Μετάβαση στο περιεχόμενο

janus

Members
  • Περιεχόμενα

    93
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από janus

  1. Είχα αρκετές περιπτώσεις που αφορούσαν τη μελέτη θέρμανσης ως μέρος της ΕΕΔΜΚ και όλες πάγωναν με δικαιολογία ότι δεν είναι επιλέξιμο το ποσό της μελέτης αυτής διότι συμπεριλαμβάνεται στην ΕΕΔΜΚ. Λογικό ή παράλογο και ύστερα από απερίγραπτες στιχομυθίες με τους υπεύθυνους του support ο τρόπος για να προχωρήσουμε στην τελική εκταμίευση ήταν να πληρωθεί απο ίδια κεφάλαια του ωφελούμενου η μελέτη. 

    • Upvote 1
  2. Από τη δική μου μικρή εμπειρία στη χρήση της πλατφόρμας σε διάφορες Περιφέρειες στις τελευταίες δύο Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας ήταν πολύ πιο αργή η διαδικασία με περισσότερη αναμονή στις αποθηκεύσεις σε σχέση με Αττική, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά, με τον ίδιο εξοπλισμό, ταχύτητα internet κλπ. Συνολικά τις βελτιώσεις στις οποίες έγινε αναφορά ότι θα πραγματοποιούνταν, στη 2βδόμαδη αναβολή, δεν τις είδα. Καλή συνέχεια και καλό μας κουράγιο.

    • Like 2
  3. 2 ατομα εμεις στον ιδιο χωρο σε κοινό δικτυο "τυπου 24αρι" καταφεραμε να περάσουμε 2/2 αιτησεις εξυπηρετώντας συναδελφο απο στερεα ελλαδα. Η πρωτη αιτηση κυλησε ομαλα καθως τραβηξε το πεα απευθειας. Η δευτερη κολλησε στο ΠΕΑ για 10 λεπτα οταν ξεκολλησε προλάβαμε και την περασαμε. Μεχρι 10:25 υποβαλλαμε και τις 2. Πιστευω εαν υπηρχε τριτη δεν θα την καταφερναμε. Μετα το 10λεπτο πιστευω οτι μπουκωνει η διασυνδεση. "Θυμηθηκα τα χρονια της σχολης ηλεκτρικη οικονομία που επρεπε να γεμισουμε 10 σελιδες πράξεις σε 2 ωρες και αναρωτιομουν που θα μου χρειαστει. Σημερα ελαβα την απαντηση."

  4. On 1/12/2020 at 10:18 ΜΜ, vaggmech91 said:

    σου δινει τυπο για Pgen οχι για Pm, δε νομίζω να μου διέφυγε. Είμαι και νέα γενιά, κεντρική θέρμανση σε μελέτες αερίου θέρμανσης αερίου δεν έχω συναντήσει ποτέ μου

    Οταν υπάρχει φύλλο ελέγχου για πετρέλαιο Pm=11,92(kWh/kg)*παροχή καυσιμού(kg/h)*εσωτερικός βαθμός απόδοσης ενώ για φυσικό αέριο Pm=13,83(kWh/kg)*παροχή καυσιμού(m3/h)*0,721(kg/m3)*εσωτερικός βαθμός απόδοσης

    Με bold τα στοιχεία που θα πρέπει να βρεις στο φύλλο ελέγχου.

    • Like 1
    • Upvote 1
  5. 14 ώρες πριν, George9555 said:

    Καλησπέρα συνάδελφοι , 

    σε κατοικία με λέβητα πετρελαίου μπορώ να βάλω στις παρεμβάσεις κλιματιστικά για θέρμανση και να κρατήσω και το λέβητα ; ευχαριστώ ! 

    Θα μπορούσες να τα δηλώσεις για ψύξη αλλά να χρησιμοποιούνται και για θέρμανση. Εφόσον ο λέβητας επαρκεί για την κατοικία δεν βρίσκω τρόπο που μπορείς να περάσεις στο ΠΕΑ 2 συστήματα θέρμανσης.

    • Thanks 1
    • Upvote 1
  6. 16 ώρες πριν, vaggmech91 said:

    Σε ΠΕΑ διαμερισματος πολυκατοικιας, πραγματικη ισχυς λαμβανεται αυτή που γράφεται στο φύλλο ανάλυσης καυσαερίων, αλλά εδώ είναι το ερώτημα: υπάρχει προσαρμογή της πραγματικής ισχύς, ανάλογα με τα τετραγωνικά του διαμερίσματος, γιατί πέφτει τρομερά η απόδοση από το συντελεστή υπερδιαστασιολόγησης.

    Ενας τελικός βαθμος αποδοσης σε προ κθκ κοντα στο 0.7 και κατα κθκ κοντα στο 0.6 ειναι συνηθισμένη τιμη εαν δεν υφισταται φυλλο ελεγχου. Εαν παλι υπαρχει εσωτερικός β.α. απο φυλλο ελεγχου ειναι κατα 0.1-0.2 παραπανω. Στην ΤΟΤΕΕ1 υπάρχει αναλυτικος τροπος υπολογισμου υπερδιαστασιολογησης.

  7. 4 ώρες πριν, vagias said:

    Καλησπέρα σας,

    μπορεί κάποιος να με βοηθήσει στο εξής ερώτημα;

    ένα διαμέρισμα δε διαθέτει λέβητα αλλά θερμαίνεται με τρία κλιματιστικά

    Στο σύστημα θέρμανσης τι πρέπει να βάλω;

    Τα κλιματιστικά μπορούν να εισαχθούν σαν σύστημα θέρμανσης εφόσον δεν υφίσταται κάποιο άλλο είδος θέρμανσης. Απλώς πρέπει να εξετάσεις εάν καλύπτουν το 100% των θερμικών φορτίων του διαμερίσματος.

    • Thanks 1
  8. 16 ώρες πριν, katrmp said:

    όχι βρε. Το εννοώ ώς εξής: Πές ότι χώρισα ένα σπίτι 90τ.μ σε 3 ζώνες. Η μία 30τμ  Θ/z=1 έχει μόνο δωμάτια (έχουν όλα a/c). Η 2η παλί χρήση κατοικία , έχει 30τ.μ και έχει σόμπα πετρελαίου (διαδρόμοι- σαλόνι- χωλ) , η 3η 30τ.μ πάλι χρήση κατοικία και δεν έχει τίποτα (κουζίνα , wc κλπ). Αρα η 1η ζώνη 100% καλύπτεται με split unit. Αρα τι αυτοματισμοι είναι ? παίζει το inverter ρόλο και ποιό?

    Απο τη στιγμη που τα split units καλυπτουν περιπου 33% οπως αντιλαμβανομαι απο το π.χ. του σπιτιου οι αυτοματισμοι στην ψυξη ειναι Δ και συμπληρώνεις το υπολοιπο 17% με θεωρητικο. 

  9. 2 ώρες πριν, katrmp said:

    τελικά αν σε κατοικία τα split unit  καλύπτουν 100% την ζώνη και στην θέρμανση και στην ψύξη. Τι κατηγορία αυτοματισμών βάζετε σε καθεμία? Παίζει ρόλο αν είναι παλιάς τεχνολογίας ή inverter?

    Γ & Γ θα έβαζα καθώς δεν υπάρχει δίκτυο διανομής οπότε αρκεί η πρώτη προϋπόθεση για τους αυτοματισμούς κατηγορίας Γ "1. Αυτόματος κεντρικός έλεγχος της λειτουργίας της εγκατάστασης μέσω θερμοστάτη ή χρονοδιακόπτη" ανεξάρτητα από το εάν είναι παλιάς τεχνολογίας ή inverter.

  10. 31 λεπτά πριν, George9555 said:

    Επειδή είναι για εξοικονομώ θέλω να είμαι προσεκτικός , είναι μονοκατοικία ,αν κάνω αυτό που προτείνετε θα φαίνεται σαν Ισόγειο το μπάζωμα και σαν 1ος όροφος η κατοικία σωστα; 

    Το σωστο ειναι μπαζωμα θεωρουμενο ως μθχ. Το μπαζωμα απλα θα φαινεται σαν επιφανειες τοιχων και δαπεδου σε φε και τιποτα παραπανω στην καρτελα των μθχ. Η μοντελοποιηση συμβάλλει στον αναλυτικο υπολογισμο του U του δαπεδου της κατοικίας προς το μπαζωμα αυτο αντι να παρεις το προσεγγιστικο 0.5 μειωτικο παραγοντα. 

    • Like 1
  11. 25 λεπτά πριν, George9555 said:

    Σε Ισόγειο κατοικία υπερυψωμένη σε μπάζωμα ( 0.50 μ από το έδαφος ) , θα δημιουργούσατε ένα ΜΘΧ για το μπάζωμα και από πάνω ΘΧ θα βάζατε την κατοικία ;; ή θα βάζατε μόνο την ισόγειο κατοικία ; Ευχαριστώ ! 

    Σε περίπτωση κτιριακης μοναδας δαπεδο σε μθχ ενω σε περιπτωση μονοκατοικιας δημιουργια μπαζωματος ως μθχ και απο πανω η ζωνη. Δεν ειναι μεγαλη η διαφορα οπως και να χει.

  12. 1. Η ισχύς στην κρίση σου δεν θα παίξει κάποιο ρόλο (για να το επιβεβαιωσεις κάνε μερικές δοκιμές για να δεις κατά πόσο επηρεάζει το αποτέλεσμα από 5 έως 15kW)

    2. Σωστά

    3. Όχι, από τη στιγμή που είναι σόμπα και όχι ξυλολέβητας

    4.  Και πάλι στην κρίση σου αλλά και σε συνδυασμό με την εμπειρία των ενοίκων. 

    5. Αυτοματισμοί Δ.

  13. On 27/10/2020 at 7:45 ΠΜ, Maria nik said:

    Καλημέρα,

    Προσπαθώ να βγάλω το πρώτο μου ΠΕΑ και μου έχουν δημιουργηθεί οι εξής απορίες:

    3)Υπάρχει ελάχιστη αμοιβή;

    Όχι

    4)Στο buildingcert στον τίτλο κτιριακής μονάδας βάζω τον αριθμό συμβολαίου;

    Ο τίτλος κτιριακής μονάδας αναγράφεται στο συμβόλαιο (π.χ. Α-1 για διαμέρισμα ά ορόφου) 

    6) Όταν το κτίριο έχει ημιόροφο-πατάρι τα βάζω σαν ισόγειο με μεγαλύτερο ύψος;

    Εξάρταται από το ύψος του παταριού και το υλικό (η γυψοσανίδα για στήριξη φωτισμού δεν συνεπάγεται πατάρι)

    7)Αφού πάρεις αριθμό πρωτοκόλλου από το buildingcert και κάνεις το xml τι άλλο πρέπει να γίνει; Πληρώνω παράβολο στο gis; Πρέπει να το δηλώσω στο σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ;

    Πληρώνεις παράβολο. Παίρνεις Α/Α έργου από ΤΕΕ.

    8)Όταν πάνω από έναν τοίχο σε ένα μέρος του υπάρχει εξώστης και σε ένα όχι πως υπολογίζω το Fov;

    Σωστά και τα δύο για μένα.

    9)Στο τέλος του ΠΕΑ είναι υποχρεωτικές οι συστάσεις;Πόσες;

    Μία σύσταση τουλάχιστον διότι αλλιώς δε δέχεται την υποβολή το buildingcert

    10)Στις μεσοτοιχίες καταχωρώ απλά την επιφάνεια και στην επαφή με ΜΘΧ (κλιμακοστάσιο) για οικοδομή του 1973 παίρνω το U από τον πίνακα 3.5 σε επαφή με ΜΘΧ;

    Οι μεσοτοιχίες με διπλανό διαμέρισμα της ίδιας πολυκατοικίας ή με όμορο κτίριο διαμερισμάτων δε δηλώνονται στα διαμερίσματα καθώς δεν υπάρχει μεταφορά θερμικής ενέργειας. Όσον αφορά την επαφή με ΜΘΧ παίρνεις τιμές απο τους πίνακες.

     

  14. Το μποιλερ συνήθως παροπλιζεται μετά την εγκατάσταση επιτοιχιου λεβητας φυσικού αερίου και η κατοικία καλύπτει τις ανάγκες για ζνχ από το λέβητα με τη λειτουργία ταχείας θέρμανσης νερού. Το μποιλερ παρ' όλα αυτα μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής με την εγκατάσταση ενός διακόπτη ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν εφεδρικη η ηλεκτρικη του αντίσταση. 

  15. Καλησπέρα. Έχει συναντήσει κάποιος αυτή τη διάταξη. Πρόκειται για κεντρικό λέβητα (ARISTON Genus Prenium EVO HP 65 EU) σε μονοσωλήνιο δίκτυο διανομής, πρόσφατα εγκατεστημένος. Η είσοδος με την έξοδο νερού συνδέονται με τρίοδη βάνα πιθανολογώ. Αλλά δε βρήκα κάποιο αισθητήριο θερμοκρασίας εξωτερικά. Υπάρχει περίπτωση να είναί ενσωματωμένο στο λέβητα? Θέλω να το κατατάξω ως προς τις διατάξεις αυτοματισμών (Γ ή Δ).

    20200624_155054.jpg

    20200624_155136.jpg

    20200624_173631.jpg

    20200624_154944.jpg

  16. On 20/6/2020 at 5:49 ΜΜ, persepolis88 said:

    Καλησπέρα,

    στο εικονιζόμενο κατάστημα υπάρχει πατάρι το δάπεδο του οποίου είναι ξύλινο στηριζόμενο σε μεταλλική κατασκευή. Το κάτω μέρος του δαπέδου του παταριού είναι με γυψοσανίδα. Οι 3 από τους 4 τοίχους του χώρου του παταριού είναι κοινοί με του καταστήματος ενώ ο 4ος που διαχωρίζει κατάστημα και πατάρι με γυψοσανίδα. Το ύψος του καταστήματος είναι 4.0μ (πάνω μέρος δαπέδου-κάτω μέρος ταβανιού) εκεί που δεν υπάρχει πατάρι ενώ το ύψος του καταστήματος κάτω από το πατάρι είναι 2.05μ. Πάχος δαπέδου παταριού περίπου 0,1μ. Το πατάρι χρησιμοποιείται σαν αποθήκη για στοκ εμπόρευμα, καθαριστικά κ.λπ. και από Συστήματα δεν έχει τίποτα παρά 1 φωτιστικό.

    1. Θεωρείται πως είναι 1 ενιαίος θερμαινόμενος όγκος ίσος με (εμβαδόν κάτοψης)*(ενιαίο ύψος) δλδ αγνοούμε το πατάρι σαν να μην υπάρχει, ή
    2. Θεωρείται το πατάρι σαν ΜΘΧ, περιγράφεται κανονικά και σαν θερμαινόμενος όγκος παίρνεται (εμβαδόν χωρίς πατάρι)*(ύψος χωρίς πατάρι) + (εμβαδόν κάτω από πατάρι)*(ύψος κάτω από πατάρι)

    Κλείνω προς το 1 καθώς πατάρι και κατάστημα διαχωρίζονται από γυψοσανίδα.

    skarifima.jpg

    Θα ακολουθούσα την περίπτωση 1. Με εμβαδό θερμαινομενο=εμβαδό συνολικό=εμβαδό ισογείου.

    • Thanks 1
  17. On 5/6/2020 at 11:35 ΠΜ, CHRISATH said:

    Καλημέρα σε πέτρινη μονοκατοικία ο χώρος της οροφής σε την σκεπή θεωρείται ότι έρχεται σε επαφή με αέρα η με ΜΘΧ?

    Μπορεί να οριστεί σαν: οριζόντια οροφή κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη με U=3,70[W/(m2·K)] όπως ορίζει η ΤΟΤΕΕ 20701-1/2017 με τη μέγιστη σκίαση. (άρα σε επαφή με αέρα).

    Αυτό που παίζει ρόλο είναι το σημείο που έχει χρησιμοποιηθεί η "θερμομόνωση". Εάν βρίσκεται στην οριζόντια οροφή χρησιμοποιείς το παραπάνω ενώ εάν βρίσκεται στη στέγη τότε συμπεριλαμβάνεται και ο όγκος της στο θερμαινόμενο όγκο της κατοικίας χρησιμοποιώντας την επιλογή: Κεραμοσκεπή επί κεκλιμένης πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος με U=4,70[W/(m2·K)] (πάλι σε επαφή με αέρα).

  18. 23 ώρες πριν, ay8airetos said:

    Ναι αν και το ng1 είναι 1,00

     

    Καλησπέρα σε όλους, την περίπτωση του σχήματος πως θα την αντιμετωπίζατε, όσον αφορά τα Uw, gw, αερισμός και Uτοίχου?

    Ευχαριστώ

    Uσύνθετης διατομής.pdf 25 kB · 14 downloads

     

    Θα το αντιμετώπιζα σαν να μην υπάρχει το φύλλο γυψοσανίδας. (Παρόμοιος τρόπος αντιμετώπισης με την ύπαρξη ψευδοροφής σε κατάστημα)

  19. Καλησπέρα. Είναι η δεύτερη φορά που ακούω το εξής απο πελάτη και ήθελα να το παραθέσω. "Οι ΥΔΕ για τις κατοικίες έχουν διάρκεια 7 έτη καθώς έχει αλλάξει ο κανονισμός έτσι μου είπε ο ηλεκτρολόγος." Δεν ασχολούμαι με αυτή την εργασία αλλά έχω μελετήσει μέρος της νομοθεσίας παρόλα αυτά όσο κι αν έψαξα στο διαδίκτυο δε βρήκα να αναφέρεται το παραπάνω. Μήπως έχει αναρτηθεί κάποια εγκύκλιος?

  20. 8 ώρες πριν, dimidomo said:

    Καλημέρα.

    Χρόνια πολλά και δημιουργικά.

     

    Μου ήρθε περίπτωση κατοικίας για την οποία μου ζητήθηκε να βγάλω ΠΕΑ. Η εν λόγω κατοικία εφάπτεται στο ίδιο οικόπεδο με άλλη κατοικία του ίδιου ιδιοκτήτη. Οι δύο κατοικίες έχουν ξεχωριστή είσοδο.

    Έχω μπερδευτεί για χαζού λόγους

    Σας κτηριακή μονάδα θα βάλω Ολόκληρο κτήριο ή κτηριακή μονάδα;

    και θα είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία;

    Καλησπέρα! Καλή χρονιά!

    Είτε θέσεις τον ενδιάμεσο τοίχο εσωτερικό (κτιριακή μονάδα) έιτε προς όμορο κτίριο (κτίριο) δεν θα υπάρχει διαφορά όσον αφορά το αποτέλεσμα του ΠΕΑ.

    Από την οικοδομική άδεια μπορείς να συμπεράνεις εάν πρόκειται για κτιριακή μονάδα (πολυκατοικία) ή κτίριο (μονοκατοικία).

    Επίσης μπορείς να το συμπεράνεις από το σύστημα θέρμανσης (π.χ. να υπάρχει κεντρική θέρμανση που τροφοδοτεί και τις 2 κατοικίες => κτιριακή μονάδα).

    • Upvote 1
  21. 9 ώρες πριν, slalom said:

    Φανταζομαι εχει σφραγιδα και το εχεις σβησει?

    Βλεπω και βαθμο αποδοσης, μαλλον ναι

    Ακριβως. Ονοματεπώνυμο, αριθμό άδειας και υπογραφή. Εχει τα στοιχεια που με ενδιαφερουν απλα δεν ξερω εαν στέκεται μόνο του σαν φύλλο ελέγχου. 

  22. 36 λεπτά πριν, *olga* said:

    Επίσης να συμπληρώσω τώρα που ξαναδιάβασα την αρχική ερώτηση βλέπω ότι ο ιδιοκτήτης θέλει να το μισθώσει σαν κατοικία. Αν η χρήση του παλιού καταστήματος είναι τώρα  κατοικία τότε δεν μιλάμε πλέον για 2 χρήσεις. Βγαίνει κανονικά ένα ΠΕΑ σαν κατοικία. Εννοώ δεν μας πειράζει που από έξω φαίνεται μαγαζί. Έτσι όπως το περιγράφεις μάλλον παλιότερα υπήρχε το μαγαζί κ πλέον αποφάσισε να το κάνει κατοικία κ το ένωσε με την διπλανή κατοικία. Εμείς καταγράφουμε τη χρήση που βλέπουμε.

    Συμφωνώ. Πρέπει να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση. Δεν υφίσταται σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ κτιριακή μονάδα με 2 ή παραπάνω χρήσεις. Επίσης δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός της εσωτερικής σύνδεσης των 2 χώρων. Συνεπώς η χρήση για την οποία πρόκειται να νοικιαστεί ο ενιαίος χώρος θα αποτελέσει και την τελική χρήση του, προς έκδοση, ΠΕΑ.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.