Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. ilias

    ilias

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      4.386


  2. tasanto

    tasanto

    Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      113


  3. dimamp

    dimamp

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      621


  4. dimitris GM

    dimitris GM

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      26.111


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 15/08/2023 σε όλες τις περιοχές

  1. Το άρθρο 23 του παλιού Κτιριοδομικού Κανονισμού, ανέφερε : ............... 4. Κατά τη φύτευση δένδρων ή θάμνων κοντά σε κτίρια ή δομικά έργα και ανάλογα με τις ιδιότητες του ριζικού συστήματος των φυτών, πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή βλάβης αυτών των κτιρίων ή δομικών κατασκευών. 5. Σε περίπτωση ύπαρξης δένδρων ή θάμνων σε γειτονικό οικόπεδο κατά την ανέγερση οικοδομής, ο οικοδομών οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κτιρίου που ανεγείρει από την υγρασία και το ριζικό σύστημα των δένδρων ή θάμνων. Τα ίδια αναφέρουν και οι παρ. 4 & 5 του άρθρου 19 του νέου Κτιριοδομικού Από την Πολεοδομική πλευρά, δεν υπάρχει κάτι άλλο
    1 point
  2. Ειχες το 1970 δυο αρτια και οικοδομησιμα. Εχτιζαν, μεχρι τον 4759, απο 220 τμ το καθε ενα. δξ πώς και γιατι κατεληξαν το 2015 να δοθουν σαν "ενα" Ξαναδες τα με τον μηχανικο και τον συμβ/φο. Στο Ε9 τι γραφει Δες και την εγκυκλιο για το αρθρο 32 επ. του 4759 https://dasarxeio.com/wp-content/uploads/2022/11/Ψ56Β4653Π8-ΓΞ3.pdf
    1 point
  3. Το πιο απλό θέμα είναι ο έλεγχος μιας μελέτης. Μάλιστα στο εξωτερικό ο έλεγχος γίνεται με διαφορετικό πρόγραμμα για αποφυγή ίδιων λαθών (από το μοντέλο εως τις δράσεις κ.τ.λ. Επίσης στο εξωτερικό η στατική μελέτη την ελέγχει ο στατικός που έχει πιστοποίηση από το αντίστοιχο TEE.
    1 point
  4. Γενικά υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στις δύο λύσεις , ξηρού τύπου ή ελαίου. Είθισται (για διάφορους λόγους) ένα από τα βασικότερα κριτήρια να είναι ο χώρος εγκατάστασης του Μ/Σ (εσωτερική ή εξωτερική εγκατάσταση). Στη διεθνή πρακτική, Μ/Σ ξηρού τύπου εγκαθίστανται συνήθως σε κτίρια (υπόγεια κτιρίων κλπ), νοσοκομεία κλπ καθώς θεωρούνται ασφαλέστεροι από την άποψη ότι δεν υπάρχουν τα έλαια που σε μια φωτιά θα προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα. Μετασχηματιστές ελαίου τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους ή και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Θεωρούνται ότι έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής, λιγότερο θόρυβο και καλύτερη απόδοση αν και αυτά είναι σχετικά. Επίσης τα έλαια που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν περιέχουν PCB και πληρούν τις προδιαγραφές του IEC 60296 απ' ολους τους επώνυμους κατασκευαστές. Σε μερικές χώρες, αν πρόκειται για αστικό περιβάλλον, σχολεία, νοσοκομεία κλπ τύπους κτιρίων του τριτογενή τομέα είναι υποχρεωτική σύσταση η χρήση Μ/Σ ξηρού τύπου.
    1 point
  5. Σχολιάζοντας ως συνάδελφος το θέμα. Συμφωνώ με την άποψη ότι δεν εμπλεκόμαστε σε υποθέσεις άλλων συναδέλφων. Ολα όμως έχουν και ένα όριο. Όταν θα αντιληφθώ ότι υπάρχει σοβαρό θέμα ασφάλειας , ότι υπάρχει πιθανόν κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή δεν μπορώ να μείνω αμέτοχος , θα παρέμβω, όπως σωστά κατά την γνώμη μου έπραξε ο συνάδελφος @tasanto . Στο τέλος στην συνείδησή μου αντί του (απαρχαιωμένου) κώδικα δεοντολογίας υπερισχύει ο όρκος που έδωσα όταν πήρα το δίπλωμα : ".... ΟΥΤΩ ΧΡΗΣΙΜΟΝ ΕΜΑΥΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΜΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΝ ΠΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ,.."
    1 point
  6. Δεν με απασχολεί ΙΑΣΟΝΑ. Όλες οι απόψεις σεβαστές.
    1 point
  7. Καλέ μου Παύλο......... Αν μου επιτρέπεις τέτοια θέματα είναι εξαιρετικά χρήσιμα, ίσως λιγότερο τεχνικά και μάλλον περισσότερο ουσιώδη ως μοχλοί διαμόρφωσης της κουλτούρας του Μηχανικού και κυρίως αυτής των νεότερων συναδέλφων. Ακόμα και οι τόνοι να ανεβαίνουν είναι εποικοδομητικά στο να βλέπει κάποιος και να αξιολογεί νοοτροπίες και κυρίως ανθρώπους. Μα πάνω απ΄ όλα την αδιαφορία τους για το διπλανό. Η σοβαρότητα του θέματος δεν έχει να κάνει μόνο με τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος που έθεσε αρχικά ο συνάδελφος @tasanto. Αυτή είναι μία περίπτωση που θα βρει το δρόμο της, θα αντιμετωπιστεί με τον Α ή Β τρόπο όπως εκείνος κρίνει καλύτερα και κατάλαβα ότι θα πράξει το σωστό, καθώς τα μηνύματά του αποδεικνύουν πως πρόκειται περί ευσυνείδητου ανθρώπου-Μηχανικού. Μέσα όμως από αυτή την περίπτωση δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχτεί ότι το πραγματικά σοβαρό πρόβλημα είναι άλλο. Και αυτό είναι οι σάπιες απόψεις που επικρατούν σε κάποια 40+ χρόνων "εμπειρίας" μυαλά που έχουν μάθει από την εποχή των παχέων αγελάδων της δεκαετίας του 80+ να ισοπεδώνουν τα πάντα μέσω συντεχνιακών λογικών, να κρύβουν τα κακώς κείμενα κάτω από το χαλάκι και να οδηγούν ένα ολόκληρο κλάδο σε ηθική απαξίωση υπονομεύοντας το επαγγελματικό μέλλον νεότερων συναδέλφων.........επί των οποίων......φευ..........θέλουν να το παίξουν και δάσκαλοι!!! Και όλα αυτά με το μανδύα της δεοντολογίας κλείνοντας τα μάτια στην αξία της ηθικής έναντι της κοινωνίας. Και έχουν επιπλέον το ΘΡΑΣΣΟΣ να τους κατηγορούν – άκουσον, άκουσον τους κατηγορούν– ΟΤΙ ΕΠΕΠΕΣΑΝ εκείνοι σε παράπτωμα επειδή ΒΟΗΘΗΣΑΝ τον πολίτη να καταλάβει ότι κτίζει ίσως και κάτι επικίνδυνο και μπήκαν στα χωράφια ενός "συναδέλφου". Αν αυτή η κοινωνία μας αξίζει όποιος θέλει ας σιωπήσει, εγώ θα μιλάω ελεύθερα αντικρούοντας το σκοταδισμό .
    1 point
  8. Ο συνάδελφος tasanto έπραξε το αυτονόητο, όπως θα πρέπει να το κάνει καθείς θέλει να λέγεται μηχανικός, όταν πέφτει στην αντίληψή του κάτι τόσο ακραίο που θεωρεί ότι γίνεται επικίνδυνο. Αλλοίμονο αν επικαλούμεθα τη δεοντολογία επιλέγοντας τα κάθισμα επί του καναπέως, αδιαφορώντας επί της ουσίας για το διπλανό και τη κοινωνία γενικότερα. Ισως αυτό το τίμημα πληρώνουμε σαν κοινωνία και μάλιστα με πολύ πρόσφατο χρονικό ορίζοντα.
    1 point
  9. Πας καλά συνάδελφε? Θα αφήσουμε τους άσχετους και τα λαμόγια να ξεφτιλίζουν τον χώρο μας? Βλέπω μελέτη "κουρέλι" και δεν θα το πω,σε αυτόν είναι ο κύριος του έργου? Ο επιβλέπων δεν πατάει στο εργό,δηλώνει ότι ολα είναι οκ και ο άλλος θα κάτσει να τον ακούει? Τον πήρε τηλέφωνο (ο κύριος του έργου) από το έργο (προφανώς λέγοντας ότι τηλεφωνεί απο το γραφείο του) και του είπε ότι είναι στο έργο (ο επιβλέπων) !!!!!! Μα τι είναι αυτά που λες?
    1 point
  10. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας και τις απόψεις σας,απλά πριν λίγο ενημερώθηκα ότι ανελαβε δικηγόρος και θα κύριος του έργου θα κινηθεί νομικά και κατά του κατασκευαστή και του μελετητή (που είναι και ο επιβλέπων,αλλά δεν είχε εμφανιστεί ποτέ). Θα ελεγχθούν όλες οι μελέτες από πραγματογνωμονες του ΤΕΕ,αλλά και από ανεξάρτητους μηχανικούς.Απέφυγα την πρόταση να ελέγξω κάτι επίσημα γιατί,δεν έχω όρεξη (έστω μετά από 3-4 χρόνια) να τρέχω στα δικαστήρια.
    1 point
  11. 1.Σχετικώς με τους νόμους, ελπίζω να καταλαβαίνετε όλοι το lobbying που παίζει από τους ΠΜ λόγω 50% στο ΤΕΕ... 2. Σχεδόν ανά βδομάδα δέχομαι τηλέφωνα από ΠΜ για την επίλυση αποριών. 3. Οι ΑΤΜ, φυσικά αντί να αντιδράσουν ορθά, κατάφεραν το 70 το "διώροφον μεθ υπογείου", για να γίνουν κι αυτοί "ολίγον ΠΜ". Σημείωση: Οι ΑΤΜ στο 95% είναι παντελώς άσχετοι από κατασκευή κατοικιών. 4. Το τοπογραφικό δεν είναι "καφές πακέτο 1 Ευρώ με δώρο κρουασάν". Απαιτεί πολλή μελέτη. 5. Οι τεχνολόγοι ΤΜ, το βλέπουν με λάθος τρόπο κατά την άποψή μου. Μία προσεκτικοί ανάγνωση των προγραμμάτων σπουδών μεταξύ Πολυτεχνείου και ΤΕΙ θα καταλάβει τις διαφορές. 6. Εξηγούμαι: Οι περισσότεροι τεχνολόγοι ΤΜ είναι εξοικειωμένοι περισσότερο στα GIS ή π.χ. σε σχεδιαστικά προγράμματα από ότι του Πολυτεχνείου. Αυτοί είναι οι δουλειά τους και για αυτό ιδρύθηκαν. Στο ΤΑΤΜ/ΑΠΘ π.χ. διδάσκονται μαθήματα όπως ΓΕωμετρική Γεωδαισία, Ανάλυση παρατηρήσεων GPS, εφαρμογές GPS, γεωδαιτικοί έλεγχοι παραμορφώσεων, φυσική γεωδαισία, διαστημική γεωδαισία, τεχνική τοπογραφία, αστικές αποτυπώσεις, υπόγεια τοπογραφία. Δεν νομίζω ότι είναι το ίδιο. Και δεν πρέπει γιατί ο καθείς εφ ω ετάχθη και δεν τίθεται από μέρους μου θέμα υπεροχής. Είναι θέμα καταμερισμού. 7. Βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι: Ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης είναι πιο πάνω από τα δικαιώματα. Πιστεύω να ξέρετε τοπογραφικά 50 Ευρώ από τις όρθο του Κτηματολογίου. Ή θα ξέρετε περιπτώσεις τοπογραφικών από "παληκάρια" ΔΥ με 50-60 Ευρώ. 8. Χωρίς οικονομική ανάπτυξη, θα βράζουμε όλοι στο ίδιο ζουμί και θα φαγωνόμαστε μεταξύ μας. 9. Εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα πως οι ΑΤΜ είναι οι μόνοι εντεταλμένοι για την διαχείριση πληροφορίας της Γης από όλους. Όπως οι ΠΜ να χτίζουν κατοικίες και οι ΑΜ να διαμορφώνουν τους χώρους.
    1 point
  12. Έχουν πολύ γέλιο οι ερωτήσεις για το ΕΓΣΑ, τις εξαρτήσεις και τα GPS. Τί νομίζετε συνάδελφοι ότι είναι πιστολάκια για τα μαλλιά τα gps ή η γεωδαισία μπακαλική; Ή περιμένετε κορόιδα να σας κάνουν τη δουλειά μέσω internet;
    1 point
  13. Μη τον παρεξηγείτε τον ατσαλενιο ανθρωπο συνάδελφοι. Έχει πληρώσει τον ΕΛΟΤ για τους ευρωκώδικες γιαυτό κανει πως δεν καταλαβαίνει τι σημαινει η φραση "αιρεται η υποχρεωτικότητα"
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Εγκρίθηκε μέσω WiFi4GR το δωρεάν WiFi σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ
      Την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ για τουλάχιστον πέντε χρόνια εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ.

      Το κόστος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, θα βαρύνει την εταιρία και από το ύψος του και τη δυνατότητα κάλυψής του από τη ΣΤΑΣΥ θα εξαρτηθεί και η επέκταση του ασύρματου Ιντερνετ και σε άλλους σταθμούς.

      Οι πρώτοι έντεκα σταθμοί στους οποίους θα λειτουργήσει WiFi έως το τέλος της χρονιάς είναι εκτός από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, οι σταθμοί Μοναστηράκι, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Πειραιάς, Κορυδαλλός, Χαλάνδρι, Αγιος Δημήτριος, Φιξ και Αγία Μαρίνα. 

      Οι επιβάτες θα μπορούν να συνδέονται άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια διαδικασία εγγραφής. Στη συνέχεια η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα μετρήσει το μηνιαίο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ώστε να αποφασιστεί η επέκταση του δικτύου και το χρονοδιάγραμμά της.

      Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις περιοχές που θα εγκατασταθούν σημεία πρόσβασης στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR.

      Το WiFi4GR «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας, για την κάλυψη, 2.500 περίπου περιοχών ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε όλη την επικράτεια. Το σύστημα, το οποίο θα αναπτυχθεί, θα διαθέτει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης, το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των δομικών στοιχείων του δικτύου.
      • 0 απαντήσεις
    • Η σύνδεση του νυχτερινού φωτισμού με το «Τοπικό Εγχώριο Προϊόν» στην Ελλάδα
      Όσοι έχουμε βρεθεί σε νυχτερινή πτήση έχουμε απολαύσει το θέαμα που προσφέρει η επιφάνεια της Γης, όταν τα νυχτερινά φώτα αναδεικνύουν μοτίβα που παραπέμπουν σε έργα τέχνης. Εκτός όμως από το εντυπωσιακό θέαμα, τα νυχτερινά φώτα αποτελούν μια πολύτιμη πηγή πληροφορίας για τις δραστηριότητες του ανθρώπου και την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον.

      Στο πλαίσιο της εξερεύνησης αυτού του πεδίου, η NASA καταγράφει συστηματικά τον νυχτερινό φωτισμό του πλανήτη μας. Τα τελευταία 10 χρόνια πολύ βελτιωμένες καταγραφές παρέχονται από τον αισθητήρα VIIRS της αποστολής SUOMI.

      «Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σκεφτήκαμε να ερευνήσουμε τι έχουν να μας πουν τα νυχτερινά φώτα για την πατρίδα μας» λέει στην «Κ» η Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, η οποία ηγήθηκε μιας ενδιαφέρουσας έρευνας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων.
      • 0 απαντήσεις
    • «Εξοικονομώ 2023»: Ο νέος οδηγός του προγράμματος μετά την 3η τροποποίηση
      Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/97165/610 ΚΥΑ (ΦΕΚ 5174/Β΄/13.09.2024) που αφορά την 3η τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/55246/807/18.05.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ 2023”», ως εξής:

      Α. Ο Οδηγός Εφαρμογής Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» και η 1η Τροποποίηση του Παραρτήματος VI που αφορά την Υπεύθυνη Δήλωση σχετικά με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, ως ακολούθως:

      Τροποποίηση (3η) της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ 55246-807 18.05.2023 ΚΥΑ Εξοικονομώ 2023 (ΦΕΚ 5174-Β-13.09.2024).pdf
      • 3 απαντήσεις
    • Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Πώς υπολογίζεται το νοίκι. Ποιο το τίμημα επαναγοράς
      Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία ρύθμιζονται τα τελευταία ζητήματα που αφορούν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στην Ελλάδα προκειμένου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

      Η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος, ενώ από τον Ιανουάριο του 2024 βρίσκεται στο δεύτερο κύκλο του ανταγωνιστικού διαλόγου.  Οι βασικές αλλαγές με τις οποίες προχώρησε ο διάλογος με τους υποψήφιους επενδυτές, προέβλεπαν έκπτωση 30% στο τίμημα αγοράς ακινήτων από πλειστηριασμούς, αλλά και επαναγοράς από τον οφειλέτη, είσοδο εμπειρογνωμόνων εντός του ακινήτου για αυτοψία και φορολόγηση του Φορέα ανάλογη με αυτήν των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων (REIC).

      Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι οι: «Bain Capital Credit», «Christofferson, Robb & co, LLC», «Fortress Credit Corp.», Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial DAC».

      Ο Φορέας Ακινήτων θα αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και θα τους τα εκμισθώνει για περίοδο 12 ετών, προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν στην κατοικία τους και να αποτραπούν έτσι οι εξώσεις. 
      • 0 απαντήσεις
    • Ο διαδραστικός χάρτης με όλα τα ενεργά σεισμικά ρήγματα της Ελλάδας
      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας (HeDBAF) είναι ένα εθνικό προϊόν συνεργασίας όλων των σχετικών με αυτό το αντικείμενο ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΟΑΣΠ.

      Ο κύριος σκοπός της γεωβάσης είναι να παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα και σε όποιον θέλει να έχει μια συνοπτική ή εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα ενεργά/σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, καθώς και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα καθοδήγησης για γεωλόγους, μηχανικούς και την κεντρική και τοπική διοίκηση, για περαιτέρω εις βάθος μελετών.

      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας
      • 4 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.