Μετάβαση στο περιεχόμενο

kokoleko1

Members
  • Περιεχόμενα

    166
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από kokoleko1

  1. 56 λεπτά πριν, martha1 said:

    αν καποιος εχει 6 χρονια ακομα για συνταξη ποια ασφαλιστικη κατηγορια ειναι καλο να επιλεξει?επισης το ετεαεπ θα αυξηθει αναλογα με την επιλεγεισα ασφαλιστικη κατηγορια????δεν βγαζω ακρη...

    Σύνταξη το 2026 δηλαδή. Από το 2002 μέχρι το 2026 είναι 24 έτη. Τα 6 από αυτά πληρώνεις μια απο τις παραπάνω ασφαλιστικές κατηγορίες.

    Το ετεαεπ θα αυξηθει αναλογα με την επιλεγεισα ασφαλιστικη κατηγορια. Tο εφαπαξ και το επικουρικό θα τα πάρεις πίσω ώς έχουν. Λειτουργούν σαν κουμπαράς.

    Για το ποσό της σύνταξης θα ισχύει ότι: αυτά τα 6 έτη για κάθε 100€/μήνα μέσο όρο εισφορών πάνω ή κάτω από τον μέσο όρο εισφορών των προηγούμενων 18 ετών θα έχεις 6/24 x 100€ αύξηση ή μείωση αντίστοιχα του μέσου όρου. Αν πλήρωνες π.χ. μέσο όρο 200€ τα προηγούμενα 18 χρόνια και τα τελευταία 6 πληρώσεις 500€ μέσο όρο, τότε ο τελικός μέσος όρος θα είναι 6/24 x (500-200)+200= 275€. Δηλαδή για κάθε +100€/μήνα εισφορές έχεις αύξηση +25€/μήνα στο μέσο όρο. Αντιστοιχα, για κάθε -100€ έχεις μείωση -25€. Οπότε, η μικτή σύνταξή σου θα αυξηθεί (ή μειωθεί αντίστοιχα) κατά 25€ x 5 x (συντελ. αναπλ. = 50% για 40 έτη) = 62.5€/μήνα εάν δίνεις 100€/μήνα παραπάνω τα τελευταία 6 έτη σε σχέση με τό τι έδινες μεσοσταθμικά τα προηγούμενα 18 έτη. θα κάνεις απόσβεση μετά από 10 έτη στην σύνταξη (100/62.5 x 6 έτη = 10 έτη)

  2. Κοροϊδεύουν τον κόσμο. Δεν ταιριάζει αναλογικά το ποσό των εισφορών με την σύνταξη.

    Για να δίνει κάποιος τα 500/μήνα πρέπει να περιμένει και 3 φορές, τουλάχιστον, μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που θα πάρει αν δίνει τα 155/μήνα.

    Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο να δίνει κανείς παραπάνω από τα ελάχιστα.

    • Upvote 2
  3. 2 ώρες πριν, Tasos P said:

    οι εισφορές των μισθωτών υπολογίζονται από αυτό το πινακάκι. Το πινακάκι υπολογίζει τις εισφορές με ποσοστά διαχωρισμένα σε μισθωτού και εργοδότη. Εγώ τα ποσοστά που λέω παραπάνω καταρχήν οδηγούν στις ίδιες εισφορές και απλά έχω αλλάξει την βάση υπολογισμού. Το παρακάτω πινακάκι έχει ως βάση υπολογισμού τον μισθό χωρίς τις εργοδοτικές εισφορές, ενώ η βάση υπολογισμού που χρησιμοποιώ είναι το άθροισμα μισθού και εργοδοτικών εισφορών. Ο λόγος που το κάνω αυτό είναι γιατί όλα τα χρήματα, είτε εργοδοτικές εισφορές είτε εισφορές μισθωτού, από την ίδια τσέπη βγάινουν, αυτή του εργορότη, και αντίστοιχα για τον μηχανικό ΕΕ, αυτή των πελατών του.

    και αν τις συμπεριλάβεις όλες όπως πρέπει καταλήγεις σε 16% εισφορών για τον μισθωτό, ο εργοδότης πληρώνει άλλα 21% στο 16% είναι μόνο γιατην σύνταξη και είναι μέσα και οι εισφορές του εργοδότη. Για τα άλλα (επικουρικό, εφαπαξ και υγεία) επίσης συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού του εργδότη, είναι επιπλέων και φυσικά μειώνουν ακόμα περισσότερο τα καθαρά του μισθωτου και ανεβάσουν ακόμα περισσότερο το σύνολο των εισφορών του και η ψαλίδα με τον ΕΕ αυξάνει ακόμα περρισότερ εις βάροςτου μισθωτού.

    Αντίθετα τα 4000€ του ΕΕ τα περιλαμβάνουν όλα (σύνταξη, υγεία, εφαπαξ και επικουρικό) σωστά;

    το θέμα είναι ότι ο ΕλΕπ θα πληρώσει τα 4Κ υποχρεωτικά ακόμα και αν έχει εισόδημα 15Κ ή ακόμα και 0Κ, μηδέν έσοδα. Άρα ο "κατρούγκαλος" το ελυσε αυτό το θέμα. πού το πρόβλημα τότε;

     

  4. Καταρχήν να διορθώσω το λάθος που έκανα αρχικά. Το ποσοστό 17.65% θα ήταν σωστό εάν δέν υπήρχαν άλλες κρατήσεις (υγείας, επικουρικό, εφαπαξ). Λόγω και αυτών, τα μικτά (για ίδια καθαρά) θα αυξηθούν και ως εκ τούτου βγαίνει ότι οι κρατήσεις για σύνταξη θα είναι 16% των μικτών.

    Οπότε αυτό που λές, και θεωρείς ότι λέει το ΣΤΕ, είναι λάθος και στο αποδεικνύω παρακάτω,

    • το 1/3 *16% = 5,33% είναι οι εισφορά του μισθωτού (ξεχνάμε αυτή του εργοδότη). Αν 4000€ το έτος ήταν το στανταρ για τον ΕΕ ανεξάρτητα εισοδήματος, με το 5,33%, το ποσό μικτών (μετά την αφαίρεση των εξόδων) για τα 4000€ θα είναι 75000€. Άρα, ένας ελευθερος επαγγελματίας που έβγαζε 75000€, αφαιρούσε και τις εισφορές και είχε ένα φορολογητέο 71000€ οπότε μείων το φόρο θα είχε ένα καθαρό 41000€ 
    • Ο μισθωτός θα αφαιρούσε εισφορές 16% (=12000) από τα μικτά. Θα είχε δηλαδή φορολογητέο  75000*(1-16%)=63000€. Στην πράξη θα αφαιρούσε και τις άλλες κρατήσεις αλλά χάριν πααραδείγματος αφαιρούμε μόνο τις εισφορές σύνταξης. Οπότε μείων τον φόρο θα είχε ένα καθαρό 37000€.

    Άρα, επι τσμεδε, 

    ο μισθωτός του παραδείγματος έδινε 12000€ στα αποθεματικά του ταμείου (όσα 3εις ΕΕ) και ο ΕΕ 4000€  ενώ και οι δύο έπαιρναν 2500€ σύνταξη, και

    ο μισθωτός του παραδείγματος κέρδιζε και 4000€ λιγότερα από τον ΕΕ.

    Τα 12000€ του μισθωτού θα γίνονταν 4000€ για μικτά 25000€. Οπότε, από εισόδημα 25000€ και πάνω ο μισθωτός πλήρωνε συστηματικά περισσότερα από τον ΕΕ.

  5. 8 λεπτά πριν, Tasos P said:

    δηλαδή ο μισθωτός πλήρωνε 5.88% 17.65% επί των μικτών από την τσέπη του εργοδότη και αν πούμε ότι ο ΕλΕπ πλήρωνε κάθε χρόνο 4000 ευρώ στο ΤΣΜΕΔΕ από την τσέπη των πελατών του σωστά; Σωστά.

     

  6. 22 λεπτά πριν, Tasos P said:

    δηλαδή οι μισθωτοί πληρώνουν περισσότερα από αυτά που πληρώνουν οι ΕλΕπ γαι Κύρια Σύνταξη και ΕΛΠΠ;

    Από το 2013-2016 νομοτελειακά πλήρωναν περισσότερα για πάνω από  28000€/έτος μικτά (14η κλάση).

    Γενικά, πλήρωναν/πληρώνουν περισσότερα όταν η εισφορά του ΕΕ αντιστοιχούσε/χεί σε λιγότερο από το 17,65% του (μικτού-έξοδα) εισοδήματός του. Δηλαδή σχεδόν πάντα.

  7. 2 ώρες πριν, Tasos P said:

    τους μισθωτούς πρέπει να τους χωρίσουμε σε 2 κατηγορίες, οι ΙΔ πόσοι είναι σε σχέση με τους Ελ.Επ; οι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι είναι το 80-85% των μισθωτών και οι μισθωτοί είναι το 50% των ΕΕ.

    και τι ύψος εισφορών έχουν σε σχέση με τους Ελ. Επ; οι εισφορές τους είναι ανάλογες με το εισόδημα όπως των μισθωτών (αλλά δέν έχουν ΕΛΠΠ)

    πάντως αυτές οι μελέτες είναι πολύ παλαιές και δεν νομίζω ότι έχουν πλέον κάποια αξία. του 2016 είναι

     

  8. 5 ώρες πριν, Tasos P said:

    αν βγάλεις τις εργοδοτικές εισφορές είναι ακόμα περισσότερα από τις εισφορές των ΕλΕπ; μήπως το κράτος θεωρεί ότι οι εργοδοτικές εισφορές είναι για το γενικό καλό του ταμείου;  όπως και οι εισφορές υπέρ τρίτων από την δραστηριότητα των ΕλΕπ και των εργολάβων;; είχα απαντήσει στον @Faethon11  περί εισφορών εδώ. Το επαναλαμβάνω κι εδώ, το σύνολο των εισφορών (εε+κοινωνικοί πόροι, μισθωτοί+εργοδότες) ήταν το ίδιο πάνω κάτω, το θέμα είναι ότι οι μισθωτοί μηχανικοί είναι οι μισοί και άρα το κατακεφαλήν είναι διπλάσιο άρα και η σύνταξη θα πρέπει να ήταν διπλάσια από αυτή των εε/αυτοαπασχολούμενων μηχανικών. Όταν οι αναλογιστικές μελέτες έδιναν ότι οι ΕΕ θα πρέπει να δώσουν περισσότερα, και όταν το ξεκίνησαν σιγά σιγά με το να κάνουν υποχρεωτικές τις μεγαλύτερες κλάσεις ανα τριετία και γενικά να έρχονταν αυξήσεις τα επόμενα έτη, ώστε μετά αναμενόταν να περάσουν τους μισθωτούς σε εισφορές μετά κάποια έτη, όλοι οι εε μηχανικοί πήραν από τα μούτρα αυτούς που πήγαν και νομοθέτησαν τις αυξήσεις και τελικά τις πάγωσαν.

    μήπως ισχύει αυτό που λέω; δεν ισχύει για τον παραπάνω λόγο που περιγράφω, εκτός εάν κάτι μου διαφεύγει από αυτά που έλεγε η μελέτη που σου είχα στείλει.

    τι ακριβώς λέει ο ΝΚ για την Ειδική Προσαύξηση (Ειδικό Λογαριασμό); Θα ισχύσει εκείνος ο Πίνακας που ίσχυε παλαιότερα;; (βλέπε πιο πάνω) δεν ισχύει ο πίνακας γιατί κατάλαβε το κράτος ότι δέν θα έβγαιναν τα κουκιά. Η ειδική προσαύξηση στην σύνταξη θα είναι τώρα αρκετά μικρότερη, αλλά αρκετή ώστε να βγάλεις και κέρδος από αυτά που έδωσες. Και αυτό φαίνεται από το εξελάκι που σου έστειλα.

     

  9. 43 λεπτά πριν, Tasos P said:

    εγώ σαν ΕλΕπ πάντα πλήρωνα το ασφάλιστρο μου και στα 40 χρόνια θα έπαιρνα περίπου 2375 ευρώ σύνταξη σύμφωνα με αυτούς τους πίνακεςhttp://www.tsmede.gr/Παρεχόμενεςυπηρεσίες/Σύνταξη/ΠίνακεςΥπολογισμούΣυντάξεων/tabid/288/Default.aspx οι συντάξεις των μισθωτών πως υπολογίζονταν τότε;; Με τους ίδιους πίνακες μεν, αλλά έχοντας δώσει πολλαπλάσιες εισφορές από τους εε. Το έχω πεί εδώ.

    όταν μιλάς για μισθωτούς συμπεριλαμβάνεις και τους Δημόσιους Υπαλλήλους Μηχανικούς ή μόνο τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους; Όλους. Τις εισφορές των μισθωτών του δημοσίου τις έχουμε πληρώσει όλοι εμείς οι ιδιωτικοί (εε και κανονικοί μισθωτοί και μπλοκάκιδες).

    ποιον εννοείς;αυτόν που έχει πληρώσει Ειδικό Λογαριασμό καμιά 30 χρόνια, θα τα πάρει όπως ορίζει ο νόμος κατρούγκαλου

    φυσικά όλους αυτό μας απασχολεί αλλά εμένα με απασχολεί να επενδύονται σωστά τα λεφτά και να αποδίδουν. οκ

    Αλλά το ότι τα λεφτά των εισφορών τα πήρε το ΤΜΕΔΕ χωρίς να είναι συνταξιοδοτικό ταμείο με ξενίζει, εκτός αν τα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει το Επαγγελματικό Ταμείο των Μηχανικών από το 2022 όπως έχουν ανακοινώσει οι Δικηγόροι. ο χρόνος θα δείξει

     

  10. 25 λεπτά πριν, Tasos P said:

    αυτό είναι ένα τυπικό θέμα,

    αύριο το πρωί αν γίνει ένας φορέας για τους ΕλΕπ και υπολογίζει τις εισφορές τους με Κλάσεις ενώ οι  εισφορές των μισθωτών  παραμένουν να υπολογίζονται βάση του μισθού, εσένα σε ικανοποιεί. ναι.

    το αποτέλεσμα πάλι το ίδιο θα είναι όπως τώρα. όχι ακριβώς, αυτά που πληρώνουν οι μισθωτοί θα χρηματοδοτούν τις συντάξειςτων μισθωτών και όχι των ΕΕ, και το ανάποδο, δέν θα υπάρχει ανάμιξη αποθεματικών δηλαδή.

    γιατί να είναι συνάρτηση του εισοδήματος, αυτό οδηγεί στην εξαφάνιση του μικρομεσαίου ΕλΕπ. Γιατί αν δεν είναι μισθωτοί και ΕΕ με τα ίδια κριτήρια συνήθως την πληρώνουν οι μισθωτοί. οπότε ίδια κριτήρια ή σε διαφορετικό φορέα.

    ας αποφασίσει μόνος του ο ΕλΕπ πόσα παραπάνω θέλει να δίνει ανάλογα με τις δουλειές του και τα κέρδη του, ας κάνει αυτός το κουμάντο του, ΟΚ

    αυτό δεν ισχύει και τώρα; αν είναι στον δικό του φορέα ας κάνει ότι θέλει ο καθένας, στον ίδιο φορέα ίδια μέτρα και σταθμά σε όλους.

    η συμμετοχή του εργοδότη είναι 13.66% επί του μισθού; οπότε ανάλογα με το ύψος του μισθού ανεβαίνει και το ποσό που βαραίνει τον εργοδότη.

    πχ στα 1000 ο εργοδότης πληρώνει 136.6

    στα 2000 273.2 κοκ

    έτσι δεν είναι; έτσι είναι

    αρα τον μισθωτό τον συμφέρει να υπολογίζονται οι εισφορές βάση του μισθού του. και ναι και όχι, εκτίμησή μου είναι ότι οι μισοί πλήν ένας θα πούν ότι τους συμφέρει και όι άλλοι μισοί συν ένας θα πούν ότι θέλουν την επιλογή σε κλάσεις όπως την περιγράφω.

    και ότι αυτό το σύστημα οδηγεί στην του μικρομεσαίου ΕλΕπ δεν σε ενδιαφέρει; οπότε να είναι σε άλλο φορέα με τα δικά του μέτρα και σταθμά ειδικά φτιαγμένα για τους ΕΕ και με τα δικά του αποθεματικά, και το αντίστοιχο για τους μισθωτους. Τα μπλοκάκια πάνε στους μισθωτούς ή σους ΕΕ ανάλογα με το πως λογίζονται από την εφορία.

    εγώ θα το διατυπώσω διαφορετικά, αν κάποιος έχει πληρώσει πολλά πρέπει να πάρει πολλά.  σωστά

    έχεις πληρώσει Ειδικό Λογαριασμό καμιά 30 χρόνια και δεν σε ενδιαφέρει που είναι και τι θα γίνουν; θα τα πάρει όπως έχει προβλεφθεί και με το παραπάνω απ' ότι υπολογίζω.

    Δεν σε απασχολεί ότι αυτήν την στιγμή οι εισφορές σου είναι στο ΤΜΕΔΕ το οποίο δεν είναι Συνταξιοδοτκό Ταμείο και στην ουσία ο ΕΦΚΑ δεν έχει πάρει δραχμή από εσένα πριν την 1/1/17, δηλ στον ΕΦΚΑ άρχισες να ασφαλίζεσαι την 1/1/17. με απασχολεί τι σύνταξη θα πάρω και τί εισφορες θα δώσω για να πάρω αυτή την σύνταξη.

     

  11. 3 ώρες πριν, Tasos P said:

    σχετικά με την σύγκριση των Μισθωτών Μηχανικών με τους ΕλΕπ Μηχανικούς, το γεγονός ότι οι εισφορές των Μισθωτών υπολογίζονται βάση του μισθού τους δεν σημαίνει ότι και οι εισφορές των ΕλΕπ πρέπει να υπολογίζονται βάση των εσόδων τους. Αυτό οδηγεί στην εξαφάνιση της μικρομεσαίας τάξης των ΕλΕπ μηχανικών και αυτό αποδείχθηκε τα τελευταία 4-5 χρόνια. Εγώ έχω πεί και θεωρώ σωστή λύση να είναι όλοι με ίδια κριτήρια στον ίδιο φορέα ή εναλλακτικά με διαφορετικά κριτήρια αλλά σε διαφορετικούς φορείς.

    Γι' αυτό η καλύτερη λύση είναι οι κλάσεις, δέν διαφωνώ

    με τα 210 υποχρεωτικά για όλους συμφωνώ αλλά με την διαφοροποίηση ότι τα ελάχιστα, δηλαδή η ελάχιστη κλάση που απο κεί και πάνω θα μπορείς να επιλέξεις, να είναι συνάρτηση του εισοδήματος.

    και αν κάποιος θέλει μεγαλύτερη σύνταξη να τα πληρώσει από την τσέπη του. δεν διαφωνώ, να είναι τα ποσά ελεύθερα προς τα πάνω

    Και ένας μισθωτός αν θέλει μεγαλύτερη σύνταξη να τα πληρώσει από την τσέπη του. δεν διαφωνώ, να είναι τα ποσά ελεύθερα προς τα πάνω

    Ο εργοδότης θα του πληρώσει τα 2/3 * 210 της κλάσης που θα συμφωνηθεί μετον μισθωτό αλλά κατ' ελάχιστο αυτής που θα αντιστοιχεί στο εισόδημα = 140 και τα υπόλοιπα ο μισθωτός. Αν διαλέξει να πληρώνει 566 θα πρέπει να πληρώσει 566-140=426 από την τσέπη του.  Αυτά τα λές εσύ. Εγώ είπα αυτά.

    Μην ξεχνάς όμως ότι ο ΕλΕπ θα τα πληρώσει όλα από την τσέπη του, ακόμα και τα 210 και θα πληρώσει από την τσέπη του και τέλος επιτηδεύματος σε ετήσια βάση. και ο εργοδότης από την τσέπη του θα τα πληρώσει. Αν δεν θέλει να τα πληρώσει δεν θα προσλάβει.

    Πάντως αυτά τα links που παραθέτεις είναι πολύ παλαιά, αρχίζουν από το 2003 όταν ίσχυε άλλο σύστημα και δεν λένε τίποτα. Εσύ παραβλέπεις ότι αυτό που προτείνεις οδηγεί τους ΕλΕπ σε κατάρρευση. Αυτό δεν φαίνεται να σε ενδιαφέρει γι΄αυτό επιμένεις στο σύστημα υπολογισμού των εισφορών βάση του εισοδήματος. επιμένω σε ίδιο σύστημα, και όχι κατανάγκη αυτό των μισθωτών.

    για τα αποθεματικά δεν λες τίποτα, ποτέ δεν έχεις πάρει θέση. Τα αποθεματικά όπως έχω πει, με ενδιαφέρει να διαμοιράζονται αναλογικά με το ποιός τα πλήρωσε, δηλαδή το ποσοστό που προήλθε από μισθωτούς να το δικαιούνται οι μισθωτοί και το υπόλοιπο οι ΕΕ. Το ότι τα έχει το ΤΜΕΔΕ δεν με απασχολεί.

     

  12. 2 ώρες πριν, Tasos P said:

    βάζεις και τους Δημοσίους Υπαλλήλους, Στρατιωτικούς, Σώματα Ασφαλείας, Ιδιωτικούς Υπαλλήλους κάθε κατηγορίας και όλους τους Συνταξιούχους;; και τους συγκρίνεις με τους ΕλΕπ Μηχανικούς;;; ; συγκρίνει γενικά  μισθωτούς με μη μισθωτούςλέγαμε και για την σύγκριση μεταξύ μισθωτών μηχανικών και μη μισθωτών μηχανικών εδώ.

    Πως αντιλαμβάνεσται το γεγονός ότι η Κυβέρνηση το 2016 έδωσε όλη την περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΦΚΑ και τώρα ο ΕΦΚΑ δίνει όλη την περιουσία του πρώην ΤΣΜΕΔΕ στο ΤΜΕΔΕ. δηλ. οι ασφαλισμένοι μηχανικοί δεν έχουν πλέον δικαιώματα στα αποθεματικά που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις εισφορές τους. και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν μιλάει κανένας, το ΤΕΕ ούτε κουβέντα δεν έχει πει. τα αποθεματικά είναι πονεμένη ιστορία, είχαμε μια συζήτηση εδώ.

     

  13. 19 λεπτά πριν, Tasos P said:

    αν γίνει αυτό πιστεύεις ότι οι μισθωτοί θα βγουν κερδισμένοι; Αν γίνει αυτό θα πληρώνουν όλοι για το ίδιο εισόδημα το ίδιο ποσό για εισφορές και για ίδιες εισφορές θα παίρνουν την ίδια σύνταξη, δέν θα υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Όλοι το ίδιο θα είναι και απλά αυτοί με τις τεράστιες εισφορές θα πρέπει να πάρουν και τις τεράστιες συντάξεις ώστε να υπάρχει η ανταποδοτικότητα που ζητάει το ΣΤΕ. Το ερώτημα είναι γιατί δεν έχει γίνει ήδη αυτό και ακόμα το συζητάμε. Ποιοί πάνε κόντρα στην αξιοκρατία;;;

     

  14. 11 ώρες πριν, Tasos P said:

    η σύνταξη θα υπολογίζεται των εισφορών οι οποίες ΔΕΝ θα υπολογίζονται βάση του εισοδήματος όπως έλεγε ο ΝΚ (Νομος Κατρούγκαλου)

    και με πολύ υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, τουλάχιστον απ οτι λένε μέχρι τώρα, σύνταξη = εισφορές x 5 x %αναπλήρωσης + εθνική σύνταξη, όπως δηλαδή και ο "κατρούγκαλος".

    τι συζητάς εδώ; προσωπικές απόψεις καταθέτω

    μιλάμε τόσες μέρες και ακόμα δεν έχεις πει καθαρά την άποψη σου. πιό ξεκάθαρα δέν γίνεται

    το μόνο που έχεις πει καθαρά είναι οι εισφορές να υπολογίζονται βάση του εισοδήματος, να υπολογίζονται με τα ίδια κριτήρια οι εισφορές για μισθωτούς και ΕΕ  λέω, ζητάω πολλά;;;

    λες επίσης ότι οι "φτωχοί" δεν θα πρέπει να επωφελούνται από  τις εισφορές των "πλουσίων" αλλά θέλεις οι "πλούσιοι" να πληρώνουν πολλά βάση των εισοδημάτων τους.  Αφού δεν θα ωφεληθεί ο "φτωχός" εσένα τι σε νοιάζει πόσα θα πληρώσει ο "πλούσιος"; σου απάντησα σε άλλο σχόλιο.

    Αν γίνει αυτό που λες το σύστημα θα καταρρεύσει διότι με τις τεράστιες εισφορές των πλουσίων θα βγουν κάτι συντάξεις της τάξεως των 30000 ευρώ το μήνα, το σύστημα στην παραμικρή κρίση θα αποσταθεροποιηθεί. Γι' αυτό ο Νέος Νόμος τους βάζει όλους ισε συγκεκριμένες κλάσεις που είναι λίαν προβλέψιμες και εφικτές οι συντάξεις. το ΣΤΕ είπε ότι το σύστημα δεν ειναι ανταποδοτικό και συμφωνώ. Πρέπει οι τεράστιες συντάξεις να πάνε στις τεράστιες εισφορές για να υπάρχει ανταποδοτικότητα.

     

     

    9 ώρες πριν, georgios_m said:

    μια χαρά γνωρίζουν, όπως επίσης γνωρίζουν και το μεγαλύτερο ρίσκο που αναλαμβάνει ο ΕΕ και ο μπλοκάκιας να μην πάρει τελικά καμία αμοιβή. εάν δε το γνώριζαν δε θα ήταν τόσο δύσκολο να βρει κανείς μια μισθωτή εργασία ή να μπει στο δημόσιο, που θεωρητικά είναι η χειρότερα αμοιβόμενη δουλειά μηχανικού, επιστήμονα ή και τεχνίτη ακόμα... το δημόσιο το σιχαίνομαι.

    Τάσο: το θέμα ο κοκολέκο νομίζω το θίγει επειδή τον ανησυχεί ο τυχόν ανταγωνισμός μιας μισθωτής θέσης από έναν αλεξιπτωτιστή που έρχεται με μπλοκάκι. αν τα μπλοκάκια γίνουν ακόμα πιο ευέλικτα θα φάνε μερικές ακόμα θέσεις μισθωτών, μαζί με τα κεκτημένα δικαιώματα (ωράριο, άδειες κλπ). αν έχει τα προσόντα και την εμπειρία και κάνει ότι και ο άλλος και είναι και φθηνότερος, ας πάει να του πάρει την θέση του μισθωτού. Αξιοκρατικά πράγματα.

    Τέλος, ο λόγος που ο υπουργός δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τις συντάξεις είναι το ότι η κοινωνία διψάει για ελαφρύνσεις στον παρόντα χρόνο, ανεξαρτήτως των συνεπειών τους αργότερα. Και της προσφέρει λοιπόν αυτό που ζητάει. Τα υπόλοιπα (πχ ανώτερες κλάσεις κλπ) μπορεί και οι ίδιοι να μη τα έχουν σκεφτεί ακόμα, θεωρώντας απίθανο να τα επιλέξει κάποιος. Γιαυτό δέν θα πάμε μπροστά. Της αρπαχτής είμαστε όλοι. Αυξήσεις στις εισφορές και μειώσεις στις συντάξεις έπρεπε να κάνανε σταδιακά από το '80 και όχι τώρα.

     

    • Upvote 1
  15. Αν δεν μπορέσει να βρει την δουλειά με τα 2833€ θα μείνει με τα 1133€ και θα πάρει την σύνταξη που αναλογεί στα 200€ εισφορές.

    Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι είτε με το ισχύων σύστημα, είτε με κλάσεις το ίδιο είναι στην τελική άν το ανάγεις σε κόστος εργοδότη (μικτά).

    Αν τώρα αυτά το 300€ οδηγούν σε πολύ μεγαλύτερη σύνταξη, αυτό θα είναι κίνητρο να ψάξει να τα βρεί.

  16. 10 ώρες πριν, Tasos P said:

    φυσικά και προκύπτει πρόβλημα διότι οι μισθωτοί έχουν συνηθίσει ο Εργοδότης να πληρώνει τα περισσότερα.

    αν ο εργαζόμενος διαλέξει μεγαλύτερη κλάση θα τα πληρώσει από την τσέπη του και αυτό οι μισθωτοί δεν το θέλουν γιατί δεν έχουν μάθει να πληρώνουν μεγάλες εισφορές όπως οι ΕλΕπ. 

    Δές το σχόλιό μου πάνω για τα μικτά.

     

    7 ώρες πριν, georgios_m said:

    αυτό με το ποιός πληρώνει τις εισφορές των μισθωτών είναι λίγο θεωρητικό. πράγματι, δές το σχόλιό μου πάνω για τα μικτά.

     

    7 ώρες πριν, Tasos P said:

    αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σύνταξη στο τέλος. δές το σχόλιό μου πάνω για τα μικτά.

     

    7 ώρες πριν, georgios_m said:

    ε ναι, για να το ζητούν το αποδέχονται να είναι μειωμένη και η σύνταξη.ναι μεν αλλά δές και το σχόλιό μου πάνω για τα μικτά.

     

  17. 13 ώρες πριν, Tasos P said:

    οι κλάσεις ισχύουν μόνο για τους ΕΠ, οι εισφορές των μισθωτών γίνεται βάση του 13.3% 6.67%

    αλλά σου έφερα αυτό το παράδειγμα για να δεις το πρόβλημα που προκύπτει όταν εφαρμοστούν οι Κλάσεις και στους μισθωτούς επειδή εσύ έλεγες ότι πρέπει να απελευθερωθεί το σύστημα και στους μισθωτούς.

    Δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τους μισθωτούς μιας και τον εργοδότη τον ενδιαφέρουν τα μικτά. Οπότε, π.χ. τώρα με 1133€ μικτά, οι εισφορές για σύνταξη είναι 200€ (200/1133 = 17,65%). Αν θέλει ο μισθωτός να πληρώσει για μεγαλύτερη σύνταξη 500€ εισφορές ή θα πάει να βρεί δουλειά που θα ζητήσει 2833€ μικτά (500/2833=17,65%) και θα πεί μετά στο λογιστήριο τι ποσό εισφορές θέλει να του παρακρατείται, ή θα πληρώσει τα 300€ από την τσέπη του.

     

    10 ώρες πριν, georgios_m said:

    νομίζω πως μια σύγκριση που περιλαμβάνει και τα καθαρά μισθωτά επαγγέλματα (σερβιτόροι, υπάλληλοι σουπερμάρκετ κλπ) ξεφεύγει από το θέμα μας διότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός με ελ/επ που προσφέρουν την ίδια υπηρεσία. και το κυριότερο, οι αμοιβές, άρα και οι εισφορές τους είναι ήδη οι ελάχιστες! Αυτούς ακριβώς εννοώ. Εν πάση περιπτώση, αυτοί που είναι κανονικοί μισθωτοί και όχι ΕΕ ή με μπλοκάκι. Αυτοί πρέπει να γνωρίζουν τί παίζει με τους νόμους για τις εισφορές των ΕΕ ή των μπλοκάκιδων.

     

  18. 34 λεπτά πριν, Tasos P said:

    δηλ. ο εργοδότης θα δίνει τα 2/3 και ο εργαζόμενος το 1/3

    αλλά αν απελευθερωθεί και για τους μισθωτούς το σύστημα και ο εργαζόμενος διαλέξει την Κλάση των 566 δεν πιστεύω να έχει την απαίτηση ο εργοδότης να πληρώνει τα 2/3 του 566. Ισως η συμμετοχή του εργοδότη περιοριστεί στα 2/3 της ελάχιστης (210) Οπότε άλλος ένας λόγος που αποδεικνύει πόσο άκυρο σύστημα είναι οι κλάσεις.

     

    4 λεπτά πριν, georgios_m said:

    Οι νέοι μηχανικοί συνήθως ξεκινούν ως ελ/επ. Σπάνια να βρει κάποιος μισθωτή εργασία κατευθείαν. Εκτός άν δεν είναι μηχανικοί.

     

  19. 37 λεπτά πριν, Tasos P said:

    τι ποσοστό ο καθ' ένας. το εκάστοτε ποσοστό που ισχύει κάθε φορά (τώρα είναι 6,67% μισθωτός + 13,33% εργοδότης)

    εσύ όμως δίνεις περισσότερα στο "πλούσιο", αναλογικά, δηλ. η αναλογικότητα που εισηγείσαι είναι υπέρ του "πλούσιου". Και πού είναι το πρόβλημα. Ίσα κι όμοια είμαστε όλοι. Άν εγώ είμαι εξυπνότερος και καλύτερος και βγάζω περισσότερα γιατί να μήν απολαμβάνω και περισσότερα;;;;

    η απλή αναλογικότητα αυξάνει το 850 σε 930 όταν η max σύνταξη είναι 2500 Καλύτερα να προσφέρεις περισσότερα προς τις πάνω κλίμακες παρά προς τις κάτω. Βασικός λόγος ότι αναγκάζεις τον άλλο να επιδιώξει να δώσει περισσότερα γιατι πολύ απλά με τα λίγα θα πάρει ένα τίποτα για σύνταξη. Δηλαδή τον αναγκάζεις να βρεί μια καλύτερη δουλεια, να κυνηγήσει περισσότερους πελάτες, να σπουδάσει, κλπ κλπ. Οπότε έτσι τον κάνεις και καλύτερο. Αν δίνεις πολλά σε  αυτους που δίνουν λίγα, κάθονται σε αυτά και σταματάνε να βελτιώνονται.

     

  20. 12 λεπτά πριν, georgios_m said:

    Αποκλείεται να μην ξέρουν. Το στάδιο του ελ/επ το περνάνε σχεδόν όλοι πριν γίνουν μισθωτοί και δε το νοσταλγεί κανένας. Καταρχήν για τους νέους εννοώ. Που δέν το έχουν ψάξει ακόμα. Αλλά ξεχνάς ότι δέν ήταν όλοι κάποια στιγμή ΕΕ, υπάρχουν και μισθωτά επαγγέλματα.

    Συνήθως επειδή τροφοδοτήθηκαν και οι ίδιοι από κάποιο γονέα μισθωτό δείχνουν κατανόηση γι' αυτή την προσωρινή ταλαιπωρία... Σωστο κι αυτό

     

  21. 3 λεπτά πριν, Tasos P said:

    566/210 = 2.69

    2850/850 = 3.35

    δεν υπάρχει αναλογικότητα δέν υπονόησα απλή αναλογικότητα. Αν δεις δίνω δυο κριτήρια στην αναλογικότητα, την αξιοκρατία και την διαφορετικότητα.

    το ότι αυτός που πληρώνει 566 θα πάρει 2850 είναι κάτι που το υποθέτεις/εισηγείσαι εσύ; γιατί απ' ότι διάβασα η max σύνταξη θα είναι 2500 εννοείται πως όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις, που όμως θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άν είχαμε ικανούς ανθρώπους στην εξουσία.

    κάτι δεν πάει καλά τι έγινε πάλι;;;

    το ερώτημα όμως είναι και ποιός θα πληρώνει την εισφορά του μισθωτού ένα μέρος ο μισθωτός και ένα μέρος ο εργοδότης.

     

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.