(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)
Σε γήπεδο (επισυνάπτω τοπογραφικό σκαρίφημα):
Επιφανείας 1050μ2 εκτός σχεδίου, μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο
Υφίσταται:
Εξοχική κατοικία επιφανείας 50μ2 με άδεια λυόμενης οικίας τύπου ΣΕΝΟ του 1972
Κατασκευάστηκε με συμβατικό τρόπο (τοιχοποιία από οπτοπλινθοδομή) και επικάλυψη με φύλλα αμιαντοτσιμέντου (ΕΛΛΕΝΙΤ) πριν το 1975.
Το κτίσμα εδράζεται σε βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα επιφανείας 100μ2 η οποία παρουσιάζει ρυγματώσεις λόγω ελλιπούς θεμελίωσης.
Η κατοικία ηλεκτροδοτούνταν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90, όταν και εγκαταλείφθηκε.
Αρχικά, πρόκειται να εντάξω το κτίσμα στο Ν.4495/17 τακτοποιώντας το ως μη έχον άδεια και δηλώνοντας όλες τις κατασκευές επί του γηπέδου πρό του 1975.
Επιθυμία του ιδιοκτήτη είναι να (α) εκμεταλλευτεί το υφιστάμενο κτίσμα ή να το (β) αντικαταστήσει με ένα νέο στην ίδια θέση, επιφάνεια και όγκο.
Θεωρώ ότι:
α. Οι εργασίες που μπορεί να πραγματοποιήσει για την επισκευή του μπορούν να γίνουν μόνο με Άδεια Εργασιών Μικρής Κλίμακας (συμπεριλαμβάνεται και η ασφαλής απόρριψη των φύλλων του αμιαντοτσιμέντου) παρά το γεγονός ότι είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο.
β. Η έκδοση άδειας δόμησης σε μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο γήπεδο παρά την ύπαρξη προγενέστερης οικοδομικής αδείας είναι δύσκολο να βγεί.
Έχω σκεφτεί μήπως μπορούν να χρησιμοποιηθούν διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας της κατασκευής ή εργασίες στατικής ενίσχυσης της βάσης από οπλισμένο σκυρόδεμα ώστε να βγεί άδεια δόμησης νέας κατασκευής.
Θα ήθελα την άποψη σας συνάδελφοι περί αυτών των 2 μεθόδων αντιμετώπισης του θέματος και εάν έχετε κάποια άλλη ιδέα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.