Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παπλωματούχος Μηχανικός

Members
  • Περιεχόμενα

    126
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Παπλωματούχος Μηχανικός

  1. Πολιτικός μηχανικός είναι αυτό που λέγαμε "υπερατού" στα παιχνίδια με τις κάρτες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά δικαιώματα εργασίας. Ίσως να απαγορεύεται η εγχείρηση καρδιάς από πολιτικό μηχανικό, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω κι αυτό... Από εκεί και πέρα, το σημαντικό είναι να απασχοληθεί κανείς εκεί που έχει ταλέντο. Το προσωπικό χάρισμα είναι εκείνο που κάνει τα πράγματα πιο εύκολα και καθένας μας έχει χάρισμα σε κάτι (το οποίο συνήθως καταλαβαίνει όταν πια είναι αργά).
  2. Δηλώνονται και ακίνητα πριν γίνει η αποδοχή της κληρονομιάς, με τα δικαιολογητικά της κληρονομιάς.
  3. Έχεις απόλυτο δίκιο στον προβληματισμό σου. Παρότι στα υφιστάμενα κτίρια εφαρμόζεται ό,τι και στα νέα (3.1.2) εκτός από κάποιες λεπτομέρειες στη βλάστηση, στον πίνακα μέτρων οι ζώνες προστασίας εμφανίζονται σταθερές (χωρίς προσαύξηση). Μία ακόμη περίπτωση που βρίσκουμε κακογραμμένο τον κανονισμό. Προσωπικά εμπιστεύομαι τον πίνακα.
  4. Αν λάβεις υπόψη ότι παρατηρήσεις επί του νόμου συζητάμε ακόμη και σήμερα, εδώ στο φόρουμ, μπορείς να αναρωτηθείς επιπλέον πόσες από τις εκθέσεις θα είναι σωστές, χωρίς σφάλματα ή παραλείψεις.
  5. Πολύ σωστή η παρατήρησή σου, @tettris. Η Τεχν. Έκθεση προϋποθέτει την έκθεση αξιολόγησης επικινδυνότητας.
  6. Σύμφωνα με τον κανονισμό, σε περίκλειστους οικισμούς αλλάζουν δύο πράγματα ως προς την Τεχνική Έκθεση: - η έκθεση αξιολόγησης επικινδυνότητας για το σύνολο του οικισμού γίνεται από το Δήμο - οι ζώνες προστασίας ενοποιούνται στο σύνολο του οικισμού (ο οικισμός αντιμετωπίζεται ως ενιαίο "ακίνητο") και καθορίζονται από το Δήμο. Κατά τα λοιπά, ισχύουν όλα τα της τεχνικής έκθεσης που ισχύουν και στις υπόλοιπες περιπτώσεις. --------------------------- Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι ο οικισμός που περιλαμβάνει το ακίνητο το οποίο μελετούμε θεωρείται περίκλειστος, και πότε θα προκύψει λίστα περίκλειστων οικισμών από τους Δήμους, ώστε να ξέρουμε πώς να λειτουργήσουμε σε κάθε περίπτωση.
  7. Σου αλλάζει τον τελικό μέσο όρο επικινδυνότητας αυτή η διαφοροποίηση; Αν ναι, προβληματίσου. Αν όχι, προφανώς μην προβληματίζεσαι.
  8. Σύμφωνα με τον κανονισμό, αυτό ισχύει μόνο για περίκλειστους οικισμούς (από δασικά). Τώρα, θα μου πεις, βρες έναν αρμόδιο να σου πιστοποιήσει ότι ο τάδε οικισμός είναι περίκλειστος ή όχι...
  9. Από τη συνολική διατύπωση φαίνεται ότι αναφέρεται σε εξ ολοκλήρου καλλιεργούμενες εκτάσεις τις οποίες εξαιρεί από τον κανονισμό. Μάλιστα, εξειδικεύει λέγοντας ότι ακόμη κι αν υπάρχει βοηθητικό κτίσμα αγροτικής δραστηριότητας σε εκείνες, πάλι δεν εμπίπτουν στα πλαίσια του κανονισμού. Βέβαια, μία διευκρίνιση από επίσημα χείλη θα ήταν προτιμότερη.
  10. Καταρχήν, μπορείς να ζητήσεις ό,τι θέλεις. Ελεύθερη αγορά έχουμε. Επιπλέον, η Τεχνική Έκθεση γίνεται μεν επί του ακινήτου, αλλά εξειδικεύεται ανά κτίσμα (τα ενεργητικά και παθητικά μέτρα αφορούν κτίσματα). Οι Ζώνες Προστασίας, που αφορούν το σχέδιο κάτοψης, εφαρμόζονται επί κτιρίων κι όχι επί ακινήτου. Κλπ. Είναι λογικό, λοιπόν, η αμοιβή να αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των κτιρίων. Και δεν αναφέρομαι καν σε ιδιοκτησίες, αλλά σε αριθμό κτιρίων. Προσωπικά θα έβρισκα λογική μία αντιμετώπιση της μορφής: Τεχνική έκθεση: Γήπεδο + 1 κτίσμα = Χ ευρώ και κάθε επιπλέον κτίσμα = Υ ευρώ. Έκδοση διοικητικής πράξης = Ζ ευρώ (ανάλογα με την Δ/Π). Από εκεί και πέρα μπορείς να εξειδικεύσεις την τιμή κι ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου κλπ.
  11. Και για υλικά που χρησιμοποιούνται για αγροτική δραστηριότητα (καλλιέργεια). Το οποίο είναι και λίγο αστείο αν σκεφτείς τι συνέβη πριν λίγα χρόνια στη Βηρυτό από έκρηξη λιπασμάτων. Βέβαια, εκεί μιλούσαμε για χιλιάδες τόνους. Αλλά δεν παύει να είναι επικίνδυνο.
  12. Nope. Το ακίνητο είναι ενιαίο, που περιλαμβάνει το γήπεδο με τα κτίσματά του, σύμφωνα με τον ορισμό. Η Έκθεση προκύπτει για το σύνολο του ακινήτου. Αυτό που γίνεται είναι να συνεργαστείτε δύο ή περισσότεροι επιστήμονες για το ίδιο ακίνητο. Ας φανταστούμε την περίπτωση στην οποία γίνονται δύο αξιολογήσεις επικινδυνότητας για το αυτό ακίνητο, και οι δύο το κατατάσσουν σε διαφορετική κατηγορία λόγω διαφορετικής εκτίμησης των παραμέτρων του περιβάλλοντος χώρου. Εδώ είναι καλό να επισημάνουμε κι ότι κάποιες παράμετροι, όπως το κλίμα, δεν έχουν νόημα ως αποτελέσματα μετρήσεων ακριβείας στο χάρτη. Δεν αλλάζει το κλίμα σε ένα μέτρο ή σε εκατό μέτρα, ώστε να οριοθετείται αυστηρά η αποτύπωση. Πρόκειται για εκτιμήσεις, επί της ουσίας.
  13. Να τα βρείτε οι τεχνικοί επιστήμονες μεταξύ σας, να καταθέσετε κοινή Έκθεση και να τους χρεώσετε διπλά για την ίδια δουλειά. Περιμένω γλαφυρές περιγραφές σε περίπτωση που προκύψουν επιπλέον μέτρα στην ιδιοκτησία εξαιτίας του ενός από τα δύο κτίσματα (δεξί κροσέ, αριστερό ντιρέκτ κλπ)
  14. Μικρή υποσημείωση: Επομένως, αν έχει εκδοθεί οικ. άδεια πριν την έναρξη ισχύος του κανονισμού πυροπροστασίας, το κτίριο θεωρείται κατασκευασμένο. Δεν μαγεύεσαι με κάθε λέξη που διαβάζεις και ξαναδιαβάζεις σε αυτό τον κανονισμό;
  15. Ούτως ή άλλως στην Τεχν. Έκθεση ζητείται η άμεση έκδοση αδειών (ΔΠ). Επομένως, εφόσον ζητήσεις έκδοση άδειας για κατασκευή φράχτη και απορριφθεί (διότι δεν προβλέπεται από κάποιον κανονισμό ή νόμο), προφανώς και έχεις αιτιολογημένη παρέκκλιση από τον κανονισμό. Αυτό είναι το δικό μου σκεπτικό. @aware νομίζω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η Πολιτεία ζητά από τον ειδικό πλήρη Τεχνική Έκθεση, κι όχι απλή διαπίστωση κλαδιών και υπολειμμάτων. Απλά, δίνει χρόνο στους ιδιοκτήτες, ζητώντας τους να εφαρμόσουν για το έτος 2024 μόνο τα μέτρα προληπτικής προστασίας, από τη συνολική έκθεση του ειδικού.
  16. Σύμφωνα με το "πνεύμα του κανονισμού" στην επιλογή προσανατολισμού επικρατεί η δυσμενέστερη κλίση, όχι η μεγαλύτερη σε αριθμητικό μέγεθος. Εκείνη, δηλαδή που παράγει το μεγαλύτερο βαθμό κινδύνου. Σειρά προτεραιότητας Ν->Δ->Α->Β Εδώ, υφίσταται μία περίεργη διατύπωση στον κανονισμό. Παρότι, αρχικά ο κανονισμός αναφέρεται σε ακίνητο (με όλα τα κτίσματα), τα μέτρα πυροπροστασίας αφορούν κτίσματα κι ...όχι ακίνητο. Έτσι, έχουμε το παράδοξο να εφαρμόζονται καί διαφορετικά/αντιφατικά μέτρα που εκτείνονται στο γήπεδο, λόγω πχ. της συνύπαρξης υφιστάμενου και νέου κτιρίου σε αυτό. Θα δώσω κι ένα άλλο παράδειγμα: έστω δύο κτίρια υφιστάμενα, εκ των οποίων το ένα απέχει 29μ από την είσοδο, και το άλλο 42μ. Για το ένα κτίριο είμαστε ...υποχρεωμένοι να δηλώσουμε ότι δεν απαιτείται διαμόρφωση διόδου προσπέλασης πλάτους 3,5μ και ύψους 3μ ή εναλλακτικά διαμόρφωση χώρου για στάση οχήματος έκτακτης ανάγκης, ενώ για το άλλο πρέπει να δηλώσουμε ότι απαιτείται. Ο ιδιοκτήτης του ενός κτιρίου θα επιφορτιστεί μέρος του κόστους που προκύπτει από το άλλο κτίριο.
  17. Μπορείς να παρεκκλίνεις του κανονισμού εφόσον παρέχεις την ανάλογη αιτιολόγηση. Πχ. "η νομοθεσία δεν επιτρέπει την κατασκευή συμπαγούς περίφραξης στο συγκεκριμένο ακίνητο".
  18. Εν τω μεταξύ, η Υ/Δ καθαρισμού ζητά να δηλώσεις ΝΑΙ στην απομάκρυνση των προϊόντων καθαρισμού και υλοτομίας... Οδεύουμε σταδιακά και σε περιβαλλοντική μελέτη, δηλαδή;
  19. Εξαιρετική περίπτωση! Περιμένω την απάντηση, αν ποτέ την λάβεις. Επίσης, πρέπει να διορθώσω μία προηγούμενη επισήμανσή μου σχετικά με τις διοικητικές πράξεις. Είχα γράψει ότι οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις πρέπει να αναφέρονται στην Τεχν. Έκθεση. Στον κανονισμό αναφέρεται επί λέξη: "(...) εφόσον απαιτούνται εργασίες προσαρμογής εκδίδεται η κατά περίπτωση απαιτούμενη διοικητική πράξη (...)." Αμέσως παρακάτω αναφέρεται ότι: "το έντυπο αξιολόγησης της επικινδυνότητας, και η έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα με τα συνοδευτικά τους στοιχεία, υποβάλλονται (...)" Συμπεραίνω, λοιπόν, ότι δεν προβλέπεται μόνο η αναφορά στην απαιτούμενη ΔΠ, αλλά καί η άμεση έκδοσή της, κι εύλογα υποθέτω ότι αντίγραφο της εν λόγω άδειας επισυνάπτεται στην Τεχν. Έκθεση.
  20. @avgoust Πολύ λογική η παρατήρησή σου. Είχα σκεφτεί να το γράψω έτσι, αλλά δεν είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν υπάρχει κάποια εξαιρετική περίπτωση που δεν εμπίπτει σε εκείνη. Έτσι, προτίμησα να το γράψω με τη γενική του μορφή μέχρι να αποκλείσω την περίπτωση. Το σημαντικό είναι να διαχωρίσουμε τις δύο δραστηριότητες (Υ/Δ καθαρισμού και Τεχν. Έκθεση) ως ανεξάρτητες.
  21. @Iasonas Y. τα επαγγελματικά δικαιώματα έχουν σημασία κυρίως για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Σε μία πολιτεία που οδηγεί προς κατάργηση την αυτοαπασχόληση και τον μικρομεσαίο επαγγελματία, η όποια αναγνώριση πτυχίου δεν παράγει τα αποτελέσματα που παρήγαγε πριν ας πούμε από 30-40 χρόνια. Δεν μπορείς να γνωρίζεις τι θα ισχύει σε 10-20 χρόνια από σήμερα. Στη δική μου εποχή έλεγαν "γίνε μηχανικός να έχεις καλό επάγγελμα". Κοίτα σήμερα γύρω σου τον επαγγελματικό κλάδο των μηχανικών... Κάνε αυτό που πραγματικά σε έλκει και θεωρείς ότι σε γεμίζει ως επιστήμονα. Τα υπόλοιπα δεν εξαρτώνται από εσένα αλλά από το πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον.
  22. Το ΦΕΚ αναφέρει: Επομένως, στο ΦΕΚ, υπόχρεοι υποβολής δήλωσης ορίζονται οι ιδιοκτήτες (κι όχι κάποιος ... εξουσιοδοτημένος από τους ιδιοκτήτες). Με τη λήξη της προθεσμίας θεωρείται ότι κάθε υπόχρεος έχει συναινέσει ...τεκμαρτά, κι ευθύνεται μόνο ως προς την μη υποβολή της δήλωσης. Επιπλέον, οι υπόχρεοι κινδυνεύουν με ποινές ψευδούς δήλωσης που δεν έχει νόημα αν μόνο ένας εκ των ιδιοκτητών δηλώνει τον καθαρισμό. Τέλος, Δεν ισχύει παρά μόνο σε ακίνητα για τα οποία έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο. Στα υπόλοιπα, μπορούν να δηλωθούν κανονικά όσοι ιδιοκτήτες το επιθυμούν, αρκεί να μην δηλώσουν επακριβώς τις ίδιες συντεταγμένες. Το έχω ελέγξει σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό που έπρεπε να γίνει εξαρχής, είναι εκείνο που γίνεται περίπου στο κοινωνικό τιμολόγιο: να προαπαιτείται η συναίνεση όλων των υπόχρεων στην κατάθεση της κοινής δήλωσης καθαρισμού της ιδιοκτησίας. Συμπερασματικά, θεωρώ ότι για άλλη μία φορά δημιουργήθηκε μία πλατφόρμα στα γρήγορα και στα "πεταχτά", χωρίς να ληφθεί μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών του ΦΕΚ. Κρατώ μία επιφύλαξη μόνο, μην τυχόν δημοσιεύτηκε κάπου κάποια διευκρινιστική που δεν έχω λάβει υπόψη.
  23. Νομίζω ότι πρέπει να αποφύγουμε το μπέρδεμα πάσει θυσία. Υπάρχει ένας κανονισμός που αφορά τον καθαρισμό οικοπέδων κι αφορά κατηγορίες ακινήτων, και υπάρχει ένας κανονισμός πυροπροστασίας ακινήτων πλησίον ή εντός δασικών εκτάσεων που φέρει καί την ίδια υποχρέωση, μεταξύ των άλλων. Ο καθαρισμός του οικοπέδου είναι υποχρέωση κάθε υπόχρεου ανεξαρτήτως κατηγορίας ακινήτου. Επιπλέον: 1) Υποχρέωση κατάθεσης ηλεκτρονικής Υ/Δ έχουν όσοι εμπίπτουν στην πρώτη περίπτωση. 2) Υποχρέωση Τεχνικής Έκθεσης έχουν όσοι εμπίπτουν στην δεύτερη περίπτωση. Κάποιοι θα κάνουν μόνο το (1), κάποιοι μόνο το (2), κάποιοι το (1) και το (2). Σχετικά με το (1), κάποιες εργασίες καθαρισμού δεν απαιτούνται ανά περίπτωση. Πχ. δεν έχει νόημα να δηλώσεις εργασία κοπής κλάδων των δέντρων σε ακίνητο που δεν έχει δέντρα. Δεν έχει νόημα να δηλώσεις αραίωση θάμνων σε ακίνητο που δεν έχει θάμνους. Σε αυτά ο υπόχρεος δηλώνει "Όχι/Δεν απαιτείται". Τέλος, οι συντηρημένοι κήποι εντός οικοπέδου δεν αφορούν την Υ/Δ καθαρισμού. Εξαιρούνται. Η Υ/Δ αφορά τον υπόλοιπο χώρο που δεν είναι διαμορφωμένος και δεν υφίσταται τακτική/συστηματική συντήρηση. @kfil Τα λόγια, όταν δεν συνοδεύονται από αστικές ή ποινικές ευθύνες, είναι δωρεάν και δίνουν ενίοτε θέσεις στα κοινοβούλια. Αυτά είναι τα λόγια των πολιτικών, που ειδικά σε προεκλογικές περιόδους παράγουν δράκους. Κανείς δεν θα ενδιαφέρεται σε ένα μήνα από τώρα τι είπε ο τάδε πολιτικός. Θα τον απασχολεί η δική σου σφραγίδα που θα υπάρχει επάνω σε ένα έγγραφο που τιτλοφορείται "Τεχνική Έκθεση Πυροπροστασίας Ακινήτων".
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.