Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. sdtopo

    sdtopo

    Core Members


    • Πόντοι

      6

    • Περιεχόμενα

      1.094


  2. ink21

    ink21

    Members


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      11


  3. MAKAP

    MAKAP

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      3.173


  4. ΙΑΣΟΝΑΣ

    ΙΑΣΟΝΑΣ

    Core Members


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      17.329


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 07/11/2023 σε όλες τις περιοχές

  1. O Παύλος μίλησε απλώς για νομιμοποίηση.... Του αξίζει να τον διαβάζουμε προσεκτικότερα....
    2 points
  2. Version 1.0.0

    1.736 downloads

    Απλό αρχείο xls για γρήγορη αναζήτηση εργασιών και τιμών . Από την κρυφή στήλη φίλτρου Α επιλέγουμε το είδος εργασίας της δήλωσής μας . Συμπληρώνουμε τις ανάλογες ποσότητες και προκύπτει αυτόματα το γινόμενο και το σύνολο . Στο τέλος από την στήλη φίλτρου G επιλέγουμε τις ποσότητες με τιμές και προκύπτουν οι εργασίες και το τελικό άθροισμα . ΠΡΟΥΠΟΛΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 4495 - ΠΑΡ.Β.xlsx
    1 point
  3. Version 1.0.0

    197 downloads

    Λογισμικό Σχεδιασμού Υδραυλικών Έργων & Εργαλεία Τοπογραφίας "Tsipiras HydroTools". Διατίθεται η demo έκδοση με το εγχειρίδιο χρήσης. Επισυνάπτονται παράδειγματα: Μηκοτομή https://tsipiras-hydrotools-software.my.canva.site/mhkotomh Κιβωτοειδής οχετός https://tsipiras-hydrotools-software.my.canva.site/boxed-culvert
    1 point
  4. Ναι (αλλά το εμβαδόν του κλιμακοστασίου δεν μετράει στην επιφάνεια της Σοφίτας) Άρθρο 11 παρ. 6 ιε. Σοφίτες με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 1/2 του χώρου του υποκείμενου ορόφου με τον οποίο συνδέονται λειτουργικά, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο. Ως υποκείμενος όροφος νοείται η συνολική επιφάνεια της κάτοψης συμπεριλαμβανομένων των τοίχων που την ορίζουν. Εφόσον κάτω από τη σοφίτα υπάρχει πατάρι ως υποκείμενος όροφος νοείται ο όροφος κάτω από το πατάρι. Στο συνολικό εμβαδόν των σοφιτών δεν προσμετράται η κλίμακα ανόδου προς αυτές με τους διαδρόμους της.
    1 point
  5. Χμ... Να ξέρεις θα έχεις αρκετά μεγαλύτερη κατανάλωση αν ζεσταίνεις συνέχεια το θερμοσίφωνα.
    1 point
  6. Προτείνω για λίγο να ξεχάσεις τα των εξαρτήσεων. Ανάρτησε εδώ ένα σχέδιο με την δική σου αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης όπου οι ρυμοτομικές θα είναι εφαρμοσμένες από τα υφιστάμενα βαρθρα των ΟΤ. (Το σχέδιο να έχει και οικοδομικές.) Ανάρτησε και ένα απόσπαμα της Π.Ε. σκέτο.
    1 point
  7. Ότι και να προτείνει ο Δήμος, εκτός από τη διέλευση του προτεινόμενου πεζόδρομου μέσα από το συγκεκριμένο οικόπεδο, δεν επηρεάζεται το συγκεκριμένο. Έδειξες αυτό το ΤΔ στην Πολεοδομία? Ρώτησες αν μπορεί να οικοδομηθεί το οικόπεδο?
    1 point
  8. Στο απόσπασμα του ΡΣ έχει καλύψειι, αδικαιολόγητα, τη συνέχεια της "εγκεκριμένης οδού (πεζόδρομος", στην οποία βλέπει το συγκεκριμένο οικόπεδο. Δεν καταλαβαίνω το λόγο. Επίσης, δεν καταλαβαίνω την ανάγκη τροποποίησης του ΡΣ. Συμβουλέψου ένα τοπογράφο μηχανικό αφού δώσεις όλα τα στοιχεία που έχεις.
    1 point
  9. Προφανώς και δεν είναι έργο θεμελίωσης με πασσάλους αυτό, αλλά έργο περιμετρικής αντιστήριξης με Berlinoise Wall. Αν κάποιος δει πιο προσεκτικά τα υψόμετρα σε κάθε σημείο, θα καταλάβει πάνω κάτω τι κάνει ο στατικός και εάν εν τέλει εδράζει επί πασσάλων ή όχι ή κάνει κάτι άλλο.................
    1 point
  10. Ο επικαρπωτής δεν έχει νόμιμο δικαίωμα να κάνει εργασίες σε ακίνητα αλλού ιδιοκτήτη εκτός του εαυτού του και συνεπώς δεν μπορεί να αιτείται άδειες. Αν θέλει μπορεί να αναλάβει ως εκπρόσωπος των κυρίων του ακινήτου, αφού πρώτα τον εξουσιοδοτήσουν για τις ανάλογες ενέργειες... Πάντα με υπεύθυνες δηλώσεις με γνήσιο υπογραφής...
    1 point
  11. Συμφωνώ μαζί σου. Δεν προκύπτει από κάπου ότι λόγω κατάτμησης ένα κτίριο με οικ. άδεια βγαίνει αυθαίρετο. Το όχι στην οικοδομική άδεια, έτσι όπως το καταλαβαίνω, αφορά ΜΟΝΟ τον υπολογισμό του προστίμου για επιπλέον αυθαίρετες κατασκευές και όχι τη γενική θεώρηση αν το ακίνητο έχει ή όχι οικ. άδεια. Άλλο που η πλατφόρμα του ΤΕΕ μπέρδεψε το τετραγωνίδιο οικ. άδεια με αυτό της Κατηγορίας και σε στέλνει με το ζόρι Κατηγορία 5 χωρίς να πρέπει. Αντίστοιχα επιλέγεις ναι στην οικ. άδεια αν για παράδειγμα έχεις 1337/83 αλλά η κατηγορία θα είναι 5 ό,τι υπερβάσεις κι αν έχεις γιατί το ακίνητο δεν έχει οικ. άδεια. Τουλάχιστον εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι. Εσύ δεν έχεις κάποια αυθαιρεσία να τακτοποιήσεις άρα το κτίριο είναι νόμιμο. Η κατάτμηση είναι κάτι που επιτρέπεται άσχετα αν έχεις ή όχι κτίριο μέσα αρκεί να πληρούνται αυτά που πρέπει. Αλλά και να μην πληρούνται αυτά που πρέπει δεν είναι άκυρη η οικ. άδεια αλλά δυνητικά η ίδια η κατάτμηση.
    1 point
  12. Το αν αξίζει ή όχι να τρέξεις εσύ το θέμα της τροποποίησης, εξαρτάται αποκλειστικά από σένα. Αυτό που προέχει και έχει μεγάλη σημασία είναι να μάθεις από ένα τοπογράφο μηχανικό της εμπειστοσύνης σου, τι ακριβώς συμβαίνει με το συγκεκριμένο οικόπεδο, δηλαδή γιατί χρειάζεται η τροποποίηση ενώ αυτός που υπέγραψε το ΤΔ βεβαιώνει ότι το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση. Αυτό δεν μπορεί να το ελέγξει και να στο επιβεβαιώσει μέλος του forum.
    1 point
  13. Ναι για τις κατόψεις της σύστασης εννοούσα. Σίγουρα δεν το γνωρίζω, καθώς δεν μου έχει τύχει, αλλά το σκέφτηκα μήπως στα εργολαβικά ήταν υποχρεωμένοι να καταθέσουν αντίγραφα και απλώς δεν το γνωρίζουμε. Ίσως ο συμβολαιογράφος να γνωρίζει κάτι παραπάνω σε αυτό. Εκεί εμείς μπορούμε να δούμε μόνο τα συμβόλαια που έχουν δηλωθεί κατά τη δήλωση κτηματολογίου, από τον κύριο του ακινήτου εκείνη την στιγμή, για την απόδειξη του δικαιώματος της δήλωσης του. Δεν φαίνονται ούτε τα προηγούμενα, ούτε τα επόμενα. Είναι μια καλή αρχή πάντως.
    1 point
  14. Συμπληρωματικά σε όσα έγραψε ο Didonis, η διαδικασία τροποποίησης ενός ΡΣ ξεκινάει από το Δήμο με απόφαση ΔΣ και αποστολή του φακέλου με το σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα (ΤΔ) στην Περιφέρεια για έγκριση. Από τις τελευταίες πληροφορίες που έγραψες (δημιουργία νέου οικοπέδου κλπ) καταλαβαίνω ότι έχει ήδη συνταχθεί πράξη εφρμογής (ΠΕ) για την περιοχή, και προέκυψε η ανάγκη τροποποίησης του ΡΣ. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις, ο ενδιαφερόμενος (βασικά ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, αλλά και εσύ) πρέπει να "σπρώξει" (επισπεύσει) τη διαδικασία τόσο στο Δήμο όσο και στην Περιφέρεια για την έγκριση. Τέλος, πρέπει να ξεκαθαρίσεις με τον συντάκτη του ΤΔ και την Πολεοδομία (ΥΔΟΜ) αν ισχύει ο χαρακτηρισμός του οικοπέδου ως κατά παρέκκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο.
    1 point
  15. 1300 Στην οδό Αγ. Νικολάου βλέπει; Τότε 1050.
    1 point
  16. Καλησπέρα. Το θέμα έχει αναλυθεί εκτενώς (και από μένα) οπότε αν θέλεις αναζήτησε λίγο προηγούμενες δημοσιεύσεις. Επιγραμματικά καταθέτω την άποψή μου ξανά και επισημαίνω ότι για την υπαγωγή δεν ενδιαφέρει το σύννομο της κατάτμησης. Από την στιγμή που γίνεται η κατάτμηση, η αρχική Ο.Α δεν ανταποκρίνεται πλέον στην υφιστάμενη κατάσταση, σε ότι αφορά το αρχικό τοπογραφικό και δ. κάλυψης. Γι αυτό και ο νομοθέτης επιβάλλει την πιο αυστηρή αντιμετώπιση (δηλαδή να μην λάβεις το ακίνητο ως να έχει Ο.Α). Σε αυτή την περίπτωση που έχεις το κατατμημένο και πληροί όρους και περιορισμούς δόμησης, δεν σε συμφέρει η υπαγωγή ( ακόμη και αν δεν πήγαινε κατηγορία 5) αλλά η νομιμοποίηση του ακινήτου ως προς το νέο δ. κάλυψης και νέο τοπογραφικό. Αν επιλέξεις υπαγωγή, ως την πιο σύντομη διαδικασία (ως υπόθεση εργασίας το λέμε καθώς δεν γίνεται λόγω κατηγορίας 5), δυστυχώς (αν το ακίνητο είναι μετά το 1983) το πρόστιμο θα είναι πολύ υψηλό.
    1 point
  17. Συνοπτικά από την ΠΕ κρατάς την τελική επιφάνεια τόσο του οικοπέοδυ σου όσο και των όμορων και των εγγύς. Αν περιφράξεις και κίσματα που αποτυπώθηκαν στην ΠΕ συμπίπτουν με όρια τελικών οικοπέδων αυτό πρέπει να ισχύει και στην δική σου μελέτη (εφ' όσον τεκμηριώσεις ότι πρόκειται για τα ίδια). Για να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα και πόρισμα η παραπάνω μελέτη πρέπει να γίνουν τα κάτωθι: Αποτύπωση του οικοπέδου και των ομόρων του με όλες τις υφιστάμενες κατασκευές. Αποτύπωση, τουλάχιστον, όλης της πλευράς του Ο.Τ. όπου έχει πρόσωπο στο οικόπεδο και των απέναντι Ο.Τ. Αποτύπωση, τουλάχιστον, και των απένατνι πλευρών Ο.Τ. των ομόρων. Εφαρμογή πρώτα του ρυμοτομικού σχέδιου με τα τότε και σήμερα υφιστάμενα και όσα το έχουν υλοποιήσει μεταγενέστερα. Εφαρμογή της Π.Ε. συνδυάζοντας τις συντεταγμένες των τευχών (για τα σχήματα), την υφιστάμενη κατάσταση τότε και σήμερα και τα εμφαινόμενα στην Π.Ε. (για την θέση), και τους τίτλους. Τα τελικά όρια θα πρέπει να δίνουν επιφάνεια ίση με την Π.Ε. Αν αυτό είναι αδύνατο, τότε απαιτείται διόρθωση. Σε όλα τα παραπάνω τον μικρότερο ρόλο, για την θέση των τελικών οικοπέδων, τον παίζει η εξάρτηση της Π.Ε. και η δική σου εξάρτηση.
    1 point
  18. Αφού και τα δύο διαμερίσματα έχουν αυθαιρεσίες, να κάνεις 2 δηλώσεις υπαγωγής στον 4495. Μία για το καθένα, στα στοιχεία του κάθε πλήρη κύριου. Στη μια από τις δύο να βάλεις και την παράβαση της διαφορετικής διαμερισμάτωσης του ορόφου. Στα σχόλια της συγκεκριμένης δήλωσης ν' αναφέρεις ότι, στη ρύθμιση της συγκεκριμένης αυθαιρεσίας συναινεί και ο όμορος ιδιοκτήτης κ.λπ.
    1 point
  19. Σωστά το σκέφτεσαι. Δεν σε απασχολεί η Π.Ε. για την μεταβίβαση
    1 point
  20. Αν ακυρωθεί η σύσταση θα έχει ο κάθενας το 50% του όλου χωρίς συγκεριμένη θέση επί του εδάφους. Η ακύρωση της σύστασης απαιτεί συμφωνία και των δύο μερών οπότε τα "έξτρα" χρήματα θα αφορούν και πάλι την χρήση της "έξτρα" επιφάνειας για όσο την κατείχε. Για το Ε9 δεν γνωρίζω λεπτομέρειες αλλά φαντάζομαι ότι θα συμπληρωθεί όπως συμπληρώνεται και στις κάθετες ή στα διαμερίσματα.
    1 point
  21. Νομίζω υπάρχει ήδη συντελεστής χρήσης (επιφάνεια) για τον υπολογισμό του φόρου οπότε ενδεχομένως δεν χρειάζεται οδηγία. Αν π.χ. ένα γήπεδο 1 στρ. ανήκει σε 2 κατά 50%, δηλαδή αν το πουλήσουν θα λάβει ο καθένας 50% του τιμήματος. Ας πούμε όμως ότι ο ένας καλλιερεγεί 700τμ και ο έτερος 300τμ με σύσταση. Όταν μεταβιβάσουν στα παιδιά τους θα πρέπει να πληρώσουν διαφορετικό φόρο, ας κατέχουν το 50% της ιδιοκτησίας, γιατί χρησιμοποιούν διαφορετική επιφάνεια. Νομίζω ότι έτσι είναι.
    1 point
  22. Αν είναι οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως ισχύει ο ίδιος συντελεστής δόμησης για όλες τις χρήσεις και μπορείτε, αν υπάρχει, να τον βρείτε εδώ: http://gis.epoleodomia.gov.gr/v11/index.html#/23.8183/38.6426/6 Αν είναι εκτός σχεδίου τότε έιναι μη οικοδομήσιμο μάλλον. Σε κάθε περίπτωση με ένα τηλεφώνημα στην Πολεοδομία μπορεί να λυθεί η απορία σας.
    1 point
  23. Για τιμές οικοπέδων θα ρωτήσεις μεσίτες ή θα μπεις σε σχετικές ιστοσελίδες Ως προς το κόστος κατασκευής, το νούμερο που παίζει σήμερα είναι κοντά σε αυτό που σου έδωσαν. Εξαρτάται όμως από πολλούς παράγοντες Αντί λοιπόν να απευθύνεσαι στο φόρουμ, βρες κάποιον έμπειρο συνάδελφο (π.μ. ή αρχιτέκτονα) και συζήτησε μαζί του Αν είναι σοβαρός, θα σε βοηθήσει σε πάρα πολλά πράγματα,
    1 point
  24. Για τον κανονισμο, δεν ξερεις αν υπάρχει. Το ολο θεμα ειναι εάν αυτη η μεσοτοιχία ανηκει στα κοινόχρηστα, οπότε θα χρειαστει η συναινεση ή του ποσοστου που λεει ο κανονισμος ή του 100% αν δεν υπαρχει κανονισμος με βαση τις διαταξεις του ν 3741/29 https://www.thermomyl.gr/wp-content/uploads/2019/12/22Nomos_3741_1929.pdf
    1 point
  25. Επειδή πριν λίγο καιρό έκλεισα μια υπόθεση ίδρυσης Φροντιστηρίου (χωρίς την αίτηση για την άδεια στον ΕΟΠΠΕΠ τελικά για τους λόγους που συζητάμε ανωτέρω), και έκανα μια σχετική καταγραφή της έρευνας (στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η συζήτηση του παρόντος φόρουμ και οι τοποθετήσεις των συναδέλφων/ισσών φυσικά) για να τη δείξω στον πελάτη, την ανεβάζω και εδώ μπας και φανεί χρήσιμη σε κάποιο/α συνάδελφο/ισσα. Ίδρυση νέου Εκπαιδευτηρίου μετά την έκδοση του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων (Π.Δ. 41/18, ΦΕΚ 80/Α/2018) σε κτίριο με Οικοδομική Άδεια μετά το 1988 και πριν το 2018 με χρήση διαφορετική του εκπαιδευτηρίου κατά την έκδοση της Άδειας (π.χ. γραφείο ή κατάστημα) 1. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, οι χρήσεις γραφείων, καταστημάτων και εκπαιδευτηρίων είναι διαχωρισμένες. Συγκεκριμένα ο Κτιριοδομικός Κανονισμός (ΦΕΚ 59/Δ/1989), στο Άρθρο 3 περιγράφει: «1.Τα κτίρια ή τα τμήματά τους και τα δομικά έργα ταξινομούνται σύμφωνα με τη χρήση τους στις ακόλουθες κατηγορίες: … Δ. Εκπαίδευση. … Η. Εμπόριο Θ. Γραφεία …» 2. Σύμφωνα με το ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (02.2016), και συγκεκριμένα το άρθρο 2.2: «Για τους κάτωθι φορείς: ... Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών δυναμικότητας κάτω των 75 εκπαιδευομένων ανά ώρα ... Απαιτείται: - Ισχύουσα οικοδομική άδεια και κατόψεις με χαρακτηρισμό χρήσης των χώρων. -Στις κατόψεις θα αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση της δομής υπό κλίμακα, με σαφή αναφορά σε αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, εφόσον υπάρχουν, και θα φέρουν υπογραφή και σφραγίδα ιδιώτη μηχανικού. ...» 3. Ο ΕΟΠΠΕΠ με έγγραφό του στις 02.10.18, υπογραμμίζει ότι ο ίδιος δε ζητά Οικοδομική Άδεια με χρήση Εκπαιδευτηρίου για φροντιστήρια με δυναμικότητα έως 75 ατόμων. Αφενός διευκρινίζει ότι σύμφωνα με το Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ν. 4269/14, ΦΕΚ 142/Α/2014) και συγκεκριμένα με το Άρθρο 16, Παράγραφος 1.3.α, η ειδική εκπαίδευση αποτελεί διαφορετική χρήση από την κατοικία: «1.3. Εκπαίδευση 1.3.α) Ειδική εκπαίδευση: ωδεία, φροντιστήρια, σχολές χορού/τεχνών, σχολές οδηγών μόνο στο ισόγειο του κτιρίου και δυναμικότητας μέχρι 75 μαθητές ανά ώρα 1.3.β) Δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση: νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια – λύκεια» Αφετέρου όμως επικαλείται τη ρύθμιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016 (ν. 4093/12, ΦΕΚ 222/Α/2012), και συγκεκριμένα την υποπαράγραφο 10 της παραγράφου Θ3 της σελίδας 5580 «ΑΔΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ, ΦΡΟΝΤΙΣΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΥ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Ι.Ι.Ε.Κ.), ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΝΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΥΟ.», όπου ουσιαστικά λέει ότι για φροντιστήρια κάτω των 75 ατόμων δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια με χρήση εκπαιδευτηρίου: «10. Για την κτιριολογική υποδομή του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Ένα, των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών απαιτείται ανά κτιριολογική μονάδα (αυτοτελές κτήριο ή όροφος σε πολυώροφο κτήριο): α) ισχύουσα οικοδομική άδεια, β) πιστοποιητικό πυροπροστασίας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, γ) ο συνολικός αριθμός εκπαιδευομένων ανά ώρα να μην υπερβαίνει την αναλογία ενός ατόμου ανά τρία (3) τετραγωνικά μέτρα στο συνολικό εμβαδόν του φορέα και τον αριθμό των εβδομήντα πέντε (75) εκπαιδευόμενων …» 4. Αντίθετα από τα ανωτέρω κινείται ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ / ν.4067/12, ΦΕΚ 79/Α/09.04.12) όπως αυτός σήμερα ισχύει, ο οποίος λέει ότι εφόσον αλλάζεις χρήση σε σχέση με αυτήν που είχες στην Οικοδομική Άδεια (π.χ. από γραφείο σε Εκπαιδευτήριο, αυτό μπορείς να το κάνεις με απλή διαδικασία (Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας – ΕΕΔΜΚ) εφόσον επέρχονται μεταβολές προς το ευμενέστερο ή με Οικοδομική Άδεια αν επέρχονται μεταβολές προς το δυσμενέστερο. Συγκεκριμένα στο Άρθρο 5 αναφέρεται: 1. Μεταβολή της χρήσης του κτιρίου ή μέρους του επιτρέπεται υπό την επιφύλαξη των οριζομένων στις επόμενες παραγράφους, μόνον αν η νέα χρήση προβλέπεται από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις. Εάν από τη μεταβολή επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή των τεχνικών - μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης και ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη. 2. Χώροι για τους οποίους έχει χορηγηθεί Άδεια Δόμησης με συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να μεταβάλουν τη χρήση τους, εφόσον η νέα χρήση προβλέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και δεν επέρχονται αλλαγές της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και δεν απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης.» Σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία η χρήση εκπαιδευτήριο είναι δυσμενέστερη. Αλλάζει η σεισμική σπουδαιότητα (Σ3 για εκπαιδευτήριο, Σ2 για γραφεία). Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται Αλλαγή Χρήσης με Οικοδομική Άδεια. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να ελεγχθεί στατικά όλο το κτίριο για το αν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις του εκπαιδευτηρίου. Πράγμα το οποίο είναι μάλλον απίθανο να συμβαίνει. Επίσης θα πρέπει να ελεγχθούν ένα πλήθος άλλων προϋποθέσεων, όπως είναι η πυρασφάλεια και η πυροπροστασία του κτιρίου. 5. Αν και το κτίριο έχει μελετηθεί με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας του 1988 (Π.Δ. 71/88, ΦΕΚ 32/Α/17.02.88), η χρήση του αλλάζει το 2020 (εφόσον τώρα εξετάζουμε το ζήτημα), οπότε σύμφωνα με την Εγκύκλιο του ΥΠΕΝ με ΑΔΑ: ΩΒΤ34653Π8-ΨΜΤ, που εκδόθηκε στις 10.05.19, με θέμα «Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων», θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων του 2018 (Π.Δ. 41/18, ΦΕΚ 80/Α/2018): «Στην περίπτωση αλλαγής χρήσης κτιρίου ή τμήματος αυτού για την οποία δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, αλλά ενημέρωση φακέλου, συντάσσεται μελέτη πυροπροστασίας σύμφωνα με το π.δ. 71/88 βάσει του οποίου είχε εκδοθεί η αρχική μελέτη. Ομοίως μελέτη με το π.δ. 71/88 συντάσσεται και στην περίπτωση που απαιτείται υποβολή της στο πλαίσιο έκδοσης άδειας μικρής κλίμακας σε κτίρια μελετημένα με το π.δ. 71/88.» και «Σε περίπτωση αλλαγής χρήσης μετά την 7-8-2018 κτιρίου ή τμήματος αυτού που έχει υπαχθεί σε διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων, η μελέτη πυροπροστασίας συντάσσεται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 41/2018.» Τέλος, σύμφωνα με την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία έχει ΑΔΑ: Ω70346ΜΚ6Π-ΜΩΟ και εκδόθηκε στις 05.11.19, με θέμα: «Καθορισμός της διαδικασίας και των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έγκριση μελετών ενεργητικής πυροπροστασίας» θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων του 2018: «Στην περίπτωση τμηματικής αλλαγής χρήσης σε κτίρια μελετημένα με το π.δ. 71/1988 και απαιτείται σύνταξη μελέτης με το π.δ. 41/2018, ο νέος κανονισμός εφαρμόζεται μόνο για το τμήμα που αλλάζει χρήση, αλλά εξετάζονται τυχόν επιπτώσεις στην παθητική και ενεργητική πυροπροστασία στο σύνολο του κτιρίου». και Σε περίπτωση που απαιτείται προσκόμιση των μελετών σε άλλες αρχές στο πλαίσιο έκδοσης άδειας λειτουργίας, χορήγησης πιστοποιητικού πυροπροστασίας ή έγκρισης μελετών, και μέχρι να ολοκληρωθεί η διασύνδεση του συστήματος e-adeies με τα ηλεκτρονικά συστήματα άλλων φορέων, κατατίθενται αντίγραφα των μελετών από το πληροφοριακό σύστημα τα οποία φέρουν την ειδική ηλεκτρονική σήμανση. Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι όταν εκτελούνται οικοδομικές εργασίες ή αλλάζει χρήση το κτίριο ή τμήμα αυτού ή σε περίπτωση τροποποίησης των μελετών της αρχικής άδειας, δεν αρκεί η υποβολή μελέτης πυροπροστασίας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη χορήγηση πιστοποιητικού πυροπροστασίας το οποίο απαιτείται για την έκδοση της άδειας λειτουργίας, αλλά πρέπει να γίνει πρώτα ενημέρωση του φακέλου της άδειας (άρθρο 42 ν.4495/2017) ή να εκδοθεί η απαιτούμενη οικοδομική άδεια (άρθρο 5 ν.4067/2012, άρθρο 29 του ν.4495/2017)». και ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α: Περίπτωση 1η: Επιχειρήσεις-εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κανονισμών πυροπροστασίας κτιρίων (π.δ. 41/2018 (Α΄ 80) ή π.δ. 71/1988 (Α΄ 32)) και απαιτούν την έκδοση οικοδομικής άδειας / Αναθεώρηση Άδειας / Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας / Ενημέρωση Οικοδομικής Άδειας: • Ακριβές αντίγραφο από το πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες της εκδοθείσας ηλεκτρονικής άδειας ή έγκρισης του κτιρίου (όπως στέλεχος οικοδομικής άδειας και τυχόν αναθεωρήσεις αυτής, έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας κλπ.). •…» Προς επίρρωσιν των ανωτέρω, το τμήμα Πυρασφάλειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ******, εφόσον η Οικοδομική Άδεια ενός κτιρίου δεν προβλέπει χρήση εκπαιδευτηρίου, για την έγκριση της μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας και την έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας, ζητά αντίγραφα των μελετών που συνοδεύουν την άδεια αλλαγής χρήσης, τα οποία θα φέρουν το υδατογράφημα του ΥΠΕΝ.
    1 point
  26. Καλημέρα σας, θέλω να μετατρέψω πολλά σημεία από Φ, Λ (ED 50 ή ΕΓΣΑ 87 ή WGS 84) σε X, Y (ΕΓΣΑ 87). Όπως το κάνει το προγραμματάκι COORD GR αλλά μαζικά. Υπάρχει κι ένα excel που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αλλά δεν μου λειτουργεί σωστά. έχει κάποιος κάποιο άλλο πρόγραμμα ή κάποιο excel; Ευχαριστώ!!!
    1 point
  27. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις! το αρχείο που μου έβγαλε το COORD GR δεν μου ανοίγει δεν ξέρω γιατί... θα ξαναπροσπαθήσω ! Τα σημεία που θέλω είναι τις μορφής πχ 38 00 00 - 23 00 00 και είναι πάνω από 5000!!
    1 point
  28. Καλημέρα, έχω ένα τοπογραφικό στο Καστελόριζο και πάω να τσεκάρω τις συντεταγμένες του με βάση το κτηματολόγιο και υπάρχει διαφορά. Επίσης πάω να κάνω την μετατροπή τους με το προγραμματάκι COORD_GR και μου βγάζει ότι υπάρχει σφάλμα!!! Ξέρει κάποιος πως μπορώ να υπολογίσω συντεταγμένες στο Καστελόριζο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!
    1 point
  29. Σε ευχαριστώ πολύ θα το δοκιμάσω και θα σου πω αν με βοήθησε!!
    1 point
  30. Χρειάζομαι τις συντεταγμένες από "Χ, Υ ΕΓΣΑ '87" σε " Φ, Λ ΕΓΣΑ ΄87" είναι για την αεροπορία που τα θέλει σε φ,λ. απλώς επειδή βγάζει χονδροειδές σφάλμα μήπως ξέρει κανένας τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις! ευχαριστώ!!!
    1 point
  31. Θεωρώ πως ο επικαρπωτής έχει δικαίωμα στην χρήση του ακινήτου οπότε μπορεί να βγει εεδμκ στο όνομά του, καθώς και το σύστημα των αδειών σου δίνει την επιλογή για επικαρπωτή .Ο επικαρπωτής δεν έχει δικαίωμα στη πώληση. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση
    0 points
  32. 1. Όταν αναφερόμαστε σε αλλαγή συστήματος αναφοράς, ομιλούμε για μετασχηματισμό όχι μετατροπή. 2. Όπως προείπε ο συνάδελφος, ΔΕΝ υπάρχει "άγνωστο σύστημα" εκτός αν υπάρχει τεκμηρίωση από τη ΤΥΥΓ ότι λύθηκε ανεξάρτητα. 3. Το coords.gr δεν εφαρμόζει ακριβή μετασχηματισμό από οποιοδήποτε σύστημα στο σύστημα αναφοράς των αναδασμών. Θα κλωτσήσει τουλάχιστον κάποια μέτρα 4. Για να γνωρίζεις, το σύστημα αναφοράς των αναδασμών είναι το λεγόμενον "Παλιό Μπεσελ" με προβολή την ΗΑΤΤ, εφαρμοζόμενη σε φύλλα χάρτη 6 Χ 6 πρώτα 5. Θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα να αγοράσεις το πόνημα του καθηγητού Α. Φωτίου "Γεωεμτρική Γεωδαισία και δίκτυα-GPS" Εκδόσεις Ζήτη, 2007. Φιλικά από έναν γερόλυκο, προσπάθησε να απαγκιστρωθείς από εφαρμογές τύπου coords.gr. Είναι μαύρο κουτί. Μάθε την μεθοδολογία. Δεν μπορείς να ζητάς επιστημονική δουλειά πατώντας απλά κουμπιά.
    -1 points
  33. Καλησπέρα, το "και έχουν υλοποιηθεί ορθά" έχει καταργηθεί ή πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη δήλωση ιδιοκτήτη;
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Εγκρίθηκε μέσω WiFi4GR το δωρεάν WiFi σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ
      Την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ για τουλάχιστον πέντε χρόνια εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ.

      Το κόστος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, θα βαρύνει την εταιρία και από το ύψος του και τη δυνατότητα κάλυψής του από τη ΣΤΑΣΥ θα εξαρτηθεί και η επέκταση του ασύρματου Ιντερνετ και σε άλλους σταθμούς.

      Οι πρώτοι έντεκα σταθμοί στους οποίους θα λειτουργήσει WiFi έως το τέλος της χρονιάς είναι εκτός από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, οι σταθμοί Μοναστηράκι, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Πειραιάς, Κορυδαλλός, Χαλάνδρι, Αγιος Δημήτριος, Φιξ και Αγία Μαρίνα. 

      Οι επιβάτες θα μπορούν να συνδέονται άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια διαδικασία εγγραφής. Στη συνέχεια η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα μετρήσει το μηνιαίο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ώστε να αποφασιστεί η επέκταση του δικτύου και το χρονοδιάγραμμά της.

      Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις περιοχές που θα εγκατασταθούν σημεία πρόσβασης στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR.

      Το WiFi4GR «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας, για την κάλυψη, 2.500 περίπου περιοχών ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε όλη την επικράτεια. Το σύστημα, το οποίο θα αναπτυχθεί, θα διαθέτει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης, το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των δομικών στοιχείων του δικτύου.
      • 0 απαντήσεις
    • Η σύνδεση του νυχτερινού φωτισμού με το «Τοπικό Εγχώριο Προϊόν» στην Ελλάδα
      Όσοι έχουμε βρεθεί σε νυχτερινή πτήση έχουμε απολαύσει το θέαμα που προσφέρει η επιφάνεια της Γης, όταν τα νυχτερινά φώτα αναδεικνύουν μοτίβα που παραπέμπουν σε έργα τέχνης. Εκτός όμως από το εντυπωσιακό θέαμα, τα νυχτερινά φώτα αποτελούν μια πολύτιμη πηγή πληροφορίας για τις δραστηριότητες του ανθρώπου και την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον.

      Στο πλαίσιο της εξερεύνησης αυτού του πεδίου, η NASA καταγράφει συστηματικά τον νυχτερινό φωτισμό του πλανήτη μας. Τα τελευταία 10 χρόνια πολύ βελτιωμένες καταγραφές παρέχονται από τον αισθητήρα VIIRS της αποστολής SUOMI.

      «Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σκεφτήκαμε να ερευνήσουμε τι έχουν να μας πουν τα νυχτερινά φώτα για την πατρίδα μας» λέει στην «Κ» η Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, η οποία ηγήθηκε μιας ενδιαφέρουσας έρευνας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων.
      • 0 απαντήσεις
    • «Εξοικονομώ 2023»: Ο νέος οδηγός του προγράμματος μετά την 3η τροποποίηση
      Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/97165/610 ΚΥΑ (ΦΕΚ 5174/Β΄/13.09.2024) που αφορά την 3η τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/55246/807/18.05.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ 2023”», ως εξής:

      Α. Ο Οδηγός Εφαρμογής Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» και η 1η Τροποποίηση του Παραρτήματος VI που αφορά την Υπεύθυνη Δήλωση σχετικά με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, ως ακολούθως:

      Τροποποίηση (3η) της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ 55246-807 18.05.2023 ΚΥΑ Εξοικονομώ 2023 (ΦΕΚ 5174-Β-13.09.2024).pdf
      • 3 απαντήσεις
    • Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Πώς υπολογίζεται το νοίκι. Ποιο το τίμημα επαναγοράς
      Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία ρύθμιζονται τα τελευταία ζητήματα που αφορούν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στην Ελλάδα προκειμένου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

      Η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος, ενώ από τον Ιανουάριο του 2024 βρίσκεται στο δεύτερο κύκλο του ανταγωνιστικού διαλόγου.  Οι βασικές αλλαγές με τις οποίες προχώρησε ο διάλογος με τους υποψήφιους επενδυτές, προέβλεπαν έκπτωση 30% στο τίμημα αγοράς ακινήτων από πλειστηριασμούς, αλλά και επαναγοράς από τον οφειλέτη, είσοδο εμπειρογνωμόνων εντός του ακινήτου για αυτοψία και φορολόγηση του Φορέα ανάλογη με αυτήν των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων (REIC).

      Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι οι: «Bain Capital Credit», «Christofferson, Robb & co, LLC», «Fortress Credit Corp.», Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial DAC».

      Ο Φορέας Ακινήτων θα αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και θα τους τα εκμισθώνει για περίοδο 12 ετών, προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν στην κατοικία τους και να αποτραπούν έτσι οι εξώσεις. 
      • 0 απαντήσεις
    • Ο διαδραστικός χάρτης με όλα τα ενεργά σεισμικά ρήγματα της Ελλάδας
      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας (HeDBAF) είναι ένα εθνικό προϊόν συνεργασίας όλων των σχετικών με αυτό το αντικείμενο ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΟΑΣΠ.

      Ο κύριος σκοπός της γεωβάσης είναι να παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα και σε όποιον θέλει να έχει μια συνοπτική ή εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα ενεργά/σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, καθώς και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα καθοδήγησης για γεωλόγους, μηχανικούς και την κεντρική και τοπική διοίκηση, για περαιτέρω εις βάθος μελετών.

      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας
      • 4 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.