Μετάβαση στο περιεχόμενο

ppanag

Core Members
  • Περιεχόμενα

    1.907
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    18

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από ppanag

  1. @thstam Δεν διαφωνώ, αλλά συμπληρώνω 

    1) Δεν φτάνει να μην το απορρίπτει το πρόγραμμα, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το λύνει κιόλας με όλους τους ελέγχους και τις διατάξεις που ισχύουν.

    2) Ακριβώς

    3) Αυτή είναι η ιδέα, αλλά τα περισσότερα προγράμματα δεν το λύνουν πραγματικά αυτό! Στην πραγματικότητα εδώ θα χρειαζόταν πρόγραμμα με πεπερασμένα στοιχεία για επίλυση οποιασδήποτε custom λύσης (διαγώνια ή καμπύλη πάχυνση) και όπλιση στο χέρι ή τουλάχιστον έλεγχο της όπλισης, γιατί σίγουρα θα στριμωχρούν τα πράγματα στο 25/50 του δοκαριού σε συνδυασμό και με την διαγώνια όπλιση της πάχυνσης.

    Ωραία τα παραπάνω, αλλά απαιτούν και τις ανάλογες αμοιβές ... Και μετά συζητάμε ότι θέλουν ...

  2. @Didonis

    Λογικό δεν είναι ?? Αφού τους επιτρέπεται η (κατά τα λοιπά εντελώς αντισυνταγματική) πολεοδόμηση και αποφασίζουν αυτοί που θα χτίζουμε, πώς θα χτίζουμε και πού όχι ... το επόμενο βήμα είναι, στον αύθονο ελεύθερο χρόνος τους, μεταξύ των σημαντικών αποφάσεων, να παράγουν και λίγη αρχιτεκτονική !!!

    Δεν χρειάζεται να τροποποιηθεί το Σύνταγμα, αφού αυτοί αποφασίζουν τι λέει το σύνταγμα ... κάτι σαν τον Τσάκ Νόρις, αλλά με αυξημένες αρμοδιότητες πλέον ... ψιλο-Φαραώ φάση 

  3. 8 λεπτά πριν, Didonis said:

    ... Αλλά ΜΗ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ.

    Στην Αρχιτεκτονική σύνθεση ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πρέπει.... ο καλός μελετητής θα βρει λύση καλή...

    Πρέπει υπάρχει μόνο όταν βαρέσει ο σεισμός.... 

    Και τίποτα να μη πάθει εγώ στη θέση σου θα ανησυχούσα 

    Μπράβο ... για να μην κουράζομαι να τα ξαναγράφω...

    @efthymios86 

    Σε ότι ξεφεύγει από την πεπατημένη θα πρέπει να είσαι έτοιμος να το μελετήσεις μόνος σου !!! Χωρίς προγράμματα και χωρίς να σου ξεφεύγουν κανονισμοί και κανονιστικές διατάξεις... Ακόμα και το "κομπιουτεράκι" που θα χρησιμοποιήσεις για το "πείραμά" σου, θα πρέπει να το τεστάρεις πρώτα.

    Οπότε επαναλαμβάνω κι εγώ: Και τίποτα να μη πάθει, εγώ στη θέση σου θα ανησυχούσα.

    Καλό είναι μετά την εφαρμογή μιας μελέτης να κοιμόμαστε ήσυχοι ...

    Το δε πρόγραμμα που θα το υπολογίσει ... εφόσον τελικά επιτρέπεται ... θα πρέπει πρώτα να σιγουρευτούμε ότι ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ.

    • Upvote 2
  4. Αυτό το ρώτησα δυο μηχανικούς και πήρα 3 διαφορετικές γνώμες έχει αρχίσει να με κουράζει τα τελευταία 25 χρόνια... 😅

    Προτείνω να ζητάτε γραπτή προσφορά εργασιών, συμπεριλαμβανομένου και του ερωτήματος αν απαιτείται άδεια πολεοδομίας, έγκριση άλλου φορέα, εισφορές προς δημόσιους φορείς ή οτιδήποτε άλλο αφορά το έργο ως υποχρέωση του ιδιοκτήτη και άπτεται της γνώσης και του αντικειμένου του μηχανικού.

    Από τα λεγόμενά σας καταλαβαίνω ότι δεν πήρατε τίποτα σπουδαίο γραπτά.

    Για να απαντήσουμε εμείς βέβαια θα έπρεπε να γνωρίζουμε τα στοιχεία της ιδιοκτησίας.

    Γενικά δεν υπάρχει περίφραφη χωρίς άδεια.

    Πολύ σωστά σκέφτεστε να διαφυλάξετε τη νομιμότητα του ακινήτου σας, ώστε να διαφυλάσεται και η αξία του ως περιουσιακό στοιχείο.

  5. @orestis_evg94 κατά τη γνώμη μου το πιο σωστό είναι να δηλωθούν 2 φύλλα καταγραφής κατηγορία 1: 

    1ο) Υπέρβαση δόμησης για τα 1 και 2 που αναφέρεις

    2ο) Λοιπές παραβάσεις για τα 4 και 5 που αναφέρεις

    Το 3 που αναφέρεις δεν είναι παράβαση, είναι μικρότερο του 2%, αλλά θα το ανέφερα σε κάθε περίπτωση, οπότε θα γίνει και τομή να το δείχνει και μπορεί να ενταχθεί στις λοιπές παραβάσεις αν δεν προκαλεί υπέρβαση του μέγιστου ύψους της περιοχής τότε (1968 βάσει όρων δόμησης τοπογραφικού άδειας) ΚΑΙ τώρα

  6. Άρθρο 41, παρ. 1, περ. η του Ν. 4495/17 για ΕΕΔΜΚ ... όπως ισχύει σήμερα... μπορείς να το κατεβάσεις από τα downloads 

    Εφόσον η ΕΕΔΜΚ εκδίδεται πλέον με ευθύνη μηχανικού, δεν είναι υποχρεωμένοι να το γνωρίζουν οι υπάλληλοι ... Αυτό που έχει μείνει μετέωρο είναι το ποιος ελέγχει τις άδειες αυτές, γιατί αυτό θα όφειλε να το γνωρίζει !!!

  7. Ρωτήστε στο ΤΕΚ που ανήκει η συγκεκριμένη δήλωση.

    Δυστυχώς όμως έχω την εντύπωση ότι και να το πληρώσουν δεν θα περαιωθεί η δήλωση, γιατί έχουν σταματήσει οι περαιώσεις. 

    Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο τον έχει το ΤΕΚ

     

  8. 45 λεπτά πριν, mikegad said:

    Δηλαδή δεν δέχεται το σύστημα Υ.Δ. ότι μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να συνάψει σύμβαση με εταιρία ΑΕΚΚ?

    Εδώ να τονίσουμε, προς ενημέρωση όλων των συναδέλφων, ότι αυτό έχει καταργηθεί αρκετά χρόνια (τουλάχιστον από το ΦΕΚ 1843Β του 2020) και είναι υποχρεωτικό να συνάπτεται σύμβαση.

    * Το σύστημα δέχεται ακόμα και αθλητικές εφημερίδες σε pdf ... με μικρότερη ποινή από σκόρπιες ΥΔ 😂

    ** Ευτυχώς προς το παρόν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα ελέγχει ο μηχανικός (το γράφει κιόλας: "με ευθύνη μηχανικού") και όχι "το σύστημα" ... Το AI δεν έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο στην Ελλάδα.

    52 λεπτά πριν, Tim22 said:

    Καλημέρα, σε ευχαριστώ πολύ. Το ερώτημά μου είχε να κάνει κυρίως με το ποιός μπορεί να συνάψει τη σύμβαση με τον φορέα ανακύκλωσης αν εμείς απλώς εκδίδουμε την άδεια. Καταλαβαίνω ότι είτε την κάνει ο εργολάβος και αυτός δηλώνεται μετά ως διαχειριστής ΑΕΚΚ ή μπορεί να την κάνει και ο ιδιοκτήτης/κύριος του έργου άρα να δηλωθεί αυτός. Είναι λάθος αυτό που λέω;

    Να πούμε εδώ ότι ο εργολάβος μπορεί να είναι διαχειριστής αν και εφόσον υπογράψει εργολαβικό συμβόλαιο ή συμφωνητικό ανάθεσης, το οποίο θα συνοδεύει τις ανωτέρω αιτήσεις προς απόδειξη της σχέσης του με το έργο ... όχι εργολάβος στα λόγια.

    • Thanks 1
  9. Θα ενημέρωνα οπωσδήποτε τον ΕΦΚΑ με συμπληρωμάτικό πίνακα και αίτηση μεταβολών !!!  (δυστυχώς δεν γίνεται ηλεκτρονικά ακόμα)

    Το να γίνει μια ενημέρωση του φακέλους της άδειας μετά, είναι μια απλή τυπική διαδικασία, αφού θα έχετε στα χέρια σας όλα τα συμπληρωματικά απαιτούμενα έγγραφα.

    • Thanks 1
  10. On 8/7/2024 at 5:35 ΜΜ, petros71 said:

    Λάθος στον πίνακα 1Α και 1Β ΕΦΚΑ χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση οικοδομικής άδειας λόγω προδήλου σφάλματος και να ανέβουν ξανά;

    (EDIT: οι υπόλοιπες εισφορές είναι σωστές)

    Ο μεταγενέστερος έλεγχος έχει ολοκληρωθεί; Πώς και δεν πρόσεξαν το λάθος; (1 πράγμα έμεινε να ελέγξουν 😂)

    Η ΥΔΟΜ ελέγχει τον ΠΙΝΑΚΑ 1, ώστε να βεβαιώσει ότι ταιριάζει με τα πολεοδομικά στοιχεία της άδειας και συνεπώς ότι πληρώθηκε η σωστή προκαταβολή που λέει και ο  gousgousgounis πολύ σωστά ... Τα σημαντικά είναι στον ΕΦΚΑ όμως, όπου το έργο πρέπει να έχει σωστή εικόνα. Μήπως είναι σημαντικότερο να γίνει μεταβολή του έργου στον ΕΦΚΑ και να πληρωθεί η ανάλογη συμπληρωματική προκαταβολή (αν προκύπτει) ???

    Όταν διορθωθεί ο πίνακας, θα αυξηθεί ο αριθμός απαιτούμενων ημερομισθίων ή θα μειωθεί ???

     

    • Upvote 1
  11. @Christos Το σχέδιο της σύστασης ορίζει τα "όρια" των ιδιοκτησιών (σαν τους χάρτες που ορίζουν τα σύνορα κρατών).

    Το σχέδιο της οικοδομικής άδειας ορίζει ποιές κατασκευές είναι πολεοδομικά νόμιμες. 

    Μέσα στα όρια της ιδιοκτησίας (της θέσης πάρκινγκ), τι οικοδομικές κατασκευές υπάρχουν ??? Αυτές τις κατασκευές τις συγκρίνεις με το σχέδιο της οικοδομικής άδειας και κρίνεις αν έχει γίνει κάποια αυθαίρετη κατασκευή, ώστε να τους στείλεις ταμείο, διαφορετικά, αν είναι απλά πυλωτή στο σημείο της θέσης στάθμευσης, τότε είναι νόμιμη η συγκεκριμένη θέση πάρκινγκ και μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό ταυτότητας, χωρίς να απαιτείται τακτοποίηση. 

    • Upvote 2
  12. 14 ώρες πριν, Pavlos33 said:

    Δείτε και την παρ. Γ σελ. 14

    Ως  προς  το  τοπογραφικό  διάγραμμα  που  συνοδεύει  το Πιστοποιητικό  Πληρότητας  Ταυτότητας  Κτιρίου  / Διηρημένης Ιδιοκτησίας, θα πρέπει επί της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας  Κτιρίου  /  Διηρημένης  Ιδιοκτησίας  να αναγράφεται ότι: «το ακίνητο αποτυπώνεται στο από [....] τοπογραφικό διάγραμμα του  μηχανικού  [...]  (ΚΗΔ  ....)  που  συνοδεύει  την  παρούσα Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας» και  να  μην  αναγράφεται  η  σχετική  δήλωση  στο τοπογραφικό  διάγραμμα,  καθώς  το  τοπογραφικό διάγραμμα  λαμβάνει  άπαξ  έναν  μοναδικό  αριθμό  ΚΗΔ και  ισχύει  εσαεί  εν  αντιθέσει  με  το  Πιστοποιητικό  Πληρότητας  Ταυτότητας  Κτιρίου  /   Διηρημένης Ιδιοκτησίας  που  έχει  συγκεκριμένη  διάρκεια  ισχύος  [δύο (2) μήνες]. 

    Το παραπάνω, μάλλον αποτελεί μη εξουσιοδοτημένη "παραγωγή" νόμου αφού δεν αναφέρεται στο σώμα του νόμου 4495 τέτοια υποχρέωση αναγραφής πάνω στο Π.Π.ΗΤΚ. Προφανώς !!!

    Κάπου τα έχουν μπερδέψει λίγο με τα τοπογραφικά. Στην αμέσως προηγούμενη παρ. Β σε συνέχεια των εξαιρέσεων που δίνει ο νόμος για την μη σύνταξη νέου τοπογραφικού που να συνοδεύει τις βεβαιώσεις άρθρου 83 αναφέρουν ότι

    Β.  Το  συγκεκριμένο  τοπογραφικό  διάγραμμα  είναι διαφορετικό, και δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό, από το τοπογραφικό διάγραμμα που προσαρτάται στη πράξη, με το  οποίο  περιγράφεται  το  ακίνητο,  και  συνυπογράφεται από τα συμβαλλόμενα μέρη και  το συμβολαιογράφο και ενσωματώνει  όλες  τις  δηλώσεις  και  υπεύθυνες  δηλώσεις του  μεταβιβάζοντος  και  του  συντάκτη  μηχανικού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. 

    Τι πάει να πει διαφορετικό τοπογραφικό. Δηλαδή, άλλο τοπογραφικό στη βεβαίωση, άλλο θα προσαρτηθεί στην συμβολαιογραφική πράξη;

    Εδώ θέλει να πεί: "Ένα χαρτί ρε παιδιά .... με φόντο το οικόπεδο, για να δηλώσουμε 5 πράγματα όλοι μαζί !!!... γ@#$μω τα ΚΗΔ μου ... παλιά γράφαμε όσες παραπομπές θέλαμε..."  χααχαααχααα

     

    Πολύ καλές οι προτάσεις αυτές και συμφωνώ !!! Όταν γίνουν νόμος, ενημερώστε με !!! 

    Το τοπογραφικό γίνεται για το οικόπεδο και όχι για το ΠΠΗΤ, άρα το σωστό είναι το ΠΠΗΤ να αναφέρεται στο τοπογραφικό και όχι το ανάποδο, αναφέρομαι κυρίως σε αδόμητα που δεν έχουν τοπογραφικό και καλώς εφαρμόστηκε και η ηλεκτρονική υποβολή ΚΗΔ για πολλούς λόγους. 

    Τα προβλήματα που είχα εντοπίσει κι εγώ είναι τα εξής: 

    α) το να αναγράφεται στο τοπογραφικό ότι συνοδεύει ένα πιστοποιητικό το οποίο λήγει σε 2 μήνες το καθιστά "μιας χρήσης" και ακυρώνει την όλη μελέτη του τοπογραφικού (ούτε αυτό αναφέρεται σε κανένα Νόμο, ότι το τοπογραφικό συντάσσεται κάθε 2 μήνες)

    β) Όταν ο τοπογράφος ΔΕΝ είναι ο ίδιος που συντάσσει το ΠΠΗΤ, δημιουργήται ένας φαύλος κύκλος με το τοπογραφικό να πηγαίνει γύρω-γύρω μέχρι να γραφτεί το σωστό/τελικό/ισχύον ΠΠΗΤ και μετά να ζητηθεί να ξαναγραφτεί γιατί έληξε, ΑΦΟΥ τσακωθούν για το ποιός υπογράφει τι, πάνω στο έρμο τοπογραφικό !!! 

    Εδώ βλέπω ότι υπάρχει πρόβλημα, ενώ αν δεν αναγραφόταν το ΠΠΗΤ πάνω στο τοπογραφικό θα μπορούσε αυτό το τοπογραφικό να χρησιμοποιηθεί για όλες τις μετέπειτα μεταβιβάσεις, χωρίς ακατανόητες σημειώσεις τρίτων πάνω του. 

     

     

    • Upvote 3
  13. @Tim22 OK. Και πότε σκέφτεται ο συνάδελφος να την περαιώσει ?? Σας ανέφερε κάποια συγκεκριμένη χρονιά??

    Πληροφοριακά Ν. 4495/17, άρθρο 99:

    Ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, α) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 για δηλώσεις με ημερομηνία πληρωμής παραβόλου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022, και β) εντός εικοσιτεσσάρων (24) μηνών από την πληρωμή του παράβολου για δηλώσεις με ημερομηνία πληρωμής παραβόλου από την 1η Ιανουαρίου 2023.

    • Like 1
  14. Για να ξεκαθαρίσει το κόστος πρέπει πρώτα να αποφασίσετε τι εργασίες θα κάνετε και σε καμία περίπτωση μη δεχτείτε τιμή ανά μέτρο ανά κιλό κλπ. Θέλετε συνολική τιμή και Θέλετε πρώτα ΜΕΛΕΤΗ με σφραγίδα και υπογραφή, που θα υποδείξει τις εργασίες... όχι απλά γνώμες και απόψεις!!!

    • Like 1
    • Thanks 1
  15. @JOANN Δηλαδή στον τίτλο κτήσης "φύτρωσε" μια θέση στάθμευσης που δεν υπάρχει στη Σύσταση ???

    Μήπως αναφέρεται στον τίτλο κτήσης κάποια άλλη συμβολαιογραφική πράξη ???

    Θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη ότι απαιτείται δικηγόρος γενικότερα για έρευνα στο υποθ/κειο και νομική ερμηνεία γέννεσης της θέσης στάθμευσης με έλεγχο καί της νομικής νομιμότητας εκτός της πολεοδομικής νομιμότητας του παρακολουθήματος αυτού.

    Υποθετικά θα απαντήσω και στο ερώτημα: "Έλεγχο νομιμότητας της θέσης στάθμευσης με ποια σχέδια πρέπει να κάνουμε?":  

    Ο έλεγχος πολεοδομικής νομιμότητας γίνεται πάντα με τα σχέδια της οικοδομικής άδειας, αφού πρώτα εντοπίσουμε τα όρια κάθε ιδιοκτησίας από τα σχέδια της Σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας (***τα σχέδια αυτά μπορεί να προϋπάρχουν της σύστασης αν έχει προηγηθεί προσύμφωνο, εργολαβικό ή άλλη συμβολαιογραφική προπράξη).

    • Like 1
    • Upvote 1
  16. Αν ήξερε η συμβολαιογράφος από άδειες θα μου έκανε εντύπωση .... εδώ οι μηχανικοί δυσκολεύονται να εντοπίσουν την κατάλληλη άδεια. Προφανώς απάντησε λανθασμένα, αλλά δικαιολογείται αφού δεν έχει ούτε τη γνώση, ούτε την αρμοδιότητα να απαντήσει.

    Αφού λοιπόν στα σχέδια της οικοδομικής άδειας φαίνονται δύο καταστήματα θα πρέπει να γίνει πρώτα ενοποίηση είτε με άδεια, είτε με τακτοιποίηση και μετά έκδοση οποιασδήποτε άλλης άδειας. 

    • Like 1
    • Upvote 1
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.