Μετάβαση στο περιεχόμενο

ulysseus80

Members
  • Περιεχόμενα

    30
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Χημικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

ulysseus80's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

3

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλημέρα σε όλους. Γνωρίζει κανείς τι ισχύει όσον αφορά το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών για μηχανικούς στους Ο.Τ.Α. ? Με ενδιαφέρει κυρίως για τους βιολογικούς καθαρισμούς, ωστόσο στις 3 κατηγορίες δεν αναφέρονται καν οι μηχανικοί ως ειδικότητα και η μόνη αναφορά σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων είναι για εργάτες!
  2. Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα, μία εύλογη απορία: έστω η περίπτωση ελ.επαγγελματία μηχανικού άνω 5ετίας με μπλοκάκι με 1 εργοδότη, με τον οποίο έχει συμφωνήσει να του πληρώνει κανονικά τα 2/3 των εισφορών του. Η μηνιαία εισφορά, όπως γνωρίζουμε, είναι μειωμένη με τη περιβόητη "έκπτωση", η οποία θα ζητηθεί αναδρομικά και έντοκα ύστερα από κάποια χρόνια. Το ερώτημα είναι από ποιον θα ζητηθεί: από τον ελ.επαγγελματία ή το 1/3 από τον ελ.επαγγελματία και το υπόλοιπο από τον εργοδότη? Κι αν ο εργοδότης μέχρι τότε κλείσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα?
  3. Ίκαρε, δυστυχώς δεν είναι η φύση αυτού του φόρουμ για τέτοιου είδους συζητήσεις και στην προκειμένη περίπτωση θα βγούμε εκτός θέματος. Πάντως, εάν θεωρείς ότι ο μηχανικός με μπλοκάκι μέχρι 2 εργοδότες που έχει σύμβαση έργου μαζί τους συνήθως ετήσια (μπορεί και μεγαλύτερης διάρκειας), η οποία μάλιστα συχνά ανανεώνεται πλειστάκις είναι πιο αναλώσιμος σε σχέση με έναν μισθωτό, θα διαφωνήσω κάθετα μαζί σου. Αυτό που επιχειρούν να κάνουν είναι να "νομιμοποιήσουν" την παράνομη εξαρτημένη εργασία που ανθοφορεί στην Ελλάδα! Μηχανικός που δουλεύει τουλάχιστον ένα έτος σε κάποιον εργοδότη αποκλειστικά(!) είναι απαραίτητος προφανώς. Δεν έχει σημασία το φορολογικό καθεστώς. Και πάλι, άποψή μου...
  4. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, όλοι συμφωνούμε ότι πάλι ο εργαζόμενος τα πληρώνει...Οπότε δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά (όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές) μεταξύ ενός με μπλοκάκι/μισθωτού και μπλοκάκι - ελεύθερου επαγγελματία!Τραγελάφικο... Μία ακόμη ερώτηση: το 27% (αντί για 38%) για τα δύο πρώτα χρόνια ασφαλιστικών εισφορών για τους μηχανικούς είναι μία είδους προαιρετική "ελάφρυνση", η οποία θα αποπληρωθεί από το 3ο έτος αναδρομικά με μια προσαύξηση 8%?
  5. Πάνω στην ίδια περίπτωση (μισθωτός με μπλοκάκι, με σύμβαση έργου). Αυτό που δεν έχω βρει πουθενά (και μάλλον δε θα βρω, γιατί πολύ απλά ο νέος νόμος δεν είναι υπέρ του εργαζόμενου παρά μόνο υπέρ των "Δημοσιών εσόδων", εάν υφίσταται συγκεκριμένο ποσό ετήσιας σύμβασης πχ. 1.000*12=12.000 (χωρίς ΦΠΑ). Πως προστατεύεται ο εργαζόμενος ότι ναι μεν θα πληρώνει το 1/3 των εισφορών του και τα 2/3 ο εργοδότης, αλλά από εδώ και στο εξής, θα κόβει 1.000 - (2/3 των εισφορών), δηλαδή ουσιαστικά αυτός πληρώνει ΌΛΕΣ τις ασφαλιστικές εισφορές??
  6. Γνωρίζετε εάν έχει τεθεί σε εφαρμογή το net metering ή αναμένουμε ακόμη διευκρινήσεις και... "προσαρμοστικές" κινήσεις της ΔΕΔΔΗΕ πάνω στο νέο νόμο (4203/13)?
  7. Συνάδελφοι καλησπέρα, γνωρίζει κανείς να μου πει τι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί σε ένα οικιακό σύστημα στην Ελλάδα?Monoblock ή split system? Υπάρχει ουσιαστική διαφορά εκτός της εξοικονόμησης χώρου?
  8. Συνάδελφοι καλησπέρα, γνωρίζει κάποιος να μου πει προσεγγιστικά τι κατανάλωση έχει ετησίως μία αντλία θερμότητας (για ενδοδαπέδια θέρμανση) ισχύος 16 kW με 9 kW αντιστάσεις?
  9. Συνάδελφοι, καλησπέρα... Συνάντησα μία περίπτωση ενός επενδυτή, ο οποίος, ύστερα από μελέτη που έγινε, θα τοποθετήσει στο σπίτι του σύστημα θέρμανσης - ψύξης Vario και θέλει να τοποθετήσει παράλληλα φ/β σύστημα. Παρόλο που, ο διαθέσιμος χώρος της στέγης του είναι αρκετός και για 10 kW, θέλει να περιοριστεί σε τόση παραγωγή kwh όση είναι και η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού καθώς και του συστήματος Vario. Το σύστημα Vario, που του πρότειναν, αποτελείται από μία αντλία θερμότητας 16 kw θερμικής ισχύος με 9 kw αντιστάσεις, λέβητα πετρελαίου 33 kw καθώς και fan coils για θέρμανση σοφίτας και σαλονιού καθώς και για ψύξη το καλοκαίρι. Από εκεί και πέρα, τα διαθέσιμα δεδομένα που έχω είναι ότι πρόκειται για χώρο 180 - 200 τ.μ. και φυσικά έχω και την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού για όλο το χρόνο. Γνωρίζει κάποιος να μου προτείνει τρόπο υπολογισμού της ηλ.κατανάλωσης του συστήματος θέρμανσης - ψύξης? Ευχαριστώ εκ των προτέρων
  10. Μην απαντάτε, το βρήκα...http://www.deddie.gr/Default.aspx?id=49044&nt=18&lang=1
  11. Καλησπέρα συνάδελφοι...Η προαναφερόμενη επιτρεπτή απόκλιση +-3% για τα οικιακά συστήματα αναφέρεται κάπου συγκεκριμένα?Έχω κάνει αίτηση με 41*190=7,79kW (με τιμή πώλησης 0,55€/kWh) και τώρα βρίσκω μόνο 195kW, δλδ 41*195=7,995 kW (+2,6%).Ή μήπως επαφίεται στην "ιδιοσυγκρασία" στη ΔΕΔΔΗΕ κάθε περιοχής?
  12. Είναι εύλογο ότι μπορεί να γίνει παρερμήνευση της έννοιας "τεχνοοικονομική". Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω, μια και τεχνοοικονομική θεωρώ ότι είναι μονάδα όπου σκοπός της είναι η παραγωγή ή μεταποίηση των πρώτων υλών με μηχανολογικά μέσα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Γι'αυτό μάλιστα και υφίσταται και τεχνοοικονομική μελέτη βιολογικών εγκαταστάσεων. Αναμφίβολα δεν υπάρχει το οικονομικό όφελος που αναφέρεις, ωστόσο η ελαχιστοποίηση του κόστους εγκατάστασης (στη τεχνοοικονομική μελέτη) και μετέπειτα του κόστους λειτουργίας κατά την επεξεργασία των λυμάτων είναι από τα βασικότερα μελήματα των Ε.Ε.Λ. Επιπροσθέτως, δε μπορείς να διαφωνήσεις πως πρόκειται για περίπτωση μεταποίησης "πρώτων υλών" ανεξαρτήτως τελικής διάθεσης (στη θάλασσα, ποτάμι ή οποιοδήποτε άλλο αποδέκτη, πάντως όχι σούπερ μάρκετ) καθώς επίσης ότι είναι εξίσου παράλογο, εάν θεωρηθεί η ΕΕΛ μη βιομηχανική μονάδα, να χρεώνεται η κατανάλωση του ηλ. ρεύματος (που σε διαβεβαιώ είναι τεράστια) ως οικιακής χρήσεως και όχι βιομηχανικής. Κλείνοντας, να πληροφορήσω (προς οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο... ), ύστερα από επικοινωνία που είχα με το ΥΠΕΚΑ, ότι συνειδητά δεν έχουν συμπεριληφθεί σε καμία κατηγόρία όχλησης οι ΕΕΛ για τον απλούστερο "συνομωτικό" λόγο: εάν συμπεριλαμβανόταν, θα έπρεπε να κατηγορηποιηθούν τουλάχιστον ως μέσης όχλησης, όπου αναγκαία προϋπόθεση είναι η τοποθέτηση της μονάδας σε απόσταση τουλάχιστον 500μ από τα όρια του πλησιέστερου οικισμού, γεγονός που ελάχιστες ΕΕΛ στην Ελλάδα τηρούν. Και διερωτώμαι: "ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΕΞΑΡΧΗΣ;;;;;;" Καλό μεσημέρι συνάδελφοι
  13. Ακριβώς. Η επεξεργασία υγρών αποβλήτων, αν και δε συμπεριλαμβάνεται στην προαναφερόμενη αντιστοίχιση, αποτελεί μεταποιητική δραστηριότητα, συνεπώς υπάρχει δυνατότητα έκδοσης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας της μονάδας.
  14. Ναι,αλλά χρειάζεται να κατατεθεί αίτηση για άδεια βιομηχανικής εγκατάστασης, στην οποία ανάλογα με την κατηγορία (βαθμό όχλησης) έχει διαφορετικά δικαιολογητικά. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, αφενός μου ζητούν τα δικαιολογητικά αφετέρου δε γνωρίζει ο ίδιος και η υπηρεσία γενικότερα που κατατάσσεται τέτοιου είδους μονάδα. Συνεπώς, πρέπει ΕΓΩ να βγάλω την άκρη, ώστε να μπορέσει να κινηθεί η όλη διαδικασία.
  15. Συνάδελφοι καλησπέρα, γνωρίζει κάποιος να μου πει σε τι βαθμό όχλησης αντιστοιχεί μία μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων? Στην Υ.Α. 13727/724/2003 που γίνεται η αντιστοίχηση των κατηγοριών των βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων με τους βαθμούς όχλησης δεν αναφέρεται πουθενά. Ούτε καν ο υπάλληλος της Δ/νσης Ανάπτυξης γνώριζε να μου πει. Όποιος γνωρίζει κάτι, ας με ενημερώσει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.