Μετάβαση στο περιεχόμενο

filokera

Members
  • Περιεχόμενα

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

filokera's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Helpful Rare
  • Dedicated Rare
  • Reacting Well Rare
  • First Post Rare
  • Week One Done

Recent Badges

3

Φήμη στην κοινότητα

  1. Σας ευχαριστώ και πάλι για τις τόσο άμεσες απαντήσεις σας και την βοήθεια σας . Να είστε καλά!
  2. Καλησπέρα σας, περίπτωση διώροφης οικοδομή με υπόγειο (με άδεια το 1998) στην οποία υπάρχει σύσταση Οριζόντιων ιδιοκτησιών με ιδιοκτήτες τρία αδέρφια . Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι θα το αντιμετωπίσω με ξεχωριστες δηλώσεις και όχι με μια ενιαία δήλωση για όλο το κτίριο. Αντιμετωπίζω το εξής : δύο ισόγειες αποθήκες που ανήκουν στον πελάτη μου είναι παρακολουθήματα του Β' ορόφου. Αυτές λοιπόν έχουν συνενωθεί με το κατάστημα ισογείου (το οποίο αποτελεί οριζόντια ιδιοκτησία και ανήκει επίσης στον πελάτη μου) παίρνοντας και ένα μικρό τμήμα απο τον κοινόχρηστο διάδρομο και πλέον είναι ένα ενιαίο κατάστημα όλα αυτά . Τα παρακολουθήματα και ο κοινόχρηστος διάδρομος δεν είχαν μετρήσει στη δόμηση σύμφωνα με την άδεια διότι λόγω κλίσης του εδάφους η μισή κάτοψη ισογείου είναι ημιυπόγειο . Για τις αποθήκες και το τμήμα του κοινόχρηστου έχει γίνει ήδη αλλαγή χρήσης σε καταστήματα (μαζί σε μια δήλωση) με τον Ν.3843/10 απο άλλον μηχανικό συνεπώς εγώ πλέον έχω να τακτοποιήσω μόνο την διαφορετική διαμερισμάτωση του ισόγειου καταστήματος αφού πλέον το κατάστημα μεγάλωσε (άλλαξαν και τα Η/Μ) και συμπεριέλαβε και τα δύο παρακολουθήματα καθώς και τμήμα του κοινόχρηστου διαδρόμου όπως ανέφερα και νωρίτερα . Ο προβληματισμός μου έγκειται στο πόσες φορές θα δηλώσω την διαφορετική διαμερισμάτωση.. θα την δηλωσω 2 φορές δηλ. 1 φορά στη δήλωση για το ισόγειο κατάστημα (οριζόντια ιδιοκτησία) και άλλη 1 φορά στη δήλωση που θα κάνω για τον Β' όροφο ( η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τις 2 ισόγειες αποθήκες που είναι παρακολουθήματα του) ; ή θα βάλω μια μόνο φορά την διαμερισμάτωση και συγκεκριμένα στη δήλωση για το ισόγειο κατάστημα ; Η λογική λέει ότι θα την δηλώσω μια φορά στο ισόγειο κατάστημα αφού η διαμερισμάτωση πάει ανά όροφο όμως τότε με ποιόν τρόπο θα τακτοποιήσω την αυθαιρεσία της συνένωσης των 2 ισόγειων παρακολουθημάτων ; Σας ευχαριστώ για την όποια απάντηση.
  3. Σας ευχαριστώ θερμά για την λεπτομερή σας απάντηση ! 1) Για την υπόγεια αποθήκη του ερωτήματος μου , η οποία αποτελεί οριζόντια ιδιοκτησία η οποία "πήρε" μέρος απο τον κοινόχρηστο διάδρομο συμφωνώ και εγώ μαζί σας στο ότι θα χρεώσω μια παράβαση διαμερισμάτωσης. Αν όμως η αυθαιρεσία αυτή έγινε εκ κατασκευής μπορώ να βασιστώ στο άρθρο 98 παρ.5 του Ν.4495 και να μην πάρω συναίνεση απο όλους τους συνιδιοκτήτες ; 2) Την τελείως αυθαίρετη υπόγεια αποθήκη του ερωτήματος μου (στην οποία θα χρεώσω ΥΔ & ΥΚ όπως είπατε και εσείς ) σκέφτομαι να την συμπεριλάβω σε μια ενιαία δήλωση για όλα τα κοινόχρηστα της οικοδομής (αν συμφωνήσουν τα τρια αδέρφια) μαζί και με τις υπόλοιπες αυθαιρεσίες που έγιναν στα κοινόχρηστα. Η ερώτηση μου είναι η εξής : σε αυτή την ενιαία δήλωση κοινοχρήστων , όσον αφορά το υπόγειο , βάζω πάλι παράβαση διαμερισμάτωσης ή επειδή θα δηλωθεί ήδη απο τον πελάτη μου στην δήλωση της υπόγειας αποθήκης που ανέφερα στο ερώτημα 1) (οριζόντια ιδιοκτησία που πήρε μέρος απο τα κοινόχρηστα ) και επειδή η διαμερισμάτωση πάει ανά όροφο , δεν χρειάζεται να την χρεώσω πάλι στη δήλωση κοινοχρήστων ;
  4. Καλημέρα σας, έχω περίπτωση διώροφης οικοδομή με υπόγειο (με άδεια το 1998) στην οποία υπάρχει σύσταση Οριζόντιων ιδιοκτησιών με ιδιοκτήτες τρία αδέρφια . Ο ένας εκ των τριών είναι ο πελάτης μου και θέλει να κάνει γονική παροχή στα παιδιά του τα εξής : α) το διαμέρισμα του Β ορόφου (οριζόντια ιδιοκτησία) το οποίο έχει παρακολουθήματα 2 αποθήκες στο ισόγειο και β) ένα ισόγειο κατάστημα (οριζόντια ιδιοκτησία). 1) Όσον αφορά το ισόγειο έγινε το εξής : Τα δύο παρακολουθήματα του Β' ορόφου που ανέφερα ( δηλ. οι αποθήκες ισογείου) έχουν συνενωθεί με το εξεταζόμενο κατάστημα ισογείου (το οποίο αποτελεί οριζόντια ιδιοκτησία) παίρνοντας και ένα μικρό τμήμα απο τον κοινόχρηστο διάδρομο και πλέον είναι ένα ενιαίο κατάστημα όλα αυτά . Τα παρακολουθήματα και ο κοινόχρηστος διάδρομος δεν είχαν μετρήσει στη δόμηση σύμφωνα με την άδεια διότι λόγω κλίσης του εδάφους η μισή κάτοψη ισογείου είναι ημιυπόγειο . Για τις αποθήκες και το τμήμα του κοινόχρηστου έχει γίνει αλλαγή χρήσης σε καταστήματα (μαζί σε μια δήλωση) με τον Ν.3843/10 απο άλλον μηχανικό συνεπώς εγώ πλέον έχω να τακτοποιήσω μόνο την διαφορετική διαμερισμάτωση του ισόγειου καταστήματος αφού πλέον το κατάστημα μεγάλωσε (άλλαξαν και τα Η/Μ) και συμπεριέλαβε και τα δύο παρακολουθήματα καθώς και τμήμα του κοινόχρηστου διαδρόμου όπως ανέφερα και νωρίτερα . Ο προβληματισμός μου έγκειται στο αν πρέπει να δηλώσω σαν παράβαση κάτι επιπλέον σχετικά με τον κοινόχρηστο διάδρομο που καταλήφθηκε ... Χρειάζομαι συναίνεση απο το 51% των ιδιοκτητών για να συμπεριλάβω αυτό το μικρό τμήμα του κοινόχρηστου στην τακτοποίηση της διαφορετικής διαμερισμάτωσης ;; 2) Αν τυχόν δεχτούν όλοι οι ιδιοκτήτες να γίνει και μια ξεχωριστή δήλωση για τα κοινόχρηστα όλης της οικοδομής , μού προτείνετε καλύτερα να βάλω την παράβαση της διαφορετικής διαμερισμάτωσης στην δήλωση των κοινοχρήστων μόνο ( εφόσων η διαμερισμάτωση δηλώνεται ανά όροφο) ; Σε αυτή την περίπτωση, αν η διαμερισμάτωση δηλωθεί στη δήλωση των κοινοχρήστων ,τότε στη δήλωση που αφορά το εξεταζόμενο ισόγειο κατάστημα και εφόσων έχει τακτοποιηθεί η αλλαγή χρήσης των παρακολουθημάτων με τον 3843/10 , βάζω μόνο παραβάσεις κατηγορίας 3 ή/και αναλυτικού αν έχω ; Σας ευχαριστώ για την όποια απάντηση.
  5. Καλημέρα σας, έχω περίπτωση διώροφης οικοδομή με υπόγειο (με άδεια το 1998) στην οποία υπάρχει σύσταση Οριζόντιων ιδιοκτησιών με ιδιοκτήτες τρία αδέρφια . Όσον αφορά το Υπόγειο σύμφωνα με την άδεια, αποτελούσε σχεδόν το 70% της κάλυψης της οικοδομής και αποτελούνταν απο τρεις αποθήκες (οριζόντιες ιδιοκτησίες) και τα κοινόχρηστα (διάδρομος και λεβητοστάσιο) . Στο σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής : άλλαξε το περίγραμμα κάθε αποθήκης ( οριζόντιας ιδιοκτησίας) συνεπώς άλλαξαν και τα όρια του κοινόχρηστου χώρου και επίσης το υπόγειο έχει επεκταθεί αυθαίρετα και έχει γίνει όσο το ισόγειο (έγιναν δηλαδή 3 νέες εξ ολοκλήρου αυθαίρετες αποθήκες , μια για κάθε ιδιοκτήτη) . Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής : 1) Το ότι μια αποθήκη (οριζόντια ιδιοκτησία) πήρε τετραγωνικά απο τον κοινόχρηστο διάδρομο και άλλαξε το περίγραμμα της δηλώνεται σαν Υπέρβαση δόμησης χώρου μειωτικού συντελεστή ή δηλώνεται σαν παράβαση διαφορετικής διαμερισμάτωσης εφόσων συνεχίζει να είναι αποθήκη και δεν μετρά στη δόμηση λόγω υπόγειας στάθμης ; Θέλει συναίνεση του 51% λόγω κατάληψης κοινόχρηστου χώρου φαντάζομαι εκτός και αν με καλύψει το άρθρο 98 παρ. 5 που αναφέρεται σε αυθαιρεσία εις βάρος κοινοχρήστων που υφίσταται εκ κατασκευής ; 2) Όσον αφορά την αυθαίρετη επέκταση υπογείου η τελείως αυθαίρετη αποθήκη που ανήκει στον πελάτη μου ( στα λόγια ανήκει, δεν έχει αποκλειστική χρήση ούτε την αναφέρει στο Ε9 ) πως δηλώνεται ; Σαν ξεχωριστή δήλωση με ιδιοκτήτη τον πελάτη μου επειδή την χρησιμοποιεί αυτός ή ουσιαστικά επειδή έγινε σε μέρος του οικοπέδου που ήταν μπάζωμα στην άδεια ανήκει σε όλους άρα είναι κοινόχρηστη και αναγκαστικά οδηγούμαι στο να κάνω και μια δήλωση για όλα τα κοινόχρηστα της οικοδομής ώστε να συμπεριλάβω και αυτή ; Σας ευχαριστώ για την όποια απάντηση.
  6. Διαχωρισμό έκανα με Άδεια μικρής κλίμακας και τώρα θα κάνουμε Μονομερή τροποποίηση της σύστασης ( του αρχικού διαμερίσματος )... Ουσιαστικά αυτό που προτείνουν οι συμβολαιογράφοι (με δύο μίλησα) σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να πούμε το εξής : σε κάθε διαμέρισμα εκ των δύο δημιουργημένων ανήκει η χρήση του 1/2 εξ' αδιαιρέτου του προθαλάμου. (Τα χιλιοστά που έχει το αρχικό διαμέρισμα στον πίνακα πλέον κατανέμονται αναλογικά στο κάθε ένα απο τα δύο νέα δημιουργημένα διαμερίσματα)
  7. Έτσι ακριβώς όπως τα λέτε είναι...Μίλησα με την Συμβολαιογράφο και συμφωνήσαμε αυτός ο προθάλαμος μπροστά απο τα δύο διαμερίσματα να είναι " χώρος σύνχρησης " και να πάρει το κάθε διαμέρισμα την μισή επιφάνεια του προθαλάμου που δημιουργείται (παρόλο που τα διαμερίσματα δεν έχουν ίδια καθαρή επιφάνεια)... Οπότε πλέον αυτή η μεικτή επιφάνεια να γραφτεί και στις δύο Βεβαιώσεις σύνδεσης με τα δίκτυα και στο Ε9... Έτσι το αντιμετώπισε και άλλη μια συνάδελφος που είχε ίδια περίπτωση με τον δικό της συμβολαιογράφο οπότε έτσι σκέφτομαι να κινηθώ και εγώ... Είναι μεγάλο μπέρδεμα όλο αυτό ειδικά σε παλιές πολυόροφες πολυκατοικίες... Και η αλήθεια είναι όσον αφορά το κομμάτι του διαχωρισμού ενός διαμερίσματος σε δύο ή τρία μικρότερα δεν υπάρχουν ξεκάθαρες σαφείς οδηγίες για τον τρόπο αντιμετώπισης θεμάτων που προκύπτουν όπως πχ αυτό με τον κοινό προθάλαμο που δημιουργείται και το πως αντιμετωπίζεται αυτό και συμβολαιογραφικά ή τι γίνεται με τις επιφάνειες των διαμερισμάτων που θα δηλωθούν στα δίκτυα ΔΕΔΔΗΕ , 'Υδρευση κτλ αν είναι σωστό να μπαίνουν οι καθαρές ή οι μεικτές (που προκύπτουν μετά τον διαχωρισμό του διαμερίσματος) ...
  8. Καλησπέρα σας. Έχω περίπτωση διαχωρισμού οριζόντιας ιδιοκτησίας σε δύο και βγάζω τώρα τις βεβαιώσεις σύνδεσης με τα δίκτυα για το κάθε διαμέρισμα..Η ερώτηση μου είναι η εξής αν τυχόν γνωρίζετε : οι βεβαιώσεις σύνδεσης με τα δίκτυα πρέπει να αναφέρονται στο καθαρό εμβαδόν κάθε διαμερίσματος που προκύπτει μετά τον διαχωρισμό ή στο καθαρό εμβαδόν του κάθε διαμερίσματος πρέπει να συμπεριλάβω και την αναλογία που έχει το κάθε διαμέρισμα στον κοινό προθάλαμο που δημιουργείται ( εντός των ορίων του αρχικού διαμερίσματος ) για τα δύο διαμερίσματα και αυτό το μεικτό εμβαδόν πλέον να αναγράψω στην κάθε βεβαίωση σύνδεσης με τα δίκτυα ;; Σας ευχαριστώ.
  9. Έχετε δίκιο... Δεν προβλέπεται Ενημέρωση για τα φορολογικά. Έπειτα απο τις απαντήσεις σας και σε συνεννόηση με την ΥΔΟΜ έστειλα με email το παραστατικό της επίβλεψης, το ΦΕΜ και το Ιδιωτικό συμφωνητικό και τα ανέβασε στο e-adeies ο αρμόδιος υπάλληλος της ΥΔΟΜ επειδή αυτοί έχουν την δυνατότητα της προσθήκης νέων αρχείων σε ηλεκτρονικές άδειες που έχουν εκδοθεί... Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σας !!
  10. Καλησπέρα σας , σε οικοδομική άδεια που εκδόθηκε ηλεκτρονικά και είναι σε ισχύ θέλω να καταθέσω αμοιβή επίβλεψης για έναν από τους μηχανικούς της ομάδας μελέτης. Επέλεξα ''εισαγωγή πράξης σε συνέχεια προγενέστερης ηλεκτρονικής " και ξεκίνησα να στήνω την "Ενημέρωση της οικοδομικής άδειας ως προς κατάθεση αμοιβής επίβλεψης για τον τάδε μηχανικό" ...Το σύστημα όμως μου ζητάει να επιλέξω ενημέρωση τουλάχιστον για έναν από τους 3 λόγους : 1) τροποποίηση μελετών χωρίς μεταβολή Διαγρ. Κάλυψης , 2) ενημέρωση για αποκλίσεις μέχρι 2% και 3) αλλαγή ιδιοκτήτη. Εμένα όμως που έχω απλά ενημέρωση ως προς τα φορολογικά δεν με καλύπτει καμιά απο τις 3 περιπτώσεις... Το έχει αντιμετωπίσει κάποιος ;; Ευχαριστώ για όποια απάντηση..
  11. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις διευκρινήσεις . Επομένως , η παράγραφος 2α) του άρθρου 116 που αναφέρεται σε παραδοσιακούς οικισμούς "άνω των πέντε χιλιάδων (5.000) κατοίκων που διέπονται κατά τομείς και από άλλα ειδικά διατάγματα προστασίας " και λίγο πιο κάτω εξαιρεί τις αυθαιρεσίες κατηγορίας 1 θεωρείτε ότι δεν έχει εφαρμογή στις αυθαιρεσίες κατηγορίας 1 στους διπλά χαρακτηρισμένους οικισμούς (παραδοσιακός+ ιστορικός) και αναφέρεται σε κάτι άλλο ;;
  12. Καλησπέρα σε όλους. Έπειτα από την σχετική μελέτη της οδηγίας που δόθηκε χτες σχετικά με το άρθρο 116 μου προέκυψε μια απορία. Διαβάζω στην οδηγία ότι "Στην διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 116 υπάγονται: α) η προαναφερόμενη εξαίρεση της παραγράφου 1, ήτοι περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών σε παραδοσιακό τμήμα πόλης και σε παραδοσιακούς οικισμούς άνω των πέντε χιλιάδων (5.000) κατοίκων που διέπονται κατά τομείς και από άλλα ειδικά διατάγματα προστασίας που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 4 του ν.1577/85 " Προς το τέλος την παραγράφου 2 διαβάζω επίσης : " παραπάνω διαδικασία δεν εφαρμόζεται για αυθαίρετες κατασκευές της κατηγορίας 1 του άρθρου 96 (δηλαδή προ της 9.6.1975), καθόσον ο πρώτος χαρακτηρισμός παραδοσιακών οικισμών έγινε το 1978, και ως εκ τούτου τυχόν αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις της κατηγορίας 1 σε παραδοσιακούς οικισμούς ή παραδοσιακά τμήματα πόλης που προϋφίστανται του χαρακτηρισμού του οικισμού, εμπίπτουν στη διαδικασία της παρ.1 του άρθρου 116 " Επειδή έχω μπερδευτεί λίγο , η ερώτηση που θέτω είναι η εξής : αυθαιρεσίες κατηγορίας 1 σε παραδοσιακό οικισμό και ταυτόχρονα ιστορικό τόπο (άρα ειδικό διάταγμα προστασίας ) τις αντιμετωπίζω με αυτή την εξαίρεση της παραγράφου 2 αρθ. 116 (χωρίς έγκριση επιτροπής εφόσων έχω κατ 1) ή βάσει της παρ. 9α αρθ. 116 που αναφέρεται σε διπλό χαρακτηρισμό παραδοσιακός + ιστορικός ;; H λογική προφανώς λέει σύμφωνα με την παρ. 9α αλλά με προβλημάτισε κάπως η εξαίρεση της παρ. 2 ... Σας ευχαριστώ για την όποια διευκρίνηση.
  13. Καλησπέρα σας. Σε νέο κτίριο με χρήση επαγγελματικής αποθήκης και φέροντα οργανισμό απο μέταλλο, θα τοποθετηθεί πάνελ πολυουρεθάνης 10cm (με μόνωση) σαν στοιχείο πλήρωσης εξωτερικά δηλ. η κλασσική περίπτωση ισόγειου μεταλλικού κτιρίου. Το πάνελ θα τοποθετηθεί τελείως εξωτερικά δηλ. θα "αγκαλιάσει"περιμετρικά τον φέροντα οργανισμό. Η ερώτηση μου είναι η εξής : η ορθή προβολή σε οριζόντιο επίπεδο που δημιουργεί η επιφάνεια των 10cm του πάνελ μετράει σε δόμηση-κάλυψη ; ή αντιμετωπίζεται σύμφωνα με ΝΟΚ αρθ 11 παρ. 6 περιπτ. ιθ ) σχετικά με την επιφάνεια θερμομόνωσης εώς 20cm που δεν μετρά σε δόμηση και αντίστοιχα με το άρθ. 12 παρ. 4 περιπτ. γ) για κάλυψη ; Σας ευχαριστώ για την όποια απάντηση.
  14. Καλησπέρα σας. Σε κτήριο Σ2 με συνολική επιφάνεια 221τ.μ. και χρήση καταστήματος (εστιατορίου) το οποίο κατασκευάστηκε το 1961 με οικοδομική άδεια, έγινε προσθήκη κατ' επέκταση σε επαφή με το κατάστημα αυθαίρετης αποθήκης από φέρουσα οπτοπλινθοδομή εμβαδού 105 τ.μ. με ξύλινη (μονόριχτη) στέγη (που στηρίζεται στην μια πλευρά του καταστήματος) το έτος 1990. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορώ να έχω απαλλαγή από ΜΣΕ για την αποθήκη , έτσι δεν είναι ; Και αν όντως απαιτείται ΜΣΕ, η ερώτηση μου είναι η εξής : Στηριζόμενη στην παράγραφο : '' Για την περίπτωση κτιρίων τα οποία έχουν κατασκευαστεί πριν την 1.1.1983, αλλά η αυθαίρετη προσθήκη ή τροποποίηση ή αλλαγή χρήσης έχει πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, η μελέτη στατικής επάρκειας θα πρέπει να εκπονείται με προσομοίωση του συνόλου της κατασκευής και έλεγχο: (α) του προγενέστερου τμήματος με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό που ίσχυε κατά την περίοδο αδειοδότησης ή κατασκευής του υπάρχοντος και (β) της αυθαίρετης προσθήκης ή τροποποίησης ή αλλαγής χρήσης με βάση τον αντίστοιχο αντισεισμικό κανονισμό που ίσχυε κατά την πραγματοποίησή της." η διαδικασία επίλυσης που θα ακολουθήσω είναι προσομοίωση κυρίως κτηρίου + αποθήκης και 2 διαφορετικά σενάρια επίλυσης α) με τον αντισεισμικό του 59' ώστε να ελέγξω το κυρίως κτήριο και β) με τον αντισεισμικό του '85 ώστε να ελέγξω την αποθήκη ; Σας ευχαριστω για την όποια απάντηση.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.