Μετάβαση στο περιεχόμενο

stavros.m

Members
  • Περιεχόμενα

    10
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

stavros.m's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Conversation Starter Rare
  • Reacting Well Rare
  • First Post Rare
  • Dedicated Rare
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλημέρα στην ομάδα, Πυράντοχη βαφή σε πάνελ πολυουρεθάνης επιτρέπεται; Μπορεί να θεωρηθεί ότι καλύπτει τις απαιτήσεις πυραντίστασης; Επίσης, οι πυράντοχες γυψοσανίδες, όπως διαφημίζονται, είναι όντως πυράντοχες από μόνες τους ή απλά προσφέρουν τη κατάλληση αντίδραση στη φωτιά; Γίνονται πυράντοχες μόνο ως σύστημα με πετροβάμβακα ή με κατάλληση βαφή; Ευχαριστώ.
  2. Όπως λέει και ο τίτλος, τι χρεισιμοποιείτε και γιατί; Πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα της κάθε λύσης.
  3. Να προσθέσω στη σωστή απάντηση του @Elec Sakis μία επεξήγηση, τουλάχιστον έτσι όπως αντιλαμβάνομαι εγώ τη νομοθεσία: Ο πίνακας 7 είναι γενικός και αφορά φέροντα στοιχεία, πυροδιαμερίσματα και πυροπροστατευμένες οδεύσεις. Στη περίπτωσή σου, ο πίνακας 7 αφορά μόνο τα φέροντα στοιχεία, τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας (φαντάζομαι) δεν τα θεωρείς πυροδιαμερίσματα ούτε η διαδρομή από τη γωνία του πιο απομακρυσμένου δωματίου έως την εξώπορτα είναι πυροπροστατευμένη όδευση, για αυτό και δηλώνεις το κλιμακοστάσιο ως πυροπροστατευμένη όδευση. Οπότε οι εξώπορτες ως τμήμα του κελύφους των διαμερισμάτων έχουν μηδενική απαίτηση, αλλά ως τμήμα του κελύφους του κλιμακοστασίου έχουν 120 - 30 = 90 λεπτά. Αλλά, ακόμα και αν θεωρούσες και τα διαμερίσματα ως πυροδιαμερίσματα με 90 λεπτά, οι εξώπορτες και η τοιχοποιία αποτελούν κοινό όριο δύο διαφορετικών πυροδιαμερισμάτων οπότε ακολουθούν το δυσμενέστερο.
  4. Ιωακείμ, αρχικώς συμφωνούσα μαζί σου, και ήταν και η δικιά μου ερμηνεία, όταν το εξήγησα στον αρχιτέκτονα και τον πελάτη κόντεψα να χάσω τη δουλειά... Το συζήτησα με μερικούς φίλους - συνάδελφους, όσον αφορά την πρώτη μου ερώτηση το ερμηνεύουν ανάποδα, ότι εάν τα κουφώματα είναι κάτω από το όριο %, δεν έχουν απαίτηση και αν θες να αυξήσεις το ποσοστό στο διπλάσιο επιτρεπόμενο της κάθε κατηγορίας τότε τα κάνεις με ΔΠ 30, όπως λέει στην υποσημείωση του πίνακα. Τα ανοίγματα στα όρια των πυροδιαμερισμάτων παίρνουν τον πλήρη ΔΠ της κάθε χρήσης μόνο όταν είναι εσωτερικά (όρια μεταξύ πυροδιαμερισμάτων), στα εξωτερικά όπως το αναγράφει η νομοθεσία εξαιρούνται και ακολουθούν τα όρια του πίνακα 15, για αυτό και στην απαίτηση ΔΠ του πίνακα 15, γράφει εξωτερικού τοίχου και όχι στοιχεία εξωτερικού κελύφους. Διαφορετικά, όπως μου "εξήγησαν" δεν θα έχτιζε κανένας στην Ελλάδα.. Προσωπικά έχω μπερδευτεί, διότι υπάρχει και στις δύο ερμηνείες λογική. Αν θεωρήσουμε σωστή την ερμηνεία τη δική σου ότι τα κουφώματα ακολουθούν την απαίτηση για ΔΠ τότε στις πρώτες δύο κατηγορίες 0-3 και 3-5 μέτρα που έχουν πλήρη απαίτηση δεν προβλέπεται διπλασιασμός της επιφάνειας διότι ήδη έχουμε 30 λεπτά... Δεν ακούγεται λογικό. Ακόμα χειρότερα σε άλλες χρήσης όπως πχ Βιομηχανία Ζ2 με ΔΠ90 λεπτά τι γίνεται με τον διπλασιασμό; Παρακαλώ και από άλλους συναδέλφους που έχουν εκπονήσει παθητική, σχετικά με απόσταση από όρια οικοπέδου κάτω από 10 μέτρα πως αντιμετώπισατε τα κουφώματα;
  5. Καλησπέρα Συνάδελφοι, Παρ. 6.9, Πίνακας 15, Μετάδοση εκτός κτιρίου. Παρακαλώ τα φώτα σας συνάδελφοι στην ερμηνεία του πίνακα. Παράδειγμα: Μονοκατοικία, ορθογώνιο κτίριο (πλάτος5 x μήκος10m) σε ορθογώνιο μακρόστενο οικόπεδο(11x50) αντίστοιχα. Από τις πλαϊνές όψεις 3μ απόσταση από τα όρια του οικοπέδου εκατέρωθεν, ενώ η μπρος και πίσω όψη στα 20μ+ αντίστοιχα. Από πίνακα 7 απαίτηση για ΔΠ 30 λεπτά. 1. Ο πινακας 15 εφαρμόζεται και για τα κουφώματα; ακόμα και αν είναι κάτω του ποσοστού που δίνει ανά κατηγορία; Δηλαδή στις δύο όψεις που είμαι στη κατηγορία 3-5μ αν έχω ποσοστό κουφωμάτων έως 25% δεν έχω απαίτηση για πυραντίσταση; Το ερμηνεύω σωστά; ή Έχω πλήρη απαίτηση και πρέπει να είμαι έως 25%; 2. Για τους κάθετους τοίχους (μπρος και πίσω όψη) μας ενδιαφέρει η απόσταση από τα πλαϊνά όρια ή μόνο από τα απέναντι όρια; Δηλαδή πάω με απαίτηση πυραντίστασης με αποστάσεις από 3 έως 10 μέτρα ή χωρίς απαίτηση αποστάσεις >10μ.; Επίσης διάβασα και το παρακάτω, στη διευκρινιστική εγκύκλιο με ΑΔΑ: ΩΒΤ34653Π8-ΨΜΤ, σελ7 πρώτη παράγραφος: Ευχαριστώ!!
  6. Ευχαριστώ για την απάντηση, από πια οδηγία / νομοθεσία προκύπτει αυτό;
  7. Καλησπέρα, σε απλό υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο, επιτρέπεται το δίκτυο να είναι από πλαστικό σωλήνα; Αν όχι, από που προκύπτει ότι πρέπει να είναι μεταλλικής κατασκευής; Στη πδ 15/2014 άρθρο 4.3 ορίζει προδιαγραφές για ερμάρια αν καταλαβαίνω σωστά. Ευχαριστώ!
  8. Όσο το σκέφτομαι δεν μου φαίνεται λογική η εκδοχή με την υψομετρική διαφορά. Εξάλου ο πίνακας 15 ορίζει την πιο αυστηρή περίπτωση για <3μ, και αντίθετα καμία απαίτηση για >10μ. Αν ίσχυε αυτό που λές, δύο όμορα με υψομετρική διαφορά 11μ δεν θα είχαν απαίτηση για πυραντίσταση οι στέγες τους. Οπότε παραμένει η αρχική απορία μου, αν για τις στέγες μπορούμε να πάρουμε οριζόντια απόσταση μόνο από άλλα κτήρια ή πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα όρια του οικοπέδου και να επιλέξουμε το δυσμενέστερο.
  9. Δηλαδή λες ότι για τις στέγες/οροφές δεν παίζει ρόλο η οριζόντια απόσταση; Λαμβάνουμε υπόψη τον πίνακα 15 για υψομετρικές διαφορές μόνο αν είναι όμορα;
  10. Καλησπέρα σε όλους, ο πίνακας 15 του 41/18 ισχύει και για στέγες δώματα, εφόσον πλέον αντιμετοπίζονται ως οριζόντιοι τοίχοι. Στην επίμαχη παράγραφο που εξηγεί για στέγες και δώματα γράφει: "Επομένως ισχύει ο Πίνακας 15, όσον αφορά τη μετάδοση της φωτιάς από κτίριο σε κτίριο, ιδιαιτέρως στην περίπτωση που το ένα κτίριο είναι υψηλότερο από το όμορό του". Πως το ερμηνεύετε; Ο πίνακας 15 για στέγες/δώματα ισχύει μόνο για απόσταση από κτίριο σε κτίριο ή και από τα όρια του οικοπέδου; Έχω περίπτωση με κατάστημα που τα όρια του οικοπέδου έιναι 5-10μ και στο διπλανό οικόπεδο έχει κτίριο σε απόσταση +6μ από τα όρια δηλαδή σύνολο πάνω των 11 μέτρων. Αν θεωρήσω ότι σωστό είναι τα όρια του οικοπέδου τότε πρέπει να κάνω τη στέγη πυράντοχη (πανελ πετροβάμβακα), αν θεωρήσω ότι σωστό είναι η απόσταση από το άλλο κτίριο τότε δεν έχω απαίτηση μπορώ να πάω στη στέγη με πολυουρεθάνη. Από την άλλη πλευρά έχω απόσταση 7 μέτρων από τα όρια, αλλά το δίπλα οικόπεδο είναι άδειο... ίδια απορία... Ευχαριστώ!!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.