Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γεράσιμος Π.

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    13
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Φήμη στην κοινότητα

0 Ουδέτερη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ιδιώτης

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

706 profile views
  • tsack

  1. Καλή και ζεστή όταν πρέπει και δροσερή όταν χρειάζεται, χρονιά! Νικ, υποθετω ότι οι αντλίες θερμότητας υπερέχουν των ινβέρτερ μόνο εάν συνδεθούν με σώματα καλοριφέρ. Αλλιώς, αν μιλάμε για αντλία αέρα/αέρα, στην ποιοτητα θέρμανσης, απ'οσο καταλαβαίνω, δεν υπαρχει διαφορά, μια που και τα ινβερτερ κατά βαση μικρές και απλούστερες αντλίες θερμοτητας είναι. Τουλάχιστον αυτο συμπεραινω διαβάζοντας τι γράφουν κατασκευαστες, ειδικοί κλπ. Θα την κοιταξω τη μονωση, ομως για εξωτερική, στην οροφή που εχει και μεγαλη απώλεια δεν γίνεται να κανω κάτι. Δε θα ξηλωσει ο αλλος τα πλακακια του για χαρη του γείτονα. Θα δουμε. Ο,τι κανω, θα ποστάρω τα αποτελεσματα, μπας και χρησιμευσουν και σε αλλους.
  2. Δεν απορρίπτω την θερμομόνωση, απλά δεν εχω τη δυνατοτητα για εξωτερική, που απο ο,τι διαβάζω κι εδώ στο φορουμ κι αλλού, αποδίδει, γιατί μιλάμε για παρέμβαση σε μπαλκόνια γειτόνων (οι από πάνω μου, ας πούμε, εχουν βαλει καινούργιο πλακάκι στη βεραντα τους, που ειναι πάνω από δύο από τα δωμάτια μας. Οπότε, τι να κανω εκεί; Οι διπλανοί έχουν φυτά στον τοίχο που ειναι εξωτερικος δικος μας. Τα ίδια). Για εσωτερική, τη φοβάμαι. Διαβαζω οτι αποδίδει πολύ λιγοτερο και αν δεν γίνει αψογα, μπορεί να σου βγάλει υγρασίες στον τοίχο. Δε λεμε οτι υπάρχει ΤΟ τελειο σύστημα θερμανσης που μονο καφέ δε σου φτιάχνει, αλλά λες, να μην ξεπαραδιαστώ στην αγορά, να μην πάθω κι εγκεφαλικό με το λογαριασμό, και να ζεσταίνει τοσο ωστε να τη βγάζω μ'ενα μάλλινο. Για αντλίες θερμότητας, εχω πειστεί, αλλά, παιδιά, πρεπει να το φυσάς για να αγοράσεις μια τετοια! Πολλά χιλιάρικα, λέμε. Κατι κεροζάν σόμπες που ειδα σ'ενα σπίτι, ζέστη ανυπόφορη κοντά τους, και φοβερή υγρασία, υδρατμοί παντού. Ζεσταινουν μεγάλο χώρο, δε λέω. Αλλά πρεπει ν'ανοίγεις παράθυρα τεντα, βγάζουν και μονοξείδιο. Για τα κλιματιστικά ινβερτερ τι λετε; Ολοι συμφωνούν οτι ειναι οικονομικά και αποδίδουν καλά, αλλά πολλοί γκρινιάζουν οτι ψευτοζεσταίνουν το χωρο και σε κανουν να νιωθεις συνεχεια συναχωμένος. Εχει κανείς τετοιο για θέρμανση; Μ'ενδιαφερει ν'ακούσω από πρώτο χερι (τετραγωνικά, BTU, πόσες ωρες καθημερινα ειναι ανοιχτό);
  3. Πάντως, αν και αντιμετωπίζω κάπως καχὐποπτα τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης, που αναφέρονται κι αλλού εδώ στο φόρουμ, μου ελεγε μία φίλη φυσικός ότι η αρχή στην οποία βασίζονται δεν είναι αέρας κοπανιστός, στέκει. Και το οτι απορροφάται η μακρά υπέρυθρη ακτινοβολία πολύ καλύτερα και σε μεγαλύτερο βάθος (γυρω στα 4 εκ.) από το ανθρώπινο σώμα σε σχέση με την ακτινοβολία μιας σόμπας χαλαζία ισχύει και το ότι είναι αποδοτικοτερη από π.χ. καλοριφέρ σε χώρους με κακή μόνωση ισχύει. Ειναι ομως απολύτως απαραίτητο, μου τονισε, να τοποθετηθούν στρατηγικά. Πρέπει οπωσδήποτε να "βλέπουν" κάποιο σώμα που να απορροφάει και στη συνέχεια, όταν "γεμίσει", να μεταδίδει τη ζέστη. Αν βάλεις οποιοδήποτε υπέρυθρο θερμαντικό στη μια ακρη ενος μεγάλου δωματίου κι ο απέναντι τοιχος, ο καναπές, κλπ., ειναι στα 5 μ., ξέχνα το, απλά θα παγώνεις και θα τα σκας στη ΔΕΗ γιατί ποτέ δε θα φτάσει η θερμοκρρασία του χώρου αυτη που υπολογίζεις ωστε να κόψει ο θερμοστάτης την κατανάλωση. Γι αυτό θεωρείται η οροφή ιδανική στα περισσότερα σπίτια. Τώρα, βέβαια, ολα αυτά ως προς τη θεωρία της φυσικής. Το αν και τι αποδίδουν συγκεκριμένες μάρκες στην πράξη είναι τελείως άλλο ζήτημα. Καποιες είναι τοσο ακριβές, απ'ο,τι βλέπω, που λες, αμα ειναι ετσι, δε βάζω φυσικό αεριο; Εντάξει, ακριβή τεχνολογία (μου ειπε η ίδια φίλη οτι πράγματι ειναι πολύ φτηνοτερα τα υλικά απὀ τα οποία φτιάχνονται π.χ. οι σομπες χαλαζία, αλλα εχουν μικρή διάρκεια ζωης), και ο,τι δεν ειναι κινεζικο σίγουρα κοστίζει παραπάνω, αλλά δικαιολογείται η μία μαρκα να ειναι 4 και 5 φορες πιο ακριβή από άλλη; Δεν εχω πειστεί, αλλά το ψάχνω.
  4. Arche ευχαριστώ για τις συμβουλές, νομίζω σε θερμοπομπούς θα καταλήξω. Η θερμομόνωση θα ήταν ιδανική, αλλά το κόστος απαγορευτικό, ασε που η εξωτερική είναι σχεδόν αδύνατη, γιατί θα επρεπε να επέμβω σε τοίχους και δάπεδα γειτόνων. Για την εσωτερική, που ειναι φτηνοτερη, εχω διαβάσει ότι δεν ειναι ιδιαίτερα αποδοτική και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγρασίας, μεταξύ τοίχου και μονωτικού. Κανείς μηχανικός με πρακτική εμπειρία στο θέμα; Στην Αθήνα ζω, και μου κάνει κι εμενα εντύπωση με εξωτερική θερμοκρασία 15-16 να μην ξεπερνάμε τους 13 μες στο σπίτι. Να εχει να κανει με τα διπλά τζάμια, που τα κρατάμε κλειστά; Θα ψάξω να βρω τον συγκριτικό πίνακα που λες. Πάντως, σκέφτομαι οτι αν παρω θερμοπομπούς, ή πάνελ "συμβατικής" ή και κανα υπέρυθρης ακτινοβολίας, θα ειναι καλύτερο να εγκαταστήσω περισσότερα σώματα λίγων βατ (π.χ. 4 των 500, παρά 2 των 1000), παρά λίγα πολλών βατ, γιατί παντού διαβάζω ότι οσο μεγαλύτερη η επιφάνεια που εκπέμπει θερμότητα, τόσο καλύτερη η τελική απόδοση. Βεβαια αυτό θα τσιμπήσει το κόστος αγοράς, αλλά αν ισχύει αυτό που λένε, αξίζει το κόστος - που, σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει καν τα εξοδα φυσικού αεριου, αντλίας θερμότητας κλπ.
  5. Μετράω 13 Κελσίου στην κουζίνα, απογευμα, με εξωτερική θερμοκρασία γύρω στους 15. Πίκρα. Οι προσφορές που πήρα για εγκατάσταση φυσικού αερίου είναι αιματηρές: από 6.000 ευρώ και πάνω. Καμία περίπτωση. Σκέφτομαι να δοκιμασω ενα υπέρυθρο πάνελ για την κουζίνα, στην οροφή. Ξέρω οτι υπάρχουν φανατικοί υποστηρικτές και φανατικοί πολέμιοι, οπως και οτι οι αποδόσεις διαφερουν πολύ από μαρκα σε μάρκα. Για θερμοπομπούς, που λεει κι ο Arche, μου εχουν πει κι αλλοι, ιδίως για κάτι Νορβηγικούς ΝΟΒΟ. Αν εχει κανείς προσωπική εμπειρία είτε με υπέρυθρα πάνελ, είτε με θερμοπομπούς, θα τις ακούσω με πολύ ενδιαφέρον, διότι, ό,τι και να πει κανείς, αυτό το 13 βαθμοί μερα μεσημερι δεν καταπίνεται με τιποτα. Καλες Γιορτές, με την ευκαιρία.
  6. Καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Απ'αυτά που λετε, βγάζω συμπερασμα οτι οι βαφές είναι μαλλον πεταμενα λεφτά, οσο για εσωτερική ή εξωτερική θερμομονωση με καποια επένδυση, το κόστος - τετραψήφιο νούμερο, λέει ο Γιάννης! - ειναι τετοιο που μεχρι να το αποσβέσουμε, θα ειναι σα να εχουμε κάψει ηλεκτρικά σωματα για κάποια χρόνια. Για να δώσω μερικά παραπάνω στοιχεία: ιδιοκτητο ειναι το διαμέρισμα, οι εξωτερικοί τοίχοι ειναι προσβάσιμοι μπροστα και πίσω, όχι ομως τόσο εύκολα στο πιο κρύο, γωνιακό δωμάτιο (απ'την αλλη πλευρά ειναι το μπαλκόνι γείτονα). Εχουμε παντού, εκτος από ενα δωμάτιο, παραθυρα αλουμινιου σε ξίλυνες κασες και σίγουρα κανουν δουλειά, είδαμε διαφορά οταν τ'αλλάξαμε στο υπνοδωματιο. Arche, μ'ενδιαφερει πολύ αυτό που λες για τους θερμοπομπούς. Οταν λες οτι πετυχες 50% οικονομια εννοείς σε σχεση με τα εξοδα για πετρελαιο/φυσικό αέριο; Εμεις εχουμε ενα κονβεκτορα και δυο καλοριφερ λαδιού, που αυτες τις μερες καιμε στη χαμηλή βαθμίδα (1000 watt, νομίζω). Τα καλοριφερ λαδιού κρατάνε καποια ζεστη κι οταν σβήσουν. Μας εχουν πει και για πάνελ, αλλα ειναι ακριβα και δε ξερω αν καινε σημαντικα λιγοτερο ρεύμα από κονβεκτορες κλπ.
  7. Καλησπέρα. Η πολυκατοικία οπου μετακομισαμε εχει καταργήσει τελείως την κεντρική θέρμανση (οσοι εχουν λεφτά, βάζουν αυτόνομη) και με τα πρώτα κρύα αντιληφθήκαμε ότι μας περιμένει δύσκολος χειμώνας. Επειδή δεν μας παιρνει οικονομικά η αυτονομη θέρμανση και λέμε να μην πάμε ούτε από κρύο, ούτε απο καρδιακή προσβολή με τον λογαριασμο της ΔΕΗ στο τελος του χειμώνα, αναρωτιόμαστε την περιπτωση θερμομόνωσης για να φτουράνε περισσότερο τα ηλεκτρικά σώματα. Τα ερωτήματα: Για ενα σπίτι περίπου 90 τμ, όχι ρετιρέ, με τον μεγαλύτερο εξωτερικό τοίχο γύρω στα 9 μ. και γωνιακό δωματιο με 2 εξωτερικούς τοιχους, τι προτείνετε; Εξωτερική ή εσωτερική θερμομόνωση; Στην κάθε περίπτωση, μιλάμε για επένδυση με καποιο υλικό που βάφεται από πάνω, ή για θερμομονωτική βαφή; Τι απόδοση εχει το κάθε σύστημα ως προς το κρύο το χειμώνα και τη ζέστη το καλοκαίρι; Απο θεμα κόστους σε συνάρτηση με αποδοτικότητα, τι συμφέρει; Θα μ'ενδιέφερε ιδιαίτερα ν'ακούσω και τη γνώμη κάποιου που εχει εφαρμόσει το ένα ή το άλλο συστημα. Ευχαριστώ!
  8. Ρίχνοντας μια ματιά σε προηγούμενες αναρτήσεις σχετικά με τέντες, βλέπω ότι μ'εξαίρεση τις πέργκολες, δε χρειάζεται ειδική άδεια εγκατάστασης. Το ερώτημα μου είναι, αν αφήσουμε στιν άκρη τις πέργκολες, που, απ'οσο ξέρω, εχουν τη μεγιστη αντοχή στον αέρα, ποιο συστημα ενδείκνυται για βεράντα περίπου 20 τ.μ. εκτεθειμένη στον καιρό; Αλλοι μου λένε αντιρίδες (οικονομικότερες αλλά άσχημες), αλλοι μου λένε, με πολύ αέρα και βροχή να μαζεύονται και αυτές. Αλλοι παλι, μου λενε οτι οι τεντες με βραχίονες βαρέως τύπου (πολύ ακριβότερες) ειναι πιο ανθεκτικές. Οσον αφορα την αισθητική, σίγουρα θα προτιμούσα βραχίονες. Η ερώτηση μου είναι - εδώ χρειάζομαι γνώστες της φυσικής - η αντοχή μιας τετοιας τεντας σε δυνατό αέρα εξαρτάται από την προβολή, δηλαδή απο το ποσο κατεβασμένη είναι; Αν ειναι κατεβασμένη ως τα μισά, κινδυνεύει να ξεχαρβαλωθεί εξίσου με οταν ειναι τελειως κατεβασμένη; Εχει κανείς εμπειρία από το μεν ή το δε είδος τεντας σε βεράντα που την τρώει η βροχή κι ο αέρας;
  9. Ευχαριστώ για την ιδέα, θα το ψάξω! Στο μεταξύ, με την τρίτη βροχή, κόντεψε να κλατάρει η ψευτο-υδρορροή κι εφερα τεχνίτη να την ξηλώσει. Αυτό με συμβούλεψαν ένας υδραυλικός κι ενας ειδικός απο εταιρεία που κανει στεγανοποιήσεις. Δεν τελειώνει εδω η μάχη με τη βροχή, εχουμε και το θεμα της αποχέτευσης, αλλά αυτό είναι ξεχωριστό ερώτημα.
  10. Ουσιαστικά πρόκειται για την προεξοχή του δαπέδου της βεράντας των από πάνω. Επειδή το νερό, κυρίως της βροχής, απλά πέφτει στο δικό μου μπαλκόνι, ζήτησα από την εξαφανισμένο μηχανικό να βάλει ενα κανάλι ομβρίων (εαν το λεω καλά. Φαίνεται στη φωτογραφία). Μόνο που το κανε μαντάρα και με δυο βροχές έκανε κοιλιά κι αντί να στραγγίζει, μαζεύει νερό και κουνούπια. Ο υδραυλικός που το είδε, μου είπε οτι ειναι τοσο κακοφτιαγμένο που καλύτερα να το ξηλώσω. Σκέφτηκα να βαλω κανενα στεγαστρο με γυαλί, αλλα εκτος του οτι χρειάζεται άδεια, νομίζω, πάλι δε λύνει το πρόβλημα. Μια τέντα κάτι θα κάνει ως προς το νερό, αλλά με τη στεγανοποίηση τι να κάνω ώστε να πάψει να ποτιζει ο τοίχος και να μην καταστραφεί πριν της ώρας του;
  11. Καλησπέρα σας. Με την πρώτη δυνατή βροχή, διαπίστωσα ότι η μαρκίζα (συγχωρείστε με εάν δεν χρησιμοποιώ τον σωστό όρο) που εξέχει γύρω στο μισό μέτρο πάνω από την κατα τ'άλλα ακάλυπτη βεράντα μου ποτίζει νερό στην άκρη κι η μπογιά παρουσίασε σκασίματα. Υποτίθεται οτι ο μηχανικός που ανέλαβε την ανακαίνιση του σπιτιού, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις πριν 2 μήνες, εχει στεγανοποιήσει με ελαστομερές την οριζόντια επιφάνεια της. Υποθέτω, λοιπόν, ότι το νερό πρέπει να μπαίνει από την στενότερη κάθετη επιφάνεια και από τα κενά μεταξύ του μάρμαρου και του τσιμέντου που έχει η βεράντα των από πάνω. Μπορεί να στεγανοποιηθεί αυτή η κάθετη επιφάνεια με ελαστομερές ή κάποιο άλλο υλικό ώστε να μην σκάσει τελείως ο μόλις ανακαινισμένος τοίχος; Είναι μεγάλο το κόστος μιας τετοιας εργασίας; Δυστυχώς, ο μηχανικός που ανέλαβε την ανακαίνιση αποδείχθηκε αναξιόπιστος κι εχει εξαφανιστεί, γι αυτό ζητάω τα φώτα σας, ιδίως εάν αντιμετωπίσατε και λύσατε παρόμοιο πρόβλημα.
  12. Ευχαριστώ, με καθυστέρηση, όλους για τις συμβουλές σας. Η καθυστέρηση οφείλεται και στο ότι στο μεταξύ βγήκαν κι άλλες κακοτεχνίες στη μέση και τρέχω και δε φτάνω. Σημερα, μάλιστα, με την πρώτη μπόρα έσκασαν κι οι πρώτες ρωγμές στη μαρκίζα που και καλά είχε στεγανοποιήσει, ο γελοίος. Εχω μιλήσει με το δικηγόρο μου και το ψάχνουμε. Συμφωνεί κι εκείνος, πάντως, ότι για κάτω από χιλιάρικο, δεν κερδίζεις τίποτα να πας δικαστικά. Στο μεταξύ, πρέπει να ψάξω στο φόρουμ πόσο πάει η στεγανοποίηση σε μικρή επιφάνεια, γιατί αν πάει έτσι ο καιρός και οι ρωγμές, η μαρκίζα θα μου πέσει στο κεφάλι.
  13. Θα ήθελα τα φώτα σας. Την ανακαίνιση του σπιτιού μου ανέλαβε ως επιστάτης και εργολάβος (δεν υπήρχε αυτεπιστασία, δηλαδή) ένας τύπος που δηλώνει στις έγγραφες προσφορές του πολιτικός μηχανικός. Τον εξόφλησα κανονικά (πολύ κακώς) βασιζόμενος στην υποσχεση του να τακτοποιήσει κάποιες εκκρεμότητες που είχαν μείνει. Στην πορεία, διαπίστωσα ότι έχει κάνει πολλές κακοτεχνίες. Φυσικά, παρόλο που του εχω δείξει τις φωτογραφίες, αρνείται να κάνει το παραμικρό, τώρα που πηρε τα χρήματα. Σκέφτηκα να απευθυνθώ στο ΤΕΕ για να μάθω τι μπορεί να κάνει ένας ιδιώτης σε περιπτώσεις που ο επιβλέπων μηχανικός/εργολάβος παραδώσει εργο που δεν ανταποκρίνεται στη γραπτή συμφωνία του με τον ιδιώτη (και υπάρχει και φωτογραφικό υλικό που το αποδεικνύει). Ψαχνοντας τον όμως στο μητρώο του ΤΕΕ και στο Χρυσό Οδηγό, διαπίστωσα ότι δεν φαίνεται να είναι καταχωρημένος πουθενά. Που μπορώ να απευθυνθώ, εφόσον ο τύπος δεν είναι μέλος του ΤΕΕ και δεν εμφανίζεται σε κανένα κατάλογο (τον γκούγκλαρα); Μήπως είναι υποχρεωμένος να είναι μέλος και δεν ασκεί καν το επάγγελμα του νόμιμα; Ευχαριστώ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.