Οι άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκδίδονται από τη ΡΑΕ ως αρμόδιος φορέας.
Και φυσικά δεν είναι έτσι όπως τα περιγράφεις. Ούτε είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η διαδικασία για να φτιαχτεί ένα φωτοβολταικό πάρκο είναι πολύπλοκη και σύνθετη και εμπλέκονται αρκετοί φορείς και υπηρεσίες.
Ενημερωτικά και μόνο οι υπηρεσίες που ζητείται να δώσουν θετική γνωμοδότηση είναι πάρα πολλές, εφορείες αρχαιοτήτων, νεωτέρων μνημείων, εφορεία παλαιοανθρωπολογίας και σπηλαιολογίας, δασαρχεία, ΔΑΟΚ, υπηρεσίες δόμησης δήμων, ΓΕΕΘΑ, υπουργείο τουρισμού, κτλ κτλ κτλ, και εκτός από υπηρεσίες ζητείται γνωμοδότηση και από δημοτικά συμβούλια, περιφερειακά συμβούλια, αποκεντρωμένη, αλλά και από πολλούς φορείς προστασίας αρχαιοτήτων, περιβάλλοντος, κτλ.
Δεν προσφέρουν κάτι στη συζήτηση εκφράσεις εντυπωσιασμού, όπως αυτό που είπες για υπουργό. Ο καθένας που ενδιαφέρεται μπορεί να αποκτήσει ένα φωτοβολταικό πάρκο αρκεί να έχει να χρήματα να διαθέσει. Δεν είναι κάτι παράνομο αυτό.
Η εγκατάσταση ενός Φωτοβολταικού πάρκου δεν επιτρέπεται παντού, υπάρχουν πολλοί περιορισμοί. Και για αυτό το λόγο είναι μια λύση να επιλέγονται εκτάσεις μη παραγωγικές, μη καλλιεργούμενες, εκτός ορίων οικισμών , και συνήθως σε περιοχές που δεν έχουν κάποια χρήση. Όταν δεν υπάρχει κτηματολογιο σε μια περιοχή, ξεκινάς να ρωτάς στην τοπική κοινωνία, για να μάθεις τη πληροφορία του ιδιοκτησιακού που τόσο σε εξέπληξε ! Και ειδικά όταν πρόκειται για εκτάσεις σε βουνά που δεν χρησιμοποιούνται από κάποιον για κάποια χρήση.
Τα αναφέρω πολύ περιληπτικά, αν παρόλα αυτά ενδιαφέρεσαι μπορώ να σου προτείνω υλικό να μάθεις και να ενημερωθείς, να έχεις άποψη και να μη λαϊκίζεις σε επιστημονικά θέματα.