Μετάβαση στο περιεχόμενο

kantenos

Members
  • Περιεχόμενα

    13
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

kantenos's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

2

Φήμη στην κοινότητα

  1. Θα έχεις πρόβλημα. Πρέπει να κάνεις υποβολή μέχρι την λήξη της προθεσμίας. Δεν χρειάζεται να στείλεις την αίτηση στην τράπεζα ξανά. Κάνε υποβολή για έλεγχο κ πιστοποίηση.
  2. Θα πρέπει να προσέξεις το συνολικό ποσό των προκαταβολών που θα πάρουν όλοι οι προμηθευτές να μην ξεπερνάει το ποσό του δανείου που θα προκύψει από τα τελικά τιμολόγια. Επίσης η προκαταβολή του κάθε προμηθευτή να είναι μικρότερη από το ποσό του τιμολογίου του.
  3. Επισυνάπτω από τον οδηγό του προγράμματος: '' Για μονοκατοικία, η διαφορά (m2) μεταξύ ωφέλιμης επιφάνειας ΠΕΑ και επιφάνειας κύριας χρήσης της οικοδομικής άδειας ή/καιάλλου νομιμοποιητικού εγγράφουδεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7m2. Η επιφάνεια κύριας χρήσης της οικοδομικής άδειας ή/καιάλλου νομιμοποιητικού εγγράφου πρέπει να ταυτίζεται με την επιφάνεια κύριων χώρων που έχει δηλωθεί στο Ε9, αθροιζόμενης στην τελευταίατυχόν επιφάνειας κύριας χρήσης (m2) γιατην οποία έχει γίνει υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών(προσκομίζεται η δήλωση υπαγωγής του αυθαιρέτου ) και δεν έχει δηλωθεί στο Ε9. Εάν, τόσο για μεμονωμένο διαμέρισμα όσο και για μονοκατοικία, δηλωθεί ότι η θερμαινόμενη επιφάνεια (ωφέλιμη επιφάνεια βάσει ΠΕΑ) δεν συμφωνεί με την επιφάνεια κύριας χρήσης που δηλώνεται στο Ε9 (η οποία ωστόσο έχει δηλωθεί ορθά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις), τότε πριν την Υπαγωγή στο πρόγραμμα θα προηγηθεί σχετικός έλεγχος από τον Δικαιούχο του προγράμματος ότι τα ανωτέρω στοιχεία (οικοδομική άδεια ή/και άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, Ε9, ΠΕΑ) συνάδουν μεταξύ τους'' Αυτό που μας λέει λοιπόν ο οδηγός είναι ότι εάν έχεις περισσότερο από 7 τμ διαφορά μεταξύ Ε9 κ ΠΕΑ η αίτηση σου πάει ειδική περίπτωση προς έλεγχο. Υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις μονοκατοικιών για παράδειγμα όπου βάση νομοθεσίας στο Ε9 πρέπει να δηλωθεί κ το κλιμακοστάσιο ενώ στο πεα όχι. Άλλη περίπτωση είναι διαμέρισμα που στο συμβόλαιο αναφέρονται μόνο τα μικτά τμ. Στο ε9 δηλώνονται τα μικτά τμ Χ0,9. Για αυτές τις περιπτώσεις παρόλο που δεν υπάρχει αυθαιρεσία μπορεί να υπάρξει διαφορά μεγαλύτερη από 7τμ. Το πρόγραμμα δεν σε απορρίπτει αλλά σε πάει για έλεγχο πριν την υπαγωγή.
  4. Αναγκαστικά βάζεις άνεργη στην αρχή. Μετά στην κατηγορία επαγγέλματος μπορείς να βάλεις οικιακά.
  5. Σε 2 διαφορετικές τράπεζες πήρα προέγκριση με την βεβαίωση Ιανουαρίου.
  6. Εφόσον δεν υπάρχει αυθαιρεσία τότε ο έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή θα είναι θετικός. Όταν ελέγξουν την αίτηση θα σας ζητήσουν κάποια δικαιολογητικά ώστε να πιστοποιήσετε ότι δεν υπάρχει αυθαιρεσία κ ορθά δηλώθηκαν τα τμ στο Ε9. Εφόσον προσκομίσετε αυτά που σας ζητήσουν θα περάσει η αίτηση στο στάδιο προς υπαγωγή.
  7. Το δέχονται του Ιανουαρίου. Δεν υπάρχει πιο πρόσφατο.
  8. Μπορείς να εκδώσεις ΠΕΑ σε διαφορετική κτιριακή μονάδα. Δεν ισχύει το ασυμβίβαστο στην περίπτωση σου.
  9. Πλαστή δεν είναι η απόδειξη γιατί η εταιρία πληρώνεται για μία υπηρεσία που προσέφερε υπάλληλος της. Ο μισθωτός είναι καλυμμένος φορολογικά σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο προσκομίζοντας την απόδειξη αυτή. Η ίδια λογική υπάρχει σε πολλά επαγγέλματα. Σε λογιστικό γραφείο με πολλούς λογιστές υπαλλήλους ο καθένας χρεώνεται κ υπογράφει για τους πελάτες που αναλαμβάνει. Τις αποδείξεις τις κόβει η εταιρία. Επίσης να σημειώσω ότι εταιρίες νομικής μορφής χωρίς υποχρεωτικά να έχουν κάποιο μέλος με την ιδιότητα του μηχανικού εγγράφονται στο βιβλίο τεχνικών επωνυμιών του τεε κ έχουν πρόσβαση στο σύστημα αμοιβών του τεε. Νομοθεσία δεν έχω το χρόνο να ψάξω αυτή τη στιγμή. Έχω προσωπική εμπειρία κ καθοδήγηση από τον λογιστή μου κ από το ΤΕΕ κ αυτό παρέθεσα προσπαθώντας να βοηθήσω τον συνάδελφο που έθεσε το ερώτημα κ οποιοδήποτε άλλον στο μέλλον θα είχε αντίστοιχη απορία. Έχουν περάσει χρόνια από τότε βέβαια. Θα είχε ενδιαφέρον ο συνάδελφος που έθεσε το ερώτημα αφού καταλήξει κάπου ψάχνοντας (τεε, λογιστή κτλ) να μας παραθέσει την αντίστοιχη νομοθεσία..
  10. Διαβάζω για πλαστές αποδείξεις. Είναι δυνατόν? Ποιος μίλησε για πλαστές αποδείξεις? Η νομοθεσία υπάρχει κ καλύπτει κ τις 2 πλευρές. *maneni* Αναφέρεις ότι κάποιος φοροτεχνικός είναι καταλληλότερος να απαντήσει. Όταν λέω ότι εργαζόμουν έτσι προφανώς σημαίνει ότι είχα συμβουλευτεί τον λογιστή μου κ μου είχε πει ότι γίνεται. Επίσης σαν κ μένα η εταιρία απασχολούσε πολλούς ακόμη κ αυτοί προφανώς είχαν συμβουλευτεί τον λογιστή τους. Εσύ πως ξέρεις το αντίθετο? Λες ότι σφραγίδα μπορεί να έχει μόνο ΕΕ. Το έψαξες? Προκύπτει από κάπου? Μου κάνει εντύπωση που πρώτη φορά το ακούτε ενώ είναι κάτι που συμβαίνει παντού. Ακόμη κ στα εργοστάσια που έχουν μισθωτούς μηχανικούς αυτοί μπορούν να σφραγίσουν σαν τεχνικοί ασφαλείας, να υπογράψουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, άδεια λειτουργίας κτλ εφόσον τους καλύπτει το πτυχίο τους.
  11. Για ποια νομική διερεύνηση μιλάς? Φυσικά κ είναι καθόλα νόμιμο να σφραγίζει ένας μισθωτός μηχανικός τις δουλειέςς που ο ίδιος κάνει.. Ξέρεις κάτι διαφορετικό? Μπορείς να μας πεις σε ποια νομοθεσία βασίζεσαι? Οι μεγάλες εταιρίες που έχουν δηλαδή πολλούς μισθωτούς μηχανικούς τι κάνουν? Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις μελέτες κ τις επιβλέψεις που αναλαμβάνει. Δηλαδή θα πρέπει ο μισθωτός μηχανικός να κάνει μόνο διεκπεραιωτική εργασία χωρίς να παίρνει καμία ευθύνη κατά τη γνώμη σου? Το θέμα της αμοιβής είναι κάτι διαφορετικό. Ο καθένας μπορεί να κρίνει πόσα χρήματα αξίζει η εργασία που προσφέρει κ να ζητήσει τα ανάλογα.. Άλλο πράγμα αυτό.. Αν δεν τον ικανοποιούν αυτά που δίνει ο εργοδότης του μπορεί να μην αναλάβει την δουλειά. Το προγράμματα του οαεδ δεν σου βάζουν ανώτερο πλαφόν. Από την άλλη εάν πιστεύει ότι σαν ελεύθερος επαγγελματίας θα βγάλει περισσότερα μπορεί να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας. Εκεί όμως θα πρέπει να συνυπολογίσει κ τα έξοδα γραφείου, εξοπλισμό, εισφορές, μη σταθερό πελατολόγιο κτλ. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του.. Την προσωπική μου άποψη εξέφρασα κ είχα κ 3 αρνητικές. Είχα αντίστοιχη εμπειρία με τον συνάδελφο. Δούλεψα σε μία αρκετά μεγάλη εταιρία παλιότερα με τον ίδιο τρόπο που περιγράφει. 3 χρόνια ήμουν εκεί. Τις εμπειρίες που πήρα από εκεί από μία εταιρία που μου παρείχε την γνώση απλόχερα δεν θα τις είχα εάν ξεκινούσα ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ούτε πελατολόγιο είχα τότε οπότε κ τον μισθό κ την ασφάλεια που μου έδιναν δεν θα τα έβγαζα. Μετά τα τρία χρόνια ένιωσα ότι μπορώ να κάνω κάτι δικό μου κ το έκανα. Αν ο συνάδελφος πιστεύει ότι μπορεί να βγάζει περισσότερα χρήματα κ με λιγότερες ευθύνες ως ελεύθερος επαγγελματίας καλύτερα να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας. Αν όχι από το να μείνει άνεργος θα έλεγα να μην φοβηθεί να σφραγίσει δουλειές που ο ίδιος κάνει. Αυτή είναι η δουλειά του μηχανικού.
  12. Λοιπόν εννοείται ότι μπορείς να σφραγίζεις ενώ είσαι μισθωτός. Σαφώς κ ο μισθωτός μηχανικός έχει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τον ελεύθερο επαγγελματία. Ο εργοδότης σου επέλεξε έναν μηχανικό οπότε κ δικαιούται να απαιτεί από εσένα να σφραγίζεις τις δουλειές. Η σφραγίδα είναι η κλασική που σου ανέφεραν παραπάνω. Το βασικό που πρέπει να απαιτείς για να είσαι καλυμμένος φορολογικά είναι όταν ολοκληρώνεται η εργασία να κόβει η εταιρία το παραστατικό. Για να είσαι καλυμμένος σκάναρε το κ κράτησε το στο αρχείο σου σε ενδεχόμενο έλεγχο να το έχεις. Δούλευα κ εγώ έτσι παλαιότερα σε μία εταιρία (μάλιστα μέσω οαεδ κ εγώ τότε). Για τις αμοιβές που περνάνε από το σύστημα αμοιβών του τεε θα πρέπει να μπαίνεις με τους κωδικούς της εταιρίας κ να δηλώνεις την αμοιβή.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.