Καλημέρα σας.
Σε χωριό με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων ο παππούς μου με την διαθήκη του έδωσε το σπίτι του στον πατέρα μου και στον θείο μου, σπίτι το οποίο βρισκόταν μέσα σε οικόπεδο 380 τμ. Το οικόπεδο ήταν εξ αδιαιρέτου.
Οι κληρονόμοι έκαναν πράξη αποδοχής της κληρονομιάς, χώρισαν το σπίτι στα δύο, και στην συνέχεια ο πατέρας μου κατεδάφισε το μισό σπίτι σε συμφωνία με τον αδερφό του και στην θέση του έκτισε ένα νέο, επιφάνειας 53τμ, σπίτι το οποίο στην συνέχεια έκανε γονική παροχή σε εμένα.
Ο θείος μου έκανε πωλητήριο το κομμάτι του σπιτιού του στον πρωτότοκο γιό του.
Ο ξάδερφος ξεκίνησε, ανανέωσε, και επέκτεινε το σπίτι του καταλαμβάνοντας κοινόχρηστο χώρο από το εξ αδιαιρέτου οικόπεδο, και βλέποντας την ανοχή μου συνέχισε τις αυθαιρεσίες καταλαμβάνοντας χώρους και χτίζοντας καλύβια από εδώ και από εκεί.
Μην μπορώντας να ανεχθώ τις αυθαιρεσίες του οι οποίες δεν είχαν σταματημό, του έκανα μήνυση, ήρθε η πολεοδομία, πληρώσαμε και οι δύο πρόστιμα και κάναμε νομιμοποιήσεις όλων των κτισμάτων και οι δύο μας.
Μια που η κατάσταση ήταν εκρηκτική, και για να σταματήσουν τα δικαστήρια του πρότεινα και δέχθηκε να κάνουμε μια συμβολαιογραφική πράξη διευθέτησης ορίων η οποία συνοδευόταν από τοπογραφικό διάγραμμα με την οποία πράξη και σχέδιο συμφωνούσαμε ποια κτίσματα και ποια μέρη του κοινού οικοπέδου ανήκουν στον κάθε έναν από εμάς, καθώς επίσης ποιοι είναι οι εναπομείναντες κοινόχρηστοι χώροι.
Με βάση τα τελευταία λοιπόν, ο ξάδερφος έχει 1 διώροφο κτίσμα 75τμ, ένα άλλο κτίσμα πιο πέρα από αυτό 15τμ, ένα άλλο κτίσμα 12τμ και μία εξωτερική σκάλα 8τμ.σύνολο 110τμ.
Εγώ έχω ένα σπίτι 53τμ και επειδή το οικόπεδο έχει μεγάλη κλίση έχω φτιάξει και μία αποθήκη 16 τ.μ. πάνω και πίσω από το κτίσμα μου, σύνολο 70 τ.μ.
Και φτάνω στις ερωτήσεις.
1. Η συμβολαιογραφική πράξη διευθέτησης ορίων είναι ουσιαστικά πράξη σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας οπότε παύει πλέον το οικόπεδο να είναι εξ αδιαιρέτου? Σε αυτήν την περίπτωση το οικόπεδο είναι χωρισμένο σε τμήματα 170τμ δικά μου, 160τμ του ξάδερφου και 50τμ κοινόχρηστοι χώροι...περίπου…
2.Ποιά είναι σε κάθε περίπτωση και εάν υπάρχουν εναπομείναντα τ.μ. για χτίσιμο στον καθένα μας? Και για την περίπτωση εξ αδιαιρέτου οικοπέδου αλλά και για την περίπτωση που η πράξη διευθέτησης ορίων είναι ουσιαστικά σύσταση κάθετων ιδιοκτησιών. Σε περίπτωση χωριστών οικοπέδων ο ξάδερφος δεν έχει φάτσα σε κοινοτικό δρόμο μεγαλύτερη των 10 μέτρων
Ο ξάδερφος ισχυρίζεται ότι τα έχουμε χωρίσει οπότε πάει ο καθένας μας στο κομμάτι του και χτίζει ότι θέλει, χωρίς άδειες κλπ. Έλα ρε ξάδερφε λέει λεφτά θα τους δίνουμε? χτίσε εσύ ένα δωμάτιο 10τμ που θέλεις και χτίζω και εγώ ένα δωμάτιο 30-40 τ.μ. στο δικό μου οικόπεδο.
Σας ευχαριστώ