστεύω να θεωρούμε ότι το ιδρύσαμε με τα αυθαίρετα.
    1 point
  15. Για την διαδικασία Βεβαίωσης Όρων Δόμησης (Κατηγορία 3) από το e-adeies ζητήθηκε από την ΥΔΟΜ (κατά τον έλεγχο πληρότητας): Δηλώσεις Ανάθεσης-Ανάληψης για κάθε Μελέτη και Επίβλεψη από ΠΡΙΝ για όλους του μηχανικούς της ομάδας έργου. Στην φάση της Βεβαίωσης Όρων Δόμησης θα έπρεπε να απαιτείται μόνο η ανάθεση/ανάληψη σε Μηχανικό για την διαχείριση της αίτησης στο e-adeies. Από που προκύπτει η υποχρέωση να έχει συσταθεί ομάδα έργου (π.χ. Μηχανολόγος, Στατικός κλπ) ώστε να γίνει ανάθεση/ανάληψη από το Κύριο του Έργου? Υπάρχει σχετική διάταξη ή εγκύκλιος που αναφέρεται σε ανάθεση/ανάληψη μελετών&επίβλεψης στην φάση της Βεβαίωσης όρων Δόμησης?
    1 point
  16. @Civil Gangster τα βήματα είναι τα εξής: 1. Ανάθεση από τον ιδιοκτήτη με υπεύθυνη δήλωση και γνήσιο υπογραφής, αφού αποδεχτεί την προσφορά εργασίας. 2. Νέα αυτοψία στο ακίνητο. 3. πλατφόρμα ΤΕΕ >Ταυτότητα Κτιρίου > Μητρώο Ταυτότητας Κτιρίου - Εισαγωγή Καταχωρίσεων > Αναζήτηση και εύρεση ακινήτου > Επιλογή ακινήτου > Διαχείριση Ιδιοκτησιών Οικοπέδου/γηπέδου > Επιλογή ιδιοκτησίας > Δεξί κλικ > Δημιουργία τροποποιητικής καταχώρισης Ιδιοκτησίας 4. Εισαγωγή υπεύθυνης δήλωση εξουσιοδότησης. 5. Αλλαγή ημερομηνίας αυτοψίας και επιβεβαίωση στοιχείων ιδιοκτησίας και οικοπέδου. 6. Πληρωμή παραβόλου 20 euros 7. Έκδοση νέου πιστοποιητικού πληρότητας. Καλή απόλαυση !!! (Μα πότε πρόλαβε να λήξει? )
    1 point
  17. 4.292 downloads

    ΓΟΚ '55 (ΦΕΚ/Α'/30-9-1955). Περιέχει τον ΓΟΚ του 1955 σε δύο εκδόσεις: - Μόνο το κείμενο - Το ΦΕΚ με όλα τα σχήματα στα οποία γίνεται αναφορά Το ΒΔ καταργήθηκε με το 'Άρθρο 127 του 8/1973 (ΦΕΚ 124/Α/1973)
    1 point
  18. 1.335 downloads

    Το αρχείο περιέχει τα εξής: Τυπικά σκάμματα αγωγών ομβρίων και ακαθάρτων Συγκεκριμένα: Ορθογωνικών αγωγών Σωληνωτών αγωγών PVC Σειράς 41 αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Σωληνωτών αγωγών με καμπάνα και επίπεδη βάση έδρασης αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Σωληνωτών αγωγών ύδρευσης Σωληνωτών αγωγών PVC Σειράς 41 αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων Κοινά σκάμματα σωληνωτών αγωγών PVC Σειράς 41 ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων Τυπικά φρεάτια επίσκεψης ακαθάρτων Τυπικά φρεάτια επίσκεψης ομβρίων Συγκεκριμένα: Φρεάτιο αρχής Ενδιάμεσο φρεάτιο Φρεάτιο συμβολής Φρεάτιο στροφής Φρεάτιο αλλαγής διαμέτρου Ειδικά φρεάτια επίσκεψης ομβρίων και ακαθάρτων Συγκεκριμένα: Φρεάτια ομβρίων σε δρόμο πλάτους ≤ 2.00 m Φρεάτια ακαθάρτων σε διασταύρωση δρόμων πλάτους ≤ 2.00 m Το κατάλληλο αρχείο ctb για την εκτύπωση
    1 point
  19. Για να δομηθεί ένα οικόπεδο θα πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις και όροι που ορίζονται από τις σχετικές πολεοδομικές διατάξεις. Οι όροι εγκρίνονται με την Πολεοδομική Μελέτη της περιοχής και δημοσιεύονται σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ). Αποτελούν εργαλεία ελέγχου της δόμησης, σε συνδυασμό με γενικότερες διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού κανονισμού (ΓΟΚ) και της ανεξέλεγκτης κατάτμησης των οικοπέδων. Οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν: 1. τις ελάχιστες τιμές για το μήκος προσώπου και εμβαδού, που πρέπει να έχουν τα οικόπεδα, για να είναι άρτια και οικοδομήσιμα «κατά κανόνα αρτιότητα» και αποτελούν τη δέσμευση νέας κατάτμησης οικοπέδου με μικρότερες τιμές. Συνήθως διατυπώνονται εξαιρέσεις από τον κανόνα, που ισχύουν με προϋποθέσεις «παρεκκλίσεις», ώστε να περιληφθούν πρότερες καταστάσεις δημιουργηθέντων οικοπέδων με μικρότερες τιμές. 2. Τον μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης (ΣΔ) 3. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης. 4. τυχόν δέσμευση ύψους ορόφων ή αποδοχής κατά ΓΟΚ. 5. Τις διαστάσεις πρασιών και παρόδιων στοών, όπου προβλέπονται. Ειδικότερα οι στοές ορίζονται ως το πλάτος τους ανάλογα με το πλάτος της οδού. 6. Τυχόν άλλες δεσμεύσεις όπως α) εγγραφή ελάχιστης επιφάνειας κάτοψης κτιρίου στο οικοδομήσιμο τμήμα και ελάχιστης πλευράς β) απαγόρευση κατασκευής κτιρίων επί (PILOTIS). 7. Τα οικοδομικά συστήματα ή αλλιώς συστήματα δόμησης. Αυτά αποτελούσαν άλλοτε το βασικότερο ίσως όρο δόμησης. Στον ισχύοντα ΓΟΚ δεν υπάρχουν πια οικοδομικά συστήματα. Όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτές («κατά κανόνα» ή «παρέκκλιση») το οικόπεδο χαρακτηρίζεται ως άρτιο και οικοδομήσιμο. Αν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτές, δηλαδή δεν υπάρχει η αρτιότητα του οικοπέδου, τότε αυτό τακτοποιείται για να την αποκτήσει και, αν αυτό δεν είναι δυνατό, προσκυρώνεται σε γειτονικό ακίνητο. Η αρτιότητα λοιπόν των οικοπέδων είναι στενά συνδεμένη με την τακτοποίηση και προσκύρωση. Περίπτωση άρτιου αλλά μη οικοδομήσιμου οικοπέδου είναι να έχεις εντός σχεδίου ένα τυφλό οικόπεδο το οποίο π.χ. να είναι 500τμ και η αρτιότητα στην περιοχή να είναι στα 300τμ. Τότε το οικόπεδο έιναι άρτιο αλλά μη οικοδομήσιμο λόγω έλλειψης προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο. Για τη δόμηση σε μη άρτια οικόπεδα ισχύει το παρακάτω άρθρο: ΑΡΘΡΟΝ-27 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘ-25 ΤΟΥ Ν-1337/83 "ΑΡΘΡΟΝ-25 1. Οικόπεδα εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων που δεν καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις αρτιότητας κατά τον κανόνα ή την παρέκκλιση της περιοχής και που έχουν δημιουργηθεί πριν από την ισχύ του Ν-651/77 "περί καταργήσεως του ΝΔ-349/74 κλπ" μπορεί κατ' εξαίρεση να οικοδομηθούν εφόσον: α. 'Εχουν μια πλευρά τους τουλάχιστον 5 μ σε κοινόχρηστο χώρο. β. Μέσα σ' αυτά, βάσει του ισχύοντος ΣΔ της περιοχής και μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικά ακάλυπτων χώρων εγγράφεται κτίριο εμβαδού τουλάχιστον 50 τμ και ελάχιστης πλευράς 5 μ. Αν δύο ή περισσότερα γειτονικά οικόπεδα της παραγράφου αυτής συνενωθούν το οικόπεδο που θα προκύψει από τη συνένωση εμπίπτει στις διατάξεις της παραγράφου αυτής. Το ίδιο ισχύει και για τα οικόπεδα που καθίστανται μη άρτια λόγο ρυμοτομίας ανεξάρτητα από τον χρόνο ρυμοτόμησής τους. 2. α. Ο συντελεστής δόμησης των οικοπέδων της παρ.1 καθορίζεται με βάση το εμβαδόν της κατά παρέκκλιση αρτιότητας οικοπέδων ή του κανόνα όπου δεν ορίζεται παρέκκλιση, ως εξής: Για οικόπεδα που υπολείπονται της παραπάνω αρτιότητας σε ποσοστό μέχρι 20%, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται κατά 10%. Για οικόπεδα που υπολείπονται μέχρι 40%, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται κατά 20%. Για οικόπεδα που υπολείπονται άνω του 40%, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται κατά 30%. β. Η οικοδομική άδεια στα οικόπεδα της παρ.1 χορηγείται μόνο ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, που μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς στον αριθμό των ορόφων ή στον όγκο και γενικά στη διαμόρφωση του κτιρίου σε περίπτωση που βλάπτεται εμφανώς το περιβάλλον. γ. Η δόμηση στα παραπάνω οικόπεδα γίνεται κατά τα λοιπά σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή." 2. Οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν μέχρι την ισχύ του παρόντος νόμου στο χρόνο ισχύος τους εκτελούνται όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται με τις προϊσχύουσες διατάξεις εφόσον δεν αυξάνεται η επιφάνεια και ο όγκος του κτιρίου.
    1 point
  20. Ευχαριστώ Οπότε σε κάθε οικοδομή που θα σχεδιάζουμε από εδώ και στο εξής Για να προστατέψουμε τους πελάτες μας και την πόλη μας, δημιουργώντας μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των κτιρίων Θα βάζουμε σε όλα μας τα διαγράμματα, στις περιπτώσεις που αφήνουμε απόσταση μεγαλύτερη του δ, 2 κολώνες δεξιά και αριστερά ελεύθερες στον ακάλυπτο 10χ10εκ προσμετρόμενες στη δόμηση, ακριβώς στο δ, για να εξασφαλίσουμε τον "αέρα" στους πελάτες μας και στην πόλη Wow! ΜΦΧ Βάλε ειδικότητα στο προφίλ σου Βάζε τονισμό στο κείμενο σου. Είναι υποχρεωτικό από τους κανόνες. Didonis
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Εγκρίθηκε μέσω WiFi4GR το δωρεάν WiFi σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ
      Την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ για τουλάχιστον πέντε χρόνια εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ.

      Το κόστος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, θα βαρύνει την εταιρία και από το ύψος του και τη δυνατότητα κάλυψής του από τη ΣΤΑΣΥ θα εξαρτηθεί και η επέκταση του ασύρματου Ιντερνετ και σε άλλους σταθμούς.

      Οι πρώτοι έντεκα σταθμοί στους οποίους θα λειτουργήσει WiFi έως το τέλος της χρονιάς είναι εκτός από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, οι σταθμοί Μοναστηράκι, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Πειραιάς, Κορυδαλλός, Χαλάνδρι, Αγιος Δημήτριος, Φιξ και Αγία Μαρίνα. 

      Οι επιβάτες θα μπορούν να συνδέονται άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια διαδικασία εγγραφής. Στη συνέχεια η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα μετρήσει το μηνιαίο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ώστε να αποφασιστεί η επέκταση του δικτύου και το χρονοδιάγραμμά της.

      Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις περιοχές που θα εγκατασταθούν σημεία πρόσβασης στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR.

      Το WiFi4GR «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας, για την κάλυψη, 2.500 περίπου περιοχών ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε όλη την επικράτεια. Το σύστημα, το οποίο θα αναπτυχθεί, θα διαθέτει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης, το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των δομικών στοιχείων του δικτύου.
      • 0 απαντήσεις
    • Η σύνδεση του νυχτερινού φωτισμού με το «Τοπικό Εγχώριο Προϊόν» στην Ελλάδα
      Όσοι έχουμε βρεθεί σε νυχτερινή πτήση έχουμε απολαύσει το θέαμα που προσφέρει η επιφάνεια της Γης, όταν τα νυχτερινά φώτα αναδεικνύουν μοτίβα που παραπέμπουν σε έργα τέχνης. Εκτός όμως από το εντυπωσιακό θέαμα, τα νυχτερινά φώτα αποτελούν μια πολύτιμη πηγή πληροφορίας για τις δραστηριότητες του ανθρώπου και την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον.

      Στο πλαίσιο της εξερεύνησης αυτού του πεδίου, η NASA καταγράφει συστηματικά τον νυχτερινό φωτισμό του πλανήτη μας. Τα τελευταία 10 χρόνια πολύ βελτιωμένες καταγραφές παρέχονται από τον αισθητήρα VIIRS της αποστολής SUOMI.

      «Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σκεφτήκαμε να ερευνήσουμε τι έχουν να μας πουν τα νυχτερινά φώτα για την πατρίδα μας» λέει στην «Κ» η Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, η οποία ηγήθηκε μιας ενδιαφέρουσας έρευνας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων.
      • 0 απαντήσεις
    • «Εξοικονομώ 2023»: Ο νέος οδηγός του προγράμματος μετά την 3η τροποποίηση
      Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/97165/610 ΚΥΑ (ΦΕΚ 5174/Β΄/13.09.2024) που αφορά την 3η τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/55246/807/18.05.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ 2023”», ως εξής:

      Α. Ο Οδηγός Εφαρμογής Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» και η 1η Τροποποίηση του Παραρτήματος VI που αφορά την Υπεύθυνη Δήλωση σχετικά με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, ως ακολούθως:

      Τροποποίηση (3η) της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ 55246-807 18.05.2023 ΚΥΑ Εξοικονομώ 2023 (ΦΕΚ 5174-Β-13.09.2024).pdf
      • 3 απαντήσεις
    • Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Πώς υπολογίζεται το νοίκι. Ποιο το τίμημα επαναγοράς
      Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία ρύθμιζονται τα τελευταία ζητήματα που αφορούν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στην Ελλάδα προκειμένου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

      Η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος, ενώ από τον Ιανουάριο του 2024 βρίσκεται στο δεύτερο κύκλο του ανταγωνιστικού διαλόγου.  Οι βασικές αλλαγές με τις οποίες προχώρησε ο διάλογος με τους υποψήφιους επενδυτές, προέβλεπαν έκπτωση 30% στο τίμημα αγοράς ακινήτων από πλειστηριασμούς, αλλά και επαναγοράς από τον οφειλέτη, είσοδο εμπειρογνωμόνων εντός του ακινήτου για αυτοψία και φορολόγηση του Φορέα ανάλογη με αυτήν των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων (REIC).

      Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι οι: «Bain Capital Credit», «Christofferson, Robb & co, LLC», «Fortress Credit Corp.», Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial DAC».

      Ο Φορέας Ακινήτων θα αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και θα τους τα εκμισθώνει για περίοδο 12 ετών, προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν στην κατοικία τους και να αποτραπούν έτσι οι εξώσεις. 
      • 0 απαντήσεις
    • Ο διαδραστικός χάρτης με όλα τα ενεργά σεισμικά ρήγματα της Ελλάδας
      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας (HeDBAF) είναι ένα εθνικό προϊόν συνεργασίας όλων των σχετικών με αυτό το αντικείμενο ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΟΑΣΠ.

      Ο κύριος σκοπός της γεωβάσης είναι να παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα και σε όποιον θέλει να έχει μια συνοπτική ή εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα ενεργά/σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, καθώς και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα καθοδήγησης για γεωλόγους, μηχανικούς και την κεντρική και τοπική διοίκηση, για περαιτέρω εις βάθος μελετών.

      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας
      • 4 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.