Εισαι σταθερά ενεργός στη ΔΟΥ αλλά όχι ως μηχανικός. Τοπογραφικά και σχέδια που υποβάλλονται σε πολεοδομίες κλπ δεν υπογραφεις. Άρα παροχής υπηρεσιών που να λέει τοπογραφική μελέτη δεν κάνεις επίσημα με το δικό σου όνομα. Όταν το κάνεις τότε αρχικά θα χρειαστείς αρχικά αριθμό μέλους ΤΕΕ δηλ άσκηση επαγγέλματος και μετά αν θες θα κάνεις και διεύρυνση στη ΔΟΥ των ΚΑΔ (κωδικών δραστητιοτήτων) και σε τοπογραφικές εργασίες. Τώρα στη ΔΟΥ δεν είσαι σαν μηχανικός γιατί αν ήσουν θα έπρεπε να σου ζητήσουν και το τεχνικό επιμελητήριο. Έχεις πάει ότι είσαι μέλος κάποιου άλλου επιμελητηρίου πχ εμπορικού κλπ. ή δεν ξέρω ως τι έχεις πάρει μπλοκάκι και κόβεις παροχή υπηρεσιών.
Με την ίδρυση του ΕΦΚΑ από 1/1/2017 και ιδίως με το νόμο 4488/2017 και άρθρο 20 απο 9ο/2017
https://www.taxheaven.gr/laws/law/index/law/833/hl/τσμεδε
1. Οι αυτοαπασχολούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι ή θα εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του πρώην Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 του ν.4387/2016, από την ημερομηνία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και τη διαγραφή από τη ΔΟΥ.
όπως βλέπεις δεν σημαίνει πλέον αυτόματη υπαγωγή στον ΕΦΚΑ λόγω ιδιότητας μηχανικού (με εγγραφή στο ΤΕΕ εννοώ) όπως ίσχυε μέχρι 31/12/2016.
Άρα εγγράφεσαι στο ΤΕΕ παίρνεις άδεια άσκησης και αν δεν πας στη ΔΟΥ να κάνεις επέκταση της δραστηριότητας σου δεν πληρώνεις τίποτα στον ΕΦΚΑ πέραν όσων πληρώνεις τώρα.
Αν όμως χρειαστεί να υπογράψεις ως μηχανικός τότε θα ακολουθήσεις τη διαδικασία παράλληλης ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.
Χονδρικά για κάθε δραστηριότητα θα πληρώνεις τις σχετικές εισφορές περίπου το 27% για τη δραστηριοτήτα στον ΕΦΚΑ (πρωην ΤΕΒΕ) και 38% για τη δραστηριότητα στον ΕΦΚΑ (πρωην ΤΣΜΕΔΕ).
Διάβασε και αυτό για να δεις τι ακριβώς θα γίνεται τότε
http://www.kathimerini.gr/914068/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/egkyklios-efka-ti-isxyei-gia-thn-parallhlh-apasxolhsh
http://www.iefimerida.gr/news/327091/efka-ekdothike-i-egkyklios-gia-ton-ypologismo-eisforon-stin-parallili-apasholisi
ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (Α.3 )
Ελέγχεται το εισόδημα ως προς το ανώτατο και κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος ως
εξής:
α. Αν το μεγαλύτερο εισόδημα (βιοποριστικό κριτήριο) υπερβαίνει την ανώτατη βάση περικόπτεται στο ύψος της ανώτατης βάσης.
Η εισφορά υπολογίζεται σύμφωνα με την διάταξη που διέπει την Ιδιότητα από την οποία προέρχεται το εισόδημα (άρθρ. 39,40,98).
β. Αν το μεγαλύτερο εισόδημα υπολείπεται της ανώτατης βάσης συμπληρώνεται από το δεύτερο εισόδημα.
Αν το άθροισμα υπερβαίνει την ανώτερη βάση, περικόπτεται το δεύτερο κατά σειρά βιοπορισμού εισόδημα.
Οι εισφορές υπολογίζονται για κάθε εισόδημα με την αντίστοιχη διάταξη (ως ανωτέρω).
γ. Αν το άθροισμα πρώτου και δεύτερου εισοδήματος είναι μεταξύ κατώτατης και ανώτατης βάσης, τα εισοδήματα παραμένουν ως έχουν και εισφοροδοτούνται ανάλογα.
δ. Αν το άθροισμα των εισοδημάτων είναι κάτω της κατώτατης βάσης, σε κάθε περίπτωση ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται η κατώτατη βάση (586,08 €).
ε. Αν τα εισοδήματα εμφανίζονται σε μία πηγή, το εισόδημα κατανέμεται ισόποσα σε κάθε Ιδιότητα ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή:
• Αν το συνολικό εισόδημα υπερβαίνει την ανώτατη βάση, θα περικόπτεται στο σύνολό του πριν την κατανομή.
• Αν το συνολικό εισόδημα είναι κάτω από την κατώτατη βάση, ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται, το κατά περίπτωση, κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό περιγράφεται στην παρούσα.
Τα αναφερόμενα της περ. ε εφαρμόζονται και στην περίπτωση ισόποσου εισοδήματος προερχόμενων από δύο πηγές εισοδημάτων.
Ο υπολογισμός των εισφορών γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που καθορίζουν την εισφοροδότηση κάθε δραστηριότητας/ιδιότητας.