Μετάβαση στο περιεχόμενο

dieselakias

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    3
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Φήμη στην κοινότητα

-4 Κακή

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ιδιώτης

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Ας το πάρουμε από την αρχή. Μένω σε ένα σπίτι που έχει πρόβλημα υγρασίας από τη διαφορά εσωτερικής-εξωτερικής θερμοκρασίας. Με τα δεδομένα της τωρινής μου οικονομικής κατάστασης δεν μπορώ να μετακομίσω ακόμα, ούτε φυσικά ενδιαφέρομαι να κάνω κάποια επεμβατική μέθοδο αποκατάστασης του τύπου να βάλω θερμοπρόσοψη. Προκειμένου να περιορίσω το πρόβλημα έστω της εμφάνισης μούχλας (που δεν είναι τραγικό, αλλά υπαρκτό), σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω πυριτικά άλατα στους τοίχους. Τα πυριτικά άλατα χρησιμοποιούνται ως ενέματα στα θεμέλια ενός σπιτιού σε περιπτώσεις ανοδικής υγρασίας, ενδυναμώνουν και αδιαβροχοποιούν το τσιμέντο σχηματίζοντας εσωτερικά στους πόρους του μία μόνιμη κρυσταλλική δομή σαν του γυαλιού (γι' αυτό και τα προϊόντα αυτής της οικογένειας, πχ, πυριτικό λίθιο, ονομάζονται και υδρύαλοι). Πυρητικά άλατα χρησιμοποιούνται επίσης σε βιομηχανικά τσιμεντένια δάπεδα και σε μωσαϊκά (κρυσταλοποίηση), ακόμη και σε κάποια χρώματα για τοίχους. Επειδή αυτό που ρωτάω είναι πολύ τεχνικό, αλλά αποτελεί ενδεχομένως μία ικανοποιητική για τα δεδομένα μου λύση, σκέφτηκα να θέσω το ερώτημα σε αυτό το φόρουμ προκειμένου να μου απαντήσει κάποιος που έχει εμπειρία με το συγκεκριμένο υλικό. Το να λαμβάνω απαντήσεις του τύπου "άλλαξε σπίτι" από εξειδικευμένους επιστήμονες θεωρώ ότι αγγίζει τα όρια της ειρωνείας. (να αλλάξω σπίτι; πώς και δεν το σκέφτηκα...). Είναι σαν να σας λέει κάποιος "οι τοίχοι έχουν κάνει ρωγμές, πώς διορθώνεται;" και να του απαντάτε "ξήλωσέ το σπίτι απ' τα θεμέλια". Προφανώς υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην τετ-α-τετ επικοινωνία και στην επικοινωνία μέσω ενός φόρουμ, αλλά αυτή η ελαφριά επιπολαιότητα απαντήσεων αυτής της αισθητικής θεωρώ ότι δεν συνάδει με έναν σοβαρό επιστήμονα και δεν προσάδει στην επιστημονική του ιδιότητα.
  2. Παιδιά, συγνώμη κιόλας αλλά δεν ζήτησα να μου δώσετε αυτονόητες προτάσεις του τύπου "άλλαξε σπίτι" ή "φώναξε μηχανικό". Προφανώς αυτές είναι οι πρώτες λύσεις που έρχονται στο μυαλό κάποιου όταν αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα, δεν είμαι τόσο χαζός για να μην τις έχω σκεφτεί. Με τις τιμές που έχουν πάει τα ενοίκια λόγω airbnb στην παρούσα φάση για να βρεις αξιοπρεπές σπίτι θες ενοίκιο τουλάχιστον 400 ευρώ το μήνα. Επίσης ο μηχανικός, όσο καλή και επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάλυση κι αν μου δώσει, αυτά που θα μου πει θα είναι επί της ουσίας αυτά που ήδη ξέρω. Δεν μιλάμε για ανιούσα υγρασία, ούτε για υγρασία που προέρχεται από πχ σπασμένο σωλήνα - είναι υγρασία που προκαλείται από τη διαφορά θερμοκρασίας του εξωτερικού με τον εσωτερικό χώρο, η ζέστη υγροποιείται πάνω στους κρύους τοίχους και άρα η λύση είναι κάποια θερμοπροσοψη ή χειρότερα εσωτερική μόνωση. Αλλά δεν έχω από 3 ως 5 χιλιάρικα διαθεσιμα για να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Η ερώτηση μου είναι αν κάποιος μηχανικός έχει δοκιμάσει επάλειψη με πυριτικά άλατα στους τοιχους για να αποτρέψει έστω την εμφάνιση μούχλας σε παρόμοιο πρόβλημα. Είναι αρκετά ξεκάθαρο το ερώτημα. Και δεν σχετίζεται με άλλα νήματα στο φόρουμ. Αυτά και ευχαριστώ για το χρόνο σας.
  3. Παιδιά καλησπέρα, έχω πρόβλημα υγρασίας σε διαμέρισμα που μένω, λόγω του ότι δεν ανάβει η πολυκατοικία καλοριφέρ. Το πρόβλημα ενισχύεται από το γεγονός ότι το σπίτι είναι τυφλό, και από την πλευρά που υπάρχουν παράθυρα είναι κλειστό περιμετρικά από άλλες πολυκατοικίες, με αποτέλεσμα να μην το φτάνει ο ήλιος. Η διαφορά που προκαλεί αυτή η εμπνευσμένη οικοδομική καλλιτεχνία είναι τόσο αισθητή που δεν μπορώ να καταλάβω τι καιρό κάνει έξω: η θερμοκρασία στο σπίτι είναι πάντα τουλάχιστον 5 βαθμούς πιο κάτω. (Κάποιες φορές βγαίνω από το σπίτι με μπουφάν νομίζοντας ότι έξω έχει παλιόκαιρο, ενώ έχει λιακάδα...). Γνωρίζω ότι πέραν της εσωτερικής θέρμανσης, η προτεινόμενη λύση είναι κάποια θερμοπρόσοψη, όμως ούτε έχω τα χρήματα να το κάνω, ούτε είναι δικό μου το σπίτι για να μπω στη διαδικασία. Επιπλέον οι τοίχοι εξωτερικά έχουν κάποια στοιχεία (διάφορα είδη σωληνώσεων) που καθιστά δύσκολη την εγκατάσταση, τουλάχιστον όχι χωρίς να προηγηθούν άλλες εργασίες. Η παραπάνω κατάσταση εννοείται ότι προκαλεί και το φαινόμενο της μούχλας, πράγμα που με ενοχλεί κυρίως για τους γνωστούς λόγους υγείας. Αναρωτιέμαι λοιπόν τι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω προκειμένου να μετριάσω έστω το συγκεκριμένο πρόβλημα, με κάποιο επαλειφόμενο ή άλλο υλικό. (Λύσεις τύπου "αφυγραντήρας" αποκλείονται γιατί η ΔΕΗ μου έστειλε κάτι λογαριασμούς λες και το σπίτι μου είναι εργοστάσιο). Θα ήθελα πάνω σε αυτό να ρωτήσω αν η ιδέα της επάλειψης των τοίχων (εσωτερικά; εξωτερικά;) με διάλυμα πυριτικών αλάτων είναι καλή ιδέα. Η λογική μου είναι να σταματήσω την απορρόφηση του νερού που σχηματίζεται από την υγροποίηση στην τοιχοποιία, δηλαδή το νερό που δημιουργείται να φεύγει με τη μορφή υδρατμών από τους τοίχους αντί να απορροφάται και να μουχλιάζει ο τοίχος. Ξέρω ότι χρησιμοποιούνται στην ανοδική υγρασία για να μπλοκάρουν το νερό, και θέλω να ρωτήσω αν αυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν ιδέα. Ποια είναι η άποψή σας; Μετά σκέφτηκα μικρονιζέ αστάρι με αντιμουχλικό χρώμα, αλλά φοβάμαι για τη διάρκεια του αποτελέσματος. Αυτή θα είναι η δεύτερή μου επιλογή, αν η πρώτη δεν γίνει.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.