Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      17.989


  2. ΚΑΝΑ

    ΚΑΝΑ

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      11.771


  3. ppanag

    ppanag

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      1.949


  4. Paul_Mix

    Paul_Mix

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      2.588


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 16/12/2023 σε όλες τις περιοχές

  1. Θα περιμένεις να γίνει πρώτα η αποδοχή και μεταγραφή του Σ.Ε της κληρονομιάς και εν συνεχεία θα λάβεις εξουσιοδότηση από τον κληρονόμο για την έκδοση της ΗΤΚ. Για την αποδοχή κληρονομιάς δεν απαιτείται ΠΠΗΤΚ .
    1 point
  2. Πριν την κλήρωση για το Β' ΠΕΑ τι θα πρέπει να έχουμε? Θα πρέπει να έχουμε όλα τα τιμολόγια παρεμβάσεων, πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις σε ένα φάκελο για να τα παραδώσουμε στον Ενεργειακό επιθεωρητή? Θα πρέπει να έχουμε κλείσει την ΕΕΔΜΚ στο σύστημα του ΤΕΕ? κάτι άλλο που πρέπει να έχει γίνει πριν προχωρήσουμε στην κλήρωση του Β ΠΕΑ?
    1 point
  3. Από την στιγμή που υπάρχει πρόσωπο σε επαρχιακή οδό λύεται η αμφιβολία περί κοινοχρησίας (λόγω ΣτΕ). Εκτιμώ ότι μπορείς να προχωρήσεις στην έκδοση άδειας.
    1 point
  4. Ναι, δεν έχει αλλάξει τίποτα, όσο εκκρεμεί η Κ.Υ.Α της παρ.2 του Αρθ-56 του Ν-2637/98. Όμως, όσο ξεκάθαρο και να μας φαίνεται εμάς, έχουμε την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ 176/23 που απαιτεί σε κάθε περίπτωση πρόσωπο σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο. Με την ως τώρα νομολογία, έχει γίνει σαφές ότι οι δρόμοι αναδασμού αποτελούν κοινόχρηστους, πλην όμως, ποτέ δεν ξέρεις.... Ζήτησε προέγκριση να δούμε η Πολεοδομία θα την δώσει;
    1 point
  5. Δηλαδή και εγώ που από φοιτητής ξυπνούσα από τις 6:00 όπως και τώρα, στα 72 μου -όλο "καλησπέρα" πρέπει να λέω!!!
    1 point
  6. Τα οριζόντια στοιχεία δοκάρια πανω από τα λίθοσώματα εξαιρούνται της κάλυψης;
    1 point
  7. Δεν θέλω να σε επηρεάσω γιατί ο καθένας μας παίρνει την ευθύνη του με την υπογραφή του. Κάνε λοιπόν αυτό που σου λέει ο γνωστός σου. Δεν είναι κακό, μια παραπάνω κάλυψη είναι, δε χάλασε ο κόσμος. Σου δίνω όμως την ερμηνεία μου ότι από την παράγραφο που μου δίνεις (Κατοικίες άρθρο 1.7.3) και το ΕΝ 54 δεν προκύπτει κάπου ότι σε πυροπροστατευόμενη όδευση διαφυγής πρέπει υποχρεωτικά να μπαίνει πυρανίχνευση*. Γιατί η παράγραφος 5.3.5 " Escape route cover" του ΕΝ 54 part 14: 2021 δεν αναφέρεται σε πυροπροστατευόμενη κατά REI όδευση διαφυγής. * Στην πρώτη απάντηση που σου έδωσα τα κλιμακοστάσια τα εξέλαβα ως πυροπροστατευόμενες οδεύσεις διαφυγής. Σε περίπτωση που δεν είναι τότε θέλουν πυρανίχνευση.
    1 point
  8. θα σε παρακαλούσα να την ανεβάσεις την απάντηση της ΥΔΟΜ . (του ΤΕΕ ηταν μια προφορική διαβεβαίωση χωρις αξία ). Τα γραπτά μετράνε και καλύπτουν ολους μας . η ταπεινή μου άποψη είναι ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί πισίνα σε μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο .
    1 point
  9. 1. Η χρήση είναι ΚΑΤΟΙΚΙΑ Προσοχή ... οι χρήσεις εκτός της κατοικίας (συνεπώς και της βοηθητικής αυτής) έχουν και μεγαλύτερο παράβολο !!! 2α στα φορολογικά δηλώνουμε εμβαδά όπως θα τα δηλώναμε στην εφορία, συμβόλαια κλπ. ... καλό είναι να μετρήσουν όλα. 2β. η στέγη δηλώνεται στα φορολογικά μόνο όταν η άδεια αφορά μόνο την ανέγερση στέγης... Το δώμα είναι η ταράτσα, πού να δηλωθεί ??? αφού είναι ανοιχτός χώρος!!! 2γ. ανοιχτοί εξώστες δεν μπαίνουν στα φορολογικά. 2δ. μπαίνει στα κοινόχρηστα ή στην κατοικία, εκτός και αν θέλει κάτι άλλο ο αρμόδιος υπάλληλος της ΥΔΟΜ
    1 point
  10. Αν δεν έχεις θεωρημένη Ο.Α τότε δυστυχώς πρέπει υποχρεωτικά να ζητήσεις θεώρηση από την ΥΔΟΜ υ.γ Υπόψη ότι περίπου το 2008-9 με Υ.Α προβλέπονταν ότι οποιαδήποτε Ο.Α που είχε εκδοθεί πριν το 1989 (δηλ πριν τον Ν Λιάσκα που ανέβασε τις αμοιβές μας) μπορούσε να θεωρηθεί για ηλεκτ/ση χωρίς αυτοψία από την ΥΔΟΜ και χωρίς καταθέσεις αμοιβών κλπ -με απλή προσκόμιση της στην ΥΔΟΜ με αίτηση ηλεκτρ/σης Αν έχεις κάποια τέτοια περίπτωση μπορείς να βάλεις αυτή την θεωρημένη Ο.Α. Με τους σημερινούς νόμους αυτή η διαδικασία (κακώς για μένα) καταργήθηκε
    1 point
  11. Χαίρομαι που αναπτύσσουμε το θέμα καθότι είναι ένα ενδιαφέρον σενάριο. Η άποψή μου είναι να αποφεύγονται κατά το δυνατόν, κοινόχρηστα δίκτυα εντός ιδιόκτητων χώρων. Σε πρόσφατη μελέτη, σε ένα συγκρότημα κατοικιών με 9 πολυόροφα διαμερίσματα στο ίδιο κτήριο, σχεδιάστηκε η παραπάνω λογική, σε συνεργασία με εταιρία συστημάτων πυραν/υσης διεθνούς φήμης. Σε μικρότερα κτίρια πάλι το ίδιο θα επέλεγα, εάν το κόστος το επέτρεπε. Παρακάτω οι απαντήσεις μου, με italic. Σκοπό δεν έχω να διαφωνήσω, εξάλλου η μελέτη έχει πολλούς δρόμους, αλλά να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε ένα θέμα που μας ενδιαφέρει. Το σύστημα που περιέγραψες το βρίσκω πολύ σωστό και ειδικά για εφαρμογές με χαμηλό κόστος είναι μονόδρομος.
    1 point
  12. Καλημέρα @vmavro, όχι, δεν έχει λογική να τοποθετηθούν ανεξάρτητα συστήματα πυρανίχνευσης σε κάθε διαμέρισμα και αναλύω: 1ον ποιος θα είναι υπεύθυνος για τόσους πολλούς πίνακες πυρανίχνευσης? Ο κάθε ιδιοκτήτης? και σε περίπτωση ενοικιαστών, ο κάθε ενοικιαστής? Επίσης πως θα εκπαιδευτούν όλοι αυτοί? θα πρέπει να έχουν γνώση τουλάχιστον των βασικών, ώστε να μπορούν να τον "διαβάσουν". 2ον, σε περίπτωση φωτιάς οι φαροσειρήνες που θα πέφτουν? Το κάθε στοιχείο του πίνακα αποτελεί μια διεύθυνση, συνεπώς δεν μπορείς να το ρίξεις σε 2-3-4 διαφορετικούς πίνακες, άρα ο κάθε πίνακας θα πρέπει να έχει τόσες φαροσειρήνες όσοι και οι ορόφοι ώστε να ειδοποιεί και τους λοιπούς κατοίκους. 3ον, τι γίνεται σε περίπτωση φωτιάς και ο ιδιοκτήτης "σωπάσει" τον πίνακα και τις φαροσειρήνες από τον πίνακα που έχει υπό την κατοχή του? Η λογική του συστήματος πυρανίχνευσης είναι να είναι κεντρικό και σε περίπτωση ανάγκης να ειδοποιούνται όλοι οι κάτοικοι μέσω των φαροσειρήνων που θα βρίσκονται στους ορόφους, άρα όχι η σκέψη για ανεξάρτητα συστήματα ανά διαμέρισμα δεν στέκει. Αυτό που κάνω εγώ είναι να χρησιμοποιώ έναν συμβατικό πίνακα πυρανίχνευσης (κυρίως λόγω κόστους) και κάθε διαμέρισμα να το ορίζω ως ανεξάρτητη ζώνη. Αναλυτικά: 1x πίνακας πυρανίχνευσης στο ισόγειο τοποθετημένος σε δωμάτιο μαζί με τον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα. 3-4x ανιχνευτές καπνού ανά διαμέρισμα (δωμάτια,κυρίως, κουζίνα) Μπουτόν σε κάθε όροφο Φαροσειρήνα σε κάθε όροφο ή και ανά 2 ανάλογα τα διαμερίσματα. Ελπίζω να βοήθησα.
    1 point
  13. @gamvro στρογγυλή σφραγίδα σε αντίγραφο άδειας σημαίνει επικυρωμένο αντίγραφο και όχι θεώρηση άδειας. Η θεώρηση είναι αυτή που περιγράφει ο Άκης και μάλιστα πρέπει να την διαβάσουμε και να βεβαιωθούμε ότι αφορά κάθε οριζόντια ιδιοκτησία με την οποία θα ασχοληθούμε, γιατί μπορεί να είναι τμηματική θεώρηση ή εργοταξιακή ή οτιδήποτε άλλο από αυτό που θέλουμε!!! Επίσης καλό είναι να κινούμαστε με βάση το θεωρημένο στέλεχος της υπηρεσίας (του αρχείου) και όχι του ιδιοκτήτη, το οποίο μπορεί να μην είναι ενημερωμένο. Και σε καμία περίπτωση δεν εμπιστευόμαστε φωτοτυπίες ή σκαναρισμένα στελέχη χωρίς την ανάγλυφη σφραγίδα αφού πρώτα διαβάσουμε προσεχτικά τη σφραγίδα της θεώρησης. Γενικά συνιστώ μεγάλη προσοχή στην έκδοση βεβαιώσεων σύνδεσης με τα δίκτυα. Αν έχετε έστω και 1% αμφιβολία για την εγκυρότητα των εγγράφων ή των διαδικασιών τότε να είστε σίγουροι 100% ότι θα προκύψει πρόβλημα πολύ σύντομα. Στην πραγματικότητα πολύ κακώς μετέφεραν την ευθύνη ελέγχου των θεωρημένων αδειών (δηλαδή πόσων ετών νομοθεσίες οφείλουμε να γνωρίζουμε ???) σε εμάς τους ιδιώτες μηχανικούς χωρίς καμία οδηγία σε αντίθεση με τις ΥΔΟΜ οι οποίες είχαν δεκάδες εγκυκλίους για κάθε νέα νομοθεσία που αφορούσε οικοδομικές άδειες και συνδέσεις με δίκτυα. Τέλος όταν έχουμε κτίσμα με Ο.Α. στο οποίο έγιναν και τακτοποιήσεις, πρώτα θα θεωρηθεί η άδεια και μετά θα γίνει οποιαδήποτε σύνδεση με τα δίκτυα. Οι οριζόντιες ιδιοκτησίες που προβλέπονταν από την άδεια συνδέονται βάσει της άδειας (περίπτωση 1β) σε συνδυασμό με την τακτοποίηση (κατατίθεται στα λοιπά στοιχεία αν απαιτείται), ενώ μόνο οι Ο.Ι. που είναι ΕΞ’ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ αυθαίρετες συνδέονται με την τακτοποίηση (περίπτωση 1ε) αφού πρώτα θεωρηθεί η οικοδομική άδεια και φυσικά ανεβαίνει και αυτή στα λοιπά στοιχεία. *** Εδώ να σημειώσουμε ότι αν οι αυθαιρεσίες έγιναν ενώ η άδεια δεν είχε θεωρηθεί (και άρα ήταν σε ισχύ), τότε όλα τα ανωτέρω καλό είναι να γίνουν σε συνεννόηση με τον επιβλέποντα μηχανικό ή ακόμα καλύτερα μόνο από αυτόν. Προσωπικά σε μη θεωρημένη άδεια ούτε τακτοποίηση αναλαμβάνω (εκτός και αν το ζητήσει ο επιβλέποντας μηχανικός), ούτε σύνδεση με τα δίκτυα, αν δεν φροντίσει πρώτα ο ιδιοκτήτης να λύσει ΟΛΑ τα προβλήματα με τον επιβλέποντα που έχει ήδη.
    1 point
  14. Ρε τι μας βάζουν να κάνουμε. Πιο εύκολα βγάζεις από τη μύγα ξίγκι.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Εγκρίθηκε μέσω WiFi4GR το δωρεάν WiFi σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ
      Την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης σε έντεκα σταθμούς του ΜΕΤΡΟ για τουλάχιστον πέντε χρόνια εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ.

      Το κόστος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, θα βαρύνει την εταιρία και από το ύψος του και τη δυνατότητα κάλυψής του από τη ΣΤΑΣΥ θα εξαρτηθεί και η επέκταση του ασύρματου Ιντερνετ και σε άλλους σταθμούς.

      Οι πρώτοι έντεκα σταθμοί στους οποίους θα λειτουργήσει WiFi έως το τέλος της χρονιάς είναι εκτός από την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, οι σταθμοί Μοναστηράκι, Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Πειραιάς, Κορυδαλλός, Χαλάνδρι, Αγιος Δημήτριος, Φιξ και Αγία Μαρίνα. 

      Οι επιβάτες θα μπορούν να συνδέονται άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποια διαδικασία εγγραφής. Στη συνέχεια η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα μετρήσει το μηνιαίο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ώστε να αποφασιστεί η επέκταση του δικτύου και το χρονοδιάγραμμά της.

      Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις περιοχές που θα εγκατασταθούν σημεία πρόσβασης στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR.

      Το WiFi4GR «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi (Hotspots) στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας, για την κάλυψη, 2.500 περίπου περιοχών ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε όλη την επικράτεια. Το σύστημα, το οποίο θα αναπτυχθεί, θα διαθέτει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης, το οποίο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των δομικών στοιχείων του δικτύου.
      • 0 απαντήσεις
    • Η σύνδεση του νυχτερινού φωτισμού με το «Τοπικό Εγχώριο Προϊόν» στην Ελλάδα
      Όσοι έχουμε βρεθεί σε νυχτερινή πτήση έχουμε απολαύσει το θέαμα που προσφέρει η επιφάνεια της Γης, όταν τα νυχτερινά φώτα αναδεικνύουν μοτίβα που παραπέμπουν σε έργα τέχνης. Εκτός όμως από το εντυπωσιακό θέαμα, τα νυχτερινά φώτα αποτελούν μια πολύτιμη πηγή πληροφορίας για τις δραστηριότητες του ανθρώπου και την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον.

      Στο πλαίσιο της εξερεύνησης αυτού του πεδίου, η NASA καταγράφει συστηματικά τον νυχτερινό φωτισμό του πλανήτη μας. Τα τελευταία 10 χρόνια πολύ βελτιωμένες καταγραφές παρέχονται από τον αισθητήρα VIIRS της αποστολής SUOMI.

      «Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σκεφτήκαμε να ερευνήσουμε τι έχουν να μας πουν τα νυχτερινά φώτα για την πατρίδα μας» λέει στην «Κ» η Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, η οποία ηγήθηκε μιας ενδιαφέρουσας έρευνας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων.
      • 0 απαντήσεις
    • «Εξοικονομώ 2023»: Ο νέος οδηγός του προγράμματος μετά την 3η τροποποίηση
      Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/97165/610 ΚΥΑ (ΦΕΚ 5174/Β΄/13.09.2024) που αφορά την 3η τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/55246/807/18.05.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προκήρυξη του προγράμματος “Εξοικονομώ 2023”», ως εξής:

      Α. Ο Οδηγός Εφαρμογής Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» και η 1η Τροποποίηση του Παραρτήματος VI που αφορά την Υπεύθυνη Δήλωση σχετικά με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, ως ακολούθως:

      Τροποποίηση (3η) της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ 55246-807 18.05.2023 ΚΥΑ Εξοικονομώ 2023 (ΦΕΚ 5174-Β-13.09.2024).pdf
      • 3 απαντήσεις
    • Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Πώς υπολογίζεται το νοίκι. Ποιο το τίμημα επαναγοράς
      Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία ρύθμιζονται τα τελευταία ζητήματα που αφορούν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στην Ελλάδα προκειμένου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

      Η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος, ενώ από τον Ιανουάριο του 2024 βρίσκεται στο δεύτερο κύκλο του ανταγωνιστικού διαλόγου.  Οι βασικές αλλαγές με τις οποίες προχώρησε ο διάλογος με τους υποψήφιους επενδυτές, προέβλεπαν έκπτωση 30% στο τίμημα αγοράς ακινήτων από πλειστηριασμούς, αλλά και επαναγοράς από τον οφειλέτη, είσοδο εμπειρογνωμόνων εντός του ακινήτου για αυτοψία και φορολόγηση του Φορέα ανάλογη με αυτήν των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων (REIC).

      Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία είναι οι: «Bain Capital Credit», «Christofferson, Robb & co, LLC», «Fortress Credit Corp.», Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beaumont Summit Financial DAC».

      Ο Φορέας Ακινήτων θα αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και θα τους τα εκμισθώνει για περίοδο 12 ετών, προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν στην κατοικία τους και να αποτραπούν έτσι οι εξώσεις. 
      • 0 απαντήσεις
    • Ο διαδραστικός χάρτης με όλα τα ενεργά σεισμικά ρήγματα της Ελλάδας
      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας (HeDBAF) είναι ένα εθνικό προϊόν συνεργασίας όλων των σχετικών με αυτό το αντικείμενο ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΟΑΣΠ.

      Ο κύριος σκοπός της γεωβάσης είναι να παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα και σε όποιον θέλει να έχει μια συνοπτική ή εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα ενεργά/σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, καθώς και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα καθοδήγησης για γεωλόγους, μηχανικούς και την κεντρική και τοπική διοίκηση, για περαιτέρω εις βάθος μελετών.

      Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας
      • 4 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.