Καλημέρα σε όλους,
Μου ζητήθηκε από πελάτη που ενδιαφέρεται να αγοράσει το ισόγειο διώροφου κτηρίου να κάνω μια πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση του φέροντος οργανισμού. Το κτήριο είναι του 77, αποτελείται από υποστυλώματα/δοκούς και θεμελίωση σε πέδιλα με συνδετήριες. Σημαντικό είναι ότι βρίσκεται στα 100 μέτρα περίπου από την θάλασσα.
Από την αυτοψία μου, δεν παρατήρησα κάποια αστοχία σε φέρον στοιχεία (εκτός των παρακάτω φωτογραφιών), γενικότερα τα υποστυλώματα και οι δοκοί δεν έχουν εμφανείς ρωγμές ειδικά στο εσωτερικού του κτηρίου. Στον όροφό είναι λίγο πιο ταλαιπορημένο εξωτερικά το κτήριο λογικά λόγω μεγαλύτερης έκθεσης.
Από την στατική μελέτη βλέπω ότι έχω σκυρόδεμα Β160 και:
- υποστυλώματα: τυπικά 25/25 με οπλισμό κυρίως 4 φ14.
- δοκούς: 20/50-60 με ελάχιστο 4φ12 μέχρι 4φ20
- πλάκες: 13 πάχος με λίγα φ8 σε μια διεύθυνση
- πέδιλα: τυπικά για 25/25 , 100χ100 ή 130χ130 με ύψος 70εκ. και φ8/10. Η τ.ε. αναφέρεται σε θεμελίωση λιθοδομαί 0,60.
Τα μόνο σημεία που παρατήρησα εμφανή βλάβη είναι στις φωτογραφίες παρακάτω.
1) Καθαρά εμπειρικά αν μπορεί κάποιος, σαν μια πρώτη εκτίμηση, πιθανότατα να χρειαστώ και ενίσχυση/μελέτη ή μπορεί να αρκούν οι επισκευές; Ή πρέπει να το αντιμετωπίσω διαφορετικά, δηλαδή να εξηγήσω του πελάτη την κατάσταση/αντοχή της υπάρχουσας κατάστασης και αναλόγως αν θέλει να είναι πιο καλυμμένος να αποφασίσει να πάμε σε ενίσχυση με τις σύγχρονες διατάξεις.
2) Τα στοιχεία των φωτογραφιών βρίσκονται από την μεριά της θάλασσας, η κάθετες ρωγμές στο υποστύλωμα μπορεί να σημαίνουν και αστοχία των συνδετήρων και λυγισμό του οπλισμού; Από το πάχος των ρωγμών πιθανότατα έχει διαβρωθεί ο οπλισμός σωστά;
3) Στη μελέτη δεν αναφέρεται σε συνδετήρες, εμπειρικά τι πιστεύετε να έχει εφαρμοσθεί;
4) Οι οριζόντιες ρωγμές κάτω από τις δοκούς στο σημείο που ξεκινάει η τοιχοποιία δεν χρήζει ανησυχία σωστά;