dadabook
Core Members-
Περιεχόμενα
261 -
Εντάχθηκε
-
Τελευταία επίσκεψη
Profile Information
-
Επάγγελμα
Μηχανικός
-
Ειδικότητα
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός
Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ
3.964 profile views
dadabook's Achievements
-
Θέσεις στάθμευσης (υπολογισμός, εξαγορά)
dadabook replied to ΓΙΑΝΝΗΣ Γ's θέμα in ΓΟΚ - Κτιριοδομικός
Τελικά για την περιοχή μου, που είναι εκτός Αττικής, ισχύει αυτό που πίστευα, ότι αν με το διαχωρισμό δεν αυξάνεται η δόμηση και δεν υπάρχει αλλαγή χρήσης, οι θέσεις στάθμευσης παραμένουν ως έχουν, όπως μου απάντησε η Πολεοδομία της περιοχής μου. -
Θέσεις στάθμευσης (υπολογισμός, εξαγορά)
dadabook replied to ΓΙΑΝΝΗΣ Γ's θέμα in ΓΟΚ - Κτιριοδομικός
Καλησπέρα, θα αναφερθώ σε μία περίπτωση που βρίσκεται εκτός Αττικής. Το 2010 είχε εκδοθεί Άδεια για προσθήκη Γ+Δ οροφοδιαμερισμάτων. Στο Δ.Κ. έγινε ο υπολογισμός Θ.Σ. και προέκυψε 1 Θέση Στάθμευσης η οποία θα εξαγοραζόταν γιατί δεν ήταν εφικτό να δεσμευθεί εντός του οικοπέδου. Τώρα, ο ιδιοκτήτης θέλει το κάθε οροφοδιαμέρισμα να το χωρίσει σε δύο επί μέρους διαμερίσματα, δηλαδή θα προκύψουν 2 επιπλέον διαμερίσματα με ΕΕΔΜΚ. Το ακίνητο βρίσκεται εκτός Αττικής, οπότε για τον υπολογισμό τυχόν νέων Θ.Σ., εγώ λαμβάνω υπ' όψιν το συνολικό εμβαδόν των δύο ορόφων (αφαιρώντας τους κοινόχρηστους χώρους) το οποίο παραμένει το ίδιο, άρα δεν απαιτούνται επιπλέον θέσεις στάθμευσης? -
Καλησπέρα, από τι εξαρτάται το να δηλωθεί ένας ''εργατοτεχνίτης'' σε μία ΑΠΔ είτε ως τεχνίτης είτε ως βοηθός τεχνίτη είτε ως εργάτης? Δηλαδή, αν σε έναν εργαζόμενο σε οικοδομικά έργα, του δηλώνονται τα ένσημα με κωδικό εργάτη αντί με κωδικό τεχνίτη, επηρεάζει αυτό τη σύνταξη που θα πάρει και αν ναι, με ποιο τρόπο? Τέλος, αν εργοδότης και εργαζόμενος συμφωνήσουν στα λεφτά και στα ένσημα που θα δηλωθούν, και επίσης το ΙΚΑ της περιοχής δεν κάνει λεπτομερή έλεγχο γιατί δέχεται ότι στοιχεία αναγράφονται στις ΑΠΔ, παίζει τότε ρόλο αν δηλωθούν στον εργαζόμενο 2 3ετίες στην ΑΠΔ ενώ κανονικά του αντιστοιχούν 4 3ετίες?
-
Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω κάτι όσον αφορά την περίπτωση (β): τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, .... όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα. Το iso box το έχει φέρει ήδη ο Δήμος και το έχει τοποθετήσει στο οικόπεδο του πληγέντα από φυσικά φαινόμενα. Στα γενικά δικαιολογητικά αναφέρονται μεταξύ άλλων: φωτογραφίες. Εγώ ανεβάζω φωτογραφίες που να δείχνουν το οικόπεδο πριν την τοποθέτηση του iso box ή δεν υπάρχει πρόβλημα ακόμα και αν αυτό φαίνεται στις φωτογραφίες? Στα ειδικά δικαιολογητικά αναφέρεται τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου. Σε αυτό δεν πρέπει να αποτυπωθεί το περίγραμμα του iso box, ή μπορώ να το αποτυπώσω και να γράψω πάνω, π.χ. ''υπό τοποθέτηση iso box'' ?
-
Καλησπέρα, υπάρχει οικόπεδο εντός οικισμού το οποίο αυτή τη στιγμή είναι αδόμητο. Εντός του οικοπέδου υπήρχε οικία η οποία κατεδαφίστηκε λόγω πλημμύρας και τώρα ο Δήμος θα παραχωρήσει στον ιδιοκτήτη κοντέινερ για αυστοστέγαση. Ο ιδιοκτήτης θέλει να τοποθετήσει το κοντέινερ πάνω σε μία βάση από μπετόν. Μήπως αυτή η κατασκευή καλύπτεται από τις εξής περιπτώσεις που δεν απαιτούν Ο.Α ή ΕΕΔΜΚ ? ζ) μικρές διαμορφώσεις του εδάφους μέχρι συν/πλην 0,80 μ. από το φυσικό έδαφος ιστ) διάστρωση δαπέδου ακάλυπτου χώρου με την προϋπόθεση, ότι αυτή δεν υπερβαίνει το ένα τρίτο (1/3) του ακάλυπτου χώρου
-
Καλησπέρα, σε οικόπεδο που βρίσκεται εντός οικισμού με σχέδιο διανομής του 1930, σε όλο το πρόσωπο του οικοπέδου η περιτοίχιση εξέχει της Ρ.Γ. όπως επίσης εξέχει και ένα μικρό τμήμα της βεράντας της οικίας. Αυτό το εντόπισα όταν ρώτησα τους ιδιοκτήτες αν έχουν κάποιο τοπογραφικό, και σε αυτό που μου προσκόμισαν (έτους 2023) υπάρχει σημειωμένο το τμήμα που ρυμοτομείται. Στο πλάγιο σύνορο με το γειτονικό οικόπεδο δεν υπάρχει περίφραξη, οπότε ο ενδιαφερόμενος θέλει να τοποθετήσει περίφραξη από συρματόπλεγμα. Αυτό μπορεί να γίνει με έκδοση ΕΕΔΜΚ. Ωστόσο, πριν εκδοθεί η ΕΕΔΜΚ, χρειάζεται να γίνει κάποια ενέργεια όσον αφορά την περιτοίχιση στο πρόσωπο του οικοπέδου και το τμήμα της βεράντας, που έχουν χτιστεί εκτός της Ρυμοτομικής Γραμμής?
-
Καλησπέρα, σε ένα οικόπεδο υπάρχει ένα κτίριο προ του '55 το οποίο είναι ήδη μισογκρεμισμένο, έχει χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπο και πρόκειται να κατεδαφιστεί με έγκριση εκτέλεσης εργασιών. Στο ίδιο οικόπεδο υπάρχουν και κάποιες αποθήκες που είναι αυθαίρετες. Υπάρχει απαίτηση να τακτοποιηθούν πριν εκδοθεί η έγκριση εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης του ετοιμόρροπου κτιρίου?
-
Καλησπέρα, θέλω να βγάλω μια έγκριση εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης για ένα κτίριο που έχει χαρακτηριστεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπο. Σε επικοινωνία που είχα με την Πολεοδομία της περιοχής μου, όταν ανέφερα ότι το κτίριο είναι προ του '55, η υπάλληλος μου απάντησε ότι όλα τα κτίρια προ '55 περνάνε από Σ.Α. Το δέχτηκα χωρίς να συνεχίσω τη συζήτηση γιατί δε γνώριζα λεπτομέρειες για το πότε απαιτείται και γενικά για τα Σ.Α. Στον Ν.4495/2017, στο άρθρο 7, αναφέρεται ότι χρειάζεται έγκριση από Σ.Α. ''στ) για άδειες κατεδάφισης κτιρίων που ανεγέρθηκαν πριν το έτος 1955''. α) Από τη στιγμή που εκδίδω έγκριση εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης και όχι άδεια κατεδάφισης, χρειάζεται έγκριση από Σ.Α.? β) Αν χρειάζεται, που μπορώ να βρω τα απαιτούμενα δικαιολογητικά? Εντωμεταξύ το κτίριο δεν έχει κανένα σχέδιο, ούτε υπαγωγή σε νόμο αυθαιρέτων και έχει γκρεμιστεί ήδη το μισό, οπότε η αποτύπωσή του είναι πρακτικά αδύνατη. Το μόνο που υπάρχει είναι ένα σκαρίφημα στην έκθεση αυτοψίας της Υπηρεσίας. γ) Για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το Σ.Α., αρμόδιες είναι οι Πολεοδομίες ή υπάρχουν τηλέφωνα όπου μπορώ να πάρω απευθείας στο Σ.Α. της περιοχής μου?
- 253 απαντήσεις
-
Καλησπέρα, υπάρχει μία πλημμυρόπληκτη κατοικία από ωμόπλινθους η οποία έχει κριθεί επικινδύνως ετοιμόρροπη από την αρμόδια Υπηρεσία (ΔΑΕΦΚ) και πρόκειται να κατεδαφιστεί. Θα εκδοθεί έγκριση εκτέλεσης εργασιών. Στο e-adeies, η μόνη σχετική Πράξη που εντοπίζω είναι η 'Έγκριση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για επικινδύνως ετοιμόρροπη κατασκευή'. α) Αυτήν την Πράξη επιλέγω, παρόλο που το Σ.Α δεν έχει κάποια εμπλοκή από τη στιγμή που το κτίριο δε βρίσκεται σε οικισμό που είναι παραδοσιακός, ούτε έχει έχει σχέση με ιστορικό τόπο, αρχαιολογικούς χώρους κτλ. ? β) Πρέπει να καταβληθούν ένσημα με βάση τον Πίνακα 3 επειδή αυτή η Πράξη κοινοποιείται στο ΙΚΑ/ΕΦΚΑ?
-
Δήλωση εισφοράς γκαράζ Νόμου 960/1979
file σχολίασε στο dadabook's achille στις 12.3 Έντυπα - Αιτήσεις
Εντωμεταξύ ακριβώς το ίδιο έντυπο υπάρχει και στην Πολεοδομία της πόλης μου (εκτός Αθήνας), το οποίο νομίζω είναι λάθος. Δε ξέρω αν μπήκαν στο Michanikos και πήραν έτοιμο το έντυπο ή αν τους κατατέθηκε από ιδιώτη μηχανικό σε αυτήν τη μορφή και έκτοτε το κράτησαν στο αρχείο τους ως πρωτότυπο. Πέραν των άλλων, στην περίπτωση (β) για 1<Σ.Δ.<4, ο τύπος που αναγράφεται είναι: 25 τ.μ./Σ.Δ. χ 0,25. Το ''0,25'' είναι μάλλον ο μειωτικός συντελεστής που λαμβάνεται αν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, ωστόσο, με αυτήν τη μορφή δίνεται η εντύπωση ότι το ''0,25'' αποτελεί μέρος του αρχικού τύπου, οπότε αν μία περίπτωση δικαιούται μειωμένη εισφορά, ο τύπος θα διαμορφωνόταν ως εξής: 25 τ.μ./Σ.Δ. χ 0,25 χ 0,25 Αυτό φαίνεται να είναι λάθος αν και θα ήταν πολύ ωραία αν ίσχυε ο τύπος με αυτήν τη μορφή για τις περιπτώσεις μειωμένης εισφοράς. @csimeon -
Θέσεις στάθμευσης (υπολογισμός, εξαγορά)
dadabook replied to ΓΙΑΝΝΗΣ Γ's θέμα in ΓΟΚ - Κτιριοδομικός
Η δήλωση εισφοράς του άρθρου 5 του Νόμου 960/1979 έχει τρεις τύπους για τον υπολογισμό της εισφοράς: α) Για Σ.Δ. <1: Ι.Θ.Σ. 20 τ.μ. β) 1<Σ.Δ.<4: 25 τ.μ. γης/Σ.Δ. χ 0,25 γ) 4<Σ.Δ.: Ι.Θ.Σ. 5 τ.μ. Έχω Σ.Δ. 1,4 οπότε παίρνω την περίπτωση (β). Επειδή το οικόπεδο εμπίπτει στις περιπτώσεις μειωμένης εισφοράς αφού: -έχει πρόσωπο τουλάχιστον 8 μ. -βάθος τουλάχιστον 10 μ. και -εμβαδόν τουλάχιστον 200 τ.μ., τότε ο τύπος διαμορφώνεται ως εξής: 25/Σ.Δ. χ 0,25 χ 0,25 Είναι σωστός ή όχι? Από τη στιγμή που ο αρχικός τύπος περιλαμβάνει συντελεστή 0,25 και το οικόπεδο εμπίπτει στις περιπτώσεις μειωμένης εισφοράς, σωστά δε λαμβάνει πρόσθετο συντελεστή 0,25 ? -
tettris Δεν έχεις άδικο. Από χθες που έστειλα το μήνυμα έως και σήμερα, έκατσα και ξανασκέφτηκα την περίπτωση και κατέληξα ότι όντως είναι μία εξαρτημένη κατασκευή οπότε δύσκολα να θεωρηθεί σπουδαιότητας Σ1 και να πάρει απαλλαγή. Όσον αφορά την περίπτωση απαλλαγής που αναφέρεις σχετικά με τον έλεγχο των κατακόρυφων φορτίων, είναι μία λύση, απλά το ακίνητο έχει και άλλες αυθαιρεσίες, οπότε θα το κοιτάξω αν τα φορτία όλων των αυθαιρεσιών είναι μέχρι 20%.
-
Καλησπέρα, η πλάκα οροφής από Ο/Σ ενός κτιρίου προεξέχει της όψης. Έχει γίνει μία αυθαίρετη ξύλινη κατασκευή η οποία στην μία πλευρά εδράζεται στην προεξέχουσα πλάκα οροφής και στην απέναντι πλευρά εδράζεται επί μεταλλικών υποστυλωμάτων. Το ερώτημα είναι, αν είναι ημιυπαίθριος χώρος ή στέγαστρο ώστε να πάρει απαλλαγή ως κατασκευή σπουδαιότητας Σ1. ''Στέγαστρο είναι η μη προσβάσιμη σταθερή κατασκευή, σε πρόβολο ή επί υποστυλωμάτων, που κατασκευάζεται με συμπαγή σταθερά ή κινητά στοιχεία στην οροφή του. Το στέγαστρο είτε τοποθετείται σε επαφή με μία όψη χωρίς να αποτελεί συνέχεια του φέροντος οργανισμού υπό την προϋπόθεση, ότι είναι κατασκευασμένο από διαφορετικό υλικό είτε απέχει ελάχιστη απόσταση δ/4 από οποιαδήποτε όψη του κτιρίου, χωρίς να ισχύουν οι ανωτέρω περιορισμοί. Επιτρέπονται, κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, κάθετα στοιχεία πλήρωσης, αποκλειόμενης της δημιουργίας κλειστού χώρου.'' Αλλαγή ν.4759/20 (ΦΕΚ 245Α/09.12.2020) Η προεξέχουσα πλάκα οροφής έχει πλάτος μεγαλύτερο από δ/4= 2,5/4= 0,625. Είναι από Ο/Σ ενώ η κατασκευή από ξύλο και μέταλλο. Μπορεί λοιπόν αυτή η κατασκευή να θεωρηθεί στέγαστρο, άρα σπουδαιότητας Σ1 και να πάρει απαλλαγή?