Μετάβαση στο περιεχόμενο

Panayiotis Palmiris

Members
  • Περιεχόμενα

    23
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

1.140 profile views

Panayiotis Palmiris's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

2

Φήμη στην κοινότητα

  1. To φέσπα θεωρεί το υποστύλωμα σαν γωνιακό με το δικό του Κ.Β. Ερευνείστε το λίγο περισσότερο. (κάτω αριστερά) Εάν το κάνεις 25Χ100 δηλ τοιχίο τότε 2 ορθογωνικά δηλαδή περίπτωση πρώτη αριστερά. (με πολυστερίνη 5 εκ στο εξωτερικό πλευρό για θερμομόνωση = 30 εκ.).
  2. το φέσπα το κάνει αυτόματα χωρίς να χρειάζεσαι υπολογισμού στο χέρι. Γιατί τόση μεγάλη διατομή και στις 2 κατευθύνσεις???
  3. Τώρα βγάζω νόημα thx. Δεν καταφερα με το φέσπα να μου οπλίσει τετραγωνικό πεδιλοδοκό σαν αυτό στην φωτογραφαφία. Ξέρετε πως μπορώ να το κάνω? Δεν μου βγάζει σχάρα πάνω και κάτω. Να βάλω πλάκα κοιτόστρωσης πάνω στην πεδιλοδοκό με πλάτος το πλάτος της δοκού και ύψος το ύψος της δοκού για να μου οπλίσει τις 2 σχάρες???? Ποια είναι η ορθή πρακτική?? Δεν ξέρω εάν είναι σωστό αλλά το η πεδιλοδοκός αποδέχεται την πλάκα γενικής κοιτ και την οπλίζει ή απλά βάζουμε Φ12/15 σχάρα???. Ευχαριστώ Και ένα συμπέρασμα: 1. όταν βάλουμε τον κρυφοδοκό στην αμφιέριστη με σκοπό να κάνουμε επίλυση, μετά αφαιρώντας τον, κάνει επίλυση αμφιέριστη χωρίς να ξανα εμφανιστεί πρόβλημα επίλυσης. Σωστός ο AlexisPap ότι δεν χρειάζεται για σκοπούς όπλισης και πρακτικά. Κ 2. Τα δύο υπποστυλώματα τα σύνδεσα με πεδιλοδοκό όπως είχες προτείνει για ευκολία κατασκευής, πλάτος 1 μέτρο 50 εκ το πάχος πλάκας και ύψος 70 εκατοστά με μονή σχάρα κάτω άρα τα θεμέλεια τα αφαίρεσα). 3. Θα δέσω με πλάκα ΓΚ 20 εκατ την πεδιλοδοκό στο τοιχίο τα 2 συνδετήρια και την πεδιλοδοκό των υποστυλ 4. Έχω φύγει τις δεσμικές δοκούς στα τοιχία και έχω διαγράψει και το πέδιλο του και τις δεσμικές προσομοίωσης πεδίλου. Στην θέση τους έχω ορίσει στο τοιχίο πεδιλοδοκό πλάτους 60 εκ. ύψος συνδετήρα 70 πάχος πλάκας 50 (όπου θα γίνει και η αγκύρωση των υποστυλωμάτων) σχήματος L. Με παίδεψε λίγο αλλά είναι εντάξει. Άρα 2 πεδιλοδοκοί 2 συνδετήριες (Τ) μία πλάκα στατική 20 εκ στο πάνω μέρος. Στο τοιχίο και στην πεδιλοδοκό του τοιχίου μου βγάζει 8 φ16 πλευρικά. Να κάνω το πιο πάνω ή να κάνω πλάκα γενικής κοιτόστρωσης 50 εκ?????????????? Τελικά αφού το φέσπα δεν μου επιτρέπει να κάνω την όπλιση που χρειάζομαι δηλαδή αντ. πεδιλοδοκό με πάνω σχάρα τότε θα κάτω γενική κοιτόστρωση. Θα γλιτώσω επιχωμάτωση και πάτωμα και εσωτερικό καλούπωμα. Για μία πλάκα Γ.Κ 20 τετραγωνικών η διαφορά θα είναι μικρή. Στο τοιχίο, τον πεδιλοδοκό μου τον οπλίζει μια χαρά δηλ σαν τον οπλισμό στα κρυφοδοκάρια, αφού πιάνει όλο το μήκος το τοιχίο δεν συνδέεται με πεδιλοδοκούς για να τους συνεχίσω μέσα στο τοιχίο, άρα επέλεξα πεδιλοδοκούς αντί θεμελίωση στο τοιχίο για να μου το οπλίσει σαν πεδιλοδοκο. Δεν βρήκα αντίστοιχο παράδειγμα θεμελίωσης με τοιχίο ανωδομής χωρίς υπόγειο που να πιάνει όλη την πλευρά (δηλαδή ένα σπίτι με όλη την πλευρά σαν τοιχίο, αλλά αυτό θα έκανα σε περίπτωση που θα έκανα ένα σπίτι όλο "fair faced wall" χωρίς τούβλα δηλαδή θα όριζα θεμελίωση τοιχίου αντεστραμένους. πεδιλοδοκούς. και θα τα όπλιζα με πλάκα γενικής κοιτόστρωσης. Καλό θα ήταν να μας πει κάποιος πως οπλίζουμε μία αντ. πεδιλοδοκό πλάτους 1 μέτρου με πλάκα 20 εκατοστών στο άνω μέρος Επιλέγοντας τύπο ι--ι δεν μου οπλίζει το κάτω πέλμα της πεδιλοδοκού..
  4. Αυτό δεν το κατάλαβα: Για την ακρίβεια, δεν είναι καν ανάγκη να σκάψεις ανάμεσα... Τι εννοείς να σκάψω ανάμεσα? Σε ευχαριστώ για την άποψη σου.
  5. Δηλαδή 2 πεδιλοδοκούς, 2 συνδετήριες Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις την άποψη σου για τα πιο κάτω? 1. Το πάτωμα εδάφους αφού δεν έχει στατική αξία, πόσο πάχος το κάνεις και με τι οπλισμό π.χ. Φ8/15 μονή σχάρα? 2. την επιχωμάτωση την κάνεις μέχρι το πάνω μέρος των συνδ. δοκαριών για να προσθέσεις την πλάκα εδάφους πάνω από τα συνδ. δοκάρια? 3. Με τι υλικό κάνεις την επιχωμάτωση ανάμεσα στα συνδετήρια δοκάρια? Ευχαριστώ Μία διαπίστωση, περίπου όλες οι πλάκες εδάφους είναι περίπου 15 εκ με μονή σχάρα Φ8/15 γιατί να μην την χρησιμποποιήσω (περίπου 20 εκ) και να γίνει στατικό μέρος των συνδετήριων δοκών τύπου Τ (αλλά με πυκνότερο οπλισμό που προκύπτει από την στατική ανάλυση).
  6. Ευχαριστώ συνάδελφε για τις απαντήσεις σου. Δεν πρέπει να συνδέσω όλα τα υποστυλώματα μεταξύ τους? Γιατί 2 πεδιλολωρίδες και όχι 4. Τα υποστυλώματα πως θα συνδέονται με το τοιχίο? Μιλώντας με ένα συνάδελφο επιμένει ότι πρέπει να τα συνδέσω όλα με μία πλάκα Γ.Κ.15-20εκ. Δηλ να κάνω τα 2 πέδιλα 1mx1m με ύψος 0.55, να τα συνδέσω όλα με συνδετήρια δοκάρια τα οποία θα ξεκινούν με το κάτω πέλμα του πεδίλου και θα προεξέχουν της άνω επιφάνειας του 15-20 εκ (αναλόγως του πάχους της πλάκας Γ.Κ.). Να κάνω 2 σκυροδετήσεις μία μέχρι το ύψος του πεδίλου (δηλ η δοκός θα χυθεί σε 2 φάσεις) , επιχωμάτωση και όπλιση πλάκας Γ.Κ και 2 φάση σκυροδέτησης . Κάπως έτσι Ναι γενικά προτιμώ ραντιέ με τουλάχιστο 20 cm πάχος πλάκας που θα είναι και το πάτωμα/δάπεδο της κατασκευής ή 50 εκ με κρυφοδοκάρια.
  7. Για κάποιο λόγο αφαιρώντας τις ενισχυμένες ζώνες μου κάνει επίλυση και στην αμφιέριστη ενώ προηγουμένως χωρίς ΕΖ δεν μου έκανε επίλυση.
  8. Συνάδελφε πλάκες κάνω αφού έχω 2. Αναγκάστηκα να αφαιρέσω το φυτόχωμα βάθους 50 εκ. Το κάτω πέλμα της κοιτόστρωσης είναι 70 εκατοστά άνω του κάτω πέλματος του τοίχου Αντιστήριξης. Θα κάνω 70 εκατοστά πέδιλο και θα συνδέσω την πλάκα γενικής κοιτόστρωσης με το πέδιλο αυτό. Πάνω στην πλευρά του Τ.Α. θα έχω το τοίχωμα (θα ακυρώνεται μέσα στην ΓΚ). Το τοίχωμα είναι για αισθητικούς και λειτουργικούς λόγους, η Γ.Κ. είναι για λόγους κατασκευαστικούς. Να μην το πολύ συζητάμε αυτό για να μην ανοίξουμε άλλες συζητήσεις περί πέδιλων και μεθόδους κατασκευής αφού έχω υψομετρικές διαφορές και προσπαθώ να απλοποιήσω το όλο θέμα. Θα συμφωνήσουμε στα υπόλοιπα?? Η άλλη λύση που είχα ήταν να κάνω 2 πέδιλα για τα 2 υποστυλώματα και να συνδέσω το τοιχίο με 2 συνδετήριες δοκούς (και ένα μεταξύ των υποστυλωμάτων). Το τοιχίο δεν χρειάζεται συνδετήρια δοκό. Αυτή είναι η άλλη επιλογή. ΄ Θα μου κάνεις οικονομία ή μου φαίνεται??? Προτιμάς την δεύτερη λύση?? Kαι πάλι ευχαριστώ που με προβληματίζεις.
  9. Εάν κατάλαβα καλά 1. Να μην λάβω υπόψη τον οπλισμό στις ΕΖ αυτές, παρά μόνο σαν προσομοίωση, διότι η πλάκα κάνει την αξονική μεταφορά των δυνάμεων από μόνη της λόγο διαφράγματος. 2. Να κατανέμω το γραμμικό φορτίο στις ΕΖ σε αναλογία ανά m2 σε όλο το εμβαδών της πλάκας αντί σε γραμμικό πάνω στις ΕΖ που έχω στο μοντέλο?? δηλ 2.1 (δρομική τοιχ) *1.2 (ύψος τοίχου) * 4.3 (μήκος μίας πλευράς) *2 κρυφοδοκάρια = 21.6KN εμβαδών πλάκας = 4.3* 5 = 21.5 Να κατανεμηθεί 21.6/21.5 = 1 ΚΝ/m2 επιπρόσθετα του μόνιμου φορτίου (διαγράφοντας το γραμμικό φορτίο) Συνάδελφε με βοηθάς κατασκευαστικά αφού δεν θα έχω πρόβλημα αγκύρωσης των κρυφοδοκών στο τοιχίο άρα θα φέρω το τοιχίο μέχρι το κάτω πέλμα της πλάκας. Ελπίζω να συμφωνείς με τα 2 πάνω σημεία. Ευχαριστώ Σημείωση. Βάζοντας αντί 2 E.Z στα άκρα ένα στην μέση για σκοπούς προσομ, το ίδιο αποτελέσμα βγάζει. Απλά τώρα επειδή έχω αλλάξει τον τρόπο φόρτισης (φορτίζοντας την πλάκα) ο οπλισμός της πλάκας έχει πυκνώσει σε Φ10/15. Θα βάλω παντού Φ10/10 για να καλύψει και τις κρυφοδοκούς σαν πύκνωση οπλισμού και δεν θα βάλω Ε.Ζ όπως με έχεις συμβουλέψει. Συνάδελφε θες να διαφωνήσεις τώρα που συμφώνησα μαζί σου?? Ένα αστείο απλά περιμένω την απάντηση σου. Ευχαριστώ και τους προηγούμενους συναδέλφους για τις απαντήσεις τους περί Ε.Ζ. Τελικά θα κάνω Γενι. Κοιτ. πάχους 50εκ λόγο εδάφους. Αυτό θα είναι το 3διάστατο όπως βγαίνει από το φέσπα. (αυτό που φαίνεται πάνω στην πλάκα Γ.Κ. είναι λάθος του 3διαστατου αφού οι κρυφοδοκοί (όχι ΕΖ) είναι μέσα στην Γ.Κ). Αρχιτεκτονικά πολύ όμορφη η αμφιέριστη. Ελπίζω να καταφέρω να την κατασκευάσω.
  10. δεν το έχω. Θα βοηθούσε ένα αντίγραφο της σελίδας. Έχω αμφιέριστη πλάκα και στις 2 ελεύθερες παρειές της αμφιέριστης, στο τοιχίο και δοκό δηλ περιμετρικά, μπορεί να προσθέσω τοίχο ύψους 1.2 m. Νομίζω χρειάζεται τοπική ενίσχυση με δύο ενισχυμένες ζώνες όπου θα δηλώσω τα γραμμικά φορτία αυτά. Αφού λέτε ότι δεν χρειάζονται οι 2 ενισχυμένες ζώνες για μεταφορά των κατά μήκος αξονικών φορτίων γιατί το φέσπα δεν μου κάνει επίλυση σε μία απλή αμφιέριστη πλάκα??? Γιατί δεν μεταφέρει η πλάκα τα αξονικά φορτία και γιατί δεν συνδέει το τοιχίο με τον απέναντι δοκό/2 υποστυλώματα?? Επειδή η πλάκα απλά κατανέμει φορτία στις δοκούς. Σε διέριστη πλάκα υπάρχει πρόβλημα μεταφοράς δυνάμεων γιαυτό δεν κάνει επίλυση. Θεωρώ ότι πρέπει να οπλίσουμε βάσει του σχεδιασμού. Να θεωρήσω ότι εσείς δεν θα λαμβάνατε τις ΕΖ αυτές υπόψη σαν δοκαράκι (με συνδετήρες) διότι η πλάκα κάνει την αξονική μεταφορά των δυνάμεων από μόνη της και επίσης λέτε να βάλω πύκνωση οπλισμού χωρίς συνδετήρες στα σημεία των ΕΖ/γραμμικών φορτίων?? ?? Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
  11. αξονικά (κατα μήκος) είναι δοκός αφού μεταφέρει αξονική δύναμη και συγρατεί το απέναντι δοκό/υποστύλωμα λόγο των αγκυρώσεων και της περίσφυξης άρα και της αξονικής συμπεριφοράς δοκού, εφόσων παρουσιαστεί ανάγκη, σε σεισμό ή σε κρούση.
  12. Προσπαθώ να σιγουρευτώ διότι έχει χρόνια να κάνω μελέτη. Πρώτα σκέφτηκα να κάνω μυκητοειδής πλάκα, μετά για ευκολία κατασκευής είπα να κάνω διέριστη, το φέσπα δεν μου έλυνε την διέριστη (ενώ στα κτίρια δεν υπήρχε ποτέ πρόβλημα διέριστης). Μετά μου έβγαζε πύκνωση συνδετήρων ενισχυμένης ζώνης αφού ήμουν αναγκασμένος να τα προσθέσω για να μου κάνει επίλυση, μετά χρησιμοποιώντας τον Ελλ. Καν. (αντί Κυπρ.) αυτό είχε διορθωθεί δηλ χωρίς πύκνωση, Μετά είχα το πρόβλημα της κατασκευής της ανισοσταθμία της θεμελίωσης των πεδίλων του Τοιχίου και των υποστυλωμάτων και της κατασκευής γενικά αφού θα πρέπει να προσθέσω χώματα στο τοιχίο και να κάνω κάνω συμπίεση πρωτού κάνω την γενική κοιτόστρωση. Ένα μπερδεμένο κιόσκι 5Χ4.3 που η μία πλευρά είναι τοιχίο, και ξεκινά από το πέδιλο του Τοίχου Αντιστήριξης (μέρος της περιμετρική περίφραξης που θα κατασκευαστεί ταυτόχρονα με το τοιχίο που ανήκει στην μία πλευρά της ψησταριάς/bar), δηλαδή είναι πιο χαμηλά από το κάτω πέλμα της θεμελίωσης των 2 υποστυλωμάτων, και είναι έκκεντρη. το άνω μέρος συνεχίζει μέχρι την πλάκα ανωδομής και το άνω πέλμα της θεμελίωσης των υποστυλωμάτων. Πάνω στο άνω πέλμα της θεμελίωσης θα έχω πλάκα γενικής κοιτόστρωσης πάχους 25 εκατοστών (Φ14/15 σχάρα Α&Κ) και συνδετήρια δοκαράκια μέσα σε αυτή. (αυτό που λέγει ο κανονισμός αντί για συνδετήρια δοκαρια μεταξύ πεδίλων βάζουμε πλάκα ΓΚ >=20 εκατοστό που να εδράζεται πάνω στο πέδιλο και ενισχύσεις δηλ κρυφοδοκούς) Θα ψηλώσω το άνω μέρος της θεμελίωσης του τοιχίου, για να καθήσει η Γ.Κ πάχους 25 εκατοστών στην θεμελιωση αυτή (θα συνδεσεί στον οπλισμό του Τοιχίου και ένα επιπρόσθετο τετράτμητο συνδετήρα που θα είναι μέρος του πεδίλου και θα χυθεί σε 2 φάσεις (όπως το επισυναπτόμενο). Κανονικά το φέσπα δεν βγάζει συνδετήρια δοκό πεδίλου στα τοιχία, και πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος. Τουλάχιστον εκεί που δεν υπάρχουν περισφυγμένα υποστυλώματα χρειάζεται. (και θα κάνω και πιο σωστές αγκυρώσεις των κρυφοδοκών αφού ο τετράτμητος συνδ έχει 40 εκ πλάτος) Κάτι σαν αυτό. Καμιά ιδέα?? Να το κατασκευάσω το τοιχίο σε 4 φάσεις (πέδιλο, πλάκα ΓΚ, τοιχίο, πλάκα Α) ή προτείνετε κάτι άλλο για το πέδιλο/Τ.Α/Τοιχίο αυτό??? Το πλάτος του έκκεντρου πεδίλου του Τοιχίου το έχω στα 90 εκ συμπ. του πλάτους του τοίχίου (25 εκ). Να το κάνω λιγότερο πλατύ????? Στην βιβλιογραφία δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο σε πέδιλο τοιχίου (και οπλισμού), και θα έπρεπε να σκεφτώ πως θα κατασκευαστεί (φάσεις σκυροδέτησης), η δυσκολία που έλεγα. Κάνοντας μία διαστασιολόγηση πεδίλων (με συνδετήρια δοκάρια) έχω τα εξής αποτελέσματα¨ 0.9 Μ 0.9 Π 0.6 ύψος πέδιλο υποστυλωμάτων : 6Φ14 σχάρα 60 εκατοστά πλάτος πεδίλου (με τον πλάτος του τοίχου) χ 5 μέτρα μήκος χ 0.85 εκατοστά ύψος : μου δίνει μία διεύθυνση οπλισμό Φ16/15 (60 εκατοστά επαρκούν). .
  13. Η lhlogsimiki μιλά για ενισχυμένες ζώνες όπως και στον Αγγλικό κανονισμό αναφερόταν σε ενισχυμένες ζώνες που είναι καλό να προσθέτουμε για καλύτερη σύνδεση του πλαισίου (δοκών) σε περίπτωση μεγάλης απόστασης απέναντι δοκών/ μεγάλου μήκους πλάκας. (δεν θυμάμαι εάν προτείνεται και για ασφάλεια, για μεταφορά δυνάμεων από δοκό σε δοκό σε περίπτωσης πρόσκρουσης σε υποστύλωμα ή για αποφυγή κατάρρευσης πλάκας μεγάλου πλάτους/μήκους, δηλαδή για ασφάλεια δένει καλύτερα τις δοκούς μεταξύ τους σε μικρότερες αποστάσεις, κρατά την πλάκα δεμένη σε μικρότερες αποστάσεις και ελαττώνεται ο κίνδυνος κατάρρευσης σε περίπτωση κάποιας αστοχίας. Άρα θεωρώ ότι είναι μια συνήθης πρακτική . Δεν διαφωνώ ότι η κρυφοδοκός/ενισχυμένη ζώνη είναι πλάκα απλά είναι μία όμορφη Πλακοκρυφοδοκός με σκοπό την τοπική ενίσχυση. Δεν αλλάζει την συμπεριφορά της πλάκας. Δεύτερο μου επιτρέπει να κάνω ανάλυση τύπου απλής διέριστης στο φέσπα άρα θεωρώ ότι είναι αναγκαία για καλύτερη σύνδεση του τοιχίου με τον απέναντι δοκό αφού προσδίδει καλύτερη σύνδεση μεταξύ τους επιπρόσθετα του οπλισμού της πλάκας. Και για να απαντήσω στο θέμα της πύκνωσης. Δεν απαιτείται πύκνωση συνδετήρων σε ενισχυμένες ζώνες. Επιλέγοντας τον Κυπριακό κανονισμό, το φέσπα λάθος τοποθετεί πύκνωση, ενώ στον Ελληνικό σωστά δεν τοποθετεί. Φυσικά με τον Ευρωκώδικα αυτό μπορεί να έχει διορθωθεί. Φαντάζομαι ότι και άλλα προγράμματα θα κάνουν το ίδιο λάθος. Μυκητοειδείς πλάκες Εάν είχαμε μυκητοειδής πλάκα με μόνο κρυφοδοκούς π.χ. 25 εκατοστά πλάκα θα έβαζα κρυφοδοκούς (όχι ενισχυμένη ζώνη) πλάτους 30 εκατοστών (για να περάσουν τα σίδερα της δοκού μέσα από το υποστήλωμα) και γύρω από τα 2 υποστήλωματα και στην μία πλευρά του τοιχώματος θα έβαζα τετράτμητους συνδετήρες Φ10/8 πλάτους (1.5Χπάχος πλάκας- 10 εκατοστά) 27 εκατοστά (με έλεγχο διάτρησης για να δω ότι επαρκούν οι συνδετήρες) με 2Φ12 Α&Κ για να σχηματίσουν δοκαράκι περιμετρικά του υποστυλώματος και τοιχίου (εκτός εκεί που συναντούμε τις κρυφοδοκούς). Οι κρυφοδοκοί δεν είναι ενισχυμένες ζωνες και οπλίζονται κανονικά σαν δοκοί. Ενας άλλος συνάδελφος χρησιμοποιεί πλατιά δοκαράκια 80 εκατοστών 8 τμητα (τον εγκάρσιο συνδετήρα τον κάνει πιο μικρό για να χωράει μέσα από τον άλλο συνδετήρα) στις ενώσεις (με εφαφριά κάμψη κύριου οπλισμού) για να έχει το ίδιο αποτέλεσμα αλλά δεν περνούν όλα τα σίδερα δοκαριού μέσα στο υποστήλωμα (μόνο 3 πάνω και 3 κάτω) γιαυτό συνήθως τοποθετεί εντός υποστηλώματος τα πρώτα 3Φ14 Α&Κ περισφυγμένα, μετά 1 εξωτερικός συνδετήρας πλάτους 80 εκ., και ένας εσωτερικός για τα 2 άλλα σίδερα, με σύνολο οπλισμού 9 Φ14 άνω και 9 Φ 14 κάτω). Δεν ξέρω πια από τις δύο μεθόδους είναι η καλύτερη αλλά κατασκευαστικά προτιμώ την πρώτη. Έχει χρόνια να κάνω στατική μελέτη, απλά αυτή είναι η γνώμη μου. Ένα προγραμματάκι που είχατε, από τον Χάρη, για έλεγχο διάτρισης, αν και δεν το βρήκα, θα ήταν χρήσιμο. Αυτό ισχύει για γραμμική ανάλυση. Επίσης ελαστική ανάλυση με συντελεστή q=1 μέχρι 1.5 είναι αναγκαία. Εάν διαφωνεί κάποιος καλά θα ήταν να ακούσουμε και άλλες απόψεις. Στην περίπτωση μου αποφάσισα/επέλεξα να κάνω 17 εκ. διέριστη πλάκα αντί 25 μυκητοειδής, με 2 ενισχυμένες ζώνες στις ελεύθερες παρειές/υποστυλώματα, για να δέσω καλύτερα το τοιχίο με το πλαίσιο δοκού/ 2 υποστυλωμάτων.
  14. Σε ευχαριστώ. Εγώ θα περάσω 2 ενισχυμένες ζώνες στα δύο άκρα των ελεύθερων παρειών (θα περνάνε πάνω από τα υποστηλώματα όπως στην φωτογραφία που είχα επισυνάψει) Στον δεσμό πιο κάτω εξηγά την ενισχυμένη ζώνη στο φέσπα. http://www.lhlogismiki.gr/tutorial/πώς-εισάγω-κατανεμημένο-φορτίο-σε-πλά/ Πώς εισάγω κατανεμημένο φορτίο σε πλάκα; Αν το φορτίο είναι σχετικά μικρό, π.χ. δρομική τοιχοποιία (Ι.Β. = 2,10 kN/m2), κατανέμεται το φορτίο αυτό σε όλη την επιφάνεια της πλάκας και εισάγεται σαν φορτίο στην πλάκα (Πλάκα > Παράμετροι > Φορτία > Μόνιμα φορτία). Αν το φορτίο είναι σημαντικό π.χ. μπατική τοιχοποιία, τότε κάτω από αυτή και μέσα στο πάχος της πλάκας περιγράφεται δοκός ενισχυμένη ζώνη (Δοκός > Σκυρόδεμα > Ενισχυμένη Ζώνη = ΝΑΙ) και το φορτίο δίνεται στη ζώνη. Όπως φαίνεται και στο παραπάνω σχήμα για την εισαγωγή της ζώνης πρέπει πρώτα να εισαχθούν οι λοιποί κόμβοι Λ5 και Λ6. Η ενισχυμένη ζώνη προσφέρει τοπική ενίσχυση στην πλάκα για τη διανομή του φορτίου, αλλά δεν καθορίζει τις συνθήκες στήριξης της πλάκας. Δεν είναι σωστό να βάλεις δύο πλάκες στο φέσπα. Επίσης υπάρχει στην δοκό επιλογή αποσύνδεση από πλάκα και έτσι μπορεί να υπολογίσει οπλίσμό διέριστης πλάκας. οκ θα κάνω αυτό που πρότεινες. Θα οπλίσω τις 2 κρυφοδοκούς με συνδετήρες Φ10/12, και θα ξεχάσω την πύκνωση συνδετήρων, με κύριο οπλισμό Φ14. Τον κύριο οπλισμό της κρυφοδοκού θα τον περάσω από κάτω του άνω οπλισμού της κύριας δοκού γιατί θα χάσω επικάλυψη λόγο του συνδετήρα της κρυφοδοκού άρα θα προσθέσω και οπλισμό πλάκας κατά μήκος πάνω από την κρυφοδοκό όπως κάνω και στην γενική κοιτόστρωση στην κάτω στρώση σχάρας (όπως έκανα παλιά γιατί έχει χρόνια να κάνω στατική μελέτη). Ερώτηση Να παραλείψω τον κάτω οπλισμό της πλάκας κατά μήκος της κρυφοδοκού για να κερδίσω στατικό ύψος κάτω οπλισμού κρυφοδοκού ή να σιδερώσω πρώτα τον κάτω οπλισμό της πλάκας και να χάσω 2 εκατοστά στατικό ύψος στον κρυφοδοκό άρα θα αποδυναμωθεί????? Ποια είναι η σωστή πρακτική?? Εγώ θεωρώ πως Ναι στο πρώτο.. Τελικά το πρόβλημα στο φέσπα (4.5.0.52) ήταν ο Κυπριακός κανονισμός. Επιλέγοντας τον Ελληνικό Κανονισμό δεν μου βγάζει πύκνωση συνδετήρων στις κρυφοδοκούς. Θεωρώ ότι αυτό το πρόβλημα έχει λυθεί με επιλογή του Ελληνικού κανονισμού. Άρα σωστά είχα σκεφτεί αρχικά ότι δεν χρειάζεται πύκνωση οπλισμού στις ενισχυμένες ζώνες ΧΑΑΠ. Ξέχασα να το ελέγξω με τον Ελληνικό κανονισμό που σωστά το φέσπα το διόρθωσε, ενώ ξέχασε να το κάνει στον Κυπριακό. Θα βάλω 8Φ12 Α&Κ ΣΦ8/10 και πλάτος κρυφοδοκού 80εκ. Τα 80 εκατοστά είναι το ελάχιστο πλάτος για δίτμητους συνδετήρες. Επίσης πρόσεξα ότι στην γενική κοιτόστρωση μου βγάζει επιπρόσθετα πλευρικό οπλισμό που δεν μου έβγαζε ο Κυπριακός. Τελικά θα πρέπει να ελέγχω και με τον Ελληνικό κανονισμό.
  15. Κανονικά επειδή έχω στην μία πλευρά τοιχίο και στην άλλη υποστύλωμα θα χρειαστεί πύκνωση συνδετήρων. Εάν ήταν δοκός επί δοκού δεν θα χρειαζόταν. Θα το σκεφτώ ξανά γιατί με 4 εκατοστά απόσταση μεταξύ συνδετήρων δεν είναι κατασκευαστικά εφικτή ή συμπύκνωση του μπετόν, αλλά για να έχω αποτέλεσμα ανάλυσης/επίλυσης δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τους 2 συνδετήριους κρυφοδοκούς.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.