Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Anna Daskalaki

    Anna Daskalaki

    Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      9


  2. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      17.991


  3. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      8.593


  4. Faethon11

    Faethon11

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      10.192


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 30/08/2023 σε όλες τις περιοχές

  1. Εγώ δεν μπορώ να τα καταλάβω αυτά.. Σύμφωνα με το 11.6.κβ δεν προσμετρά στην δόμηση και σύμφωνα με το 12.4.γ δεν προσμετρά και στην κάλυψη. Τι άλλο θέλει ο υπάλληλος????
    1 point
  2. Καλησπέρα, Δεν προσμετράται ούτε ο φέρων οργανισμός με τους τοίχους πλήρωσης, αλλά ούτε και η εξωτερική τοιχοποιία. Επίσης δεν προσμετράται τυχόν θερμομόνωση η οποία θα τοποθετηθεί ενδιάμεσα. Το μόνο που δεν είναι σαφές έτσι όπως έχει διατυπωθεί στον ΝΟΚ, είναι αν το συνολικό πάχος της κατασκευής (Φ.Ο./τοίχοι πλήρωσης/εξωτερική τοιχοποιία) θα είναι τουλάχιστον 50 εκ. ή το πάχος της εξωτερικής τοιχοποιίας θα είναι πάχους τουλάχιστον 50 εκ.
    1 point
  3. Εφόσον πληροί προδιαγραφές ΚΕΝΑΚ, δεν προσμετράται σε δόμηση (ΝΟΚ αρθ 11, παρ. 6, περ. ιθ) ούτε σε κάλυψη (ΝΟΚ άρθ 12, παρ. 4, περ. γ).
    1 point
  4. Αναμένουμε την απόφαση της ΔΑΟΚΑ την οποία και θα αναρτήσω μόλις λάβω. Εν τω μεταξύ έχω προχωρήσει την άδεια με βεβαίωση όρων δόμησης.
    1 point
  5. Προς όλους τους συναδέλφους, μόλις επικοινώνησα με τον κο Γκουντουβα της ΔΑΟΚΑ, που με πληροφόρησε ότι μετά από συνεννόηση με την προϊσταμένη του τα θερμομονωτικά λιθοσωματα δεν προσμετρώνται σε κάλυψη/όγκο. Δεν χωράει περιθώριο αμφισβήτησης ο ΝΟΚ είναι ρητός.
    1 point
  6. 1. Όχι. Αν όμως το ζητήσει η ΥΔΟΜ, μπορείς να τα περάσεις με λεπτή διακεκομμένη γραμμή 2. Ναι. Θέλει όμως, μετά το τελευταίο "ανδραγάθημα" του στε, προσοχή η αρτιότητα-οικοδομησιμότητα 3. Κανένα πρόβλημα με τους ΚΑΕΚ. Πράξη συνένωσης δεν υφίσταται, διότι δεν μεταγράφεται. Άλλωστε, έχεις αναφέρει στη δήλωση 651/77 ότι έχουν συνενωθεί τοις πράγμασι επισυνάπτω σχετικά έγγραφα που μπορεί να σε βοηθήσουν ΑΠ-1296_06 όμορα γεωτεμάχια.pdf ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ Παντελή .pdf
    1 point
  7. 224 downloads

    Σχέδια σε μορφή dwg οχετών από την Εγνατία Οδό.
    1 point
  8. Που ακριβώς δεν συμφωνεί; Σου είπα τις δυο σκέψεις που θα μπορούσαν να προκύψουν τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο μήνυμα. Ανέλυσα την συλλογιστική γιατί κλίνω προς το δεύτερη επιλογή, δηλαδή του να μην λαμβάνεις επιφάνεια τακτοποιημένου ΗΧ μέχρι το 80% αυτής στους υπολογισμούς κατηγορίας 4. Στα 100 τμ τακτοποιημένου Η.Χ με ν. 3843 δεν θα λάβεις υπόψη τα 80 τμ. Διάβασε τα ξανά να μην τα ξαναγράφω και κουράζουμε τους αναγνώστες του νήματος με επαναλήψεις.
    1 point
  9. Στις άδειες και κατά ΓΟΚ ποσοστό Η.Χ μέχρι 20% του ΣΔ δεν προσμετρούσαν στον πραγματοποιούμενο ΣΔ. Ο νόμος 3843 επέτρεψε την ρύθμιση νόμιμων Η.Χ που κατά το λεκτικό του νόμου είχαν αυθαίρετα αλλάξει χρήση δηλαδή είχαν αυθαίρετα κλειστεί. Όπως προείπα το λεκτικό του νόμου 4495 στην παραπάνω παράγραφο είναι δυσνόητο. Έτσι όπως διατυπώνεται θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι απαλλάσσει κλεισμένους και τακτοποιημένους Η.Χ μέχρι το 80% της δόμησης. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα έκανε νόημα, καθώς όπως προανέφερα οι τακτοποιημένοι (αυθαίρετα κλεισμένοι) Η.Χ που δηλώθηκαν βάσει των διατάξεων του ν. 3843 θα ήταν μέχρι το 20% του ΣΔ. Βεβαίως θα μπορούσαν να υπάρχουν και Η.Χ κατά τον ορισμό τους σύμφωνα με τον ΓΟΚ, οι οποίοι κατά την έκδοση της άδειας δεν πληρούσαν το κριτήριο του να μην προσμετρήσουν στη δόμηση (πχ λόγω διαστάσεων) και έτσι προσμέτρησαν στη δόμηση. Όμως και πάλι σε καμία περίπτωση δεν θα είχαμε πολύ μεγάλα ποσοστά Η.Χ επί της δόμησης και σίγουρα όχι πάνω από 80%. Επομένως με βάση αυτές τις σκέψεις κλίνω ότι το παραπάνω εδάφιο της κατηγορίας 4 του ν. 4495 εννοεί ότι το 80% επί της επιφάνειας των αυθαίρετα κλεισμένων και τακτοποιημένων με ν. 3843 Η.Χ, δεν θα προσμετρήσει στο συνολικό εμβαδόν αυθαιρεσιών που θα εισέλθουν στον αριθμητή του κλάσματος με παρανομαστή την συνολική επιτρεπόμενη δόμηση του οικοπέδου (ή την επιμερισμένη σύμφωνα με τα χιλιοστά της οριζόντιας) για να προσδιοριστεί αν το ποσοστό υπέρβασης δόμησης ξεπερνά το 40%.
    1 point
  10. δ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4 : Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος και εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση, μετά την υπαγωγή, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου, με την επιφύλαξη εφαρμογής των οριζομένων στο άρθρο 97, οι εξής αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης : αα) αυθαίρετες κατασκευές εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης και ύψους που προβλέπονται από τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής αδείας, ββ) αυθαίρετες κατασκευές εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τοις εκατό (40%) τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους που προβλέπονται από τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας και δεν υπερβαίνουν τα 250 τ.μ. για χρήση κατοικίας ανά ιδιοκτησία και μέχρι τα 1000 τ.μ. κτιρίου συνολικά, τα 1000 τ.μ. για τις λοιπές χρήσεις. Στα ανωτέρω ποσοστά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και τυχόν αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στους νόμους 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011 και 4178/2013. Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες και υπόγεια. Ημιυπαίθριοι χώροι δε συνυπολογίζονται μέχρι του ποσοστού υπέρβασης 80% του πολεοδομικού μεγέθους κάλυψης και δόμησης, με την προϋπόθεση ότι έχουν ενταχθεί στους νόμους 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011 και 4178/2013, Είναι κακοδιατυπωμένο και με μια πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε φαινομενικά να εννοεί το ποσοστό ως προς την επιτρεπόμενη δόμηση του οικοπέδου. Αν θυμηθούμε τον τότε Ν. 3843 επέτρεπε να υπαχθεί η μετατροπή των εγκεκριμένων Η.Χ που μετατράπηκαν σε κατοικίες (εντός νόμιμου όγκου). Στον τότε νόμο αναφέρονταν ως αλλαγή χρήσης των Η.Χ σε κατοικία. Σε περιπτώσεις που οι Η.Χ δεν προσμετρούσαν στην κάλυψη (εντός περιγράμματος) συνήθως φροντίζαμε να μην ξεπερνούν το 20% της επιτρεπόμενης δόμησης (+20% εξώστες), ώστε να μην προσμετρήσουν στον πραγματοποιούμενο Σ.Δ. Οπότε σε σχέση με την πρώτη ανάγνωση δεν βρίσκεται ο λόγος να προσδίδει 4 φορές παραπάνω από το 20% της επιτρεπόμενης δόμησης, (80%) απαλλαγή από την προσμέτρηση της κατηγορίας. Οπότε μάλλον εννοεί το πολεοδομικό μέγεθος της δόμησης που δημιούργησε ο κλεισμένος Η.Χ δηλαδή στο παράδειγμά σου τα 80 τμ δεν θα μπουν στον υπολογισμό της κατηγορίας. Θα ασχοληθείς με το άθροισμα των άλλων αυθαίρετων χώρων (έστω 50τμ) θα προσθέσεις και άλλα 20 τμ οπότε θα έχεις άθροισμα 70 τμ. Τα 70 τμ θα τα διαιρέσεις με την επιτρεπόμενη δόμηση και θα δεις τι ποσοστό προκύπτει.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Εγκρίθηκε μέσω WiFi4GR το δωρεάν WiFi σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ
      Την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ για τουλάχιστον πέντε χρόνια εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ.

      Το κόστος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, θα βαρύνει την εταιρία και από το ύψος του και τη δυνατότητα κάλυψής του από τη ΣΤΑΣΥ θα εξαρτηθεί και η επέκταση του ασύρματου Ιντερνετ και σε άλλους σταθμούς.

      Οι πρώτοι έντεκα σταθμοί στους οποίους θα λειτουργήσει WiFi έως το τέλος της χρονιάς είναι εκτός από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, οι σταθμοί Μοναστηράκι, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Πειραιάς, Κορυδαλλός, Χαλάνδρι, Αγιος Δημήτριος, Φιξ και Αγία Μαρίνα. 

      Οι επιβάτες θα μπορούν να συνδέονται άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια διαδικασία εγγραφής. Στη συνέχεια η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα μετρήσει το μηνιαίο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ώστε να αποφασιστεί η επέκταση του δικτύου και το χρονοδιάγραμμά της.

      Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις περιοχές που θα εγκατασταθούν σημεία πρόσβασης στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR.

      Το WiFi4GR «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας, για την κάλυψη, 2.500 περίπου περιοχών ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε όλη την επικράτεια. Το σύστημα, το οποίο θα αναπτυχθεί, θα διαθέτει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης, το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των δομικών στοιχείων του δικτύου.
      • 0 απαντήσεις
    • Η σύνδεση του νυχτερινού φωτισμού με το «Τοπικό Εγχώριο Προϊόν» στην Ελλάδα
      Όσοι έχουμε βρεθεί σε νυχτερινή πτήση έχουμε απολαύσει το θέαμα που προσφέρει η επιφάνεια της Γης, όταν τα νυχτερινά φώτα αναδεικνύουν μοτίβα που παραπέμπουν σε έργα τέχνης. Εκτός όμως από το εντυπωσιακό θέαμα, τα νυχτερινά φώτα αποτελούν μια πολύτιμη πηγή πληροφορίας για τις δραστηριότητες του ανθρώπου και την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον.

      Στο πλαίσιο της εξερεύνησης αυτού του πεδίου, η NASA καταγράφει συστηματικά τον νυχτερινό φωτισμό του πλανήτη μας. Τα τελευταία 10 χρόνια πολύ βελτιωμένες καταγραφές παρέχονται από τον αισθητήρα VIIRS της αποστολής SUOMI.

      «Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σκεφτήκαμε να ερευνήσουμε τι έχουν να μας πουν τα νυχτερινά φώτα για την πατρίδα μας» λέει στην «Κ» η Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, η οποία ηγήθηκε μιας ενδιαφέρουσας έρευνας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων.
      • 0 απαντήσεις
    • «Εξοικονομώ 2023»: Ο νέος οδηγός του προγράμματος μετά την 3η τροποποίηση
      Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/97165/610 ΚΥΑ (ΦΕΚ 5174/Β΄/13.09.2024) που αφορά την 3η τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/55246/807/18.05.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ 2023”», ως εξής:

      Α. Ο Οδηγός Εφαρμογής Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» και η 1η Τροποποίηση του Παραρτήματος VI που αφορά την Υπεύθυνη Δήλωση σχετικά με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, ως ακολούθως:

      Τροποποίηση (3η) της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ 55246-807 18.05.2023 ΚΥΑ Εξοικονομώ 2023 (ΦΕΚ 5174-Β-13.09.2024).pdf
      • 3 απαντήσεις
    • Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Πώς υπολογίζεται το νοίκι. Ποιο το τίμημα επαναγοράς
      Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία ρύθμιζονται τα τελευταία ζητήματα που αφορούν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στην Ελλάδα προκειμένου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

      Η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος, ενώ από τον Ιανουάριο του 2024 βρίσκεται στο δεύτερο κύκλο του ανταγωνιστικού διαλόγου.  Οι βασικές αλλαγές με τις οποίες προχώρησε ο διάλογος με τους υποψήφιους επενδυτές, προέβλεπαν έκπτωση 30% στο τίμημα αγοράς ακινήτων από πλειστηριασμούς, αλλά και επαναγοράς από τον οφειλέτη, είσοδο εμπειρογνωμόνων εντός του ακινήτου για αυτοψία και φορολόγηση του Φορέα ανάλογη με αυτήν των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων (REIC).

      Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι οι: «Bain Capital Credit», «Christofferson, Robb & co, LLC», «Fortress Credit Corp.», Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial DAC».

      Ο Φορέας Ακινήτων θα αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και θα τους τα εκμισθώνει για περίοδο 12 ετών, προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν στην κατοικία τους και να αποτραπούν έτσι οι εξώσεις. 
      • 0 απαντήσεις
    • Ο διαδραστικός χάρτης με όλα τα ενεργά σεισμικά ρήγματα της Ελλάδας
      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας (HeDBAF) είναι ένα εθνικό προϊόν συνεργασίας όλων των σχετικών με αυτό το αντικείμενο ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΟΑΣΠ.

      Ο κύριος σκοπός της γεωβάσης είναι να παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα και σε όποιον θέλει να έχει μια συνοπτική ή εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα ενεργά/σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, καθώς και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα καθοδήγησης για γεωλόγους, μηχανικούς και την κεντρική και τοπική διοίκηση, για περαιτέρω εις βάθος μελετών.

      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας
      • 4 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.