Μετάβαση στο περιεχόμενο

fantastic

Members
  • Περιεχόμενα

    10
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ιδιώτης

fantastic's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Έχω 26 λάμπες φθορισμού τύπου σωλήνα 120 cm. Κάθε 2 λάμπες έχουν κοινό μετασχηματιστή και διακόπτη. Θέλω να ανάβει μόνο η μία λάμπα κάθε ζεύγους. Κανονικά θα άνοιγα το μεταλλικό κουτί κάθε ζεύγους και θα αποσύνδεα το καλώδιο της μίας λάμπας αλλά είναι δύσκολα προσβάσιμο. Γίνεται να βγάλω το στάρτερ της μίας λάμπας που είναι εύκολα προσβάσιμο και τέλος; Θα τραβάει μετρήσιμο ρεύμα η λάμπα έχοντας τάση στα άκρα της αλλά όντας σβηστή γιατί λείπει το στάρτερ; Έχει φθορά η λάμπα σε αυτή την κατάσταση;
  2. Περισσότερο θεωρητικό είναι προς το παρόν το ζητούμενο, το λέει και ο τίτλος. Ακόμα και τα 60 m δεν είναι υποχρεωτικά, ούτε τα 30 Α. Αν καταλήξω σε κάτι συγκεκριμένο τότε θα ξέρω τι να πω στον γνωστό μου εγκαταστάτη και αν θέλει αυτός να προσθέσει τίποτα και αν θέλει να το φτιάξουμε μαζί. Πολύ χρήσιμα λινκς δόθηκαν εδώ που δύσκολα θα έκανα τα ίδια μελετώντας το πρότυπο.
  3. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Άμα δεν τους μάθουν πρώτα, πως είναι δυνατό να ελέγξουν αν είναι σωστή η εφαρμογή τους; Κανείς δεν είπε φέρε ένα μηχανικό που να έχει μελετήσει το ΕΛΟΤ 384. Αρχές κι εγώ ξέρω. Έχω και 3 πτυχία, το πρώτο με άριστα. Δεν αισθάνομαι ότι μου χρωστάει κανείς λεφτά για αυτό, αν δεν μελετήσω πρώτα τον κανονισμό δεν δικαιούμαι να ελέγξω κανέναν εγκαταστάτη.
  4. Υπάρχει τέτοιο μάθημα στη σχολή των ηλεκτρολόγων μηχανικών του ΕΜΠ; Δίνουν εξετάσεις στους ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΟΤ για οικιακές εγκαταστάσεις και όχι μόνο στις γενικές αρχές, και άρα μπορούν να κάνουν και τον εγκαταστάτη αν θέλουν; Εγώ νομίζω οι δεξιότητες του εγκαταστάτη είναι τελείως πρακτικές και δεν έχουν καθόλου μαθηματικά μέσα, όλα είναι τυφλοσούρτες και συνήθειες όπως καλό σφίξιμο στις βίδες που είναι πολύ πρακτικά για να διδάσκονται στο ΕΜΠ.
  5. Ωραία λινκ. Μια ιδιομορφία είναι το μεγάλο μήκος του καλωδίου που απαιτείται (60 m), δηλαδή δεν πρόκειται για διαμέρισμα πολυκατοικίας όπου οι αποστάσεις είναι γνωστές και μικρές και όπου το μήκος δεν μπαίνει στους υπολογισμούς. Ένας γνωστός μου εγκαταστάτης στα ρολόγια 60 Α μέχρι τον πίνακα βάζει την ίδια διατομή σε όλες τις πολυκατοικίες χωρίς κανένα υπολογισμό, και αυτή είναι νομίζω η συνήθης πρακτική για να μη μπλέκουν. Εδώ που έχουμε και ένα πρόβλημα μήκους νομίζω το σωστό είναι να ξεκινήσουμε από την πρακτική στις πολυκατοικίες και να πολλαπλασιάσουμε τη διατομή επί την ποσοστιαία αύξηση του μήκους ώστε να είναι ίδια η αντίσταση και άρα ίδια η πτώση τάσης και οι απώλειες, βάζοντας και ένα derating factor από το λινκ αν αναμένεται έκθεση στον ήλιο.
  6. Είναι μονόκλωνο, δηλαδή 3 μονωμένοι αγωγοί όπου κάθε αγωγός είναι συμπαγής χαλκός.
  7. Δεν υπάρχει κανένα site, απλά εγώ θέλω να ξέρω τι σημαίνουν τα νούμερα 3x6 mm2, αν όχι 3 αγωγοί με επιφάνεια διατομής 6 mm2 ο καθένας. Και τυχαίνει να έχω ένα παλιό καλώδιο από ταχυθερμοσίφωνα 7 kW που το έδειξα σε κατάστημα ηλεκτρολογικού υλικού και μου το βάλανε δίπλα σε δικό τους 3x6 και μου λένε αυτό είναι. Αλλά η διάμετρος που μέτρησα με το μικρόμετρο δεν ταιριάζει όπως είπα. Δεν ξέρω γιατί επαναλαμβάνεις τα νούμερά μου, εννοείται ότι τη διατομή την έβγαλα με τον τύπο του εμβαδού κύκλου, το θέμα είναι γιατί μου το περνάνε για 3x6 και όχι 3x10; . Σίγουρα αλλά για κάποιο λόγο κανείς online δεν μπορεί να δώσει νούμερο μέγιστης επιτρεπτής θέρμανσης για συγκεκριμένο πρόβλημα ως παράδειγμα και όλοι μένουν στις γενικότητες που όλοι ξέρουμε.
  8. Ξεκινάμε λοιπόν από το 4% και όλα τα άλλα έπονται. Που 4% είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη πτώση τάσης και στο πρότυπο του ΕΛΟΤ, θα είναι κάποια σύμβαση μεταξύ κατασκευαστών ως προς την ανοχή στην τάση. Έχω ένα δείγμα καλώδιο 3 Χ 6 σύμφωνα με τον Καυκά, αλλά κάθε μονόκλωνος αγωγός έχει διάμετρο 3.50 mm με το μικρόμετρο, και αυτό σημαίνει διατομή 9.61 mm2 και όχι 6 mm2. Τι συμβαίνει εδώ; Επίσης πρέπει να υπάρχουν και άλλες αρχικές απαιτήσεις εκτός από το 4%, δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί και η θέρμανση σαν αρχική απαίτηση, δηλαδή όχι μεγαλύτερη από τόσα W ανά μέτρο, όχι μεγαλύτερη από τόσο % της παρεχόμενης ισχύος κλπ;
  9. Εναλλακτικά, για ρεύμα 30 Α μέχρι πόσα μέτρα φτάνουμε με 3 Χ 10 καλώδιο;
  10. Αν ήταν να γράψουμε από τη αρχή τα πρότυπα του ΕΛΟΤ και όχι απλά να εφαρμόσουμε τα υπάρχοντα πρότυπα: Πόση θα ήταν η αποδεκτή απώλεια ισχύος σαν % και πόση η αποδεκτή θέρμανση του καλωδίου ανά μέτρο σε W/m;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.