Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντεχνίας

Members
  • Περιεχόμενα

    31
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by Συντεχνίας

  1. Γήπεδα, κατά ΓΟΚ, είναι τα γεωτεμάχια γενικά. Δηλαδή και τα οικόπεδα και τα εκτός σχεδίου. Γήπεδα, κατά ΝΟΚ, είναι μόνο τα εκτός σχεδίου γεωτεμάχια. Η ύπαρξη του ΝΟΚ ή οποιουδήποτε άλλου κανονισμού δεν καταργεί την ελληνική γλώσσα ούτε υποκαθιστά μέρος αυτής. Η λέξη "αγροτεμάχιο" συνεχίζει να υφίσταται και ας μην περιλαμβάνεται στον ΝΟΚ (ή παλιότερα στον ΓΟΚ).
  2. @vagias στα δύο πρώτα, ναι. Στο τρίτο, όχι. Ένα θα είναι το παράβολο γιατί μία είναι η καινούργια δήλωση. Στο τέταρτο, ναι. Οι λοιπές παραβάσεις μπορούν να ομαδοποιηθούν.
  3. @ΜΑΡΙΑΜΑ για να έχει γίνει τακτοποίηση υπάρχουν σχέδια στα οποία βασίστηκε ο μηχανικός που την έκανε. Επομένως, υπάρχει φάκελος στην πολεοδομία. Αλλιώς πώς έγινε η τακτοποίηση; Κατ' αρχήν χρειάζεσαι φάκελο άδειας. Το αν χρειάζεται αναθεώρηση ή όχι, θα το εξετάσεις μετά.
  4. Σωστά, έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να συσταθούν κάθετες. Ακόμα και να ήταν δυνατόν, η ήδη εκδοθείσα άδεια δεν γίνεται να διαχωριστεί.
  5. @Pantelaki Anna μπορεί η άδεια να αναφέρεται στο κατάστημα, αλλά είναι στο όνομα του υπευθύνου της επιχείρησης. Δηλαδή, η μεταβίβαση γίνεται από αυτόν στον νέο ενοικιαστή υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει λήξει (η άδεια). Μετά από έξωση, δεν νομίζω να θέλει να μεταβιβάσει την άδειά του.
  6. Χρειάζεσαι και τα σχέδια της άδειας και της τακτοποίησης. Δεν γίνεται να μην τα πάρεις, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να γίνει αυτοψία.
  7. Μπορείς να ακολουθήσεις όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, δηλαδή χρειάζεται βεβαίωση μηχανικού.
  8. Κάθε κάθετη θα βγάλει την δικιά της άδεια. Η άδεια που έχει εκδοθεί αναφέρεται σε όλο το γήπεδο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
  9. @tatiani μελέτη στατικής επάρκειας απαιτείται για τις κατασκευές που τακτοποιούνται και εξαιρούνται της κατεδάφισης. Δεν εξετάζεται η στατική επάρκεια των κατασκευών προς κατεδάφιση.
  10. @takis1980 η άδειά σου μπορεί να αναθεωρηθεί επ' αόριστον (σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσής της) αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της έχουν περατωθεί ο φέρων οργανισμός, οι όψεις και η στέγη (εφόσον είναι υποχρεωτική).
  11. Όχι συνάδελφε (δεν είναι δικό μου το κείμενο).
  12. Αλίευσα το παρακάτω κείμενο από το facebook του ΤΕΕ ΤΚΜ, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 19 του μηνός: "Θα σας παρακαλούσα, όσοι δεν έχετε προλάβει να ανεβάσετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του Ν.4178/13, η οποία προθεσμία λήγει στις 5 Φεβρουαρίου 2022, να στείλετε ένα email στο επιμελητήριό σας, για να αιτηθούν στο Υπουργείο, εκ νέου παράταση υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών στο Ν.4178/13. Έστειλα email και με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν πολλά άτομα που να ζητάν παράταση, οπότε μάλλον δεν θα δοθεί νέα."
  13. @Χριστίνα Μαυρ. οποιοσδήποτε συνιδιοκτήτης μπορεί να αιτηθεί την υπαγωγή της ιδιοκτησίας στις διατάξεις του νόμου, ανεξαρτήτως της σύμφωνης γνώμης των υπολοίπων.
  14. @NIANDR το μήνυμα σημαίνει ότι δεν έχεις συμπληρώσει σωστά το ποσό (δίπλα από τον τρόπο εξόφλησης) στα γενικά στοιχεία παραστατικού. Εκεί πρέπει να βάλεις τα χρήματα που εισέπραξες. Για το τιμολόγιο των 600€, το ποσό είναι 480 (600 – 120). Το πρόβλημα με τον ΦΕΜ είναι ότι αντιμετωπίζεται από το mydata ως παρακράτηση —που, όμως, δεν είναι. Εάν δηλωθεί ως φόρος παραστατικού, η συνολική αξία θα υπολογιστεί λάθος. Γι΄αυτό, μην προσθέσεις φόρο στην ΑΠΥ και γράψε στα σχόλια (στα γενικά στοιχεία παραστατικού) ότι καταβλήθηκε ΦΕΜ 10%: 12€.
  15. @papathvas αυτό που μπορείς να ακυρώσεις είναι το διαβιβασμένο στοιχείο (μέσα από το mydata) ώστε να μην περιλαμβάνεται στο ηλεκτρονικό βιβλίο. Τότε το παραστατικό θεωρείται ακυρωμένο. Εάν δεν γνωρίζεις την διαδικασία, ρώτησε στο θέμα του mydata.
  16. @maria_anast μπορεί, γιατί η θεία είναι συγγενής γ' βαθμού.
  17. @tettris μπορεί να γίνει ψηφιακά: Ψηφιακή βεβαίωση ιδιωτικού συμφωνητικού
  18. @LESS η παράβαση διαμερισμάτωσης είναι μία για όλο τον όροφο. Δηλώνεται μία φορά και δεν χρειάζεται να πληρωθεί ξανά.
  19. @janna στην αρχή γράφεις ότι προβλεπόταν pilotis αλλά κατασκευάστηκε διαμέρισμα, ενώ στη συνέχεια αναφέρεις ότι το διαμέρισμα είναι μικρότερου εμβαδού από της άδειας. Πρέπει να διευκρινίσεις τι εννοείς. Μήπως ότι είναι μικρότερο από αυτό της σύστασης; Αν ναι, δεν χρειάζεται να αναφέρεις κάτι γι' αυτό στην τεχνική έκθεση.
  20. Στο πρώτο ερώτημα, ναι. Το μειωμένο πρόστιμο αφορά τη συνολική επιφάνεια (αυθαιρέτων και νομίμων) της κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 70τ.μ., αν υπάρχουν παραπάνω μπαίνουν σε άλλο φύλλο χωρίς έκπτωση. Στην προκειμένη περίπτωση το σύνολο είναι 66τ.μ., οπότε είσαι εντάξει. Στο δεύτερο ερώτημα, όχι.
  21. @sada μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη διάταξη για μειωμένο πρόστιμο λόγω κύριας και μοναδικής κατοικίας, αφού το 12,5% των 118,5τ.μ. υπολείπεται των 70τ.μ.
  22. @anavatis για το ζήτημα της απόκλισης, παρατηρούμε ότι στο κείμενο που παρέθεσες (το οποίο προέρχεται από τη βεβαίωση) χρησιμοποιείται ο όρος "περιμετρικές". Στη διάταξη του νόμου χρησιμοποιείται η διατύπωση "έως δύο τοις εκατό συνολικά". Αμφότερες οι λέξεις (περιμετρικές, συνολικά) μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό αναφέρεται σε ολόκληρο το μήκος ή πλάτος και όχι σε τμήματα αυτών όπως το 0,60μ. του ερωτήματός σου. Επομένως η απάντησή μου είναι ότι η περιγραφόμενη μεταβολή δεν συνιστά αυθαιρεσία. Για το ζήτημα της χρησικτησίας. Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να εμπλακείς σε υπόθεση με αγωγές και ειρηνοδικεία;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.