Καλησπέρα στο forum & Καλά Χριστούγεννα!
Ως νέο μέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημιουργούς και συμμμετέχοντες στο forum, διότι δίνονται ουσιαστικές & έγκυρες απαντήσεις απο επαγγελματίες ποου γνωρίζουν καλά το αντικείμενό τους. Ειδικά σε θέματα που απαιτούν μεγάλο κόστος επένδυσης -όπως η αντλία θερμότητος- είναι σημαντικό η πληροφόρηση να είναι απο γνώστες και όχι του τύπου "μου είπε ο τάδε", "άκουσα απο έναν που έβαλε" κλπ κλπ.
Στην πολυκατοικία μας έχουμε πάψει να ανάβουμε καλοριφέρ εδώ και 3-4 χρόνια, λόγω κρίσης και υψηλού κόστους πετρελαίου. Επειδή λοιπόν η κατάσταση είναι ανυπόφορη, προσανατολίζομαι στο να τοποθετήσω αντλία θερμότητος.
Τα δεδομένα του διαμερίσματος μου είναι τα εξής:
-Δροσιά Αττικής, περοχή με πολλή υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες.
-Διαμέρισμα 165τμ σε ένα επίπεδο, κατασκευής 1985 περίπου, 1ος όροφος απο κάτω πυλωτή, εκτεθειμένο/ελέυθερο στον αέρα στην βόρεια,ανατολική, νότια πλευρά του και μεσοτοιχία με άλλο διαμέρισμα μόνο στην δυτική του πλευρά.
-Υψος ταβανιού 2,80m. Διπλά παράθυρα αλουμινίου, 8 μπαλκονόπορτες περιμετρικά. Μόνωση κάκιστη, πιθανολογώ ότι έχει υαλοβάμβακα ο οποίος με τα χρόνια έχει καθίσει. Απο ένα site που υπολογίζει θερμικές απώλειες (δεν ξέρω αν είναι αξιόπιστο), μου έβγαλε αυτά τα δεδομένα (δεν τα καταλαβαίνω,ίσως οι ειδικοί να σας διαφωτίσουν) 26186,02 Watt, 22519,98 Κ Cal/h, 158,70 Watt/m2, 136,48 KCal/h/m2.
Έχω κάνει μία πρώτη έρευνα στο διαδίκτυο και έχω διαβάσει διάφορα, και μου έχουν προκύψει οι εξής απορίες:
1. Ποιό είναι τομκριτήριο βάσει του οποίου επιλέγω τύπο αντλίας, μεταξύ χαμηλών, μεσαίων και υψηλών θερμοκρασιών?
2.Τι μελέτη χρειάζεται για να υπολογιστούν ποιά KW αντλίας είναι ιδανικά για το διαμέρισμά μου?
3. Μια αντλία θερμότητος χρειάζεται ετήσιο service? Αν ναι, ποιό είναι κατά προσέγγιση το κόστος του και ποιά μέρη της αντλίας μπορεί να παρουσιάσουν βλάβη?
4.Τι διάρκεια ζωής έχει μια αντλία θερμότητος?
5.Η Θερμοκρασία σχεδιασμού (που λαμβάνεται ως θερμοκρασία βάσης), εξαρτάται απο την περιοχή και ποιά είναι η μέση θερμοκρασία της?
6.Βάσει των δεδομένων μου, υπάρχει μια πρόβλεψη μηνιαίας κατανάλωσης? Ισχύει ότι υπάρχει πρόγραμμα προσομοίωσης συγκεκριμένης εταιρείας που σου βγάζει πρόβλεψη κατανάλωσης?
7. Τα σώματα καλοριφέρ που έχω ήδη εγκατεστημένα συνεργάζονται με την αντλία θερμότητος ή πρέπει να αλλάξω και σώματα? Έχω διαβάσει ότι τα σώματα καλοριφέρ που δουλεύαν με καυστήρες πετρελαίου, μπορούν να συνεργαστούν μόνο με αντλίες υψηλών θερμοκρασιών. Ισχύει αυτό?
Συμπτωματικά, πριν απο μια-δυο μέρες ένας φίλος μου είπε ότι υπάρχουν καυστήρες υγραερίου, που λειτουργούν ακριβώς όπως του φυσικού αερίου αλλά επιλεγονται σε περιοχές όπως η Δροσιά που δεν έχει πάει ακόμα το Φυσικό Αέριο.
Το καλό είναι -κατά τα λεγόμενά του- ότι οι καυστήρες αυτοί λειτουργούν και με Φυσικό Αέριο, οπότε ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΑΝ φτάσει το 0Φυσικό Αέριο, δεν χρειάζεται να αλλάξεις καυστήρα.
Απ'ότι μου είπε αγοράζεις 1-2 μπουκάλες υγραερίου (διότι στις περισσότερες πολυκατοικίες δεν μπορείς να βάλεις δεξαμενή οι οποίες σε βγάζουν χοντρικά για 15 μέρες. Σαν λύση δεν ακούγεται άσχημη, ιδιαίτερα απο την πλευρά ότι το κόστος της είναι το 1/4 της αντλίας θερμότητας.
Αξίζει μια τέτοια λύση έναντι της αντλίας θερμότητας?