Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      13

    • Περιεχόμενα

      17.991


  2. jbosdas

    jbosdas

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      2.467


  3. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      8.593


  4. Didonis

    Didonis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      8.661


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 24/07/2023 σε όλες τις περιοχές

  1. γενικά μη κάνεις κομπίνες. Κάνεις συνεργασίες. (και βάζε τονισμό στα κείμενα σου. Είναι υποχρεωτικό από τους κανόνες)
    2 points
  2. Ο συμβ/φος είναι φανερό ότι έχει..."χαθεί" Το αν είναι εντός ή εκτός ΑΑΠΑ το βρίσκει ο ίδιος. Οπότε βεβαίωση γι αυτό δεν δίνει ο μηχανικός. Τα υπόλοιπα περί θέσης, μη κυρωθείσας πράξης εφαρμογής κλπ, θα γραφούν πάνω στο τοπογραφικό το οποίο θα συνταχθεί γι αυτή την περίπτωση καθώς από ότι φαίνεται υπάρχουν αλλαγές στο πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής. Το οικόπεδο αν βρίσκεται εντός οικισμού και υπάρχουν αναφορές για εισφορά σε γη τότε κάποια πολεοδομική μελέτη έλαβε ΦΕΚ και τέθηκε σε ισχύ και πλέον έχεις σχέδιο πόλης. Οπότε όλα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν από αρμόδιο μηχανικό (ΑΤΜ. Π.Μ) και να συνταχθεί τοπογραφικό διάγραμμα. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα (να μην πω βεβαιότητα) στην περιοχή να μην υπάρχουν ακόμα τιμές ζώνης παρά το ότι μπορεί να μπήκε στο σχέδιο. Ο Συμβ/φος λοιπόν μη βλέποντας στο γνωστό πρόγραμμα της αγοράς για προσδιορισμό αντικειμενικών (μόνο αυτό ξέρουν), να υπάρχει τιμή ζώνης, πέταξε το μπαλάκι σε σένα. Αυτή τη βεβαίωση αν τη θέλει θα πάει να την πάρει από τη ΔΟΥ, όπου από εκεί θα πρέπει να πάρει και συγκριτικά στοιχεία τιμών πώλησης οικοπέδων καθώς λόγω μη θέσπισης τιμής ζώνης στην περιοχή δεν θα μπορεί να εφαρμόσει το έντυπο Ε1 αλλά θα πάει μάλλον (θα το συζητήσουν με τη ΔΟΥ) με μικτό σύστημα (κτίσμα με έντυπο Κ και οικόπεδο με έντυπο Ε3) . Τώρα, αν δεν μπορεί να τα κάνει, τουλάχιστον ας σου γράψει σωστά τι ακριβώς ζητάει και από που θα τα ζητήσεις και φυσικά να τον ενημερώσεις ότι όλα αυτά δεν γίνονται δωρεάν.
    2 points
  3. Ίσως να μπορούσε να χαρακτηριστεί ως στέγαστρο (αν όχι πέργκολα) αν πχ έβαζες εκείνα τα ανοικλειόμενα οριζόντια στοιχεία αλλά και πάλι λόγω της μερικής πλαγιοκάλυψης θα απαιτείτο έγκριση Σ.Α 79. Στέγαστρο είναι η μη προσβάσιμη σταθερή κατασκευή, σε πρόβολο ή επί υποστυλωμάτων, που κατασκευάζεται με συμπαγή σταθερά ή κινητά στοιχεία στην οροφή του Το στέγαστρο είτε τοποθετείται σε επαφή με μία όψη χωρίς να αποτελεί συνέχεια του φέροντος οργανισμού υπό την προϋπόθεση, ότι είναι κατασκευασμένο από διαφορετικό υλικό είτε απέχει ελάχιστη απόσταση δ/4 από οποιαδήποτε όψη του κτιρίου, χωρίς να ισχύουν οι ανωτέρω περιορισμοί. Επιτρέπονται, κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΣΑ), κάθετα στοιχεία πλήρωσης, αποκλειόμενης της δημιουργίας κλειστού χώρου. Το θέμα για μένα είναι ως τι θα χαρακτηριστεί ο χώρος λόγω αυτής της κατασκευής. Διότι αν δεν πληροί τον ορισμό της πέργκολας και του στεγάστρου, τότε μήπως εμπίπτει στον χαρακτηρισμό κλειστού χώρου και προσμετρήσει σε δόμηση και κάλυψη; Ακραίο ίσως, αλλά με την πολυνομία και τους ορισμούς χάνεται το μέτρο πολλές φορές.
    2 points
  4. Σαν τμήμα περίφραξης σκεφτόμουν με ΣΑ. Αλλά νομίζω σε καλύπτει η έννοια του διαχωριστικού τοίχου όπως προ είπε ο συνάδελφος, με έγκριση ΣΑ επειδή είναι πάνω από 1.50 μ. Το να το κάνεις 1.50 για να γλυτώσεις το ΣΑ νομίζω δεν αξίζει τον κόπο καθότι αφαιρεί αισθητικά πάρα πολύ κατά την γνώμη μου. Το να μετράει στη δόμηση, κάλυψη κλπ ένα ντουβάρι μόνο του δεν το συζητάμε, σε καμία περίπτωση.
    1 point
  5. Σωστά στο διάγραμμα κάλυψης της άδειας νομιμοποίησης θα πρέπει να φαίνονται και τα ρυθμισμένα
    1 point
  6. Φαίνεται πώς είσαι όντως στην κατηγορία 3δ του άρθρου 36, αν και υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα. Αν δεν έχεις τρόπο να ενημερωθείς με σιγουριά από την αρμόδιο ΥΔΟΜ, ίσως να κάνεις την αίτηση ως 3δ και αν δεν ισχύει θα στην απορρίψουν από το σύστημα
    1 point
  7. 1 point
  8. Η πέργκολα σίγουρα δεν ενώνει τους δύο όγκους. Για να είναι ενιαίοι θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένα δοκάρι φέρον, το οποίο μαζί με τον τοίχο ναι θα ήταν εντός κάλυψης και δόμησης. Ωστόσο δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ένας τοίχος στο πουθενά μπορεί να αποτελέσει κτίριο (αν είχαμε δύο κτιριακούς όγκους η παραπάνω λύση νομίζω ότι είναι αποδεκτή). Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πρέπει και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σαν αρχιτεκτονικό στοιχείο / στοιχείο στους ακάλυπτους και άρα οι επιλογές είναι συγκεκριμένες. Κυρίως αυτά που αναφέρει ο Pavlos33. Μια άλλη εναλλακτική θα ήταν αν ο τοίχος δεν ήταν σε επαφή με την πέργκολα, πάλι με ΣΑ να προσπαθήσεις να πάρεις έγκριση για μεγαλύτερο ύψος για την περίπτωση "τοίχοι ελεύθερης διάταξης που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου μέγιστου ύψους ενάμισι (1,50) μ" Παρ. 4α, 7β και 8Βε του άρθρου 17: "Τοιχία για την αντιστήριξη πρανών, διαχωριστικοί τοίχοι μέγιστου ύψους ενάμισι (1,50) μ., τοίχοι ελεύθερης διάταξης που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου μέγιστου ύψους ενάμισι (1,50) μ., πεζούλια, βεράντες, διαμορφώσεις εισόδων (αυλόθυρες πορτοσιές), φυτεύσεις, κουρ ανγκλαίζ (cours anglaises) συνολικού μήκους μικρότερου ή ίσου του 1/2 της όψης στην οποία αντιστοιχεί και μέχρι καθαρού πλάτους ενάμισι (1,50) μ., καθώς και στοιχεία εξυπηρέτησης, όπως πάγκοι, τραπέζια, άθλησης και παιχνιδότοπων. Στην περίπτωση που οι διαχωριστικοί τοίχοι ή τοίχοι ελεύθερης διάταξης υπερβαίνουν το ενάμισι (1,50) μ., λόγω αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, απαιτείται γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Οι εν λόγω κατασκευές δεν αποτελούν αφετηρία μέτρησης του πραγματοποιούμενου ύψους του κτιρίου."
    1 point
  9. θα μπορούσε ... 79. Στέγαστρο είναι η μη προσβάσιμη σταθερή κατασκευή, σε πρόβολο ή επί υποστυλωμάτων, που κατασκευάζεται με συμπαγή σταθερά ή κινητά στοιχεία στην οροφή του Το στέγαστρο είτε τοποθετείται σε επαφή με μία όψη χωρίς να αποτελεί συνέχεια του φέροντος οργανισμού υπό την προϋπόθεση, ότι είναι κατασκευασμένο από διαφορετικό υλικό είτε απέχει ελάχιστη απόσταση δ/4 από οποιαδήποτε όψη του κτιρίου, χωρίς να ισχύουν οι ανωτέρω περιορισμοί. Επιτρέπονται, κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΣΑ), κάθετα στοιχεία πλήρωσης, αποκλειόμενης της δημιουργίας κλειστού χώρου.
    1 point
  10. Καλησπέρα, θα μπορούσες να το περάσεις ως έξτρα εργασία αλλαγής διαρρυθμίσεων στην ΕΕΔΜΚ που θα εκδώσεις.
    1 point
  11. Η απαίτηση για τα 3 μ ύψους υπήρχε σε προηγούμενη διάταξη η οποία καταργήθηκε. Σήμερα ισχύουν οι προυποθέσεις που έχω αναγράψει παραπάνω. Αφού θα κάνεις υποχρεωτικά χρήση κατηγορίας 3 για τον έναν εξώστη, μπορείς να βάλεις και τους υπόλοιπους στην ίδια κατηγορία με το πρόστιμο να παραμένει το ίδιο (η κατηγορία 3 είναι μια επίσης κατηγορία παραβόλου όπως συνηθίζουμε να την λέμε, όπως και η κατηγορία 1). Αν όμως θέλεις για κάποιο λόγο να υπάγεις τις αυθαίρετες επεκτάσεις-μεταβολές των άλλων δυο εξωστών οι οποίοι δεν υπέρκεινται Κ.Χ πόλης, μπορείς να τους υπάγεις με αναλυτικό στην ανάλογη κατηγορία του ακινήτου (π.χ κατηγορία 4). Προσοχή να μην είναι σε προκήπιο.
    1 point
  12. Εμφανώς από τις αναγραφόμενες διαστάσεις η αυθαίρετη επέκταση του εξώστη έχει επιφάνεια μικρότερη του 20% της εγκεκριμένης και μπορείς να υπάγεις την αυθαιρεσία στην κατηγορία 3 παρ. γγ. Υποθέτω ότι η προβολή του άκρου του εξώστη δεν ξεπερνά το κρασπεδόρειθρο της οδού. Επειδή η αυθαιρεσία έγινε άνωθεν Κ.Χ πόλης, η υπαγωγή στην κατηγορία 3 (παρ. γγ) είναι υποχρεωτική, διότι μόνο μέσω αυτής εξαιρείται η εν λόγω αυθαιρεσία που καταπατά κοινόχρηστο χώρο πόλης, διότι διαφορετικά θα είχες την απαγόρευση υπαγωγής λόγω του άρθρου 89. γγ) αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών που προκαλεί υπέρβαση της επιφανείας τους έως είκοσι τις εκατό (20%). Συμπεριλαμβάνονται και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετοι ανοικτοί εξώστες ή τμήματά τους, που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης (ρυμοτομική γραμμή), υπό την προϋπόθεση, ότι η προβολή τους δεν ξεπερνά το κρασπεδόρειθρο,
    1 point
  13. @I.Ps Όχι "μάλλον". Σίγουρα και δεν ξέρεις αν στο εγκρίνουν. Στη θέση σου προς επίρρωση του αιτήματος θα συνέλλεγα στοιχεία ανεμολογικά της περιοχής και σύμφωνα με τον προσανατολισμό του κτιρίου, θα αποδείκνυα με στοιχεία το πρόβλημα που δημιουργείται αν δεν τοποθετηθεί ανεμοφράχτης. Ενδεχομένως στην περιοχή που χτίζεις να είναι μια κοινή πρακτική οπότε να εγκρίνονται τέτοιες κατασκευές.
    1 point
  14. Η γνώμη μου είναι αρνητική για το ενδεχόμενο να λάβει ΣΔ σαν να ήταν όλο εντός οικισμού, διότι έτσι δημιουργείται μια ανισονομία ανάμεσα σε ένα οικόπεδο το οποίο είναι εν μέρει εντός οικισμού (φαντάσου να έχεις 1 τ.μ εντός οικισμού και να λαμβάνεις δόμηση 240 τμ ) και ένα άλλο οικόπεδο το οποίο ήταν ολόκληρο εντός οικισμού να λαμβάνουν και τα δυο την ίδια δόμηση. Υ.Γ Πολύ φοβάμαι ότι το ΣτΕ δεν θα αργήσει να βάλει περιορισμούς και στο ως τώρα δικαίωμα της μεταφοράς επιτρεπόμενης δόμησης από το εντός στο εκτός οικισμού τμήμα, ακόμη και αν το τελευταίο δεν έχει οικοδομησιμότητα. Το "πάρτι" έχει ήδη ξεκινήσει όπως γνωρίζουμε όλοι (βλ. Ν. 4759/20, απόφαση 176/23 κλπ)
    1 point
  15. Ο τοίχος πρέπει να αφαιρεθεί για να είναι πέργκολα. Μη ξεχνάμε ότι η πέργκολα είναι κατασκευή για αναρρίχηση φυτών και ηλιοπροστασία. Ίσως, να μπορέσεις να το περάσεις βάσει του δεύτερου εδαφίου της παρ. 60 του άρθρου 2 ΝΟΚ. χαμηλώνοντας τον τοίχο και επικαλούμενος θέμα ανεμοπροστασίας (πχ σε κάποιο νησί με ισχυρούς ανέμους κλπ). Εξαρτάται από το Σ.Α. 60. Πέργκολα είναι η εξωτερική ασκεπής σταθερή κατασκευή, που προορίζεται για την αναρρίχηση των φυτών ή "για την ηλιοπροστασία με"την τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων από ύφασμα, "προσωρινών σκιάστρων από καλαμωτή και κινητών στοιχείων, αποκλειομένων οποιωνδήποτε άλλων κατακόρυφων "ή οριζόντιων στοιχείων πλήρωσης του φέροντα οργανισμού της κατασκευής. Κατ' εξαίρεση ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) επιτρέπεται η κατασκευή κατακόρυφων στοιχείων πλήρωσης του φέροντος οργανισμού της κατασκευής για λόγους ανεμοπροστασίας και μέχρι ύψους 2,00 μ., αποκλειόμενης της δημιουργίας κλειστού χώρου.
    1 point
  16. Mε τις τότε διατάξεις (ΦΕΚ-795/Δ/13-7-93), η άδεια ίσχυε για 4 χρόνια και αν δεν γινόταν καμία εργασία, έκανες αναθεώρηση για άλλα 4 μέχρι αποπερατώσεως σκελετού. Αν δεν είχες ολοκληρώσει την οικοδομή, πριν την λήξη της αναθεώρησης έκανες νέα αναθεώρηση για παράταση επ αόριστο (μέχρι αποπερατώσεως). Λογικά, έτσι όπως τα λες, δεν έγινε κάποια τέτοια αναθεώρηση, οπότε η άδεια έληξε.
    1 point
  17. Καλημέρα. Επειδή το βλέπω συχνά σε δηλώσεις νέων συναδέλφων η παρέκκλιση "κουμπώνει" στην αρτιότητα οπότε γράφουμε άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο και όχι "άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση". Στο θέμα σου τώρα. Υπό την προυπόθεση ότι ο δρόμος δυτικά στον οποίο εφάπτεται το εντός οικισμού τμήμα είναι προ 85 και κοινόχρηστος και αφού έχεις το οικόπεδο να προυφίσταται του 1985, τότε λόγω του τμήματος των 47 τμ εντός οικισμού, λαμβάνεις την θεωρητική αρτιότητα (προσοχή δεν είναι η πραγματική και ούτε μετατοπίζεις το όριο οικισμού όπως εσφαλμένα έχουμε δει στο παρελθόν να έχει γίνει κάποιες φορές σε τοπογραφικά) και έχεις άρτιο κατά παρέκκλιση. Η γνώμη μου είναι ότι έχεις οικοδομησιμότητα με ΣΔ=1 (Ε<200 τμ) δηλαδή 47 τμ, τα οποία μπορείς να τα οικοδομήσεις και στο εκτός (απαιτείται έγκριση ΣΑ) τηρώντας τις διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης.
    1 point
  18. @ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗΣ Έχουμε σχολιάσει πολλές φορές το ότι ο ν. 1337/83 ήταν πρωτοποριακός για την εποχή αλλά κάποιες διατάξεις του χρήζουν αναπροσαρμογής. Η απρόσκοπτη πρόσβαση προς τις ακτές ήταν και παραμένει απαιτούμενο. Όμως, σήμερα έχουμε όλα τα ψηφιακά μέσα ελέγχου και μπορούμε πολύ εύκολα να κρίνουμε αν μια περίφραξη θα αποτελέσει εμπόδιο για την πρόσβαση στην ακτή, πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται σε πρόσωπο γηπέδου επί επαρχιακής οδού. Εύλογη η απαίτηση για περίφραξη, πλην όμως ο νόμος παραμένει σε ισχύ στο εν λόγω άρθρο και η περίφραξη για χρήση κατοικία δεν επιτρέπεται (πέραν κάποιων εξαιρέσεων). Εκτιμώ ότι δε θα βρεις άκρη στο θέμα του να έχεις νόμιμη περίφραξη. Δες και μια παλιά συζήτηση για το ίδιο θέμα που είχαμε εδώ
    1 point
  19. Ναι, απαιτείται. Ακόμα και για πλακάκια απαιτείται, όπως άλλωστε και για όλες τις εργασίες του πινακα 3. Θεωρητικά η ΥΔΟΜ κοινοποιεί στον ΕΦΚΑ... Πρακτικά αγνωστο.
    1 point
  20. @Betty_ το ποσό της απόσβεσης προστίθεται στα έξοδα, όπως φαίνεται στον πίνακα Ζ'2 του Ε3. Μετά τη διαβίβαση, ο σχετικός κωδικός (587) έχει προσυμπληρωθεί σωστά. Σωστά, λοιπόν, περιλαμβάνεται στο σύνολο των εξόδων του συνοπτικού βιβλίου. Επαναλαμβάνω ότι βάσει των εγγραφών του συνοπτικού βιβλίου προσυμπληρώνεται το Ε3. Άρα σωστά έπραξες και διαβίβασες την απόσβεση.
    1 point
  21. @ioakeim85 η διαβίβαση και ο χαρακτηρισμός ακολουθεί τις εγγραφές στο βιβλίο εσόδων-εξόδων. Όταν έχεις αγοράσει λογισμικό (πάγιο), για τον χαρακτηρισμό επιλέγεις κατηγορία "2.7 Αγορές Παγίων" και είδος "Αγορές μη ενσώματων παγίων χρήσης/Χονδρικές (Ε2_883_001). Χαρακτηρισμός ΦΠΑ: Αγορές & εισαγωγές επενδ. Αγαθών (πάγια) (κωδ. 362-Φ2). Επιπλέον, διαβιβάζεις την ετήσια απόσβεση: Τα υπόλοιπα (πότε θεωρείται ένα έξοδο πάγιο, ο συντελεστής απόσβεσης, το Ε3 και η περιοδική ΦΠΑ) δεν είναι θέματα του myDATA.
    1 point
  22. Για την ΥΔ στη στέγη έλεγξε αν έχεις χώρους που μπορείς να τους αφαιρέσεις από την δόμηση (πχ <1,80μ, κλειστά παταρια κλπ). Δεν βάζεις όλη την επιφάνεια της στην ΥΔ. Έχεις και σοφίτα... Αφού λες "αν χωριστεί σε ΟΙ" καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει σύσταση οπότε ο συμβ/φος δεν μας ενδιαφέρει. Ακόμα όμως και να υπάρχει εσύ θα αποτυπώσεις την πραγματικότητα και θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις της σύστασης με το αρθ98. Ο οικίσκος/ξενώνας δεν υπάρχει σαν ορισμός. Είναι ισόγειο κτίριο το οποίο πιθανότατα να μην έχει ούτε καν θεμελίωση. Γι' αυτό θα πρέπει να δεις και την στατική του επάρκεια... Για το ύψος φυσικά και δεν προσμετράται η καμινάδα!!! Δες ορισμό ΝΟΚ για μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος, στέγη και έδραση στέγης καθώς και όρους δόμησης της περιοχής σου για το αν είναι υποχρεωτική η στέγη ή όχι. Το θέμα σου είναι σύνθετο αλλά δεν μπορεί να απαντηθεί στο σύνολο του, επειδή δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία.
    1 point
  23. Ενώ ο ΝΟΚ έδινε καθαρό ύψος τα 2.65, με το άρθρο 100 του Ν 4759/20 καθορίστηκε στα 2.50 μ
    1 point
  24. Ισχύει ότι γράφει η εγκεκριμένη από την πολεοδομία άδεια. Μπορείς να την βρεις και online. Απάντηση καθαρή δεν γίνεται να δώσουμε αν δεν γνωρίζουμε χρόνο έκδοσης άδειας (και όχι ανέγερσης....) Σε γενικές γραμμές 2.50μ ελεύθερο για χώρους κύριας χρήσης. Τέλος τον έλεγχο του ακινήτου τον κάνει ο ελεγκτής δόμησης βάσει σχεδίων αδείας και αν δεν αντιστοιχει στα εγκεκριμένα, η οικοδομή σταματάει. Εσένα το πρόβλημα σου ποιο είναι; Τι μετράς;
    1 point
  25. Την βεβαίωση μπορείς να την βγάλεις σύμφωνα με την 83,2θ εξαιρέσεις. Ξεκάθαρο. Ανεβάζεις και την σωστή κάτοψη αποτύπωσης και ορίζεις τις εξαιρέσεις. Το πρόβλημα όμως είναι στην ΕΕΔΜΚ (επειδή στις ΥΔΟΜ - αδικαιολογήτως - δεν δέχονται υπαγωγές με εξαιρέσεις και μπορεί σε ενδεχόμενο έλεγχο να έχεις πρόβλημα). Πριν την έκδοση της, λοιπόν, μπορείς να ρυθμίσεις με 4495 και να προχωρήσεις. Το αρθ23 πάντως λέει: " Κτίριο ή τμήμα αυτού θεωρείται νομίμως υφιστάμενο : ... ή εξαιρέθηκε οριστικά, σύμφωνα με διατάξεις ρύθμισης, τακτοποίησης ή αναστολής επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων. " Αρα τον έλεγχο της νομιμότητας τον παραπέμπει στο αρθ81 και αυτό με την σειρά του λαμβάνει υπόψη του τις εξαιρέσεις στο αρθ82... Τελος καταλαβαίνεις οτι η αναίμακτη οδός είναι 4495->ΗΤΚ->ΕΕΔΜΚ, και δεν τραβάς προσοχή ως άλλο μαύρο πρόβατο.
    1 point
  26. Δεν βλέπω ο συνάδελφος να εννοεί κάπου τα ανοικτά κλιμακοστάσια. Μήπως η ερώτηση είναι για κλειστά που εξυπηρετούν ΜΟΝΟ δώματα ; υγ. Λάθος μου, δεν διάβασα τα προηγούμενα ... Όσον αφορά στο ερώτημα του συναδέλφου I.Ps (σε σχέση με το σχήμα του), δεν βλέπω κάπου κλιμακοστάσιο με δυνατότητα να αφαιρεθεί. Υπάρχει μονόρωφο κτήριο με σαφές περίγραμμα εντός κάλυψης και δόμησης και τα αρχικά σκαλιά της σκάλας που είναι διαμόρφωση όσο ο μελετητής αποφασίσει. Τα λοιπά είναι δώμα.
    1 point
  27. 1. Οι συνταξιούχοι θα υποβάλουν τροποποιητικές, αλλά για τις ασφαλιστικές εισφορές δεν γίνεται το ίδιο. Τα ποσά των συντάξεων είναι έσοδα για το έτος στο οποίο αφορούν, ανεξαρτήτως του έτους καταβολής. Αντιθέτως, οι εισφορές είναι έξοδα για το έτος καταβολής, ανεξαρτήτως του έτους στο οποίο αναφέρονται. 2. Σωστά, όποιον τρόπο και να ακολουθήσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Εάν έχεις κάνει συμψηφισμό μέσω του ΕΦΚΑ με τις μηνιαίες εισφορές, ακολούθησε τον δεύτερο τρόπο.
    1 point
  28. @akis73 Κανονικά έπρεπε να βλέπεις τα παραστατικά όταν ψάχνεις με τον ΑΦΜ. Παλιότερα, το χρονικό εύρος αναζήτησης έπρεπε να βρίσκεται εντός του ίδιου έτους. Για το διάστημα που ψάχνεις θα έκανες δύο αναζητήσεις, μία από 6/22 έως 12/22 και μία από 1/23 έως 6/23. Κάποιο προσωρινό πρόβλημα είναι, δεν κάνεις κάτι λάθος.
    1 point
  29. Μπορείς, δεν τίθεται ζήτημα πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών.
    1 point
  30. @tzitzikas Όσοι έχουν συναλλαγές μόνο με επαγγελματίες, και όχι με ιδιωτική πελατεία, δεν είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS.
    1 point
  31. Ενημερώνω το νήμα επειδή βγαίνει στα πρώτα αποτελέσματα αναζήτησης... Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για απογραφή ιδιωτικού οικοδομοτεχνικού έργου; Απαιτούμενα δικαιολογητικά: Σημείωμα κατάθεσης εισφορών για την έκδοση της οικοδομικής άδειας εις διπλούν. Συμπληρωμένος Πίνακας 1,2,3 (ανάλογα με το είδος του έργου) εις διπλούν. Τίτλοι ιδιοκτησίας. Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο προκύπτει ο Α.Φ.Μ. του Φυσικού ή Νομικού Προσώπου. Φωτοαντίγραφα ταυτότητας Υπευθύνων. Επιπλέον για μη Φυσικό πρόσωπο (κύριος ή εργολάβος που κατασκευάζει με το σύστημα της αντιπαροχής) απαιτείται: - Για Ο.Ε., Ε.Ε. φωτοαντίγραφο εταιρικού. - Για Ε.Π.Ε. φωτοαντίγραφο καταστατικού και Φ.Ε.Κ.(περίληψη δημοσίευσης καταστατικού). - Για Α.Ε. φωτοαντίγραφο καταστατικού και Φ.Ε.Κ.(περίληψη δημοσίευσης καταστατικού) ή ανακοίνωση καταχώρησης στο οικείο μητρώο (Μ.Α.Ε.) της Υπηρεσίας του Υπουργείου Εμπορίου της αρμόδιας Νομαρχίας της διοικητικής απόφασης της Α.Ε. για την σύσταση της εταιρείας. Επίσης την έγκριση του καταστατικού της και εφόσον έχουν επέλθει αλλαγές στην σύνθεση του Δ.Σ. της Α.Ε., Φ.Ε.Κ. για την σύνθεση του νέου Δ.Σ. ή φωτοαντίγραφο πρακτικών Δ.Σ. μέχρι της σχετικής δημοσίευσης. - Για κοινοπραξία, το συστατικό έγγραφο της κοινοπραξίας (και των κατά περίπτωση δικαιολογητικών, αναλόγως της νομικής μορφής των κοινοπρακτούντων μελών, όπως αναφέρονται παραπάνω). (Τελευταία Ενημέρωση: 23/02/2021) https://www.efka.gov.gr/el/apographe
    1 point
  32. @tirbouson η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί: Μόλις αντληθούν τα δεδομένα του συσχετιζόμενου παραστατικού, δίπλα από τα ποσά υπάρχει κουμπί επεξεργασίας. Δεν ισχυρίζομαι ότι το χρησιμοποίησες, αλλά τα μηνύματα που λαμβάνεις αυτό σημαίνουν. Εκεί (στην ενότητα "Αγαθά/Υπηρεσίες") ελέγχεις εάν τα ποσά (καθαρή αξία και ΦΠΑ) έχουν μεταφερθεί σωστά. Σε περίπτωση λάθους, υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης μέσω του κουμπιού επεξεργασίας.
    1 point
  33. Εγώ ένα θα πω και δεν θα ξαναμιλήσω.... Δεν υπάρχει ένας μόνο μηχανικός που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας Αλλά μόνο συγκεκριμένες ειδικότητες είναι υπεύθυνες για δόμηση/κάλυψη/όγκο. Και τι εννοώ λέγοντας υπεύθυνοι? Υπεύθυνος είναι αυτός που έχει το δικαίωμα εκπόνησης των μελετών που αφορούν σε δόμηση/κάλυψη/όγκο. Άρα σωστά υπάρχει η απαίτηση συμμετοχής στην ΗΤΚ μηχανικών που έχουν το δικαίωμα εκπόνησης αρχιτεκτονικών μελετών._
    1 point
  34. Παρ' όλο που δεν είμαι λογιστής επιβεβαιώνω τα γραφόμενα του συναδέλφου cien.
    1 point
  35. Δεν είναι καθόλου τυπική και προσπαθεί να σε εκμεταλλευτεί, χρησιμοποιώντας την υπογραφή σου για να κάνει αυτός την ΗΤΚ... Προφανώς και δεν είσαι συμμετέχων επειδή έκανες την τακτοποίηση. Δες και τις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ...
    1 point
  36. Σε ευχαριστώ για την ανταπόκριση σου! Την ίδια άποψη έχω και εγώ. Απλά μια επιβεβαίωση ποτέ δεν έβλαψε κανέναν!!
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Εγκρίθηκε μέσω WiFi4GR το δωρεάν WiFi σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ
      Την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ για τουλάχιστον πέντε χρόνια εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ.

      Το κόστος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, θα βαρύνει την εταιρία και από το ύψος του και τη δυνατότητα κάλυψής του από τη ΣΤΑΣΥ θα εξαρτηθεί και η επέκταση του ασύρματου Ιντερνετ και σε άλλους σταθμούς.

      Οι πρώτοι έντεκα σταθμοί στους οποίους θα λειτουργήσει WiFi έως το τέλος της χρονιάς είναι εκτός από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, οι σταθμοί Μοναστηράκι, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Πειραιάς, Κορυδαλλός, Χαλάνδρι, Αγιος Δημήτριος, Φιξ και Αγία Μαρίνα. 

      Οι επιβάτες θα μπορούν να συνδέονται άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια διαδικασία εγγραφής. Στη συνέχεια η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα μετρήσει το μηνιαίο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ώστε να αποφασιστεί η επέκταση του δικτύου και το χρονοδιάγραμμά της.

      Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις περιοχές που θα εγκατασταθούν σημεία πρόσβασης στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR.

      Το WiFi4GR «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας, για την κάλυψη, 2.500 περίπου περιοχών ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε όλη την επικράτεια. Το σύστημα, το οποίο θα αναπτυχθεί, θα διαθέτει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης, το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των δομικών στοιχείων του δικτύου.
      • 0 απαντήσεις
    • Η σύνδεση του νυχτερινού φωτισμού με το «Τοπικό Εγχώριο Προϊόν» στην Ελλάδα
      Όσοι έχουμε βρεθεί σε νυχτερινή πτήση έχουμε απολαύσει το θέαμα που προσφέρει η επιφάνεια της Γης, όταν τα νυχτερινά φώτα αναδεικνύουν μοτίβα που παραπέμπουν σε έργα τέχνης. Εκτός όμως από το εντυπωσιακό θέαμα, τα νυχτερινά φώτα αποτελούν μια πολύτιμη πηγή πληροφορίας για τις δραστηριότητες του ανθρώπου και την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον.

      Στο πλαίσιο της εξερεύνησης αυτού του πεδίου, η NASA καταγράφει συστηματικά τον νυχτερινό φωτισμό του πλανήτη μας. Τα τελευταία 10 χρόνια πολύ βελτιωμένες καταγραφές παρέχονται από τον αισθητήρα VIIRS της αποστολής SUOMI.

      «Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σκεφτήκαμε να ερευνήσουμε τι έχουν να μας πουν τα νυχτερινά φώτα για την πατρίδα μας» λέει στην «Κ» η Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, η οποία ηγήθηκε μιας ενδιαφέρουσας έρευνας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων.
      • 0 απαντήσεις
    • «Εξοικονομώ 2023»: Ο νέος οδηγός του προγράμματος μετά την 3η τροποποίηση
      Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/97165/610 ΚΥΑ (ΦΕΚ 5174/Β΄/13.09.2024) που αφορά την 3η τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/55246/807/18.05.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ 2023”», ως εξής:

      Α. Ο Οδηγός Εφαρμογής Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» και η 1η Τροποποίηση του Παραρτήματος VI που αφορά την Υπεύθυνη Δήλωση σχετικά με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, ως ακολούθως:

      Τροποποίηση (3η) της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ 55246-807 18.05.2023 ΚΥΑ Εξοικονομώ 2023 (ΦΕΚ 5174-Β-13.09.2024).pdf
      • 3 απαντήσεις
    • Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Πώς υπολογίζεται το νοίκι. Ποιο το τίμημα επαναγοράς
      Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία ρύθμιζονται τα τελευταία ζητήματα που αφορούν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στην Ελλάδα προκειμένου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

      Η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος, ενώ από τον Ιανουάριο του 2024 βρίσκεται στο δεύτερο κύκλο του ανταγωνιστικού διαλόγου.  Οι βασικές αλλαγές με τις οποίες προχώρησε ο διάλογος με τους υποψήφιους επενδυτές, προέβλεπαν έκπτωση 30% στο τίμημα αγοράς ακινήτων από πλειστηριασμούς, αλλά και επαναγοράς από τον οφειλέτη, είσοδο εμπειρογνωμόνων εντός του ακινήτου για αυτοψία και φορολόγηση του Φορέα ανάλογη με αυτήν των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων (REIC).

      Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι οι: «Bain Capital Credit», «Christofferson, Robb & co, LLC», «Fortress Credit Corp.», Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial DAC».

      Ο Φορέας Ακινήτων θα αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και θα τους τα εκμισθώνει για περίοδο 12 ετών, προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν στην κατοικία τους και να αποτραπούν έτσι οι εξώσεις. 
      • 0 απαντήσεις
    • Ο διαδραστικός χάρτης με όλα τα ενεργά σεισμικά ρήγματα της Ελλάδας
      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας (HeDBAF) είναι ένα εθνικό προϊόν συνεργασίας όλων των σχετικών με αυτό το αντικείμενο ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΟΑΣΠ.

      Ο κύριος σκοπός της γεωβάσης είναι να παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα και σε όποιον θέλει να έχει μια συνοπτική ή εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα ενεργά/σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, καθώς και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα καθοδήγησης για γεωλόγους, μηχανικούς και την κεντρική και τοπική διοίκηση, για περαιτέρω εις βάθος μελετών.

      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας
      • 4 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.