Μετάβαση στο περιεχόμενο

ioannis_g

Core Members
  • Περιεχόμενα

    254
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από ioannis_g

  1. Κατά την άποψη μου, και αφού ο VirusX2 έβαλε όλο το άρθρο γιατί εμένα δεν με βόλευε ! ! !

    Πουθενά δεν αναφέρεται στο παραπάνω άρθρο αλλά ούτε και στον ELOT η υποχρεωτική τοποθέτηση ΔΔΕ στο κύκλωμα διανομής το οποίο ορίζεται σύμφωνα με τον ELOT στο άρθρο 202.05.02 «κύκλωμα που τροφοδοτεί ένα πίνακα διανομής μέσα στο κτήριο». 

    Οπότε κατά την ταπεινή μου άποψη, μπορείς να βάλεις όσους ΔΔΕ στο πίνακα ή υποπίνακα αρκεί να καλύπτονται όλες οι αναχωρήσεις (κυκλώματα). Δεν θα υπάρχει καμία παρανομία στο παραπάνω!

  2. VirusX2 τι να σου πω δεν ξέρω . . .

    Τέλος πάντων επειδή εγώ ξαναδιάβασα τον κανονισμό όπως μου πρότεινες!

    202.05.02 Κύκλωμα  διανομής (ενός κτιρίου). Κύκλωμα που τροφοδοτεί ένα πίνακα διανομής μέσα σε ένα κτίριο.

    531.2.1.2 Η επιλογή της διάταξης προστασίας διαφορικού ρεύματος καθώς και η υποδιαίρεση των ηλεκτρικών κυκλωμάτων της εγκατάστασης πρέπει να πραγματοποιείται κατά τρόπο που να είναι πολύ απίθανο η διάταξη προστασίας διαφορικού ρεύματος να προκαλεί ανεπιθύμητες αποζεύξεις κατά την κανονική λειτουργία της εγκατάστασης.

    Σηµειώσεις: 1. Υπενθυµίζεται ότι, σύµφωνα µε τα Πρότυπα EΛΟΤ ΕΝ 61008-1, 61009, 60947-2 (παράρτηµα Β), οι διατάξεις προστασίας διαφορικού ρεύµατος διακρίνονται σε:

    - τύπου ΑC ( ευαίσθητες µόνο σε εναλλασσόµενο ρεύµα)

    - τύπου Α ( ευαίσθητες σε εναλλασσόµενο ρεύµα και σε συνεχές ρεύµα µε κυµάτωση)

    - τύπου Β ( ευαίσθητες σε εναλλασσόµενο ρεύµα, σε συνεχές ρεύµα µε κυµάτωση και σε καθαρό συνεχές ρεύµα).

    Οι διατάξεις αυτές µπορούν να προκαλούν την απόζευξη σε οποιαδήποτε τιµή του διαφορικού ρεύµατος η οποία υπερβαίνει το 50% του ονοµαστικού διαφορικού ρεύµατος.

    2. Για να αποφεύγονται ανεπιθύµητες αποζεύξεις εξαιτίας ρευµάτων διαφυγής και µεταβατικών φαινοµένων, πρέπει να δίνεται προσοχή, ώστε το συνολικό ρεύµα διαφυγής των συσκευών που είναι συνδεδεµένες προς την πλευρά φορτίου µιας διάταξης προστασίας διαφορικού ρεύµατος να είναι µικρότερο από το 1/3 του ονοµαστικού διαφορικού ρεύµατος.

    3. Στην περίπτωση ρευµατοδοτών που τροφοδοτούνται από ένα κύκλωµα προστατευόµενο από µια διάταξη προστασίας διαφορικού ρεύµατος µε ονοµαστικό ρεύµα µικρότερο ή ίσο µε 30 mΑ, για να αποφευχθεί η εµφάνιση ρεύµατος διαφυγής που θα ήταν ικανό να προκαλέσει ανεπιθύµητες αποζεύξεις, πρέπει να ληφθούν υπόψη ο αριθµός των τροφοδοτούµενων ρευµατοδοτών και η φύση των συσκευών που είναι πιθανόν να συνδεθούν σε αυτούς. 

    Πουθενά δεν αναφέρεται η προστασία του κυκλώματος διανομής από ΔΔΕ  (παροχή γενικού πίνακα και υποπινάκων) άρα δεν υποχρεούται ο ηλεκτρολόγος να προστατεύει το κύκλωμα διανομής και απαντώ στην άποψη σου : «Αν οι πίνακες παίρνουν από έναν μετρητή, τότε οι αναχωρήσεις θεωρούνται ως εσωτερική εγκατάσταση, οπότε και θα πρέπει να καλύπτονται από  ΔΔΕ και οι γραμμές αυτές». Στις 14 Νοεμβρίου.

    και δεν απαιτείται ένας κεντρικός ΔΔΕ αλλά απαιτείται τουλάχιστον ένας (βλέπε  ΦΕΚ 1222Β/05-09-2006 άρθρο 1, παράγραφος 2. ¨Στις νέες Ε.Η.Ε. και για επεκτάσεις ή τροποποιήσεις Ε.Η.Ε. που κατασκευάζονται με το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384, θα πρέπει να εγκαθίσταται τουλάχιστον μια διάταξη διαφορικού ρεύματος όπως αναφέρεται στην παραπάνω παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου¨ σε απάντηση της άποψη σου ¨Θεωρώ σωστές δυο τοπολογίες: 1)ΔΔΕ 30mA σε κάθε υποπινακα και κεντρικό ΔΔΕ τύπου S 2)ΔΔΕ 10mA σε κάθε υποπινακα και κεντρικό ΔΔΕ 30mA¨.

    Φίλτατε όπως μας χαρακτηρίζεις δεν θα ήθελα να απαντήσεις στο μήνυμα μου, δεν σου προτείνω να ξαναδιαβάσεις το πρότυπο, αυτή είναι η άποψη μου και δεν θέλω τη δική σου!

     Ευχαριστώ.

     

    • Upvote 1
    • Downvote 1
  3. Μα νομίζω ότι στο FORUM μπορεί ο καθένας να λέει ότι νομίζει! Υπάρχει κάποιου είδους λογοκρισία;

    Ο λόγος ύπαρξης του FORUM νομίζω ότι είναι να λέμε την άποψη μας και εάν είναι λανθασμένη να διορθωνόμαστε από τους συναδέλφους! Γι' αυτό ζητάμε την άποψη τους!

    Προς τι η επίθεση σου; Διακρίνω μια ειρωνεία; 

  4. Είναι σπίτι ή πολυκατοικία; Από πού τροφοδοτείται ο λέβητας; Υπάρχει πίνακας αυτονομίας και ηλεκτροβάνα; Τότε εκεί καταλήγουν τα καλώδια. Το μπλε και το κόκκινο συνδέονται με τη γείωση λόγω του ότι το μπλε είναι ουδέτερος και το κόκκινο είναι επιστροφή άρα λογικά το βλέπεις σαν ουδέτερο μέσα από την εγκατάσταση και κατά συνέπεια σαν γείωση. Αφού κάλεσες τεχνικό δεν υπάρχει λόγος συνέχειας της συζήτησης απλά αν θέλεις πες μας το αποτέλεσμα! Καλό απόγευμα.

    • Thanks 1
  5. Θεωρώ ότι η πιο σωστή λύση είναι η πληροφόρηση από τη ΔΕΗ, πολλές φορές ειδικά σε παλιές εγκαταστάσεις με γενική ασφάλεια πίνακα 25 Α βάζουν μόνοι τους οι ιδιοκτήτες 35 Α οπότε μπορεί να έχεις λανθασμένη πληροφόρηση. Σε άλλη περίπτωση δες την ασφάλεια στη μετρητή της ΔΕΗ, η εγκατάσταση θα πρέπει να έχει ένα νούμερο παρακάτω ή ίση ανάλογα με τον πίνακα παροχών της ΔΕΗ.

  6. Naper26, εσύ ως τι συμμετέχεις;

    μελετητής επιβλέπων ή εργολάβος;

    Μελετητής: κάνεις κανονικά την μελέτη και την καταθέτεις.

    Επιβλέπων: θα πρέπει να πάρεις υπεύθυνη δήλωση από τον ιδιοκτήτη ότι δεν θέλει την εφαρμογή της μελέτης και αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη που απορρέει από αυτή την ενέργεια.

    Εργολάβος : δεν αναφέρεις στην προσφορά και στο συμφωνητικό την εκτέλεση αυτής της μελέτης. Δεν σε αφορά αφού δεν θέλει ο ιδιοκτήτης να κατασκευάσεις εσύ την εγκατάσταση ηλεκτρονικών.

  7. Είναι λογικό κάθε πίνακας και υποπίνακας να έχει δική του προστασία διαρροής  λόγο αθροιστικών ρευμάτων διαρροής που θα ενεργοποιούσαν έναν κεντρικό στο γενικό πίνακα. Όσο αφορά τους αγωγούς των παροχών των υποπινάκων όπως και η παροχή του κτιρίου δεν απαιτείται να προστατεύονται από ΔΔΕ αφού ο τελευταίος προστατεύει τους χρήστες από εμφάνιση επικίνδυνων τάσεων στα μεταλλικά μέρη των συσκευών (άμεση επαφή) και δευτερευόντως την εγκατάσταση από πυρκαγιά.

  8. Alnotas, καλησπέρα

    Το μαύρο είναι φάση και το συνδέεις στο L, το μπλε είναι ουδέτερος και το συνδέεις στο N, το κόκκινο είναι επιστροφή προς καυστήρα και το συνδέεις στο L1. Έλεγξε πρώτα με ένα πολύμετρο εάν ισχύουν τα παραπάνω. Η γέφυρα είναι για να ανάβει το λαμπάκι στο παλαιό θερμοστάτη. Καλή επιτυχία και δεν χρειάζεται εκνευρισμός στο forum όλοι είμαστε εδώ για αν βοηθήσουμε συναδέλφους.

    • Thanks 1
    • Upvote 1
  9. Καλησπέρα dinosaros,

    Συμφωνώ με τις απαντήσεις των συναδέλφων.

    Κατά την  άποψη μου θα πρέπει να πας σε ένα γραφείο ΗΜ και να ζητήσεις να σου κάνουν μια τεχνοοικονομική μελέτη. Βέβαια επί πληρωμή!

    Βάση αυτής θα δεις εάν σε συμφέρει να κάνεις το σύστημα που λες. Υπάρχουν πολύ παράγοντες για το εάν συμφέρει να κάνεις ένα τέτοιο σύστημα όπως η περιοχή του ακινήτου σου, το ποσοστό κάλυψης της υποβοήθησης, ο απαιτούμενος χώρος των συλλεκτών και των δοχείων, οι ώρες λειτουργίας, η υπάρχουσα υποδομή και άλλοι πολύ.  

    Δεν είναι απλό να απαντήσει κάποιος σε ένα τέτοιο ερώτημα.

  10. Καλησπέρα  41ex,

    Η φωτογραφία που δείχνεις είναι από τον διασκορπιστή του καυστήρα μάλλον. Η μαυρίλα που βλέπεις δεν είναι από το βρόμικο πετρέλαιο της δεξαμενής αλλά από την κακή ρύθμιση του καυστήρα. Πολλά μπορεί να είναι λάθος για να έχεις αυτό το αποτέλεσμα όπως μικρή ποσότητα αέρα, μικρή ποσότητα ταχύτητας αέρα, μπεκ με λάθος μοίρες, μπεκ πολύ πίσω από τον διασκορπιστή, χαμηλή πίεση πετρελαίου και άλλα πολλά. Απαιτείται καλό καθάρισμα όλων και σωστή ρύθμιση.

    Για να καταλάβεις εάν η δεξαμενή θέλει καθάρισμα, πρέπει να δεις χαμηλά, στο κάτω μέρος της εάν έχει λάσπη! Αυτή θα πρέπει να καθαρίσεις. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να καταναλώσεις το πετρέλαιο ή να το μεταγγίσεις. Ο καθαρισμός είναι απλός, απλά βγάζεις τη λάσπη αφού θα είναι άδεια η δεξαμενή, το πρόβλημα είναι που θα την πετάξεις; Θα πρέπει να την πας σε βενζινάδικο αφού πρώτα συνεννοηθείς μαζί τους.  

    • Upvote 1
  11. Καλησπέρα,

    κανείς δεν νομίζω να απαντήσει στην ερώτηση σας. Το forum είναι για συζητήσεις και προβλήματα τεχνικού περιεχομένου και όχι για προτάσεις συγκεκριμένων εταιρειών! Ρωτήστε σε καταστήματα πώλησης ή σε άλλο forum που ασχολείται με τιμές και απορροφητήρες.

  12. Συνήθως η ηλεκτροδότηση γίνεται όπως αναφέρεις.

    Η πτώση τάσης υπολογίζεται για να είναι στα ανεκτά όρια (συγκεκριμένος αριθμός φωτιστικών σε σχέση με την απόσταση, για αυτό είναι μεγάλη η διατομή του καλωδίου).

    Υπάρχει σε κάθε ιστό στη βάση του ασφάλεια τήξης ή μικροαυτόματος για τον έλεγχο του ιστού.

    Στη περίπτωση διακοπής μιας φάσης θα υπάρχει το πρόβλημα που αναφέρεις αλλά δεν θα μείνει εκτός μεγάλο τμήμα του δρόμου αφού θα ανάβουν τα διπλανά φωτιστικά που ηλεκτροδοτούνται από άλλη φάση.

  13. Είναι μάλλον για τον εξαερισμό των μαγειρείων (απαγωγή καπνών και αέριων καύσης);

    Λογικά θα πρέπει να μελετήσεις τους ρύπους που θα παραχθούν από το χώρο (ποσότητα, είδος κλπ) και μετά θα πρέπει να βρεις το κατάλληλο φίλτρο ενεργού άνθρακα το οποίο θα συγκρατεί τους παραπάνω ρύπους, αποβάλλοντας στην ατμόσφαιρα, αέρα καθαρότητας που προβλέπεται! Κατάλληλη ταχύτητα αέρα και όγκος του, διαστάσεις αεραγωγών, στόμια κλπ. Θα πρέπει να κάνεις μελέτη εξαερισμού κανονικά απλά αντί για απλό φίλτρο σκόνης θα πρέπει να υπολογίσεις αυτό του ενεργού άνθρακα, πτώση πίεσης, ταχύτητα κλπ.

    Βλέπε Υπουργική Απόφαση Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/2017 - ΦΕΚ 2161/Β/23-6-2017 – Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων / ποτών και άλλες διατάξεις.  άρθρο 5. Γενικοί Υγειονομικοί Όροι και Προϋποθέσεις Λειτουργίας Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος  Παράγραφός 10: απαγωγή καπνών και αέριων καύσεως ………………. Το είδος των φίλτρων και του όλου εν γένει συστήματος θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί από υπεύθυνο μηχανικό ……

  14. Νίκος 82, πολύ ρωτούν για το κόστος ενός υλικού.

    Κανείς εδώ δεν μπορεί να σου απαντήσει για το κόστος αυτό. Στην ελεύθερη αγορά, ο καθένας πουλά το προϊόν του με την τιμή που αυτός κρίνει. Εάν νομίζεις ότι το κόστος του ανταλλακτικού είναι μεγάλο, μπορείς να απευθυνθείς σε άλλο τεχνικό.

    Δεν υπάρχει κάποιος ενιαίος  τιμοκατάλογος. Η ελεύθερη αγορά έχει αυτούς τους κανόνες.

     

  15. Petros13, το καταλαβαίνεις ότι δεν μπορεί να σου δώσει κανένας μια απάντηση,

    γιατί δεν επιτρέπεται να επέμβει σε τμήμα της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης κάποιος ο οποίος δεν κατέχει την απαραίτητη άδεια. Και το forum  είναι μηχανικών, άρα είναι  αυτονόητο ότι δεν επιτρέπεται  να δίδονται τέτοιες πληροφορίες. Μπορείς όμως να ρωτήσεις στο κατάστημα που αγόρασες το θερμοστάτη για τη συνδεσμολογία του. Όχι γιατί μπορείς να το συνδέσεις εσύ, αλλά γιατί είσαι αγοραστής και μπορείς να έχεις οποιαδήποτε πληροφορία για το προϊόν που αγόρασες.

    Μπορείς ακόμα να τοποθετήσεις το θερμοστάτη όταν θα έρθει ο τεχνικός  για τη συντήρηση του καυστήρα, μπορεί να το κάνει ο ίδιος και θεωρώ χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

    Μην αλλάξεις μόνος σου το θερμοστάτη, για τη δική σου ασφάλεια.

  16. Καλημέρα panos1974,

    Το σύστημα που αναφέρεις μπορεί να σου φαίνεται απλό αλλά δεν είναι. Απλά να σου πω ότι δεν απαιτείται μόνο ψυκτικός για να το εγκαταστήσει . Απαιτείται ηλεκτρολόγος , υδραυλικός και ψυκτικός, και καταλαβαίνεται γιατί, γιατί η εγκατάσταση είναι πολυσύνθετη.

    Καλό λοιπόν είναι να απευθυνθείς σε κάποιον μηχανολόγο ή ηλεκτρολόγο μηχανικό για την εφαρμογή της εγκατάστασης,  και για την οργάνωση των παραπάνω τεχνικών.

    Εάν θέλεις ή έχεις υποχρέωση αγοράς των μηχανημάτων από συγκεκριμένο ψυκτικό, αγοράστε τα από αυτόν, αλλά υπό την εποπτεία μηχανικού.

    Εάν πάλι θέλεις οπωσδήποτε να τα φτιάξει ο ψυκτικός που έχεις επιλέξει, κάνε μια ερώτηση σε ένα μηχανικό των παραπάνω ειδικοτήτων για την εκπόνηση μελέτης που απαιτείται για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.  

    Πάντως ο ψυκτικός μπορεί να τοποθετήσει την Α/Θ, ο υδραυλικός να βάλει τις σωληνώσεις και τα F/C, ο ηλεκτρολόγος να τοποθετήσει τα καλώδια και να κάνει τις συνδέσεις, όλα κάποιος θα πρέπει να συντονίζει όλους αυτούς και να συμβουλέψει εσένα για τις επιλογές που έχεις ως προς τον εξοπλισμό και ως προς την βέλτιστη λειτουργία της όλης εγκατάστασης.

     

  17. Καλησπέρα, υπάρχουν συγκεκριμένες πινακίδες σήμανσης που ακολουθούν πρότυπα. Δεν ΕΛΙΝΥΑΕ ή εταιρίες με πινακίδες σήμανσης. 

    Μελέτη σήμανσης που ζητείται; 

    Η σήμανση αναφέρεται ή σε μελέτη πυρασφάλειας ή σε εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου. Άρα υπογράφουν αυτοί που έχουν το δικαίωμα των παραπάνω μελετών. Σε τι άλλη σήμανση αναφέρεσαι; 

  18. Έχουν απαντήσει παραπάνω! Δεν αναφέρεται ισχύς, άρα μπορεί. Διάβασε όμως καλύτερα όλο το ΦΕΚ για να είσαι σωστός.

     

    Για τις μελέτες αερίων καυσίμων:

    ΠΔ 420/87 άρθρο 4:

     

    "Δικαίωμα μελέτης και επίβλεψης για εγκαταστάσεις εσωτερικού δικτύου διανομής

    αερίων καυσίμων στις οικοδομές έχουν, σύμφωνα με το από 16/ 17.3.1950 Β.Δ. όπως

    τροποποιήθηκε με το από 2411/17.12.53 Β.Δ. Οσοι ασκούν ελεύθερα το επάγγελμα

    μηχανολόγου ή μηχανολόγου ηλεκτρολόγου, ή ηλεκτρολόγου μηχανικού ή

    Ναυπηγού, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 6422/ 34, ή τεχνολόγου μηχανικού

    σύμφωνα με τα Β. Δ/τα 657/1970 και 699/ 1971."

  19. Γειά σου Λία,

    Το εισόδημα επιβολής εισφοράς, βρίσκεται στο τμήμα Γ2 του εκκαθαριστικού σημειώματος,

    εάν είναι έγγαμος ο ωφελούμενος θα πρέπει να προσθέσεις  το ποσό του ιδίου και του/της συζύγου και των τέκνων εάν έχουν εισοδήματα!

    Το ίδιο ισχύει και εάν ο ωφελούμενος είναι εξαρτώμενο μέλος!

    Μήπως είναι εκεί το λάθος;

  20. Εάν είσαστε μισθωτός σε τεχνική εταιρεία που αναλαμβάνει μελέτες ή εάν είσαστε με μπλοκάκι παροχής υπηρεσίας σε άλλη εταιρεία ΝΑΙ. Δηλαδή εάν έχετε σφραγίδα μηχανικού και φορολογικά μπορείτε να εκδώσετε παραστατικό.

    Σε άλλη περίπτωση, από όσα γνωρίζω, ΟΧΙ.

  21. Καλημέρα, Κατά την άποψη μου η κατανομή δαπανών σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται με θερμιδομετρητές στα διαμερίσματα, στον λέβητα και στο ηλιοθερμικό σύστημα. Μεγάλο κόστος αλλά η πιο αξιόπιστη λύση.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.